Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2019. gada 21. maija noteikumus Nr. 210 "Noteikumi par ieroču un munīcijas apriti".
Ministru kabineta noteikumi Nr.1001

Rīgā 2011.gada 27.decembrī (prot. Nr.76 10.§)
Ieroču un munīcijas iegādāšanās, reģistrēšanas, uzskaites, glabāšanas, pārvadāšanas, pārsūtīšanas, nēsāšanas, realizēšanas un ieroču kolekciju glabāšanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Ieroču un speciālo līdzekļu
aprites likuma
10.panta sesto daļu un 25.panta pirmo un trešo daļu
(Grozīts ar MK 14.02.2017. noteikumiem Nr. 79)
1. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka:

1.1. nosacījumus un kārtību, kādā fiziskās personas iegādājas, reģistrē, glabā, pārvadā, pārsūta un realizē šaujamieročus, to maināmos stobrus, munīciju un sastāvdaļas, kā arī lielas enerģijas pneimatiskos ieročus;

1.2. nosacījumus un kārtību, kādā fiziskās personas nēsā šaujamieročus un to munīciju;

1.3. nosacījumus un kārtību, kādā fiziskās personas iegādājas, glabā, nēsā un realizē gāzes pistoles (revolverus) un to munīciju;

1.4. nosacījumus un kārtību, kādā juridiskās personas iegādājas, reģistrē, glabā, pārvadā, pārsūta un realizē šaujamieročus, to maināmos stobrus, munīciju un sastāvdaļas, kā arī lielas enerģijas pneimatiskos ieročus;

1.5. nosacījumus un kārtību, kādā juridiskās personas izsniedz dienesta vai darba pienākumu pildīšanai šaujamieročus un munīciju, pieņem glabāšanā šaujamieročus, to munīciju un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus;

1.6. prasības ieroču glabātavām, kā arī ieroču un munīcijas kolekcijas glabāšanas noteikumus;

1.7. kārtību, kādā juridiskās personas, kas saņēmušas atļauju savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai savā īpašumā vai valdījumā esošajās iežogotajās platībās, iegādājas, glabā, izsniedz un izmanto šāviena trokšņa slāpētājus (klusinātājus) un ar tiem aprīkotus šaujamieročus savvaļas dzīvnieku sugu iegūšanai iežogotajās platībās savvaļai līdzīgos apstākļos;

1.8. nosacījumus un kārtību, kādā juridiskā persona, kas saņēmusi atļauju savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai savā īpašumā vai valdījumā esošajās iežogotajās platībās, izsniedz tai reģistrētu medību šaujamieroci un munīciju fiziskajai personai.

(Grozīts ar MK 14.02.2017. noteikumiem Nr. 79)

2. Nosacījumi un kārtība, kādā fiziskās personas iegādājas, reģistrē, glabā, pārvadā, pārsūta un realizē šaujamieročus, to maināmos stobrus, munīciju, sastāvdaļas un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, kā arī nēsā šaujamieročus un to munīciju
2.1. Šaujamieroču, to maināmo stobru, munīcijas un sastāvdaļu, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroču iegādāšanās

2. Šaujamieroci, tā maināmo stobru un munīciju, šaujamieroča un munīcijas sastāvdaļas, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroci fiziskā persona iegādājas:

2.1. speciālajā atļaujā (licencē) norādītajā ieroču tirdzniecības vietā no komersanta, kuram izsniegta speciālā atļauja (licence) attiecīgo ieroču un munīcijas realizācijai (turpmāk – ieroču tirdzniecības uzņēmums);

2.2. no fiziskās vai juridiskās personas, kurai izsniegta ieroča realizēšanas atļauja, veicot šaujamieroča, tā maināmā stobra vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča pārreģistrāciju Valsts policijas struktūrvienībā, kura izsniegusi ieroča realizēšanas vai iegādāšanās atļauju, bet munīciju – arī no personas, kurai izsniegta iegādājamai munīcijai atbilstoša ieroča glabāšanas vai ieroča nēsāšanas atļauja;

2.3. ārvalstīs saskaņā ar attiecīgās valsts normatīvajos aktos noteikto kārtību ieroču iegādes jomā, ja saņemtas šo noteikumu 15.punktā minētās atļaujas.

3. Fiziskā persona iegādājas šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci pēc tam, kad Valsts policijā ir saņemta ieroča iegādāšanās atļauja.

4. Fiziskā persona iegādājas tikai tādas kategorijas šaujamieroci, tā maināmo stobru, lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju, kāda norādīta ieroča iegādāšanās atļaujā.

5. Fiziskā persona, kurai izsniegta ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauja, iegādājas tikai tādas šaujamieroča sastāvdaļas (izņemot šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas), kas nepieciešamas reģistrētā šaujamieroča remontam un ir ražotas atbilstoša modeļa šaujamierocim.

6. Fiziskā persona, kurai izsniegta ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauja, iegādājas tikai tādu šaujamieroča un lielas enerģijas pneimatiskā ieroča munīciju, kas paredzēta reģistrētajam ierocim.

7. Fiziskā persona, kurai izsniegta ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauja, iegādājas tikai tādas rūpnieciski ražotas patronu sastāvdaļas medību un sporta šaujamieroču patronu komplektēšanai, kas paredzētas reģistrētajam medību vai sporta šaujamierocim.

8. Fiziskā persona iegādājas šaujampulveri medību un sporta šaujamieroču patronu komplektēšanai tādā daudzumā, lai varētu nodrošināt tā glabāšanas kārtību.

9. Iegādājoties šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci un attiecīgā ieroča munīciju ieroču tirdzniecības uzņēmumā, fiziskā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un Valsts policijas struktūrvienības izsniegto ieroča iegādāšanās atļauju.

10. Iegādājoties munīciju ieroču tirdzniecības uzņēmumā, fiziskā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un ieroča iegādāšanās, glabāšanas vai nēsāšanas atļauju, bet citas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonis vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts pilsonis, kurš reģistrēto ieroci ievedis Latvijā uz medību, treniņšaušanas vai šaušanas sporta sacensību laiku, – Eiropas šaujamieroču apliecību.

11. Par ieroča saņemšanu fiziskā persona parakstās ieroču tirdzniecības uzņēmuma ieroču uzskaites žurnālā, bet par patronu saņemšanu – munīcijas uzskaites žurnālā.

12. Fiziskā persona, kas vēlas iegādāties (pārreģistrēt) citas fiziskās vai juridiskās personas šaujamieroci, tā maināmo stobru un patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci savā īpašumā vai saņemt to mantojumā vai dāvinājumā, kopā ar personu, kas ieroci realizē, vēršas Valsts policijas struktūrvienībā, kurā reģistrēts attiecīgais šaujamierocis, vai Valsts policijas struktūrvienībā, kas izsniegusi ieroča iegādāšanās atļauju.

13. Valsts policijas struktūrvienībā šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci pārreģistrē, izdarot iegādāšanās atļaujā un realizācijas atļaujā ierakstus par personu un ieroci. Ieroci pārreģistrē to personu klātbūtnē, kas ieroci iegādājas un realizē.

14. Fiziskā persona, iegādājoties pašaizsardzības, sporta vai medību šaujamieroča patronas no citas fiziskās personas, pieprasa tai uzrādīt munīcijai atbilstošu šaujamieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauju un uzrāda savu šaujamieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauju. Ja fiziskā persona, kas iegādājas vai realizē munīciju, neuzrāda atbilstošu šaujamieroča atļauju, otra persona par to ziņo Valsts policijai.

15. Lai iegādātos šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ārvalstu ieroču tirdzniecības uzņēmumā, fiziskā persona saņem Valsts policijas struktūrvienībā ieroča iegādāšanās atļauju un atļauju ieroča un munīcijas ievešanai Latvijā.

2.2. Šaujamieroču, to maināmo stobru un lielas enerģijas pneimatisko ieroču reģistrācija

16. Šaujamieroci, tā maināmo stobru un lielas enerģijas pneimatisko ieroci fiziskā persona Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktajā termiņā reģistrē Valsts policijas struktūrvienībā, kas izsniegusi ieroča iegādāšanās atļauju.

17. Reģistrējot ieroci vai šaujamieroča maināmo stobru, fiziskā persona uzrāda Valsts policijas struktūrvienībā personu apliecinošu dokumentu, iegādāto vai Latvijā ievesto šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci, kā arī iesniedz ieroča iegādāšanās atļaujas otro daļu, bet, ja ierocis vai šaujamieroča maināmais stobrs iegādāts vai reģistrēts ārvalstī, arī ārvalstī izsniegto ieroča pārvadāšanas (izvešanas no attiecīgās ārvalsts) atļauju, ja tāda izsniegta.

18. Valsts policijas struktūrvienības kompetentā amatpersona salīdzina šaujamieroča, tā maināmā stobra vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča veidu, marku (sistēmu), modeli, kalibru, sēriju un numuru ar ieroča iegādāšanās atļaujas otrajā daļā norādītajiem datiem, bet, ja tas iegādāts (reģistrēts) ārvalstī, – ar ieroča pārvadāšanas (izvešanas no attiecīgās ārvalsts) atļaujā norādītajiem datiem.

19. Reģistrējot apbalvojuma šaujamieroci un lielas enerģijas pneimatisko ieroci, Valsts policijas struktūrvienības kompetentā amatpersona salīdzina ieroča veidu, marku (sistēmu), modeli, kalibru, sēriju un numuru ar rīkojumā par apbalvošanu norādītajiem datiem.

20. Ja šo noteikumu 18. vai 19.punktā minētie dati par šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci nesakrīt vai rīkojumā par apbalvošanu nav norādīti visi šo noteikumu 19.punktā minētie dati par šaujamieroci, Valsts policijas struktūrvienība to izņem līdz apstākļu noskaidrošanai. Ja ierocis iegādāts likumīgi, to reģistrē triju darbdienu laikā pēc konstatētās kļūdas novēršanas.

21. Ja ierocis vai šaujamieroča maināmais stobrs iegādāts (reģistrēts) ārvalstī un personai nav izsniegta ārvalsts kompetentās iestādes ieroča pārvadāšanas (izvešanas no attiecīgās ārvalsts) atļauja, Valsts policijas struktūrvienība ieroci un tā maināmo stobru izņem un piecu darbdienu laikā pieprasa ārvalsts kompetentai iestādei informāciju par ieroča realizēšanu un atļauju to izvest no attiecīgās valsts. Ieroci un šaujamieroča maināmo stobru reģistrē triju darbdienu laikā pēc pieprasītās informācijas saņemšanas.

22. Reģistrējot vītņstobra šaujamieroci vai tā maināmo stobru, Valsts policijas struktūrvienība pārbauda, vai ar to ir izdarīti kontrolšāvieni Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē.

23. Šo noteikumu 17., 18. un 20.punktā noteiktajā kārtībā šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci reģistrē arī ārvalsts pilsonim, kurš ārvalstī reģistrētu šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ievedis Latvijā uz laiku, ilgāku par trim mēnešiem.

24. Ja reģistrācijai iesniegtais ierocis vai tā maināmais stobrs nav tehniskā kārtībā, Valsts policijas struktūrvienība dod atļauju to nodot atpakaļ ieroču tirdzniecības uzņēmumam, kas to realizējis, vai remontā komersantam, kas saņēmis attiecīgu speciālo atļauju (licenci) ieroču remontam (turpmāk – ieroču remonta uzņēmums), un reģistrē ieroci pēc tā remonta pabeigšanas.

