Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas dome

Saistošie noteikumi Nr.98 Rīgā 2000.gada 31.oktobrī

(prot.Nr.136,15.§)

Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Vecrīgā

Izdoti saskaņā ar Latvijas Republikas likuma "Par pašvaldībām" 43.pantu,

Latvijas Republikas Ministru kabineta 20.08.1996. noteikumiem nr.336

"Noteikumi par īpaša režīma zonu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā"

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Vecrīga - īpaša režīma zona Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 20.08.1996. noteikumu nr.336 "Noteikumi par īpaša režīma zonu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā" 1.1.punktu.

1.2. Elektroniskā kontroles sistēma - sistēma, ar kuras palīdzību Vecrīgā tiek regulēta, uzskaitīta un kontrolēta transportlīdzekļu iebraukšana un izbraukšana.

1.3. Kontrolpunkts - speciāli aprīkota vieta Vecrīgā transportlīdzekļu iebraukšanai un izbraukšanai.

1.4. Viedkartes - plastikāta kartītes ar kontaktiem un iebūvētu mikroprocesora čipu, informācijas nesējs un līdzeklis naudas norēķinu veikšanai elektroniskās kontroles sistēmā.

1.5. Norēķinu viedkartes - viedkartes, kuras var iegādāties un kuru kontā pašvaldības nodevas samaksai nepieciešamo naudas summu var iemaksāt/papildināt noteiktās viedkaršu izplatīšanas vietās.

1.6. Abonementa viedkartes - autorizētas norēķinu viedkartes konkrētam laika periodam; pamatojoties uz Autotransporta iebraukšanas Vecrīgā atļauju izsniegšanas komisijas (turpmāk tekstā - Komisija) lēmumu (atļauju), tās tiek izsniegtas personām, kurām nepieciešams regulāri iebraukt Vecrīgā. (Abonementa viedkartes var izmantot kā parastas norēķinu viedkartes, veicot papildu iemaksu viedkartes kontā).

1.7. Personalizētās viedkartes - visas abonementa viedkartes un tās norēķinu viedkartes, kuru īpašnieki veikuši to elektronisko personalizāciju.

1.8. Dienesta viedkartes - dežurējošo policijas darbinieku viedkartes, kas nepieciešamības gadījumā tiek izmantotas kontrolpunkta barjeras atvēršanai, reģistrējot barjeras atvēršanu elektroniskās kontroles sistēmas datu bāzē.

1.9. Viedkaršu izplatīšanas vietas - viedkaršu tirdzniecības vietas Vecrīgā un citur (tās apkārtnē). Informācija par viedkaršu izplatīšanas vietām tiek publicēta laikrakstos "Rīgas Balss" un "Latvijas Vēstnesis".

1.10. Termināls - iekārta (ar viedkaršu lasītāju, displeju, printeri un citām ierīcēm), kas kontrolpunktos vada barjeras atvēršanu un aizvēršanu, lai transportlīdzekļi var iebraukt Vecrīgā un izbraukt no tās.

 

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Saistošie noteikumi paredz kārtību, kādā personas var iebraukt transportlīdzekļus īpaša režīma zonā Vecrīgā. Saistošo noteikumu mērķis ir sakārtot un ierobežot transporta satiksmi, transportlīdzekļu atrašanos Vecrīgā, kā arī veicināt Vecrīgas kā kultūras un vēstures pieminekļa saglabāšanu.

2.2. Šie noteikumi ir saistoši visām fiziskām un juridiskām personām, kas iebrauc, uzturas Vecrīgā vai izbrauc no tās.

2.3. Saskaņā ar Rīgas domes 31.10.2000. saistošajiem noteikumiem Nr.99 "Par pašvaldības nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu vai novietošanu īpaša režīma zonā Vecrīgā" tiek noteikta pašvaldības nodeva par transportlīdzekļu iebraukšanu vai novietošanu

Vecrīgā. Pašvaldības nodevas apmērs, personas, kurām pašvaldības nodeva nav jāmaksā, kā arī transportlīdzekļi, par kuru iebraukšanu vai novietošanu Vecrīgā pašvaldības nodeva nav jāmaksā, ir noteikti iepriekšminētajos saistošajos noteikumos.

