2.pielikums

Ministru kabineta

2001.gada 27.februāra noteikumiem Nr.86

Pārtikas piedevas, kas lietojamas nereglamentētās devās atbilstoši

labas ražošanas praksei, starptautisko (E) numuru secībā

E numurs Piedevas nosaukums  
E 170 Kalcija karbonāti  
  (I) Kalcija karbonāts  
  (II) Kalcija hidrogēnkarbonāts  
E 260 Etiķskābe  
E 261 Kālija acetāts  
E 262 Nātrija acetāti  
  (I) Nātrija acetāts  
  (II) Nātrija diacetāts  
E 263 Kalcija acetāts  
E 270 Pienskābe  
E 290 Oglekļa dioksīds  
E 296 Ābolskābe  
E 300 Askorbīnskābe  
E 301 Nātrija askorbāts  
E 302 Kalcija askorbāts  
E 304 Askorbilpalmitāts  
E 305 Askorbilstearāts  
E 306 Tokoferolu koncentrāts  
E 307 Alfa-tokoferols  
E 308 Gamma-tokoferols  
E 309 Delta-tokoferols  
E 322 Lecitīni  
E 325 Nātrija laktāts  
E 326 Kālija laktāts  
E 327 Kalcija laktāts  
E 330 Citronskābe  
E 331 Nātrija citrāti  
  (I) Mononātrija citrāts  
  (II) Dinātrija citrāts  
  (III) Trinātrija citrāts  
E 332 Kālija citrāti  
  (I) Monokālija citrāts  
  (II) Trikālija citrāts  
E 333 Kalcija citrāti  
  (I) Monokalcija citrāts  
  (II) Dikalcija citrāts  
  (III) Trikalcija citrāts  
E 334 Vīnskābe (L(+) -)  
E 335 Nātrija tartrāti  
  (I) Mononātrija tartrāts  
  (II) Dinātrija tartrāts  
E 336 Kālija tartrāti  
  (I) Monokālija tartrāts  
  (II) Dikālija tartrāts
E 337 Kālija nātrija tartrāts  
E 350 Nātrija malāti  
  (I) Nātrija hidrogēnmalāts  
  (II) Nātrija malāts  
E 351 Kālija malāts  
E 352 Kalcija malāti  
  (I) Kalcija hidrogēnmalāts  
  (II) Kalcija malāts  
E 354 Kalcija tartrāts  
E 380 Triamonija citrāts  
E 400 Algīnskābe  
E 401 Nātrija algināts  
E 402 Kālija algināts  
E 403 Amonija algināts  
E 404 Kalcija algināts  
E 406 Agars  
E 407 Karagināns 1)  
E 407a Apstrādātas Eucheuma jūraszāles
E 410 Baltās akācijas sveķi 2)  
E 412 Guāra sveķi 2)  
E 413 Tragakants  
E 414 Akācijas sveķi (gumiarabiks)  
E 415 Ksantāna sveķi 2)  
E 417 Tara sveķi 2)  
E 418 Želena sveķi  
E 422 Glicerīns  
E 440 Pektīni 1)
  (I) Pektīns
  (II) Amidēts pektīns  
E 460 Celulozes  
  (I) Mikrokristāliskā celuloze  
  (II) Celulozes pulveris  
E 461 Metilceluloze  
E 463 Hidroksipropilceluloze  
E 464 Hidroksipropilmetilceluloze  
E 465 Etilmetilceluloze  
E 466 Karboksimetilceluloze  
  Karboksimetilcelulozes nātrija sāls
E 469 Fermentatīvi hidrolizēta
  karboksimetilceluloze  
E 470a Taukskābju nātrija,
  kālija un kalcija sāļi  
E 470b Taukskābju magnija sāļi  
E 471 Taukskābju mono- un diglicerīdi
E 472a Taukskābju mono-
  un diglicerīdu etiķskābes esteri
E 472b Taukskābju mono-
  un diglicerīdu pienskābes esteri
E 472c Taukskābju mono-
  un diglicerīdu citronskābes esteri
E 472d Taukskābju mono-
  un diglicerīdu vīnskābes esteri  
E 472e Taukskābju mono-
  un diglicerīdu mono-
  un diacetilvīnskābes esteri  
E 472f Taukskābju mono-
  un diglicerīdu jauktie etiķskābes
  un vīnskābes esteri  
E 500 Nātrija karbonāti  
  (I) Nātrija karbonāts  
  (II) Nātrija hidrogēnkarbonāts  
  (III) Nātrija seskvikarbonāts  
E 501 Kālija karbonāti  
  (I) Kālija karbonāts  
  (II) Kālija hidrogēnkarbonāts  
E 503 Amonija karbonāti  
  (I) Amonija karbonāts  
  (II) Amonija hidrogēnkarbonāts
E 504 Magnija karbonāti  
  (I) Magnija karbonāts  
  (II) Magnija hidrogēnkarbonāts
E 507 Sālsskābe  
E 508 Kālija hlorīds  
E 509 Kalcija hlorīds  
E 511 Magnija hlorīds  
E 513 Sērskābe  
E 514 Nātrija sulfāti  
  (I) Nātrija sulfāts  
  (II) Nātrija hidrogēnsulfāts  
E 515 Kālija sulfāti  
  (I) Kālija sulfāts  
  (II) Kālija hidrogēnsulfāts  
E 516 Kalcija sulfāts  
E 524 Nātrija hidroksīds  
E 525 Kālija hidroksīds  
E 526 Kalcija hidroksīds  
E 527 Amonija hidroksīds  
E 528 Magnija hidroksīds  
E 529 Kalcija oksīds  
E 530 Magnija oksīds  
E 570 Taukskābes  
E 574 Glukonskābe  
E 575 Glukonskābes delta-laktons  
E 576 Nātrija glukonāts  
E 577 Kālija glukonāts  
E 578 Kalcija glukonāts  
E 640 Glicīns un tā nātrija sāls  
E 920 L-Cisteīns (var lietot tikai
  kā miltu apstrādes līdzekli)  
E 938 Argons  
E 939 Hēlijs  
E 941 Slāpeklis  
E 942 Slāpekļa (I) oksīds  
E 948 Skābeklis  
E 1103 Invertāze  
E 1200 Polidekstrozes  
E 1404 Oksidēta ciete  
E 1410 Monocietes fosfāts  
E 1412 Dicietes fosfāts  
E 1413 Fosfatētas dicietes fosfāts  
E 1414 Acetilētas dicietes fosfāts  
E 1420 Acetilēta ciete  
E 1422 Acetilētas dicietes adipināts  
E 1440 Hidroksipropilciete  
E 1442 Hidroksipropildicietes fosfāts  
E 1450 Cietes nātrija oktenilsukcināts  
E 1451 Acetilēta oksidēta ciete  

Piezīmes:

1) var saturēt cukurus, ja tas ir norādīts papildus numuram un nosaukumam;

2) nedrīkst lietot tādu atūdeņotu pārtikas produktu ražošanā, kuri atkārtoti saista ūdeni barības uzņemšanas laikā.

Labklājības ministrs A.Požarnovs

3.pielikums

Ministru kabineta 2001.gada 27.februāra noteikumiem Nr.86

Pārtikas produkti, kuru apstrādē vai ražošanā nav atļauta pārtikas krāsvielu lietošana

