Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta rīkojums Nr.232

Rīgā 2013.gada 4.jūnijā (prot. Nr.33 24.§)
Par Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepciju

1. Atbalstīt:

1.1. Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepcijas (turpmāk – koncepcija) 3.sadaļā ietverto risinājumu preventīvo piespiedu līdzekļu sistēmas izveidei Latvijas Republikā;

1.2. koncepcijas 3.3.1.sadaļā ietverto risinājuma 1.variantu, uzdodot pašvaldībām starpinstitucionālās sadarbības grupu izveides koordinējošo funkciju.

2. Noteikt Tieslietu ministriju kopā ar Iekšlietu ministriju, Labklājības ministriju un Ekonomikas ministriju par atbildīgajām institūcijām koncepcijas īstenošanā.

3. Tieslietu ministrijai izveidot darba grupu, lai izstrādātu likumprojektu par preventīvajiem piespiedu līdzekļiem, kā arī – atbilstoši kompetencei – citus ar koncepcijas īstenošanu saistīto normatīvo aktu projektus. Darba grupas sastāvā iekļaut pašvaldību institūciju pārstāvjus.

4. Iekšlietu ministrijai izveidot darba grupu, lai izstrādātu normatīvo aktu projektus, kas saistīti ar metodiskās vadības īstenošanu, kā arī datubāzes izveidi un darbības nodrošināšanu. Darba grupas sastāvā iekļaut arī pašvaldību institūciju pārstāvjus.

5. Iekšlietu ministrijai, Labklājības ministrijai un Ekonomikas ministrijai atbilstoši kompetencei izstrādāt ar koncepcijas īstenošanu saistīto normatīvo aktu projektus un virzīt tos izskatīšanai šā rīkojuma 3.punktā minētajā darba grupā.

6. Šā rīkojuma 3.punktā minētajai darba grupai izstrādāt likumprojektu par preventīvajiem piespiedu līdzekļiem un citu ar koncepcijas īstenošanu saistīto normatīvo aktu projektus un tieslietu ministram līdz 2017. gada 30. jūnijam iesniegt tos noteiktā kārtībā Ministru kabinetā.

(Grozīts ar MK 23.12.2014. rīkojumu Nr. 817; MK 31.08.2016. rīkojumu Nr. 491)

7. Šā rīkojuma 4.punktā minētajai darba grupai izstrādāt ar metodiskās vadības īstenošanu un datubāzes darbību saistīto normatīvo aktu projektus un iekšlietu ministram līdz 2018.gada 1.jūlijam iesniegt tos noteiktā kārtībā Ministru kabinetā.

(Grozīts ar MK 23.12.2014. rīkojumu Nr.817)

8. Koncepcijas īstenošanu 2013.–2014.gadā nodrošināt atbilstoši attiecīgajām ministrijām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām un ministrijām 2015.gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot valsts budžeta likumprojektu attiecīgajam gadam.

9. Tieslietu ministrijai, izstrādājot likumprojektu par preventīvajiem piespiedu līdzekļiem, noteikt kārtību, kādā pašvaldībām tiks piešķirti valsts budžeta līdzekļi koncepcijas īstenošanai 2018.gadā un turpmākajos gados.

(Grozīts ar MK 23.12.2014. rīkojumu Nr.817)

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns
(Ministru kabineta
2013.gada 4.jūnija
rīkojums Nr.232)
Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepcijas
kopsavilkums

1. Risināmā jautājuma būtība

Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepcija (turpmāk – koncepcija) ir izstrādāta, pamatojoties uz Ministru kabineta 2009.gada 9.janvāra rīkojumu Nr.6 "Par kriminālsodu politikas koncepciju" (prot. Nr.1 32.§)1. Tajā ir sagatavoti konceptuāli priekšlikumi cīņai ar vardarbību2 un personu dzīvības, veselības, dzimumneaizskaramības, tikumības un brīvības aizsardzībai, jo šobrīd valsts un pašvaldību institūciju rīcībā nav instrumentu, ar kuriem varētu ietekmēt personas uzvedību, kad tā apdraud citu cilvēku drošību. Šie priekšlikumi būs izmantojami, izstrādājot nepieciešamo normatīvo regulējumu, lai Latvijas Republikas tiesību sistēmā varētu izveidot jaunu preventīva rakstura piespiedu līdzekļu sistēmu.

2. Koncepcijā piedāvātie risinājumu varianti

2.1. Preventīvie piespiedu līdzekļi

Latvijas Republikā jāievieš preventīvie piespiedu līdzekļi, ko, ja nepieciešams, varēs piemērot ikvienai vienpadsmit gadu vecumu sasniegušai personai, kuras uzvedībā tiks konstatēti vardarbības riski vai kura citādi radīs vai varēs radīt citas personas dzīvības, veselības, dzimumneaizskaramības, tikumības vai brīvības apdraudējumu (turpmāk – vardarbības risku radošā persona).

Ar preventīviem piespiedu līdzekļiem būs iespējams ne vien aizsargāt apdraudētās personas un sniegt tām nepieciešamo palīdzību3, bet arī novērst vardarbību veicinošos apstākļus un cēloņus, kuru dēļ šāds apdraudējums pastāv. Lai nodrošinātu iespēju katrā konkrētā gadījumā izvēlēties piemērotākos un iepriekš minēto mērķu sasniegšanai efektīvākos pasākumus, ir jāparedz iespēja piemērot vienu vai vairākus no šādiem līdzekļiem:

1. Personas uzraudzība4, tai skaitā:

1.1. pienākums ziņot par dzīvesvietu un darba vai mācību vietu, kā arī izbraukšanu no dzīvesvietas;

1.2. pienākums noteiktā laikā atrasties noteiktā vietā;

1.3. aizliegums tuvoties noteiktai vietai;

1.4. aizliegums piedalīties noteiktos publiskos vai citos pasākumos;

1.5. aizliegums tuvoties un sazināties ar noteiktu personu vai personu loku;

1.6. aizliegums lietot apreibinošas vielas;

1.7. pienākums saņemt sociāli rehabilitējošus pakalpojumus.

2. Rehabilitējošās aizsardzības noteikšana5.

3. Preventīvā drošības nauda6.

2.2. Preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas mehānisms

1. Ierosinājums pieņemt lēmumu par preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanu. Vardarbības risku radošās personas valsts un pašvaldību institūciju redzeslokā nonāks pēc kāda notikuma vai saņemot informāciju no fiziskām personām vai nevalstiskām organizācijām. Šāda sākotnējā informācija būs signāls, kas norādīs, ka konkrētajā gadījumā, iespējams, nepieciešama valsts intervence un tādēļ jāveic riska izvērtējums. Viens no signāliem ir arī personas sodāmība, tādēļ Valsts probācijas dienestam (turpmāk – VPD) un brīvības atņemšanas iestādēm (administratīvajām komisijām) jānosaka pienākums pirms savu funkciju veikšanas beigām novērtēt risku attiecībā uz personām, kuras iepriekš izdarījušas ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus. Izvērtējums veicams arī gadījumos, kad pret personu ir atteikts uzsākt kriminālprocesu par vardarbīga nodarījuma izdarīšanu vai šāds kriminālprocess tiek izbeigts. Arī citām signālu uztvērušām institūcijām būs pienākums uz to reaģēt un veikt nepieciešamās darbības, lai izzinātu esošo situāciju – pārbaudītu saņemto informāciju un sadarbībā ar citām institūcijām iegūtu jaunu – papildus nepieciešamo informāciju. Ja attiecīgā institūcija (tajā skaitā VPD un brīvības atņemšanas iestāde) uzskatīs, ka vardarbības risks pastāv un apdraudējuma efektīvai novēršanai varētu būt nepieciešams piemērot preventīvos piespiedu līdzekļus, tā visu savā rīcībā esošo informāciju nosūtīs starpinstitucionālās sadarbības grupai (turpmāk – grupa), vienlaikus ierosinot pieņemt lēmumu konkrētajā lietā.

2. Lēmuma pieņemšana. Grupas būs pašvaldībās izveidotas dažādu amatpersonu un speciālistu komandas ar kopēju mērķi – kvalitatīva lēmuma pieņemšanu. Šāda institūciju un speciālistu savstarpēja sadarbība nodrošinās, ka katrs konkrētais gadījums būs vispusīgi izvērtēts, piemērojot tikai efektīvākos preventīvos piespiedu līdzekļus. Attiecībā uz institūciju, kas būs atbildīga par šādu grupu izveidi, pastāv vairāki varianti: 1.variants – tās var būt pašas pašvaldības, 2.variants – tā var būt valsts institūcija – Valsts probācijas dienests (2.1.variants) vai Valsts policija (2.2.variants).

Neatkarīgi no tā, kurš organizēs grupu izveidi pašvaldībās, jebkuras šādas grupas struktūrā būs pastāvīgie grupas locekļi, kas pārstāv šādas institūcijas: (1) pašvaldības sociālais dienests; (2) pašvaldības policija – ja tāda ir attiecīgajā administratīvajā teritorijā; (3) Valsts policija; (4) bāriņtiesa, (5) Valsts probācijas dienests, kā arī pieaicināmie grupas locekļi, proti, jebkuri citi speciālisti, kas konkrētajā gadījumā būs nepieciešami (piemēram, brīvības atņemšanas iestādes pārstāvis, narkologs, psihologs). Grupas, balstoties uz pieejamo informāciju, pieņems lēmumu par to:

1) vai konkrētā persona rada vai var radīt vardarbības risku un vai tā novēršanai ir nepieciešams piemērot preventīvos piespiedu līdzekļus;

2) kuri preventīvie piespiedu līdzekļi būs konkrētajā situācijā visatbilstošākie un visefektīvāk aizsargās apdraudētās personas un novērsīs apdraudējuma cēloņus;

3) uz kādu termiņu preventīvie piespiedu līdzekļi būtu jāpiemēro vai uz kādu termiņu jāpagarina iepriekš noteiktais termiņš;

4) vai nepieciešams grozīt, papildināt vai atcelt iepriekš piemērotos preventīvos piespiedu līdzekļus.

3. Pagaidu lēmums. Atsevišķos ar vardarbību mājās saistītos gadījumos iepriekš aprakstītā preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas procedūra būs pārāk ilga. Situācijās, kad vardarbības risks ir tik nopietns, ka valsts intervence ir nepieciešama nekavējoties, Valsts policijas un pašvaldības policijas darbinieki būs pilnvaroti pēc riska novērtēšanas anketas aizpildīšanas turpat uz vietas paši veikt visus nepieciešamos pasākumus konfliktējošo pušu nošķiršanai un apdraudētās personas aizsargāšanai. Policijas darbinieki pieņems pagaidu lēmumu, kura ietvaros varēs uzlikt: (1) pienākumu noteiktā laikā atrasties noteiktā vietā, (2) aizliegumu tuvoties noteiktai vietai un (3) aizliegumu tuvoties un sazināties ar noteiktu personu.

Pagaidu lēmumu un citu rīcībā esošo informāciju ne vēlāk kā nākamajā darbdienā būs jāiesniedz grupas koordinatoram, lietas izskatīšanai nākamajā grupas sanāksmē, bet ne vēlāk kā desmit dienas pēc tam, kad koordinators saņēmis attiecīgo informāciju. Grupa būs jāinformē arī par tiem gadījumiem, kad pagaidu lēmums nebūs pieņemts. Grupa lems par to, cik adekvāts ir bijis pagaidu lēmums un vai nepieciešams preventīvos piespiedu līdzekļus piemērot arī turpmāk, ja nepieciešams, – kādus un uz kādu termiņu. Lēmums par to, vai pagaidu lēmums ir atstājams spēkā vai atceļams, būs jāpieņem 10 dienu laikā pēc pagaidu lēmuma saņemšanas.

4. Lēmuma pārskatīšana. Preventīvajiem piespiedu līdzekļiem nebūs noteikts termiņš, pēc kura tos vairs nedrīkstēs piemērot, tomēr, lai savlaicīgi reaģētu uz izmaiņām personas uzvedībā, būs nepieciešams regulāri pārskatīt grupas iepriekš pieņemto lēmumu – izvērtēt, vai tas ir adekvāts pašreizējai situācijai, proti, vai nepieciešams turpināt preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanu, ja nepieciešams, – kādi līdzekļi un uz kādu termiņu piemērojami. Lēmums tiks pārskatīts (1) pirms beidzies grupas noteiktais līdzekļu piemērošanas termiņš un ne retāk kā vienreiz gadā, (2) kad to lūdz persona, kurai šie preventīvie piespiedu līdzekļi ir piemēroti (atkārtoti lūgumu persona varēs iesniegt ne agrāk kā trīs mēnešus pēc iepriekšējā šāda lūguma izteikšanas), (3) kad persona ir pārkāpusi viņai piemēroto preventīvo piespiedu līdzekli, un tas ir pamats brīdinājuma izteikšanai vai kriminālprocesa uzsākšanai, (4) kad to ierosina kāda no valsts vai pašvaldību institūcijām vai šīs institūcijas grupai sniedz tādu informāciju, kas dod pamatu uzskatīt, ka apdraudējuma intensitāte ir mainījusies un tādēļ ir nepieciešama piemēroto līdzekļu pārskatīšana. Tāpat arī gadījumos, kad persona maina dzīvesvietu no vienas pašvaldības teritorijas uz citu, jaunās dzīvesvietas pašvaldībā esošajai grupai būs tiesības pārskatīt iepriekš pieņemto citas grupas lēmumu. Lēmuma pārskatīšana saistībā ar vardarbības risku radošās personas dzīvesvietas maiņu nebūs obligāta.

