Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2007. gada 18. decembra noteikumus Nr. 874 "Noteikumi par personu iekārtošanu darbā uz kuģiem".
Ministru kabineta noteikumi Nr.278

Rīgā 2005.gada 26.aprīlī (prot.Nr.23 3.§)
Noteikumi par personu iekārtošanu darbā uz kuģiem
Izdoti saskaņā ar Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma 24.panta piekto un sesto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā komersantiem, kas kuģa īpašnieka vārdā iekārto personas darbā uz kuģiem, izsniedz, pārreģistrē un anulē speciālo atļauju (licenci) personu iekārtošanai darbā uz kuģiem (turpmāk — speciālā atļauja (licence)), un kuģu īpašnieku un komersantu tiesības, pienākumus un atbildību, tiem iekārtojot personas darbā uz kuģiem, kā arī šo noteikumu izpildes uzraudzības kārtību.

2. Komersants ir tiesīgs sniegt darbiekārtošanas pakalpojumus personu iekārtošanai darbā uz kuģiem — konsultēšanu darbiekārtošanas jautājumos, informēšanu par brīvajām darba vietām, iekārtošanu darbā vai citus nodarbinātību veicinošus pakalpojumus (turpmāk — darbiekārtošanas pakalpojums), ja tas ir saņēmis speciālo atļauju (licenci) (1.pielikums).

3. Speciālās atļaujas (licences) derīguma termiņš ir viens gads no dienas, kad pieņemts lēmums par tās izsniegšanu vai pārreģistrāciju.

4. Valsts akciju sabiedrība "Latvijas Jūras administrācija" (turpmāk — Latvijas Jūras administrācija), uzraugot komersanta darbības atbilstību šo noteikumu prasībām, ne retāk kā reizi gadā pārbauda komersantu tā darbības vietā un sagatavo komersanta darbības novērtējumu (2.pielikums), kā arī pieprasa ziņas un veic datu apstrādi jautājumos, kas saistīti ar personu iekārtošanu darbā uz kuģiem un personu darbu uz kuģiem.

5. Latvijas Jūras administrācija pēc Satiksmes ministrijas pieprasījuma pārbauda, vai komersants, kurš vēlas saņemt speciālo atļauju (licenci) (turpmāk — pretendents), atbilst šo noteikumu prasībām, lai uzsāktu darbiekārtošanas pakalpojuma sniegšanu, un sagatavo komersanta darbības uzsākšanas novērtējumu (3.pielikums).

6. Latvijas Jūras administrācija šo noteikumu 4. un 5.punktā minētos novērtējumus iesniedz Satiksmes ministrijā.

7. Ja pretendents nav iesniedzis dokumentus speciālās atļaujas (licences) pārreģistrācijai šajos noteikumos noteiktajā termiņā, bet gada laikā pēc speciālās atļaujas (licences) derīguma termiņa beigām vēlas atkārtoti saņemt speciālo atļauju (licenci) vispārējā kārtībā, Latvijas Jūras administrācija pārbauda komersantu un iesniedz Satiksmes ministrijā novērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 4.punktu.

II. Speciālās atļaujas (licences) saņemšanai nepieciešamie dokumenti

8. Pretendents iesniedz Satiksmes ministrijā šādus dokumentus:

8.1. iesniegumu speciālās atļaujas (licences) saņemšanai (4.pielikums). Iesniegumā norāda pretendenta nosaukumu, juridisko adresi, tālruņa numuru, kuģa īpašnieku vai operatoru, kuram paredzēts sniegt darbiekārtošanas pakalpojumu;

8.2. Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības kopiju;

8.3. Datu valsts inspekcijas izsniegtu personas datu apstrādes sistēmas reģistrācijas apliecības kopiju;

8.4. dokumentāru apliecinājumu, ka pretendentam ir vismaz viens darbinieks ar kuģa kapteiņa vai virsnieka profesionālo kvalifikāciju;

8.5. dokumenta kopiju, kas apliecina, ka iesnieguma iesniedzējam ir tiesības pārstāvēt pretendentu;

8.6. pretendenta spiedoga paraugu divos eksemplāros un tā darbinieka paraksta paraugu divos eksemplāros, kurš pilnvarots komersanta vārdā parakstīt ar darbiekārtošanas pakalpojuma sniegšanu saistītus dokumentus.

