Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2001. gada 24. jūlija noteikumus Nr. 329 "Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 66

Rīgā 1997.gada 11.februārī (prot. nr.8 3.§)

Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.pantu

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. darījuma operācija - vienreizēja vai daudzkārtēja savstarpēja naudas līdzekļu saņemšana un izsniegšana atbilstoši juridiskās personas vai ar līgumu saistītas šādu personu grupas, vai personas pārstāvja noslēgtajam darījumam;

1.2. personas pārstāvis - fiziskā vai juridiskā persona, kas juridiskās personas vai ar līgumu saistītas šādu personu grupas vārdā veic darījumus vai sniedz starpniecības pakalpojumus, kā arī ārvalstu uzņēmuma pārstāvniecība;

1.3. skaidrā naudā veiktais darījums - darījums, kuru neapliecina dokumenti par bezskaidras naudas norēķiniem vai par bartera (maiņas) darījumu.

2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" juridiskās personas vai ar līgumu saistītas šādu personu grupas, vai personu pārstāvji katru mēnesi deklarē visus savstarpējos mēneša laikā skaidrā naudā veiktos darījumus, kuru summa pārsniedz 1000 latu.

3. Šie noteikumi nav piemērojami pakalpojumiem, kurus sniedz kredītiestādes saskaņā ar Kredītiestāžu likumu.

4. Deklarāciju par skaidrā naudā veiktajiem darījumiem (pielikums) juridiskās personas vai ar līgumu saistītas šādu personu grupas, vai personas pārstāvji (turpmāk ņ darījuma dalībnieki) iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē atbilstoši attiecīgā darījuma dalībnieka juridiskajai adresei ne vēlāk kā līdz pārskata mēnesim sekojošā kalendāra mēneša piecpadsmitajam datumam.

5. Deklarācijā par skaidrā naudā veiktajiem darījumiem darījuma dalībnieks norāda visus mēneša laikā skaidrā naudā veiktos darījumus (gan atlīdzības darījumus, gan bezatlīdzības darījumus, kuru rezultātā viens no darījuma dalībniekiem izmaksā otram naudas līdzekļus), kuru summa pārsniedz 1000 latu.

6. Atlīdzības darījumi šo noteikumu izpratnē ir norēķini ar piegādātājiem un darbuzņēmējiem, kustamā un nekustamā īpašuma iznomāšana (nomāšana), izīrēšana (īrēšana) un pārdošana (pirkšana), kā arī to maiņa ar pirkuma un pārdevuma elementiem, patentu pirkšana (pārdošana), aizdevumi, kapitāla ieguldījumi uzņēmējsabiedrībās un noguldījumi, dividenžu un procentu maksājumi, apdrošināšanas operācijas, līgumsodu piedziņa un citi darījumi.

7. Bezatlīdzības darījumi šo noteikumu izpratnē ir ziedojumi, dāvinājumi un citi darījumi.

8. Šie noteikumi piemērojami divpusējiem un daudzpusējiem darījumiem, kuri noslēgti rakstiski, mutvārdos vai citā likumā atļautajā veidā un kuri var būt spēkā gan ar darījuma izpildīšanas, gan ar darījuma noslēgšanas brīdi.

9. Ja darījuma dalībnieki ir noslēguši līgumu uz laiku, kas ilgāks par vienu mēnesi, tad faktiskos mēneša laikā skaidrā naudā savstarpēji veiktos darījumus (darījuma operācijas ņ ja darījumi ir sadalīti darījuma operācijās) saskaita un, ja kopsumma pārsniedz 1000 latu, minētos darījumus deklarē.

10. Ja skaidrā naudā veiktais darījums ir daudzpusējs un mēneša laikā tā kopsumma pārsniedz 1000 latu, darījuma dalībnieks deklarē skaidrā naudā veiktā darījuma kopsummu un deklarācijā norāda visus attiecīgā darījuma dalībniekus.

11. Ja darījuma dalībniekiem mēneša laikā ir bijuši vairāki savstarpēji skaidrā naudā veiktie darījumi, tos saskaita un, ja kopsumma pārsniedz 1000 latu, minētos darījumus deklarē.