1. Neapstrādāti pārtikas produkti.

2. Pudelēs vai pakās pildīts ūdens.

3. Pasterizēts vai sterilizēts (arī ultraaugstā temperatūrā apstrādāts) piens un vājpiens (nearomatizēts).
4. Piens ar šokolādi.
5. Raudzēts piens (nearomatizēts).
6. Konservēts iebiezinātais un sausais piens.
7. Paniņas (nearomatizētas).
8. Krējums, arī sausais krējums (nearomatizēts).
9. Dzīvnieku vai augu eļļas un tauki.
10. Olas un olu produkti.
11. Milti, citi maltie produkti un cietes.
12. Maize un tai līdzīgi produkti.
13. Makaronu izstrādājumi un klimpas ("gnocchi").
14. Cukurs, arī visi monosaharīdi un disaharīdi.
15. Tomātu pasta un konservēti tomāti.
16. Tomātu mērces.
17. Augļu un dārzeņu sulas un nektāri.
18. Konservēti, kaltēti un pārstrādāti augļi, dārzeņi (arī kartupeļi) un sēnes.
19. Augstākā labuma ("extra") ievārījums un želeja, kastaņu biezenis, kā arī "creme de pruneaux".
20. Zivis, jūras bezmugurkaulnieki (moluski) un vēžveidīgie, kā arī gaļa, mājputni un medījumi, un to produkti, bet ne minētās sastāvdaļas saturoši gatavi ēdieni.
21. Kakao produkti un šokolādes komponenti šokolādes produktos.
22. Grauzdēta kafija, tēja un cigoriņi, tējas un cigoriņu ekstrakti, tējas, augu, augļu un labības izstrādājumi uzlējumiem, kā arī minēto produktu maisījumi un šķīstošie maisījumi.
23. Sāls, sāls aizvietotāji, garšaugi ("spices") un to maisījumi.
24. Vīnogu vīns un tā ražošanas izejvielas un starpprodukti.
25. Dzērieni "Korn", "Kornbrand", augļu spirti, augļu spirta dzērieni, dzērieni "Ouzo", "Grappa", "Tsikoudia" no Krētas, "Tsipouro" no Maķedonijas, Tesālijas un Tirnavas, dzērieni "Eau de vie de marc Marque nationale luxembourgeoise" un "Eau de vie de seigle Marque nationale luxsembourgeoise", džins "London".
26. Dzērieni "Sambuca", "Maraschino" un "Mistra".
27. Aromatizētie vīni "Sangria", "Clarea" un "Zurra".
28. Vīna etiķis.
29. Zīdaiņu un mazu bērnu pārtikas produkti, arī pārtikas produkti neveseliem zīdaiņiem un maziem bērniem.
30. Medus.
31. Iesals un iesala produkti.
32. Nogatavināti un nenogatavināti sieri (nearomatizēti).
33. Sviests no aitas un kazas piena.
Labklājības ministrs A.Požarnovs
4.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 27.februāra noteikumiem Nr.86
Atļautās nesējvielas, to skaitā nesējšķīdinātāji
E numurs Piedevas nosaukums Lietošanas ierobežojumi  
E 1520 Propān-1,2-diols (propilēnglikols) tikai krāsvielām, emulgatoriem, antioksidantiem
    un fermentiem (ne vairāk kā 1 g/kg
    pārtikas produkta)  
E 425 "Konjac" nedrīkst lietot tādu atūdeņotu pārtikas
  (I) "Konjac" sveķi produktu ražošanā, kuri atkārtoti saista
  (II) "Konjac" glukomannāns ūdeni barības uzņemšanas laikā
E 459 Beta-ciklodekstrīns 1 g/kg  
E 469 Fermentatīvi hidrolizēta
  karboksimetilceluloze    
E 422 Glicerīns    
E 420 Sorbīts    
E 421 Mannīts    
E 953 Izomalts    
E 965 Maltīts    
E 966 Laktīts    
E 967 Ksilīts    
E 400-404 Algīnskābe un tās nātrija, kālija, kalcija
  un amonija sāļi    
E 405 Propān-1,2-diola algināts    
E 406 Agars    
E 407 Karagināns    
E 410 Baltās akācijas sveķi    
E 412 Guāra sveķi    
E 413 Tragakants    
E 414 Akācijas sveķi (gumiarabiks)    
E 415 Ksantāna sveķi    
E 440 Pektīni    
E 432 Polioksietilēna sorbitāna monolaurāts tikai putu dzēsējiem
  (polisorbāts 20)
E 433 Polioksietilēna sorbitāna monooleāts tikai putu dzēsējiem
  (polisorbāts 80)
E 434 Polioksietilēna sorbitāna monopalmitāts tikai putu dzēsējiem
  (polisorbāts 40)
E 435 Polioksietilēna sorbitāna monostearāts tikai putu dzēsējiem
  (polisorbāts 60)
E 436 Polioksietilēna sorbitāna tristearāts tikai putu dzēsējiem
  (polisorbāts 65)  
E 442 Amonija fosfatīdi tikai antioksidantiem  
E 460 Celuloze (mikrokristāliskā vai pulveris)    
E 461 Metilceluloze    
E 463 Hidroksipropilceluloze    
E 464 Hidroksipropilmetilceluloze    
E 465 Etilmetilceluloze    
E 466 Karboksimetilceluloze    
  Karboksimetilcelulozes nātrija sāls    
E 322 Lecitīni augļu glazētājvielām  
E 432-436 Polisorbāti 20, 40, 60, 65 un 80 augļu glazētājvielām  
E 470a Taukskābju nātrija, kālija un kalcija sāļi augļu glazētājvielām  
E 471 Taukskābju mono- un diglicerīdi augļu glazētājvielām  
E 491-495 Sorbitāni augļu glazētājvielām  
E 570 Taukskābes augļu glazētājvielām  
E 900 Dimetilpolisiloksāns augļu glazētājvielām  
E 322 Lecitīni tikai krāsvielām
    un taukos šķīstošiem antioksidantiem
E 432-436 Polisorbāti 20, 40, 60, 65 un 80 tikai krāsvielām
    un taukos šķīstošiem antioksidantiem
E 470b Taukskābju magnija sāļi tikai krāsvielām
    un taukos šķīstošiem antioksidantiem
E 471 Taukskābju mono- un diglicerīdi tikai krāsvielām
    un taukos šķīstošiem antioksidantiem
E 472a Taukskābju mono- un diglicerīdu tikai krāsvielām
  etiķskābes esteri un taukos šķīstošiem antioksidantiem  
E 472c Taukskābju mono- un diglicerīdu tikai krāsvielām
  citronskābes esteri un taukos šķīstošiem antioksidantiem
E 472e Taukskābju mono- un diglicerīdu tikai krāsvielām
  mono- un diacetilvīnskābes esteri un taukos šķīstošiem antioksidantiem
E 473 Taukskābju saharozes esteri tikai krāsvielām
    un taukos šķīstošiem antioksidantiem
E 475 Taukskābju poliglicerīna esteri tikai krāsvielām
    un taukos šķīstošiem antioksidantiem
E 491 Sorbitāna monostearāts tikai krāsvielām un putu dzēsējiem
E 492 Sorbitāna tristearāts tikai krāsvielām un putu dzēsējiem
E 493 Sorbitāna monolaurāts tikai krāsvielām un putu dzēsējiem
E 494 Sorbitāna monooleāts tikai krāsvielām un putu dzēsējiem
E 495 Sorbitāna monopalmitāts tikai krāsvielām un putu dzēsējiem  
E 1404 Oksidēta ciete    
E 1410 Monocietes fosfāts    
E 1412 Dicietes fosfāts    
E 1413 Fosfatētas dicietes fosfāts    
E 1414 Acetilētas dicietes fosfāts    
E 1420 Acetilēta ciete    
E 1422 Acetilētas dicietes adipāts    
E 1440 Hidroksipropilciete    
E 1442 Hidroksipropildicietes fosfāts    
E 1450 Cietes nātrija oktenilsukcināts    
E 170 Kalcija karbonāti    
E 263 Kalcija acetāts    
E 331 Nātrija citrāti    
E 332 Kālija citrāti    
E 341 Kalcija fosfāti    
E 501 Kālija karbonāti    
E 504 Magnija karbonāti    
E 508 Kālija hlorīds    
E 509 Kalcija hlorīds    
E 511 Magnija hlorīds    
E 514 Nātrija sulfāts    
E 515 Kālija sulfāts    
E 516 Kalcija sulfāts    
E 517 Amonija sulfāts    
E 577 Kālija glukonāts    
E 640 Glicīns un tā nātrija sāls    
E 1505 Trietilcitrāts    
E 1518 Triacetīns (gliceriltriacetāts)    
E 551 Silīcija dioksīds, amorfais tikai emulgatoriem
E 552 Kalcija silikāts (kaolīns) un krāsvielām (ne vairāk kā 5 %)  
E 553b Talks tikai krāsvielām (ne vairāk kā 5 %)
E 558 Bentonīts tikai krāsvielām (ne vairāk kā 5 %)
E 559 Alumīnija silikāts tikai krāsvielām (ne vairāk kā 5 %)  
E 901 Bišu vasks, baltais un dzeltenais tikai krāsvielām  
E 1200 Polidekstrozes    
E 1451 Acetilēta oksidēta ciete    
E 468 Šķērsšūtās karboksimetilcelulozes tikai saldinātājiem
  nātrija sāls
E 1201 Polivinilpirolidons tikai saldinātājiem
E 1202 Polivinilpolipirolidons tikai saldinātājiem
  Polietilēnglikols 6000    
Labklājības ministrs A.Požarnovs
5.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 27.februāra noteikumiem Nr.86
Pārtikas piedevu identitāte un tīrības kritēriji
Nr.p.k. Prasības Atbilstība
1. E 100 - Kurkumīns
1.1. Sinonīmi CI dabīgais dzeltenais 3 (CI natural yellow 3),
    turmerika dzeltenais (turmeric yellow),
    diferoilmetāns (diferoyl methane)
1.2. Definīcija un iegūšanas apraksts Kurkumīnu iegūst, ar selektīviem šķīdinātājiem