9. Ja komersants, kurš saņēmis speciālo atļauju (licenci) (turpmāk — licences saņēmējs), vēlas pārreģistrēt speciālo atļauju (licenci), tas ne vēlāk kā 20 darbdienas pirms tās iepriekšējā derīguma termiņa beigām iesniedz Satiksmes ministrijā šādus dokumentus:

9.1. iesniegumu speciālās atļaujas (licences) pārreģistrācijai (4.pielikums). Iesniegumā norāda licences saņēmēja nosaukumu, juridisko adresi, tālruņa numuru, kuģa īpašniekus vai operatorus, kuriem tiek sniegti darbiekārtošanas pakalpojumi;

9.2. dokumentāru apliecinājumu, ka kuģa īpašnieks ir pilnvarojis licences saņēmēju komplektēt kuģa apkalpi vai iekārtot personas darbā uz tā kuģiem. Šī pilnvarojuma apmēram jāatbilst starptautisko tiesību normām, Latvijas Republikas un kuģa karoga valsts normatīvo aktu prasībām;

9.3. šo noteikumu 8.2., 8.3., 8.4., 8.5. un 8.6.apakšpunktā minētos dokumentus, ja tajos norādītās ziņas ir mainījušās vai beidzies dokumenta derīguma termiņš.

10. Visus licencēšanai nepieciešamos dokumentus iesniedz vienlaikus. Dokumentus speciālās atļaujas (licences) saņemšanai vai pārreģistrācijai iesniedz valsts valodā. Iesniedzot dokumentu kopijas, uzrāda oriģinālus. Pretendents ir atbildīgs par sniegto ziņu patiesumu.

11. Pretendents, iesniedzot dokumentus speciālās atļaujas (licences) saņemšanai vai pārreģistrācijai, rakstiski apliecina, ka tam nav Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parādu.

III. Dokumentu izskatīšana un speciālās atļaujas (licences) saņemšana

12. Ja iesniegtajos dokumentos norādītās ziņas ir nepilnīgas vai neprecīzas, Satiksmes ministrija pieprasa, lai pretendents (licences saņēmējs) 10 darbdienu laikā iesniedz nepieciešamās ziņas.

13. Speciālo atļauju (licenci) izsniedz vai pārreģistrē Satiksmes ministrija.

14. Speciālā atļauja (licence) netiek izsniegta vai pārreģistrēta, ja konstatēts, ka pretendents (licences saņēmējs):

14.1. nav iesniedzis šo noteikumu prasībām atbilstošus dokumentus;

14.2. nepilda šo noteikumu 22. un 23.punktā noteiktos pienākumus vai neievēro starptautisko tiesību normas vai normatīvo aktu prasības;

14.3. sniedzis nepatiesas vai maldinošas ziņas. Šādā gadījumā iesniegumu speciālās atļaujas (licences) saņemšanai atkārtoti var iesniegt ne agrāk kā pēc gada no dienas, kad pieņemts lēmums par atteikumu izsniegt vai pārreģistrēt speciālo atļauju (licenci).

15. Par atteikumu izsniegt vai pārreģistrēt speciālo atļauju (licenci) pretendentam (licences saņēmējam) nosūta rakstisku paziņojumu. Paziņojumā norāda atteikuma iemeslu, kā arī norāda, ka pretendentam ir tiesības pēc tam, kad ir novērsti atteikuma iemesli, atkārtoti iesniegt dokumentus speciālās atļaujas (licences) saņemšanai vispārējā kārtībā.

16. Speciālo atļauju (licenci) izsniedz atkārtoti, ja mainījies licences saņēmēja nosaukums vai juridiskā adrese. Ja speciālā atļauja (licence) pārreģistrēta vai izsniegta atkārtoti, licences saņēmējs iepriekš izsniegto speciālo atļauju (licenci) nodod Satiksmes ministrijā.

