Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Ministru kabineta noteikumi Nr.119

Rīgā 2006.gada 14.februārī (prot. Nr.9 12.§)
Kārtība, kādā preču ražotājs, izplatītājs vai pakalpojuma sniedzējs informē attiecīgās valsts uzraudzības un kontroles iestādes par precēm vai pakalpojumiem, kuri rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām
Izdoti saskaņā ar Preču un pakalpojumu drošuma likuma 8.panta sesto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā preču ražotājs, izplatītājs vai pakalpojuma sniedzējs informē attiecīgo valsts uzraudzības un kontroles iestādi (turpmāk - tirgus uzraudzības iestāde), ja viņam kļuvis zināms vai viņam kā lietpratējam vajadzēja zināt, ka prece vai pakalpojums rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām.

2. Ražotājs, izplatītājs vai pakalpojuma sniedzējs informē attiecīgo tirgus uzraudzības iestādi par preci, ko viņš laidis apgrozībā, vai sniegto pakalpojumu, ja tas rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām. Šie noteikumi neattiecas uz zālēm, medicīnas ierīcēm (arī in vitro diagnostikas medicīnas ierīcēm), medicīnas precēm un pārtiku.

3. Ja prece vai pakalpojums rada risku ne tikai patērētāja veselībai un drošumam, bet arī videi, ražotājs, izplatītājs vai pakalpojuma sniedzējs informē par to Valsts vides dienestu.

4. Ražotājam, izplatītājam vai pakalpojuma sniedzējam nav jāinformē tirgus uzraudzības iestādes par preci vai pakalpojumu, kas rada risku, šādos gadījumos:

4.1. risks, kas padara preci vai pakalpojumu nedrošu, attiecas tikai uz atsevišķām precīzi zināmām saražoto preču partijām vai atsevišķām lietām, un ražotājs šo partiju preces vai attiecīgās lietas ir izņēmis no apgrozības vai veicis nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu preces vai pakalpojuma atbilstību vispārējām drošuma prasībām;

4.2. ražotājam, izplatītājam vai pakalpojuma sniedzējam ir kļuvis zināms, ka attiecīgā tirgus uzraudzības iestāde jau ir informēta par preci vai pakalpojumu, kurš rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām.

5. Lai noteiktu preces vai pakalpojuma atbilstību vispārējām drošuma prasībām, ražotājs, izplatītājs vai pakalpojuma sniedzējs veic riska novērtējumu atbilstoši normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu.

6. Ja preces ražotājs vai pakalpojuma sniedzējs pirmais saņēmis informāciju, ka konkrētā prece vai pakalpojums rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām, ražotājs vai pakalpojuma sniedzējs nekavējoties, tiklīdz ir pieejama visa attiecīgā informācija, bet ne vēlāk kā 10 kalendāra dienu laikā aizpilda I daļu paziņojuma veidlapā par preci vai pakalpojumu, kurš rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām (pielikums), un iesniedz paziņojumu attiecīgajā tirgus uzraudzības iestādē, bet paziņojuma kopijas - izplatītājiem. Ja prece vai pakalpojums rada nopietnu risku, paziņojumu iesniedz ne vēlāk kā triju dienu laikā pēc tam, kad kļuvusi pieejama visa attiecīgā informācija.

7. Ja preces izplatītājs pirmais saņēmis informāciju, ka konkrētā prece vai pakalpojums rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām, izplatītājs nekavējoties, tiklīdz ir pieejama visa attiecīgā informācija, bet ne vēlāk kā 10 kalendāra dienu laikā aizpilda I daļu paziņojuma veidlapā par preci vai pakalpojumu, kurš rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām, un iesniedz paziņojumu attiecīgajā tirgus uzraudzības iestādē, bet paziņojuma kopiju - ražotājam. Ja prece vai pakalpojums rada nopietnu risku, paziņojumu iesniedz ne vēlāk kā triju dienu laikā pēc tam, kad kļuvusi pieejama visa attiecīgā informācija.

8. Ražotājs, kurš informāciju par preci, kura rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām, saņēmis no izplatītāja, pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma sniedz papildu informāciju par konkrēto preci, piemēram, ziņas par citiem preces izplatītājiem, lai nodrošinātu tās izsekojamību.

9. Ja ražotājs preci, kura rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām, ir laidis apgrozībā arī citās Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs, viņš nekavējoties, tiklīdz ir apkopota attiecīgā informācija, bet ne vēlāk kā 10 kalendāra dienu laikā aizpilda II daļu paziņojuma veidlapā par preci vai pakalpojumu, kurš rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām, un iesniedz paziņojumu attiecīgajā tirgus uzraudzības iestādē Latvijā. Ja prece vai pakalpojums rada nopietnu risku, paziņojumu iesniedz ne vēlāk kā triju dienu laikā pēc tam, kad kļuvusi pieejama visa attiecīgā informācija.

9.1 Ražotājs vai izplatītājs, ievērojot šajos noteikumos minētos termiņus, attiecīgajai tirgus uzraudzības iestādei var iesniegt paziņojumu par preci, kura rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām, un kura ir laista apgrozībā arī citās Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs. Paziņojumu iesniedz, izmantojot Eiropas Komisijas izveidoto interneta ziņošanas tiešsaistes sistēmu (https://webgate.ec.europa.eu/gpsd-ba/). Šādā gadījumā komersantam nav papildus jāiesniedz attiecīgajā tirgus uzraudzības iestādē šo noteikumu pielikumā minētais paziņojums.

(MK 14.10.2014. noteikumu Nr.614 redakcijā)

10. Tirgus uzraudzības iestāde no ražotāja, izplatītāja vai pakalpojuma sniedzēja saņemto informāciju nosūta Patērētāju tiesību aizsardzības centram - informācijas ātrās apmaiņas sistēmas (RAPEX) kontaktpunktam Latvijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par informācijas apmaiņu par veiktajiem pasākumiem, kas ierobežo vai liedz preču laišanu apgrozībā.

11. Tirgus uzraudzības iestādes konsultē ražotājus, pakalpojumu sniedzējus un izplatītājus par paziņošanas procedūrām.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības tiesību aktiem

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 3.decembra Direktīvas 2001/95/EK par produktu vispārēju drošību;

2) Eiropas Komisijas 2004.gada 14.decembra Lēmuma 2004/905/EK, ar ko nosaka pamatnostādnes, lai ražotāji un izplatītāji dalībvalstu kompetentajām iestādēm ziņotu par bīstamiem patēriņa produktiem saskaņā ar Direktīvas 2001/95/EK 5.panta 3.punktu.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš
Pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 14.februāra noteikumiem Nr.119
Paziņojums par preci vai pakalpojumu, kurš rada risku, kas nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām

03.JPG (64270 bytes)

04.JPG (74411 bytes)

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā preču ražotājs, izplatītājs vai pakalpojuma sniedzējs informē attiecīgās valsts .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 119Pieņemts: 14.02.2006.Stājas spēkā: 18.02.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 29, 17.02.2006.
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
128378
{"selected":{"value":"17.10.2014","content":"<font class='s-1'>17.10.2014.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"17.10.2014","iso_value":"2014\/10\/17","content":"<font class='s-1'>17.10.2014.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"18.02.2006","iso_value":"2006\/02\/18","content":"<font class='s-1'>18.02.2006.-16.10.2014.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
17.10.2014
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"