5. Lēmuma pārsūdzēšana. Personai būs tiesības tiesā pārsūdzēt grupas vai pagaidu lēmumu, ja viņa uzskata, ka (1) nerada vardarbības risku un tādēļ līdzekļi viņai nav jāpiemēro, vai uzskata, ka (2) viņai piemērotie preventīvie piespiedu līdzekļi neatbilst viņas radītajam riskam. Lēmuma pārsūdzēšana neapturēs tā izpildi.

Tiesa būs pilnvarota vērtēt, (1) vai grupai pieejamā informācija devusi pamatu uzskatīt, ka pastāv vardarbības risks un nepieciešama preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošana, (2) vai procedūras un līdzekļu izvēle nav nesamērīga ar šo risku. Tiesas lēmums nebūs pārsūdzams.

6. Lēmuma pārkāpšana. Personai par ļaunprātīgu izvairīšanos no preventīvo piespiedu līdzekļu izpildes vai par noteikumu pārkāpšanu tiks izteikts brīdinājums. Vienlaikus arī tiks pārskatīts spēkā esošais lēmums par šo līdzekļu piemērošanu, ja nepieciešams, pastiprinot personas uzvedības ierobežojumus un citus nosacījumus vai aizstājot neefektīvos līdzekļus. Ja persona pēc brīdinājuma saņemšanas atkārtoti pārkāps viņai piemērotos preventīvos piespiedu līdzekļus, tad personai par lēmuma nepildīšanu iestāsies kriminālatbildība.

7. Citi jautājumi. Efektīvai preventīvo piespiedu līdzekļu funkcionēšanai būs nepieciešama arī jaunas datubāzes izveide, kur vienuviet būs pieejami visi Latvijas Republikā izveidoto grupu pieņemtie lēmumi. Piekļūt datubāzei varēs tikai ierobežots personu un institūciju loks – grupas koordinators, viņa vietnieks vai speciāli norīkots tehniskais darbinieks, pašvaldības policija un Valsts policija, VPD un tiesneši. Savukārt preventīvo piespiedu līdzekļu sistēmas pareizu un vienveidīgu funkcionēšanu nodrošinās metodiskā vadība, kuras ietvaros tiks risināti problēmjautājumi, kas radīsies preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas praksē, kā arī tiks novērstas nepilnības normatīvajos aktos, ja tādas tiks konstatētas. Metodisko vadību veiks Iekšlietu ministrija, regulāri sniedzot konsultācijas, izstrādājot metodiskos ieteikumus un, ja nepieciešams, rīkojot apmācības.

3. Risinājumu variantu ietekme uz valsts un pašvaldību budžetiem

1.variants

Rādītāji

Turpmākie trīs gadi (tūkst. latu)

 

2017

2018

2019

Kopējās izmaiņas budžeta ieņēmumos, t.sk.:

0

0

0

Izmaiņas valsts budžeta ieņēmumos

0

0

0

Izmaiņas pašvaldību budžeta ieņēmumos

0

0

0

Kopējās izmaiņas budžeta izdevumos, t.sk:

3751,1

2428,7

2428,7

Izmaiņas valsts budžeta izdevumos

1481,1

409,4

409,4

Izmaiņas pašvaldību budžeta izdevumos

2270,0

2019,3

2019,3

Kopējā finansiālā ietekme

-3751,1

-2428,7

-2428,7

Finansiālā ietekme uz valsts budžetu

-1481,1

-409,4

-409,4

Finansiālā ietekme uz pašvaldību budžetu

-2270,0

-2019,3

-2019,3

6. Detalizēts ieņēmumu un izdevu­mu aprēķins (ja nepieciešams, detalizētu ieņēmumu un izdevumu aprēķinu var pievienot anotācijas pielikumā):

Koncepcijas risinājuma 1.variants, kas paredz pašvaldībām nodrošināt starpinstitucionālās sadarbības grupu izveidi un nodrošināt starpinstitucionālās sadarbības grupu darbību, salīdzinot ar 2. un 3.variantu, ir ar salīdzinoši zemākām izmaksām, jo atšķirībā no Valsts probācijas dienesta un Valsts policijas pašvaldības ir pārstāvētas visos Latvijas novados un lielākajās pilsētās, līdz ar to sadarbības grupas izveides infrastruktūra, telpu uzturēšana un labiekārtošana, kā arī darbības organizēšana ir ar salīdzinoši zemākām izmaksām.

 

2017.gads

 

1. Pašvaldības

Saistībā ar Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepcijas projektu Latvijas pašvaldībām nepieciešami papildu līdzekļi starpinstitucionālās sadarbības grupu izveidei un darbības nodrošināšanai.

Papildus nepieciešamie izdevumi tiek sadalīti pa šādām grupām:

– Rīga (kopā 2 sadarbības grupas);

– republikas pilsētas (kopā 8 sadarbības grupas);

– pārējie novadi (kopā 71 sadarbības grupa);

– mazie novadi (kopā 39 sadarbības grupas).

 

Papildus nepieciešamie izdevumi Rīgā pirmajā gadā 70 115 Ls un turpmākajos gados 63 315 Ls:

Atlīdzība IKK 1000: 56 883 Ls (2 grupas):

Atalgojums IKK 1100: 45 840 Ls (2 grupas):

Priekšsēdētājs – koordinators (amatu saime un līmenis 36 (III) 11.mēnešalgu grupa 971 Ls) 777 Ls x 12 x 2 = 18 648 Ls  

Vietnieks (amatu  saime un līmenis 36 (II) 9.mēnešalgu grupa 698 Ls) 559 Ls x 12 x 2 = 13 416 Ls

Sekretāre (amatu saime un līmenis 38 ( II ) 4.mēnešalgu grupa 358 Ls) 287 x 4 x 12 = 13 776 Ls

VSAOI IKK 1200: 45 840 Ls x 24,09 % = 11 043 Ls

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 6 432 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 5 424 Ls

Telpu noma 2 sadarbības grupām gadā 1728 Ls;

Komunālie maksājumi (apkure, elektroenerģija, ūdens, kanalizācija) 2 sadarbības grupu telpām gadā 2 736 Ls;

Pasta un sakaru pakalpojumi 8 darbiniekiem gadā 960 Ls;

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 1 008 Ls

Biroja un kancelejas preces 8 darbiniekiem gadā 432 Ls;

Saimniecības preces 8 darbiniekiem gadā 576 Ls.

 

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 6 800 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 800 Ls x 8 = 6 400 Ls

Multifunkcionāla iekārta viens gab. uz darba grupu (2 grupas) 400 Ls

 

Papildus nepieciešamie izdevumi republikas pilsētām pirmajā gadā 162 943 Ls un turpmākajos gados 148 543 Ls:

Atlīdzība IKK 1000: 126 751 Ls:

Atalgojums IKK 1100: 102 144 Ls:

Priekšsēdētājs – koordinators (amatu saime un līmenis 36 (III) 11.mēnešalgu grupa 971 Ls) 777 Ls x 12 = 9 324 Ls x 8 sadarbības grupas (republikas pilsētas) = 74 592 Ls

Sekretāre (amatu saime un līmenis 38 (II) 4.mēnešalgu grupa 358 Ls) 287 Ls x 12 = 3 444 Ls x 8 sadarbības grupas (republikas pilsētas) = 27 552 Ls

VSAOI IKK 1200: 102 144 Ls x 24,09 % = 24 607 Ls

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 21 792 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 19 776 Ls

Telpu noma sadarbības grupai gadā 864 Ls x 8 sadarbības grupas  = 6 912 Ls

Komunālie maksājumi (apkure, elektroenerģija, ūdens, kanalizācija) sadarbības grupai 1 368 Ls x 8 sadarbības grupas = 10 944 Ls

Pasta un sakaru pakalpojumi 16 darbiniekiem 1 920 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 2 016 Ls

Biroja un kancelejas preces 16 darbiniekiem gadā 864 Ls

Saimniecības preces 16 darbiniekiem gadā 1 152 Ls

 

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 14 400 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 800 Ls x 16 darbinieki = 12 800 Ls

Multifunkcionāla iekārta viens gab. uz darba grupu (8 darba grupas) 1 600 Ls

 

Papildus nepieciešamie izdevumi pārējiem novadiem pirmajā gadā 1 430 779 Ls un turpmākajos gados 1 302 979 Ls:

Atlīdzība IKK 1000: 1 124 911 Ls:

Atalgojums IKK 1100: 906 528 Ls:

Priekšsēdētājs – koordinators (amatu saime un līmenis 36 (III) 11.mēnešalgu grupa 971 Ls) 777 Ls x 12 = 9 324 Ls x 71 sadarbības grupa = 662 004 Ls

Sekretāre (amatu saime un līmenis 38 (II) 4.mēnešalgu grupa 358 Ls) 287 Ls x 12 = 3 444 Ls x 71 sadarbības grupa = 244 524 Ls

VSAOI IKK 1200: 906 528 Ls x 24,09 % = 218 383 Ls

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 178 068 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 160 176 Ls

Telpu noma sadarbības grupai gadā 864 Ls x 71 sadarbības grupas = 61 344 Ls x 75 % (tiek prognozēts, ka pašvaldībām papildu telpas būs nepieciešamas apmēram 75 % gadījumu, pārējos gadījumos tiks izmantotas pašvaldībām jau piederošas telpas) 46 008 Ls.

Komunālie maksājumi (apkure, elektroenerģija, ūdens, kanalizācija) sadarbības grupai 1 368 Ls x 71 sadarbības grupas = 97 128 Ls

Pasta un sakaru pakalpojumi 142 darbiniekiem gadā 17 040 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 17 892 Ls

Biroja (kancelejas preces) 142 darbiniekiem gadā 7 668 Ls

Saimniecības preces 142 darbiniekiem gadā 10 224 Ls

 

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 127 800 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 800 Ls x 142 darbinieki = 113 600 Ls

Multifunkcionāla iekārta viens gab. uz darba grupu 71 darba grupa 14 200 Ls

 

Papildus nepieciešamie izdevumi mazajos novados pirmajā gadā 543 448 Ls un turpmākajos gados 504 448 Ls:

Atlīdzība IKK 1000: 451 236 Ls:

Atalgojums IKK 1100: 363 636 Ls:

Priekšsēdētājs – koordinators (amatu saime un līmenis 36 (III) 11.mēnešalgu grupa 971 Ls) 777 Ls x 12 = 9 324 Ls x 39 sadarbības grupas = 363 636 Ls

VSAOI IKK 1200: 363 636 Ls x 24,09 % = 87 600 Ls

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 53 212 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 48 298 Ls

Telpu noma sadarbības grupai gadā 864 Ls x 39 sadarbības grupas  = 33 696 Ls x 60 % (tiek prognozēts, ka pašvaldībām papildu telpas būs nepieciešamas apmēram 60 % gadījumu, pārējos gadījumos tiks izmantotas pašvaldībām jau piederošas telpas) 20 218 Ls.

Komunālie maksājumi (apkure, elektroenerģija, ūdens, kanalizācija) sadarbības grupai 600 Ls x 39 sadarbības grupas = 23 400 Ls

Pasta un sakaru pakalpojumi 39 darbiniekiem gadā 4 680 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 4 914 Ls

Biroja (kancelejas preces) 39 darbiniekiem gadā 2 106 Ls

Saimniecības preces 39 darbiniekiem gadā 2 808 Ls

 

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 39 000 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums

Dators, galds, krēsls, skapis, plaukti 800 Ls x 39 darbinieki = 31 200 Ls

Multifunkcionāla iekārta viens gab. uz darba grupu 71 darba grupa 7 800 Ls

 

Kopā papildus nepieciešami izdevumi pašvaldībām sadarbības grupu nodrošināšanai:

– Rīga pirmajā gadā 70 115 Ls un turpmākajos gados 63 315 Ls

– republikas pilsētas pirmajā gadā 162 943 Ls un turpmākajos gados 148 543 Ls;

– pārējie novadi pirmajā gadā 1 430 779 Ls un turpmākajos gados 1 302 979 Ls;

– mazie novadi pirmajā gadā  543 448 Ls un turpmākajos gados 504 448 Ls

Kopā pirmajā gadā 2 207 285 Ls un turpmākajos gados 2 019 285 Ls

 

Vienreizējie izdevumi alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaužu veikšanai 62 720 Ls

Vismaz 2 iekārtas uz pašvaldības policiju, bet Rīgā – uz ekipāžu:

48 (pašvaldības) x 2 + 16 (Rīgā) = 112 (iekārtas) x 560 Ls = 62 720 Ls

 

Kopā pašvaldībām nepieciešamais finansējums pirmajā gadā 2 207 285 Ls + 62 720 Ls = 2 270 005 Ls

Kopā pašvaldībām turpmākajos gados 2 019 285 Ls

 

2. Tieslietu sistēma

 

Tieslietu ministrijas Centrālais aparāts pirmajā gadā 11 768 Ls un turpmākajos gados 10 768 Ls:

1 štata vieta metodiskās vadības nodrošināšanai (atbalsts Iekšlietu ministrijai cilvēktiesību jautājumos

Atlīdzība IKK 1000: 10 126 Ls

Atalgojums IKK 1100: 8 160 Ls

1 (juriskonsults) (amatu saime un līmenis 36 (III), 4.kvalif. pak., 11.mēnešalgu grupa 849 Ls) x 680 Ls (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 8160 Ls

VSAOI IKK 1200: 8160 x 24,09 % = 1966 Ls

 

Izdevumi, kas saistīti ar darbinieka darbības nodrošināšanu:

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 642 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 582 Ls

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 582 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c. gadā 60 Ls

 

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 1 000 Ls

Vienreizējie izdevumi 1 jaunas darba vietas iekārtošanai 1 000 Ls

 

Tiesu administrācija pirmajā gadā 344 222 Ls un turpmākajos gados 253 030 Ls:

 

Tiesām nepieciešams papildu finansējums, lai nodrošinātu koncepcijas projektā paredzēto iespēju lēmumu par preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanu pārsūdzēt tiesā.

