Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 343

Rīgā 2023. gada 27. jūnijā (prot. Nr. 34 37. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 6. augusta noteikumos Nr. 468 "Noteikumi par aktīvā dienesta karavīru un zemessargu veselības aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas nosacījumiem, apmaksājamo pakalpojumu veidiem un izdevumu apmaksas kārtību"

Izdoti saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un
darbinieku atlīdzības likuma 39. panta pirmo daļu,
Latvijas Republikas Zemessardzes likuma
34. panta trešo daļu un Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 8. panta piekto daļu un
15.1 panta 1.1 daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2013. gada 6. augusta noteikumos Nr. 468 "Noteikumi par aktīvā dienesta karavīru un zemessargu veselības aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas nosacījumiem, apmaksājamo pakalpojumu veidiem un izdevumu apmaksas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 153. nr.; 2015, 193. nr.; 2018, 93. nr.; 2022, 136. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Noteikumi par aktīvā dienesta karavīru, valsts aizsardzības dienesta karavīru un zemessargu veselības aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas nosacījumiem, apmaksājamo pakalpojumu veidiem un izdevumu apmaksas kārtību".

2. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 39. panta pirmo daļu, Latvijas Republikas Zemessardzes likuma 34. panta trešo daļu un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 8. panta piekto daļu un 15.1 panta 1.1 daļu".

3. Izteikt 1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. apmaksātās veselības aprūpes saņemšanas nosacījumus, apmaksājamo pakalpojumu veidus un apmaksas kārtību, kā arī veselības aprūpes pakalpojumus un neapmaksājamos izdevumus karavīriem, valsts aizsardzības dienesta karavīriem un zemessargiem;".

4. Izteikt 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Karavīram un zemessargam izdevumus par veselības aprūpes pakalpojumiem un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem, bet valsts aizsardzības dienesta karavīram - izdevumus par veselības aprūpes pakalpojumiem sedz, ja tie saņemti:
4.11. saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku ārstniecības iestādes ārstniecības personas nosūtījumu;
4.12. saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku līgumiestādes ārsta nosūtījumu, ja nav iespējams saņemt šo noteikumu 4.11. apakšpunktā minēto nosūtījumu;
4.13. saskaņā ar citas ārstniecības iestādes ārsta nosūtījumu, ja nav iespējams saņemt šo noteikumu 4.11. un 4.12. apakšpunktā minēto nosūtījumu."

5. Izteikt 5.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.2. pacienta līdzmaksājumi, kas noteikti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību;".

6. Papildināt ar 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Valsts aizsardzības dienesta karavīram šo noteikumu 5. un 6. punktā (izņemot 5.9. apakšpunktu) minētos nosacījumus piemēro, ja veselības bojājumi gūti valsts aizsardzības dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus."

7. Izteikt 8.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.1. samaksu veselības aprūpes iestādei par karavīram, valsts aizsardzības dienesta karavīram vai zemessargam sniegto veselības aprūpes pakalpojumu saskaņā ar veselības aprūpes iestādes izsniegto rēķinu, kurš sagatavots, pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts ar veselības aprūpes iestādi, vai samaksas garantijas vēstuli, vai apmaksā karavīra, valsts aizsardzības dienesta karavīra vai zemessarga iesniegtajos maksājumus apliecinošajos dokumentos norādīto summu;".

8. Izteikt 9.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.1. rēķinu par veselības aprūpes pakalpojumiem, kuri karavīram, valsts aizsardzības dienesta karavīram vai zemessargam sniegti saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar veselības aprūpes iestādi, vai veselības aprūpes pakalpojumu samaksas garantijas vēstuli;".

9. Izteikt 10.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.1. karavīram, valsts aizsardzības dienesta karavīram vai zemessargam sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem;".

10. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Nacionālie bruņotie spēki pārbauda rēķinā iekļauto pakalpojumu atbilstību karavīra, valsts aizsardzības dienesta karavīra vai zemessarga faktiski saņemtajiem pakalpojumiem (ja saņemti veselības aprūpes pakalpojumi, - arī atbilstību noteiktajai diagnozei) un sedz šos izdevumus. Nacionālie bruņotie spēki ir tiesīgi pieprasīt no veselības aprūpes vai sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēja pārbaudei nepieciešamo papildu informāciju."

11. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Ja karavīrs vai valsts aizsardzības dienesta karavīrs veselības aprūpes iestādei par viņam sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem ir samaksājis no personiskajiem līdzekļiem saskaņā ar šo noteikumu 4.1 punktu, Nacionālie bruņotie spēki viņam kompensē šos izdevumus. Lai saņemtu kompensāciju par samaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, karavīrs vai valsts aizsardzības dienesta karavīrs iesniedz Nacionālo bruņoto spēku komandierim iesniegumu par izdevumu atlīdzināšanu, ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumus pakalpojumu saņemšanai, kā arī veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu un to samaksu apliecinošus veselības aprūpes iestādes (ārsta) izsniegtus dokumentus (piemēram, rēķinus, kvītis, kases čekus), kuros norādīts pakalpojumu saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, datums, iestādes nosaukums un sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi."

12. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Ja karavīrs vai valsts aizsardzības dienesta karavīrs par šo noteikumu 5.3. apakšpunktā minētajiem farmaceitiskajiem pakalpojumiem ir samaksājis no personiskajiem līdzekļiem, viņš iesniedz Nacionālo bruņoto spēku komandierim iesniegumu par izdevumu atlīdzināšanu, ņemot vērā šādus nosacījumus:
13.1. ja ir iegādāti medikamenti, iesniegumam pievieno ārsta izrakstītās receptes kopiju vai elektroniskās receptes izdruku un aptiekas izsniegtu un ar spiedogu apstiprinātu čeku par medikamentu iegādi. Kases čekā jānorāda medikamentu iegādātāja vārds, uzvārds un personas kods, medikamentu nosaukums, cena un samaksātā summa. Izdevumus par medikamentiem, kurus nav izrakstījis ārsts, neatlīdzina;
13.2. ja ir iegādātas medicīniskās ierīces vai preces, iesniegumam pievieno ārsta izsniegtu izrakstu no ambulatorās (stacionārās) slimnieka kartes (veidlapa 027/u), kurā norādīts, kāds inventārs vai prece un kādā daudzumā ir nepieciešama, kā arī dokumentus, kas apliecina to iegādi (piemēram, kases čekus, stingrās uzskaites kvītis, rēķinus) un kuros norādīts medicīnisko ierīču vai preču saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, datums, iestādes nosaukums, saņemto medicīnisko ierīču vai preču veids un samaksātā summa."

13. Izteikt 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Šo noteikumu 12. un 13. punktā minētajos gadījumos karavīrs, valsts aizsardzības dienesta karavīrs vai zemessargs iesniedz iesniegumu triju mēnešu laikā pēc izdevumus apliecinošu dokumentu izsniegšanas. Veselības aprūpes pakalpojumu izdevumu kompensāciju ieskaita karavīra, valsts aizsardzības dienesta karavīra vai zemessarga iesniegumā norādītajā kredītiestādes kontā 30 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas. Ja karavīrs, valsts aizsardzības dienesta karavīrs vai zemessargs lūdz kompensēt izdevumus par tādiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saskaņā ar šiem noteikumiem netiek apmaksāti, viņu par to informē rakstiski un atdod iesniegtos dokumentus."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Aizsardzības ministre I. Mūrniece

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 6. augusta noteikumos Nr. 468 "Noteikumi par aktīvā dienesta .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 343Pieņemts: 27.06.2023.Stājas spēkā: 04.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 126, 03.07.2023. OP numurs: 2023/126.2
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
343331
04.07.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"