Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 320

Rīgā 2023. gada 20. jūnijā (prot. Nr. 33 28. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 28. augusta noteikumos Nr. 596 "Dabas parka "Engures ezers" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām"
13. panta otro daļu, 14. panta otro daļu un 17. panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2012. gada 28. augusta noteikumos Nr. 596 "Dabas parka "Engures ezers" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2012, 138. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar likuma "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām"13. panta otro daļu, 14. panta otro daļu un 17. panta otro daļu".

2. Papildināt ar 1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.3. dabas parkā esošo dabas pieminekļu - aizsargājamo koku - aizsardzības un izmantošanas kārtību."

3. Izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Dabas parka platība ir 12 579 ha. Dabas parka funkcionālo zonu shēma noteikta šo noteikumu 1. pielikumā."

4. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Dabas aizsardzības pārvalde, izsniedzot rakstisku atļauju vai saskaņojot šajos noteikumos minētās darbības, izmanto dabas aizsardzības plānā ietverto informāciju un jaunāko pieejamo informāciju par īpaši aizsargājamām sugām un biotopiem, tai skaitā Eiropas Savienības nozīmes biotopiem, konkrētajā teritorijā. Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiska atļauja nav nepieciešama darbībām, kurām saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ietekmes uz vidi novērtējumu Valsts vides dienests izsniedz tehniskos noteikumus vai veic sākotnējo ietekmes uz vidi novērtējumu. Ja minēto darbību dēļ tiek mainīta zemes lietošanas kategorija, Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskā atļauja zemes lietošanas kategorijas maiņai nav nepieciešama. Vērtējot minētās darbības, Valsts vides dienests vienlaikus izvērtē zemes lietošanas kategorijas maiņas iespējamību."

5. Izteikt 9.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.4. pārvietoties (arī apstāties un stāvēt) ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, tai skaitā automašīnām, traktortehniku, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, mopēdiem un sniega motocikliem, kā arī ar dzīvniekiem un pajūgiem ārpus komersantu, māju un pašvaldību ceļiem, kā arī šo noteikumu 1. pielikumā norādītajiem valsts autoceļiem, izņemot pārvietošanos ar velosipēdiem un gadījumus, ja pārvietošanās saistīta ar šo teritoriju apsaimniekošanu, uzraudzību, valsts aizsardzības uzdevumu veikšanu, sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanu, glābšanas un meklēšanas darbiem, kā arī ar Dabas aizsardzības pārvaldes rakstisku atļauju monitoringa un zinātnisko pētījumu veikšanai;".

6. Izteikt 9.13.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.13.1. ierīkot publiski pieejamus dabas tūrisma un izziņas infrastruktūras objektus (piemēram, takas, maršrutus (tai skaitā digitālus (virtuālus) maršrutus), skatu torņus, atpūtas vietas, telšu vietas, stāvlaukumus, apmeklētāju centrus un informācijas centrus);".

7. Papildināt ar 18.10.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.10.5. dabiski apmežojušās vai dabiski applūdušas zemes lietošanas kategorijas maiņai uz dabā konstatēto zemes lietošanas kategoriju;".

8. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Lai nodrošinātu ūdensputnu netraucētu ligzdošanu un spalvu maiņu, dabas lieguma zonā ūdensputnu koloniju vietās ir noteikts sezonas liegums, kura robežas noteiktas šo noteikumu 1. pielikumā. Dabas aizsardzības pārvalde dabas lieguma zonā var noteikt papildu sezonas liegumu, ņemot vērā izveidojušās ūdensputnu koloniju vietas. Dabas aizsardzības pārvalde lēmumu paziņo, publicējot to oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļa vietnē, kā arī nosūtot informāciju par pieņemto lēmumu tās administratīvās teritorijas pašvaldības informatīvajam izdevumam vai citam vietējam vai reģionālam laikrakstam, kurā atrodas attiecīgie ūdeņi."

9. Izteikt 30.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.9. bez Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskas atļaujas veikt darbības, kuru rezultātā tiek mainīta zemes lietošanas kategorija."