25. Ja šaujamierocis, tā maināmais stobrs vai lielas enerģijas pneimatiskais ierocis, uz kuru attiecas Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktie aizliegumi, ievests Latvijā no citas valsts, kurā tas reģistrēts, un personai izsniegta ārvalsts kompetentas iestādes atļauja tā glabāšanai, Valsts policijas struktūrvienība izsniedz atļauju šaujamieroča, tā munīcijas vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izvešanai no Latvijas uz ārvalsti, kurā tas reģistrēts (ieroča izvešanas no Latvijas atļauja nav nepieciešama personai, kurai ir Eiropas šaujamieroču apliecība). Šādā gadījumā šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci tā īpašnieks izved no Latvijas piecu darbdienu laikā pēc atteikuma saņemšanas reģistrēt ieroci.

26. Reģistrējot šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci, Valsts policijas struktūrvienība atbilstoši lēmumam noformē un izsniedz personai ieroča glabāšanas, nēsāšanas vai kolekcijas atļauju, bet citas valsts pilsonim, kuram ieroča iegādāšanās atļauja izsniegta uz ārvalsts kompetentas iestādes izsniegtas atļaujas pamata, – atļauju šaujamieroča, tā maināmā stobra, patronu vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izvešanai no Latvijas.

27. Reģistrējot šaujamieroci, tā maināmo stobru un lielas enerģijas pneimatisko ieroci, Valsts policijas struktūrvienība triju darbdienu laikā pēc reģistrācijas Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Ieroču reģistrā ievada ziņas par šaujamieroci, tā maināmo stobru, lielas enerģijas pneimatisko ieroci, personu, kura to iegādājusies, un izsniegto atļauju.

2.3. Šaujamieroču, to munīcijas un sastāvdaļu, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroču glabāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana un nēsāšana

28. Fiziskā persona, kura saņēmusi ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauju, glabā šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un šaujamieroča un patronu sastāvdaļas, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroci tikai ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļaujā norādītajā ieroča glabāšanas vietā, izņemot ārvalsts pilsoņus, kuri šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ieved Latvijā uz medību, šaušanas sporta sacensību vai treniņšaušanas laiku, uz kuru saskaņā ar Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumu nav nepieciešama ieroču glabāšanas atļauja.

29. Šaujamieroci, tā maināmo stobru, lielas enerģijas pneimatisko ieroci, kā arī patronas un ieroču un patronu sastāvdaļas ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļaujā norādītajā adresē glabā slēgtā metāla seifā, metāla skapī (metāla kastē) vai cita materiāla speciāli šaujamieroča glabāšanai paredzētā rūpnieciski ražotā seifā, nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča vai munīcijas nokļūšanu nepiederošu personu rokās.

30. Metāla seifa vai metāla skapja (metāla kastes) sienu biezums nav mazāks par 2,5 mm. Cita materiāla speciāli šaujamieroča glabāšanai paredzētais rūpnieciski ražotais seifs pēc izturības ir ekvivalents šādam metāla seifam vai metāla skapim (metāla kastei). Seifs vai metāla skapis (metāla kaste) aizslēdzama ar slēdzeni, kuras atslēga ir pieejama tikai šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča īpašniekam. Seifu vai metāla skapi (metāla kasti), kas ir mazāks par 1500 x 400 x 300 mm, stiprina, savienojot ar grīdu vai sienu.

31. Medību un sporta šaujamieroci un lielas enerģijas pneimatisko ieroci glabā izlādētu (patronu padošanas mehānismā (magazīnā vai cilindrā) un patrontelpā munīcija nav ielādēta). Pašaizsardzības šaujamieroci var glabāt kā medību un sporta ieroci vai ar pielādētu patronu padošanas mehānismu, nodrošinot, ka patrontelpā munīcija nav ielādēta. Medību un sporta garstobra–vītņstobra šaujamieroča munīciju glabā seifā vai metāla skapī (metāla kastē) no ieroča atsevišķā slēdzamā nodalījumā vai atsevišķā seifā, vai metāla skapī (metāla kastē).

32. Fiziskā persona glabā medību un sporta šaujamieroču patronu komplektēšanai paredzēto šaujampulveri kopā ar ieroci vai munīciju tādā daudzumā, lai tā kopējais daudzums nepārsniegtu trīs kilogramus.

33. Šo noteikumu 29., 30., 31. un 32.punktā minētās prasības ir jāievēro arī fiziskajai personai, kurai izsniegta ieroča iegādāšanās atļauja, pirms ieroča reģistrācijas un glabāšanas, nēsāšanas vai kolekcijas atļaujas saņemšanas un fiziskajai personai, kurai izsniegta ieroča realizēšanas atļauja, līdz ieroča nodošanai realizācijai ieroču tirdzniecības uzņēmumā vai pārreģistrācijai Valsts policijas struktūrvienībā, kā arī fiziskajai personai, kurai izsniegta ieroča izvešanas no Latvijas atļauja, līdz ieroča un munīcijas izvešanai no Latvijas.

34. Ārvalsts pilsonis, ievedot Latvijā šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci uz medību, šaušanas sporta sacensību vai treniņšaušanas laiku, glabā to savā deklarētajā dzīvesvietā vai nekustamā īpašuma (kopīpašuma) atrašanās vietā, vai pagaidu apmešanās vietā, ja uzturēšanās tajā nav paredzēta ilgāka par trim mēnešiem, slēgtā seifā vai metāla skapī (metāla kastē), ievērojot šo noteikumu 29., 30., 31. un 32.punktā minētās prasības, vai nodod ieroci (arī šaujamieroča maināmo stobru) un munīciju glabāšanā juridiskajai personai, kurai ir ieroču glabāšanas atļauja vai kura pēc saskaņošanas ar Valsts policijas struktūrvienību ir noteikusi fiziskajām personām ieroču un speciālo līdzekļu nēsāšanas ierobežojumus savās telpās vai teritorijā.

35. Ja ārvalsts pilsonis, kurš šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ieved Latvijā uz medību, šaušanas sporta sacensību vai treniņšaušanas laiku, ilgāku par trim mēnešiem, uzturēšanās laikā Latvijā nevar nodrošināt ieroču un munīcijas glabāšanu atbilstoši šo noteikumu 34.punktā minētajām prasībām, viņš atbilstoši šo noteikumu 29., 30., 31. un 32.punktam glabā ieroci, šaujamieroča maināmo stobru un munīciju tādas fiziskās personas ieroču glabāšanas atļaujā norādītajā adresē, kurai ir izsniegta šā ieroča glabāšanas atļauja.

36. Fiziskajai personai, kuras ieroču glabāšanas atļaujā norādītajā adresē tiek glabāts ārvalsts pilsoņa šaujamierocis, tā maināmais stobrs vai lielas enerģijas pneimatiskais ierocis, tos izmantot ir aizliegts.

37. Vairāki ieroču īpašnieki kopējā dzīvesvietā ar Valsts policijas struktūrvienības atļauju var glabāt šaujamieročus, to maināmos stobrus, patronas un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus vienā seifā vai metāla skapī (kastē), ja šiem īpašniekiem ir vienādu kategoriju šaujamieroču un lielas enerģijas pneimatisko ieroču glabāšanas vai nēsāšanas atļaujas.

38. Fiziskā persona, kurai kā ieroča lietotājam izsniegta citas fiziskās personas īpašumā esošā medību vai sporta garstobra šaujamieroča, tā maināmā stobra vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča glabāšanas atļauja, attiecīgo ieroci un munīciju var izmantot medībās, treniņšaušanā vai sporta sacensībās tikai ar ieroča īpašnieka piekrišanu un glabāt tikai ieroča īpašnieka ieroča glabāšanas atļaujā norādītajā adresē.

39. Pēc šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izmantošanas fiziskā persona (ieroča lietotājs) nodod ieroci un neizmantoto munīciju tā īpašniekam. Ieroci un munīciju glabā tikai ieroča īpašnieka glabāšanas atļaujā norādītajā ieroča glabāšanas vietā. Ieroča īpašnieks nodrošina, lai persona, kurai izsniegta atļauja šo ieroču izmantošanai, nepiekļūtu ieročiem bez viņa piekrišanas.

40. Fiziskā persona, nododot un saņemot šaujamieroci, tā maināmo stobru un patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci sporta organizācijas ieroču glabātavā vai juridiskās personas ieroču glabātavā, kas pēc saskaņošanas ar Valsts policijas struktūrvienību ir noteikusi fiziskajām personām ieroču un speciālo līdzekļu nēsāšanas ierobežojumus savās telpās, teritorijā vai publisku pasākumu rīkošanas vietās, parakstās par ieroča un munīcijas nodošanu un saņemšanu ieroču un munīcijas pieņemšanas un izsniegšanas žurnālā (1.pielikums).

41. Fiziskajai personai, kurai izsniegta ieroča glabāšanas atļauja, šaujamieroci pašaizsardzības nolūkā atļauts izņemt no ieroču glabātavas, pielādēt un nēsāt savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā, ja konkrētajā situācijā var rasties pamats tā pielietošanai vai izmantošanai. Glabāšanai un nēsāšanai atļauto šaujamieroci atļauts sagatavot šaušanai – izslēgt drošinātāju (ja tāds ir) un ievadīt (ievietot) patronu patrontelpā (vai uzvilkt gaili revolverim), ja konkrētajā situācijā iestājas Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktie nosacījumi šaujamieroča pielietošanai vai izmantošanai.

42. Fiziskā persona var pārvadāt šaujamieroci, tā maināmo stobru un patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci tikai uz Valsts policijas struktūrvienību, šautuvi (šaušanas stendu), sporta sacensību norises vietu, medību vai dienesta (darba) pienākumu pildīšanas vietu, kā arī ieroču tirdzniecības uzņēmumu (realizācijai), ieroču remontdarbnīcu, atļaujā norādīto dzīvesvietu vai nekustamā īpašuma atrašanās vietu, kurā atļauta ieroča glabāšana.

43. Šaujamieroci, tā maināmo stobru un patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci fiziskā persona pārvadā iesaiņotu (ievietotu futlārī vai cita veida ieroču somā vai citā speciālā iesaiņojumā), izlādētā veidā (bez munīcijas patrontelpā un nepielādētu magazīnu vai no ieroča izņemtu pielādētu magazīnu), nodrošinot tādus pārvadāšanas, glabāšanas un izmantošanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča un munīcijas nokļūšanu nepiederošas personas rokās. Pārvadājot un izmantojot ieroci un tā munīciju, līdzi jābūt attiecīgā ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļaujai.

44. Ja pārvietošanās līdzeklī šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju nav atļauts paturēt, šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča īpašnieks to pārsūta ar bagāžu, informējot attiecīgā komersanta kompetentu darbinieku, kurš pārsūta bagāžu, par ieroča atrašanos bagāžā.

45. Dodoties uz sporta sacensībām vai treniņšaušanu ārvalstīs, šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča īpašnieks var pārsūtīt šaujamieroci, tā maināmo stobru un patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ar trešās personas starpniecību, ja trešajai personai ir atbilstoša ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauja un Valsts policijas struktūrvienība ieroču pārvadāšanas atļaujā (atļaujā ieroču izvešanai no Latvijas un ievešanai Latvijā) ir norādījusi to kā atbildīgo personu par ieroču glabāšanu un pārvadāšanu.

46. Šaujamieroci, tā maināmo stobru un patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ar bagāžu pārsūta iesaiņotu, izlādētā un (ja tas konstruktīvi paredzēts) izjauktā veidā (munīcija iesaiņota atsevišķi no šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča), nodrošinot tādus pārsūtīšanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča vai munīcijas nokļūšanu nepiederošas personas rokās (izņemot kompetentu darbinieku, kas ir atbildīgs par bagāžas pārsūtīšanu un glabāšanu).

47. Persona pārvadā uz medību, šaušanas sporta sacensību vai treniņšaušanas vietu (arī izvedot ieroci uz ārvalsti) tikai tādā daudzumā un tāda veida šaujamieročus, to maināmos stobrus un ierocim atbilstošu munīciju, cik nepieciešams konkrētajās medībās, šaušanas sporta sacensībās vai treniņšaušanā, uz kuru persona dodas (arī izbrauc no Latvijas saskaņā ar atbilstošu ielūgumu).