 

Jaunu izmeklēšanas tiesnešu sastāvu izveidei

Pirmajā gadā – 303 274 Ls;

Atlīdzība IKK 1000: 218 153 Ls, t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 173 123 Ls

Tiesas tiesnesis (1157 Ls) x 7 x 12 = 97 188 Ls

Tiesneša palīgs (amatu saime un līmenis 53.1 (IVC), 12.mēnešalgu  grupa 468 Ls) x 7 x 12 = 39 312 Ls

Tiesas sēžu sekretārs (amatu saime un līmenis 53.1 (II), 7.mēnešalgu  grupa (355 Ls) x 7 x 12 = 29 820 Ls

Piemaksa tiesnesim par kvalifikācijas klasi (5.kval.klase 7 %) 81 Ls x 7 x 12 = 6803 Ls;

VSAOI, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas IKK 1200: 45 030 Ls

VSAOI (24,09 %) 173 123 x 24,09 % = 41 705 Ls

Apdrošināšana tiesnešiem 7 x 175 = 1 225 Ls;

Apdrošināšana darbiniekiem 14 x 150 = 2 100 Ls.

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 26 317 Ls, t.sk.:

Pakalpojumi IKK 2200:

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 20 521 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c, kā arī kārtējie remonta un iestāžu uzturēšanas izdevumi gadā 5 796 Ls.

 

Vienreizējie izdevumi 58 804 Ls, t.sk.:

Komandējumi un dienesta braucieni IKK 2100:

Ceļa izdevumi tiesnešiem mācību kursa apmeklējumam 580 Ls

Pakalpojumi IKK 2200:

Tiesu telpu pielāgošana (papildu darba vietu izveidei) 14 000 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Vienreizējie izdevumi 21 darba vietas iekārtošanai (krēsls, lampa, galds u.c.) 15 874 Ls

Nemateriālie ieguldījumi IKK 5100:

Licenču iegāde 7 350 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200:

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 21 darba vietai kopā, t.sk. 13 printeri  21 000 Ls

 

Turpmākajos gados – 244 470 Ls

Atlīdzība IKK 1000: 218 153 Ls, t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 173 123 Ls

Tiesas tiesnesis (1157 Ls) x 7 x 12 = 97 188 Ls

Tiesneša palīgs (amatu saime un līmenis 53.1 (IVC), 12.mēnešalgu  grupa (468 Ls) x 7 x 12 = 39 312 Ls

Tiesas sēžu sekretārs (amatu saime un līmenis 53.1 (II), 7.mēnešalgu  grupa 355 Ls) x 7 x 12 = 29 820 Ls

Piemaksa tiesnesim par kvalifikācijas klasi (5.kval.klase 7 %) 81 Ls x 7 x 12 = 6803 Ls;

VSAOI, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas IKK 1200: 45 030 Ls

VSAOI (24,09%) 173 123 x 24,09 % = 41 705 Ls

Apdrošināšana tiesnešiem 7 x 175 = 1 225 Ls;

Apdrošināšana darbiniekiem 14 x 150 = 2 100 Ls;

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000:  26 317 Ls, t.sk.:

Pakalpojumi IKK 2200:

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 20 521 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c, kā arī kārtējie remonta un iestāžu uzturēšanas izdevumi gadā 5 796 Ls.

 

Tiesu administrācijas funkciju apjoma palielināšanās – statistikas veidošana un tiesu nolēmumu anonimizācija pirmajā gadā 10 448 Ls un turpmāk 8 560 Ls

 

Atlīdzība IKK 1000: 7 432 Ls, t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 5 868 Ls

– darba vietas izveide (1 Tiesu un zemesgrāmatu departamenta Tiesu informācijas sistēmas nodaļas referents (amata saime, līmenis – 35.II, 9.algu grupa 4 kv. pak. – 611 Ls)),

489 Ls x 12 = 5 868 Ls;

VSAOI, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas IKK 1200: 1 564 Ls

VSAOI (24,09 %) 5 868 x 24,09 % = 1414 Ls

Apdrošināšana darbiniekiem 150 Ls

Pakalpojumi IKK 2200:

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 1 128 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200:

Darba vietas tehniskais nodrošinājums un darba vietas iekārtošana 1 darba vietai 1 888 Ls

 

Tiesu informatīvās sistēmas "savietošana" (automatizētas datu apmaiņas veidošana) ar jauno datubāzi – vienreizējie izdevumi 30 500 Ls

 

Valsts probācijas dienests pirmajā gadā 32 300 Ls un turpmākajos gados 1 800 Ls:

 

Valsts probācijas dienesta probācijas klientu uzskaites sistēmas "PLUS" "savietošana" (automatizētas datu apmaiņas veidošana) ar jauno datubāzi un attiecīgu filtrēšanas (datu atlases) iespēju izveide – vienreizējie izdevumi 30 500 Ls

 

Valsts probācijas dienesta darbinieku apmācība pirmajā un turpmākajos gados par koncepcijā paredzēto iniciatīvu un darbošanos starpinstitucionālajās sadarbības grupās – 1800 Ls, t.sk.:

1200 Ls – 2 dienu apmācība 40 darbiniekiem vienu reizi gadā;

600 Ls – apmācību programmas izstrāde un vadīšana.

 

Kopā tieslietu sistēmai 2017.gadā 388 290 Ls

Kopā tieslietu sistēmai turpmākajos gados 265 598 Ls

 

3. Iekšlietu ministrija

 

Iekšlietu ministrijai nepieciešami papildu līdzekļi metodiskās vadības īstenošanai, policijas darbinieku apmācībām, preventīvo piespiedu līdzekļu datubāzes izveidei un darbībai, kā arī narkotisko vielu un alkohola koncentrācijas noteikšanai.

 

Metodiskās vadības nodrošināšanai nepieciešamie izdevumi pirmajā gadā 73 428 Ls un turpmāk ik gadu 66 828 Ls

 

Atlīdzība IKK 1000: 65 892 Ls, t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 53 100 Ls

1 (nodaļas vadītājs (amatu saime un līmenis 36.IV, 4.kvalif. pak., 12.mēnešalgu grupa7 1013 Ls)) x 811 Ls (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 9 732 Ls

1 (vecākais referents (amatu saime un līmenis 36.III, 4.kvalif. pak., 11.mēnešalgu grupa 849 Ls)) x 680 (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 8 160 Ls 

6 (vecākie referenti (amatu saime un līmenis 36.II, 4.kvalif. pak., 9.mēnešalgu grupa 611 Ls)) x 489 (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 35 208 Ls

VSAOI IKK 1200:

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas

53 100 Ls x 0,2409 = 12 792 Ls

 

Izdevumi, kas saistīti ar 8 darbinieku darbības nodrošināšanu:

Preces un pakalpojumi IKK 2000:  936 Ls, t.sk.:

Pakalpojumi IKK 2200:

– pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi: 8 darbiniekiem gadā = 456 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c izdevumi gadā 8 darbiniekiem 480 Ls

 

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 6 600 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 8 darba vietas 6 400 Ls

Multifunkcionāla iekārta 200 Ls

 

Policijas darbinieku apmācībām nepieciešamie izdevumi ik gadu – 569 Ls

Valsts policijas koledžas profesionālās pilnveides kursa programmas izstrāde 8 akadēmisko stundu apjomā – 569 Ls, no tā:

– apliecības par profesionālās pilnveides programmas apguvi (1320 darbiniekiem) – 185 Ls

– pasniedzēja atalgojums (jauna profesionālās pilnveides kursa programmas izstrāde, metodiskā materiāla sagatavošana, kursa vadīšana 66 grupām) – 384 Ls

 

Iekšlietu ministrijas Informācijas centram datubāzes izveidei nepieciešamie izdevumi pirmajā gadā 548 000 Ls un turpmāk ik gadu – 48 000 Ls

Vienreizējie izdevumi datubāzes izveidošanai – 500 000 Ls

Preces un pakalpojumi – 500 000 Ls (informācijas sistēmas uzturēšana)

 

Izveidotās datubāzes uzturēšanas izdevumi gadā – 48 000 Ls

Preces un pakalpojumi – 48 000 Ls (pārējie informācijas tehnoloģiju pakalpojumi)

 

Vienreizējie izdevumi alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaužu veikšanai 442 400 Ls (pamatkapitāla veidošana)

Pamatlīdzekļi IKK 5200: – 790 (alkometri) x 560 Ls = 442 400 Ls

 

Kopā Iekšlietu ministrijai:

pirmajā gadā – 1 064 397 Ls

turpmākajos gados – 115 397 Ls

 

4. Labklājības ministrija

Psihologa konsultācijas dzīvesvietā vai grupu terapija vardarbību veikušām personām (ikgadēji)

– individuālās konsultācijas: 15 000 Ls (100 personas x 10 konsultācijas x 15 Ls konsultācija);

– konsultācijas grupā (grupu terapija): 13 420 Ls, t.sk.:

 Grupu terapijas 9 000 Ls:

– vienas grupas vadīšanas izmaksas: 4800 Ls;

– gatavošanās apmācībai, izdales materiālu un gala atskaites sagatavošana: 1500 Ls

– izdales materiālu pavairošana, kancelejas izdevumi, pasta un tālruņa pakalpojumi: 1500 Ls

– telpu īre, administratīvie izdevumi grupu terapijai: 1200 Ls

Supervīzijas 4 420 Ls:

– supervīzija nodrošināma 10 grupu vadītājiem, kopumā 108 stundas (18 stundu grupas supervīzija un 9 stundas individuālā supervīzija): 4320 Ls

– gatavošanās supervīzijai, izdales materiālu un gala atskaites sagatavošana, izdales materiālu pavairošana, kancelejas izdevumi, pasta un tālruņa pakalpojumi  100 Ls.

Kopā Labklājības ministrijai 28 420 Ls

Kopā preventīvo piespiedu līdzekļu sistēmas izveidei un funkcionēšanai:

Pirmajā gadā 2 270 005 + 388 290 + 1 064 397 + 28 420 = 3 751 112 Ls

kopā turpmākajos gados  2 019 285 + 265 598 + 115 397 + 28 420 = 2 428 700 Ls

7. Cita informācija

Koncepcijas īstenošana 2012.–2014. gadā tiks nodrošināta atbilstoši attiecīgajām ministrijām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu ministrijām un pašvaldībām 2015.gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot un izskatot valsts budžeta likumprojektu attiecīgajam gadam.

Tieslietu ministrija, izstrādājot likumprojektu par preventīvajiem piespiedu līdzekļiem, noteiks kārtību, kādā pašvaldībām tiks piešķirti valsts budžeta līdzekļi koncepcijas īstenošanai 2017.gadā un turpmākajos gados.

 

2015.gadā

Papildu finansējums būs nepieciešams preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas procesā iesaistīto personu sākotnējai apmācībai. Apmācāmo personu loks ir atkarīgs no izvēlētā preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas mehānisma. Apmācāmo personu loks tiks apzināts preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojekta izstrādes laikā.

Tāpat papildu finansējums no valsts pamatbudžeta būs nepieciešams arī Iekšlietu ministrijai veidlapas izstrādei, ko valsts un pašvaldību policijas darbinieki izmantos pagaidu lēmuma pieņemšanas procesā. Tomēr nepieciešamā finansējuma apjomu pašlaik nevar aprēķināt, jo veidlapu izstrāde būs komplicēts un šobrīd neprognozējams pasākums, ņemot vērā VPD pieredzi riska un vajadzību novērtēšanas anketu izstrādē. Iespējamo nepieciešamā finansējuma apjomu nav iespējams prognozēt, balstoties uz VPD pieredzi, jo VPD izmantotās veidlapas nav izstrādātas Latvijā – VPD izmaksas veidoja tulkošanas, adaptēšanas un speciālistu apmācību izdevumi.

Iepriekš minētajām izdevumu pozīcijām nepieciešamais finansējuma apjoms un detalizēts ieņēmumu un izdevu­mu aprēķins būs ietverts Preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojektā.

2017.gadā

Lai nodrošinātu kontroli par narkotisko vielu un alkohola lietošanas aizlieguma ievērošanu, ik gadu būs nepieciešami papildu finanšu līdzekļi:

– alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaudēm ar portatīvo mērierīci (vienai personai izmaksas sastāda 11 Ls, ja konstatētā alkohola koncentrācija nepārsniedz 0,5 promiles);

– alkohola koncentrācijas asinīs pārbaudēm medicīnas iestādē (vienai personai izmaksas svārstās no 18 līdz 60 Ls atkarībā no medicīnas iestādes, rēķinot vidējo izmaksu);

– alkometru kalibrēšanai un verifikācijai (viena alkometra kalibrēšana un verifikācija (jāveic divreiz gadā) izmaksā 25,50 Ls, bet nepieciešami būs 790 jauni alkometri);

– alkometra iemušu iegādei (viens alkometra iemutis izmaksā 0,12 Ls);

– alkometra izdrukas lenšu iegādei (viena izdrukas lente izmaksā 0,53 Ls, bet uz vienu alkometru gadā vidēji nepieciešamas 2 lentes, kas sastāda 1580 lentes gadā);

– narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudēm medicīnas iestādē (vienai personai izmaksas svārstās no 18 līdz 120 Ls atkarībā no narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu veida, rēķinot vidējo izmaksu).

