Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 209

Rīgā 2016. gada 12. aprīlī (prot. Nr. 17 3. §)
Iekārtu elektrodrošības noteikumi
Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu"
7. panta pirmo un otro daļu
1. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka elektroiekārtu (turpmāk – iekārtu) būtiskās prasības un to ievērošanas uzraudzības mehānismu, kā arī kārtību, kādā veic tirgus uzraudzību.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. piedāvāt tirgū – saimnieciskās darbības ietvaros piegādāt iekārtu par atlīdzību vai bez tās izplatīšanai vai lietošanai Eiropas Savienības tirgū;

2.2. laist tirgū – pirmo reizi piedāvāt iekārtu Eiropas Savienības tirgū;

2.3. ražotājs – fiziska vai juridiska persona, kura ražo iekārtu vai kuras uzdevumā iekārta tiek projektēta vai ražota un kura laiž tirgū šo iekārtu ar savu nosaukumu vai preču zīmi;

2.4. pilnvarotais pārstāvis – fiziska vai juridiska persona, kas reģistrēta Eiropas Savienībā un ir saņēmusi ražotāja rakstisku pilnvaru rīkoties tā vārdā attiecībā uz konkrētiem uzdevumiem;

2.5. importētājs – fiziska vai juridiska persona, kas veic saimniecisko darbību Eiropas Savienībā un laiž Eiropas Savienības tirgū kādas trešās valsts iekārtu;

2.6. izplatītājs – fiziska vai juridiska persona piegādes ķēdē, kas nav ražotājs vai importētājs un kas piedāvā iekārtu tirgū;

2.7. iesaistītās personas – ražotājs, pilnvarotais pārstāvis, importētājs un izplatītājs;

2.8. tehniskā specifikācija – dokuments, kas nosaka tehniskās prasības, kurām atbilst iekārta;

2.9. atsaukšana – ikviens pasākums, lai saņemtu atpakaļ iekārtu, kas jau ir bijusi piedāvāta galalietotājam;

2.10. izņemšana no tirgus – ikviens pasākums, lai novērstu piegādes ķēdē esošu iekārtu piedāvāšanu tirgū;

2.11. CE atbilstības marķējums – zīme, ar kuru ražotājs norāda, ka iekārta atbilst piemērojamām prasībām, kuras noteiktas normatīvajos aktos, kas paredz izstrādājumu marķēšanu ar šo zīmi.

3. Šie noteikumi attiecas uz visām iekārtām, kas paredzētas lietošanai, ja to maiņspriegums ir no 50 V līdz 1000 V vai līdzspriegums – no 75 V līdz 1500 V, izņemot šo noteikumu 4. punktā minētās iekārtas, kā arī iekārtas, kurām normatīvajos aktos noteiktas speciālas elektrodrošības prasības.

4. Šie noteikumi neattiecas uz:

4.1. iekārtām, kas paredzētas lietošanai sprādzienbīstamā vidē;

4.2. iekārtām, kas paredzētas lietošanai radioloģijas nozarē un medicīnas nozarē;

4.3. elektriskajām daļām, kas paredzētas lietošanai preču un pasažieru liftos;

4.4. elektroenerģijas skaitītājiem;

4.5. kontaktdakšām un rozetēm, kas paredzētas sadzīves lietošanai;

4.6. elektriskā lauka mērītājiem;

4.7. radioelektroniskajiem/elektromagnētiskajiem traucējumiem;

4.8. specializētajām iekārtām, kas paredzētas lietošanai kuģos, aviācijā vai uz dzelzceļa un kas atbilst to starptautisko organizāciju noteiktajiem drošības noteikumiem, kuru dalībvalsts ir Latvija;

4.9. pēc individuāla pasūtījuma izgatavotiem novērtēšanas komplektiem, kas paredzēti lietošanai pētniecības un izstrādes objektos.

5. Iekārta, kas atbilst piemērojamo standartu vai to daļu prasībām, uz kuriem atsauces ir publicētas Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, uzskatāma par atbilstošu tām šajos noteikumos minētajām būtiskajām drošuma prasībām, kuras aptver šie standarti vai to daļas.