    ekstrahējot turmeriku, t.i., dabīgā
    Curcuma longa L . sakneņus. Lai iegūtu
    koncentrētu kurkumīna pulveri, ekstraktu attīra
    kristalizējot. Produkts sastāv no kurkumīniem,
    t.i., krāsvielas 1,7-bis(4-hidroksi-3-metoksifenil)
    hepta-1,6-diēn-3,5-diona un diviem tā dezmetoksi-
    atvasinājumiem dažādās attiecībās. Var būt
    nelieli eļļu un sveķu piemaisījumi, kas dabiski
    atrodas turmerikā. Ekstrakcijā var izmantot
    tikai šādus šķīdinātājus: etilacetātu, acetonu,
    oglekļa dioksīdu, dihlormetānu, n-butanolu,
    metanolu, etanolu, heksānu.
1.3. Klase Dicinnamoilmetāns
1.4. Krāsu indeksa numurs 75300
1.5. EINECS numurs 207-280-5
1.6. Ķīmiskais nosaukums 1,7-Bis(4-hidroksi-3-metoksifenil)
    hepta-1,6-diēn-3,5-dions [I]; 1-(4-hidroksifenil)-
    7-(4-hidroksi-3-metoksifenil)hepta-1,6-diēn-
    3,5-dions [II]; 1,7-bis-(4-hidroksifenil)hepta-
    1,6-diēn-3,5-dions [III]
1.7. Ķīmiskā formula C21H20O6 [I]; C20H18O5 [II]; C19H16O4 [III]
1.8. Molekulmasa 368,39 [I]; 338,39 [II]; 308,39 [III]
1.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 90 %
    = 1607 (aptuveni pie 426 nm etanola šķīdumā)
1.10. Ārējais izskats Oranždzeltens kristālisks pulveris
1.11. Identitātes pierādīšana:
1.11.1. Spektrometrija Absorbcijas maksimums etanola
    šķīdumā aptuveni pie 426 nm
1.11.2. Kušanas temperatūra 179-182 oC
1.12. Tīrības kritēriji:
1.12.1. Šķīdinātāju atlikums:
  etilacetāts; acetons; n-butanols; metanols; Ne vairāk kā 50 mg/kg, atsevišķi vai kopā
  etanols; heksāns;  
  dihlormetāns Ne vairāk kā 10 mg/kg
1.12.2. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
1.12.3. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
1.12.4. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
1.12.5. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
1.12.6. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
2. E 101 (I) - Riboflavīns
2.1. Sinonīmi Laktoflavīns (lactoflavin)
2.2. Klase Izoalloksazīns
2.3. EINECS numurs 201-507-1
2.4. Ķīmiskais nosaukums 7,8-Dimetil-10-(D-ribo-2,3,4,5-tetrahidroksi-
    pentil)-benzo(g)pteridīn-2,4(3H,10H)-dions;
    7,8-dimetil-10-(1'-D-ribitil)izoalloksazīns
2.5. Ķīmiskā formula C17H20 N4O6
2.6. Molekulmasa 376,37
2.7. Pamatviela Ne mazāk kā 98 % bezūdens vielā = 328
    (aptuveni pie 444 nm ūdens šķīdumā)
2.8. Ārējais izskats Dzeltens līdz oranždzeltens kristālisks pulveris
    ar vāju aromātu
2.9. Identitātes pierādīšana:
2.9.1. Spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 375 nm A375/A267 = 0,31-0,33;
    A444/A267 = 0,36-0,39
2.9.2. Īpatnējais optiskās griešanās leņķis = (-115o)-(-140o) (0,05 N NaOH šķīdumā) 2.10. Tīrības kritēriji:
2.10.1. Zudumi pēc žāvēšanas Ne vairāk kā 1,5 % (105 oC, 4 h)
2.10.2. Pelni (sulfātu veidā) Ne vairāk kā 0,1 %
2.10.3. Pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 100 mg/kg, aprēķināti kā anilīns
2.10.4. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
2.10.5. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
2.10.6. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
2.10.7. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
2.10.8. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
3. E 101 (II) - Riboflavīn-5'-fosfāts
3.1. Sinonīmi Nātrija riboflavīn-5'-fosfāts
    (riboflavin-5'-phosphate sodium)
3.2. Definīcija Produkts ir riboflavīn-5'-fosfāts ar nelielu brīva
    riboflavīna un riboflavīndifosfāta piemaisījumu
3.3. Klase Izoalloksazīns
3.4. EINECS numurs 204-988-6
3.5. Ķīmiskais nosaukums Mononātrija (2R,3R,4S)-5-(3')10'-dihidro-7',8'-
    dimetil-2',4'-diokso-10'-benzo(g)pteridinil)-
    2,3,4-trihidroksipentilfosfāts; riboflavīna 5'-
    monofosfāta estera mononātrija sāls
3.6. Ķīmiskā formula C17H20N4NaO9P (bezūdens viela)
    C17H20N4NaO9P·2H2O (dihidrāts)
3.7. Molekulmasa 541,36
3.8. Pamatviela Krāsvielu kopīgais saturs - ne mazāk kā 95 %,
    aprēķināts kā dihidrāts = 250
    (aptuveni pie 375 nm ūdens šķīdumā)
3.9. Ārējais izskats Dzeltens līdz oranžs kristālisks higroskopisks
    pulveris ar vāju aromātu un rūgtu garšu
3.10. Identitātes pierādīšana:
3.10.1. Spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 375 nm A375/A267 = 0,30-0,34;
    A444/A267 = 0,35-0,40 (ūdens šķīdumā)
3.10.2. Īpatnējais optiskās griešanās leņķis = (+38o)-(+42o) (5 M HCl šķīdumā)
3.11. Tīrības kritēriji:
3.11.1. Zudumi pēc žāvēšanas Ne vairāk kā 8 % (100 oC, 5 h vakuumā
    virs P2O5), aprēķināti dihidrātam
3.11.2. Pelni (sulfātu veidā) Ne vairāk kā 25 %
3.11.3. Pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 70 mg/kg, aprēķināti kā anilīns
3.11.4. Neorganiskie fosfāti Ne vairāk kā 1,0 %, aprēķināti kā PO4
    bezūdens vielai
3.11.5. Papildu krāsvielas Riboflavīns (brīvā formā) - ne vairāk kā 6 %,
    riboflavīna difosfāts - ne vairāk kā 6 %
3.11.6. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
3.11.7. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
3.11.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
3.11.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
3.11.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
4. E 102 - Tartrazīns
4.1. Sinonīmi CI pārtikas dzeltenais 4 (CI food yellow 4) 4.2. Definīcija Tartrazīns sastāv no trinātrija 5-hidroksi-1-
    (4-sulfonatofenil)-4-(4-sulfonatofenilazo)-H-
    pirazol-3-karboksilāta un papildu krāsvielām
    kopā ar nātrija hlorīdu un/vai nātrija sulfātu
    kā galvenajām komponentēm bez krāsvielu
    īpašībām. Tartrazīnu parasti izmanto nātrija
    sāls formā, bet var lietot arī kalcija un kālija sāļus.
4.3. Klase Monoazo
4.4. Krāsu indeksa numurs 19140
4.5. EINECS numurs 217-699-5
4.6. Ķīmiskais nosaukums Trinātrija 5-hidroksi-1-(4-sulfonatofenil)-4-(4-
    sulfonatofenilazo)-H-pirazol-3-karboksilāts 4.7. Ķīmiskā formula C16H9N4Na3O9S2
4.8. Molekulmasa 534,37
4.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 85 %,
    aprēķināts kā trinātrija sāls = 530
    (aptuveni pie 426 nm ūdens šķīdumā)
4.10. Ārējais izskats Gaiši oranžs pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - dzeltens
4.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 426 nm
4.12. Tīrības kritēriji:
4.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
4.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 1,0 %
4.12.3. Citi organiski savienojumi,
  kas nav krāsvielas:
  4-hidrazīnobenzolsulfoskābe;
  4-aminobenzol-1-sulfoskābe; 5-okso-1-
  (4-sulfofenil)-2- pirazolīn-3- Kopā ne vairāk kā 0,5 %
  karbonskābe; 4,4'-diazoaminodi
  (benzolsulfoskābe); tetrahidroksidzintarskābe  
4.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns 4.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % neitrālā vidē
4.12.6. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
4.12.7. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
4.12.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
4.12.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
4.12.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
5. E 104 - Hinolīna dzeltenais
5.1. Sinonīmi CI pārtikas dzeltenais 13 (CI food yellow 13) 5.2. Definīcija un iegūšanas apraksts Hinolīna dzelteno pagatavo, sulfurējot 2-(2-
    hinolil)indan-1,3-dionu. Hinolīna dzeltenais
    sastāv no 2-(2-hinolil)indan-1,3-diona
    disulfoskābes (galvenā sastāvdaļa),
    monosulfoskābes un trisulfoskābes nātrija sāļu
    maisījuma un papildu krāsvielām kopā ar