 

Šobrīd nav iespējams precīzi noteikt kopējo iepriekš uzskaitīto izmaksu apjomu, jo nav prognozējams, cik personām varētu tikt piemērots aizliegums lietot apreibinošas vielas un tieši kādu apreibinošo vielu ietekmes pārbaude katrai no tām būs nepieciešama.

 

Šim mērķim nepieciešamais finansējuma apjoms un detalizēts ieņēmumu un izdevu­mu aprēķins būs ietverts Preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojektā.

 

Izmaiņas budžeta izdevumos no N+4 līdz N+7 gadiem

2020.gads

2021.gads

2022.gads

Valsts budžets

409,4

409,4

409,4

Pašvaldību budžets

2019,3

2019,3

2019,3

 2.variants

2.1. Valsts probācijas dienests

Rādītāji

Turpmākie trīs gadi (tūkst. latu)

 

2017

2018

2019

Kopējās izmaiņas budžeta ieņēmumos, t.sk.:

0

0

0

Izmaiņas valsts budžeta ieņēmumos

0

0

0

Izmaiņas pašvaldību budžeta ieņēmumos

0

0

0

Kopējās izmaiņas budžeta izdevumos, t.sk:

4465,6

2891,0

2891,0

Izmaiņas valsts budžeta izdevumos

4402,9

2891,0

2891,0

Izmaiņas pašvaldību budžeta izdevumos

62,7

0

0

Kopējā finansiālā ietekme

-4465,6

-2891,0

-2891,0

Finansiālā ietekme uz valsts budžetu

-4402,9

-2891,0

-2891,0

Finansiālā ietekme uz pašvaldību budžetu

-62,7

0

0

6. Detalizēts ieņēmumu un izdevu­mu aprēķins (ja nepieciešams, detalizētu ieņēmumu un izdevumu aprēķinu var pievienot anotācijas pielikumā):

Koncepcijas risinājuma 2.variants, kas paredz Valsts probācijas dienestam nodrošināt starpinstitucionālās sadarbības grupas izveidi un nodrošināt starpinstitucionālās sadarbības grupas darbību, salīdzinot ar 1.variantu, ir ar salīdzinoši augtākām izmaksām, jo atšķirībā no pašvaldībām Valsts probācijas dienests nav pārstāvēts visos Latvijas novados un lielākajās pilsētās, līdz ar to sadarbības grupas izveides infrastruktūra, telpu uzturēšana un labiekārtošana, kā arī darbības organizēšana ir ar salīdzinoši augstākām izmaksām.

 

2017.gadā

 

1. Valsts probācijas dienests

Papildus nepieciešamie līdzekļi starpinstitucionālās sadarbības grupu izveidei un darbības nodrošināšanai:

Saistībā ar Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepcijas projektu Valsts probācijas dienestam nepieciešami papildu līdzekļi starpinstitucionālās sadarbības grupu izveidei un darbības nodrošināšanai.

Papildus nepieciešamie izdevumi tiek sadalīti pa šādām grupām:

– Rīgas pilsēta;

– republikas pilsētas;

– mazie novadi;

– pārējie novadi;

– Valsts probācijas dienesta centrālais aparāts.

 

Papildus nepieciešamie izdevumi Rīgā pirmajā gadā 87 091 Ls un turpmākajos gados 74 511 Ls:

 

Atlīdzība IKK 1000: 58 243 Ls (2 grupas):

Atalgojums IKK 1100: 45 840 Ls (2 grupas):

Priekšsēdētājs – koordinators (amatu saime un līmenis 36 (III) 11.mēnešalgu grupa 971 Ls) 777 Ls x 12 x 2 (viens koordinators katrā grupā) = 18 648 Ls

Vietnieks (amatu saime un līmenis 36 (II) 9.mēnešalgu grupa 698 Ls) 559 Ls x 12 x 2 (viens koordinatora vietnieks katrā grupā) = 13 416 Ls

Sekretāre (amatu saime un līmenis 38 (II) 4.mēnešalgu grupa 358 Ls) 287 x 4 (2 sekretāres katrā grupā) x 12 = 13 776 Ls

VSAOI IKK 1200: 12 403 Ls

Darba devēja VSAOI 45 840 Ls × 24,09 % = 11 043 Ls

Veselības apdrošināšana 8 darbiniekiem 1 360 Ls

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 16 268 Ls

Komandējumi un dienesta braucieni IKK 2100: 1440 Ls

Iekšzemes komandējumi 8 darbiniekiem gadā 1 440 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 12 044 Ls

Pasta un sakaru pakalpojumi 8 darbiniekiem gadā 960 Ls

Telpu noma 2 sadarbības grupām gadā 3840 Ls.

Komunālie maksājumi (apkure, elektroenerģija, ūdens, kanalizācija) un telpu uzturēšana 2 sadarbības grupu telpām gadā 2 312 Ls.

Aparatūras remonts, datortehnikas un serveru tehniskā apkalpošana 1056 Ls.

Personāla apmācība 1 376 Ls.

Tulkošanas pakalpojumi gadā 2 500 Ls.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 2 784 Ls

Biroja preces un saimniecības preces un kārtējā remonta uzturēšanas materiāli 624 Ls

Degviela 2 automašīnām gadā 2 160 Ls

 

Vienreizējie izdevumi 12 580 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 3 380 Ls

Darba vietas labiekārtošana (sīkais inventārs) 2620 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums (UPS, telefons) 760 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 9 200 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 8 darba vietas  4 000 Ls

Darba vietas labiekārtošana 8 darba vietas 4600 Ls

Multifunkcionāla iekārta 2 sadarbības grupām 600 Ls

 

Papildus nepieciešamie izdevumi republikas pilsētām pirmajā gadā 201 407 Ls un turpmākajos gados 171 007 Ls:

 

Atlīdzība IKK 1000: 129 471 Ls:

Atalgojums IKK 1100: 102 144 Ls :

Priekšsēdētājs – koordinators (amatu saime un līmenis 36 (III) 11.mēnešalgu grupa 971 Ls) 777 Ls × 12 = 9 324 Ls x 8 sadarbības grupas (republikas pilsētas) = 74 592 Ls

Sekretāre (amatu saime un līmenis 38 (II) 4.mēnešalgu grupa 358 Ls) 287 × 12 = 3444 Ls x 8 sadarbības grupas (republikas pilsētas) = 27 552 Ls

VSAOI IKK 1200: 27 327 Ls

Darba devēja VSAOI 102 144 × 24,09 % = 24 607 Ls

Veselības apdrošināšana 16 darbiniekiem (170 Ls) x 16 a.v. = 2 720 Ls

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 41 536 Ls

Komandējumi un dienesta braucieni IKK 2100: 2880 Ls

Iekšzemes komandējumi 16 darbiniekiem gadā 2 880 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 29 152 Ls

Pasta un sakaru pakalpojumi 16 darbiniekiem gadā 1920 Ls

Telpu noma 8 sadarbības grupām gadā 15 360 Ls.

Komunālie maksājumi (apkure, elektroenerģija, ūdens, kanalizācija) un telpu uzturēšana 2 sadarbības grupu telpām gadā 5008 Ls.

Aparatūras remonts, datortehnikas un serveru tehniskā apkalpošana 2112 Ls.

Personāla apmācība 2 752 Ls.

Tulkošanas pakalpojumi gadā 2 000 Ls.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 9 504 Ls

Biroja preces un saimniecības preces un kārtējā remonta uzturēšanas materiāli 864 Ls

Degviela 8 automašīnām gadā 8 640 Ls

 

Vienreizējie izdevumi 30 400 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 8 480 Ls

Darba vietas labiekārtošana (sīkais inventārs) 6 960 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums (UPS, telefons) 1 520 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 21 920 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 16 darba vietas  8 000 Ls

Darba vietas labiekārtošana 16 darba vietas 11520 Ls

Multifunkcionāla iekārta 8 sadarbības grupām 2400 Ls

 

Papildu nepieciešamie izdevumi pārējiem novadiem pirmajā gadā 1 787 483 Ls un turpmākajos gados 1 517 683 Ls:

 

Atlīdzība IKK 1000: 1 149 051 Ls:

Atalgojums IKK 1100: 906 528 Ls:

Priekšsēdētājs – koordinators (amatu saime un līmenis 36 (III) 11.mēnešalgu grupa 971 Ls) 777 Ls × 12 = 9 324 Ls x 71 sadarbības grupa = 662 004 Ls

Sekretāre (amatu saime un līmenis 38 (II) 4.mēnešalgu grupa 358 Ls) 287 × 12 = 3444 Ls x 71 sadarbības grupa = 244 524 Ls

VSAOI IKK 1200: 242 523 Ls

Darba devēja VSAOI 906 528 × 24,09 % = 218 383 Ls

Veselības apdrošināšana IKK 1220: (170 Ls) x 142 a.v. = 24 140 Ls

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 368 632 Ls

Komandējumi un dienesta braucieni IKK 2100: 25 560 Ls

Iekšzemes komandējumi 142 darbiniekiem gadā 25 560 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 255 316 Ls

Pasta un sakaru pakalpojumi 142 darbiniekiem gadā 17 040 Ls

Telpu noma 71 sadarbības grupai gadā 136 320 Ls.

Komunālie maksājumi (apkure, elektroenerģija, ūdens, kanalizācija) un telpu uzturēšana 2 sadarbības grupu telpām gadā 41 038 Ls.

Aparatūras remonts, datortehnikas un serveru tehniskā apkalpošana 18 744 Ls.

Personāla apmācība 24 424 Ls.

Tulkošanas pakalpojumi gadā 17 750 Ls.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 87 756 Ls

Biroja preces un saimniecības preces un kārtējā remonta uzturēšanas materiāli 11 076 Ls

Degviela 71 automašīnai gadā 76 680 Ls

 

Vienreizējie izdevumi 269 800 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 75 260 Ls

Darba vietas labiekārtošana (sīkais inventārs) 61 770 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums (UPS, telefons) 13 490 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 194 540 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 142 darba vietas  71 000 Ls

Darba vietas labiekārtošana 142 darba vietas 102 240 Ls

Multifunkcionāla iekārta 71 sadarbības grupām 21 300 Ls

 

Papildus nepieciešamie izdevumi mazajos novados pirmajā gadā 716 787 Ls un turpmākajos gados 625 527 Ls:

 

Atlīdzība IKK 1000: 457 866 Ls:

Atalgojums IKK 1100: 363 636 Ls:

Priekšsēdētājs – koordinators (amatu saime un līmenis 36 (III) 11.mēnešalgu grupa 971 Ls) 777 Ls × 12 = 9 324 Ls x 39 sadarbības grupas = 363 636 Ls

VSAOI IKK 1200: 94 230 Ls

Darba devēja VSAOI 363 636 × 24,09 % = 87 600 Ls

Veselības apdrošināšana EKK 1220: (170 Ls) x 39 a.v. = 6 630 Ls

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 167 661 Ls

Komandējumi un dienesta braucieni IKK 2100: 7 020 Ls

Iekšzemes komandējumi 39 darbiniekiem gadā 7 020 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 112 437 Ls

Pasta un sakaru pakalpojumi 39 darbiniekiem gadā 4 680 Ls

Telpu noma 39 sadarbības grupai gadā 74 880 Ls.

Komunālie maksājumi (apkure, elektroenerģija, ūdens, kanalizācija) un telpu uzturēšana 2 sadarbības grupu telpām gadā 11 271 Ls.

Aparatūras remonts, datortehnikas un serveru tehniskā apkalpošana 5 148 Ls.

Personāla apmācība 6 708 Ls.