48. Ja pārvadājamo šaujamieroču un lielas enerģijas pneimatisko ieroču kopējais skaits (neskaitot šaujamieroču maināmos stobrus) vienai fiziskai personai pārsniedz 10 vai patronu kopējais skaits ir lielāks par 100 000, to īpašnieks pārvadāšanas laikā nodrošina ieroču un munīcijas bruņotu apsardzi.

49. Lai veiktu šaujamieroča, tā maināmā stobra vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča remontu vai maiņu tā izgatavotāja rūpnīcā ārvalstī, ieroča īpašnieks Valsts policijas struktūrvienībā saņem ieroča realizēšanas atļauju un nodod šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ieroču tirdzniecības uzņēmumam, kas to realizējis. Ja šaujamierocis, tā maināmais stobrs vai lielas enerģijas pneimatiskais ierocis ārvalstī iegādāts bez ieroču tirdzniecības uzņēmuma starpniecības, tā īpašnieks ieroča nogādāšanai ārvalsts ieroču ražošanas vai tirdzniecības uzņēmumam saņem ieroča pārvadāšanas atļauju (atļauju ieroča izvešanai no Latvijas un pēc remonta vai maiņas – ievešanai Latvijā).

50. Šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča īpašnieks, kas vēlas nomainīt viņa īpašumā reģistrētā šaujamieroča stobru, patrontelpu, rāmi (mehānismu kārbu), aizslēgu (aizslēga mehānismu), lielas enerģijas pneimatiskā ieroča stobru vai citu sastāvdaļu, kura saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir marķējama (turpmāk – marķējamā sastāvdaļa), nodod ieroci remontam Latvijā licencētam ieroču remonta uzņēmumam.

51. Fiziskā persona, kurai izsniegta ieroča nēsāšanas atļauja, atļaujā norādīto īsstobra šaujamieroci un tā munīciju nēsā speciālā kabatā (makstī) tā, lai tas nevar izkrist un tam nepievērstu citu personu uzmanību, nodrošinot, lai tas nejauši nenonāktu nepiederošas personas rokās. Nēsājot šaujamieroci un tā munīciju, līdzi jābūt attiecīgai ieroča nēsāšanas atļaujai.

52. Nēsājot šaujamieroci, tas var būt pielādēts (magazīnā vai cilindrā ir munīcija, magazīna vai cilindrs ievietots šaujamierocī, patrontelpā nav munīcijas), nolaižamā belzējierīce ir nolaistā stāvoklī, drošinātājs (ja tāds ir) ir ieslēgts.

53. Nēsājot B kategorijas pusautomātisko vai atkārtotas darbības īsstobra šaujamieroci ar pielādētu magazīnu (cilindru), kas ievietota šaujamierocī, vienlaikus atļauts nēsāt vienu katra šaujamieroča pielādētu rezerves magazīnu (cilindru). Rezerves magazīna (cilindrs) atrodas speciālā kabatā (makstī). Nēsājot B kategorijas viena šāviena īsstobra šaujamieroci, tā patronas ir ievietotas speciālā patronu makā.

54. Nēsājot šaujamieroci, to atļauts izvilkt no speciālās kabatas (maksts) un sagatavot šaušanai, ja ir pamats uzskatīt, ka konkrētajā situācijā iestāsies vai ir iestājušies Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktie šaujamieroča pielietošanas vai izmantošanas nosacījumi.

55. Šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča īpašniekam, kuram ir ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauja, aizliegts bez Valsts policijas struktūrvienības atļaujas dot ieroci citai fiziskajai personai, izņemot gadījumus, ja ieroci dod:

55.1. ieroču remonta vai ražošanas uzņēmumā ieroču meistaram – apskatei un remontam;

55.2. ieroču tirdzniecības uzņēmumā ieroču pārdevējam – apskatei;

55.3. fiziskai personai, kurai ir attiecīga ieroča iegādāšanās, glabāšanas vai nēsāšanas atļauja, – apskatei vai treniņšaušanai šautuvē (šaušanas stendā);

55.4. fiziskai personai, kurai kā ieroča lietotājam izsniegta ieroču īpašniekam reģistrētā medību vai sporta garstobra šaujamieroča, tā maināmā stobra vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča glabāšanas atļauja, – ieroča un munīcijas izmantošanai uz laiku medībās, treniņšaušanā vai sporta sacensībās;

55.5. sporta sacensībās, šautuvē (šaušanas stendā) sertificētam sacensību tiesnesim, trenerim vai instruktoram – apskatei vai izmēģinājuma treniņšaušanai;

55.6. šautuvē (šaušanas stendā) vai sporta sacensībās fiziskai personai, kas sasniegusi Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteikto treniņšaušanas minimālo vecumu, – treniņšaušanai vai izmantošanai sporta sacensībās;

55.7. juridiskai personai, kurai izsniegta ieroču glabāšanas atļauja, – ar Valsts policijas atļauju nododot ieroci un munīciju glabāšanā uz laiku ieroču glabātavā;

55.8. sporta federācijas pilnvarotai personai, kura norādīta kā atbildīgā persona par ieroču pārvadāšanu un glabāšanu ieroču pārvadāšanas atļaujā (ieroča izvešanas no Latvijas un ievešanas Latvijā atļaujā), – nogādāšanai uz sporta sacensību norises vai treniņšaušanas vietu ārvalstī, kā arī pēc atļaujā norādītā termiņa – uz Latviju;

55.9. tādas juridiskās personas atbildīgajai personai, kas pēc saskaņošanas ar Valsts policijas struktūrvienību noteikusi fiziskajām personām ieroču un speciālo līdzekļu nēsāšanas ierobežojumus savās telpās, teritorijā vai publisku pasākumu rīkošanas vietās, – glabāšanā uz laiku, kamēr fiziskā persona atrodas minētajās vietās;

55.10. medību norises vietā citai fiziskai personai, kurai ir kompetentas institūcijas izsniegta attiecīgas kategorijas medību šaujamieroča glabāšanas atļauja, – medību šaujamieroča lietošanai medībās, ja ieroča īpašnieks piedalās šajās medībās. Medību pārskatā norāda abu mednieku vārdu, uzvārdu, attiecīgā medību šaujamieroča numuru un glabāšanas atļaujas numuru;

55.11. lauksaimniecības dzīvnieka nogalināšanas vietā citai fiziskai personai, kurai ir kompetentas institūcijas izsniegta attiecīgas kategorijas medību šaujamieroča glabāšanas atļauja, lai medību šaujamieroci izmantotu lauksaimniecības dzīvnieku nogalināšanai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzību, ja ieroča īpašnieks piedalās šajā procesā un tas tiek fiksēts to medību šaujamieroču uzskaites žurnālā, kas izmantoti lauksaimniecības dzīvnieku nogalināšanai (2.pielikums). Žurnālu iekārto un glabā lauksaimniecības dzīvnieka īpašnieks vai turētājs;

55.12. Valsts policijas, pašvaldības policijas, ostas policijas, valsts drošības iestāžu, prokuratūras, muitas, Valsts robežsardzes, valsts dabas resursu aizsardzības dienestu un Zemessardzes amatpersonām – ieroču aprites kontroles izpildei un citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

56. Šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča īpašnieks, šo noteikumu 55.punktā minētajos gadījumos dodot ieroci citai fiziskai personai, ievēro drošības prasības, lai nenotiktu neparedzēts šāviens un netiktu nodarīts kaitējums sev, citām personām vai mantai.

57. Sporta sacensību vai treniņšaušanas (mācību šaušanas) laikā un medībās fiziskā persona ieroci un munīciju nēsā un izmanto atbilstoši normatīvajiem aktiem par sporta sacensību, mācību šaušanas un treniņšaušanas norises kārtību un ieroču izmantošanu medībās.

58. Treniņšaušanu ar šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci fiziskā persona veic pašvaldības atļaujā norādītajā atbilstošas kategorijas šautuvē (šaušanas stendā) vai valsts un pašvaldību šautuvē (šaušanas stendā).

59. Fiziskā persona, kas vēlas nokļūt telpās, teritorijā vai publisku pasākumu rīkošanas vietā, kurā juridiskā persona ir noteikusi ieroču un speciālo līdzekļu nēsāšanas ierobežojumus, nodod ieroci un munīciju glabāšanā ieroču glabātavā attiecīgās juridiskās personas vadītāja norīkotajai par ieroču glabāšanu atbildīgajai personai.

60. Par šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča un munīcijas nodošanu un saņemšanu fiziskā persona parakstās ieroču un munīcijas pieņemšanas un izsniegšanas žurnālā. Nododot ieroci un munīciju atbildīgajai personai, fiziskā persona saņem juridiskās personas noteikta parauga apliecību, kas apliecina ieroča un munīcijas pieņemšanu glabāšanā uz laiku (3.pielikums).

61. Šaujamieroci un lielas enerģijas pneimatisko ieroci nodod glabāšanā atbildīgajai personai izlādētā veidā, patrona neatrodas patrontelpā, nolaižamā belzējierīce ir nolaistā stāvoklī, drošinātājs (ja tāds ir) ir ieslēgts.

62. Ja, nēsājot vai pārvadājot ieroci un munīciju, ieroča īpašniekam nepieciešams izmantot īslaicīgas apmešanās vietu, šaujamieroci, tā maināmo stobru, munīciju un lielas enerģijas pneimatisko ieroci glabā slēgtā seifā vai metāla skapī (metāla kastē), nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča vai munīcijas nokļūšanu nepiederošu personu rokās, vai šo noteikumu 59., 60. un 61.punktā minētajā kārtībā nodod glabāšanā uz īslaicīgās apmešanās laiku juridiskās personas ieroču glabātavā.

2.4. Šaujamieroču, to munīcijas un sastāvdaļu, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroču realizēšana

63. Fiziskā persona, kas saņēmusi ieroča realizēšanas atļauju, 30 dienu laikā pēc tās saņemšanas veic vienu no šādiem pasākumiem:

63.1. nodod realizējamo šaujamieroci, tā maināmo stobru un patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ieroču tirdzniecības uzņēmumam realizēšanai;

63.2. pārreģistrē šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci Valsts policijas struktūrvienībā citai fiziskai vai juridiskai personai, kas saņēmusi ieroča iegādāšanās atļauju;

63.3. izved šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci realizēšanai uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti (tikai citas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonis, kas saņēmis attiecīgās valsts atļauju realizēt šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci attiecīgajā Eiropas Savienības dalībvalstī);

63.4. nodod šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ieroču remonta uzņēmumam dezaktivēšanai.

64. Nododot šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci realizācijai ieroču tirdzniecības uzņēmumam, fiziskā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un ieroča realizēšanas atļauju, parakstās par tā nodošanu ieroču tirdzniecības uzņēmuma ieroču uzskaites žurnālā un munīcijas uzskaites žurnālā, bet, nododot ieroci un šaujamieroča maināmo stobru dezaktivēšanai, – ieroču remonta uzņēmuma ieroču remonta uzskaites žurnālā.

65. Piecu darbdienu laikā pēc šaujamieroča, tā maināmā stobra, patronu vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča nodošanas realizācijai ieroču tirdzniecības uzņēmumam vai dezaktivēšanai ieroču remonta uzņēmumam persona, kurai izsniegta realizēšanas atļauja, nodod atļaujas otro daļu Valsts policijas struktūrvienībā, kura atļauju izsniegusi.