17. Speciālās atļaujas (licences) dublikātu izsniedz, ja speciālā atļauja (licence) ir nozaudēta, sabojāta vai kļuvusi nederīga. Satiksmes ministrija pēc informācijas saņemšanas par speciālās atļaujas (licences) nozaudēšanu atzīst nozaudēto speciālo atļauju (licenci) par spēkā neesošu. Saņemot speciālās atļaujas (licences) dublikātu, licences saņēmējs nodod sabojāto vai nederīgo speciālo atļauju (licenci) Satiksmes ministrijā.

18. Ja speciālo atļauju (licenci) izsniedz atkārtoti vai izsniedz speciālās atļaujas (licences) dublikātu, tās derīguma termiņš netiek pagarināts.

19. Speciālās atļaujas (licences) saņemšanai vai pārreģistrācijai iesniegtie dokumenti, kā arī ar šo noteikumu izpildes uzraudzību saistītie dokumenti tiek glabāti Latvijas Jūras administrācijā.

20. Satiksmes ministrija publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" paziņojumu par komersantu, kuram speciālā atļauja (licence) anulēta.

21. Komersantu saraksts, kuriem izsniegta speciālā atļauja (licence), ir pieejams Latvijas Jūras administrācijas mājas lapā internetā (www.jurasadministracija.lv).

IV. Kuģa īpašnieka un licences saņēmēja pienākumi un tiesības

22. Kuģa īpašniekam un licences saņēmējam ir šādi pienākumi:

22.1. zināt un ievērot starptautisko tiesību normas un saistošo nacionālo normatīvo aktu prasības, kas attiecas uz izglītību, sertifikāciju un darbu jūrniecības jomā;

22.2. uzturēt darbā iekārtoto personu datu bāzi, uzglabāt profesionālās kvalifikācijas, izglītības un veselības atbilstību apliecinošo dokumentu un darba līgumu kopijas, kā arī informāciju par personu darbu uz kuģiem;

22.3. pārbaudīt darbā iekārtojamo personu profesionālo kvalifikāciju apliecinošo dokumentu autentiskumu un iekārtot darbā uz kuģiem tikai personas, kuru kvalifikācija atbilst normatīvo aktu prasībām;

22.4. informēt Latvijas Jūras administrāciju par konstatētajiem dokumentiem ar viltojuma pazīmēm;

22.5. nodrošināt, lai noslēgtie darba līgumi un to nosacījumi atbilstu saistošo normatīvo aktu vai darba koplīgumu prasībām;

22.6. nodrošināt personām piemērotus apstākļus, lai varētu iepazīties ar darba līgumu un tā nosacījumiem pirms un pēc tā parakstīšanas, kā arī nodrošināt personas ar darba līguma kopiju un informēt par viņu tiesībām un pienākumiem atbilstoši darba līgumam un tā nosacījumiem;

22.7. reģistrēt un izskatīt sūdzības par darba vai sadzīves apstākļiem uz kuģa un atbildēt uz tām;

22.8. darbiekārtošanas pakalpojumu reklāmā norādīt firmu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi, kā arī speciālās atļaujas (licences) reģistrācijas numuru.

(Grozīts ar MK 29.08.2006. noteikumiem Nr.710)

23. Licences saņēmējam papildus šo noteikumu 22.punktā noteiktajam ir šādi pienākumi:

23.1. līdz nākamā ceturkšņa pirmā mēneša piecpadsmitajam datumam iesniegt Latvijas Jūras administrācijā personificētu informāciju par 1978.gada Starptautiskās konvencijas par jūrnieku sagatavošanu un diplomēšanu, kā arī sardzes pildīšanu pielikuma I/14 noteikuma prasību izpildi, sniedzot darbiekārtošanas pakalpojumus iepriekšējā ceturksnī;

23.2. ja personas iekārtotas darbā uz kuģa, kas pakļauts Starptautiskā drošas pārvaldes kodeksa (ISM Code) prasībām un nav reģistrēts Latvijas Kuģu reģistrā, 20 darbdienu laikā iesniegt Latvijas Jūras administrācijā kuģošanas kompānijas — šī kuģa pārvaldītājas — drošas pārvaldes atbilstības dokumenta (Document of Compliance) kopiju;

23.3. pirms darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanas informēt personas par viņu iespējamiem izdevumiem, piemēram, samaksu par jūrnieka veselības pārbaudes protokola/sertifikāta vai jūrnieka grāmatiņas saņemšanu;

