//..MKN=//

Latvijas Republikas Ministru kabinets

1998.gada 20.janvār” Noteikumi nr. 26

R”gā (prot. nr. 3 26.¤)

Bēgļu lietu apelācijas padomes nolikums

Izdoti saskaņā ar likuma “Par patvēruma meklētājiem

un bēgļiem Latvijas Republikā” 5.pantu

I. Vispār”gie jautājumi

1. Bēgļu lietu apelācijas padome (turpmāk — Padome) ir Ministru kabineta izveidota iestāde, kura nodrošina patvēruma meklētāju un bēgļu ties”bu aizsardz”bu minēto personu lietu izskat”šanā.

2. Padomes juridisko statusu nosaka saskaņā ar likuma “Par patvēruma meklētājiem un bēgļiem Latvijas Republikā” 5.pantu.

3. Padomei ir z”mogs ar papildinātā Latvijas Republikas valsts mazā ģerboņa attēlu un pilnu Padomes nosaukumu.

4. Padomes darb”ba tiek finansēta no valsts budžeta.

II. Padomes funkcijas

5. Padome veic šādas funkcijas:

5.1. izskata sūdz”bas par Pilson”bas un migrācijas lietu pārvaldes Bēgļu lietu centra (turpmāk — Centrs) lēmumiem jautājumā par bēgļa statusa piešķiršanu vai atteikumu piešķirt bēgļa statusu;

5.2. pārbauda Centra lēmuma pamatot”bu, ja pieteikums par bēgļa statusa piešķiršanu tiek izskat”ts sa”sinātā kārt”bā vai tiek pieņemts lēmums par bēgļa statusa zaudēšanu;

5.3. ja pieteikumu par bēgļa statusa piešķiršanu patstāv”gi vēlas iesniegt nepilngad”gā persona, kura Latvijā atrodas bez vecāku pavad”bas, uz pieteikuma izskat”šanas laiku ieceļ pārstāvi attiec”gās nepilngad”gās personas ties”bu un interešu pārstāv”bai.

III. Padomes ties”bas

6. Padomei ir šādas ties”bas:

6.1. pieņemt lēmumus savas kompetences ietvaros;

6.2. saņemt no patvēruma meklētājiem un bēgļiem vai viņu pilnvarotām personām nepieciešamo informāciju, kas var ietekmēt lēmuma pieņemšanu;

6.3. piepras”t un bez maksas saņemt no Latvijas valsts un pašvald”bu institūcijām Padomes darbam nepieciešamo informāciju, kā ar” saskaņā ar noslēgtajiem starpvalstu l”gumiem piepras”t un saņemt informāciju no citām valst”m;

6.4. pārstāvēt Latviju starptautiskajās organizācijās, forumos un sanāksmēs jautājumos, kas saist”ti ar patvēruma meklētāju un bēgļu problēmām;

6.5. likumā noteiktajā kārt”bā piedal”ties valsts politikas bēgļu jautājumos izstrādāšanā.

IV. Padomes amatpersonas

7. Padomes amatperson as, kā ar” kārt”bu, kādā tās ieceļamas amatā un atbr”vojamas no amata, nosaka saskaņā ar likuma “Par patvēruma meklētājiem un bēgļiem Latvijas Republikā” 5.pantu.

8. Padomes sastāvā ir pieci Padomes locekļi. Padomi vada Padomes priekšsēdētājs, kurš vienla ikus ir ar” Padomes loceklis.

9. Padomes priekšsēdētājs:

9.1. sasauc un vada Padomes sēdes;

9.2. paraksta Padomes lēmumus, sēžu protokolus un citus Padomes dokumentus;

9.3. bez ”paša pilnvarojuma pārstāv Padomi;

9.4. ir atbild”gs par Padomes uzdevumu izpildi;

9.5. noteiktā kārt”bā pieņem darbā un atlaiž no darba Padomes darbiniekus;

9.6. apstiprina Padomes štatu sarakstu valsts budžetā apstiprinātā darba samaksas fonda ietvaros;

9.7. izveido darba grupas, kuru sastāvā var iekļaut ar” ekspertus, Padomes kompetencē esošo jautājumu risinājuma projektu izstrādāšanai;

9.8. likumā noteiktajā kārt”bā slēdz ar fiziskajām un juridiskajām personām l”gumus par konkrētu darbu izpildi Padomes kompetencē esošajos jautājumos.

10. Padomes priekšsēdētāja slim”bas vai prombūtnes laikā viņa pienāku-mus pilda Padomes priekšsēdētāja pilnvarots Padomes loceklis.

V. Padomes lēmumi

11. Padome pieņem lēmumus saskaņā ar likuma “Par patvēruma meklētājiem un bēgļiem Latvijas Republikā” 5.pantu.

12. Padome ir lemtties”ga, ja Padomes sēdē piedalās ne mazāk kā tr”s Padomes locekļi.

13. Padomes lēmums tiek pieņemts, ja par to balso vismaz tr”s Padomes locekļi.

14. Padomes sēdes tiek protokolētas. Protokolā ieraksta darba kārt”bas jautājumus un pieņemtos lēmumus, kā ar” atz”mē personas, kuras piedalās sēdē, un personas, kuras izteikušās par attiec”go jautājumu.

VI. Noslēguma jautājumi

15. Padome garantē tās r”c”bā esošās informācijas par patvēruma meklētājiem un bēgļiem konfidencialitāti, izņemot gad”jumus, ja attiec”gā persona piekritusi informācijas izplat”šanai vai informāciju likumā noteiktajā kārt”bā ir piepras”jušas ties”baizsardz”bas iestādes.

VII. Pārejas jautājumi

16. L”dz 1998.gada 31.decembrim šo noteikumu IV nodaļā minētos Padomes locekļus uz Padomes sēdēm uzaicina Padomes priekšsēdētājs pēc vajadz”bas, un viņi savus pienākumus veic bez atalgojuma.

Ministru prezidents G.Krasts

Tieslietu ministrs Dz.Rasnačs vd1.htm