6. Nacionālā standartizācijas institūcija publicē savā tīmekļvietnē sarakstu ar piemērojamajiem standartiem, kas adaptēti nacionālo standartu statusā.

7. Tirgus uzraudzības iestāde, kas veic iekārtu tirgus uzraudzību, šo noteikumu izpratnē ir Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

2. Iekārtu būtiskās prasības
2.1. Vispārīgās prasības

8. Iekārtu piedāvā tirgū un nodod lietošanā, ja tā:

8.1. ir projektēta un izgatavota saskaņā ar labas tehnoloģijas praksi (nozares profesionālo organizāciju ieteikto tehnoloģiju izmantošanu ražošanā) attiecībā uz drošuma prasībām, kas norādītas šajā nodaļā;

8.2. neapdraud cilvēku un mājdzīvnieku drošību, kā arī īpašumu;

8.3. ir pareizi uzstādīta, lietota paredzētajiem mērķiem un tai veic paredzēto tehnisko apkopi.

9. Iekārtas marķējumā ir norādīta informācija par iekārtu, kas jāzina iekārtas lietotājam un kuras ievērošana ir būtiska, lai nodrošinātu iekārtas lietošanu drošā veidā un paredzētajiem mērķiem. Ja minēto informāciju nav iespējams norādīt uz iekārtas, to norāda pievienotā dokumentā.

10. Iekārta kopā ar tās sastāvdaļām ir izgatavota tā, lai to varētu droši samontēt un pieslēgt.

11. Iekārta ir projektēta un izgatavota tā, lai nodrošinātu aizsardzību pret riskiem, kas minēti šo noteikumu 2.2. un 2.3. apakšnodaļā, ja iekārta lietota paredzētajiem mērķiem un iekārtai veic paredzēto tehnisko apkopi.

2.2. Aizsardzība pret iekārtas radītiem riskiem

12. Lai nodrošinātu aizsardzību pret riskiem, ko var radīt iekārta, veic tehniskos pasākumus, lai nodrošinātu:

12.1. cilvēku un mājdzīvnieku aizsardzību pret fiziskām traumām vai citu kaitējumu, ko tieši vai netieši var izraisīt iekārtas izmantošana;

12.2. cilvēku, mājdzīvnieku vai īpašuma aizsardzību pret neelektriskas izcelsmes briesmām, kas var rasties laika gaitā, izmantojot iekārtu;

12.3. ka nerodas bīstama temperatūra, dzirksteles vai kaitīgs starojums;

12.4. iekārtas izolācijas atbilstību paredzētajiem vides apstākļiem.

2.3. Aizsardzība pret riskiem, ko var radīt ārēju apstākļu iedarbība uz iekārtu

13. Lai nodrošinātu aizsardzību pret riskiem, ko var radīt ārējo apstākļu iedarbība uz iekārtu, veic tehniskos pasākumus, kas garantē, ka:

13.1. iekārta atbilst paredzētajām mehāniskajām prasībām un neapdraud cilvēku un mājdzīvnieku drošību, kā arī īpašumu;

13.2. iekārta ir izturīga pret nemehānisku iedarbību paredzētajos vides apstākļos un neapdraud cilvēku un mājdzīvnieku drošību, kā arī īpašumu;

13.3. paredzamajos iekārtas darbības pārslodzes apstākļos netiek apdraudēta cilvēku un mājdzīvnieku drošība, kā arī īpašums.

3. Iesaistīto personu pienākumi

14. Pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma iesaistītās personas sniedz informāciju par iekārtām, norādot:

14.1. visas iesaistītās personas, kuras tām piegādājušas iekārtu;

14.2. visas iesaistītās personas, kurām tās piegādājušas iekārtu.

15. Iesaistītās personas nodrošina šo noteikumu 14. punktā minētās informācijas pieejamību tirgus uzraudzības iestādei 10 gadus pēc tam, kad tām piegādātas iekārtas vai tās piegādājušas iekārtas.