12. Ja darījuma dalībnieki savstarpējos darījumus ir veikuši, izmantojot gan bezskaidras naudas, gan skaidras naudas norēķinus, tad saskaita tās darījumu daļas, kas mēneša laikā veiktas skaidrā naudā (neatkarīgi no tā, vai darījums ir vai nav sadalīts darījuma operācijās), un, ja kopsumma pārsniedz 1000 latu, minētos darījumus deklarē.

13. Ja darījuma dalībnieki bartera (maiņas) darījumu ir veikuši, daļēji izmantojot skaidru naudu, tad deklarē to darījuma daļu, kas ir veikta skaidrā naudā, ja tās summa pārsniedz 1000 latu. Ja mēneša laikā ir bijuši vairāki šādi savstarpēji darījumi, tad saskaita attiecīgās darījumu daļas un, ja kopsumma pārsniedz 1000 latu, minētos darījumus deklarē.

14. Ja darījuma dalībnieks, veicot darījumu, iemaksā skaidru naudu otra darījuma dalībnieka bankas kontā, tad mēneša laikā šādi veiktos darījumus saskaita un, ja kopsumma pārsniedz 1000 latu, minētos darījumus deklarē.

15. Ja šo noteikumu 14.punktā minēto un deklarēto darījumu kopsumma pārsniedz 3000 latu, darījuma dalībniekam netiek piemērota likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta otrajā daļā noteiktā soda nauda.

16. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1995.gada 2.maija noteikumus nr.125 "Noteikumi par skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanu" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 69.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs G.Krasts

 Piezīmes:

01 - Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes nosaukums.

02 - deklarētāja -juridiskās personas, ar līgumu saistītas šādu personu grupas vai personas pārstāvja -nosaukums.

03 - deklarētāja -juridiskās personas, ar līgumu saistītas šādu personu grupas vai personas pārstāvja -adrese un tālruņa numurs.

04 - nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs.

05 - gads un mēnesis, kurā veikti darījumi skaidrā naudā.

11 - ieraksta kārtas numurs.

12 - to darījuma dalībnieku - nodokļu maksātāju - nosaukums un reģistrācijas numurs, ar kuriem deklarētājam pārskata mēnesī ir bijuši savstarpēji darījumi. Ja personas pārstāvis ir fiziskā persona, jānorāda fiziskās personas vārds, uzvārds un personas kods.

13 - darījuma veids (pirkums, pārdevums, aizdevums, dividenžu izmaksa, ziedojums un citi).

14, 15 - skaidrā naudā saņemtā un izsniegtā summa:

1) ja mēneša laikā darījuma dalībniekiem ir bijis tikai viens savstarpējs skaidrā naudā veiktais darījums, kas pārsniedz 1000 latu, deklarācijā uzrāda šī viena darījuma summu;

2) ja mēneša laikā darījuma dalībniekiem ir bijuši vairāki savstarpēji skaidrā naudā veiktie darījumi (darījuma operācijas), tos saskaita un deklarācijā uzrāda darījumu kopsummu.

16 - ārvalstu valūta (ASV dolāri, zviedru kronas, vācu markas un cita valūta), kādā veikti skaidras naudas darījumi.

20 - visu deklarējamo pārskata mēnesī skaidrā naudā veikto darījumu (darījuma operāciju) kopsumma.

30 - juridiskās personas, ar līgumu saistītas šādu personu grupas vai personas pārstāvja vadītāja (īpašnieka) amats, vārds, uzvārds un paraksts. Ja personas pārstāvis ir fiziskā persona, jānorāda vārds, uzvārds un paraksts.

31 - tās personas amats, vārds, uzvārds, paraksts un tālruņa numurs, kura aizpilda deklarācijas veidlapu.

Ekonomikas ministrs G.Krasts

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 66Pieņemts: 11.02.1997.Stājas spēkā: 19.02.1997.Zaudē spēku: 01.09.2001.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 49/50, 18.02.1997.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
42236
19.02.1997
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"