2.4. Personām, kuras vēlas iebraukt Vecrīgā, iepriekš jāiegādājas vai jāsaņem viedkartes:

2.4.1. norēķinu viedkartes - to izplatīšanas vietās;

2.4.2. abonementa viedkartes - Rīgas domes Satiksmes departamentā atbilstoši Komisijas lēmumam. (Komisija izveidota saskaņā ar Rīgas domes 23.03.1999. lēmumu Nr.7220 "Par autotransporta iebraukšanas Vecrīgā atļauju izsniegšanas komisiju").

2.5. Norēķinu viedkaršu izplatīšanas vietas atrodas Vecrīgā un citur (tās apkārtnē). Persona, kura ar viņas īpašumā (valdījumā, lietojumā) esošu transportlīdzekli iebrauc vai uzturas Vecrīgā, ir atbildīga, lai viedkartes kontā iemaksātā naudas summa būtu pietiekama pašvaldības nodevas samaksai par faktiski Vecrīgā pavadīto laiku atbilstoši Rīgas domes noteiktajai pašvaldības nodevas likmei.

2.6. 2.3.punktā minētajos saistošajos noteikumos paredzētā pašvaldības nodevas likme par transportlīdzekļa iebraukšanu uz laika periodu līdz vienai stundai ir minimālā naudas summa, kādai jābūt iemaksātai norēķinu viedkartes kontā un kas tiek noņemta no tā, iebraucot ar transportlīdzekli Vecrīgā.

2.7. Transportlīdzekļa īpašnieks (valdītājs, lietotājs) ir atbildīgs par viedkartes saglabāšanu.

2.8. Iebraukt Vecrīgā un izbraukt no tās atļauts tikai caur Audēju ielā, Smilšu ielā,Grēcinieku ielā,Tirgoņu ielā un Poļu gātē iekārtotajiem kontrolpunktiem, kuros uzstādīti termināli transportlīdzekļu iebraukšanas un izbraukšanas uzskaitei un kontrolei.

2.9. Preču piegāde Vecrīgā atļauta no pulksten 18 līdz pulksten 8.

2.10.Aizliegts Vecrīgu izmantot tranzītam.Transportlīdzekļa vadītājam, kas iebraucis Vecrīgā uz īsu laiku (līdz 15 minūtēm), ir jāizbrauc no tās caur to pašu kontrolpunktu.

2.11. Iebraucot Vecrīgā, kontrolpunkta terminālā no viedkartes tiek nolasīta viedkartē ievadītā informācija, no norēķinu viedkartes konta tiek noņemta noteiktā pašvaldības nodevas summa. Pēc klienta vēlēšanās terminālā ir iespējams izdrukāt kvīti, kurā tiek norādīts viedkartes numurs, transportlīdzekļa iebraukšanas laiks, ziņas par pašvaldības nodevas samaksu; abonementa viedkartēm tiek norādīta arī cita informācija atkarībā no viedkartes veida un tajā noteiktā ierobežojuma (piemēram, transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs, noteiktais laika ierobežojums utt.).

2.12. Viedkarte, kas tiek izmantota transportlīdzekļa (izņemot velosipēdu un mopēdu) iebraukšanai Vecrīgā, vadītājam jāuzrāda pēc kontrolējošās institūcijas (amatpersonas) pieprasījuma.

2.13. Novietojot transportlīdzekli Vecrīgā, jāievēro ceļu satiksmes noteikumu prasības neatkarīgi no izsniegtās viedkartes veida.

2.14. Izbraucot no Vecrīgas, jāsamaksā (izmantojot viedkarti) par faktisko transportlīdzekļa atrašanās laiku Vecrīgā, ja tas pārsniedz iepriekš apmaksāto laiku.

2.15. Izbraucot no Vecrīgas, jāizmanto viedkarte, ar kuru ir fiksēta transportlīdzekļa iebraukšana Vecrīgā. Pēc klienta vēlēšanās uz displeja norādītā informācija par transportlīdzekļa atrašanās laiku Vecrīgā, samaksātās pašvaldības nodevas apmērs, kā arī cita viedkartē ievadītā informācija atkarībā no tās veida (piemēram, personalizētajām viedkartēm - ziņas par tās īpašnieku) tiek izdrukāta, kvīts ir izmantojama kā maksājumu apliecinošs dokuments.