Tulkošanas pakalpojumi gadā 9 750 Ls.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 48 204 Ls

Biroja preces un saimniecības preces un kārtējā remonta uzturēšanas materiāli 6 084 Ls

Degviela 39 automašīnām gadā 42 120 Ls

 

Vienreizējie izdevumi 91 260 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 20 670 Ls

Darba vietas labiekārtošana (sīkais inventārs) 15 990 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums (UPS, telefons) 4 680 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 70 590 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 39 darba vietas  19 500 Ls

Darba vietas labiekārtošana 39 darba vietas 39 390 Ls

Multifunkcionāla iekārta 39 sadarbības grupām 11 700 Ls

 

Kopā papildus nepieciešamie izdevumi Valsts probācijas dienestam sadarbības grupu nodrošināšanai:

– Rīga pirmajā gadā 87 091 Ls un turpmākajos gados 74 511 Ls

– republikas pilsētas pirmajā gadā 201 407 Ls un turpmākajos gados 171 007 Ls;

– pārējie novadi pirmajā gadā 1 787 483 Ls un turpmākajos gados 1 517 683 Ls;

– mazie novadi pirmajā gadā  716 787 Ls un turpmākajos gados 625 527 Ls

Kopā pirmajā gadā 2 792 768 Ls un turpmākajos gados 2 388 728 Ls

 

Papildu nepieciešamie izdevumi Valsts probācijas dienesta centrālajam aparātam pirmajā gadā 161 276 Ls un turpmākajos gados 94 626 Ls

 

Atlīdzība IKK 1000: 76 250 Ls:

Atalgojums IKK 1100: 60 480 Ls:

CA nodaļas vadītājs (amatu saime un līmenis 35 (IV A) 11.mēnešalgu grupa) (840 Ls) x 1a.v. x 12 mēn. = 10080 Ls

CA vecākie referenti (amatu saime un līmenis 35 (II) 9.mēnešalgu grupa) (600 Ls) x 3 a.v. x 12 mēn. = 21 600 Ls

CA Finanšu un plānošanas nodaļas darbinieki (amatu saime un līmenis 14 (II) 8.mēnešalgu grupa) (600 Ls) x 2 a.v. x 12 mēn. = 14 400 Ls

CA Personālvadības un lietvedības nodaļas darbinieki (amatu saime un līmenis 30 (III) 9.mēnešalgu grupa) (600 Ls) x 2 a.v. x 12 mēn. = 14 400 Ls

Palielinātas 8 amata vietas sakarā ar jaunas struktūras veidošanu atsevišķu centrālā aparāta nodaļu – sadarbības grupu darba organizēšana – personāla atlase, metodisko materiālu gatavošana, atbilstošo ārējo normatīvo aktu izstrāde, darba novērtēšanas un kontroles nodrošināšana.

VSAOI IKK 1200: 15 770 Ls

Darba devēja VSAOI 60 480 Ls × 24,09 % = 14 570 Ls

Veselības apdrošināšana EKK 1220: (150 Ls) x 8 a.v. = 1 200 Ls

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 18 376 Ls

Komandējumi un dienesta braucieni IKK 2100: 1 440 Ls

Iekšzemes komandējumi 8 darbiniekiem gadā 1 440 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 11 992 Ls

Pasta un sakaru pakalpojumi 8 darbiniekiem gadā 960 Ls

Telpu noma 8 darbiniekiem sadarbības grupai gadā 2 688 Ls.

Komunālie maksājumi (apkure, elektroenerģija, ūdens, kanalizācija) un telpu uzturēšana 2 sadarbības grupu telpām gadā 2 312 Ls.

Aparatūras remonts, datortehnikas un serveru tehniskā apkalpošana 1 056 Ls.

Personāla apmācība 8 a.v. 1 376 Ls.

Automašīnas noma gadā 3 600 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 4 944 Ls

Biroja preces un saimniecības preces un kārtējā remonta uzturēšanas materiāli 624 Ls

Degviela gadā 4 320 Ls

 

Vienreizējie izdevumi 66 650 Ls

Vienreizēji tulkošanas pakalpojumi 3 000 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 2 890 Ls

Darba vietas labiekārtošana (sīkais inventārs) 2 130 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums (UPS, telefons) 760 Ls

Nemateriālie ieguldījumi IKK 5100: 30 500 Ls

Valsts probācijas dienesta probācijas klientu uzskaites sistēmas "PLUS" "savietošana" (automatizētas datu apmaiņas veidošana) ar jauno datubāzi un attiecīgu filtrēšanas (datu atlases) iespēju izveide 30 500 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 30 260 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 8 darba vietas  5 760 Ls

Darba vietas labiekārtošana 8 darba vietas 4 000 Ls

Multifunkcionāla iekārtas 3gb. sadarbības grupām 900 Ls

Vienreizējie izdevumi alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaužu veikšanai 35 iekārtas 19 600 Ls.

 

Kopā Valsts probācijas dienestam nepieciešamais finansējums pirmajā gadā 2 792 768 Ls + 161 276 Ls = 2 954 044 Ls

turpmākajos gados 2 388 728 Ls + 94 626 Ls = 2 483 354 Ls

 

2. Tieslietu sistēma

 

Tieslietu ministrijas Centrālais aparāts pirmajā gadā 11 768 Ls un turpmākajos gados 10 768 Ls:

1 štata vieta metodiskās vadības nodrošināšanai (atbalsts Iekšlietu ministrijai cilvēktiesību jautājumos

Atlīdzība IKK 1000: 10 126 Ls

Atalgojums IKK 1100: 8 160 Ls

1 (juriskonsults) (amatu saime un līmenis 36 (III), 4.kvalif. pak., 11.mēnešalgu grupa 849 Ls) x 680 Ls (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 8160 Ls

VSAOI IKK 1200: 8160 x 24,09 % = 1966 Ls

 

Izdevumi, kas saistīti ar darbinieka darbības nodrošināšanu:

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 642 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 582 Ls

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 582 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces, u.c. gadā 60 Ls

 

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 1 000 Ls

Vienreizējie izdevumi 1 jaunas darba vietas iekārtošanai 1 000 Ls

 

Tiesu administrācija pirmajā gadā 344 222 Ls un turpmākajos gados 253 030 Ls:

 

Tiesām nepieciešams papildu finansējums, lai nodrošinātu koncepcijas projektā paredzēto iespēju lēmumu par preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanu pārsūdzēt tiesā.

 

Jaunu izmeklēšanas tiesnešu sastāvu izveidei

Pirmajā gadā – 303 274 Ls;

Atlīdzība IKK 1000: 218 153 Ls t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 173 123 Ls

Tiesas tiesnesis (1157 Ls) x 7 x 12 = 97 188 Ls

Tiesneša palīgs (amatu saime un līmenis 53.1 (IVC), 12.mēnešalgu  grupa 468 Ls) x 7 x 12 = 39 312 Ls

Tiesas sēžu sekretārs (amatu saime un līmenis 53.1 (II), 7.mēnešalgu  grupa (355 Ls) x 7 x 12 = 29 820 Ls

Piemaksa tiesnesim par kvalifikācijas klasi (5.kval.klase 7 %) 81 Ls x 7 x 12 = 6803 Ls;

VSAOI, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas IKK 1200: 45 030 Ls

VSAOI (24,09 %) 173 123 x 24,09 % = 41 705 Ls

Apdrošināšana tiesnešiem 7 x 175 = 1 225 Ls;

Apdrošināšana darbiniekiem 14 x 150 = 2 100 Ls.

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000:  26 317 Ls, t.sk.:

Pakalpojumi IKK 2200:

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 20 521 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c, kā arī kārtējie remonta un iestāžu uzturēšanas izdevumi gadā 5 796 Ls.

 

Vienreizējie izdevumi 58 804 Ls, t.sk.:

Komandējumi un dienesta braucieni IKK 2100:

Ceļa izdevumi tiesnešiem mācību kursa apmeklējumam 580 Ls

Pakalpojumi IKK 2200:

Tiesu telpu pielāgošana (papildu darba vietu izveidei) 14 000 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Vienreizējie izdevumi 21 darba vietas iekārtošanai (krēsls, lampa, galds u.c.) 15 874 Ls

Nemateriālie ieguldījumi IKK 5100:

Licenču iegāde 7 350 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200:

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 21 darba vietai kopā, t.sk. 13 printeri  21 000 Ls

 

Turpmākajos gados – 244 470 Ls

Atlīdzība IKK 1000: 218 153 Ls t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 173 123 Ls

Tiesas tiesnesis (1157 Ls) x 7 x 12 = 97 188 Ls

Tiesneša palīgs (amatu saime un līmenis 53.1 (IVC), 12.mēnešalgu  grupa (468 Ls) x 7 x 12 = 39 312 Ls

Tiesas sēžu sekretārs (amatu saime un līmenis 53.1 (II), 7.mēnešalgu  grupa 355 Ls) x 7 x 12 = 29 820 Ls

Piemaksa tiesnesim par kvalifikācijas klasi (5.kval.klase 7 %) 81 Ls x 7 x 12 = 6803 Ls;

VSAOI, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas IKK 1200: 45 030 Ls

VSAOI (24,09 %) 173 123 x 24,09 % = 41 705 Ls

Apdrošināšana tiesnešiem 7 x 175 = 1 225 Ls;

Apdrošināšana darbiniekiem 14 x 150 = 2 100 Ls;

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000:  26 317 Ls, t.sk.:

Pakalpojumi IKK 2200:

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 20 521 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces, u.c, kā arī kārtējie remonta un iestāžu uzturēšanas izdevumi gadā 5 796 Ls.

 

Atlīdzība IKK 1000: 7 432 Ls, t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 5 868 Ls

– darba vietas izveide (1 Tiesu un zemesgrāmatu departamenta Tiesu informācijas sistēmas nodaļas referents (amata saime, līmenis – 35.II, 9.algu grupa 4 kv. pak. – 611 Ls)),

489 Ls x 12 = 5 868 Ls;

VSAOI, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas IKK 1200: 1 564 Ls

VSAOI (24,09 %) 5 868 x 24,09 % = 1414 Ls

Apdrošināšana darbiniekiem 150 Ls

Pakalpojumi IKK 2200:

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 1 128 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200:

Darba vietas tehniskais nodrošinājums un darba vietas iekārtošana 1 darba vietai 1 888 Ls

 

Tiesu informatīvās sistēmas "savietošana" (automatizētas datu apmaiņas veidošana) ar jauno datubāzi – vienreizējie izdevumi 30 500 Ls

 

Kopā tieslietu sistēmai 2017.gadā 355 990 Ls

Kopā tieslietu sistēmai turpmākajos gados 263 798 Ls

 

3. Iekšlietu ministrija

 

Iekšlietu ministrijai nepieciešami papildu līdzekļi metodiskās vadības īstenošanai, policijas darbinieku apmācībām, preventīvo piespiedu līdzekļu datu bāzes izveidei un darbībai, kā arī narkotisko vielu un alkohola koncentrācijas noteikšanai.

 

Metodiskās vadības nodrošināšanai nepieciešamie izdevumi pirmajā gadā 73 428 Ls un turpmāk ik gadu 66 828 Ls

 

Atlīdzība IKK 1000: 65 892 Ls, t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 53 100 Ls

1 (nodaļas vadītājs (amatu saime un līmenis 36.IV, 4.kvalif. pak., 12.mēnešalgu grupa8 1013 Ls)) x 811 Ls (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 9 732 Ls

1 (vecākais referents (amatu saime un līmenis 36.III, 4.kvalif. pak., 11.mēnešalgu grupa 849 Ls)) x 680 (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 8 160 Ls

6 (vecākie referenti (amatu saime un līmenis 36.II, 4.kvalif. pak., 9.mēnešalgu grupa 611 Ls)) x 489 (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 35 208 Ls

VSAOI IKK 1200:

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas

53 100 Ls x 0,2409 = 12 792 Ls

 

Izdevumi, kas saistīti ar 8 darbinieku darbības nodrošināšanu:

Preces un pakalpojumi IKK 2000:  936 Ls, t.sk.:

Pakalpojumi IKK 2200:

– pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi: 8 darbiniekiem gadā = 456 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c, izdevumi gadā 8 darbiniekiem 480 Ls

 

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 6 600 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 8 darba vietas 6 400 Ls

Multifunkcionāla iekārta 200 Ls

 

Policijas darbinieku apmācībām nepieciešamie izdevumi ik gadu - 569 Ls

Valsts policijas koledžas profesionālās pilnveides kursa programmas izstrāde 8 akadēmisko stundu apjomā – 569 Ls, no tā:

– apliecības par profesionālās pilnveides programmas apguvi (1320 darbiniekiem) – 185 Ls

– pasniedzēja atalgojums (jauna profesionālās pilnveides kursa programmas izstrāde, metodiskā materiāla sagatavošana, kursa vadīšana 66 grupām) – 384 Ls

 

Iekšlietu ministrijas Informācijas centram datubāzes izveidei nepieciešamie izdevumi pirmajā gadā 548 000 Ls un turpmāk ik gadu – 48 000 Ls

Vienreizējie izdevumi datubāzes izveidošanai – 500 000 Ls

Preces un pakalpojumi – 500 000 Ls (informācijas sistēmas uzturēšana)

 

Izveidotās datubāzes uzturēšanas izdevumi gadā – 48 000 Ls

Preces un pakalpojumi – 48 000 Ls (pārējie informācijas tehnoloģiju pakalpojumi)

 

Vienreizējie izdevumi alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaužu veikšanai 442 400 Ls (pamatkapitāla veidošana)

Pamatlīdzekļi IKK 5200: – 790 (alkometri) x 560 Ls = 442 400 Ls

 

Kopā Iekšlietu ministrijai:

pirmajā gadā – 1 064 397 Ls

turpmākajos gados – 115 397 Ls

 

 

4. Labklājības ministrija

Psihologa konsultācijas dzīvesvietā vai grupu terapija vardarbību veikušām personām (ikgadēji)

– individuālās konsultācijas: 15 000 Ls (100 personas x 10 konsultācijas x 15 Ls konsultācija);

– konsultācijas grupā (grupu terapija): 13 420 Ls, t.sk.:

 Grupu terapijas 9 000 Ls:

– vienas grupas vadīšanas izmaksas: 4800 Ls;

– gatavošanās apmācībai, izdales materiālu un gala atskaites sagatavošana: 1500 Ls

– izdales materiālu pavairošana, kancelejas izdevumi, pasta un tālruņa pakalpojumi: 1500 Ls

– telpu īre, administratīvie izdevumi grupu terapijai: 1200 Ls

Supervīzijas 4 420 Ls:

– supervīzija nodrošināma 10 grupu vadītājiem, kopumā 108 stundas (18 stundu grupas supervīzija un 9 stundas individuālā supervīzija): 4320 Ls

– gatavošanās supervīzijai, izdales materiālu un gala atskaites sagatavošana, izdales materiālu pavairošana, kancelejas izdevumi, pasta un tālruņa pakalpojumi  100 Ls.