3.1. Ražotāja pienākumi

16. Šo noteikumu izpratnē importētāju un izplatītāju uzskata par ražotāju un tam ir šajā nodaļā noteiktie pienākumi, ja tas laiž tirgū iekārtas ar savu vārdu vai preču zīmi vai izmaina tirgū laistās iekārtas tā, ka tas var ietekmēt iekārtu atbilstību šo noteikumu 2. nodaļā minētajām būtiskajām prasībām.

17. Laižot iekārtas tirgū, ražotājs nodrošina, ka tās ir projektētas un ražotas atbilstoši šo noteikumu 2. nodaļā minētajām būtiskajām prasībām.

18. Ražotājs sagatavo iekārtām šo noteikumu pielikumā minēto tehnisko dokumentāciju un veic attiecīgo atbilstības novērtēšanas procedūru vai nodrošina, ka tā ir veikta.

19. Ja ar atbilstības novērtēšanas procedūru ir pierādīts, ka iekārta atbilst piemērojamajām prasībām, ražotājs sagatavo atbilstības deklarāciju un marķē iekārtu ar CE atbilstības marķējumu.

20. Ražotājs glabā tehnisko dokumentāciju un atbilstības deklarāciju 10 gadus pēc iekārtas laišanas tirgū.

21. Ja iekārtas tiek ražotas sērijveidā, ražotājs izstrādā kontroles procedūras, lai nodrošinātu iekārtu atbilstību šo noteikumu prasībām, un ņem vērā izmaiņas iekārtu konstrukcijā vai raksturlielumos, kā arī izmaiņas piemērojamajos standartos vai citās tehniskajās specifikācijās, uz kuru pamata ir apliecināta iekārtu atbilstība šo noteikumu prasībām.

22. Ja nepieciešams novērtēt iekārtu radīto risku, ražotājs testē un izvērtē tirgū piedāvātās iekārtas, reģistrē sūdzības un informāciju par neatbilstošām un no tirgus atsauktām iekārtām, kā arī informē izplatītājus par minētajām darbībām.

23. Ražotājs nodrošina, ka tirgū laistās iekārtas ir marķētas, norādot tipu, partijas vai sērijas numuru.

24. Ražotājs uz iekārtas norāda savu nosaukumu vai reģistrēto preču zīmi un kontaktadresi, kur ar to var sazināties, vai, ja tas nav iespējams, minēto informāciju norāda uz iepakojuma vai iekārtai pievienotajā dokumentā.

25. Ražotājs nodrošina, ka iekārtai pievienota lietošanas instrukcija un drošuma informācija valsts valodā. Lietošanas instrukcija un drošuma informācija, kā arī cita uz iekārtām norādītā informācija ir skaidra un saprotama.

26. Ražotājs, kurš uzskata vai kuram ir pamats uzskatīt, ka iekārtas, kuras tas ir laidis tirgū, neatbilst šo noteikumu prasībām, nekavējoties veic korektīvas darbības, lai nodrošinātu iekārtu atbilstību šo noteikumu prasībām vai, ja nepieciešams, atsauktu vai izņemtu tās no tirgus. Ja iekārtas rada risku, ražotājs nekavējoties par to informē tirgus uzraudzības iestādi, norādot detalizētu informāciju, jo īpaši par neatbilstību un veiktajām korektīvajām darbībām.

27. Pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma ražotājs tai sniedz visu nepieciešamo informāciju un dokumentāciju valsts valodā, lai pierādītu iekārtu atbilstību šo noteikumu prasībām.

28. Pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma ražotājs sadarbojas ar tirgus uzraudzības iestādi, lai novērstu tirgū laisto iekārtu radīto risku.

3.2. Pilnvarotais pārstāvis

29. Ražotājs ar rakstisku pilnvaru var iecelt pilnvaroto pārstāvi. Pilnvarā neiekļauj šo noteikumu 17., 18. un 19. punktā minētos pienākumus.

30. Pilnvarotais pārstāvis veic vismaz šādus pienākumus:

30.1. 10 gadus pēc iekārtas laišanas tirgū glabā tirgus uzraudzības iestādei pieejamu atbilstības deklarāciju un tehnisko dokumentāciju;

30.2. pēc pamatota tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma sniedz visu informāciju un dokumentāciju, kas nepieciešama, lai pierādītu iekārtas atbilstību;

30.3. ievērojot pilnvarojumu, pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma sadarbojas ar tirgus uzraudzības iestādi, lai novērstu iekārtu radītos riskus.