    nātrija hlorīdu un/vai nātrija sulfātu kā
    galvenajām komponentēm bez krāsvielu
    īpašībām. Hinolīna dzelteno parasti lieto
    nātrija sāls formā, bet var lietot arī kalcija un
    kālija sāļus.
5.3. Klase Hinoftalons
5.4. Krāsu indeksa numurs 47005
5.5. EINECS numurs 305-897-5
5.6. Ķīmiskais nosaukums 2-(2-hinolil)indan-1,3-diona disulfonāta
    dinātrija sāls (galvenā sastāvdaļa)
5.7. Ķīmiskā formula C18H9NNa2O8S2 (galvenā sastāvdaļa)
5.8. Molekulmasa 477,38 (galvenā sastāvdaļa)
5.9. Pamatviela Krāsvielu kopīgais saturs - ne mazāk kā 70 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls Hinolīna dzeltenais
    satur šādas krāsvielas: 2-(2-hinolil)indan-1,3-
    diona dinātrija disulfonāts - ne mazāk kā 80 %;
    2-(2-hinolil)indan-1,3-diona nātrija
    monosulfonāts - ne vairāk kā 15 %; 2-(2-
    hinolil)indan-1,3-diona trinātrija trisulfonāts -
    ne vairāk kā 7 %. = 865 (aptuveni pie
    411 nm etiķskābes ūdens šķīdumā, galvenā
    sastāvdaļa)
5.10. Ārējais izskats Dzeltens pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - dzeltens
5.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums etiķskābes
    ūdens šķīdumā (pH = 5) aptuveni pie 411 nm
5.12. Tīrības kritēriji:
5.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
5.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 4,0 %
5.12.3. Citi organiski savienojumi,
  kas nav krāsvielas: 2-metilhinolīns;
  2-metilhinolīnsulfoskābe; ftalskābe; Kopā ne vairāk kā 0,5 %
  2,6-dimetilhinolīns;
  2,6-dimetilhinolīnsulfoskābe  
5.12.4. 2-(2-Hinolil)indan-1,3-dions Ne vairāk kā 4 mg/kg
5.12.5. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
5.12.6. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % neitrālā vidē
5.12.7. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
5.12.8. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
5.12.9. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
5.12.10. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
5.12.11. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
6. E 110 - Saulrieta dzeltenais FCF,
  oranždzeltenais S
6.1. Sinonīmi CI pārtikas dzeltenais 3 (CI food yellow 3)
6.2. Definīcija Saulrieta dzeltenais sastāv no dinātrija 2-
    hidroksi-1-(4-sulfonatofenilazo)naftalīn-6-
    sulfonāta un papildu krāsvielām kopā ar nātrija
    hlorīdu un/vai nātrija sulfātu kā galvenajām
    komponentēm bez krāsvielu īpašībām.
    Saulrieta dzelteno parasti lieto nātrija sāls
    formā, bet var lietot arī kalcija un kālija sāļus.
6.3. Klase Monoazo
6.4. Krāsu indeksa numurs 15985
6.5. EINECS numurs 220-491-7
6.6. Ķīmiskais nosaukums Dinātrija 2-hidroksi-1-(4-sulfonatofenilazo)
    naftalīn-6-sulfonāts
6.7. Ķīmiskā formula C16H10N2Na2O7S2
6.8. Molekulmasa 452,37
6.9. Pamatviela Krāsvielu kopīgais saturs - ne mazāk kā 85 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls = 555
    (aptuveni pie 485 nm ūdens šķīdumā (pH = 7))
6.10. Ārējais izskats Oranžsarkans pulveris vai granulas; ūdens
    šķīdums - oranžs
6.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā (pH = 7)
    aptuveni pie 485 nm
6.12. Tīrības kritēriji:
6.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
6.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 5,0 %
6.12.3. Citi organiski savienojumi, kas nav
  krāsvielas:
  4-aminobenzol-1-sulfoskābe;
  3-hidroksinaftalīn-2,7-disulfoskābe;
  6-hidroksinaftalīn-2-sulfoskābe; Kopā ne vairāk kā 0,5 %
  7-hidroksinaftalīn-1,3-disulfoskābe;  
  4,4'-diazoaminodi(benzol- sulfoskābe);
  6,6'-dioksidi(naftalīn-2-sulfoskābe)  
6.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
6.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % neitrālā vidē
6.12.6. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
6.12.7. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
6.12.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
6.12.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
6.12.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
7. E 120 - Košenils, karmīnskābe, karmīni
7.1. Definīcija un iegūšanas apraksts Karmīnus un karmīnskābi iegūst no košenila,
    kas sastāv no kukaiņu Dactylopius coccus
    Costa mātīšu kaltētu ķermeņu ūdens, ūdens-
    spirta vai spirta ekstraktiem. Krāsojumu dod
    karmīnskābe. Var veidot karmīnskābes
    (karmīnu) alumīnija lakas ar karmīnskābes un
    alumīnija molāro attiecību 2:1. Komerciālajos
    produktos krāsvielas veido kompleksus ar
    amonija, kalcija, nātrija vai kālija katjoniem
    (ar atsevišķiem katjoniem vai to kombinācijām),
    un katjoni var būt arī pārākumā. Komerciālie
    produkti var saturēt arī kukaiņos esošo
    olbaltumvielu materiālus un brīvu karminātu
    vai nelielu kompleksi nesaistītu alumīnija
    katjonu atlikumu.
7.2. Klase Antrahinons
7.3. Krāsu indeksa numurs 75470
7.4. EINECS numurs 215-680-6 (košenils); 215-023-3
    (karmīnskābe); 215-724-4 (karmīni)
7.5. Ķīmiskais nosaukums 7-b-D-glikopiranozil-3,5,6,8-tetrahidroksi-1-
    metil-9,10-dioksoantracēn-2-karbonskābe
    (karmīnskābe); karmīns ir hidratēts
    karmīnskābes alumīnija helāts
7.6. Ķīmiskā formula C22H20O13 (karmīnskābe)
7.7. Molekulmasa 492,39 (karmīnskābe)
7.8. Pamatviela Karmīnskābes saturs to saturošajos ekstraktos
    - ne mazāk kā 2,0 %; karmīnskābes saturs
    helātos - ne mazāk kā 50 %
7.9. Ārējais izskats Sarkana līdz tumšsarkana irdena cieta viela
    vai pulveris. Košenila ekstrakts parasti ir
    tumšsarkans šķidrums, bet var arī būt izžāvēts
    kā pulveris.
7.10. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums amonjaka ūdens
    šķīdumā aptuveni pie 518 nm, absorbcijas
    maksimums atšķaidītā sālsskābes šķīdumā
    aptuveni pie 494 nm (karmīnskābe)
7.11. Tīrības kritēriji:
7.11.1. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
7.11.2. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
7.11.3. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
7.11.4. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
7.11.5. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
8. E 122 - Azorubīns, karmoizīns
8.1. Sinonīmi CI pārtikas sarkanais 3 (CI food red 3)
8.2. Definīcija Azorubīns sastāv no dinātrija 4-hidroksi-3-(4-
    sulfonato-1-naftilazo)naftalīn-1-sulfonāta un
    papildu krāsvielām kopā ar nātrija hlorīdu un/
    vai nātrija sulfātu kā galvenajām komponentēm
    bez krāsvielu īpašībām. Azorubīnu parasti lieto
    nātrija sāls formā, bet var lietot arī kalcija un
    kālija sāļus.
8.3. Klase Monoazo
8.4. Krāsu indeksa numurs 14720
8.5. EINECS numurs 222-657-4
8.6. Ķīmiskais nosaukums Dinātrija 4-hidroksi-3-(4-sulfonato-1-
    naftilazo)- naftalīn-1-sulfonāts
8.7. Ķīmiskā formula C20H12N2Na2O7S2
8.8. Molekulmasa 502,44
8.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 85 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls = 510
    (aptuveni pie 516 nm ūdens šķīdumā)
8.10. Ārējais izskats Sarkans līdz sarkanbrūns pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - sarkans
8.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 516 nm
8.12. Tīrības kritēriji:
8.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
8.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 2,0 %
8.12.3. Citi organiski savienojumi, kas nav krāsvielas:
  4-aminonaftalīn-1-sulfoskābe;  
  4-hidroksinaftalīn-1-sulfoskābe Kopā ne vairāk kā 0,5 %
8.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