Kopā Labklājības ministrijai 28 420 Ls

 

5. Pašvaldības

Vienreizējie izdevumi alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaužu veikšanai 62 720 Ls

Vismaz 2 iekārtas uz pašvaldības policiju, bet Rīgā – uz ekipāžu: kopā 112 iekārtas = 62 720 Ls

 

Kopā preventīvo piespiedu līdzekļu sistēmas izveidei un funkcionēšanai:

Pirmajā gadā 2 954 044 + 355 990 + 1 064 397 + 28 420 + 62 720 = 4 465 571 Ls

kopā turpmākajos gados  2 483 354 + 263 798 + 115 397 + 28 420 = 2 890 969 Ls

 

7. Cita informācija

Koncepcijas īstenošana 2012.–2014. gadā tiks nodrošināta atbilstoši attiecīgajām ministrijām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu ministrijām un pašvaldībām 2015.gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju bu­džeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot un izskatot valsts budžeta likum­projektu attiecīgajam gadam.

Tieslietu ministrija, izstrādājot likumprojektu par preventīvajiem piespiedu līdzekļiem, noteiks kārtību, kādā pašvaldībām tiks piešķirti valsts budžeta līdzekļi koncepcijas īstenošanai 2017.gadā un turpmākajos gados.

 

2015.gadā

Papildu finansējums būs nepieciešams preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas procesā iesaistīto personu sākotnējai apmācībai. Apmācāmo personu loks ir atkarīgs no izvēlētā preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas mehānisma. Apmācāmo personu loks tiks apzināts preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojekta izstrādes laikā.

Tāpat arī papildu finansējums no valsts pamatbudžeta būs nepieciešams Iekšlietu ministrijai veidlapas izstrādei, ko valsts un pašvaldību policijas darbinieki izmantos pagaidu lēmuma pieņemšanas procesā. Tomēr nepieciešamā finansējuma apjomu pašlaik nevar aprēķināt, jo veidlapu izstrāde būs komplicēts un šobrīd neprognozējams pasākums, ņemot vērā VPD pieredzi riska un vajadzību novērtēšanas anketu izstrādē. Iespējamo nepieciešamā finansējuma apjomu nav iespējams prognozēt, balstoties uz VPD pieredzi, jo VPD izmantotās veidlapas nav izstrādātas Latvijā – VPD izmaksas veidoja tulkošanas, adaptēšanas un speciālistu apmācību izdevumi.

Iepriekš minētajām izdevumu pozīcijām nepieciešamais finansējuma apjoms un detalizēts ieņēmumu un izdevu­mu aprēķins būs ietverts Preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojektā.

2017.gadā

Lai nodrošinātu kontroli par narkotisko vielu un alkohola lietošanas aizlieguma ievērošanu, ik gadu būs nepieciešami papildu finanšu līdzekļi:

– alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaudēm ar portatīvo mērierīci (vienai personai izmaksas sastāda 11 Ls, ja konstatētā alkohola koncentrācija nepārsniedz 0,5 promiles);

– alkohola koncentrācijas asinīs pārbaudēm medicīnas iestādē (vienai personai izmaksas svārstās no 18 līdz 60 Ls atkarībā no medicīnas iestādes, rēķinot vidējo izmaksu);

– alkometru kalibrēšanai un verifikācijai (viena alkometra kalibrēšana un verifikācija (jāveic divreiz gadā) izmaksā 25,50 Ls, bet nepieciešami būs 790 jauni alkometri);

– alkometra iemušu iegādei (viens alkometra iemutis izmaksā 0,12 Ls);

– alkometra izdrukas lenšu iegādei (viena izdrukas lente izmaksā 0,53 Ls, bet uz vienu alkometru gadā vidēji nepieciešamas 2 lentes, kas sastāda 1580 lentes gadā);

– narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudēm medicīnas iestādē (vienai personai izmaksas svārstās no 18 līdz 120 Ls atkarībā no narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu veida, rēķinot vidējo izmaksu).

 

Šobrīd nav iespējams precīzi noteikt kopējo iepriekš uzskaitīto izmaksu apjomu, jo nav prognozējams, cik personām varētu tikt piemērots aizliegums lietot apreibinošas vielas un tieši kādu apreibinošo vielu ietekmes pārbaude katrai no tām būs nepieciešama.

 

Šim mērķim nepieciešamais finansējuma apjoms un detalizēts ieņēmumu un izdevu­mu aprēķins būs ietverts Preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojektā.

 

Izmaiņas budžeta izdevumos no N+4 līdz N+7 gadiem

2020.gads

2021.gads

2022.gads

Valsts budžets

2891,0

2891,0

2891,0

Pašvaldību budžets

0

0

0

2.2. Valsts policija

Rādītāji

Turpmākie trīs gadi (tūkst. latu)

 

2017

2018

2019

Kopējās izmaiņas budžeta ieņēmumos, t.sk.:

0

0

0

Izmaiņas valsts budžeta ieņēmumos

0

0

0

Izmaiņas pašvaldību budžeta ieņēmumos

0

0

0

Kopējās izmaiņas budžeta izdevumos, t.sk:

4665,2

3103,3

3103,3

Izmaiņas valsts budžeta izdevumumos

4602,5

3103,3

3103,3

Izmaiņas pašvaldību budžeta izdevumos

62,7

0

0

Kopējā finansiālā ietekme

-4665,2

-3103,3

-3103,3

Finansiālā ietekme uz valsts budžetu

-4602,5

-3103,3

-3103,3

Finansiālā ietekme uz pašvaldību budžetu

-62,7

0

0

6. Detalizēts ieņēmumu un izdevumu aprēķins (ja nepieciešams, detalizētu ieņēmumu un izdevumu aprēķinu var pievienot anotācijas pielikumā):

Koncepcijas risinājuma 3.variants, kas paredz Valsts policijai nodrošināt starpinstitucionālās sadarbības grupas izveidi un nodrošināt starpinstitucionālās sadarbības grupas darbību, salīdzinot ar 1.variantu, ir ar salīdzinoši augtākām izmaksām, jo atšķirībā no pašvaldībām Valsts policija nav pārstāvēta visos Latvijas novados un lielākajās pilsētās, līdz ar to sadarbības grupas izveides infrastruktūra, telpu uzturēšana un labiekārtošana, kā arī darbības organizēšana ir ar salīdzinoši augstākām izmaksām.

 

2017.gadā:

 

1. Iekšlietu ministrija

Iekšlietu ministrijai nepieciešami papildu līdzekļi starpinstitucionālās sadarbības grupu izveidei un darbības nodrošināšanai, metodiskās vadības īstenošanai, policijas darbinieku apmācībām, preventīvo piespiedu līdzekļu datu bāzes izveidei un darbībai, kā arī narkotisko vielu un alkohola koncentrācijas noteikšanai:

Papildus nepieciešamie izdevumi Rīgai pirmajā gadā Ls 87 815 un turpmākajos gados Ls 74 379.

 

Pirmajā gadā:

Atlīdzība IKK 1000: 49 318 Ls

Atalgojums IKK 1100: 39 744 Ls

1. Mēneša amatalga amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm:

plānotais amatpersonu skaits – 4, t.sk. (ar mēneša amatalgu):

vecākais inspektors – 2 (481 Ls);

inspektors – 2 (459 Ls).

Plānotie izdevumi gadam: (2×481+2×459)×12 = 22 560 Ls.

2. Pārējo darbinieku mēnešalga (darba alga):

Plānotais tehniskā personāla darbinieku skaits – 4;

Vidējā mēnešalga vienam darbiniekam – 358 Ls.

Plānotie izdevumi gadam: 4×358×12 = 17 184 Ls.

VSAOI IKK 1200: 9 574 Ls

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: 24,09 % x Ls 39 744 =  Ls 9 574 

 

Preces un pakalpojumi - 24 501 Ls:

Pakalpojumi IKK 2200: 18 693 Ls

Pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi 1344 Ls.

Tulkošanas pakalpojumi gadā 2 500 Ls.

Iekārtas, inventāra un aparatūras remonts, tehniskā apkalpošana, informācijas sistēmas uzturēšana (serveru apkalpošana)  1 056 Ls:

Telpu īre un noma 2 880 Ls.

Transportlīdzekļu noma (2 transportlīdzekļi) Ls 10 913.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 5 808 Ls

Biroja preces un inventārs 8 darbiniekiem gadā 768 Ls.

Degviela 2 automašīnām gadā 5 040 Ls

 

Vienreizējie izdevumi: 13 996 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 6 356 Ls

Darba vietas labiekārtošana (sīkais inventārs) 8 darbiniekiem 3 416 Ls

Apspriežu zāles aprīkojums 2 zāles 1 260 Ls

Formas tērpi un speciālais apģērbs – Ls 1 680:

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 7 640 Ls.

Saimniecības pamatlīdzekļi, darba vietas iekārtojums 3 440 Ls

Kabineta aprīkojums 400 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 3 200 Ls

Multifunkcionāla iekārta 2 sadarbības grupām 600 Ls

 

Turpmākajos gados:

Kārtējie izdevumi

Atlīdzība IKK 1000: 49 318 Ls

Atalgojums IKK 1100: 39 744 Ls

1. Mēneša amatalga amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm:

plānotais amatpersonu skaits – 4, t.sk. (ar mēneša amatalgu):

vecākais inspektors – 2 (481 Ls);

inspektors – 2 (459 Ls).

Plānotie izdevumi gadam: (2×481+2×459)×12 = 22 560 Ls.

2. Pārējo darbinieku mēnešalga (darba alga):

Plānotais tehniskā personāla darbinieku skaits – 4;

Vidējā mēnešalga vienam darbiniekam – 358 Ls.

Plānotie izdevumi gadam: 4×358×12 = 17 184 Ls.

VSAOI IKK 1200: 9 574 Ls

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: 24,09 % x Ls 39 744 =  Ls 9 574 

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 25 061 Ls:

Pakalpojumi IKK 2200: 18 693 Ls

Pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi 1344 Ls.

Tulkošanas pakalpojumi gadā 2 500 Ls.

Iekārtas, inventāra un aparatūras remonts, tehniskā apkalpošana, informācijas sistēmas uzturēšana (serveru apkalpošana)  1 056 Ls:

Telpu īre 2 880 Ls.

Transportlīdzekļu noma (2 transportlīdzekļi) Ls 10 913.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 6 368 Ls

Biroja preces un inventārs 8 darbiniekiem gadā 768 Ls.

Degviela 2 automašīnām gadā 5 040 Ls

Formas tērpi un speciālais apģērbs 560 Ls

 

Papildu nepieciešamie izdevumi 8 republikas pilsētām pirmajā gadā Ls 224 128 un turpmākajos gados Ls 192 736

 

Pirmajā gadā:

Kārtējie izdevumi

Atlīdzība IKK 1000: 99 947 Ls

Atalgojums IKK 1100:  80 544 Ls

1. Mēneša amatalga amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm:

plānotais amatpersonu skaits – 8:

vecākais inspektors – 8 (Ls 481).

Plānotie izdevumi gadam: 8×481×12 = Ls 46 176.

2. Pārējo darbinieku mēnešalga (darba alga):

Plānotais tehniskā personāla darbinieku skaits – 8;

Vidējā mēnešalga vienam darbiniekam – Ls 358.

Plānotie izdevumi gadam: 8×358×12 = Ls 34 368.

VSAOI IKK 1200: 19 403 Ls

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: 24,09 % x Ls 80 544 = Ls 19 403

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 91 669 Ls:

Pakalpojumi IKK 2200: 69 973 Ls

Pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi 2 688 Ls

Tulkošanas pakalpojumi 10 000 Ls

Iekārtas, inventāra un aparatūras remonts, tehniskā apkalpošana, informācijas sistēmas uzturēšana (serveru apkalpošana) 2112 Ls:

Telpu īre 8 sadarbības grupas 11 520 Ls

Transportlīdzekļu noma (8 transportlīdzekļi) 43 653 Ls.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 21 696 Ls

Biroja preces un inventārs 16 darbiniekiem  1 536 Ls

Degviela 8 automašīnām gadā 20 160 Ls:

 

Vienreizējie izdevumi: 32 512 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 15 232 Ls

Darba vietas labiekārtošana (sīkais inventārs) 8 darbiniekiem 6 832 Ls

Apspriežu zāles aprīkojums 8 zāles 5 040 Ls

Formas tērpi un speciālais apģērbs – Ls 3 360:

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 17 280 Ls.

Saimniecības pamatlīdzekļi, darba vietas iekārtojums 6 880 Ls

Kabineta aprīkojums  1600 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 6 400 Ls

Multifunkcionāla iekārta 8 sadarbības grupām 2400 Ls

 

Turpmākajos gados:

 

Kārtējie izdevumi

Atlīdzība IKK 1000: 99 947 Ls

Atalgojums IKK 1100:  80 544 Ls

1. Mēneša amatalga amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm:

plānotais amatpersonu skaits – 8:

vecākais inspektors – 8 (Ls 481).

Plānotie izdevumi gadam: 8×481×12 = Ls 46 176.

2. Pārējo darbinieku mēnešalga (darba alga):

Plānotais tehniskā personāla darbinieku skaits – 8;

Vidējā mēnešalga vienam darbiniekam – Ls 358.