3.3. Importētāja pienākumi

31. Importētājs laiž tirgū šo noteikumu prasībām atbilstošas iekārtas.

32. Pirms iekārtas laišanas tirgū importētājs nodrošina, ka ražotājs ir veicis attiecīgo šo noteikumu 4. nodaļā minēto atbilstības novērtēšanas procedūru, sagatavojis atbilstošo tehnisko dokumentāciju, marķējis iekārtu ar CE atbilstības marķējumu, pievienojis nepieciešamo dokumentāciju, kā arī izpildījis šo noteikumu 23. un 24. punktā minētos pienākumus.

33. Importētājs, kurš uzskata vai kuram ir iemesls uzskatīt, ka iekārta neatbilst būtiskajām prasībām, nelaiž iekārtu tirgū, kamēr nav panākta tās atbilstība. Ja iekārta rada apdraudējumu, importētājs par to informē ražotāju un tirgus uzraudzības iestādes.

34. Importētājs uz iekārtas norāda savu nosaukumu, reģistrēto preču zīmi un kontaktadresi, kur ar to var sazināties, vai, ja tas nav iespējams, minēto informāciju norāda uz iepakojuma vai iekārtai pievienotajā dokumentā.

35. Importētājs nodrošina, ka iekārtai ir pievienota lietošanas instrukcija un drošuma informācija valsts valodā.

36. Importētājs nodrošina, ka laikā, kad tas ir atbildīgs par iekārtu, tās uzglabāšanas un pārvadāšanas apstākļi negatīvi neietekmē tās atbilstību šo noteikumu 2. nodaļā minētajām būtiskajām prasībām.

37. Ja nepieciešams, importētājs, ņemot vērā iekārtu radītos riskus, testē un izvērtē tirgū piedāvāto iekārtu paraugus, reģistrē sūdzības un informāciju par neatbilstošām un no tirgus atsauktām iekārtām, kā arī informē izplatītājus par minētajām darbībām.

38. Importētājs, kurš uzskata vai kuram ir iemesls uzskatīt, ka iekārta, kuru tas ir laidis tirgū, neatbilst šo noteikumu prasībām, nekavējoties veic korektīvas darbības, lai nodrošinātu iekārtu atbilstību šo noteikumu prasībām vai, ja nepieciešams, atsauktu vai izņemtu tās no tirgus. Ja iekārta rada risku, importētājs nekavējoties par to informē tirgus uzraudzības iestādi, norādot detalizētu informāciju, jo īpaši par neatbilstībām un veiktajām korektīvajām darbībām.

39. Importētājs 10 gadus pēc iekārtas laišanas tirgū glabā atbilstības deklarācijas kopiju un nodrošina tās pieejamību tirgus uzraudzības iestādēm, kā arī pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma nodrošina pieejamību tehniskajai dokumentācijai.

40. Pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma importētājs sniedz tai visu nepieciešamo informāciju un dokumentāciju valsts valodā, lai pierādītu iekārtu atbilstību šo noteikumu prasībām.

41. Pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma importētājs sadarbojas ar tirgus uzraudzības iestādi, lai novērstu tirgū laisto iekārtu radīto risku.

3.4. Izplatītāja pienākumi

42. Piedāvājot iekārtas tirgū, izplatītājs rīkojas ar atbilstošu rūpību, ievērojot šo noteikumu prasības.

43. Pirms iekārtas piedāvāšanas tirgū izplatītājs pārliecinās, ka iekārta ir marķēta ar CE atbilstības marķējumu, tai ir pievienota nepieciešamā dokumentācija, lietošanas instrukcija un drošuma informācija valsts valodā, kā arī ražotājs un importētājs ir izpildījuši attiecīgi šo noteikumu 23., 24. un 34. punktā minētās prasības.