2.16. Visos gadījumos personai, kura ir iebraukusi transportlīdzekli Vecrīgā vai kuras īpašumā (valdījumā, lietojumā) esošais transportlīdzeklis ir novietots Vecrīgā, pašvaldības nodeva jāsamaksā par visu laika periodu, kādu transportlīdzeklis atradies Vecrīgā.

2.17. Gadījumos, kad nav ievērotas šo noteikumu 2.5., 2.6., 2.9., 2.10., 2.14., 2.15., 2.16., 2.18.punkta prasības, nav atļauts iebraukt Vecrīgā vai izbraukt no tās; uz termināla displeja parādās uzraksts par aizlieguma iemesliem. Kontrolpunktā var saņemt informāciju par dežurējošā policijas posteņa atrašanās vietu Vecrīgā, kā arī izziņu tālruņa numuru.

2.18. Aizliegti jebkādi mēģinājumi patvaļīgi atvērt barjeru, izmantot bojātas (deformētas, saskrāpētas u.tml.) viedkartes vai citas kartes, kas nav paredzētas izmantošanai transportlīdzekļu iebraukšanas un izbraukšanas elektroniskajā kontroles sistēmā.

2.19. Aizliegts nodot abonementa viedkarti citai personai vai iebraukt Vecrīgā ar citu transportlīdzekli, kas nav norādīts konkrētajā abonementa viedkartē ievadītajā informācijā.

 

3. Abonementa viedkaršu izsniegšanas un izmantošanas kārtība

3.1. Abonementa viedkartes tiek izsniegtas:

3.1.1. juridiskajām personām, kurām pamatotu iemeslu dēļ Vecrīgā ir nepieciešams regulāri izmantot transportlīdzekļus;

3.1.2. juridiskajām personām, kas atbrīvotas no pašvaldības nodevas samaksas par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 31.10.1995. noteikumiem Nr.322 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas";

3.1.3. fiziskajām personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Vecrīga (saskaņā ar ierakstu pasē vai citu Latvijas Republikas tiesību aktos noteiktu dokumentu) vai kuru īpašumā (valdījumā, lietojumā) ir nekustamais īpašums Vecrīgā, ja šo personu īpašumā ir transportlīdzeklis vai personas lieto transportlīdzekli atbilstoši līzinga līgumam (ja fiziskā persona visu sev piederošo nekustamo īpašumu saskaņā ar likumīgā kārtā noslēgtu darījuma aktu nodevusi valdījumā citai fiziskai personai, kura ir transportlīdzekļa īpašniece vai lieto transportlīdzekli atbilstoši līzinga līgumam, tad pēc pušu vienošanās atļauju vienas abonementa viedkartes saņemšanai var piešķirt tikai vienai no pusēm);

3.1.4. invalīdiem, kuri vada automobiļus ar rokas vadību; 1.grupas invalīdiem; 2.grupas invalīdiem, kuru invaliditāte saistīta ar kustību traucējumiem (ja viņiem ir nepieciešams iebraukt Vecrīgā).

3.2. Lai izskatītu jautājumus par atļauju iebraukt Vecrīgā un par abonementa viedkartes izsniegšanu, juridiskajām personām Komisijai jāiesniedz:

3.2.1. motivēts iesniegums, kurā jānorāda iebraukšanas mērķis, laiks, kā arī adrese;

3.2.2. transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības kopija;

3.2.3. juridiskās personas reģistrācijas apliecības kopija;

3.2.4. īpašuma tiesību apliecinoša dokumenta vai nomas līguma kopija (juridiskām personām, kuru juridiskā adrese ir Vecrīgā). Iesniedzot dokumentu kopijas, jāuzrāda to oriģināli.