66. Ja šaujamierocis, tā maināmais stobrs, patronas vai lielas enerģijas pneimatiskais ierocis nav nodots realizēšanai vai pārreģistrēts citai personai 30 dienu laikā pēc atļaujas saņemšanas, persona nodod ieroča realizēšanas atļauju Valsts policijas struktūrvienībā, kura to izsniegusi, un saņem jaunu ieroču realizēšanas atļauju vai ieroča glabāšanas, vai nēsāšanas atļauju vai nodod ieroci un munīciju Valsts policijas struktūrvienībā, ja ir konstatēti Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktie aizliegumi.

67. Ja fiziskā persona, kas saņēmusi ieroča realizēšanas atļauju, vēlas realizēt vai dāvināt (pārreģistrēt) šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci citai fiziskai vai juridiskai personai, kurai ir attiecīga ieroča iegādāšanās atļauja, tā vēršas kopā ar personu, kas ieroci iegādājas, Valsts policijas struktūrvienībā, kurā reģistrēts attiecīgais šaujamierocis, vai Valsts policijas struktūrvienībā, kas izsniegusi ieroča iegādāšanās atļauju.

68. Realizējot šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci, fiziskā persona realizē arī visas realizējamā šaujamieroča patronas, kā arī ieroča un patronu sastāvdaļas vai nodod ieroča sastāvdaļas ieroču remonta uzņēmumam.

2.5. Gāzes pistoļu (revolveru) un to munīcijas iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana, nēsāšana un realizēšana

69. Iegādājoties gāzes pistoli (revolveri) vai munīciju, fiziskā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

70. Fiziskā persona gāzes pistoli (revolveri) un munīciju iegādājas tikai ieroču tirdzniecības uzņēmumā vai no tādas personas, kurai reģistrēta gāzes pistole (revolveris), veicot ieroča reģistrāciju Valsts policijas struktūrvienībā vai izmantojot Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto elektronisko pakalpojumu.

71. Fiziskā persona, kurai reģistrēta gāzes pistole (revolveris), atbilstošu pašaizsardzības gāzes pistolei (revolverim) paredzētu munīciju iegādājas tikai ieroču tirdzniecības uzņēmumā.

72. Gāzes pistoli (revolveri) un munīciju glabā, nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, lai nepieļautu ieroča vai munīcijas nokļūšanu nepilngadīgas personas rokās.

73. Fiziskā persona gāzes pistoli (revolveri) un munīciju nēsā speciālā kabatā (makstī), no kuras tā nevar izkrist, tā, lai tai nepievērstu citu personu uzmanību un tā nejauši nenonāktu nepiederošas personas rokās.

74. Nēsājot gāzes pistoli (revolveri), tā var būt pielādēta (magazīnā vai cilindrā ir munīcija, magazīna vai cilindrs ievietots gāzes pistolē (revolverī), patrontelpā nav munīcijas), nolaižamā belzējierīce ir nolaistā stāvoklī, drošinātājs (ja tāds ir) ir ieslēgts.

75. Fiziskā persona gāzes pistoli (revolveri) var nēsāt atklātā veidā, speciālā kabatā (makstī), ja viņa pilda dienesta (darba) pienākumus un ir formas tērpā, kas atšķiras no ikdienas apģērba.

76. Fiziskā persona, nododot un saņemot gāzes pistoli (revolveri) tādas juridiskās personas ieroču glabātavā, kas pēc saskaņošanas ar Valsts policijas struktūrvienību ir noteikusi fiziskajām personām ieroču un speciālo līdzekļu nēsāšanas ierobežojumus savās telpās, teritorijā vai publisku pasākumu rīkošanas vietās, parakstās par gāzes pistoles (revolvera) un munīcijas nodošanu un saņemšanu ieroču un munīcijas pieņemšanas un izsniegšanas žurnālā. Nododot gāzes pistoli (revolveri) un munīciju atbildīgajai personai, fiziskā persona saņem juridiskās personas noteikta parauga apliecību, kas apliecina ieroča un munīcijas pieņemšanu glabāšanā uz noteiktu laiku.

77. Realizējot gāzes pistoli (revolveri), fiziskā persona realizē arī tai paredzēto munīciju.

78. Gāzes pistoles (revolvera) munīciju persona nodod realizēšanai ieroču tirdzniecības uzņēmumam vai realizē citai fiziskai personai, veicot gāzes pistoles (revolvera) pārreģistrāciju Valsts policijas struktūrvienībā vai izmantojot Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto elektronisko pakalpojumu.

3. Nosacījumi un kārtība, kādā juridiskās personas iegādājas, reģistrē, glabā, pārvadā, pārsūta un realizē šaujamieročus, to munīciju, sastāvdaļas un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus
3.1. Šaujamieroču, to munīcijas un sastāvdaļu, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroču iegādāšanās un reģistrēšana

79. Šaujamieroci, patronas, šaujamieroča sastāvdaļas, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroci juridiskā persona iegādājas ieroču tirdzniecības uzņēmumā vai no fiziskās vai juridiskās personas, kurai izsniegta ieroča realizēšanas atļauja, veicot kopā ar personu, kas ieroci realizē, šaujamieroča, tā maināmā stobra vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča pārreģistrāciju Valsts policijas struktūrvienībā, kurā reģistrēts attiecīgais šaujamierocis, vai Valsts policijas struktūrvienībā, kas izsniegusi ieroča iegādāšanās atļauju, vai ārvalstīs saskaņā ar attiecīgās valsts normatīvajos aktos noteikto kārtību ieroču tirdzniecības jomā.

80. Šaujamieročus, kas padarīti derīgi šaušanai tikai ar salūtpatronām (turpmāk – salūtieroči), un salūtpatronas juridiskā persona iegādājas ieroču tirdzniecības uzņēmumā vai no juridiskās personas, kurai atļauts tos iegādāties, glabāt un izmantot saskaņā ar Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumu, vai ārvalstīs saskaņā ar attiecīgās valsts normatīvajos aktos noteikto kārtību.

81. Juridiskā persona iegādājas šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci tikai pēc ieroča iegādāšanās atļaujas saņemšanas Valsts policijas teritoriālajā struktūrvienībā. Patronas juridiskā persona iegādājas, ja saņemta ieroča iegādāšanās atļauja vai ieroča glabāšanas atļauja.

82. Iegādājoties šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci ieroču tirdzniecības uzņēmumā, juridiskās personas norīkotā par ieroču iegādi, glabāšanu, uzskaiti un izsniegšanu atbildīgā persona (turpmāk – atbildīgā persona) uzrāda personu apliecinošu dokumentu un Valsts policijas struktūrvienības izsniegto ieroča iegādāšanās atļauju.

83. Saņemot šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci, juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona parakstās par tā saņemšanu ieroču tirdzniecības uzņēmuma ieroču uzskaites žurnālā, bet, saņemot patronas, – munīcijas uzskaites žurnālā.

84. Juridiskā persona iegādājas tikai tādas kategorijas šaujamieroci, tā maināmo stobru, munīciju un lielas enerģijas pneimatisko ieroci, kāds norādīts ieroča iegādāšanās atļaujā.

85. Lai iegādātos patronas juridiskajai personai, kurai izsniegta ieroča glabāšanas atļauja, atbildīgā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un juridiskās personas ieroča glabāšanas atļauju.

(Grozīts ar MK 14.02.2017. noteikumiem Nr. 79)

86. Juridiskā persona, kurai izsniegta ieroča glabāšanas atļauja, iegādājas tikai tādu šaujamieroča un lielas enerģijas pneimatiskā ieroča munīciju, kas paredzēta reģistrētajam ierocim, un tikai tādas šaujamieroča sastāvdaļas (izņemot šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas), kas nepieciešamas reģistrētā šaujamieroča remontam un ir ražotas reģistrētajam šaujamierocim.

87. Juridiskā persona, kas iegādājas 10 vai vairāk šaujamieroču un lielas enerģijas pneimatisko ieroču vai patronu, kuru kopējais skaits ir lielāks par 100 000, uz iegādes un pārvadāšanas laiku uz ieroču glabātavu nodrošina ieroču bruņotu apsardzi.

88. Ziņas par iegādātajiem šaujamieročiem un lielas enerģijas pneimatiskajiem ieročiem atbildīgā persona diennakts laikā pēc to iegādes vai ievešanas Latvijā ieraksta juridiskās personas ieroču uzskaites žurnālā (4.pielikums). Ierakstu apstiprina juridiskās personas vadītājs un Valsts policijas struktūrvienība, reģistrējot šaujamieročus vai lielas enerģijas pneimatiskos ieročus. Ziņas par iegādātajām patronām juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona diennakts laikā pēc to iegādes vai ievešanas Latvijā ieraksta juridiskās personas munīcijas uzskaites žurnālā (5.pielikums).

89. Juridiskās personas ieroču uzskaites žurnālā un munīcijas uzskaites žurnālā norāda informāciju par to iegādi, ieroča veidu, kategoriju, marku (sistēmu), modeli, kalibru, sēriju un numuru, šaujamieroča maināmā stobra marku, kalibru, sēriju un numuru, munīcijas daudzumu, kalibru, marķējumu, kā arī informāciju par ieroča nodošanu remontam, realizācijai vai iznīcināšanai un par munīcijas izlietojumu.

90. Juridiskās personas ieroču uzskaites žurnāls un munīcijas uzskaites žurnāls ir caurauklots, ar numurētām lapām un apzīmogots ar juridiskās personas zīmogu un tās Valsts policijas struktūrvienības kompetentās amatpersonas spiedogu, kurā reģistrēti ieroči. Ieroču uzskaites žurnālu un munīcijas uzskaites žurnālu glabā kopā ar ieroča glabāšanas atļauju ieroču glabātavā.

91. Juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona iegādātos šaujamieročus vai lielas enerģijas pneimatiskos ieročus Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktajā termiņā pēc to iegādes vai ievešanas Latvijā reģistrē Valsts policijas struktūrvienībā, kas izsniegusi ieroča iegādāšanās atļauju.

92. Šaujamieroci, tā maināmo stobru un lielas enerģijas pneimatisko ieroci reģistrē šo noteikumu 16., 17., 18., 20., 21., 22., 24., 26. un 27.punktā minētajā kārtībā.

3.2. Šaujamieroču, salūtieroču, lielas enerģijas pneimatisko ieroču, šaujamieroču munīcijas un sastāvdaļu glabāšana, prasības ieroču glabātavām, ieroču un munīcijas izsniegšana un pieņemšana glabāšanā, pārvadāšana un pārsūtīšana

93. Juridiskā persona glabā šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci, kā arī šaujamieroča sastāvdaļas ieroču glabāšanas atļaujā norādītajā adresē speciāli iekārtotā ieroču glabātavā, kas atbilst šādām prasībām:

93.1. ieroču glabātava ir bez logiem un izolēta no citām palīgtelpām un dienesta telpām;

93.2. telpas ārsienas pēc izturības ir ekvivalentas 200 mm biezām dzelzsbetona sienām vai ķieģeļu ārsienām, kuru biezums ir ne mazāks par 510 mm, griesti pēc izturības ir ekvivalenti dzelzsbetona pārsegumiem, grīdas pēc izturības ir ekvivalentas betona grīdām, kuru biezums ir ne mazāks par 200 mm, iekšējās sienas, kas ieroču glabātavu atdala no pārējām telpām, pēc izturības ir ekvivalentas ķieģeļu sienām, kuru biezums ir ne mazāks par 380 mm;

93.3. ja kāda no ieroču glabātavas celtniecības konstrukcijām (siena, griesti, grīda) neatbilst šo noteikumu 94.2.apakšpunktā minētajām prasībām, tā no telpas iekšpuses visā platībā nostiprināma ar metinātu tērauda režģi;

93.4. ieroču glabātava ir aprīkota ar dubultdurvīm un pret uzlaušanu drošām slēdzenēm. Ārdurvis ir izgatavotas no metāla karkasa ar nosedzošām metāla loksnēm, kas nav plānākas par 3 mm. Kopējais durvju biezums ir ne mazāks par 40 mm. Ārdurvīs ir iemontētas vismaz divas iekšējās slēdzenes (viena – ar zirnekļveida aizbīdņiem). Iekšdurvis izgatavotas no tērauda režģiem. Iekšdurvis slēdzamas ar vienu iekšējo slēdzeni un nodrošinātas tā, lai tās varētu nozīmogot ar metāla spiedogu vai numurētu vienreizējās lietošanas drošības līmlenti;

93.5. iekšējo durvju un nekapitālo celtniecības konstrukciju nostiprināšanas režģi izgatavoti no tērauda stieņiem, kuru diametrs ir ne mazāks par 16 mm. Stieņus sametina katrā krustpunktā, izveidojot kvadrātligzdas, kuru lielums nepārsniedz 150 x 150 mm. Režģu durvju rāmjus izgatavo no 45 x 45 mm leņķdzelzs, un to biezums nav mazāks par 5 mm. Durvju blokus un nekapitālo sienu papildu nostiprinājuma režģus iestiprina ar 12–16 mm diametra stieņu palīdzību, kuri ik pēc 700 mm iedzīti sienā 80–100 mm dziļumā. Pie tiem piemetina durvju bloku konstrukciju un režģus, katru – vismaz astoņās vietās;

93.6. ja ventilācijas lūkas diametrs ir lielāks par 100 mm un inženiertehniskās spraugas ir lielākas par 200 mm, ierīko tērauda režģi ar kvadrātligzdu, kuras lielums nepārsniedz 100 x 100 mm.

