Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.622

Rīgā 2014.gada 14.oktobrī (prot. Nr.55 29.§)
Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes nolikums
Izdoti saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likuma
11.panta otro daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvā padome (turpmāk – padome) ir konsultatīva institūcija, kas izglīto sabiedrību un sniedz ieteikumus valsts pārvaldes iestādēm un pašvaldībām dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā.

II. Padomes funkcijas, uzdevumi un tiesības

2. Padomei ir šādas funkcijas:

2.1. analizēt un izvērtēt dzīvnieku aizsardzības un labturības situāciju valstī;

2.2. veicināt sabiedrības informēšanu un izglītošanu par dzīvnieku aizsardzību un labturību;

2.3. veicināt starpnozaru sadarbību un informācijas apmaiņu dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā.

3. Padomei ir šādi uzdevumi:

3.1. sniegt priekšlikumus un ieteikumus valsts pārvaldes iestādēm un pašvaldībām dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā;

3.2. nodrošināt saikni un informācijas apriti starp lauksaimniecības nozares pārstāvjiem, valsts pārvaldes iestādēm, pašvaldībām un dzīvnieku aizsardzības organizācijām par dzīvnieku aizsardzību un labturību;

3.3. informēt sabiedrību par aktuālajiem jautājumiem dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā.

4. Padomei ir šādas tiesības:

4.1. pieprasīt un saņemt no valsts pārvaldes iestādēm, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām padomes darbam nepieciešamo informāciju;

4.2. uzaicināt padomes sēdēs piedalīties ekspertus ar padomdevēja tiesībām.

III. Padomes sastāvs

5. Padomes sastāvā ir:

5.1. zemkopības ministrs – padomes priekšsēdētājs;

5.2. Zemkopības ministrijas pārstāvis – padomes priekšsēdētāja vietnieks;

5.3. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis;

5.4. Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis;

5.5. Valsts meža dienesta pārstāvis;

5.6. Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis;

5.7. Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes pārstāvis;

5.8. Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāvis;

5.9. Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis;

5.10. biedrības "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome" pārstāvis;

5.11. pa vienam pārstāvim no ne vairāk kā sešām biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā un atbilst šo noteikumu 6. punktā minētajiem kritērijiem;

5.12. pa vienam pārstāvim no ne vairāk kā piecām biedrībām un nodibinājumiem, kas apvieno lauksaimniecības dzīvnieku audzētājus un atbilst šo noteikumu 7. punktā minētajiem kritērijiem;

5.13. pa vienam pārstāvim no ne vairāk kā piecām zinātniskām institūcijām, kas atbilst šo noteikumu 8. punktā minētajiem kritērijiem.

6. Biedrības un nodibinājumi, kas darbojas dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā, atbilst šādiem kritērijiem:

6.1. statūtos dzīvnieku aizsardzība ir noteikta kā darbības mērķis vai viens no virzieniem mērķa sasniegšanai;

6.2. ir vismaz trīs gadus ilga pieredze dzīvnieku aizsardzības jomā;

6.3. nav sodīti par dzīvnieku aizsardzības un labturības prasību pārkāpumiem;

6.4. nav veikuši publiskas darbības, kas ir pretrunā ar dzīvnieku aizsardzības un labturības pamatprincipiem.

7. Biedrības un nodibinājumi, kas apvieno lauksaimniecības dzīvnieku audzētājus, atbilst šādiem kritērijiem:

7.1. ir vismaz trīs gadus ilga pieredze lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju interešu pārstāvēšanā;

7.2. nav sodīti par dzīvnieku aizsardzības un labturības prasību pārkāpumiem;

7.3. nav veikuši publiskas darbības, kas ir pretrunā ar dzīvnieku aizsardzības un labturības pamatprincipiem.

8. Padomē iekļauj pārstāvjus no zinātniskām institūcijām, ja attiecīgā zinātniskā institūcija atbilst šādiem kritērijiem:

8.1. tai ir vismaz divus gadus ilga zinātniskā pieredze;

8.2. tā darbojas veterinārmedicīnas, bioloģijas, medicīnas vai farmācijas jomā;

8.3. vismaz viens tās pārstāvis ir apguvis mācību kursu par izmēģinājumu dzīvnieku labturības prasībām;

8.4. tā nav sodīta par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem;

8.5. tā nav piedalījusies projektos vai veikusi citas darbības, kas ir pretrunā ar dzīvnieku aizsardzības pamatprincipiem.