44. Izplatītājs, kurš uzskata vai kuram ir iemesls uzskatīt, ka iekārta neatbilst šo noteikumu 2. nodaļā minētajām būtiskajām prasībām, nepiedāvā iekārtu tirgū, līdz nav panākta tās atbilstība. Ja iekārta rada risku, izplatītājs par to informē ražotāju vai importētāju un tirgus uzraudzības iestādi.

45. Izplatītājs nodrošina, ka laikā, kad tas ir atbildīgs par iekārtu, tās uzglabāšanas un pārvadāšanas apstākļi negatīvi neietekmē tās atbilstību šo noteikumu 2. nodaļā minētajām būtiskajām prasībām.

46. Izplatītājs, kurš uzskata vai kuram ir pamats uzskatīt, ka iekārtas, kuras tas ir piedāvājis tirgū, neatbilst šo noteikumu prasībām, nodrošina, ka tiek veiktas nepieciešamās korektīvās darbības, lai nodrošinātu iekārtu atbilstību šo noteikumu prasībām vai, ja nepieciešams, atsauktu vai izņemtu tās no tirgus. Ja iekārtas rada risku, izplatītājs nekavējoties par to informē tirgus uzraudzības iestādi, norādot detalizētu informāciju, jo īpaši par neatbilstībām un veiktajām korektīvajām darbībām.

47. Pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma izplatītājs sniedz tai visu nepieciešamo informāciju un dokumentāciju valsts valodā, lai pierādītu iekārtu atbilstību šo noteikumu prasībām.

48. Pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma izplatītājs sadarbojas ar tirgus uzraudzības iestādi, lai novērstu tirgū piedāvāto iekārtu radīto risku.

4. Atbilstības novērtēšanas procedūra (iekšējā ražošanas kontrole (A modulis))

49. Iekārtas atbilstību šo noteikumu 2. nodaļā minētajām būtiskajām drošuma prasībām ražotājs apliecina, izmantojot iekšējās ražošanas kontroli (A modulis).

50. Iekšējā ražošanas kontrole ir atbilstības novērtēšanas procedūra, kurā ražotājs izpilda šo noteikumu 51., 52., 53., 54. un 55. punktā minētos pienākumus, kā arī nodrošina un paziņo, uzņemoties atbildību, ka attiecīgās iekārtas atbilst šo noteikumu prasībām.

51. Ražotājs izstrādā tehnisko dokumentāciju. Tehniskā dokumentācija dod iespēju novērtēt iekārtas atbilstību attiecīgajām prasībām un ietver atbilstošu riska analīzi un novērtējumu. Tehniskajā dokumentācijā norāda piemērojamās prasības, un, ciktāl tas nepieciešams novērtēšanai, tā aptver iekārtas projektēšanu, ražošanu un darbību. Tehniskajā dokumentācijā, ja iespējams, iekļauj vismaz šādus elementus:

51.1. iekārtas vispārīgs apraksts;

51.2. projekta skices un ražošanas rasējumi, sastāvdaļu, mezglu, strāvas slēgumu un citas shēmas;

51.3. apraksti un skaidrojumi, kas nepieciešami minēto rasējumu, shēmu un iekārtas darbības izpratnei;

51.4. to pilnībā vai daļēji piemēroto standartu saraksts, uz kuriem ir publicētas atsauces Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, un, ja minētie piemērojamie standarti nav piemēroti, to risinājumu apraksti, kas piemēroti, lai atbilstu šo noteikumu būtiskajām prasībām, ieskaitot citu attiecīgo tehnisko specifikāciju uzskaitījumu. Ja piemērojamie standarti ir piemēroti daļēji, tehniskajā dokumentācijā norāda piemērotās standartu daļas;

51.5. veikto projekta aprēķinu, veikto pārbaužu un citi rezultāti;

51.6. testēšanas pārskati.

52. Ražotājs veic visus nepieciešamos pasākumus, lai izgatavošanas process un tā uzraudzība nodrošinātu izgatavotās iekārtas atbilstību šo noteikumu 51. punktā minētajai tehniskajai dokumentācijai un šo noteikumu prasībām, kas uz to attiecas.