94. Ieroču glabātavu aprīko ar ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu un apsardzes signalizācijas sistēmu, kas savienotas ar apsardzes komersanta centrālo apsardzes pulti, izmantojot divus trauksmes signāla pārraides kanālus – radiokanālu un telefonkanālu. Ja tehniski nav iespējams nodrošināt divus trauksmes signāla pārraides kanālus, trauksmes signāldevēju no ieroču glabātavas signalizācijas kontroliekārtas savieno ar tuvāko apsardzes posteni vai pie ēkas fasādes piestiprina ar kontroliekārtu savienotu gaismas un skaņas indikācijas trauksmes signāldevēju aizsargātā metāla korpusā.

95. Veidojot ieroču glabātavas signalizācijas tehnisko sistēmu, izmanto ne mazāk kā divu tipu signāldevējus ar atšķirīgiem darbības principiem:

95.1. kontaktdevējus, kuri reaģē uz atvēršanu un ar kuriem aprīko durvis, šaujamieroču un lielas enerģijas pneimatisko ieroču munīcijas seifus un skapjus;

95.2. vibrācijas devējus, kuri reaģē uz uzlaušanu un ar kuriem aprīko nekapitālās telpu konstrukcijas;

95.3. infrasarkanās gaismas un mikroviļņu devējus kustības kontrolei telpā.

96. Signalizācijas tehnisko sistēmu nodrošina ar elektriskās barošanas rezerves avotiem, izmantojot akumulatoru baterijas. Signalizācijas iekārtu elektriskajai barošanai izmanto avārijas vai dežūrapgaismojuma atsevišķās grupas. To pievadus ārpus ieroču glabātavas telpām līdz elektrosadales skapim aizsargā kabeļu aizsegi vai montētas metāla caurules.

97. Ieroču glabātavā redzamā vietā piestiprina sarakstu, kurā norādīts skapju, seifu un metāla kastu skaits un citas mantas, kas atrodas ieroču glabātavā.

98. Šaujamieročus, to maināmos stobrus un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus glabā noslēgtos metāla seifos vai metāla skapjos (metāla kastēs), kuru sienu biezums nav mazāks par 2,5 mm, vai cita materiāla speciāli šaujamieroču glabāšanai paredzētā rūpnieciski ražotā seifā, kas pēc izturības ir ekvivalents šādam metāla seifam vai metāla skapim (metāla kastei). Garstobra šaujamieroču metāla skapju (metāla kastu) durvis nostiprināmas ar tērauda plāksni vai stūriem.

99. Patronas glabā seifos metāla skapjos (metāla kastēs) atsevišķi no ieročiem, bet, ja to daudzums ir pārāk liels, lai tās ievietotu metāla skapjos (metāla kastēs), tās glabā oriģinālā iepakojumā.

100. Šaujamieroci un lielas enerģijas pneimatisko ieroci glabā izlādētu un ar izlādētu šaujamieroča magazīnu, nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča vai munīcijas nokļūšanu nepiederošu personu rokās.

101. Pēc saskaņošanas ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un Valsts policijas struktūrvienību ieroču glabātavā atsevišķi no šaujamieročiem, lielas enerģijas pneimatiskajiem ieročiem un munīcijas var glabāt arī priekšmetus, kas ir sprādziendroši vai ugunsdroši. Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vai Valsts policijas struktūrvienības norādījuma ieroču glabātavu atbrīvo no priekšmetiem, kurus tajā nav atļauts glabāt.

102. Ieroču glabātava pēc šaujamieroču, to maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroču un munīcijas izsniegšanas vai nolikšanas glabāšanā ir aizslēgta un juridiskās personas vadītāja un atbildīgās personas prombūtnē ir ieslēgta tās signalizācija. Ieroču glabātavas atslēgas glabājas pie juridiskās personas vadītāja vai atbildīgās personas.

103. Ieiet ieroču glabātavā atļauts juridiskās personas vadītājam un atbildīgajai personai. Darbiniekiem, kuriem ir dienesta šaujamieroča nēsāšanas atļauja, atļauts ieiet ieroču glabātavā tikai kopā ar juridiskās personas vadītāju vai atbildīgo personu.

104. Juridiskā persona var mainīt ieroču glabātavu tikai tad, ja saņemta attiecīga Valsts policijas struktūrvienības atļauja.

105. Juridiskā persona mēnesi pirms ieroču glabāšanas adreses maiņas par to rakstiski ziņo Valsts policijas struktūrvienībai, kura izsniegusi ieroču glabāšanas atļauju, un saņem jaunu ieroča glabāšanas atļauju atbilstoši jaunajai ieroču glabāšanas adresei.

106. Šaujamieroci, lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju izsniedz un pieņem glabāšanā atbildīgā persona.

107. Dienesta šaujamieroci izsniedz tikai darbiniekam, kuram izsniegta dienesta šaujamieroča nēsāšanas atļauja. Darbiniekam dienesta šaujamieroci un munīciju izsniedz uz dienesta (darba) pienākumu pildīšanas laiku.

108. Šautuvē (šaušanas stendā) šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju personai izsniedz uz treniņšaušanas laiku.

109. Sporta organizācija un valsts vai pašvaldības dibinātā izglītības iestāde šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju izsniedz fiziskai personai uz mācību šaušanas, treniņšaušanas, sporta sacensību laiku (izņemot fizisko personu, kura saņem savā īpašumā reģistrēto sporta ieroci un munīciju, kas uz laiku tika nodots glabāšanā sporta organizācijā).

109.1 Juridiskā persona, kas saņēmusi atļauju savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai savā īpašumā vai valdījumā esošajās iežogotajās platībās, izsniedz medību šaujamieroci un munīciju medībām fiziskai personai, kurai ir:

109.1 1. Valsts policijas izsniegta attiecīgas kategorijas medību šaujamieroča glabāšanas atļauja;

109.1 2. ārvalstu kompetentas iestādes izsniegta atbilstošas kategorijas medību šaujamieroča glabāšanas atļauja (Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonim un Eiropas Ekonomikas zonas valsts pilsonim – arī Eiropas šaujamieroču apliecība).

(MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā)

110. Atbildīgā persona, izsniedzot šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju, aizpilda ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālu (6. pielikums), bet, izsniedzot fiziskajai personai medību šaujamieroci un munīciju ārpus ieroču glabātavas, aizpilda medību šaujamieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālu (7. pielikums).

(MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā)

111. Persona, kurai izsniedz šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju, par ieroča un munīcijas saņemšanu parakstās attiecīgi ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālā vai medību šaujamieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālā.

(MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā)

112. Juridiskās personas ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnāls un medību šaujamieroču un munīcijas izsniegšanas žurnāls ir caurauklots, ar numurētām lapām un apzīmogots ar juridiskās personas zīmogu un tās Valsts policijas struktūrvienības kompetentās amatpersonas spiedogu, kurā reģistrēti ieroči. Ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālu glabā ieroču glabātavā kopā ar ieroča glabāšanas atļauju. Medību šaujamieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālu glabā ieroču glabātavā, izņemot gadījumu, ja tas nepieciešams ieroču un munīcijas izsniegšanai ārpus ieroču glabātavas.

(MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā)

113. Fiziskā persona, kurai izsniegts juridiskās personas šaujamierocis vai lielas enerģijas pneimatiskais ierocis un munīcija, to pārvadā (pārnēsā) tikai uz treniņšaušanas (mācību šaušanas), sporta sacensību, medību vai dienesta (darba) pienākumu pildīšanas vietu un no tās – uz ieroču glabātavu, kurā ierocis saņemts. Ieroci un munīciju pārvadā iesaiņotu (ievietotu futlārī vai cita veida ieroču somā vai citā speciālā iesaiņojumā), izlādētā veidā (bez munīcijas patrontelpā un nepielādētu magazīnu vai no ieroča izņemtu pielādētu magazīnu), nodrošinot tādus pārvadāšanas, glabāšanas un izmantošanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča un munīcijas nokļūšanu nepiederošas personas rokās.

(Grozīts ar MK 14.02.2017. noteikumiem Nr. 79)

114. Fiziskā persona speciālajos normatīvajos aktos un šo noteikumu 51., 52. un 53.punktā minētajā kārtībā nēsā juridiskās personas izsniegto šaujamieroci un munīciju, pildot dienesta (darba) pienākumus, ja tie paredz šaujamieroču pielietošanas un izmantošanas tiesības.

115. Atbildīgā persona pārbauda, kā persona, kurai izsniegts šaujamierocis vai lielas enerģijas pneimatiskais ierocis un munīcija, ievēro šajos noteikumos noteikto glabāšanas, pārvadāšanas, pārsūtīšanas un nēsāšanas kārtību. Ja atbildīgā persona konstatē pārkāpumu, tā izņem ieroci un munīciju, izdara par to attiecīgu ierakstu ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālā un informē juridiskās personas vadītāju, kā arī Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktajos gadījumos ziņo Valsts policijai.

116. Persona, kurai izsniegts juridiskās personas šaujamierocis vai lielas enerģijas pneimatiskais ierocis, pēc treniņšaušanas (mācību šaušanas), sporta sacensībām, medībām vai dienesta (darba) pienākumu pildīšanas nodod ieroci un neizmantoto munīciju atbildīgajai personai un ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālā parakstās par ieroča un munīcijas nodošanu. Nododot dienesta šaujamieroci, darbinieks nodod arī dienesta ieroča nēsāšanas atļauju.

(MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā)

116.1 Fiziskā persona, kurai medību šaujamierocis un munīcija tika izsniegta ārpus ieroču glabātavas, pēc medībām šaujamieroci un munīciju nodod atbildīgajai personai un par šaujamieroča un munīcijas nodošanu parakstās medību šaujamieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālā.

(MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā)

117. Šaujamieroci un lielas enerģijas pneimatisko ieroci nodod atbildīgajai personai izlādētā veidā (patrona neatrodas patrontelpā, magazīna ir atvienota no ieroča), nolaižamā belzējierīce ir nolaistā stāvoklī, drošinātājs (ja tas tehniski iespējams) ir ieslēgts.