10. Izteikt 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Sausos kokus un kritalas šo noteikumu 32. punktā minētajā apjomā, kā arī nocirstos bīstamos kokus un nocirsto koku celmus atstāj mežaudzē, lai nodrošinātu trūdošo (atmirušo) koksni kā dzīvesvietu meža ekosistēmā svarīgām sugām."

11. Izteikt 36. punktu šādā redakcijā:

"36. Neitrālajā zonā iekļauti piekrastes zvejniekciemi un Mērsraga ostas teritorija. Neitrālā zona izveidota, lai saglabātu piekrastes zvejniekciemiem raksturīgo kultūrvēsturisko ainavu, nodrošinātu zvejniekciemu, Mērsraga ostas saimniecisko darbību un attīstību, ilgtspējīgi izmantojot vietējos dabas resursus, kā arī nodrošinātu transporta infrastruktūras objektu uzturēšanu un attīstību."

12. Papildināt ar 37.1 punktu šādā redakcijā:

"37.1 Neitrālajā zonā bez Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskas atļaujas zemes vienībā ar kadastra apzīmējumu 8878 003 0979 aizliegts veikt darbības, kuru rezultātā tiek mainīta zemes lietošanas kategorija."

13. Izteikt 39.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.1. veikt darbības, kuru dēļ tiek bojāts, var tikt bojāts vai iznīcināts aizsargājamais koks vai mazināta tā dabiskā estētiskā, ekoloģiskā un kultūrvēsturiskā vērtība, izņemot šo noteikumu 39.6. apakšpunktā minētos gadījumus;".

14. Izteikt 39.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.2. veikt darbības, kuru rezultātā tiek mainīta zemes lietošanas kategorija, izņemot dabiski apmežojušās vai dabiski applūdušas zemes lietošanas kategorijas maiņu uz dabā konstatēto zemes lietošanas kategoriju, kā arī izņemot šo noteikumu 39.6. apakšpunktā minētos izņēmuma gadījumus;".

15. Izteikt 39.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.5. iznīcināt dabisko zemsedzi, izņemot šo noteikumu 39.6. apakšpunktā minētos izņēmuma gadījumus;".

16. Izteikt 39.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.6. veikt darbības, kas var negatīvi ietekmēt aizsargājamā koka augšanu un dabisko attīstību. Aizsargājamā koka teritorijā atbilstoši kokkopja (arborista) atzinumam pieļaujama dabas tūrisma un izziņas infrastruktūras objektu, transporta, sakaru, enerģētikas, ūdensapgādes un kanalizācijas inženiertīklu izbūve un atjaunošana, kā arī ēku pārbūve, izmantojot metodes, kuras mazina negatīvo ietekmi uz aizsargājamā koka augtspēju."

17. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

18. Svītrot 2. pielikumu.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs M. Sprindžuks

 

Pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 20. jūnija
noteikumiem Nr. 320

"1. pielikums
Ministru kabineta
2012. gada 28. augusta
noteikumiem Nr. 596

Dabas parka "Engures ezers" funkcionālo zonu un sezonas lieguma shēma

 

1. Funkcionālo zonu robežas noteiktas Latvijas ģeodēzisko koordinātu sistēmā. Merkatora transversālās projekcijas plaknes koordinātas noteiktas, par kartogrāfisko pamatu izmantojot aktuālāko ortofotokarti un Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datus. Robežas noteiktas, par pamatu izmantojot kartogrāfisko materiālu (ortofotokarti), neveicot robežu instrumentālu uzmērīšanu apvidū. Līdz robežu instrumentālai uzmērīšanai apvidū pieļaujamas robežu novirzes izmantotās kartes mēroga noteiktības robežās atbilstoši dabā esošajām faktiskajām robežām.

2. Funkcionālo zonu robežu ģeotelpiskie dati pieejami dabas datu pārvaldības sistēmā atbilstoši normatīvajiem aktiem par dabas datu pārvaldības sistēmas uzturēšanas, datu aktualizācijas un informācijas aprites kārtību."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 28. augusta noteikumos Nr. 596 "Dabas parka "Engures ezers" individuālie .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 320Pieņemts: 20.06.2023.Stājas spēkā: 27.06.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 121, 26.06.2023. OP numurs: 2023/121.7
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
343001
27.06.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"