Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-177-sn

Rīgā 2022. gada 14. decembrī (prot. Nr. 78, 2. §)

Grozījumi Rīgas domes 2011. gada 1. marta saistošajos noteikumos Nr. 114 "Rīgas valstspilsētas pašvaldības nolikums"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
21. panta pirmās daļas 1. punktu un 24. pantu

Izdarīt Rīgas domes 2011. gada 1. marta saistošajos noteikumos Nr. 114 "Rīgas valstspilsētas pašvaldības nolikums" šādus grozījumus:

1. Aizstāt saistošo noteikumu tekstā vārdus "Rīgas domes Sekretariāts" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Centrālās administrācijas Sekretariāts" (attiecīgā locījumā).

2. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Pašvaldības administrācija sastāv no Pašvaldības Centrālās administrācijas (turpmāk - Centrālā administrācija), Pašvaldības kompetencē esošo nozaru vadošajām iestādēm (turpmāk - Domes departamenti) un Domes departamentiem pakļautām Pašvaldības iestādēm, Pašvaldības aģentūrām, kā arī citām Pašvaldības iestādēm, kurām saskaņā ar likumu vai attiecīgās iestādes nolikumu ir noteikta īpaša kompetence."

3. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Centrālā administrācija ir Pašvaldības iestāde - centrālā pārvalde, kas nodrošina Domes un Domes pastāvīgo komiteju organizatorisko un tehnisko apkalpošanu, kā arī veic citas Centrālās administrācijas nolikumā noteiktās funkcijas. Centrālo administrāciju vada Rīgas pilsētas izpilddirektors."

4. Svītrot 11. punktu.

5. Aizstāt 13. punktā vārdus "Domes priekšsēdētāja" ar vārdiem "Rīgas pilsētas izpilddirektora".

6. Svītrot 19. punktu.

7. Papildināt II nodaļu ar 19.1 un 19.2 punktu šādā redakcijā:

"19.1 Pašvaldībā ir izveidotas šādas iestādes, kurām saskaņā ar likumu vai attiecīgās iestādes nolikumu ir noteikta īpaša kompetence:

19.11. Rīgas bāriņtiesa (saskaņā ar likumu izveidota iestāde, kuru papildus Domes uzraudzībai metodiski vada un uzrauga Labklājības ministrija);

19.12. Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisija (Domes izveidota iestāde, kas atrodas Domes pārraudzībā);

19.13. Rīgas pašvaldības policija (Domes izveidota iestāde, kas darbojas sadarbībā ar Valsts policiju).

19.2 Atbilstoši ārējiem normatīvajiem aktiem Pašvaldībā ir izveidota Rīgas pilsētas zemes komisija, Rīgas domes Administratīvā komisija un Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisija, kuras darbojas saskaņā ar Domes izdotiem nolikumiem."

8. Izteikt 20. un 21. punktu šādā redakcijā:

"20. Pašvaldības iestādēm ir vienota sistēma personāla uzskaites, darba samaksas, finanšu vadības un uzskaites, juridiskā atbalsta, informācijas tehnoloģiju atbalsta, klientu apkalpošanas, komunikācijas, sabiedrības iesaistes, Pašvaldības pakalpojumu pārvaldības, publisko iepirkumu, civilās aizsardzības, katastrofu pārvaldīšanas, viedpilsētu infrastruktūras uzraudzības un dokumentu pārvaldības jomā.

21. Vienotās sistēmas metodisko vadību nodrošina:

21.1. Centrālā administrācija - klientu apkalpošanas, sabiedrības iesaistes un Pašvaldības pakalpojumu pārvaldības jomā, labas pārvaldības principa ieviešanā; juridiskā atbalsta jomā, personāla uzskaites un personāla vadības atbalsta jomā, dokumentu pārvaldības jomā, datu aizsardzības un informācijas tehnoloģiju drošības jomā, publisko iepirkumu jomā, civilās aizsardzības, katastrofu pārvaldīšanas un viedpilsētu infrastruktūras uzraudzības jomā;

21.2. Rīgas domes Finanšu departaments - darba samaksas, finanšu vadības un uzskaites jomā;

21.3. Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas digitālā aģentūra" - informācijas tehnoloģiju atbalsta jomā."

9. Izteikt 24. un 25. punktu šādā redakcijā:

"24. Komisijas, kurās iekļauj Domes deputātus un Pašvaldības administrācijas darbiniekus un kurās var iekļaut nozaru ekspertus un pilsoniskās sabiedrības organizāciju (biedrību un nodibinājumu) pārstāvjus, izveido Dome vai Domes pastāvīgās komitejas.