118. Pieņemot glabāšanā šaujamieroci un lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju no personas, kura to nodod, atbildīgā persona pārbauda tā tehnisko stāvokli un ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālā norāda attiecīgā ieroča nodošanas datumu, laiku un nodotās munīcijas daudzumu, kā arī konstatētos bojājumus. Ierakstu ar parakstu apliecina atbildīgā persona un persona, kas nodevusi ieroci.

119. Pieņemot glabāšanā fiziskās personas īpašumā reģistrētu šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju, atbildīgā persona izsniedz ieroča īpašniekam juridiskās personas noteikta parauga apliecību, kas apliecina ieroča un munīcijas pieņemšanu glabāšanā uz noteiktu laiku, un ieraksta attiecīgās ziņas ieroču un munīcijas pieņemšanas un izsniegšanas žurnālā. Nododot ieroci un munīciju, ieroča īpašnieks uzrāda personu apliecinošu dokumentu, ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauju un Valsts policijas atļauju ieroča un munīcijas nodošanai glabāšanā uz noteiktu laiku juridiskās personas ieroču glabātavā.

120. Fiziskā persona, kura uz laiku nodevusi juridiskai personai glabāšanā savu šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci un munīciju, līdz šo noteikumu 119.punktā minētajā apliecībā norādītajam glabāšanas termiņam saņem savu ieroci un munīciju, apliecību nodod atbildīgai personai un parakstās par ieroča un munīcijas saņemšanu.

121. Par juridiskās personas ieroču un munīcijas glabāšanu, uzskaiti un izsniegšanu atbild juridiskās personas vadītājs un atbildīgā persona.

122. Ja juridiskās personas darbība, kurā izmanto dienesta šaujamieročus, tiek izbeigta, tās vadītājs triju darbdienu laikā par to rakstiski informē Valsts policijas struktūrvienību, kurā ieroči reģistrēti, un ar tās izsniegtu ieroču realizēšanas atļauju nodod ieročus un munīciju realizācijai ieroču tirdzniecības uzņēmumam vai Valsts policijas struktūrvienība tos izņem Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktajā kārtībā. Juridiskā persona ieroču glabāšanas atļauju nodod Valsts policijas struktūrvienībai, kura to izsniegusi.

123. Juridiskā persona, kas pēc saskaņošanas ar Valsts policijas struktūrvienību ir noteikusi fiziskajām personām ieroču un speciālo līdzekļu nēsāšanas ierobežojumus savās telpās, teritorijā vai publisku pasākumu rīkošanas vietās, ieroču glabāšanai ierīko atsevišķu telpu, kas aprīkota ar apsardzes signalizācijas sistēmu, un iekārto ieroču un munīcijas izsniegšanas un pieņemšanas žurnālu atbilstoši šo noteikumu 6.pielikumam un 111.punktā minētajām prasībām.

124. Pieņemot ieročus un munīciju glabāšanā uz noteiktu laiku, šo noteikumu 123.punktā minētās juridiskās personas atbildīgā persona pieprasa, lai persona, kas tos nodod un saņem, uzrāda personu apliecinošu dokumentu un ieroču atļauju. Ieročus pieņem glabāšanā uz laiku un izsniedz šo noteikumu 117., 118., 119. un 120.punktā minētajā kārtībā.

125. Šo noteikumu 123.punktā minētā juridiskā persona glabāšanā uz laiku pieņemtos šaujamieročus, lielas enerģijas pneimatiskos ieročus un munīciju glabā šo noteikumu 29., 30. un 103.punktā noteiktajā kārtībā izlādētā veidā (patrona neatrodas patrontelpā, magazīna ir atvienota no ieroča), nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča vai munīcijas nokļūšanu nepiederošas personas rokās.

126. Salūtieročus un salūtpatronas glabā juridiskās personas īpašumā vai valdījumā esošajās telpās vai par to glabāšanu norīkotās atbildīgās personas deklarētajā dzīvesvietā, vai nekustamā īpašuma atrašanās vietā, nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča vai munīcijas nokļūšanu nepiederošu personu rokās. Salūtieročus un salūtpatronas glabā izlādētā veidā slēgtā seifā vai metāla skapī (metāla kastē), nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča vai munīcijas nokļūšanu nepiederošu personu rokās.

127. Salūtieročus un salūtpatronas juridiskā persona glabā slēgtā metāla seifā vai metāla skapī (metāla kastē), kuras sienu biezums nav mazāks par 2,5 mm, vai cita materiāla speciāli šaujamieroča glabāšanai paredzētā rūpnieciski ražotā seifā, kas pēc izturības ir ekvivalents šādam metāla seifam vai metāla skapim (metāla kastei). Seifs un metāla skapis (metāla kaste) aizslēdzama ar slēdzeni, kuras atslēga ir pieejama tikai juridiskās personas vadītājam vai par ieroču glabāšanu norīkotajai atbildīgajai personai.

128. Salūtieročus un salūtpatronas juridiskā persona izsniedz un pieņem glabāšanā, ievērojot šo noteikumu 110., 111., 112. un 118.punktā minēto kārtību.

129. Juridiskā persona ieroču glabāšanas atļaujā norādītos šaujamieročus, to maināmos stobrus un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, kā arī patronas var izvest uz laiku, ilgāku par diennakti, ārpus atļaujā norādītās ieroču glabātavas uz citu atļauto ieroču pagaidu glabāšanas vietu, ja Valsts policijas struktūrvienība ir izsniegusi ieroču pārvadāšanas atļauju.

130. Ieroču pārvadāšanas atļauja nepieciešama arī gadījumā, ja pārvadājamo šaujamieroču (neskaitot to maināmos stobrus) un lielas enerģijas pneimatisko ieroču kopējais skaits ir lielāks par 10 vai katram pārvedamajam šaujamierocim paredzēto patronu skaits ir lielāks par 500.

131. Šaujamieročus, to maināmos stobrus un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus pārvadā iesaiņotus, izlādētā un (ja tas konstruktīvi paredzēts) izjauktā veidā, munīcija iesaiņota atsevišķi no ieroča, nodrošinot tādus pārvadāšanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča un munīcijas nokļūšanu nepiederošas personas rokās. Pārvadājot ieroci un tā munīciju, līdzi ir ieroču glabāšanas atļauja un ieroču pārvadāšanas atļauja, ja tā nepieciešama.

132. Ja pārvadājamo šaujamieroču un lielas enerģijas pneimatisko ieroču kopējais skaits (neskaitot šaujamieroču maināmos stobrus) pārsniedz 10 vai patronu kopējais skaits ir lielāks par 100 000, juridiskā persona pārvadāšanas laikā nodrošina ieroču un munīcijas bruņotu apsardzi.

133. Salūtieročus pārvadā iesaiņotus, izlādētā un (ja tas konstruktīvi paredzēts) izjauktā veidā, salūtpatronas iesaiņotas atsevišķi vai kopā ar salūtieroci, nodrošinot tādus pārvadāšanas apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča un munīcijas nokļūšanu nepiederošas personas rokās.

134. Juridiskā persona pārsūta šaujamieročus, to maināmos stobrus, patronas un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, kā arī salūtieročus un salūtpatronas šo noteikumu 44. un 46.punktā minētajā kārtībā.

3.3. Šaujamieroču, salūtieroču, lielas enerģijas pneimatisko ieroču, šaujamieroču munīcijas un sastāvdaļu realizācija

135. Juridiskā persona, kas saņēmusi ieroča realizēšanas atļauju, 30 dienu laikā pēc tās saņemšanas nodod realizējamo šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci ieroču tirdzniecības uzņēmumam realizēšanai vai nodod ieroci un šaujamieroča maināmo stobru ieroču remonta uzņēmumam dezaktivēšanai, vai pārreģistrē ieroci vai šaujamieroča maināmo stobru Valsts policijas struktūrvienībā citai fiziskai vai juridiskai personai, kas saņēmusi ieroča iegādāšanās atļauju.

136. Realizējot ieroci, šaujamieroča maināmo stobru vai patronas, juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un ieroča realizēšanas atļauju.

137. Nododot šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci realizācijai ieroču tirdzniecības uzņēmumam vai dezaktivēšanai ieroču remonta uzņēmumam, juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona parakstās par tā nodošanu ieroču tirdzniecības uzņēmuma ieroču uzskaites žurnālā vai munīcijas uzskaites žurnālā, bet, nododot ieroci un šaujamieroča maināmo stobru dezaktivēšanai, – ieroču remonta uzņēmuma ieroču remonta uzskaites žurnālā.

138. Piecu darbdienu laikā pēc šaujamieroča, tā maināmā stobra, patronu vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča nodošanas realizācijai ieroču tirdzniecības uzņēmumam vai dezaktivēšanai ieroču remonta uzņēmumam juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona nodod atļaujas otro daļu Valsts policijas struktūrvienībā, kura atļauju izsniegusi.

139. Ja šaujamierocis, tā maināmais stobrs, patronas vai lielas enerģijas pneimatiskais ierocis nav nodots realizēšanai vai pārreģistrēts citai personai 30 dienu laikā pēc atļaujas saņemšanas, juridiskā persona nodod ieroča realizēšanas atļauju Valsts policijas struktūrvienībā, kura to izsniegusi, un saņem jaunu ieroču realizēšanas atļauju vai ieroča glabāšanas vai attiecīgi kolekcijas atļauju vai gadījumā, ja attiecībā uz juridisko personu konstatēti Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktie ieroču atļauju izsniegšanas aizliegumi, nodod šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci Valsts policijas struktūrvienībā.

140. Ja juridiskā persona, kas saņēmusi ieroča realizēšanas atļauju, vēlas realizēt vai dāvināt (pārreģistrēt) šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci citai fiziskai vai juridiskai personai, tā vēršas kopā ar personu, kas ieroci iegādājas, Valsts policijas struktūrvienībā, kurā reģistrēts attiecīgais šaujamierocis, vai Valsts policijas struktūrvienībā, kas izsniegusi ieroča iegādāšanās atļauju.

141. Realizējot šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci, juridiskā persona realizē arī visas realizējamā šaujamieroča patronas, kā arī ieroča un patronu sastāvdaļas vai nodod ieroča sastāvdaļas ieroču remonta uzņēmumam.

142. Salūtieročus un salūtpatronas juridiskā persona realizē ieroču tirdzniecības uzņēmumam vai citai juridiskajai personai, kurai Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā paredzētas tiesības tos iegādāties, glabāt un izmantot vai nodod dezaktivēšanai ieroču remonta uzņēmumam.

143. Realizējot salūtieroci un salūtpatronas, juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un parakstās par tā nodošanu ieroču tirdzniecības uzņēmuma ieroču uzskaites žurnālā vai munīcijas uzskaites žurnālā, bet, nododot salūtieroci dezaktivēšanai, – ieroču remonta uzņēmuma ieroču remonta uzskaites žurnālā.

144. Ziņas par šaujamieroča, tā maināmā stobra vai patronu, salūtieroča un salūtpatronu vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča realizāciju juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona diennakts laikā ieraksta juridiskās personas ieroču uzskaites žurnālā, bet par attiecīgās munīcijas realizāciju – munīcijas uzskaites žurnālā.

145. Ja juridiskā persona realizē visus tai reģistrētos šaujamieročus, to maināmos stobrus, lielas enerģijas pneimatiskos ieročus un salūtieročus, juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona piecu darbdienu laikā pēc ieroču nodošanas realizācijai nodod Valsts policijas struktūrvienībā, kurā ieroči bija reģistrēti, juridiskās personas ieroču uzskaites žurnālu, juridiskās personas munīcijas uzskaites žurnālu un ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālu. Minētos žurnālus Valsts policijas struktūrvienība glabā piecus gadus.

