Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.620

Rīgā 2005.gada 23.augustā (prot. Nr.47 10.§)
DNS nacionālajā datu bāzē iekļaujamo ziņu sniegšanas, kā arī bioloģiskā materiāla un bioloģiskās izcelsmes pēdu izņemšanas kārtība

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek izņemts bioloģiskais materiāls un bioloģiskās izcelsmes pēdas un sniegtas ziņas Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldei (turpmāk – Kriminālistikas pārvalde) to iekļaušanai DNS nacionālajā datu bāzē.

2. Bioloģisko materiālu izņem no pazudušu personu tuviem radiniekiem, aizdomās turētām, apsūdzētām, tiesājamām vai notiesātām personām par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu un no cietušām personām (turpmāk – parauga devēji), kā arī no neatpazītiem līķiem un no vardarbīgā nāvē mirušu personu līķiem.

3. Bioloģisko materiālu no cietušās personas izņem ar personas piekrišanu.

4. Bioloģiskais materiāls, ko izņem no parauga devējiem, ir siekalas. Siekalas ņem, izmantojot bioloģiskā materiāla izņemšanas komplektu, kuru pēc pieprasījuma izsniedz Kriminālistikas pārvalde.

5. Izņemot bioloģisko materiālu no parauga devējiem, sastāda bioloģiskā materiāla izņemšanas aktu (1.pielikums) trijos eksemplāros.

6. Bioloģiskā materiāla izņemšanas akta vienu eksemplāru izsniedz parauga devējam, otru pievieno notikuma, operatīvās uzskaites lietas vai krimināllietas materiāliem, trešo kopā ar izņemto salīdzināmo paraugu nodod Kriminālistikas pārvaldei.

7. Ārstniecības persona, kas veic neatpazīta līķa un vardarbīgā nāvē mirušas personas līķa tiesu medicīnisko izmeklēšanu (autopsiju), izņem un sagatavo nosūtīšanai bioloģisko materiālu uz līķu bioloģiskā materiāla arhīvu (turpmāk – arhīvs) Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā (turpmāk – centrs).

8. Darbinieks, kura lietvedībā ir krimināllieta vai pārbaudes materiāls, nodrošina bioloģiskā materiāla nogādi uz arhīvu.

9. Pamatojoties uz lēmumu, līķu bioloģisko materiālu no arhīva kopā ar ziņām par līķi iekļaušanai DNS nacionālajā datu bāzē izsniedz arhīva darbinieks. Minēto materiālu un ziņas izsniedz izziņas, prokuratūras vai tiesas darbiniekam, kura lietvedībā ir pārbaudes materiāls vai krimināllieta. Izņemot bioloģisko materiālu no arhīva, izziņas procesa virzītājs sastāda neatpazīto līķu un vardarbīgā nāvē mirušu personu līķu bioloģiskā materiāla izņemšanas aktu iekļaušanai DNS nacionālajā datu bāzē (2.pielikums) trijos eksemplāros.

10. Neatpazītu līķu un vardarbīgā nāvē mirušu personu līķu bioloģiskā materiāla izņemšanas akta vienu eksemplāru izsniedz centram, otru eksemplāru pievieno notikuma, operatīvās uzskaites lietas vai krimināllietas materiāliem, trešo eksemplāru kopā ar izņemto bioloģisko materiālu nodod Kriminālistikas pārvaldei.

11. Izņemot bioloģiskās izcelsmes pēdas vai priekšmetus no pazudušas personas dzīvesvietas, sastāda aktu (3.pielikums) divos eksemplāros.

12. Akta par bioloģiskās izcelsmes pēdu izņemšanu no pazudušas perso­nas dzīvesvietas vienu eksemplāru pievieno materiāliem, kas saistīti ar personas meklēšanu (turpmāk – meklēšanas lieta), otru eksemplāru kopā ar izņemtajām bioloģiskās izcelsmes pēdām vai priekšmetiem nodod Kriminālistikas pārvaldei.

13. Bioloģiskās izcelsmes pēdas noziedzīga nodarījuma vietā, no cietušās vai aizdomās turētās personas vai tās apģērba, no līķa, kā arī no citiem lietiskajiem pierādījumiem izņem Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

14. Bioloģiskais materiāls un bioloģiskās izcelsmes pēdas, kā arī ziņas iekļaušanai DNS nacionālajā datu bāzē Kriminālistikas pārvaldē jāiesniedz 15dienu laikā pēc bioloģiskā materiāla un bioloģiskās izcelsmes pēdu izņemšanas.

15. Līdz 2007.gada 1.augustam bioloģisko materiālu izņem:

15.1. no personām, kuras notiesātas ar brīvības atņemšanas sodu un atrodas ieslodzījuma vietā;

15.2. krimināllietās, kurās notiek pirmstiesas izmeklēšana, no cietušām personām ar viņu piekrišanu, kā arī no aizdomās turētām un apsūdzētām personām.

16. Līdz arhīva izveidošanai tā funkcijas veic centrs.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Iekšlietu ministrs Ē.Jēkabsons
1.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 23.augusta noteikumiem Nr.620
01.JPG (84945 bytes)
Iekšlietu ministrs Ē.Jēkabsons
2.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 23.augusta noteikumiem Nr.620
02.JPG (91366 bytes)
Iekšlietu ministrs Ē.Jēkabsons
3.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 23.augusta noteikumiem Nr.620
03.JPG (68956 bytes)
Iekšlietu ministrs Ē.Jēkabsons
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: DNS nacionālajā datu bāzē iekļaujamo ziņu sniegšanas, kā arī bioloģiskā materiāla un bioloģiskās .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 620Pieņemts: 23.08.2005.Stājas spēkā: 27.08.2005.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 135, 26.08.2005.
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Satversmes tiesas nolēmumi
  • Citi saistītie dokumenti
115159
27.08.2005
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"