8.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % neitrālā vidē
8.12.6. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
8.12.7. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
8.12.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
8.12.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
8.12.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
9. E 123 - Amarants
9.1. Sinonīmi CI pārtikas sarkanais 9 (CI food red 9)
9.2. Definīcija Amarants sastāv no trinātrija 2-hidroksi-1-(4-
    sulfonato-1-naftilazo)naftalīn-3,6-disulfonāta
    un papildu krāsvielām kopā ar nātrija hlorīdu
    un/vai nātrija sulfātu kā galvenajām komponentēm
    bez krāsvielu īpašībām. Amarantu parasti lieto
    nātrija sāls formā, bet var lietot arī kalcija un
    kālija sāļus.
9.3. Klase Monoazo
9.4. Krāsu indeksa numurs 16185
9.5. EINECS numurs 213-022-2
9.6. Ķīmiskais nosaukums Trinātrija 2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-
    naftilazo)-naftalīn-3,6-disulfonāts
9.7. Ķīmiskā formula C20H11N2Na3O10S3
9.8. Molekulmasa 604,48
9.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 85 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls = 440
    (aptuveni pie 520 nm ūdens šķīdumā)
9.10. Ārējais izskats Sarkanīgi brūns pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - sarkans
9.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 520 nm
9.12. Tīrības kritēriji:
9.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
9.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 3,0 %
9.12.3. Citi organiski savienojumi, kas nav krāsvielas:
  4-aminonaftalīn-1-sulfoskābe;
  3-hidroksinaftalīn-2,7-disulfoskābe;
  6-hidroksinaftalīn-2-sulfokābe; Kopā ne vairāk kā 0,5 %
  7-hidroksinaftalīn-1,3-disulfoskābe;
  7-hidroksinaftalīn-1,3,6-trisulfoskābe  
9.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
9.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % neitrālā vidē
9.12.6. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
9.12.7. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
9.12.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
9.12.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
9.12.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
10. E 124 - Kumačs 4R, košenila sarkanais A
10.1. Sinonīmi CI pārtikas sarkanais 7 (CI food red 7),
    jaunais kokīns (new coccine)
10.2. Definīcija Kumačs 4R sastāv no trinātrija 2-hidroksi-1-
    (4-sulfonato-1-naftilazo)naftalīn-6,8-disulfonāta
    un papildu krāsvielām kopā ar nātrija hlorīdu
    un/vai nātrija sulfātu kā galvenajām komponentēm
    bez krāsvielu īpašībām. Kumaču 4R parasti
    lieto nātrija sāls formā, bet var lietot arī kalcija
    un kālija sāļus.
10.3. Klase Monoazo
10.4. Krāsu indeksa numurs 16255
10.5. EINECS numurs 220-036-2
10.6. Ķīmiskais nosaukums Trinātrija 2-hidroksi-1-(4-sulfonato-1-
    naftilazo)naftalīn-6,8-disulfonāts
10.7. Ķīmiskā formula C20H11N2Na3O10S3
10.8. Molekulmasa 604,48
10.9. Pamatviela Krāsvielu kopīgais saturs - ne mazāk kā 80 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls = 430
    (aptuveni pie 505 nm ūdens šķīdumā)
10.10. Ārējais izskats Sarkanīgi brūns pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - sarkans
10.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 505 nm
10.12. Tīrības kritēriji:
10.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
10.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 1,0 %
10.12.3. Citi organiski savienojumi, kas nav krāsvielas:
  4-aminonaftalīn-1-sulfoskābe;
  7-hidroksinaftalīn-1,3-disulfoskābe;
  3-hidroksinaftalīn-2,7- disulfoskābe; Kopā ne vairāk kā 0,5 %
  6-hidroksinaftalīn-2-sulfokābe;
  7-hidroksinaftalīn-1,3,6-trisulfoskābe  
10.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
10.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % neitrālā vidē
10.12.6. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
10.12.7. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
10.12.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
10.12.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
10.12.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
11. E 127 - Eritrozīns
11.1. Sinonīmi CI pārtikas sarkanais 14 (CI food red 14)
11.2. Definīcija Eritrozīns sastāv no dinātrija 2-(2,4,5,7-
    tetrajod-3-oksido-6-oksoksantēn-9-il)benzoāta
    monohidrāta un papildu krāsvielām kopā ar
    ūdeni, nātrija hlorīdu un/vai nātrija sulfātu kā
    galvenajām komponentēm bez krāsvielu
    īpašībām. Eritrozīnu parasti lieto nātrija sāls
    formā, bet var lietot arī kalcija un kālija sāļus.
11.3. Klase Ksantēns
11.4. Krāsu indeksa numurs 45430
11.5. EINECS numurs 240-474-8
11.6. Ķīmiskais nosaukums Dinātrija 2-(2,4,5,7-tetrajod-3-oksido-6-
    oksoksantēn-9-il)benzoāta monohidrāts
11.7. Ķīmiskā formula C20H6I4Na2O5·H2O
11.8. Molekulmasa 897,88
11.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 87 %,
    aprēķināts kā bezūdens krāsvielas nātrija sāls
    = 1100 (aptuveni pie 526 nm ūdens
    šķīdumā (pH = 7))
11.10. Ārējais izskats Sarkans pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - sarkans
11.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 526 nm (pH = 7)
11.12. Tīrības kritēriji:
11.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
11.12.2. Papildu krāsvielas, izņemot fluoresceīnu Ne vairāk kā 4,0 %
11.12.3. Neorganiskie jodīdi Ne vairāk kā 0,1 %, aprēķināti kā nātrija jodīds
11.12.4. Fluoresceīns Ne vairāk kā 20 mg/kg
11.12.5. Citi organiski savienojumi,
  kas nav krāsvielas: trijodrezorcīns; Ne vairāk kā 0,2 %
  2-(2,4-dihidroksi-3,5-dijodbenzoil)  
  benzoskābe Ne vairāk kā 0,2 %
11.12.6. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % (no šķīdumiem
    ar pH starp 7 un 8)
11.12.7. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
11.12.8. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
11.12.9. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
11.12.10. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
11.12.11. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
11.13. Eritrozīna alumīnija lakas:
  nātrija hidroksīdā nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,5 % (nav pielietojama sālsskābē
    nešķīstošu vielu metode, šai krāsvielai to
    aizstāj ar nātrija hidroksīdā nešķīstošu vielu
    metodi)
12. E 128 - Sarkanais 2G
12.1. Sinonīmi CI pārtikas sarkanais 10 (CI food red 10);
    azogeranīns (azogeranine)
12.2. Definīcija Sarkanais 2G sastāv no dinātrija 8-acetamido-
    1-hidroksi-2-fenilazonaftalīn-3,6-disulfonāta
    un papildu krāsvielām kopā ar nātrija hlorīdu
    un/vai nātrija sulfātu kā galvenajām
    komponentēm bez krāsvielu īpašībām.
    Sarkano 2G parasti lieto nātrija sāls formā,
    bet var lietot arī kalcija un kālija sāļus.
12.3. Klase Monoazo
12.4. Krāsu indeksa numurs 18050
12.5. EINECS numurs 223-098-9
12.6. Ķīmiskais nosaukums Dinātrija 8-acetamido-1-hidroksi-2-
    fenilazonaftalīn-3,6-disulfonāts
12.7. Ķīmiskā formula C18H13N3Na2O8S2
12.8. Molekulmasa 509,43
12.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 80 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls = 620
    (aptuveni pie 532 nm ūdens šķīdumā)
12.10. Ārējais izskats Sarkans pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - sarkans
12.11. Identitātes pierādīšana - spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 532 nm
12.12. Tīrības kritēriji:
12.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