3.3. Lai izskatītu jautājumus par atļauju iebraukt Vecrīgā un par abonementa viedkartes izsniegšanu, fiziskajām personām Komisijai jāiesniedz:

3.3.1. pieteikums, kurā jānorāda adrese;

3.3.2. iesniedzēja pases izraksts (kopija) vai cits Latvijas Republikas tiesību aktos noteikts dokuments, kas apliecina personas pastāvīgo dzīvesvietu Vecrīgā;

3.3.3.transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības kopija, transportlīdzekļa vadītāja apliecības kopija;

3.3.4. īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta vai noteiktā kārtībā reģistrēta īres vai nomas līguma kopija, ja fiziskajai personai īpašumā (valdījumā, lietojumā) ir nekustamais īpašums Vecrīgā, bet fiziskās personas pastāvīgā dzīvesvieta neatrodas

Vecrīgā;

3.3.5. invalīda apliecības kopija (invalīdiem, kuri vada automobiļus ar rokas vadību;1.grupas invalīdiem; 2.grupas invalīdiem, kuru invaliditāte saistīta ar kustību traucējumiem, ja invalīdu pastāvīgā dzīvesvieta nav Vecrīgā). Iesniedzot dokumentu kopijas, jāuzrāda to oriģināli.

3.4. Komisija ir tiesīga no pieteikumu iesniedzējiem (fiziskajām un juridiskajām personām) pieprasīt papildu informāciju, lai precizētu iemeslus, kāpēc personai ir jāiebrauc Vecrīgā, iespējamo iebraukšanas laiku un transportlīdzekļa novietošanas iespējas.

3.5. Atļauja abonementa viedkartes izmantošanai tiek piešķirta uz noteiktu termiņu:

3.5.1. juridiskajām personām - uz pusgadu (no 1.janvāra līdz 30.jūnijam un no 1.jūlija līdz 31.decembrim) vai noteiktā pusgada laikā uz attiecīgi īsāku termiņu, ja ir atbilstošs pamatojums;

3.5.2. fiziskajām personām - uz vienu gadu (no 1.janvāra līdz

31.decembrim) vai noteiktā gada laikā uz īsāku termiņu, ja ir atbilstošs pamatojums.

3.6. Komisijas pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Pretenziju izskatīšanas komisijā, kas tiek izveidota saskaņā ar Rīgas domes priekšsēdētāja rīkojumu.

3.7. Atkārtoti saņemot atļauju izmantot abonementa viedkarti transportlīdzekļa iebraukšanai Vecrīgā, personai jāiesniedz iepriekšējā abonementa viedkarte Rīgas domes Satiksmes departamentā attiecīgās informācijas ievadīšanai.

3.8. Personai, kurai ir piešķirta abonementa viedkarte un kura ir to nozaudējusi, kā arī citos gadījumos (viedkarte ir sabojāta, nozagta u.c.), ir jāsedz ar jaunas viedkartes izgatavošanu un izsniegšanu saistītās izmaksas Ls 5 apmērā.

3.9. Saskaņā ar šiem noteikumiem abonementa viedkaršu īpašnieki drīkst tās izmantot kā norēķinu viedkartes, viedkaršu izplatīšanas punktos iemaksājot viedkartes kontā naudu pašvaldības nodevas samaksai.

3.10. Abonementa viedkartes pēc 3.5.punktā noteiktā termiņa beigām iegūst personalizētas norēķinu viedkartes statusu.

 

4. Sevišķie noteikumi

4.1. Dežurējošais policijas darbinieks ir tiesīgs izmantot savu dienesta viedkarti kontrolpunkta barjeras atvēršanai:

4.1.1. operatīvā (avārijas) transporta iebraukšanai Vecrīgā un izbraukšanai no tās, ja vadītājam nav abonementa viedkartes iebraukšanai Vecrīgā;

4.1.2. administratīvo pārkāpumu gadījumos, ja pārkāpēja transportlīdzeklis kavē satiksmi caur kontrolpunktu;

4.1.3. elektroniskās kontroles sistēmas bojājuma gadījumā vai citās ārkārtas (izņēmuma) situācijās.

4.2. Barjeras atvēršana ar dienesta viedkarti tiek fiksēta elektroniskās kontroles sistēmas atmiņā. Terminālā tiek izdrukāta attiecīga kvīts, kurā ir norādīts barjeras atvēršanas datums, laiks, dienesta viedkartes lietotāja identifikācijas dati.

Dežurējošajam policijas darbiniekam kvīts jāpievieno pārskatam par barjeras atvēršanas gadījumiem.

4.3. Dežurējošā policijas darbinieka pienākums ir atzīmēt kvītī par barjeras atvēršanu ar dienesta viedkarti Vecrīgā iebraucošā transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numuru un pamatojumu, kāpēc tika atvērta barjera.

