Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Dobeles novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 22

2023. gada 27. jūlijā

Grozījumi Dobeles novada domes saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Dobeles novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 27. jūlija lēmumu Nr. 282/10 (prot. Nr. 10)

PRECIZĒTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 31. augusta lēmumu Nr. 319/12 (prot. Nr. 12)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās
palīdzības likuma 3. panta otro daļu, 36. panta sesto daļu

Izdarīt Dobeles novada domes 2021. gada 31. augusta saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Dobeles novadā" (turpmāk tekstā - saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Aizstāt saistošo noteikumu 5. punktā vārdu "pirmajā" ar vārdu "otrajā".

2. Svītrot 8. punkta otro teikumu.

3. Izteikt saistošo noteikumu 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Mājokļa pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summu mājsaimniecībai, kas reizināta ar attiecīgu Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta piektajā daļā noteikto koeficientu, un normatīvajos aktos noteiktajiem izdevumiem par mājokli un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem."

4. Izteikt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. panta otro daļu, 36. panta sesto daļu"

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 

Dobeles novada pašvaldības domes saistošo noteikumu Nr. 22 "Grozījumi Dobeles novada domes saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Dobeles novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saeima 08.03.2023. pieņēma grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas stājās spēkā 01.07.2023.

Likuma 33. panta pirmajā daļā noteikts, ka minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā, noapaļotus līdz veseliem euro, no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - ienākumu mediāna), attiecīgi otrajā daļa noteikts, ka garantēto minimālo ienākumu slieksnis ir 20 procenti no ienākumu mediānas. Šā panta piektajā daļā noteikts, ka minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim koeficientus: pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā - koeficientu 1 un pārējām personām mājsaimniecībā - koeficientu 0,7.

Likuma 35. panta ceturtajā daļā noteikts, ka mājokļa pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summu mājsaimniecībai, kas reizināta ar attiecīgu šā panta piektajā daļā noteikto koeficientu, un normatīvajos aktos noteiktajiem izdevumiem par mājokli un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem, attiecīgi piektajā daļa noteikts, ka mājsaimniecības mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summai piemēro koeficientus: atsevišķi dzīvojošai pensijas vecuma personai vai atsevišķi dzīvojošai personai ar invaliditāti - koeficientu 2,5; mājsaimniecībai, kurā ir tikai pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti, - koeficientu 2; mājsaimniecībai, kurā ir pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti un bērni, - koeficientu 2 un pārējām mājsaimniecībām - koeficientu 1,5.

Saeima 08.03.2023. pieņēma grozījumus likumā "Par sociālo drošību", kas stājās spēkā 01.07.2023., kas paredz, ka minimālais ienākumu slieksnis nav zemāks par 20 procentiem (noapaļots līdz pilniem euro) no ienākumu mediānas.  Līdz kārtējā gada 1. februārim Centrālās statistikas pārvalde tīmekļvietnē publicē aktuālo ienākumu mediānu, un tā tiek ņemta par pamatu, nosakot minimālo ienākumu sliekšņa apmēru nākamajam gadam.

Ņemot vērā iepriekš minēto, tiek izdarīti grozījumi saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Dobeles novadā"", nosakot, ka:

1. Dobeles novada pašvaldībā garantētais minimālais ienākumu slieksnis ir atbilstošs Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta otrajā un piektajā daļā noteiktajam. No 2023. gadā 1. jūlija tas ir 125,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā (iepriekš 109 euro) vietā un 87,50 euro pārējām personām mājsaimniecībā (iepriekš 76 euro).

2. Mājokļa pabalstu piešķir un izmaksā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" noteiktajā kārtībā.

3. Mājokļa pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summu, kas reizināta ar attiecīgu Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta piektajā daļā noteikto koeficientu, un normatīvajos aktos noteiktajiem izdevumiem par mājokli un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Fiskālās ietekmes prognoze: papildu budžeta līdzekļi šajā gadā nav nepieciešami.

Pabalstu apjoms, kas atkarībā no noteiktajiem procentiem no ienākumu mediānas un normatīvajos aktos noteiktajiem piemērojamajiem koeficientiem ir mainīgs lielums, padarīs komplicētāku turpmāko budžeta izdevumu plānošanu.

Līdz šim spēkā esošajos normatīvajos aktos Dobeles novadā garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta apmērs ir 109,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā. Pirmajā pusgadā GMI pabalsts izmaksāts 86174,22 euro, tajā skaitā GMI pabalsts Ukrainas civiliedzīvotājiem 8863,00 EUR.

No gada sākuma 311 personām vismaz vienu reizi ir izmaksāts GMI pabalsts.

Mājokļa pabalsts pirmajā pusgadā ir piešķirts 369435,14 euro apmērā, to saņēmušas 975 mājsaimniecības.

Katru gadu, paaugstinoties ienākumu mediānai, palielināsies arī GMI pabalsta apjoms, arī mājokļa pabalsta aprēķina formulā tiek pielietota garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summa. Secināms, ka pabalstu apmērs palielināsies, līdz ar to arī būs jāplāno atbilstoši budžeta izdevumi.

Jaunu institūciju un darba vietu veidošana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu grozījumu izpildi, nav nepieciešama. 

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošo noteikumu grozījumi paredz lielāku atbalstu sociālās atstumtības, diskriminācijas un nabadzības riskam pakļautajām sabiedrības grupām Dobeles novadā.

Saistošie noteikumi neatstās ietekmi uz vidi, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekmi uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Kontroli par noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošina Dobeles novada Sociālais dienests. Papildu administratīvās procedūras nav paredzētas.

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Dobeles novada domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Nav paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

Izsludinātie noteikumu grozījumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumu grozījumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai, norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu grozījumi neparedz iesaistīt papildu cilvēkresursus un tiks īstenoti esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu grozījumu izpildi nodrošinās Dobeles novada Sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošo noteikumu grozījumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai - sniegt atbalstu mazaizsargātām, nabadzības riskam pakļautām personu grupām, mājsaimniecībām.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai, un tās rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistītajām institūcijām.

Sabiedrības līdzdalības veids - informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dobele.lv no 2023. gada 12. jūlija līdz 2023. gada 26. jūlijam.

Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemts sabiedrības viedoklis.

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Dobeles novada domes saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par sociālās palīdzības pabalstiem .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Dobeles novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 22Pieņemts: 27.07.2023.Stājas spēkā: 09.09.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 174, 08.09.2023. OP numurs: 2023/174.12
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
345308
09.09.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"