53. Ražotājs ar CE atbilstības marķējumu marķē katru atsevišķu iekārtu, kas atbilst šajos noteikumos minētajām piemērojamajām prasībām.

54. Ražotājs rakstiski sagatavo iekārtas modeļa ES atbilstības deklarāciju un glabā to pieejamu tirgus uzraudzības iestādei 10 gadus pēc iekārtas laišanas tirgū. ES atbilstības deklarācijā identificē iekārtas modeli, kuram tā sagatavota.

55. ES atbilstības deklarācijas kopiju pēc pieprasījuma dara pieejamu tirgus uzraudzības iestādēm.

56. Ražotāja pienākumus, kas minēti šo noteikumu 53., 54. un 55. punktā, tā uzdevumā, uzņemoties atbildību, var pildīt pilnvarotais pārstāvis ar nosacījumu, ka tie ir norādīti pilnvarā.

5. Atbilstības deklarācija

57. Atbilstības deklarācijā norāda, ka ir pierādīta iekārtu atbilstība šo noteikumu 2. nodaļā minētajām būtiskajām prasībām.

58. Atbilstības deklarāciju sagatavo atbilstoši šo noteikumu pielikumā norādītajam paraugam, papildinot to ar nepieciešamo informāciju, kas izriet no atbilstības novērtēšanas procedūras. Deklarācijā norādīto informāciju regulāri atjauno. Atbilstības deklarāciju sagatavo tās Eiropas Savienības dalībvalsts valodā (vai valodās), kurā iekārta tiek laista vai piedāvāta tirgū.

59. Ja uz iekārtu attiecas vairāki normatīvie akti, kas nosaka atbilstības deklarācijas nepieciešamību, sagatavo vienu atbilstības deklarāciju attiecībā uz visiem piemērojamajiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka saskaņotus preču tirdzniecības nosacījumus. Atbilstības deklarācijā norāda attiecīgos normatīvos aktus, kas nosaka saskaņotus preču tirdzniecības nosacījumus, un atsauces uz to publikācijām

60. Sagatavojot atbilstības deklarāciju, ražotājs uzņemas atbildību par iekārtu atbilstību šajos noteikumos minētajām prasībām.

6. Marķēšana

61. Uz CE atbilstības marķējumu attiecas vispārīgie principi, kas noteikti Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 9. jūlija Regulas (EK) Nr. 765/2008, ar ko nosaka akreditācijas un tirgus uzraudzības prasības attiecībā uz produktu tirdzniecību un atceļ Regulu (EEK) Nr. 339/93 (turpmāk – regula Nr. 765/2008), 30. pantā.

62. CE atbilstības marķējumu norāda uz katras iekārtas vai tās informācijas plāksnes, un tas ir viegli saskatāms, salasāms un neizdzēšams.

63. Iekārtu marķē ar CE atbilstības marķējumu pirms tās laišanas tirgū.

7. Tirgus uzraudzība

64. Iekārtu tirgus uzraudzību veic šo noteikumu 7. punktā minētā institūcija.

65. Iekārtu tirgus uzraudzībā piemērojamas regulas Nr. 765/2008 15. panta trešajā punktā un 16.–29. pantā minētās prasības.

66. Ražotājs un importētājs pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma sagatavo tehniskās dokumentācijas (vai tās daļu) tulkojumu valsts valodā. Tirgus uzraudzības iestāde nosaka 30 dienu termiņu tehniskās dokumentācijas (vai tās daļu) tulkojuma iesniegšanai, ja vien nav nepieciešams noteikt īsāku termiņu nopietna un tūlītēja riska konstatēšanai.