4.4. Ja tiek nozaudētas, nozagtas u.tml. personalizētās viedkartes, īpašniekiem par to jāinformē Rīgas domes Satiksmes departaments (tālrunis 7012704; informācija par izziņu tālruņa numura maiņu tiks publicēta laikrakstos "Rīgas Balss" un "Latvijas Vēstnesis"). Pēc paziņojuma saņemšanas viedkartes tiek bloķētas 24 stundu laikā.

4.5. Abonementa viedkarte tiek bloķēta visos gadījumos pēc policijas darbinieka paziņojuma, ja atbilstoši šo noteikumu 4.1.2.punktam barjera tiek atvērta transportlīdzeklim, par kura atrašanos Vecrīgā virs atļaujā norādītā (viedkartē ieprogrammētā) laika nav samaksāts. Viedkarte tiek atbloķēta pēc pašvaldības nodevas samaksas.

 

5. Saistošo noteikumu izpildes kontrole

un administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu

5.1. Saistošo noteikumu izpildes kontroli veic Rīgas pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes Vecrīgas satiksmes kontroles dienests.

5.2. Personas, kuras pārkāpj saistošo noteikumu prasības, ir saucamas pie šajos noteikumos paredzētās administratīvās atbildības, ja par konkrēto pārkāpumu nav noteikta administratīvā atbildība Latvijas Republikas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

5.3. Par saistošo noteikumu prasību pārkāpumu var uzlikt naudas sodu līdz Ls 50.

5.4. Sastādīt administratīvo protokolu, kā arī uzlikt naudas sodu līdz Ls 10 pārkāpuma izdarīšanas vietā, nesastādot administratīvo protokolu, ja pārkāpējs neapstrīd uzlikto sodu, ir tiesīgi:

5.4.1. Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks un viņa vietnieki,

5.4.2. Rīgas pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes priekšnieks un viņa vietnieki,

5.4.3. Rīgas pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes Vecrīgas satiksmes kontroles dienesta darbinieki.

5.5. Izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas par saistošo noteikumu pārkāpumiem un uzlikt administratīvos sodus ir tiesīgi:

5.5.1. līdz Ls 30 - Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks un viņa vietnieki, Rīgas pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes priekšnieks un viņa vietnieki;

5.5.2. līdz Ls 50 - Rīgas domes Administratīvā komisija.

5.6. Iekasētā soda nauda tiek izlietota:

5.6.1. 60% no iekasētās soda naudas paliek institūciju, kas uzlikušas sodu, rīcībā un ir izlietojami to materiāli tehniskajam nodrošinājumam, kā arī darbinieku materiālajai stimulēšanai;

5.6.2. 40% no iekasētās soda naudas tiek ieskaitīti Rīgas pilsētas budžetā.

 

Pārejas noteikumi

1. Elektroniskās kontroles sistēmas ieviešanai tiek noteikts pārejas periods līdz 01.01.2001.

2. Pārejas periodā:

2.1. līdz 20.11.2000. Rīgas domes Satiksmes departaments veic izsniegto pastāvīgo caurlaižu iebraukšanai Vecrīgā apmaiņu pret abonementa viedkartēm;

2.2. tiek uzsākta norēķinu viedkaršu tirdzniecība;

2.3. pašvaldības nodevas par iebraukšanu Vecrīgā samaksu var veikt gan ar norēķinu viedkaršu palīdzību, gan iegādājoties vienreizējās caurlaides kontrolpunktos (maksa - Ls 5 par iebraukšanu Vecrīgā uz vienu stundu).

3.Rīgas domes 31.10.2000.saistošie noteikumi Nr.98 "Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Vecrīgā" publicējami laikrakstos "Latvijas Vēstnesis" un "Rīgas Balss". Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

4. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Rīgas domes 08.07.1997. saistošie noteikumi Nr.5 "Par autotransporta iebraukšanu un stāvēšanu īpaša režīma zonās Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā".

Domes priekšsēdētājs A.Ārgalis

 

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Vecrīgā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 98Pieņemts: 31.10.2000.Stājas spēkā: 18.11.2000.Zaudē spēku: 26.02.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 413/417, 17.11.2000.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
12892
18.11.2000
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"