Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 48

Rīgā 2019. gada 29. janvārī (prot. Nr. 4 3. §)
Studējošo speciālās militārās apmācības kārtība
Izdoti saskaņā ar Militārā dienesta likuma 17.panta otro daļu
un Latvijas Republikas Zemessardzes likuma 6. panta piekto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijas pilsoņi, kuri iegūst izglītību akreditētā augstskolā vai koledžā (turpmāk – studējošie), var apgūt speciālu militārās apmācības kursu (turpmāk – militārā apmācība), kā arī kārtību, izmaksas kritērijus un apmēru, kādā pēc militārās apmācības apguves izmaksājama kompensācija.

2. Militārās apmācības apguve ir brīvprātīga. Militāro apmācību īsteno Nacionālie bruņotie spēki, un tās ietvaros studējošie iegūst dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos nepieciešamās zināšanas, prasmes un kompetences.

3. Apmācāmo skaitu un, ja nepieciešams, arī prioritārās specialitātes katram mācību gadam nosaka Nacionālo bruņoto spēku komandieris atbilstoši Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāniem un personāla vajadzībām. Nacionālie bruņotie spēki informē studējošos par iespēju pieteikties militārajai apmācībai.

4. Militāro apmācību var apgūt tikai tie studējošie, kuri ir iestājušies Zemessardzē, medicīniskajā pārbaudē ir atzīti par derīgiem militārās apmācības apguvei, kā arī ir nokārtojuši šo noteikumu 5. punktā minētos iestājpārbaudījumus (ja tādi noteikti).

5. Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības komandieris var noteikt iestājpārbaudījumus militārās apmācības posmiem. Ja militārās apmācības kandidātu skaits pārsniedz attiecīgajā mācību gadā noteikto apmācāmo skaitu, militārajai apmācībai kandidātus atlasa, ievērojot Nacionālo bruņoto spēku komandiera noteiktās prioritārās specialitātes un iestājpārbaudījumu rezultātus.

6. Militārā apmācība sastāv no šādiem posmiem:

6.1. kareivja pamatapmācība;

6.2. jaunākā instruktora apmācība;

6.3. Zemessardzes vada komandiera apmācība.

7. Šo noteikumu 6. punktā minēto militārās apmācības posmu mācību saturu nosaka Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības komandieris.

8. Pirms šo noteikumu 6.2. un 6.3. apakšpunktā minēto militārās apmācības posmu apguves ar zemessargu noslēdz līgumu par mācībām atbilstoši normatīvajiem aktiem par zemessargu nosūtīšanu iegūt militāro izglītību, nosakot, ka pēc militārās izglītības iegūšanas zemessargam jānodien Zemessardzē vismaz pieci gadi.

9. Šo noteikumu 6. punktā minētos militārās apmācības posmus apgūst secīgi (izņemot to izglītības saturu, kuru apgūst tālmācībā vai e-studijās). Jaunākā instruktora apmācību var uzsākt tikai pēc sekmīgas kareivja pamatapmācības apguves, bet Zemessardzes vada komandiera apmācību – pēc sekmīgas kareivja pamatapmācības un jaunākā instruktora apmācības apguves. Ja studējošais šos militārās apmācības posmus jau apguvis iepriekš, dienot Zemessardzē, par viņa uzņemšanu nākamajā militārās apmācības posmā lemj Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības komandieris.

10. Militārās apmācības apguvi organizē no studijām brīvajā laikā.

11. Zemessargam izmaksā kompensāciju triju profesionālā dienesta karavīra mēnešalgu apmērā atbilstoši zemessarga amatam noteiktajai dienesta pakāpei un izdienai, ja šajos noteikumos minētās militārās apmācības apguve uzsākta studiju laikā un tiek izpildīti šādi kritēriji:

11.1. iegūta šāda augstākā izglītība vai profesionālā kvalifikācija:

11.1.1. akadēmiskais bakalaura grāds vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība, ja militārā apmācība uzsākta tādas studiju programmas apguves laikā, kas tiek īstenota pēc vidējās izglītības vai pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības ieguves;

11.1.2. maģistra grāds vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība, ja militārā apmācība uzsākta tādas studiju programmas apguves laikā, kas tiek īstenota pēc akadēmiskās izglītības vai otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības ieguves;

11.1.3. doktora grāds, ja militārā apmācība uzsākta tādas studiju programmas apguves laikā, kas tiek īstenota pēc maģistra grāda vai tam pielīdzinātas izglītības ieguves;

11.1.4. speciālista profesionālā kvalifikācija, ja militārā apmācība uzsākta rezidentūras laikā;

11.2. apgūti visi šo noteikumu 6. punktā minētie militārās apmācības posmi;

11.3. zemessargs ir iecelts virsnieka amatā Zemessardzē, un viņam ir piešķirta leitnanta dienesta pakāpe.

12. Kompensāciju izmaksā mēneša laikā no dienas, kad zemessargs Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir iesniedzis informāciju par šo noteikumu 11.1. apakšpunktā minētās izglītības ieguvi un ir izpildīti pārējie šo noteikumu 11. punktā minētie kritēriji. Kompensāciju pārskaita uz zemessarga kontu kredītiestādē.

13. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2010. gada 14. septembra noteikumus Nr. 868 "Augstskolu studentu speciālās militārās apmācības kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 150. nr.).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ministru prezidenta biedrs,
aizsardzības ministrs A. Pabriks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Studējošo speciālās militārās apmācības kārtība Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 48Pieņemts: 29.01.2019.Stājas spēkā: 01.02.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 22, 31.01.2019. OP numurs: 2019/22.2
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
304550
01.02.2019
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"