4. Ieroču un munīcijas kolekcijas glabāšanas noteikumi

146. Fiziskā un juridiskā persona, kura saņēmusi ieroču kolekcijas atļauju, šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci glabā ieroču kolekcijas atļaujā norādītajā adresē speciāli iekārtotā ieroču kolekcijas telpā, kas sastāv no izstādes telpas un kolekcijas ieroču glabātavas.

147. Fiziskā persona, kura ir saņēmusi ieroču kolekcijas atļauju, jo tās īpašumā reģistrēto šaujamieroču (neskaitot to maināmos stobrus) un lielas enerģijas pneimatisko ieroču kopējais skaits ir lielāks par 10, var ierīkot ieroču kolekcijas telpu bez izstādes telpas. Fiziskā persona ieroču kolekcijas telpu ierīko ieroču glabāšanas vai nēsāšanas atļaujā norādītajā adresē.

148. Šo noteikumu 147.punktā minētā fiziskā persona ieroču kolekcijas atļaujā norādītos šaujamieročus, tā maināmos stobrus, patronas un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus var glabāt arī ieroču glabāšanas vai nēsāšanas atļaujā norādītajā ieroča glabāšanas vietā, bet ne vairāk par 10 ieročiem (neskaitot šaujamieroču maināmos stobrus).

149. Izstādes telpa atbilst šādām prasībām:

149.1. telpas ārsienas pēc izturības ir ekvivalentas 200 mm biezām dzelzsbetona sienām vai ķieģeļu ārsienām, kuru biezums nav mazāks par 510 mm, griesti pēc izturības ir ekvivalenti saliekamiem dzelzsbetona pārsegumiem, grīdas pēc izturības ir ekvivalentas betona grīdām, kuru biezums nav mazāks par 200 mm, iekšējās sienas, kas izstādes telpu atdala no pārējām telpām, pēc izturības ir ekvivalentas ķieģeļu sienām, kuru biezums nav mazāks par 380 mm;

149.2. ja kāda no izstādes telpas celtniecības konstrukcijām neatbilst šo noteikumu 150.1.apakšpunktā minētajām prasībām, tā no telpas iekšpuses visā platībā nostiprināma ar metinātu tērauda režģi, kuru iestrādā zem sienas apmetuma, grīdas un griestu seguma;

149.3. izstādes telpas ārdurvis ir izgatavotas no metāla karkasa ar nosedzošām metāla loksnēm, kas nav plānākas par 2,5 mm. Kopējais durvju biezums nav mazāks par 40 mm. Ārdurvīs iemontētas vismaz divas iekšējās slēdzenes (viena – ar zirnekļveida aizbīdņiem). Ārdurvis nodrošinātas tā, lai tās varētu nozīmogot ar metāla spiedogu vai numurētu vienreizējās lietošanas drošības līmlenti;

149.4. ja izstādes telpā ir logi, tie ir restoti ar metāla režģi, kas izgatavots no tērauda stieņiem, kuru diametrs nav mazāks par 16 mm. Stieņus sametina katrā krustpunktā, izveidojot kvadrātligzdas, kas nav lielākas par 150 x 150 mm. Režģu logu rāmjus izgatavo no 45 x 45 mm leņķdzelzs, un to biezums nav mazāks par 5 mm. Režģus iestiprina ar 12–16 mm diametra stieņu palīdzību, kuri ik pēc 700 mm iedzīti sienā 80–100 mm dziļumā. Pie tiem piemetina logu rāmjus un režģus;

149.5. izstādes telpu aprīko ar apsardzes signalizācijas sistēmu, kas savienota ar apsardzes komersanta centrālo apsardzes pulti.

150. Kolekcijas ieroču glabātavu ierīko atbilstoši šo noteikumu 93., 94., 95. un 96.punktā minētajām prasībām.

151. Šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci kolekcijas ieroču glabātavā glabā, ievērojot šo noteikumu 98., 99., 100., 101., 102., 103., 104. un 105.punktā minētos nosacījumus un kārtību.

151. Šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci kolekcijas ieroču glabātavā glabā, ievērojot šo noteikumu 98., 99., 100., 101., 102., 103., 104. un 105.punktā minētos nosacījumus un kārtību.

152. Ziņas par kolekcijai iegādātajiem šaujamieročiem, tā maināmajiem stobriem, patronām un lielas enerģijas pneimatiskajiem ieročiem fiziskā persona vai juridiskās personas vadītājs vai tā norīkotais atbildīgais darbinieks ieraksta kolekcijas ieroču un munīcijas uzskaites žurnālā. Uzskaites žurnāls ir caurauklots, ar numurētām lapām un apzīmogots ar juridiskās personas zīmogu un tās Valsts policijas struktūrvienības kompetentās amatpersonas spiedogu, kurā reģistrēti ieroči.

153. Kolekcijas ieroču un munīcijas uzskaites žurnālā norāda:

153.1. katra šaujamieroča, tā maināmā stobra un lielas enerģijas pneimatiskā ieroča kategoriju un veidu, marku (sistēmu), modeli, kalibru, sēriju, numuru;

153.2. munīcijas daudzumu, veidu, apzīmējumu (marku), kalibru un patronas lodes tipu;

153.3. informāciju par ieroča nodošanu remontam;

153.4. informāciju par ieroču un munīcijas realizāciju.

154. Katra veida šaušanai derīga šaujamieroča munīcijas paraugu skaits kolekcijā nepārsniedz 10 munīcijas vienības (izņemot to šaujamieroču munīciju, kuru glabāšanai izsniegta ieroču glabāšanas vai nēsāšanas atļauja).

155. Kolekcijas šaujamieroci un lielas enerģijas pneimatisko ieroci aizliegts izmantot (veikt šaušanu), izņemot to ieroci, kura glabāšanai izsniegta ieroču glabāšanas vai nēsāšanas atļauja.

156. Šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci izvieto apskatei izstāžu telpā, saslēdzot ar stendu (plauktu) vai novietojot aiz slēdzama stikla, kas aplīmēts ar speciālu plēvi vai izgatavots no materiāla, kas nodrošina pietiekamu aizsardzību pret tā sasišanu.

157. Darbu ar kolekcijas šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronām un lielas enerģijas pneimatiskajiem ieročiem veic tikai tie juridiskās personas darbinieki, kuriem Valsts policijas struktūrvienība ir devusi atļauju, izsniedzot juridiskajai personai ieroču kolekcijas atļauju vai pēc atļaujas izsniegšanas.

158. Ieroču kolekcijas telpa ir aizslēgta, un tajā ir ieslēgta apsardzes un ugunsdrošības signalizācija, izņemot gadījumu, ja tajā atrodas fiziskā persona, kurai izsniegta kolekcijas atļauja, vai juridiskās personas vadītājs vai darbinieks.

159. Šaujamieroci, tā maināmo stobru un lielas enerģijas pneimatisko ieroci, kā arī patronas pirms ieroču kolekcijas telpas slēgšanas ievieto kolekcijas ieroču glabātavā.

160. Šaujamieroci, tā maināmo stobru un lielas enerģijas pneimatisko ieroci, kā arī patronas atļauts izstādīt uz noteiktu laiku ārpus ieroču kolekcijas telpas, ja saņemta tās Valsts policijas struktūrvienības ieroču pārvadāšanas atļauja, kura izsniegusi ieroču kolekcijas atļauju.

161. Izstādes laikā un līdz ieroču un munīcijas kolekcijas novietošanai ieroču kolekcijas atļaujā norādītajā ieroču kolekcijas telpā fiziskā un juridiskā persona, kurai izsniegta ieroču kolekcijas atļauja, nodrošina kolekcijas bruņotu apsardzi.

162. Šaujamieroci, tā maināmo stobru, patronas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci izvieto apskatei izstādē, saslēdzot ieroci ar stendu (plauktu) vai novietojot aiz slēdzama stikla, kas aplīmēts ar speciālu aizsardzības plēvi vai izgatavots no materiāla, kas nodrošina pietiekamu aizsardzību pret tā sasišanu, vai izmantojot citus līdzekļus, kas nodrošina, lai ieroči un munīcija netiktu nozagti.

5. Šāviena trokšņa slāpētāju (klusinātāju) iegādāšanās, glabāšana, izsniegšana un ar tiem aprīkotu šaujamieroču izmantošana savvaļas dzīvnieku sugu iegūšanai iežogotajās platībās savvaļai līdzīgos apstākļos

163. Lai iegādātos šāviena trokšņa slāpētāju (klusinātāju) (turpmāk – klusinātājs), juridiskā persona, kas saņēmusi atļauju savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai savā īpašumā vai valdījumā esošajās iežogotajās platībās, norīko par klusinātāja iegādāšanos, glabāšanu, izsniegšanu un izmantošanu atbildīgo personu, kurai izsniegta garstobra–vītņstobra medību šaujamieroča glabāšanas atļauja (turpmāk – atbildīgā persona).

164. Klusinātāju juridiskā persona iegādājas ieroču tirdzniecības uzņēmumā vai ārvalstīs saskaņā ar attiecīgās valsts normatīvajos aktos noteikto kārtību ieroču tirdzniecības jomā.

165. Iegādājoties klusinātāju, juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona ieroču tirdzniecības uzņēmumā uzrāda personu apliecinošu dokumentu un atļauju savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai savā īpašumā vai valdījumā esošajās iežogotajās platībās.

166. Saņemot klusinātāju, juridiskās personas vadītājs vai atbildīgā persona par tā saņemšanu parakstās ieroču tirdzniecības uzņēmuma ieroču uzskaites žurnālā.

167. Ziņas par iegādāto klusinātāju tās juridiskās personas atbildīgā persona, kurai izsniegta ieroču glabāšanas atļauja, diennakts laikā pēc tā iegādes vai ievešanas Latvijā ieraksta juridiskās personas ieroču uzskaites žurnālā.

168. Klusinātāju glabā juridiskās personas īpašumā vai valdījumā esošajās telpās slēgtā seifā vai metāla skapī (metāla kastē), nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj klusinātāja nokļūšanu nepiederošu personu rokās.

169. Juridiskā persona, kurai izsniegta ieroču glabāšanas atļauja, klusinātāju glabā ieroču glabātavā slēgtā seifā vai metāla skapī (metāla kastē), nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj klusinātāja nokļūšanu nepiederošu personu rokās.

170. Klusinātāju uzstāda medību ierocim tikai savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai ierīkotajās iežogotajās platībās un noņem pirms to atstāšanas.

171. Juridiskajai personai, kurai nav reģistrēti šaujamieroči, ir klusinātāja izsniegšanas žurnāls, kas ir caurauklots, ar numurētām lapām un apzīmogots ar juridiskās personas zīmogu. Izsniegšanas žurnālā norāda ziņas par klusinātāju, kuru izsniedz, personas vārdu, uzvārdu un ieroča glabāšanas atļaujas numuru, kā arī klusinātāja izsniegšanas un saņemšanas datumu un laiku. Saņemot un nododot klusinātāju, persona parakstās klusinātāja izsniegšanas žurnālā.

172. Juridiskā persona, kurai reģistrēti šaujamieroči un izsniegta ieroču glabāšanas atļauja, ziņas par klusinātāja izsniegšanu norāda ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālā.

173. Šaujamieroci, kas aprīkots ar klusinātāju, iegādājas tikai tāda juridiskā persona, kurai Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā paredzētas tiesības iegādāties, glabāt un savā darbībā izmantot šaujamieročus un to munīciju, ja tā saņēmusi ieroča (ar klusinātāju) iegādāšanās atļauju un atļauju savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai savā īpašumā vai valdījumā esošajās iežogotajās platībās.

174. Juridiskā persona iegādājas tikai medību lietojumam klasificētu garstobra–vītņstobra šaujamieroci, kas aprīkots ar klusinātāju. Šaujamieroci iegādājas, glabā un izsniedz Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā un šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

175. Juridiskajai personai reģistrēto šaujamieroci, kas aprīkots ar klusinātāju, izsniedz juridiskās personas darbiniekam, kas saņēmis Valsts policijas struktūrvienības atļauju darbam ar šaujamieročiem vai kuram izsniegta garstobra–vītņstobra medību šaujamieroča glabāšanas atļauja.

