Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Labklājības ministrija

Rīkojums Nr.284 Rīgā 2000.gada 12.oktobrī

Par bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla apmācību, atestāciju un zināšanu pārbaudi

Izdots saskaņā ar likuma

"Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību" 17.pantu

1. Apstiprināt "Bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla apmācības, atestācijas un zināšanu pārbaudes kārtību" (pielikums).

2. Valsts darba inspekcijai veikt uzraudzību un kontroli pār "Bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla apmācības, atestācijas un zināšanu pārbaudes kārtības" ievērošanu.

3. Atzīt par spēku zaudējušu Labklājības ministrijas 1999.gada 8.decembra rīkojumu Nr.400 "Par bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla apmācību un atestāciju".

Labklājības ministrs A.Požarnovs

Bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla

apmācības, atestācijas un zināšanu pārbaudes kārtība

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šī kārtība nosaka bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla apmācības, atestācijas un zināšanu pārbaudes kārtību, pamatojoties uz likuma "Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību" 17.pantu.

2. Bīstamās iekārtas apkalpojošais personāls ir bīstamās iekārtas valdītāja norīkotas un saskaņā ar šo kārtību apmācītas un atestētas personas:

2.1. atbildīgie speciālisti - darbinieki, kas organizē un nodrošina bīstamo iekārtu tehniskā stāvokļa un pareizas ekspluatācijas uzraudzību;

2.2. darbu izpildītāji - darbinieki, kas tieši izpilda bīstamo iekārtu vadības operācijas (celtņu operatori, stropētāji, mašīnisti, kurinātāji, liftu elektromontieri, liftnieki un citi ar iekārtu darbināšanu vai tehnisko apkopi saistīti darbinieki).

3. Bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla apmācību (turpmāk - apmācību) un bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla atestāciju (turpmāk - atestāciju), un zināšanu pārbaudi veic juridiska persona, kura saņēmusi Valsts darba inspekcijas licenci darba aizsardzības apmācības veikšanai.

II. Apmācība

4. Apmācības programmu izstrādā, saskaņojot ar Valsts darba inspekciju, un to apstiprina apmācības organizētājs.

5. Apmācības programmā tiek ietvertas teorētiskās apmācības par normatīvo aktu prasībām darba drošības un darbinieku veselības aizsardzības nodrošināšanā, par drošām darba metodēm, attiecīgās iekārtas uzbūvi, darba drošības prasībām un darbības principiem, kā arī praktiskās apmācības darbu izpildītājiem pieredzējušu atbilstošās jomas speciālistu vadībā.

6. Apmācības norisi apmācības organizētājs dokumentē bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla apmācības žurnālā, kurā veic atzīmes par mācību tēmām, stundu skaitu, pasniedzējiem un apmācīto bīstamo iekārtu apkalpojošo personālu.

III. Atestācija un zināšanu pārbaude

7. Atestācija un zināšanu pārbaude ir zināšanu novērtēšana, kas dod tiesības veikt bīstamo iekārtu tehniskās uzraudzības pienākumus un/vai izpildīt darbus bīstamo iekārtu lietošanas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

8. Atestācija un zināšanu pārbaudes veidi ir:

8.1. atestācija - zināšanu novērtēšana, kuru:

8.1.1. atbildīgajam speciālistam veic pēc apmācības pabeigšanas;

8.1.2. darbu izpildītājam pēc apmācības pabeigšanas un/vai vienlaicīgi ar instruktāžu darbavietā, kuru veic atbilstoši Labklājības ministrijas 1997.gada 14.jūlija ar rīkojumu nr.252 apstiprinātajai "Darba drošības instruktāžu veikšanas un darba drošības instrukciju izstrādes kārtībai";

8.2. periodiskā zināšanu pārbaude, kuru:

8.2.1. atbildīgajam speciālistam veic ne retāk kā vienu reizi piecos gados;

8.2.2. darbu izpildītājam veic ne retāk kā vienu reizi gadā;

8.3. ārpuskārtas zināšanu pārbaude, kas tiek pielietota gadījumos, kad mainās normatīvie akti vai personāla pienākumi.

9. Atestāciju saskaņā ar šo kārtību veic apmācības organizētāja bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla atestācijas komisija (turpmāk - atestācijas komisija). Komisijas sastāvā ir ne mazāk kā trīs personas, kuras ir iepriekš atestēti atbildīgie speciālisti un/vai akreditēto bīstamo iekārtu inspicēšanas institūciju eksperti un šajā kārtībā noteiktajos gadījumos valsts darba inspektori.

