Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2012. gada 3. aprīļa noteikumus Nr. 238 "Nacionālā meža monitoringa noteikumi".
Ministru kabineta noteikumi Nr.313

Rīgā 2009.gada 7.aprīlī (prot. Nr.23 29.§)
Meža monitoringa veikšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Meža likuma 38.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka meža monitoringa veikšanas kārtību.

2. Meža monitoringu veic, lai iegūtu informāciju par:

2.1. gaisa piesārņojuma ietekmi un citu vides (biotisko un abiotisko, kā arī antropogēnas izcelsmes) faktoru iedarbību uz meža ekosistēmām;

2.2. oglekļa dioksīda (CO2) emisiju un piesaisti zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības sektorā;

2.3. klimata pārmaiņu ietekmi uz meža ekosistēmām;

2.4. meža bioloģiskās daudzveidības stāvokli un pārmaiņām;

2.5. meža augsnēm.

3. Monitoringu par gaisa piesārņojuma ietekmi un citu vides (biotisko un abiotisko, kā arī antropogēnas izcelsmes) faktoru iedarbību uz meža ekosistēmām veic saskaņā ar starptautisko sadarbības programmu par gaisa piesārņojuma ietekmes uz mežiem novērtēšanu un monitoringu ICP Forests (turpmāk – starptautiskā sadarbības programma ICP Forests), īstenojot pirmā līmeņa (sistemātisko) un otrā līmeņa (intensīvo) meža monitoringu.

4. Pirmā līmeņa meža monitoringā:

4.1. novērtē koku vainaga stāvokli;

4.2. veic augsnes analīzes;

4.3. veic skuju vai lapu ķīmiskās analīzes;

4.4. apkopo, apstrādā un analizē iegūtos datus;

4.5. sagatavo pārskatus.

5. Otrā līmeņa meža monitoringā:

5.1. novērtē koku vainaga stāvokli;

5.2. veic koku augšanas gaitas mērījumus;

5.3. veic augsnes analīzes;

5.4. veic augsnes ūdeņu analīzes;

5.5. veic skuju vai lapu ķīmiskās analīzes;

5.6. veic nokrišņu novērojumus;

5.7. veic meteoroloģiskos novērojumus;

5.8. veic veģetācijas novērojumus;

5.9. veic fenoloģiskos novērojumus;

5.10. apkopo, apstrādā un analizē iegūtos datus;

5.11. sagatavo pārskatus.

6. Oglekļa dioksīda (CO2) emisijas un piesaistes noteikšanu zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības sektorā veic saskaņā ar Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes (IPCC) 2003.gadā noteiktajām labas prakses vadlīnijām zemes izmantošanai, zemes izmantošanas maiņai un mežsaimniecībai (turpmāk – vadlīnijas).

7. Oglekļa dioksīda (CO2) emisiju un piesaisti zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības sektorā aprēķina sadalījumā pa zemes izmantošanas kategorijām saskaņā ar vadlīnijās noteiktajām definīcijām, pamatojoties uz meža statistiskās inventarizācijas datiem. Papildus var izmantot citus datus, norādot informācijas avotus. Datus apkopo un pārskatus sagatavo saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas 1992.gada 9.maija Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām Līgumslēdzēju pušu Konferences apstiprinātajiem kopējiem atskaites ziņošanas formātiem.

8. Valsts meža dienests veic pirmā līmeņa meža monitoringu un atbilstoši kompetencei iesaistās meža bioloģiskās daudzveidības monitoringa attīstības projektos, kā arī citos projektos, lai iegūtu šo noteikumu 2.3., 2.4. un 2.5.apakšpunktā minēto informāciju.

9. Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava” veic otrā līmeņa meža monitoringu un oglekļa dioksīda (CO2) emisijas un piesaistes noteikšanu zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības sektorā, kā arī iesaistās Eiropas meža monitoringa sistēmas tālākas attīstības un ieviešanas projektā un citos projektos, lai iegūtu šo noteikumu 2.3., 2.4. un 2.5.apakšpunktā minēto informāciju.

10. Pirmā un otrā līmeņa meža monitoringu īsteno Meža valsts reģistrā reģistrētajos parauglaukumos (mežaudzes daļā, kurā veic novērojumus, analīzes vai mērījumus) un rakstiski informē meža īpašnieku vai tiesisko valdītāju par novērojumiem, ko veic konkrētajos parauglaukumos.

11. Ja esošais pirmā līmeņa meža monitoringa parauglaukumu skaits vai izvietojums nenodrošina datu ticamību vai vairs neatbilst starptautiskās sadarbības programmas ICP Forests metodikas nosacījumiem, monitoringa veicējs var ierīkot jaunu pirmā līmeņa parauglaukumu un slēgt līgumu ar zemes īpašnieku, tiesisko valdītāju vai tā pilnvarotu personu. Jaunu otrā līmeņa meža monitoringa parauglaukumu ierīko zinātniskās izpētes mežos pēc parauglaukuma vietas saskaņošanas ar Valsts meža dienestu.

12. Meža monitoringa parauglaukumos ievēro šādas prasības:

12.1. pirmā līmeņa meža monitoringa parauglaukumos aizliegts cirst iezīmētos valdaudzes kokus (kokus, ko izmanto novērojumiem), izņemot gadījumus, ja mežaudzē, kur atrodas parauglaukums, notiek kailcirte;

12.2. otrā līmeņa meža monitoringa parauglaukumos aizliegta galvenā cirte un kopšanas cirte.

13. Datus un pārskatu iesniedz:

13.1. Valsts meža dienests – katru gadu līdz 1.martam – par pirmā līmeņa meža monitoringa izpildi. Datus un pārskatu iesniedz Zemkopības ministrijā, kā arī nosūta datus starptautiskās sadarbības programmas ICP Forests koordinācijas centram saskaņā ar noteiktajām prasībām;

13.2. Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava”:

13.2.1. katru gadu līdz 1.martam – par otrā līmeņa meža monitoringa izpildi. Datus un pārskatu iesniedz Zemkopības ministrijā, kā arī nosūta datus starptautiskās sadarbības programmas ICP Forests koordinācijas centram saskaņā ar noteiktajām prasībām;

13.2.2. katru gadu līdz 1.decembrim – par oglekļa dioksīda (CO2) emisijas un piesaistes aprēķiniem zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības sektorā. Datus un pārskatu pēc saskaņošanas ar Zemkopības ministriju iesniedz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūrā.

Ministru prezidents, bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Meža monitoringa veikšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 313Pieņemts: 07.04.2009.Stājas spēkā: 16.04.2009.Zaudē spēku: 01.04.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 57, 15.04.2009.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
190526
16.04.2009
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"