Plānotie izdevumi gadam: 8×358×12 = Ls 34 368.

VSAOI IKK 1200: 19 403 Ls

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: 24,09 % x Ls 80 544 = Ls 19 403

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 92 789 Ls:

Pakalpojumi IKK 2200: 69 973 Ls

Pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi 2 688 Ls

Tulkošanas pakalpojumi 10 000 Ls

Iekārtas, inventāra un aparatūras remonts, tehniskā apkalpošana, informācijas sistēmas uzturēšana (serveru apkalpošana) 2112 Ls:

Telpu īre 8 sadarbības grupas 11 520 Ls

Transportlīdzekļu noma (8 transportlīdzekļi) 43 653 Ls.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 22 816 Ls

Biroja preces un inventārs 16 darbiniekiem  1 536 Ls

Degviela 8 automašīnām gadā 20 160 Ls:

Formas tērpi un speciālais apģērbs 1 120 Ls

 

Papildus nepieciešamie izdevumi 71 novadam pirmajā gadā Ls 1 989 137 un turpmākajos gados Ls 1 710 533.

Pirmajā gadā:

 

Atlīdzība IKK 1000: 887 030 Ls

Atalgojums IKK 1100: 714 828 Ls

1. Mēneša amatalga amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm:

plānotais amatpersonu skaits – 71:

vecākais inspektors – 71 (Ls 481).

Plānotie izdevumi gadam: 71×481×12 = Ls 409 812.

2. Pārējo darbinieku mēnešalga (darba alga):

Plānotais tehniskā personāla darbinieku skaits – 71;

Vidējā mēnešalga vienam darbiniekam – Ls 358.

Plānotie izdevumi gadam: 71×358×12 = Ls 305 016.

 

VSAOI IKK 1200: 172 202 Ls

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: 24,09 % x Ls 714 828 = Ls 172 202

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 813 563 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 621 011 Ls

Pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi 23 856 Ls

Tulkošanas pakalpojumi gadā 71 sadarbības grupai 88 750 Ls

Iekārtas, inventāra un aparatūras remonts, tehniskā apkalpošana, informācijas sistēmas uzturēšana (serveru apkalpošana)  142 darbiniekiem gadā 18 744 Ls

Telpu īre 71 sadarbības grupai 102 240 Ls

Transportlīdzekļu noma (71 transportlīdzeklis) 387 421 Ls.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 192 552 Ls

Biroja preces un inventārs 142 darbiniekiem gadā 13 632 Ls

Degviela 71 automašīnai gadā 178 920 Ls

 

Vienreizējie izdevumi: 288 544 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 135 184 Ls

Darba vietas labiekārtošana (sīkais inventārs) 142 darbiniekiem 60 634 Ls

Apspriežu zāles aprīkojums 71 zāle 44 730 Ls

Formas tērpi un speciālais apģērbs – Ls 29 820:

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 153 360 Ls.

Saimniecības pamatlīdzekļi, darba vietas iekārtojums 61 060 Ls

Kabineta aprīkojums 14 200 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 56 800 Ls

Multifunkcionāla iekārta 71 sadarbības grupām 21 300 Ls

 

Turpmākajos gados:

 

Atlīdzība IKK 1000: 887 030 Ls

Atalgojums IKK 1100: 714 828 Ls

1. Mēneša amatalga amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm:

plānotais amatpersonu skaits – 71:

vecākais inspektors – 71 (Ls 481).

Plānotie izdevumi gadam: 71×481×12 = Ls 409 812.

2. Pārējo darbinieku mēnešalga (darba alga):

Plānotais tehniskā personāla darbinieku skaits – 71;

Vidējā mēnešalga vienam darbiniekam – Ls 358.

Plānotie izdevumi gadam: 71×358×12 = Ls 305 016.

 

VSAOI IKK 1200: 172 202 Ls

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: 24,09 % x Ls 714 828 = Ls 172 202

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 823 503 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 621 011 Ls

Pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi 23 856 Ls

Tulkošanas pakalpojumi gadā 71 sadarbības grupai 88 750 Ls

Iekārtas, inventāra un aparatūras remonts, tehniskā apkalpošana, informācijas sistēmas uzturēšana (serveru apkalpošana)  142 darbiniekiem gadā 18 744 Ls

Telpu īre 71 sadarbības grupai 102 240 Ls

Transportlīdzekļu noma (71 transportlīdzeklis) 387 421 Ls.

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 202 492 Ls

Biroja preces un inventārs 142 darbiniekiem gadā 13 632 Ls

Degviela 71 automašīnai gadā 178 920 Ls

Formas tērpi un speciālais apģērbs 9 940 Ls:

 

Papildus nepieciešamie izdevumi 39 mazajiem novadiem pirmajā gadā Ls 820 253 un turpmākajos gados Ls 716 240.

 

Pirmajā gadā:

Atlīdzība IKK 1000: 279 337 Ls

Atalgojums IKK 1100: 225 108 Ls

Mēneša amatalga amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm – Ls 225 108:

Plānotais amatpersonu skaits – 39:

vecākais inspektors – 39 (Ls 481).

Plānotie izdevumi gadam: 39×481×12 = Ls 225 108.

VSAOI IKK 1200: 54 229 Ls

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: 24,09 % x Ls 225 108 = Ls 54 229

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 431 443 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 329 419 Ls

Pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi: 6 552 Ls

Tulkošanas pakalpojumi gadā 48 750 Ls

Iekārtas, inventāra un aparatūras remonts, tehniskā apkalpošana, informācijas sistēmas uzturēšana (serveru apkalpošana) 39 darbiniekiem 5148 Ls.

Telpu īre 39 sadarbības grupām 56 160 Ls:

Transportlīdzekļu noma (39 transportlīdzekļi) 212 809 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 102 024 Ls

Biroja preces un inventārs 39 darbiniekiem 3 744 Ls

Degviela 39 transportlīdzekļiem 98 280 Ls

 

Vienreizējie izdevumi: 109 473 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 57 603 Ls

Darba vietas labiekārtošana (sīkais inventārs) 39 darbiniekiem 16 653 Ls

Apspriežu zāles aprīkojums 39 zāles 24 570 Ls.

Formas tērpi un speciālais apģērbs 16 380 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 51 870 Ls.

Saimniecības pamatlīdzekļi, darba vietas iekārtojums 16 770 Ls

Kabineta aprīkojums 7 800 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums (39 darba vietas) 15 600 Ls

Multifunkcionāla iekārta 39 sadarbības grupām 11 700 Ls

 

Turpmākajos gados:

 

Atlīdzība IKK 1000: 279 337 Ls

Atalgojums IKK 1100: 225 108 Ls

Mēneša amatalga amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm – Ls 225 108:

Plānotais amatpersonu skaits – 39:

vecākais inspektors – 39 (Ls 481).

Plānotie izdevumi gadam: 39×481×12 = Ls 225 108.

VSAOI IKK 1200: 54 229 Ls

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: 24,09 % x Ls 225 108 = Ls 54 229

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 436 903 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 329 419 Ls

Pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi: 6 552 Ls

Tulkošanas pakalpojumi gadā 48 750 Ls

Iekārtas, inventāra un aparatūras remonts, tehniskā apkalpošana, informācijas sistēmas uzturēšana (serveru apkalpošana) 39 darbiniekiem 5148 Ls.

Telpu īre 39 sadarbības grupām 56 160 Ls:

Transportlīdzekļu noma (39 transportlīdzekļi) 212 809 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300: 107 484 Ls

Biroja preces un inventārs 39 darbiniekiem 3 744 Ls

Degviela 39 transportlīdzekļiem 98 280 Ls

Formas tērpi un speciālais apģērbs 5 460 Ls

 

Kopā papildus nepieciešamie izdevumi Iekšlietu ministrijai sadarbības grupu nodrošināšanai:

– Rīga pirmajā gadā 87 815 Ls un turpmākajos gados 74 379 Ls

– republikas pilsētas pirmajā gadā 224 128 Ls un turpmākajos gados 192 736 Ls;

– pārējie novadi pirmajā gadā 1 989 137 Ls un turpmākajos gados 1 710 533 Ls;

– mazie novadi pirmajā gadā  820 253 Ls un turpmākajos gados 716 240 Ls

Kopā pirmajā gadā 3 121 333 Ls un turpmākajos gados 2 693 888 Ls

 

Metodiskās vadības nodrošināšanai nepieciešamie izdevumi pirmajā gadā 73 428 Ls un turpmāk ik gadu – 66 828 Ls

Atlīdzība IKK 1000: 65 892 Ls, t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 53 100 Ls

1 (nodaļas vadītājs (amatu saime un līmenis 36.IV, 4.kvalif. pak., 12.mēnešalgu grupa9 1013 Ls)) x 811 Ls (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 9 732 Ls

1 (vecākais referents (amatu saime un līmenis 36.III, 4.kvalif. pak., 11.mēnešalgu grupa 849 Ls)) x 680 (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 8 160 Ls

6 (vecākie referenti (amatu saime un līmenis 36.II, 4.kvalif. pak., 9.mēnešalgu grupa 611 Ls)) x 489 (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 35 208 Ls

VSAOI IKK 1200:

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas

53 100 Ls x 0,2409 = 12 792 Ls

Izdevumi, kas saistīti ar 8 darbinieku darbības nodrošināšanu:

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 936 Ls, t.sk.:

Pakalpojumi IKK 2200:

– pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi: 8 darbiniekiem gadā = 456 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c. izdevumi gadā 8 darbiniekiem 480 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 6 600 Ls

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 8 darba vietas 6 400 Ls

Multifunkcionāla iekārta 200 Ls

Policijas darbinieku apmācībām nepieciešamie izdevumi ik gadu – 569 Ls

Valsts policijas koledžas profesionālās pilnveides kursa programmas izstrāde 8 akadēmisko stundu apjomā – 569 Ls, no tā:

– apliecības par profesionālās pilnveides programmas apguvi (1320 darbiniekiem) – 185 Ls

– pasniedzēja atalgojums (jauna profesionālās pilnveides kursa programmas izstrāde, metodiskā materiāla sagatavošana, kursa vadīšana 66 grupām) – 384 Ls

 

Iekšlietu ministrijas Informācijas centram datubāzes izveidei nepieciešamie izdevumi pirmajā gadā 548 000 Ls un turpmāk ik gadu – 48 000 Ls

Vienreizējie izdevumi datubāzes izveidošanai – 500 000 Ls

Preces un pakalpojumi – 500 000 Ls (informācijas sistēmas uzturēšana)

Izveidotās datubāzes uzturēšanas izdevumi gadā – 48 000 Ls

Preces un pakalpojumi – 48 000 Ls (pārējie informācijas tehnoloģiju pakalpojumi)

Vienreizējie izdevumi alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaužu veikšanai 442 400 Ls (pamatkapitāla veidošana)

– 790 (alkometri) x 560 Ls = 442 400 Ls

 

Kopā Iekšlietu ministrijai nepieciešamais finansējums pirmajā gadā 3 121 333 Ls + 73 428 Ls + 569 Ls + 548 000 + 442 400 Ls = 4 185 730 Ls

turpmākajos gados 2 693 888 Ls + 66 828 Ls + 569 Ls + 48 000 Ls = 2 809 285 Ls

 

2. Tieslietu sistēma

 

Tieslietu ministrijas Centrālais aparāts pirmajā gadā 11 768 Ls un turpmākajos gados 10 768 Ls:

1 štata vieta metodiskās vadības nodrošināšanai (atbalsts Iekšlietu ministrijai cilvēktiesību jautājumos

Atlīdzība IKK 1000: 10 126 Ls

Atalgojums IKK 1100: 8 160 Ls

1 (juriskonsults) (amatu saime un līmenis 36 (III), 4.kvalif. pak., 11.mēnešalgu grupa 849 Ls) x 680 Ls (mēnešalgas apmērs) x 12 (mēneši) = 8160 Ls

VSAOI IKK 1200: 8160 x 24,09 % = 1966 Ls

 

Izdevumi, kas saistīti ar darbinieka darbības nodrošināšanu:

Preces un pakalpojumi IKK 2000: 642 Ls

Pakalpojumi IKK 2200: 582 Ls

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 582 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c. gadā 60 Ls

 

Pamatlīdzekļi IKK 5200: 1 000 Ls

Vienreizējie izdevumi 1 jaunas darba vietas iekārtošanai 1 000 Ls

 

Tiesu administrācija pirmajā gadā 344 222 Ls un turpmākajos gados 253 030 Ls:

 

Tiesām nepieciešams papildu finansējums, lai nodrošinātu koncepcijas projektā paredzēto iespēju lēmumu par preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanu pārsūdzēt tiesā.

 

Jaunu izmeklēšanas tiesnešu sastāvu izveidei

Pirmajā gadā – 303 274 Ls;

Atlīdzība IKK 1000: 218 153 Ls, t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 173 123 Ls

Tiesas tiesnesis (1157 Ls) x 7 x 12 = 97 188 Ls

Tiesneša palīgs (amatu saime un līmenis 53.1 (IVC), 12.mēnešalgu  grupa 468 Ls) x 7 x 12 = 39 312 Ls Ls

Tiesas sēžu sekretārs (amatu saime un līmenis 53.1 (II), 7.mēnešalgu  grupa (355 Ls) x 7 x 12 = 29 820 Ls

Piemaksa tiesnesim par kvalifikācijas klasi (5.kval.klase 7 %) 81 Ls x 7 x 12 = 6803 Ls;

VSAOI, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas IKK 1200: 45 030 Ls

VSAOI (24,09 %) 173 123 x 24,09 % = 41 705 Ls

Apdrošināšana tiesnešiem 7 x 175 = 1 225 Ls;

Apdrošināšana darbiniekiem 14 x 150 = 2 100 Ls.