25. Komisijas, kurās iekļauj Pašvaldības iestāžu vai to padotībā esošo iestāžu darbiniekus un kurās var iekļaut nozaru ekspertus, kā arī pilsoniskās sabiedrības organizāciju (biedrību un nodibinājumu) pārstāvjus, izveido Domes pastāvīgās komitejas, Domes priekšsēdētājs, Rīgas pilsētas izpilddirektors vai attiecīgās iestādes vadītājs."

10. Svītrot 28. punktu.

11. Svītrot 34.1. apakšpunktu.

12. Izteikt 34.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.2. vada Centrālo administrāciju;".

13. Svītrot 34.4. apakšpunktu.

14. Svītrot 34.6. apakšpunktu.

15. Izteikt 34.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.7. organizē Pašvaldības iestāžu budžeta projekta priekšlikumu izstrādi un iesniedz tos Domes priekšsēdētājam;".

16. Svītrot 34.8. un 34.9. apakšpunktu.

17. Izteikt 34.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.10. kontrolē pamatbudžeta un ziedojumu un dāvinājumu līdzekļu izlietošanu pakļautībā esošajās iestādēs;".

18. Svītrot 34.10.1 apakšpunktu.

19. Aizstāt 34.2 punktā vārdus "Domes priekšsēdētāja" ar vārdiem "Rīgas pilsētas izpilddirektora".

20. Svītrot 40. punktu.

21. Papildināt 49.7. apakšpunktu aiz vārda "departamentā" ar vārdiem ", Centrālajā administrācijā".

22. Svītrot 56.10. apakšpunktā vārdus "un Rīgas domes Iekšējo pārbaužu un korupcijas novēršanas nodaļā".

23. Svītrot 62. punktu.

24. Papildināt 90. punktu aiz vārdiem "vai dot vārdu" ar vārdiem ", ja citā ārējā normatīvajā aktā nav noteikts citādi".

25. Papildināt 92. punktu aiz vārdiem "Domes deputāti" ar vārdiem ", ja citā ārējā normatīvajā aktā nav noteikts citādi".

26. Izteikt 110. punktu šādā redakcijā:

"110. Privāto tiesību jomā līgumu var slēgt Pašvaldības iestāde, ja tas paredzēts šīs iestādes nolikumā vai atsevišķā Domes lēmumā, kā arī Centrālās administrācijas struktūrvienība, ja tas paredzēts šīs struktūrvienības reglamentā vai atsevišķā Domes lēmumā."

27. Papildināt X nodaļu ar 113.1 un 113.2 punktu šādā redakcijā:

"113.1 Pašvaldības saistošo noteikumu projekts (izņemot saistošo noteikumu projektu par Pašvaldības budžetu un saistošo noteikumu projektu teritorijas plānošanas jomā) un tā paskaidrojuma raksts pirms izskatīšanas Domes pastāvīgajā komitejā tiek ievietots Pašvaldības oficiālajā portālā www.riga.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, nosakot termiņu divas nedēļas, kura laikā sabiedrībai ir tiesības iesniegt viedokli par saistošo noteikumu projektu.

113.2 Pēc sabiedrības viedokļa noskaidrošanai noteiktā termiņa beigām Pašvaldības iestāde, kura izstrādājusi saistošo noteikumu projektu, apkopo saņemtos viedokļus un atspoguļo tos paskaidrojuma rakstā, norādot arī pamatojumu par iebilduma vai priekšlikuma neatbalstīšanu."

28. Aizstāt 116. punktā saīsinājumu "AIC" ar vārdiem "Centrālās administrācijas Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centrā (turpmāk - AIC)".

29. Aizstāt 121. punkta ievaddaļā vārdus "Domes priekšsēdētāja" ar vārdiem "Rīgas pilsētas izpilddirektora".

30. Papildināt 121.6. apakšpunktu aiz vārdiem "administratīvo aktu" ar vārdiem un skaitli ", izņemot šo noteikumu 134. punktā minētos gadījumus".

31. Izteikt 121.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"121.9. Centrālās administrācijas struktūrvienības amatpersonas vai darbinieka faktisko rīcību un izdoto sākotnējo administratīvo aktu, ja citā ārējā normatīvajā aktā nav noteikts citādi."

32. Aizstāt 122. punktā vārdus "Domes priekšsēdētāja" ar vārdiem "Rīgas pilsētas izpilddirektora".

33. Papildināt XI nodaļu ar 123.1 punktu šādā redakcijā:

"123.1 Domes priekšsēdētāja lēmumu par faktisko rīcību un lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu privātpersona var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā."

