Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 14

Ventspilī 2023. gada 16. novembrī (prot. Nr. 16; 13. §)

Grozījumi Ventspils pilsētas domes 2018. gada 18. maija saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par Ventspils pilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta trešo daļu un Ministru kabineta 2003. gada 27. maija noteikumu
Nr. 275 "Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu
samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas
tiek segtas no pašvaldības budžeta" 6. punktu

Izdarīt Ventspils pilsētas domes 2018. gada 18. maija saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par Ventspils pilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem" (Latvijas Vēstnesis, 2018., Nr. 112) šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem";

2. izteikt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. panta trešo daļu, Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, Invaliditātes likuma 12. panta 6.2 daļu, Ministru kabineta 2019. gada 2. aprīļa noteikumu Nr. 138 "Noteikumi par sociālo pakalpojumu saņemšanu" 32.punktu, Ministru kabineta 2007. gada 4. decembra noteikumu Nr. 829 "Noteikumi par dienas centru, grupu māju (dzīvokļu) un pusceļa māju izveidošanas un uzturēšanas izdevumu līdzfinansēšanu" 26. punktu, Ministru kabineta 2003. gada 27. maija noteikumu Nr. 275 "Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta" 6. punktu";

3. izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk - Saistošie noteikumi) nosaka Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk - Pašvaldība) sniegto sociālo pakalpojumu veidus, to saņemšanas un samaksas kārtību.";

4. izteikt 3.15. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.15. aprūpes pakalpojums nepilngadīgām personām ar invaliditāti dzīvesvietā;";

5. papildināt ar 3.16. un 3.17. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.16. specializētās darbnīcas pakalpojums;

3.17. grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums.";

6. papildināt 6. punktu aiz skaitļa "3.9." ar skaitļiem un vārdu "3.16. un 3.17.";

7. papildināt 7. punktu aiz skaitļa "3.15." ar skaitļiem un vārdu "3.16. un 3.17.";

8. papildināt 8. punktu aiz skaitļa "3.15." ar skaitļiem un vārdu "3.16. un 3.17.";

9. izteikt 44. un 45. punktu šādā redakcijā:

"44. Tiesības saņemt Pakalpojumu ir pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem noteikta invaliditāte, un šo personu likumiskajiem pārstāvjiem.

45. Personām no trūcīgām mājsaimniecībām, kuras apmeklē dienas aprūpes centru, ēdināšanas izdevumi no Pašvaldības budžeta tiek segti 90 % apmērā. Personām no maznodrošinātām mājsaimniecībām, kuras apmeklē dienas aprūpes centru, ēdināšanas izdevumi no Pašvaldības budžeta tiek segti 50 % apmērā.";

10. papildināt ar X.1, X.2 un X.3 nodaļu šādā redakcijā:

"X.1 Aprūpes pakalpojums nepilngadīgām personām ar invaliditāti dzīvesvietā

57.1 Aprūpes pakalpojuma nepilngadīgām personām ar invaliditāti dzīvesvietā ietvaros tiek nodrošināta nepilngadīgai personai aprūpe, uzraudzība, pašaprūpes spēju attīstība un saturīga brīvā laika pavadīšana personas dzīvesvietā.

57.2 Aprūpes pakalpojuma nepilngadīgām personām ar invaliditāti dzīvesvietā ir tiesības saņemt personai līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, kurai izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinums par īpašo kopšanu sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem un/vai izteiktiem un smagiem funkcionēšanas ierobežojumiem, ja personas likumiskais pārstāvis vai audžuģimene nodarbinātības vai citu objektīvu iemeslu dēļ personas dzīvesvietā nevar nodrošināt šīs personas aprūpi un uzraudzību nepieciešamajā apjomā un Sociālais dienests ir konstatējis šādas aprūpes nepieciešamību.

57.3 Aprūpes pakalpojuma nepilngadīgām personām ar invaliditāti dzīvesvietā apjoms līdz 40 stundām kalendārajā mēnesī tiek piešķirts, ja personas likumiskais pārstāvis vai audžuģimenes loceklis - objektīvu iemeslu dēļ nevar nodrošināt personas aprūpi, nav darba ņēmējs, neapgūst attiecīgu programmu konkrētajā izglītības iestādē un nepiedalās Nodarbinātības valsts aģentūras organizētajos pasākumos.

57.4 Aprūpes pakalpojuma nepilngadīgām personām ar invaliditāti dzīvesvietā apjoms līdz 80 stundām kalendārajā mēnesī tiek piešķirts, ja nepilngadīgās personas likumiskais pārstāvis vai audžuģimenes loceklis - objektīvu iemeslu dēļ nevar nodrošināt personas aprūpi, ir darba ņēmējs, apgūst attiecīgu programmu konkrētajā izglītības iestādē un piedalās Nodarbinātības valsts aģentūras organizētajos pasākumos.

57.5 Aprūpes pakalpojumu nepilngadīgām personām ar invaliditāti dzīvesvietā finansē no Pašvaldības budžeta.

X.2 Specializētās darbnīcas pakalpojums

57.6 Specializētās darbnīcas pakalpojuma mērķis ir nodrošināt prasmes veicinošas aktivitātes un speciālistu atbalstu, un ietver personas nodarbinātības interešu un iemaņu novērtēšanu un darba iemaņu apguvi.

57.7 Tiesības saņemt pakalpojumu ir pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras ilgāk par sešiem mēnešiem pēc kārtas nav nodarbinātas algotā darbā vairāk par pusslodzi.