12.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 2,0 %
12.12.3. Citi organiski savienojumi,
  kas nav krāsvielas:
  5-acetamido-4-hidroksi- naftalīn-
  2,7-disulfoskābe; Kopā ne vairāk kā 0,5 %
  5-amino-4-hidroksinaftalīn-2,7-disulfoskābe  
12.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
12.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % neitrālā vidē
12.12.6. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
12.12.7. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
12.12.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
12.12.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
12.12.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
13. E 129 - Alūra sarkanais AC
13.1. Sinonīmi CI pārtikas sarkanais 17 (CI food red 17)
13.2. Definīcija Alūra sarkanais AC sastāv no dinātrija 2-
    hidroksi-1-(2-metoksi-5-metil-4-sulfonatofenilazo)
    naftalīn-6-sulfonāta un papildu krāsvielām
    kopā ar nātrija hlorīdu un/vai nātrija sulfātu
    kā galvenajām komponentēm bez krāsvielu
    īpašībām. Alūra sarkano AC parasti lieto
    nātrija sāls formā, bet var lietot arī kalcija un
    kālija sāļus.
13.3. Klase Monoazo
13.4. Krāsu indeksa numurs 16035
13.5. EINECS numurs 247-368-0
13.6. Ķīmiskais nosaukums Dinātrija 2-hidroksi-1-(2-metoksi-5-metil-4-
    sulfonatofenilazo)naftalīn-6-sulfonāts
13.7. Ķīmiskā formula C18H14N2Na2O8S2
13.8. Molekulmasa 496,42
13.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 85 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls = 540
    (aptuveni pie 504 nm ūdens šķīdumā (pH = 7))
13.10. Ārējais izskats Tumši sarkans pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - sarkans
13.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 504 nm
13.12. Tīrības kritēriji:
13.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
13.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 3,0 %
13.12.3. Citi organiski savienojumi,
  kas nav krāsvielas: 6-hidroksi-2-
  naftalīnsulfoskābes nātrija sāls; Ne vairāk kā 0,3 %
  4-amino-5-metoksi-2-metil-
  benzolsulfoskābe; Ne vairāk kā 0,2 %
  6,6'-dioksibis-
  (2-naftalīnsulfoskābes) dinātrija sāls Ne vairāk kā 1,0 %
13.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
13.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % (no šķīdumiem ar pH = 7)
13.12.6. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
13.12.7. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
13.12.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
13.12.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
13.12.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
14. E 131 - Patentzilais V
14.1. Sinonīmi CI pārtikas zilais 5 (CI food blue 5)
14.2. Definīcija Patentzilais V sastāv no kalcija vai nātrija [4-
    (a-(4-dietilaminofenil)-5-hidroksi-2,4-
    disulfofenilmetilidēn)-2,5-cikloheksadiēn-1-
    ilidēn] dietilamonija hidroksīda iekšējā sāls un
    papildu krāsvielām kopā ar nātrija hlorīdu
    un/vai nātrija sulfātu, un/vai kalcija sulfātu kā
    galvenajām komponentēm bez krāsvielu
    īpašībām. Var lietot arī kālija sāli.
14.3. Klase Triarilmetāns
14.4. Krāsu indeksa numurs 42051
14.5. EINECS numurs 222-573-8
14.6. Ķīmiskais nosaukums Kalcija vai nātrija [4-(a-(4-dietilaminofenil)-
    5-hidroksi-2,4-disulfofenilmetilidēn)-2,5-
    cikloheksadiēn-1-ilidēn] dietilamonija
    hidroksīda iekšējais sāls
14.7. Ķīmiskā formula C27H31N2O7S2Ca1/2 (kalcija sāls)
    C27H31N2O7S2Na (nātrija sāls)
14.8. Molekulmasa 579,72 (kalcija sāls) 582,67 (nātrija sāls)
14.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 85 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls = 2000
    (aptuveni pie 638 nm ūdens šķīdumā (pH = 5))
14.10. Ārējais izskats Tumši zils pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - zils
14.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 638 nm (pH = 5)
14.12. Tīrības kritēriji:
14.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
14.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 2,0 %
14.12.3. Citi organiski savienojumi,
  kas nav krāsvielas:
  3-hidroksibenzaldehīds;
  3-hidroksibenzoskābe; 3-hidroksi-
  4-sulfobenzoskābe;
  N,N-dietilaminobenzolsulfo-skābe Kopā ne vairāk kā 0,5 %
14.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
14.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % (no šķīdumiem ar pH = 5)
14.12.6. Leiko bāze Ne vairāk kā 4,0 %
14.12.7. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
14.12.8. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
14.12.9. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
14.12.10. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
14.12.11. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
15. E 132 - Indigotīns, indigokarmīns
15.1. Sinonīmi CI pārtikas zilais 1 (CI food blue 1)
15.2. Definīcija Indigotīns sastāv no dinātrija 3,3'-diokso-2,2'-
    biindolilidēn-5,5'-disulfonāta un dinātrija 3,3'-     diokso-2,2'-biindolilidēn-5,7'-disulfonāta     maisījuma un papildu krāsvielām kopā ar
    nātrija hlorīdu un/vai nātrija sulfātu kā
    galvenajām komponentēm bez krāsvielu
    īpašībām. Indigotīnu parasti lieto nātrija sāls
    formā, bet var lietot arī kalcija un kālija sāļus.
15.3. Klase Indigoīds
15.4. Krāsu indeksa numurs 73015
15.5. EINECS numurs 212-728-8
15.6. Ķīmiskais nosaukums Dinātrija 3,3'-diokso-2,2'-biindolilidēn-5,5'-d
    isulfonāts
15.7. Ķīmiskā formula C16H8N2Na2O8S2
15.8. Molekulmasa 466,36
15.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 85 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls; dinātrija 3,3'-diokso-
    2,2'-biindolilidēn-5,7'-disulfonāta saturs - ne
    vairāk kā 18 % = 480 (aptuveni pie
    610 nm ūdens šķīdumā)
15.10. Ārējais izskats Tumši zils pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - zils
15.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 610 nm
15.12. Tīrības kritēriji:
15.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
15.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 1,0 %, izņemot dinātrija 3,3'-
    diokso-2,2'-biindolilidēn-5,7'-disulfonātu
15.12.3. Citi organiski savienojumi,
  kas nav krāsvielas:
  izatīn-5-sulfoskābe; Kopā ne vairāk kā 0,5 %
  5-sulfoantranilskābe; antranilskābe  
15.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
15.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % neitrālā vidē
15.12.6. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
15.12.7. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
15.12.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
15.12.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
15.12.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
16. E 133 - Briljantzilais FCF
16.1. Sinonīmi CI pārtikas zilais 2 (CI food blue 2)
16.2. Definīcija Briljantzilais FCF sastāv no dinātrija a-(4-(N-
    etil-3-sulfonatobenzilamino)fenil)-a-(4-(N-etil-
    3-sulfonatobenzilamino)cikloheksa-2,5-
    dienilidēn)-toluol-2-sulfonāta un tā izomēriem
    un papildu krāsvielām kopā ar nātrija hlorīdu
    un/vai nātrija sulfātu kā galvenajām
    komponentēm bez krāsvielu īpašībām.
    Briljantzilo FCF parasti lieto nātrija sāls formā,
    bet var lietot arī kalcija un kālija sāļus.
16.3. Klase Triarilmetāns
16.4. Krāsu indeksa numurs 42090
16.5. EINECS numurs 223-339-8
16.6. Ķīmiskais nosaukums Dinātrija a-(4-(N-etil-3-sulfonatobenzilamino)