176. Ar klusinātāju aprīkotu šaujamieroci izmanto tikai savvaļas dzīvnieku sugu iegūšanai juridiskās personas īpašumā vai valdījumā esošajās iežogotajās platībās savvaļai līdzīgos apstākļos.

6. Noslēguma jautājumi

(Nodaļas nosaukums MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā)

177. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005.gada 1.marta noteikumus Nr.159 "Ieroču, munīcijas un gāzes pistoļu (revolveru) iegādāšanās, reģistrēšanas, uzskaites, glabāšanas, pārvadāšanas, pārsūtīšanas, nēsāšanas, realizēšanas un kolekciju veidošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 49.nr.; 2008, 67.nr.; 2009, 53.nr.; 2010, 160.nr.).

178. Ieroču un munīcijas izsniegšanas un pieņemšanas žurnāli, kas iekārtoti līdz dienai, kad stājas spēkā grozījumi šajos noteikumos, kas paredz ieviest ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnālu (6. pielikums), ir derīgi un aizpildāmi, ievērojot šo noteikumu 6. pielikumā minētās prasības.

(MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā)

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Iekšlietu ministrs R.Kozlovskis
1. pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 27.decembra noteikumiem Nr.1001
Ieroču un munīcijas pieņemšanas un izsniegšanas žurnāls
 

(juridiskās personas nosaukums, vienotais reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, ieroču glabātavas adrese)

 

Ieroča un munīcijas pieņemšana glabāšanā uz laiku

Izsniegšana

Nr. p.k.

Pieņemšanas datums un laiks

Ieroča īpašnieka (fiziskās personas) vārds, uzvārds un personas kods/
dzimšanas datums un kontaktinformācija (adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese), ieroča glabāšanas vai ieroča nēsāšanas atļaujas numurs un datums, personu apliecinoša dokumenta nosaukums, sērija un numurs

Glabāšanā pieņemtā ieroča veids, kategorija, marka (sistēma), modelis un kalibrs, sērija un numurs

Patronu daudzums un kalibrs

 

Datums, kad izsniegta apliecība par ieroča un munīcijas pieņemšanu glabāšanā uz laiku, un apliecības numurs 

Ieroča īpašnieka vārds, uzvārds, paraksts

Ieroča un munīcijas izsniegšanas datums un laiks

Ieroča īpašnieka vārds, uzvārds, paraksts

         
         
         
         
Iekšlietu ministrs R.Kozlovskis
2. pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 27.decembra noteikumiem Nr.1001
To medību šaujamieroču uzskaites žurnāls, kas izmantoti lauksaimniecības dzīvnieku nogalināšanai
 

(lauksaimniecības dzīvnieka īpašnieka (turētāja) nosaukums, vienotais reģistrācijas numurs, juridiskā adrese)

Nr.
p.k.

Ieroča izsniegšanas datums un laiks

Ieroča īpašnieka vārds, uzvārds un personas kods (dzimšanas datums, ja personas kods nav piešķirts), kontaktinformācija (adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese) un ieroča glabāšanas atļaujas numurs

Ieroča veids, marka (sistēma), modelis un kalibrs, sērija un numurs

Patronu daudzums un kalibrs

 

Persona, kas saņem ieroci

Ieroča un munīcijas nodošanas datums un laiks

Ieroča īpašnieka paraksts par ieroča saņemšanu

vārds, uzvārds un personas kods (dzimšanas datums, ja personas kods nav piešķirts), kontaktinformācija
(adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese) un ieroča glabāšanas atļaujas numurs 

paraksts

         
         
         
         
Iekšlietu ministrs R.Kozlovskis
3. pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 27.decembra noteikumiem Nr.1001
Apliecība par ieroča un munīcijas pieņemšanu glabāšanā uz laiku

Iekšlietu ministrs R.Kozlovskis
4. pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 27.decembra noteikumiem Nr.1001
Ieroču uzskaites žurnāls
 

(juridiskās personas nosaukums, vienotais reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, ieroču glabātavas adrese)

 

Nr. p.k.

Ieroča iegādes datums

Persona,
no kuras iegādāts ierocis, – juridiskās personas nosaukums, vienotais reģistrācijas numurs, pavadzīmes datums un numurs vai fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods (dzimšanas datums) un adrese

Ieroča iegādes atļaujas numurs

Ieroča veids, kategorija, marka (sistēma), modelis, kalibrs/ šaujamieroča maināmā stobra marka, kalibrs

Ieroča (šaujamieroča maināmā stobra) sērija un numurs

Piezīmes (informācija par ieroča realizāciju, nodošanu remontā, nodošanu iznīcināšanai)

Persona, kas izdarīja ierakstu, – vārds, uzvārds, amats un paraksts

        
        
        
Iekšlietu ministrs R.Kozlovskis
5. pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 27.decembra noteikumiem Nr.1001
Munīcijas uzskaites žurnāls

(juridiskās personas nosaukums, vienotais reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, ieroču glabātavas adrese)

  

Nr.
p.k.

Munīcijas iegādes datums

Persona,
no kuras iegādāta munīcija, –
juridiskās personas nosaukums, vienotais reģistrācijas numurs, pavadzīmes datums un numurs vai fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods (dzimšanas datums) un adrese

Munīcijas daudzums

Kalibrs

Marķējums

Informācija par munīcijas izlietojumu (iemesls, datums, vieta)

Persona, kas izdarīja ierakstu, – vārds, uzvārds, amats un paraksts

  

  

  

  

  

  

  

  

        
        
Iekšlietu ministrs R.Kozlovskis
6. pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 27.decembra noteikumiem Nr.1001

(Pielikums MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā; sk. noteikumu 178. punktu)

Ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnāla paraugs

Ieroču un munīcijas izsniegšanas žurnāls

 

(juridiskās personas nosaukums, vienotais reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, ieroču glabātavas adrese)


 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Izsniegšana

Pieņemšana glabāšanā

Nr.
p.k.

Izsniegšanas datums un laiks

Ziņas par personu, kurai izsniedz ieroci un munīciju*

Ieroča veids, kategorija, marka, modelis, kalibrs, sērija un numurs

Munīcijas daudzums un kalibrs

Tās personas paraksts, vārds un uzvārds, kura saņem ieroci un munīciju

Ieroča un munīcijas pieņemšanas datums un laiks

Nodotās munīcijas daudzums

Tās personas paraksts, vārds un uzvārds, kura nodod ieroci un munīciju

         
Piezīme. * Norāda šādas ziņas par fizisko personu, kurai izsniedz ieroci un munīciju:
1) juridiskā persona, kura izsniedz ieroci un munīciju darba vai dienesta pienākumu pildīšanai, – darbinieka vārdu, uzvārdu un dienesta šaujamieroča nēsāšanas atļaujas numuru;
2) juridiskā persona, kura izsniedz ieroci un munīciju šautuvē (šaušanas stendā) – fiziskās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu (vai dzimšanas datumu, ja personas kods nav norādīts personu apliecinošā dokumentā), personu apliecinoša dokumenta numuru vai ieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļaujas numuru;
3) sporta organizācija vai valsts vai pašvaldības dibinātā izglītības iestāde – šaušanas instruktora, trenera vai sportista vārdu un uzvārdu, šaušanas instruktora sertifikāta numuru vai šaušanas sporta speciālista sertifikāta numuru;
4) juridiskā persona, kas saņēmusi atļauju savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai savā īpašumā vai valdījumā esošajās iežogotajās platībās, – fiziskās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu (vai dzimšanas datumu, ja personas kods nav norādīts personu apliecinošā dokumentā), personu apliecinoša dokumenta numuru un ieroča glabāšanas atļaujas numuru. Ja šaujamieroci un tā munīciju izsniedz citas valsts pilsonim, kuram nav Valsts policijas izsniegtas atbilstošas kategorijas medību ieroča glabāšanas atļaujas, norāda šaujamieroča glabāšanas atļaujas izdevējvalsti un iestādi un atļaujas izsniegšanas datumu, kā arī Eiropas Savienības dalībvalsts pilsoņa un Eiropas Ekonomikas zonas valsts pilsoņa Eiropas šaujamieroču apliecības numuru.
7. pielikums
Ministru kabineta
2011. gada 27. decembra
noteikumiem Nr. 1001

(Pielikums MK 14.02.2017. noteikumu Nr. 79 redakcijā)

Medību šaujamieroču un munīcijas izsniegšanas žurnāla paraugs

Medību šaujamieroču un munīcijas izsniegšanas žurnāls

 

(juridiskās personas nosaukums, vienotais reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, ieroču glabātavas adrese)


 

1

2

3

4

5

6

Izsniegšana

Nr.
p.k.

Tā darbinieka vārds un uzvārds, kurš izsniedz ieroci un munīciju

Izsniegšanas datums un laiks

Izsniegšanas vieta*

Ziņas par personu, kurai izsniedz ieroci un munīciju**

Ieroča veids, kategorija, marka, modelis, kalibrs, sērija un numurs

      

 

7

8

9

10

11

12

 

Pieņemšana glabāšanā

Munīcijas daudzums un kalibrs

Tās personas paraksts, vārds un uzvārds, kura saņem ieroci un munīciju

Ieroča un munīcijas pieņemšanas datums un laiks

Pieņemšanas vieta*

Nodotās munīcijas daudzums

Tās personas paraksts, vārds un uzvārds, kura nodod ieroci un munīciju

      
Piezīmes.
1. * Norāda adresi, kur izsniedz (pieņem) ieroci un munīciju. Ja konkrētajā vietā nav noteikta adrese, norāda juridiskās personas iežogotās platības, kur tiek turēti savvaļas sugu dzīvnieki, medību iecirkni, medību platību, publiskās ūdenstilpes nosaukumu, precizējot atrašanās (ieroča un munīcijas izsniegšanas un attiecīgi pieņemšanas) vietu un citas ziņas).
2. ** Norāda šādas ziņas par fizisko personu, kurai izsniedz ieroci un munīciju:
1) fiziskās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu (vai dzimšanas datumu, ja personas kods nav norādīts personu apliecinošā dokumentā);
2) personu apliecinoša dokumenta numuru;
3) medību šaujamieroča glabāšanas atļaujas numuru (ja ieroci un munīciju izsniedz personai, kurai ir Valsts policijas izsniegta medību ieroča glabāšanas atļauja);
4) medību šaujamieroča glabāšanas atļaujas izdevējvalsti un iestādi un atļaujas izsniegšanas datumu, kā arī Eiropas Savienības dalībvalsts pilsoņa un Eiropas Ekonomikas zonas valsts pilsoņa Eiropas šaujamieroču apliecības numuru (ja šaujamieroci un tā munīciju izsniedz citas valsts pilsonim, kuram nav Valsts policijas izsniegtas medību ieroča glabāšanas atļaujas).
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Ieroču un munīcijas iegādāšanās, reģistrēšanas, uzskaites, glabāšanas, pārvadāšanas, pārsūtīšanas, .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 1001Pieņemts: 27.12.2011.Stājas spēkā: 30.12.2011.Zaudē spēku: 10.04.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 204, 29.12.2011.
Dokumenta valoda:
LVEN
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
242034
{"selected":{"value":"17.02.2017","content":"<font class='s-1'>17.02.2017.-09.04.2019.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"17.02.2017","iso_value":"2017\/02\/17","content":"<font class='s-1'>17.02.2017.-09.04.2019.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"30.12.2011","iso_value":"2011\/12\/30","content":"<font class='s-1'>30.12.2011.-16.02.2017.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
17.02.2017
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"