23.4. 10 darbdienu laikā rakstiski paziņot Latvijas Jūras administrācijai par izmaiņām iesniegumā vai citos dokumentos norādītajās ziņās un iesniegt dokumentus, kas apliecina izmaiņas, kā arī rakstiski paziņot, ja licences saņēmējs pārtrauc darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu;

23.5. triju darbdienu laikā rakstiski paziņot Satiksmes ministrijai, ja speciālā atļauja (licence) nozaudēta, sabojāta vai kļuvusi nederīga;

23.6. pēc Latvijas Jūras administrācijas pieprasījuma sniegt informāciju par darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu.

24. Licences saņēmējs ir tiesīgs pieprasīt un saņemt no Latvijas Jūras administrācijas informāciju par tās izsniegto profesionālo kvalifikāciju apliecinošo dokumentu autentiskumu.

V. Speciālās atļaujas (licences) anulēšana

25. Satiksmes ministrija anulē speciālo atļauju (licenci), ja konstatēts, ka licences saņēmējs:

25.1. nepilda šo noteikumu 22. un 23.punktā noteiktos pienākumus;

25.2. speciālās atļaujas (licences) saņemšanai vai pārreģistrācijai ir iesniedzis nepatiesas vai maldinošas ziņas;

25.3. sniedzis Latvijas Jūras administrācijai nepatiesas vai maldinošas ziņas par jūrnieku nodarbinātību;

25.4. neievēro starptautisko tiesību normas vai Latvijas Republikas normatīvo aktu prasības jūrniecības jomā;

25.5. nav izņēmis speciālo atļauju (licenci) 30 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu vai pārreģistrāciju.

26. Satiksmes ministrija lēmumu par speciālās atļaujas (licences) anulēšanu rakstiski paziņo licences saņēmējam.

27. Satiksmes ministrijas lēmumu var apstrīdēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

28. Licences saņēmējs ir tiesīgs atkārtoti iesniegt dokumentus speciālās atļaujas (licences) saņemšanai vispārējā kārtībā ne agrāk kā pēc gada no lēmuma par speciālās atļaujas (licences) anulēšanu pieņemšanas dienas.

29. Ja darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšana ir izbeigta, speciālā atļauja (licence) anulēta vai pēc tās derīguma termiņa beigām nav pārreģistrēta, licences saņēmējs triju darbdienu laikā nodod speciālo atļauju (licenci) Satiksmes ministrijā.

VI. Noslēguma jautājums

30. Speciālās atļaujas (licences) starpniecības pakalpojumiem jūrnieku iekārtošanā darbā uz kuģiem, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir spēkā līdz tajās norādītā derīguma termiņa beigām.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Satiksmes ministrs A.Šlesers
1.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 26.aprīļa noteikumiem Nr.278

(Pielikums grozīts ar MK 29.08.2006. noteikumiem Nr.710)

Speciālās atļaujas (licences) paraugs
personu iekārtošanai darbā uz kuģiem

(licences priekšpuse)

(Papildinātā mazā Latvijas valsts ģerboņa attēls)

Latvijas Republika
Satiksmes ministrija

LICENCE Nr. xxxx
personu iekārtošanai darbā uz kuģiem

Izsniegta 

(komersanta nosaukums)

 

(reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā (komercreģistrā))

 

(juridiskā adrese)

par tiesībām nodarboties ar šādu darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu personu iekārtošanai darbā uz kuģiem:
1. Konsultēšana darbiekārtošanas jautājumos.
2. Informēšana par brīvajām darba vietām.
3. Iekārtošana darbā kuģa kapteiņa vai virsnieka amatā.
4. Iekārtošana darbā citos amatos uz kuģa.
5. Citi nodarbinātību veicinoši pakalpojumi.

