Aptauja ilgs līdz 23. oktobrim.
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Skatīt Ministru kabineta 2015. gada 11. augusta noteikumus Nr. 462 "Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības kafijas un cigoriņu ekstraktam". Ministru kabineta noteikumi Nr.140
Rīgā 2005.gada 22.februārī (prot. Nr.10 31.§) Kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības kafijas un cigoriņu ekstraktam
1. Noteikumi nosaka kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības kafijas un cigoriņu ekstraktam (turpmāk — produkts). 4. Produktu klasificē šādi: 4.1. kafijas ekstrakts (arī šķīstošais kafijas ekstrakts, šķīstošā (ātri pagatavojamā) kafija) — koncentrēts produkts, kas ekstrakcijas procesā iegūts no grauzdētām kafijas pupiņām, par ekstrakcijas vidi izmantojot tikai ūdeni un nepieļaujot hidrolīzi ar skābes vai sārma pievienošanu. Kafijas ekstrakts satur tikai šķīstošās un aromātiskās kafijas sastāvdaļas. Kafijas ekstraktā drīkst būt kafijas nešķīstošās eļļas un citas vielas, kuras ekstrakcijas procesā nav iespējams tehniski atdalīt no kafijas ekstrakta; 4.2. cigoriņu ekstrakts (arī šķīstošie (ātri pagatavojamie) cigoriņi) — koncentrēts produkta izvilkums, kas ekstrakcijas procesā iegūts no grauzdētiem cigoriņiem, par ekstrakcijas vidi izmantojot tikai ūdeni un nepieļaujot hidrolīzi ar skābes vai sārma pievienošanu. 5. Cigoriņu ekstraktu ražo no notīrītām, izžāvētām un grauzdētām cigoriņu (Cichorium Intybus L.) saknēm. 6. Produkta tirdzniecības nosaukums attiecīgi ir “Kafijas ekstrakts”, “Šķīstošais kafijas ekstrakts”, “Šķīstošā (ātri pagatavojamā) kafija”, “Cigoriņu ekstrakts”, “Šķīstošie (ātri pagatavojamie) cigoriņi”. 8. Sausnas saturs kafijas ekstraktā ir: 8.1. ne mazāks par 95% no sausa kafijas ekstrakta svara; 8.2. no 70% līdz 85% no svara, ja kafijas ekstrakts ir pastas veidā; 8.3. no 15% līdz 55% no svara, ja kafijas ekstrakts ir šķidrā veidā. 9. Sausnas saturs cigoriņu ekstraktā ir: 9.1. ne mazāks par 95% no sausa cigoriņu ekstrakta svara; 9.2. no 70% līdz 85% no svara, ja cigoriņu ekstrakts ir pastas veidā; 9.3. no 25 % līdz 55 % no svara, ja cigoriņu ekstrakts ir šķidrā veidā. 10. Kafijas ekstrakts sausā vai pastas veidā satur tikai kafijas ekstrakcijas procesā iegūtās vielas. 11. Kafijas ekstrakts šķidrā veidā drīkst saturēt grauzdētu un negrauzdētu cukuru, kā arī pārtikas cukurus. Cukura saturs šķidrā kafijas ekstraktā nav lielāks par 12% no produkta kopējā svara. 12. Cigoriņu ekstrakts sausā vai pastas veidā drīkst saturēt ne vairāk par 1% no to vielu svara, kas nav iegūtas no cigoriņiem. 13. Cigoriņu ekstrakts šķidrā veidā drīkst saturēt grauzdētu un negrauzdētu cukuru, kā arī pārtikas cukuru, ja tā svars nepārsniedz 35% no cigoriņu ekstrakta kopējā svara. 14. Šo noteikumu 6.punktā minēto produkta nosaukumu marķējumā norāda tikai tādam produktam, kas atbilst šo noteikumu prasībām. 16. Šķidra produkta nosaukumam pievieno vārdu “koncentrāts”, ja attiecīgā produkta sausnas saturs: 16.1. kafijas ekstraktā ir lielāks par 25% no svara; 16.2. cigoriņu ekstraktā ir lielāks par 45% no svara. 17. Kafijas ekstrakta marķējumā zem produkta nosaukuma ir skaidri saskatāma norāde “Ar samazinātu kofeīna saturu”, ja kofeīna saturs nepārsniedz 0,3% no kafijas sausnas satura. 18. Šo noteikumu 8.3. un 9.3.apakšpunktā minētā produkta marķējumā zem produkta nosaukuma ir skaidri saskatāma norāde “Konservēts ar …”, 19. Ja produkts ir pastas vai šķidrā veidā, marķējumā norāda minimālo kafijas vai cigoriņu sausnas saturu, kas izteikts procentos no gatavā produkta svara. 20. Ja produkts ražots un marķēts līdz 2005.gada 1.maijam, tā tirdzniecība vietējā tirgū atļauta līdz 2005.gada 1.septembrim. Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 22.februāra Direktīvas 1999/4/EK, kas attiecas uz kafijas ekstraktiem un cigoriņu ekstraktiem. Ministru prezidents A.Kalvītis
Zemkopības ministrs M.Roze |
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības kafijas un cigoriņu ekstraktam
Statuss:
Zaudējis spēku
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
|