    fenil)-a-(4-(N-etil-3-sulfonatobenzilamino)
    cikloheksa-2,5-dienilidēn)toluol-2-sulfonāts
16.7. Ķīmiskā formula C37H34N2Na2O9S3
16.8. Molekulmasa 792,84
16.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 85 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls = 1630
    (aptuveni pie 630 nm ūdens šķīdumā)
16.10. Ārējais izskats Sarkanīgi zils pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - zils
16.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 630 nm
16.12. Tīrības kritēriji:
16.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
16.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 6,0 %
16.12.3. Citi organiski savienojumi,
  kas nav krāsvielas: 2-, 3- un 4-formil-
  benzolsulfoskābes (kopā); Ne vairāk kā 1,5 %
  3-((etil)(4-sulfofenil)amino)-
  metilbenzolsulfoskābe Ne vairāk kā 0,3 %
16.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
16.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % (pH = 7)
16.12.6. Leiko bāze Ne vairāk kā 5,0 %
16.12.7. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
16.12.8. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
16.12.9. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
16.12.10. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
16.12.11. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
17. E 140 (I) - Hlorofili
17.1. Sinonīmi CI dabīgais zaļais 3 (CI natural green 3);
    magnija hlorofils (magnesium chlorophyll);
    magnija feofitīns (magnesium phaeophytin)
17.2. Definīcija un iegūšanas apraksts Hlorofilus iegūst no dabīgā augu pārtikas
    materiāla, zāles, lucernas un nātres, ekstrahējot
    ar šķīdinātāju. Šķīdinātāja atdalīšanas laikā no
    hlorofiliem pilnīgi vai daļēji var tikt atdalīts
    koordinētais magnijs, dodot atbilstošos
    feofitīnus. Galvenās krāsvielas ir feofitīni un
    magnija hlorofili. Estrakcijas produkts, no kura
    atdalīts šķīdinātājs, satur citus pigmentus,
    piemēram, karotinoīdus, kā arī eļļas, taukus u
    n vaskus, kas dabiski atrodas izejmateriālā.
    Ekstrakcijā var izmantot tikai šādus
    šķīdinātājus: acetonu, metiletilketonu,
    dihlormetānu, oglekļa dioksīdu, metanolu,
    etanolu, propan-2-olu, heksānu.
17.3. Klase Porfirīns
17.4. Krāsu indeksa numurs 75810
17.5. EINECS numurs 215-800-7 (hlorofili), 207-536-6 (hlorofils a),
    208-272-4 (hlorofils b)
17.6. Ķīmiskais nosaukums Galvenās krāsvielas: fitil(132R,17S,18S)-3-(8-
    etil-132-metoksikarbonil-2,7,12,18-tetrametil-
    13'-okso-3-vinil-131-132-17,18-
    tetrahidrociklopenta[at]-porfirīn-17-il)
    propionāts (feofitīns a) vai tā magnija
    komplekss (hlorofils a); fitil(132R,17S,18S)-
    3-(8-etil-7-formil-132-metoksikarbonil-2,12,18-
    trimetil-13'-okso-3-vinil-131-132-17,18-
    tetrahidrociklopenta[at]-porfirīn-17-il)
    propionāts (feofitīns b) vai tā magnija
    komplekss (hlorofils b)
17.7. Ķīmiskā formula C55H72MgN4O5 (hlorofils a, magnija komplekss)
    C55H74N4O5 (hlorofils a) C55H70MgN4O6
    (hlorofils b, magnija komplekss) C55H72N4O6
    (hlorofils b)
17.8. Molekulmasa 893,51 (hlorofils a, magnija komplekss)
    871,22 (hlorofils a) 907,49 (hlorofils b,
    magnija komplekss) 885,20 (hlorofils b)
17.9. Pamatviela Kopējais kombinēto hlorofilu un to magnija
    kompleksu saturs - ne mazāk kā 10 %
    = 700 (aptuveni pie 409 nm
    hloroforma šķīdumā)
17.10. Ārējais izskats Vaskveida viela krāsu intervālā no olīvu zaļas
    līdz tumši zaļai, atkarībā no koordinētā magnija
    satura
17.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimums hloroforma šķīdumā
    aptuveni pie 409 nm
17.12. Tīrības kritēriji:
17.12.1. Šķīdinātāju atlikums:
  acetons; propan-2-ols;
  metiletilketons; metanols; etanols; heksāns; Ne vairāk kā 50 mg/kg, atsevišķi vai kopā
  dihlormetāns Ne vairāk kā 10 mg/kg
17.12.2. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
17.12.3. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
17.12.4. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
17.12.5. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
17.12.6. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
18. E 140 (II) - Hlorofilīni
18.1. Sinonīmi CI dabīgais zaļais 5 (CI natural green 5);
    nātrija hlorofilīns (sodium chlorophyllin);
    kālija hlorofilīns (potassium chlorophyllin)
18.2. Definīcija un iegūšanas apraksts Hlorofilīnu sārmu metālu sāļus iegūst
    pārziepošanas reakcijā no dabīgā augu pārtikas
    materiāla, zāles, lucernas un nātres ekstraktiem
    šķīdinātājā. Pārziepošanas reakcijā notiek
    metilestera un fitilestera grupu atšķelšana un
    daļēji var notikt ciklopentenilgredzena
    sašķelšana. Skābes grupas tiek neitralizētas,
    veidojot kālija un/vai nātrija sāļus. Ekstrakcijā
    var izmantot tikai šādus šķīdinātājus: acetonu,
    metiletilketonu, dihlormetānu, oglekļa
    dioksīdu, metanolu, etanolu, propan-2-olu,
    heksānu.
18.3. Klase Porfirīns
18.4. Krāsu indeksa numurs 75815
18.5. EINECS numurs 287-483-3
18.6. Ķīmiskais nosaukums Galvenās krāsvielas to skābju formās ir: 3-
    (10-karboksilato-4-etil-1,3,5,8-tetrametil-9-
    okso-2-vinilforbīn-7-il)propionāts (hlorofilīns a)
    un 3-(10-karboksilato-4-etil-3-formil-1,5,8-
    trimetil-9-okso-2-vinilforbīn-7-il)propionāts
    (hlorofilīns b). Atkarībā no hidrolīzes pakāpes
    ciklopentenilgre- dzens var būt sašķelts,
    tādējādi izveidojot trešo karboksilgrupu. Var
    saturēt magnija kompleksus.
18.7. Ķīmiskā formula C34H34N4O5 (hlorofilīns a, skābes forma)
    C34H32N4O6 (hlorofilīns b, skābes forma)
18.8. Molekulmasa 578,68 (hlorofilīns a) 592,66 (hlorofilīns b)
    Ja ciklopentenilgredzens ir sašķelts,
    molekulmasa var būt palielināta par 18
    daltoniem.
18.9. Pamatviela Kopīgais hlorofilīnu saturs žāvētam (100 oC, 1 h)
    paraugam - ne mazāk kā 95 % = 700
    (aptuveni pie 405 nm ūdens šķīdumā (pH = 9))
    = 140 (aptuveni pie 653 nm ūdens
    šķīdumā (pH = 9))
18.10. Ārējais izskats Tumši zaļš līdz zili melns pulveris
18.11. Identitātes noteikšana -spektrometrija Absorbcijas maksimumi fosfāta bufera ūdens
    šķīdumā (pH = 9) aptuveni pie 405 nm
    un 653 nm
18.12. Tīrības kritēriji:
18.12.1. Šķīdinātāju atlikums:
  acetons; propan-2-ols;
  metiletilketons; metanols; etanols; heksāns;  
  dihlormetāns Ne vairāk kā 10 mg/kg
18.12.2. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
18.12.3. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
18.12.4. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
18.12.5. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
18.12.6. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
19. E 141 (I) - Hlorofilu vara kompleksi
19.1. Sinonīmi CI dabīgais zaļais 3 (CI natural green 3); vara
    hlorofils (copper chlorophyll); vara feofitīns
    (copper phaeophytin)
19.2. Definīcija un iegūšanas apraksts Vara hlorofilus iegūst, pievienojot vara sāļus
    vielai, ko iegūst ar selektīvo šķīdinātāju
    ekstrakciju no dabīgā augu pārtikas materiāla,
    zāles, lucernas un nātres. Produkts, no kura
    atdalīts šķīdinātājs, satur arī citus pigmentus,
    piemēram, karotinoīdus, kā arī taukus un
    vaskus, kas dabiski atrodas izejmateriālā.
    Galvenās krāsvielas ir vara feofitīni.
    Ekstrakcijā var izmantot tikai šādus
    šķīdinātājus: acetonu, metiletilketonu,
    dihlormetānu, oglekļa dioksīdu, metanolu,
    etanolu, propan-2-olu, heksānu.
19.3. Klase Porfirīns