9. Šo noteikumu 5.8., 5.9., 5.10., 5.11., 5.12. un 5.13. apakšpunktā minēto biedrību un institūciju pārstāvji nav sodīti par dzīvnieku aizsardzības un labturības prasību pārkāpumiem.

10. Zemkopības ministrija savā tīmekļa vietnē ievieto informāciju par iespēju pieteikties darbam padomē šo noteikumu 5.11. un 5.12. apakšpunktā minētajām biedrībām un nodibinājumiem un šo noteikumu 5.13. apakšpunktā minētajām zinātniskajām institūcijām.

11. Biedrības un nodibinājumi, kas darbojas dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā un vēlas pieteikties darbam padomē, iesniedz Zemkopības ministrijā iesniegumu, kurā apliecina atbilstību šo noteikumu 6. punktā minētajiem kritērijiem, un pārskatu par savu darbību dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā pēdējo triju gadu laikā, tostarp veiktos pasākumus sabiedrības informēšanā.

12. Biedrības un nodibinājumi, kas apvieno lauksaimniecības dzīvnieku audzētājus un vēlas pieteikties darbam padomē, iesniedz Zemkopības ministrijā iesniegumu, kurā apliecina atbilstību šo noteikumu 7. punktā minētajiem kritērijiem, un pārskatu par savu darbību pēdējo triju gadu laikā.

13. Zinātniskās institūcijas, kas vēlas pieteikties darbam padomē, iesniedz Zemkopības ministrijā iesniegumu, kurā apliecina atbilstību šo noteikumu 8. punktā minētajiem kritērijiem, un pārskatu par savu zinātnisko darbību pēdējo divu gadu laikā.

14. Zemkopības ministrija izvērtē šo noteikumu 11., 12. un 13. punktā minētos dokumentus un apstiprina darbam padomē šo noteikumu 5.11. un 5.12. apakšpunktā minētās biedrības un nodibinājumus un šo noteikumu 5.13. apakšpunktā minētās zinātniskās institūcijas.

15. Padomes sastāvu apstiprina zemkopības ministrs, ievērojot proporcionalitāti starp šo noteikumu 5.10. un 5.12. apakšpunktā minētajām biedrībām un nodibinājumiem, kas apvieno lauksaimniecības dzīvnieku audzētājus, un 5.11. apakšpunktā minētajām biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā, kā arī nodrošinot, ka 5.12. apakšpunktā minēto biedrību un nodibinājumu pārstāvji pārstāv dažādu lauksaimniecības dzīvnieku sugu audzētāju interešu grupas.

IV. Padomes darba organizācija un lēmumu pieņemšana

16. Padomes sēdes sasauc ne retāk kā reizi pusgadā, un tās vada padomes priekšsēdētājs. Padomes ārkārtas sēdi sasauc ne vēlāk kā divu nedēļu laikā, ja to pieprasa vairāk nekā puse no padomes locekļiem.

17. Padomes priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda priekšsēdētāja vietnieks.

18. Padomes priekšsēdētājs:

18.1. apstiprina padomes sēdes darba kārtību;

18.2. paraksta saskaņoto sēdes protokolu;

18.3. bez īpaša pilnvarojuma pārstāv padomi.

19. Padome ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vairāk nekā puse no padomes locekļiem.

20. Priekšlikumus par padomes sēdē izskatāmajiem jautājumiem un ar tiem saistītos dokumentus padomes locekļi rakstiski iesniedz padomes sekretariātā vismaz divas nedēļas pirms padomes sēdes.

21. Padomes sēdes ir atklātas, ja padome nelemj citādi.

22. Padome lēmumus pieņem ar klātesošo padomes locekļu vienkāršu balsu vairākumu, atklāti balsojot. Ja, pieņemot lēmumu, balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir padomes priekšsēdētāja balss.