67. Attiecīgajai iesaistītajai personai ir pienākums tirgus uzraudzības iestādes noteiktajā termiņā, kas ir samērīgs ar attiecīgās neatbilstības radīto risku, novērst neatbilstības, ja tirgus uzraudzības iestāde konstatē kādu no šādām administratīva rakstura neatbilstībām:

67.1. CE atbilstības marķējums neatbilst šo noteikumu 6. nodaļā minētajām prasībām;

67.2. iekārta nav marķēta ar CE atbilstības marķējumu;

67.3. iekārta nav marķēta ar šo noteikumu 23. un 24. punktā minēto marķējumu vai marķēta neatbilstoši;

67.4. nav sagatavota vai ir neatbilstoši sagatavota atbilstības deklarācija;

67.5. nav pieejama tehniskā dokumentācija vai tā ir nepilnīga;

67.6. nav norādīta, ir kļūdaina vai nepilnīga šo noteikumu 24. un 34. punktā minētā informācija;

67.7. nav izpildīta kāda cita šo noteikumu 3.1. un 3.3. apakšnodaļā minētā administratīva rakstura prasība.

68. Ja tirgus uzraudzības iestāde konstatē, ka iekārta rada risku sabiedrības interesēm, tā, ņemot vērā iekārtas radīto risku, novērtē attiecīgo iekārtu, aptverot visas attiecīgās šajos noteikumos minētās prasības. Minētajā novērtēšanā iesaistītajiem uzņēmējiem ir pienākums sadarboties ar tirgus uzraudzības iestādi.

69. Iesaistītajām personām pēc tirgus uzraudzības iestādes norādījumiem tās noteiktajā termiņā, kas ir samērīgs ar attiecīgās neatbilstības radīto risku, ir pienākums veikt visas nepieciešamās korektīvās darbības, lai nodrošinātu iekārtu atbilstību šo noteikumu prasībām vai, ja nepieciešams, atsauktu vai izņemtu tās no tirgus, ja, veicot šo noteikumu 68. punktā minēto novērtējumu, tirgus uzraudzības institūcija konstatē kādu no šādām situācijām:

69.1. iekārta neatbilst šajos noteikumos minētajām prasībām;

69.2. iekārta atbilst šajos noteikumos minētajām prasībām, tomēr rada risku sabiedrības interesēm.

70. Ja attiecīgā iesaistītā persona tirgus uzraudzības iestādes noteiktajā termiņā nenovērš šo noteikumu 67. punktā minēto neatbilstību vai nepilda šo noteikumu 69. punktā minētos pienākumus, tirgus uzraudzības iestāde pieņem lēmumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu un aizliedz iekārtu laišanu vai piedāvāšanu tirgū vai, ja nepieciešams, atsauc vai izņem tās no tirgus.

8. Sadarbība ar Eiropas Komisiju un Eiropas Savienības dalībvalstīm
8.1. Šo noteikumu prasībām neatbilstošas iekārtas

71. Ja tirgus uzraudzības iestādei ir pamats uzskatīt, ka iekārta, kurai veikts šo noteikumu 68. punktā minētais novērtējums un konstatēts, ka tā neatbilst šo noteikumu prasībām, tiek piedāvāta arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tirgus uzraudzības iestāde, iegūstot visu nepieciešamo informāciju, nekavējoties informē Eiropas Komisiju un pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis par veiktā novērtējuma rezultātiem un tirgus uzraudzības iestādes noteiktajiem pasākumiem, norādot visas nepieciešamās ziņas, tai skaitā:

71.1. iekārtas identificēšanai nepieciešamo informāciju;

71.2. ziņas par iekārtas izcelsmi;

71.3. neatbilstības būtību un radīto risku;

71.4. informāciju par noteikto pasākumu būtību un ilgumu, kā arī attiecīgā uzņēmēja sniegtos paskaidrojumus un argumentus;

71.5. informāciju par neatbilstības būtību – iekārtas neatbilstība būtiskajām prasībām vai trūkumi piemērojamajos standartos.

72. Ja triju mēnešu laikā pēc šo noteikumu 71. punktā sniegtās informācijas neviena Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Komisija nav iebildusi pret tirgus uzraudzības iestādes noteiktajiem pasākumiem, tos uzskata par pamatotiem.