X.3 Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums

57.8 Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums nodrošina mājokli, diennakts uzraudzību un individuālu atbalstu sociālo problēmu risināšanā, lai persona ar garīga rakstura traucējumiem varētu uzsākt patstāvīgu dzīvi vai spētu iespējami neatkarīgi funkcionēt grupu mājā (dzīvoklī).

57.9 Tiesības saņemt pakalpojumu ir pilngadīgām personām ar I vai II grupas invaliditāti, kuras atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

57.91. personai ir garīga rakstura traucējumi, kuras vajadzībām atbilstošākais ir grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums, pēc ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojuma saņemšanas;

57.92. personai ir garīga rakstura traucējumi, kuras vajadzībām atbilstošākais ir grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums un kuras ģimenes locekļi vecuma, veselības stāvokļa vai nodarbinātības dēļ nevar nodrošināt nepieciešamo aprūpi un/vai sadzīves un sociālo prasmju attīstīšanu personas patstāvīgas dzīves uzsākšanai.

57.10 Personai, kura saņem grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumu ir pienākums samaksāt pakalpojuma sniedzējam par mājokļa (dzīvojamās telpas, virtuves un koplietošanas telpu) ekspluatācijas izdevumiem (apkuri, elektrību, ūdeni, kanalizāciju, sadzīves atkritumiem u.c. maksājumiem) atbilstoši lietojamajai daļai. Ja persona objektīvu iemeslu dēļ nevar veikt maksājumu par pakalpojumu, tad kārtība par pakalpojuma maksu tiek noteikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

57.11 Ja personai jāizbeidz sniegt grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums, persona grupu mājā (dzīvoklī) var uzturēties līdz personas vajadzībām atbilstoša sociālā pakalpojuma piešķiršanai vai jaunas dzīvesvietas atrašanai, bet ne ilgāk kā vienu mēnesi no lēmuma par pakalpojuma sniegšanas izbeigšanu stāšanās spēkā. Sociālā pakalpojuma sniedzējs šajā laikā sadarbībā ar Sociālo dienestu aktīvi iesaistās personas sociālo problēmu un dzīvesvietas jautājuma risināšanā, kā arī sociālā pakalpojuma sniedzējs nodrošina personas uzraudzību.".

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos G. Blumbergs

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 16. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 14 "Grozījumi Ventspils pilsētas domes 2018. gada 18. maija saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par Ventspils pilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi "Grozījumi Ventspils valstspilsētas domes 2018. gada 18. maija saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem"" (turpmāk - Saistošie noteikumi) paredz ieviest divus jaunus sociālo pakalpojumu veidus:

1. Specializētās darbnīcas pakalpojums;

2. Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums.

Vienlaikus ar Saistošajiem noteikumiem tiek papildināta un precizēta informācija par Ventspils pilsētas domes 2018. gada
18. maija saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par Ventspils pilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem" jau iekļautajiem sociālajiem pakalpojumiem:

1. Aprūpes pakalpojums bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem noteikta invaliditāte;

2. Dienas aprūpes centrs personām ar funkcionāliem traucējumiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanai ir fiskāla ietekme uz Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk - Pašvaldība) budžetu 44 7873 euro gadā. Saistošo noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiks paredzēts Pašvaldības budžetā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme - Saistošie noteikumi paredz piešķirt un sniegt Pašvaldības iedzīvotājiem sociālos pakalpojumus, kas uzlabos Pašvaldības iedzīvotāju sociālo situāciju un dzīves kvalitāti.

Ietekme uz vidi - nav attiecināms.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību - sekmēs sociālo pakalpojumu saņēmēju veselības uzlabošanos.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - sociālos pakalpojumus sniegs sociālo pakalpojumu sniedzēji, ar kuriem tiks noslēgts attiecīgs līgums.

Ietekme uz konkurenci - Saistošos noteikumos paredzētie pasākumi

neierobežo konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošie noteikumi neietekmē līdzšinējās administratīvās procedūras. Tāpat kā līdz šim, personas, kas atbildīs Saistošajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem, varēs vērsties Pašvaldības iestādē "Ventspils Sociālais dienests" un saņemt sociālos pakalpojumus.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Jauna ietekme uz Pašvaldības funkcijām netiek paredzēta.

Saistošie noteikumi neparedz jaunu darba vietu radīšanu, jo pakalpojumi tiks sniegti sadarbībā ar pakalpojumu sniedzējiem

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošajos noteikumos noteiktos sociālos pakalpojumus administrēs Pašvaldības iestāde "Ventspils Sociālais dienests".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par Saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Saistošo noteikumu projekts no 12.10.2023.-26.10.2023. tika publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ventspils.lv sadaļas "Iedzīvotāju līdzdalība" apakšsadaļā "Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem".

Viedokļa noskaidrošanas periodā priekšlikumi no iedzīvotājiem netika saņemti.

Saistošo noteikumu projekts izskatīts 27.09.2023. Pašvaldības Sociālo lietu komisijā, 28.09.2023. Pašvaldības Likumības komisijā, un 14.11.2023. Pašvaldības Sociālo jautājumu komitejā.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos G. Blumbergs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ventspils pilsētas domes 2018. gada 18. maija saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par Ventspils .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ventspils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 14Pieņemts: 16.11.2023.Stājas spēkā: 13.12.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 240, 12.12.2023. OP numurs: 2023/240.10
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348183
13.12.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"