34. Svītrot 134.4 punktu.

35. Svītrot 136. punktā vārdus "īpaša statusa institūciju, struktūrvienību".

36. Izdarīt atbilstošus labojumus 2. pielikumā "Rīgas valstspilsētas pašvaldības pārvaldes struktūra".

37. Svītrot 3. pielikuma 5. punktu.

38. Izteikt 3. pielikuma 6. punktu šādā redakcijā:

"6. SIA "Rīgas nami" - kultūrvēsturisku un nacionālajai reprezentācijai nozīmīgu nekustamo īpašumu, tirgus teritoriju un Pašvaldības īres un sociālo dzīvojamo māju pārvaldīšana, tai skaitā tajās esošo dzīvojamo telpu un sociālo dzīvokļu izīrēšana, Pašvaldības izglītības, kultūras, sociālās palīdzības un policijas iestāžu, kā arī neapdzīvoto un saimnieciskajai darbībai neizmantoto ēku apsaimniekošana, Pašvaldības institūciju nodrošināšana ar to funkciju izpildei nepieciešamajām telpām, kā arī kultūras vērtību saglabāšana un kultūras pasākumu organizēšana, nodrošinot no likuma "Par pašvaldībām" 14. panta otrās daļas 3. punktā, 15. panta pirmās daļas 1., 2., 4., 5., 6., 7., 10. punktā un 17.2 panta 2. un 3. punktā minētajām funkcijām izrietošo uzdevumu izpildi."

39. Svītrot 3. pielikuma 7. punktu.

40. Svītrot 3. pielikuma 12. punktu.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 14. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-177-sn "Grozījumi Rīgas domes 2011. gada 1. marta saistošajos noteikumos Nr. 114 "Rīgas valstspilsētas pašvaldības nolikums""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rīgas domes 2011. gada 1. marta saistošajos noteikumos Nr. 114 "Rīgas valstspilsētas pašvaldības nolikums"" Rīgas domes 2011. gada 1. marta saistošajos noteikumos Nr. 114 "Rīgas valstspilsētas pašvaldības nolikums" (turpmāk - Pašvaldības nolikums) tiek izdarīti šādi grozījumi:

1) mainīts Centrālās administrācijas statuss, nosakot tās turpmāko statusu - Rīgas valstspilsētas pašvaldības iestāde, kas atrodas Rīgas pilsētas izpilddirektora pakļautībā;

2) likvidēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības struktūras elements - īpaša statusa institūcija, nosakot, ka Rīgas valstspilsētas pašvaldības aministrācija sastāv no pašvaldības iestādēm un amatpersonām;

3) mainīta Rīgas valstspilsētas pašvaldības iestāžu padotība, nosakot, ka pašvaldības iestādes (izņemot nozares vadošo iestāžu pakļautības iestādes) atrodas Rīgas pilsētas izpilddirektora pakļautībā;

4) attiecīgi mainīta iestāžu amatpersonu un darbinieku izdoto administratīvo aktu apstrīdēšanas kārtība;

5) Pašvaldības nolikums papildināts ar normām par saistošo noteikumu projektu ievietošanu Rīgas valstspilsētas pašvaldības oficiālajā portālā www.riga.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai;

6) no 3. pielikuma svītrotas reorganizētās kapitālsabiedrības.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

2023. gada 1. janvārī stāsies spēkā Pašvaldību likums, kurā ietvertas vairākas jaunas prasības attiecībā uz Pašvaldības nolikuma saturu. Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka pašvaldības domei jāizvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstība šim likumam un jāizdod jauni saistošie noteikumi atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam, piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek novērsta Pašvaldības nolikuma neatbilstība Pašvaldību likumam, lai to varētu turpināt piemērot līdz jauno Rīgas domes saistošo noteikumu "Rīgas valstpilsētas pašvaldības nolikums" pieņemšanai.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošie noteikumi neietekmē Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžetu.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi nosaka atšķirīgu padotības kārtību pašvaldības iestādēm (izņemot nozaru vadošo iestāžu padotības iestādes), attiecīgi turpmāk Rīgas pilsētas izpilddirektors (nevis Rīgas domes priekšsēdētājs) būs tiesīgs apturēt un atcelt pašvaldības iestāžu vadītāju nelikumīgus un nelietderīgus lēmumus. Attiecīgi arī mainīta Rīgas valstspilsētas pašvaldības iestāžu amatpersonu un darbinieku izdoto administratīvo aktu apstrīdēšanas kārtība.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Nav veiktas.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2011. gada 1. marta saistošajos noteikumos Nr. 114 "Rīgas valstspilsētas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: RD-22-177-snPieņemts: 14.12.2022.Stājas spēkā: 16.12.2022.Zaudē spēku: 01.09.2023.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
338142
16.12.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"