Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.1281

Rīgā 2009.gada 3.novembrī (prot. Nr.77 35.§)
No bioplastmasas un oksi-sadalāmās plastmasas izgatavota iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu marķēšanas kārtība un uz šā iepakojuma un galda traukiem un piederumiem norādāmā informācija (marķējums) par materiālu veidu
Izdoti saskaņā ar Dabas resursu nodokļa likuma 24.panta trešās daļas 8.punktu

1. Noteikumi nosaka no bioplastmasas un oksi-sadalāmās plastmasas (turpmāk – oksoplastmasa) izgatavota iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu (turpmāk – vienreiz lietojamie trauki) marķēšanas kārtību, kā arī uz šā iepakojuma un vienreiz lietojamiem traukiem norādāmo informāciju (marķējumu) par materiālu veidu.

2. Iepakojumam un vienreiz lietojamiem traukiem no bioplastmasas marķējumā, izmantojot kompostējamības zīmi, norāda, ka iepakojumu un vienreiz lietojamos traukus drīkst kompostēt aerobā vidē kontrolētos apstākļos, izmantojot mikroorganismus.

3. Marķējumā esošo kompostējamības zīmi uz iepakojuma un vienreiz lietojamiem traukiem no bioplastmasas izmanto saskaņā ar starptautiski atzītu sertifikātu vai licenci, kas apstiprina iepakojuma un vienreiz lietojamo trauku atbilstību standartam LVS EN 13432+ AC:2009 L “Iepakojums. Prasības iepakojumam resursu atgūšanai, to kompostējot un biodegradējot. Testēšanas shēma un iepakojuma atbilstības novērtējuma kritēriji” un standartam LVS EN 14995:2009 L “Plastmasas. Kompostējamības noteikšana. Testēšanas shēma un specifikācijas”. Uz iepakojuma un vienreiz lietojamiem traukiem norāda arī piešķirtā sertifikāta vai licences numuru.

4. Šo noteikumu 3.punktā minēto zīmi marķējumā aizliegts izmantot bez atbilstoša sertifikāta vai licences saņemšanas.

5. Iepakojumam un vienreiz lietojamiem traukiem no oksoplastmasas marķējumā norāda iepakojuma un vienreiz lietojamo trauku materiāla veidu, izmantojot apzīmējumu “OKSOPLASTMASA”. Apzīmējumu “OKSOPLASTMASA” drīkst izmantot, ja plastmasas ražošanas procesā tai pievienota pilnīgi degradējamas plastmasas piedeva TDPATM, kas paātrina plastmasas sadalīšanos, nonākot skābekļa un gaismas ietekmē, un ja plastmasas ražotājs piedevas pievienošanu var dokumentāri pamatot.

6. Iepakojuma un vienreiz lietojamo trauku ražotājs atbilstoši šajos noteikumos noteiktajām prasībām marķē iepakojumu un vienreiz lietojamos traukus no:

6.1. bioplastmasas izejmateriāliem – ja saņemts starptautiski atzīts sertifikāts vai licence;

6.2. oksoplastmasas izejmateriāliem – ja var dokumentāri pamatot šo noteikumu 5.punktā noteiktās piedevas izmantošanu plastmasas ražošanas procesā.

7. Iepakojuma un vienreiz lietojamo trauku marķējumam jābūt skaidri saredzamam, viegli salasāmam un noturīgam.

8. Vides ministrija mājaslapā internetā publicē:

8.1. informāciju par atzītajām un lietotajām kompostējamības zīmēm, ko izmanto, lai marķētu iepakojumu un vienreiz lietojamos traukus no bioplastmasas saskaņā ar saņemtu sertifikātu vai licenci, kas apstiprina iepakojuma un vienreiz lietojamo trauku atbilstību starptautiskajiem standartiem par plastmasas kompostējamību;

8.2. informāciju par institūcijām, kuras piešķir sertifikātu vai licenci, kas apstiprina iepakojuma un vienreiz lietojamo trauku atbilstību starptautiskajiem standartiem par plastmasas kompostējamību.

9. Iepakojuma ražotāja darbību atbilstoši šajos noteikumos noteiktajām prasībām kontrolē Valsts vides dienests.

10. Komersants, kas ražo iepakojumu un vienreiz lietojamos traukus no bioplastmasas, apzīmējumu “Kompostējams” marķējumā drīkst norādīt ne ilgāk kā līdz 2010.gada 31.martam, ja tas ir uzsācis sertifikācijas procesu, lai saņemtu starptautiski atzītu sertifikātu vai licenci, kas apstiprina iepakojuma un vienreiz lietojamo trauku atbilstību standartam LVS EN 13432+ AC:2009 L “Iepakojums. Prasības iepakojumam resursu atgūšanai, to kompostējot un biodegradējot. Testēšanas shēma un iepakojuma atbilstības novērtējuma kritēriji” un standartam LVS EN 14995:2009 L “Plastmasas. Kompostējamības noteik­šana. Testēšanas shēma un specifikācijas”. Sertifikācijas procesa uzsākšanu komersants pamato dokumentāri (ar attiecīgajā sertifikācijas institūcijā saņemtu apstiprinājumu).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Vides ministrs R.Vējonis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: No bioplastmasas un oksi-sadalāmās plastmasas izgatavota iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 1281Pieņemts: 03.11.2009.Stājas spēkā: 11.11.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 178, 10.11.2009.
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Latvijas standarti
200345
11.11.2009
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"