Licence izsniegta 
un derīga līdz
 
 

(datums)

 

(datums)

Satiksmes ministrijas
valsts sekretārs
 
 

(paraksts un tā atšifrējums)

 

(licences otra puse)

Licences saņēmēja pienākumi

Licences saņēmējam ir šādi pienākumi:
1. Zināt un ievērot starptautisko tiesību normas un saistošo normatīvo aktu prasības, kas attiecas uz izglītību, sertifikāciju un darbu jūrniecības jomā.
2. Uzturēt darbā iekārtoto personu datu bāzi, uzglabāt profesionālās kvalifikācijas, izglītības un veselības atbilstību apliecinošo dokumentu un darba līgumu kopijas, kā arī informāciju par personu darbu uz kuģiem.
3. Pārbaudīt darbā iekārtojamo personu profesionālo kvalifikāciju apliecinošo dokumentu autentiskumu un iekārtot darbā uz kuģiem tikai personas, kuru kvalifikācija atbilst normatīvo aktu prasībām.
4. Informēt Latvijas Jūras administrāciju par dokumentiem, kam konstatētas viltojuma pazīmes.
5. Nodrošināt, lai noslēgtie darba līgumi un to nosacījumi atbilstu saistošo normatīvo aktu vai darba koplīgumu prasībām.
6. Nodrošināt personām piemērotus apstākļus, lai varētu iepazīties ar darba līgumu un tā nosacījumiem pirms un pēc tā parakstīšanas, kā arī nodrošināt personas ar darba līguma kopiju un informēt par viņu tiesībām un pienākumiem atbilstoši darba līgumam un tā nosacījumiem.
7. Reģistrēt un izskatīt sūdzības par darba vai sadzīves apstākļiem uz kuģa un atbildēt uz tām.
8. Līdz nākamā ceturkšņa pirmā mēneša piecpadsmitajam datumam iesniegt Latvijas Jūras administrācijā pārskatu par darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu iepriekšējā ceturksnī.
9. Ja personas iekārtotas darbā uz kuģa, kas pakļauts Starptautiskā drošas pārvaldes kodeksa (ISM Code) prasībām un nav reģistrēts Latvijas Kuģu reģistrā, 20 darbdienu laikā iesniegt Latvijas Jūras administrācijā kuģošanas kompānijas - šī kuģa pārvaldītājas - drošas pārvaldes atbilstības dokumenta (Document of Compliance) kopiju.
10. Pirms darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanas informēt personas par viņu iespējamiem izdevumiem, piemēram, samaksu par jūrnieka veselības pārbaudes protokola/sertifikāta vai jūrnieka grāmatiņas saņemšanu.
11. 10 darbdienu laikā rakstiski paziņot Latvijas Jūras administrācijai par izmaiņām iesniegumā vai citos dokumentos norādītajās ziņās un iesniegt dokumentus, kas apliecina izmaiņas, kā arī rakstiski paziņot, ja licences saņēmējs pārtrauc darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu.
12. Triju darbdienu laikā rakstiski paziņot Satiksmes ministrijai, ja licence nozaudēta, sabojāta vai kļuvusi nederīga.
13. Pēc Latvijas Jūras administrācijas pieprasījuma sniegt informāciju par darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu.
14. Darbiekārtošanas pakalpojumu reklāmā norādīt firmu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi, kā arī speciālās atļaujas (licences) reģistrācijas numuru.

Apliecinu, ka piekrītu pildīt minētos pienākumus

 

 (licences saņēmēja pilns nosaukums, likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds un paraksts)

 

 (datums)

Satiksmes ministrs A.Šlesers
2.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 26.aprīļa noteikumiem Nr.278

Satiksmes ministrs A.Šlesers
3.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 26.aprīļa noteikumiem Nr.278


Satiksmes ministrs A.Šlesers
4.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 26.aprīļa noteikumiem Nr.278

Satiksmes ministrs A.Šlesers
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par personu iekārtošanu darbā uz kuģiem Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 278Pieņemts: 26.04.2005.Stājas spēkā: 18.05.2005.Zaudē spēku: 22.12.2007.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 77, 17.05.2005.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
108273
{"selected":{"value":"02.09.2006","content":"<font class='s-1'>02.09.2006.-21.12.2007.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"02.09.2006","iso_value":"2006\/09\/02","content":"<font class='s-1'>02.09.2006.-21.12.2007.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"18.05.2005","iso_value":"2005\/05\/18","content":"<font class='s-1'>18.05.2005.-01.09.2006.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
02.09.2006
87
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"