Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likumā

Izdarīt Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1998, 10.nr.; 2001, 3., 22.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdus "vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "vides ministrs" (attiecīgā locījumā).

2. Papildināt visā likumā tekstu pēc vārda "uzņēmējdarbība" attiecīgā locījumā ar vārdu "(komercdarbība)" attiecīgā locījumā.

3. 1.pantā:

izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4) ķīmiskie produkti (preparāti) (turpmāk - ķīmiskie produkti) - ķīmisko vielu maisījumi vai šķīdumi, kas sastāv no divām vai vairākām vielām;";

papildināt pantu ar 7.punktu šādā redakcijā:

"7) profesionāla lietošana - ķīmiskās vielas, ķīmiskā produkta un biocīda lietošana darba vietā, kā arī sniedzot pakalpojumu ārpus darba vietas vai veicot citu saimniecisku darbību, ieskaitot gadījumus, kad ķīmisko vielu, ķīmisko produktu un biocīdu lieto pašnodarbinātais."

4. 3.panta trešajā daļā:

izteikt 1.punkta "e" apakšpunktu šādā redakcijā:

"e) pārtikas produktiem un pārtikas piedevām,";

papildināt 1.punktu ar "j" apakšpunktu šādā redakcijā:

"j) dzīvnieku barību un dzīvnieku barības piedevām;";

aizstāt 2.punktā skaitli un vārdus "17.panta pirmajā - trešajā daļā" ar skaitli un vārdiem "17.panta pirmajā daļā".

5. Izteikt 4.pantu šādā redakcijā:

"4.pants. Valsts pārvaldes iestāžu kompetence

(1) Veselības ministrija un tās padotībā esošās uzraudzības un kontroles iestādes normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos kontrolē darbības ar ķīmiskajām vielām, ķīmiskajiem produktiem un biocīdiem tirdzniecībā, kā arī profesionālā lietošanā - dezinfekcijā, dezinsekcijā un deratizācijā - un uzrauga šo darbību atbilstību likumiem un citiem normatīvajiem aktiem cilvēku dzīvības un veselības aizsardzības jomā. Valsts aģentūra "Sabiedrības veselības aģentūra" izsniedz licences dezinfekcijas, dezinsekcijas un deratizācijas pakalpojumu sniegšanai.

(2) Labklājības ministrija un tās padotībā esošās uzraudzības un kontroles iestādes kontrolē darbības ar ķīmiskajām vielām, ķīmiskajiem produktiem un biocīdiem darba vidē un uzrauga šo darbību atbilstību likumiem un citiem normatīvajiem aktiem strādājošo dzīvības un veselības aizsardzības jomā.

(3) Vides ministrija un tās padotībā esošās uzraudzības un kontroles iestādes kontrolē darbības ar ķīmiskajām vielām, ķīmiskajiem produktiem un biocīdiem ražošanā un profesionālā lietošanā, izņemot šā panta pirmajā daļā minētos gadījumus, un uzrauga šo darbību atbilstību likumiem un citiem normatīvajiem aktiem vides aizsardzības jomā. Latvijas Vides aģentūra izdod ar ķīmisko vielu vai ķīmisko produktu, arī biocīdu, reģistrāciju, pagaidu reģistrāciju vai atļauju izsniegšanu saistītus administratīvos aktus.

(4) Aizsardzības ministrija uzrauga darbības ar ķīmiskajām vielām Nacionālajos bruņotajos spēkos.

(5) Darbības ķīmisko avāriju un citu ar ķīmisko vielu vai ķīmisko produktu lietošanu saistīto avāriju un ārkārtas situāciju likvidēšanā un neatliekamos glābšanas darbus veic, kā arī attiecīgo drošības noteikumu ievērošanu kontrolē Iekšlietu ministrija un tās padotībā esošās iestādes saskaņā ar likumiem un citiem normatīvajiem aktiem.

(6) Ievestās bīstamās ķīmiskās vielas un bīstamos ķīmiskos produktus, kuriem ir noteikti īpaši ierobežojumi vai aizliegumi, kā arī šīs bīstamās ķīmiskās vielas saturošus būvizstrādājumus uz valsts (muitas) robežas kontrolē Valsts ieņēmumu dienesta muitas iestādes.

(7) Citas iestādes darbības ar ķīmiskajām vielām vai ķīmiskajiem produktiem uzrauga un kontrolē likumos un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā."

6. 8.pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

"Informācijas atklātība";

aizstāt trešās daļas 3.punktā vārdu "noplūdē" ar vārdiem "tās emisiju";

papildināt trešo daļu ar 11.punktu šādā redakcijā:

"11) informācija par emisiju vidē."

7. Papildināt 9.pantu ar astoto daļu šādā redakcijā:

"(8) Lai veiktu ar dezinfekcijas, dezinsekcijas un deratizācijas pakalpojumu sniegšanu saistītu uzņēmējdarbību (komercdarbību), šo pakalpojumu sniedzējam nepieciešama licence. Licenci izsniedz valsts aģentūra "Sabiedrības veselības aģentūra"."

8. Papildināt 13.panta ceturtās daļas 3.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Latvijas Vides aģentūra, ņemot vērā darbību veicēja pamatotu pieprasījumu, var pagarināt šā izņēmuma termiņu, bet ne vairāk kā par vienu gadu;".

9. Izteikt 14.panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Ķīmisko vielu vai ķīmisko produktu ražotājs, importētājs vai cits darbību veicējs izsniedz drošības datu lapu bez maksas arī bīstamās ķīmiskās vielas vai ķīmiskā produkta saņēmējam, ja minētais produkts satur bīstamas ķīmiskās vielas un ja:

1) izstrādājums ir paredzēts rūpnieciskai vai citādai profesionālai lietošanai;

2) izstrādājumu piegādā vairumtirdzniecībā."

10. Izteikt 17.pantu šādā redakcijā:

"17.pants. Toksisku un ļoti toksisku ķīmisko vielu un ķīmisko produktu tirdzniecības ierobežojumi

(1) Toksiskas un ļoti toksiskas ķīmiskās vielas un ķīmiskos produktus aizliegts pārdot fiziskajām personām, kas ir jaunākas par 18 gadiem.

(2) Juridiskās personas, kas pārdod toksiskas vai ļoti toksiskas ķīmiskās vielas vai ķīmiskos produktus, veic minēto ķīmisko vielu vai ķīmisko produktu pircēju uzskaiti. Veicot pircēju uzskaiti, norāda pārdoto toksisko vai ļoti toksisko ķīmisko vielu un ķīmisko produktu nosaukumu un daudzumu, kā arī:

1) fiziskajām personām - pircēja vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi;

2) juridiskajām personām - uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu vai komercsabiedrības firmu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi.

(3) Pircēju uzskaites dokumentus uzrāda uzraudzības un kontroles iestādēm pēc to pieprasījuma."

11. Papildināt likumu ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvām 67/548/EEC, 92/32/EEC, 91/155/EEC, 1999/45/EC un 2001/58/EC."

Likums Saeimā pieņemts 2003.gada 16.oktobrī.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2003.gada 6.novembrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 16.10.2003.Stājas spēkā: 20.11.2003.Tēma: Vides tiesības; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 156, 06.11.2003.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 23, 11.12.2003.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
80771
20.11.2003
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"