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000:  26 317 Ls, t.sk.:

Pakalpojumi IKK 2200:

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 20 521 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c, kā arī kārtējie remonta un iestāžu uzturēšanas izdevumi gadā 5 796 Ls.

 

Vienreizējie izdevumi 58 804 Ls, t.sk.:

Komandējumi un dienesta braucieni IKK 2100:

Ceļa izdevumi tiesnešiem mācību kursa apmeklējumam 580 Ls

Pakalpojumi IKK 2200:

Tiesu telpu pielāgošana (papildu darba vietu izveidei) 14 000 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Vienreizējie izdevumi 21 darba vietas iekārtošanai (krēsls, lampa, galds u.c.) 15 874 Ls

Nemateriālie ieguldījumi IKK 5100:

Licenču iegāde 7 350 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200:

Darba vietas tehniskais nodrošinājums 21 darba vietai kopā t.sk. 13 printeri  21 000 Ls

 

Turpmākajos gados – 244 470 Ls

Atlīdzība IKK 1000: 218 153 Ls t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 173 123 Ls

Tiesas tiesnesis (1157 Ls) x 7 x 12 = 97 188 Ls

Tiesneša palīgs (amatu saime un līmenis 53.1 (IVC), 12.mēnešalgu  grupa (468 Ls) x 7 x 12 = 39 312 Ls

Tiesas sēžu sekretārs (amatu saime un līmenis 53.1 (II), 7.mēnešalgu  grupa 355 Ls) x 7 x 12 = 29 820 Ls

Piemaksa tiesnesim par kvalifikācijas klasi (5.kval.klase 7 %) 81 Ls x 7 x 12 = 6803 Ls;

VSAOI, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas IKK 1200: 45 030 Ls

VSAOI (24,09 %) 173 123 x 24,09 % = 41 705 Ls

Apdrošināšana tiesnešiem 7 x 175 = 1 225 Ls;

Apdrošināšana darbiniekiem 14 x 150 = 2 100 Ls;

 

Preces un pakalpojumi IKK 2000:  26 317 Ls, t.sk.:

Pakalpojumi IKK 2200:

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 20 521 Ls

Krājumi, materiāli, preces, biroja preces IKK 2300:

Biroja preces, kancelejas preces u.c, kā arī kārtējie remonta un iestāžu uzturēšanas izdevumi gadā 5 796 Ls.

 

Tiesu administrācijas funkciju apjoma palielināšanās – statistikas veidošana un tiesu nolēmumu anonimizācija pirmajā gadā 10 448 Ls un turpmāk 8 560 Ls

 

Atlīdzība IKK 1000: 7 432 Ls, t.sk.:

Atalgojums IKK 1100: 5 868 Ls

– darba vietas izveide (1 Tiesu un zemesgrāmatu departamenta Tiesu informācijas sistēmas nodaļas referents (amata saime, līmenis – 35.II, 9.algu grupa 4 kv. pak. – 611 Ls)),

489 Ls x 12 = 5 868 Ls;

VSAOI, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas IKK 1200: 1 564 Ls

VSAOI (24,09 %) 5 868 x 24,09 % = 1414 Ls

Apdrošināšana darbiniekiem 150 Ls

Pakalpojumi IKK 2200:

Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi gadā 1 128 Ls

Pamatlīdzekļi IKK 5200:

Darba vietas tehniskais nodrošinājums un darba vietas iekārtošana 1 darba vietai 1 888 Ls

 

Tiesu informatīvās sistēmas "savietošana" (automatizētas datu apmaiņas veidošana) ar jauno datubāzi – vienreizējie izdevumi 30 500 Ls

 

Valsts probācijas dienests pirmajā gadā 32 300 Ls un turpmākajos gados 1 800 Ls:

 

Valsts probācijas dienesta probācijas klientu uzskaites sistēmas "PLUS" "savietošana" (automatizētas datu apmaiņas veidošana) ar jauno datubāzi un attiecīgu filtrēšanas (datu atlases) iespēju izveide – vienreizējie izdevumi 30 500 Ls

 

Valsts probācijas dienesta darbinieku apmācība pirmajā un turpmākajos gados par koncepcijā paredzēto iniciatīvu un darbošanos starpinstitucionālajās sadarbības grupās – 1800 Ls, t.sk.:

1200 Ls – 2 dienu apmācība 40 darbiniekiem vienu reizi gadā;

600 Ls – apmācību programmas izstrāde un vadīšana.

 

Kopā tieslietu sistēmai 2017.gadā 388 290 Ls

Kopā tieslietu sistēmai turpmākajos gados 265 598 Ls

 

4. Labklājības ministrija

Psihologa konsultācijas dzīvesvietā vai grupu terapija vardarbību veikušām personām (ikgadēji)

– individuālās konsultācijas: 15 000 Ls (100 personas x 10 konsultācijas x 15 Ls konsultācija);

– konsultācijas grupā (grupu terapija): 13 420 Ls, t.sk.:

 Grupu terapijas 9 000 Ls:

– vienas grupas vadīšanas izmaksas: 4800 Ls;

– gatavošanās apmācībai, izdales materiālu un gala atskaites sagatavošana: 1500 Ls

– izdales materiālu pavairošana, kancelejas izdevumi, pasta un tālruņa pakalpojumi: 1500 Ls

– telpu īre, administratīvie izdevumi grupu terapijai: 1200 Ls

Supervīzijas 4 420 Ls:

– supervīzija nodrošināma 10 grupu vadītājiem, kopumā 108 stundas (18 stundu grupas supervīzija un 9 stundas individuālā supervīzija): 4320 Ls

– gatavošanās supervīzijai, izdales materiālu un gala atskaites sagatavošana, izdales materiālu pavairošana, kancelejas izdevumi, pasta un tālruņa pakalpojumi  100 Ls.

Kopā Labklājības ministrijai 28 420 Ls

 

5. Pašvaldības

Vienreizējie izdevumi alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaužu veikšanai 62 720 Ls

Vismaz 2 iekārtas uz pašvaldības policiju, bet Rīgā – uz ekipāžu: kopā 112 iekārtas = 62 720 Ls

Kopā preventīvo piespiedu līdzekļu sistēmas izveidei un funkcionēšanai:

Pirmajā gadā 4 185 730 + 388 290 + 28 420 + 62 720 = 4 665 160 Ls

kopā turpmākajos gados  2 809 285 + 265 598 + 28 420 = 3 103 303 Ls

7. Cita informācija

Koncepcijas īstenošana 2012.–2014. gadā tiks nodrošināta atbilstoši attiecīgajām ministrijām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu ministrijām un pašvaldībām 2015.gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju bu­džeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot un izskatot valsts budžeta likum­projektu attiecīgajam gadam.

Tieslietu ministrija, izstrādājot likumprojektu par preventīvajiem piespiedu līdzekļiem, noteiks kārtību, kādā pašvaldībām tiks piešķirti valsts budžeta līdzekļi koncepcijas īstenošanai 2017.gadā un turpmākajos gados.

 

2015.gadā

Papildu finansējums būs nepieciešams preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas procesā iesaistīto personu sākotnējai apmācībai. Apmācāmo personu loks ir atkarīgs no izvēlētā preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas mehānisma. Apmācāmo personu loks tiks apzināts preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojekta izstrādes laikā.

Tāpat papildu finansējums no valsts pamatbudžeta būs nepieciešams arī Iekšlietu ministrijai veidlapas izstrādei, ko valsts un pašvaldību policijas darbinieki izmantos pagaidu lēmuma pieņemšanas procesā. Tomēr nepieciešamā finansējuma apjomu pašlaik nevar aprēķināt, jo veidlapu izstrāde būs komplicēts un šobrīd neprognozējams pasākums, ņemot vērā VPD pieredzi riska un vajadzību novērtēšanas anketu izstrādē. Iespējamo nepieciešamā finansējuma apjomu nav iespējams prognozēt, balstoties uz VPD pieredzi, jo VPD izmantotās veidlapas nav izstrādātas Latvijā – VPD izmaksas veidoja tulkošanas, adaptēšanas un speciālistu apmācību izdevumi.

Iepriekš minētajām izdevumu pozīcijām nepieciešamais finansējuma apjoms un detalizēts ieņēmumu un izdevu­mu aprēķins būs ietverts Preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojektā.

2017.gadā

Lai nodrošinātu kontroli par narkotisko vielu un alkohola lietošanas aizlieguma ievērošanu, ik gadu būs nepieciešami papildu finanšu līdzekļi:

– alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaudēm ar portatīvo mērierīci (vienai personai izmaksas sastāda 11 Ls, ja konstatētā alkohola koncentrācija nepārsniedz 0,5 promiles);

– alkohola koncentrācijas asinīs pārbaudēm medicīnas iestādē (vienai personai izmaksas svārstās no 18 līdz 60 Ls atkarībā no medicīnas iestādes, rēķinot vidējo izmaksu);

– alkometru kalibrēšanai un verifikācijai (viena alkometra kalibrēšana un verifikācija (jāveic divreiz gadā) izmaksā 25,50 Ls, bet nepieciešami būs 790 jauni alkometri);

– alkometra iemušu iegādei (viens alkometra iemutis izmaksā 0,12 Ls);

– alkometra izdrukas lenšu iegādei (viena izdrukas lente izmaksā 0,53 Ls, bet uz vienu alkometru gadā vidēji nepieciešamas 2 lentes, kas sastāda 1580 lentes gadā);

– narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudēm medicīnas iestādē (vienai personai izmaksas svārstās no 18 līdz 120 Ls atkarībā no narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu veida, rēķinot vidējo izmaksu).

 

Šobrīd nav iespējams precīzi noteikt kopējo iepriekš uzskaitīto izmaksu apjomu, jo nav prognozējams, cik personām varētu tikt piemērots aizliegums lietot apreibinošas vielas un tieši kādu apreibinošo vielu ietekmes pārbaude katrai no tām būs nepieciešama.

 

Šim mērķim nepieciešamais finansējuma apjoms un detalizēts ieņēmumu un izdevu­mu aprēķins būs ietverts Preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojektā.

 

Izmaiņas budžeta izdevumos no N+4 līdz N+7 gadiem

2020.gads

2021.gads

2022.gads

Valsts budžets

3103,3

3103,3

3103,3

Pašvaldību budžets

0

0

0



1 Grozīts ar Ministru kabineta 2010.gada 11.augusta rīkojumu Nr.475 (prot. Nr.41 36.§).

2 Jēdziens "vardarbība" lietots tā plašākajā nozīmē – tā ir jebkura darbība, kas ir apzināta, agresīva, negatīva izturēšanās pret citu personu, kuras rezultātā radīts fiziska, seksuāla vai psiholoģiska rakstura kaitējums, ciešanas vai ar kuras izdarīšanu bijis nodoms šādas sekas radīt.

3 Apdraudētajām personām varēs piemērot vienu no preventīvajiem līdzekļiem – rehabilitējošo aizsardzību.

4 Uzvedības uzraudzība un personas pakļaušana kompetentas institūcijas noteiktajiem ierobežojumiem.

5 Izpaudīsies palīdzības sniegšanā ne tikai vardarbības risku radošajām personām, bet arī apdraudētajām personām. Būs paredzēta iespēja sniegt šādu palīdzību: (1) palīdzību dzīvesvietas meklēšanā; (2) palīdzību dokumentu noformēšanā, (3) veikt nodarbinātības pasākumus. Apdraudētajai personai būs iespēja saņemt arī (4) psiholoģisku palīdzību un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Starpinstitucionālās sadarbības grupas ietvaros personām tiks nodrošināta arī iespēja saņemt informāciju par viņu tiesībām preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanas kontekstā.

6 Pienākums uz noteiktu laika periodu (ne ilgāku par diviem gadiem) iemaksāt noteiktu naudas summu (50 līdz 5000 latu apmērā), kuru persona zaudēs, ja noteiktajā laika periodā izdarīs vardarbīgu nodarījumu vai nepiedalīsies tai noteiktajās sociāli rehabilitējošās programmās.

7 Saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumiem Nr.1651 "Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu, kvalifikācijas pakāpēm un to noteikšanas kārtību".

8 Saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumiem Nr.1651 "Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu, kvalifikācijas pakāpēm un to noteikšanas kārtību".

9 Saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumiem Nr.1651 "Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu, kvalifikācijas pakāpēm un to noteikšanas kārtību".

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepciju Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 232Pieņemts: 04.06.2013.Stājas spēkā: 04.06.2013.Zaudē spēku: 01.01.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 109, 07.06.2013. OP numurs: 2013/109.10
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Citi saistītie dokumenti
257276
{"selected":{"value":"31.08.2016","content":"<font class='s-1'>31.08.2016.-31.12.2020.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"31.08.2016","iso_value":"2016\/08\/31","content":"<font class='s-1'>31.08.2016.-31.12.2020.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"23.12.2014","iso_value":"2014\/12\/23","content":"<font class='s-1'>23.12.2014.-30.08.2016.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"04.06.2013","iso_value":"2013\/06\/04","content":"<font class='s-1'>04.06.2013.-22.12.2014.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
31.08.2016
85
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"