73. Ja Eiropas Komisija pieņem lēmumu, ka tirgus uzraudzības iestādes noteiktie pasākumi ir nepamatoti, tie ir atceļami.

74. Ja tirgus uzraudzības iestāde saņem šo noteikumu 71. punktā noteikto informāciju no citas Eiropas Savienības dalībvalsts, tā nekavējoties informē Eiropas Komisiju un pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis par veiktajiem pasākumiem un sniedz tās rīcībā esošo informāciju par attiecīgo iekārtu neatbilstību, kā arī informē par saviem iebildumiem, ja tā nepiekrīt citas Eiropas Savienības tirgus uzraudzības iestādes noteiktajiem pasākumiem.

8.2. Šo noteikumu prasībām atbilstošas iekārtas, kas rada risku

75. Ja tirgus uzraudzības iestādei ir pamats uzskatīt, ka iekārta, kurai veikts šo noteikumu 68. punktā minētais novērtējums un konstatēts, ka tā atbilst šo noteikumu prasībām, bet rada risku cilvēku veselībai vai drošībai vai mājdzīvniekiem, vai īpašumam, tirgus uzraudzības iestāde, iegūstot visu nepieciešamo informāciju, nekavējoties informē Eiropas Komisiju un pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis, norādot visas pieejamās ziņas, tai skaitā:

75.1. iekārtu identificēšanai nepieciešamo informāciju;

75.2. ziņas par iekārtu izcelsmi un to piegādes ķēdi;

75.3. informāciju par radītajiem riskiem;

75.4. informāciju par tirgus uzraudzības iestādes noteikto pasākumu būtību un ilgumu.

76. Ja Eiropas Komisija, saņemot šo noteikumu 75. punktā minēto informāciju, pieņem lēmumu, ka tirgus uzraudzības iestādes noteiktie pasākumi ir nepamatoti, tie ir atceļami.

9. Noslēguma jautājumi

77. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2000. gada 30. maija noteikumus Nr. 187 "Iekārtu elektrodrošības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2000, 201./204. nr.; 2004, 68. nr.; 2012, 23. nr.).

78. Iekārtas, kuras laistas tirgū līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, drīkst piedāvāt tirgū, ja tās atbilst Ministru kabineta 2000. gada 30. maija noteikumiem Nr.187 "Iekārtu elektrodrošības noteikumi".

79. Sertifikāti un lēmumi, kas izsniegti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai saskaņā ar Ministru kabineta 2000. gada 30. maija noteikumiem Nr. 187 "Iekārtu elektrodrošības noteikumi", ir spēkā līdz tajos norādītā termiņa beigām.

80. Noteikumi stājas spēkā 2016. gada 20. aprīlī.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 26. februāra Direktīvas 2014/35/ES par dalībvalstu tiesību aktu saskaņošanu attiecībā uz tādu elektroiekārtu pieejamību tirgū, kas paredzētas lietošanai noteiktās sprieguma robežās.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Ministru prezidenta biedrs,
ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens
Pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 12. aprīļa
noteikumiem Nr. 209
Atbilstības deklarācija

1. Iekārtas modelis/iekārta (produkts, tips, partijas vai sērijas numurs).

2. Ražotāja vai tā pilnvarotā pārstāvja nosaukums un adrese.

3. Apliecinājums, ka ražotājs uzņemas pilnu atbildību par atbilstības deklarāciju.

4. Deklarācijas priekšmets (iekārtas identifikācija, nodrošinot iekārtas izsekojamību. Ja iekārtas identifikācijai nepieciešams, var pievienot iekārtas attēlu).

5. Apliecinājums, ka minētā iekārta atbilst attiecīgajiem normatīvajiem aktiem.

6. Atsauces uz piemērojamajiem standartiem vai citām tehniskajām specifikācijām, attiecībā uz ko tiek deklarēta atbilstība.

7. Papildu informācija.

8. Informācija par atbilstības deklarācijas sagatavošanu:

8.1. izsniegšanas vieta un datums;

8.2. sagatavotāja vārds, uzvārds, amats un paraksts.

Ministru prezidenta biedrs,
ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Iekārtu elektrodrošības noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 209Pieņemts: 12.04.2016.Stājas spēkā: 20.04.2016.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 72, 14.04.2016. OP numurs: 2016/72.5
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Latvijas standarti
  • Citi saistītie dokumenti
281514
20.04.2016
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"