23. Padomes lēmumiem ir ieteikuma raksturs.

24. Ja padomes loceklis objektīvu iemeslu dēļ nevar piedalīties padomes sēdē, viņš ne vēlāk kā iepriekšējā darbdienā pirms padomes sēdes par to informē padomes sekretariātu. Padomes locekļa prombūtnes laikā attiecīgā institūcija pilnvaro citu pārstāvi piedalīties padomes sēdē.

25. Padome ir tiesīga ierosināt no padomes sastāva izslēgt padomes locekli, kas pārstāv šo noteikumu 5.11. un 5.12. apakšpunktā minēto biedrību vai nodibinājumu un 5.13. apakšpunktā minēto zinātnisko institūciju, ja šis padomes loceklis vai cits pilnvarots pārstāvis divas reizes pēc kārtas nav piedalījies padomes sēdēs.

26. Šo noteikumu 25. punktā minētajā gadījumā Zemkopības ministrija savā tīmekļa vietnē ievieto informāciju par iespēju pieteikties uz brīvo vietu padomē šo noteikumu 5.11. vai 5.12. apakšpunktā minētajām biedrībām vai nodibinājumiem un 5.13. apakšpunktā minētajām zinātniskajām institūcijām.

27. Biedrības, nodibinājumi vai zinātniskās institūcijas, kas vēlas izvirzīt pārstāvi darbam padomē, rīkojas saskaņā ar šo noteikumu 11., 12. vai 13. punktā noteikto kārtību.

28. Padome ir tiesīga ierosināt šo noteikumu 5.3., 5.4., 5.5., 5.6., 5.7., 5.8., 5.9. un 5.10. apakšpunktā minēto biedrību un institūciju pārstāvja izslēgšanu no padomes sastāva un lūgt nominēt citu pārstāvi, ja attiecīgais padomes loceklis trīs reizes pēc kārtas nav piedalījies padomes sēdēs.

29. Padomes sekretariāta funkcijas veic Zemkopības ministrija.

30. Padomes sekretariāts:

30.1. vismaz 10 darbdienas pirms padomes sēdes paziņo sēdes laiku un vietu visiem padomes locekļiem un tām iestādēm, organizācijām un institūcijām, kuru pārstāvji piedalās padomes sēdē ar padomdevēja tiesībām;

30.2. apkopo padomes locekļu priekšlikumus par padomes sēžu darba kārtībā iekļaujamajiem jautājumiem un sagatavo dokumentus izskatīšanai padomes sēdēs;

30.3. ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms sēdes elektroniski nosūta padomes sēdes materiālus visiem padomes locekļiem un padomdevējiem;

30.4. nodrošina padomes sēžu norisi, sagatavo padomes sēdes darba kārtību un reģistrē sēdes dalībniekus (padomes locekļus, padomdevējus un pieaicinātās personas);

30.5. sagatavo un triju darbdienu laikā pēc padomes sēdes elektroniski nosūta saskaņošanai padomes locekļiem un padomdevējiem padomes sēdes protokola projektu. Padomes sēdes protokolā ieraksta darba kārtības jautājumus un pieņemtos lēmumus, kā arī norāda personas, kuras izteikušās par attiecīgo jautājumu.

31. Padomes locekļi un padomdevēji piecu darbdienu laikā saskaņo saņemto sēdes protokola projektu.

32. Ja padomes locekļi un padomdevēji šo noteikumu 31. punktā minētajā laikā nesniedz priekšlikumus vai iebildumus par nosūtīto sēdes protokola projektu, tas uzskatāms par saskaņotu.

33. Padomes locekļi ievēro padomes sēdē iegūtās informācijas konfidencialitāti.

34. Padomes pilnvaru termiņš ir trīs gadi.

V. Noslēguma jautājums

35. Biedrības un nodibinājumi, kas darbojas dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā, kā arī apvieno lauksaimniecības dzīvnieku audzētājus, un zinātniskās institūcijas līdz 2014. gada 20. novembrim iesniedz Zemkopības ministrijā šo noteikumu 11., 12. vai 13. punktā minētos dokumentus.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Zemkopības ministra vietā –
labklājības ministrs Uldis Augulis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes nolikums Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 622Pieņemts: 14.10.2014.Stājas spēkā: 17.10.2014.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 205, 16.10.2014. OP numurs: 2014/205.15
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
269566
17.10.2014
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"