10. Atestācijas komisijas priekšsēdētājs ir apmācības organizētāja pilnvarota persona.

11. Par atbildīgajiem speciālistiem var atestēt darbiniekus ar vidējo vai augstāko izglītību, kuri ir sasnieguši 18 gadu vecumu, apmācīti saskaņā ar šo kārtību un pārzina darba aizsardzības un bīstamo iekārtu uzraudzības normatīvos aktus, bīstamo iekārtu uzbūves un drošas lietošanas noteikumus, instrukcijas un citus normatīvos aktus, kas attiecas uz bīstamo iekārtu apkalpošanas jomu.

12. Izglītību atestējamais apliecina ar atbilstošiem izglītības dokumentiem.

13. Atbildīgo speciālistu atestācijas komisijas sastāvā iekļauj valsts darba inspektoru.

14. Par darbu izpildītājiem var atestēt darbiniekus, kuri ir sasnieguši 18 gadu vecumu, apmācīti saskaņā ar šo kārtību un pārzina darba aizsardzības un bīstamo iekārtu uzraudzības normatīvos aktus, bīstamo iekārtu uzbūves un drošas lietošanas noteikumus, instrukcijas un citus normatīvos aktus, kas attiecas uz bīstamo iekārtu apkalpošanas jomu.

15. Valsts darba inspektoru iekļauj atestācijas komisijas sastāvā šādu darbu izpildītāju atestācijā:

15.1. liftu un eskalatoru elektromontieri;

15.2. kravas celtņu, hidraulisko autopacēlāju, trošu gaisa piekarceļu ar pasažieru kabīni operatori;

15.3. ar liesmu vai citādi karsētu spiedieniekārtu operatori (tai skaitā katlu iekārtu operatori) un operatori spiedieniekārtām ar ātri noņemamiem vākiem, kā arī I grupas bīstamo vielu spiedieniekārtām;

15.4. rūpniecisku saldēšanas iekārtu, kas darbojas ar amonjaku, operatori.

16. Ja atestācijas komisijas sastāvā ir nepieciešama valsts darba inspektora klātbūtne, apmācības organizētājs uzaicinājumu piedalīties atestācijas komisijā Valsts darba inspekcijā iesniedz 10 dienas pirms atestācijas.

17. Ja uzaicinājums iesniegts atbilstoši šai kārtībai, Valsts darba inspekcija nodrošina valsts darba inspektora piedalīšanos atestācijas komisijā.

18. Atestācijas, zināšanu pārbaudes rezultātus fiksē atestācijas, zināšanu pārbaudes protokolā, kurā norāda šādas ziņas:

18.1. apmācības organizētāja nosaukums, atestācijas, zināšanu pārbaudes vieta, datums, atestācijas, zināšanu pārbaudes komisijas sastāvs (personas vārds, uzvārds, amats);

18.2. atestējamo personu vārds, uzvārds, personas kods, izglītība, darba stāžs;

18.3. izziņas par atestējamās personas veselības stāvokli, kura izsniegta atbilstoši Ministru kabineta 1997. gada 4.marta noteikumiem nr.86 "Noteikumi par obligāto veselības pārbaudi un apmācību pirmās palīdzības sniegšanā", numurs un datums;

18.4. atestācijas, zināšanu pārbaudes komisijas atzinums par to, vai persona ir atestēta par atbildīgo speciālistu vai darba izpildītāju;

18.5. komisijas locekļu paraksti.

19. Atestētajām personām izsniedz noteikta parauga apliecības (pielikums). Pēc katras periodiskās vai ārpuskārtas zināšanu pārbaudes personai izsniedz zināšanu pārbaudes protokola kopiju, kura apliecina personas zināšanu atbilstību šai kārtībai.

Darba departamenta direktore I.Tāre

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par bīstamo iekārtu apkalpojošā personāla apmācību, atestāciju un zināšanu pārbaudi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Labklājības ministrija Veids: rīkojums Numurs: 284Pieņemts: 12.10.2000.Stājas spēkā: 12.10.2000.Zaudē spēku: 19.10.2004.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 423, 23.11.2000.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Citi saistītie dokumenti
12999
12.10.2000
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"