Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

LZA Terminoloģijas komisijas lēmums Nr.75

Par juridisko terminu pilsonis, pavalstnieks, valstspiederīgais un pilsonība, pavalstniecība, valstspiederība izpratni

Pieņemts 27.05.2008.; prot. Nr.6/1087

Lēmuma pamats: MK 28.11.2000. noteikumu Nr.405 2. un 3.5.p.

 


Detalizēti apspriežot juridisko terminu pilsonis, pavalstnieks, valstspiederīgais un pilsonība, pavalstniecība, valstspiederība jēdzienisko saturu (izpratni) latviešu valodā un sastatījumā ar angļu valodas terminiem national (dsk. nationals) un nationality, LZA Terminoloģijas komisija (TK) atzīst, ka:

1) termini pilsonis, pavalstnieks, valstspiederīgais, kā arī pilsonība, pavalstniecība, valstspiederība nav sinonīmi;

2) termini pilsonis un pilsonība lietojami attiecībā uz valstīm, kas ir republikas, savukārt termini pavalstnieks un pavalstniecība joprojām lietojami tikai attiecībā uz valstīm, kas ir monarhijas; runājot par konkrētu valsti, termini valstspiederīgais un valstspiederība nav nepieciešami;

3) aplūkoto terminu atveidojums mēdz būt atkarīgs no tā, kādā juridiskā aspektā jautājums tiek aplūkots konkrētā tiesību aktā, tomēr visos gadījumos ES kontekstā latviešu valodā angļu valodas termini nationals un citizens atveidojami ar pilsoņi; nav pieļaujams paplašināt termina pilsoņi nozīmi tā, ka tas apzīmētu arī Latvijas nepilsoņus. Jēdzieniem, kas latviski izteikti ar terminiem pilsonība un pilsoņi, angļu valodā (attiecīgi) atbilst termini nationality, citizenship un nationals, citizens.

 LZA TK priekšsēdētāja V.Skujiņa

LZA TK sekretāre A.Ščucka

 

Komentāri

1. LZA Terminoloģijas komisijā (TK) par terminiem pilsonis, pavalstnieks, valstspiederīgais u.c. sastatījumā ar atbilstošajiem angļu valodas terminiem spriests vairākkārt, jo dažādos laikposmos reizē ar pārmaiņām sabiedrībā mainījusies arī minēto juridisko terminu izpratne un argumentācija:

1) 1992.gadā, debatējot par terminiem un jēdzieniem 'pilsonība' un 'pavalstniecība', secināts, ka republikā var būt tikai pilsoņi, nevis pavalstnieki;

2) 1993.gadā spriests par latviešu valodas ekvivalentu angļu valodas terminam national (dsk. nationals), noraidot priekšlikumu ieviest attiecīgo internacionālismu nacionālis (dsk. nacionāļi) arī latviešu valodā;

3) 1994.gadā, pirms Pilsonības likuma pieņemšanas, LZA TK lēmuma tekstā vispārinātas 'valstiskās piederības' nozīmē izmantots termins valstspiederība, runājot gan par pilsonību, gan par pavalstniecību un atzīstot, ka "valsts piederība Latvijā apzīmējama ar terminu pilsonība (nevis "pavalstniecība", kā tas ir monarhistiskās valstīs), bet valstspiederīgie iedzīvotāji .. - ar terminu pilsoņi";

4) 1994.gadā, skatot pasē rakstāmos terminus, par ekvivalentiem (šajos ierakstos) atzīti termini: latv. pilsonība - a. nationality.

2. Pašreizējais LZA TK lēmums fiksē jēdzieniski sarežģīto terminu kopu pamatos šāsdienas izpratnes skatījumā. Iespējams, tuvākajā nākotnē būs nepieciešams precizēt gan 'pilsoņa' un 'pilsonības', gan 'valstspiederības' un citus jēdzienus. Jau tagad, piem., ir radies jautājums par "valstspiederību" ne tikai saistībā ar pilsoņiem, resp., fiziskajām personām, bet arī saistībā ar juridiskajām personām, arī kuģiem, lidmašīnām u.c.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par juridisko terminu pilsonis, pavalstnieks, valstspiederīgais un pilsonība, pavalstniecība, valstspiederība .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: LZA Terminoloģijas komisija Veids: lēmums Numurs: 75Pieņemts: 27.05.2008.Stājas spēkā: 27.05.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 163, 14.10.2009.
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Skaidrojumi
199070
27.05.2008
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"