19.4. Krāsu indeksa numurs 75815
19.5. EINECS numurs 239-830-5 (vara hlorofils a), 246-020-5
    (vara hlorofils b)
19.6. Ķīmiskais nosaukums Vara (II) fitil(132R,17S,18S)-3-(8-etil-132-
    metoksikarbonil-2,7,12,18-tetrametil-13'-okso-
    3-vinil-131-132-17,18-tetrahidrociklopenta[at]-
    porfirīn-17-il)propionāts (vara hlorofils a); vara
    (II) fitil(132R,17S,18S)-3-(8-etil-7-formil-132-
    metoksikarbonil-2,12,18-trimetil-13'-okso-3-
    vinil-131-132-17,18-tetrahidrociklopenta[at]-
    porfirīn-17-il)propionāts (vara hlorofils b)
19.7. Ķīmiskā formula C55H72CuN4O5 (vara hlorofils a) C55H70CuN4O6
    (vara hlorofils b)
19.8. Molekulmasa 932,75 (vara hlorofils a) 946,73 (vara hlorofils b)
19.9. Pamatviela Kopīgais vara hlorofilu saturs - ne mazāk kā
    10 % = 540 (aptuveni pie 422 nm
    hloroforma šķīdumā) = 300 (aptuveni
    pie 652 nm hloroforma šķīdumā)
19.10. Ārējais izskats Vaskveida viela krāsu intervālā no zili zaļas
    līdz tumši zaļai (atkarībā no izejmateriāla)
19.11. Identitātes pierādīšana -spektrometrija Absorbcijas maksimumi hloroforma šķīdumā
    aptuveni pie 422 nm un 652 nm
19.12. Tīrības kritēriji:
19.12.1. Šķīdinātāju atlikums:
  acetons; propan-2-ols;
  metiletilketons; metanols; etanols; heksāns; Ne vairāk kā 50 mg/kg, atsevišķi vai kopā
  dihlormetāns Ne vairāk kā 10 mg/kg
19.12.2. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
19.12.3. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
19.12.4. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
19.12.5. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
19.12.6. Vara joni Ne vairāk kā 200 mg/kg
19.12.7. Varš (kopīgais) Ne vairāk kā 8,0 % no visiem vara feofitīniem
20. E 141 (II) - Hlorofilīnu vara kompleksi
20.1. Sinonīmi Nātrija vara hlorofilīns (sodium copper
    chlorophyllin); kālija vara hlorofilīns (potas
    sium copper chlorophyllin); CI dabīgais zaļais
    5 (CI natural green 5)
20.2. Definīcija un iegūšanas apraksts Vara hlorofilīnu sārmu metālu sāļus iegūst,
    pievienojot vara sāļus vielai, ko iegūst,
    pārziepojot produktu, kas iegūts ar selektīvo
    šķīdinātāju ekstrakciju no dabīgā augu pārtikas
    materiāla, zāles, lucernas un nātres.
    Pārziepošanas reakcijā notiek metilestera un
    fitilestera grupu atšķelšana un var notikt daļēja
    ciklopentenilgredzena sašķelšana. Pēc vara
    pievienošanas attīrītiem hlorofillīniem skābes
    grupas tiek neitralizētas, veidojot kālija un/vai
    nātrija sāļus. Ekstrakcijā var izmantot tikai
    šādus šķīdinātājus: acetonu, metiletilketonu,
    dihlormetānu, oglekļa dioksīdu, metanolu,
    etanolu, propan-2-olu, heksānu.
20.3. Klase Porfirīns
20.4. Krāsu indeksa numurs 75815
20.5. Ķīmiskais nosaukums Galvenās krāsvielas to skābju formās ir: 3-
    (10-karboksilato-4-etil-1,3,5,8-tetrametil-9-
    okso-2-vinilforbīn-7-il)propionāts, vara
    komplekss (vara hlorofilīns a) un 3-(10-
    karboksilato-4-etil-3-formil-1,5,8-trimetil-9-
    okso-2-vinilforbīn-7-il)propionāts, vara
    komplekss (vara hlorofilīns b)
20.6. Ķīmiskā formula C34H32CuN4O5 (vara hlorofilīns a, skābes
    forma) C34H30CuN4O6 (vara hlorofilīns b,
    skābes forma)
20.7. Molekulmasa 640,20 (vara hlorofilīns a) 654,18 (vara
    hlorofilīns b) Ja ciklopentenilgredzens ir
    sašķelts, molekulmasa var būt palielināta par
    18 daltoniem.
20.8. Pamatviela Kopīgais vara hlorofilīnu saturs žāvētam (100 oC,
    1 h) paraugam - ne mazāk kā 95 % =
    565 (aptuveni pie 405 nm fosfāta bufera ūdens
    šķīdumā (pH = 7,5)) =145 (aptuveni
    pie 630 nm fosfāta bufera ūdens šķīdumā
    (pH = 7,5))
20.9. Ārējais izskats Tumši zaļš līdz zili melns pulveris
20.10. Identitātes pierādīšana - spektrometrija Absorbcijas maksimumi fosfāta bufera ūdens
    šķīdumā (pH = 7,5) aptuveni pie 405 nm un
    630 nm
20.11. Tīrības kritēriji:
20.11.1. Šķīdinātāju atlikums:
  acetons; propan-2-ols;
  metiletilketons; metanols; etanols; heksāns; Ne vairāk kā 50 mg/kg, atsevišķi vai kopā
  dihlormetāns Ne vairāk kā 10 mg/kg
20.11.2. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
20.11.3. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
20.11.4. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
20.11.5. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
20.11.6. Vara joni Ne vairāk kā 200 mg/kg
20.11.7. Varš (kopīgais) Ne vairāk kā 8,0 % no visiem vara
    hlorofilīniem
21. E 142 - Zaļais S
21.1. Sinonīmi CI pārtikas zaļais 4 (CI food green 4);
    briljantzaļais BS (brilliant green BS)
21.2. Definīcija Zaļais S sastāv no nātrija N-[4-[[4-(dimetil-
    amino)fenil]-(2-hidroksi-3,6-disulfo-1-
    naftalīnil)metilēn]-2,5-cikloheksadiēn-1-
    ilidēn]-N-metilmetānamīnija un papildu
    krāsvielām kopā ar nātrija hlorīdu un/vai nātrija
    sulfātu kā galvenajām komponentēm bez
    krāsvielu īpašībām. Zaļo S parasti lieto nātrija
    sāls formā, bet var lietot arī kalcija un kālija sāļus.
21.3. Klase Triarilmetāns
21.4. Krāsu indeksa numurs 44090
21.5. EINECS numurs 221-409-2
21.6. Ķīmiskais nosaukums Nātrija N-[4-[[4-(dimetilamino)fenil]-(2-
    hidroksi-3,6-disulfo-1-naftalīnil)metilēn]-2,5-
    cikloheksadiēn-1-ilidēn]-N-metilmetānamīnijs;
    nātrija 5-[4-dimetilamino-a-(4-dimetilimino-
    cikloheksa-2,5-diēnilidēn)benzil]-6-hidroksi-7-
    sulfonatonaftalīn-2-sulfonāts (alternatīvs
    ķīmiskais nosaukums)
21.7. Ķīmiskā formula C27H25N2NaO7S2
21.8. Molekulmasa 576,63
21.9. Pamatviela Kopīgais krāsvielu saturs - ne mazāk kā 80 %,
    aprēķināts kā nātrija sāls = 1720
    (aptuveni pie 632 nm ūdens šķīdumā)
21.10. Ārējais izskats Tumši zils vai tumši zaļš pulveris vai granulas;
    ūdens šķīdums - zils vai zaļš
21.11. Identitātes pierādīšana - spektrometrija Absorbcijas maksimums ūdens šķīdumā
    aptuveni pie 632 nm
21.12. Tīrības kritēriji:
21.12.1. Ūdenī nešķīstošas vielas Ne vairāk kā 0,2 %
21.12.2. Papildu krāsvielas Ne vairāk kā 1,0 %
21.12.3. Citi organiski savienojumi, kas nav krāsvielas:  
  4,4'-bis(dimetilamino)-benz-hidrilspirts; Ne vairāk kā 0,1 %
  4,4'-bis(dimetilamino)-benzofenons; Ne vairāk kā 0,1 %
  3-hidroksinaftalīn-2,7-di-sulfoskābe Ne vairāk kā 0,2 %
21.12.4. Nesulfurēti pirmējie aromātiskie amīni Ne vairāk kā 0,01 %, aprēķināti kā anilīns
21.12.5. Ar ēteri ekstrahējamas vielas Ne vairāk kā 0,2 % neitrālā vidē
21.12.6. Leiko bāze Ne vairāk kā 5,0 %
21.12.7. Arsēns Ne vairāk kā 3 mg/kg
21.12.8. Svins Ne vairāk kā 10 mg/kg
21.12.9. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
21.12.10. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
21.12.11. Smagie metāli Ne vairāk kā 40 mg/kg, aprēķināti kā svins
22. E 150a - Karamele
22.1. Definīcija un iegūšanas apraksts Karameli iegūst, noteiktā temperatūrā
    apstrādājot ogļhidrātus (komerciāli pieejamus
    dabīgos pārtikas saldinātājus, kas ir glikozes
    un fruktozes monomēri un/vai to polimēri, t.i.,
    glikozes sīrupi, saharoze, un/vai invertsīrupi
    un dekstroze). Karamelizācijas paātrināšanai
    var pielietot skābes, sārmus un sāļus, izņemot
    amonija savienojumus un sulfītus.
22.2. EINECS numurs 232-435-9
22.3. Ārējais izskats Tumši brūns līdz melns šķidrums vai cieta viela
22.4. Tīrības kritēriji:
22.4.1. Krāsas intensitāte 1) 0,01-0,12
22.4.2. Krāsviela, saistīta pie DEAE celulozes Ne vairāk kā 50 %
22.4.3. Krāsviela, saistīta pie fosforilcelulozes Ne vairāk kā 50 %
22.4.4. Slāpeklis (kopīgais) Ne vairāk kā 0,1 %
22.4.5. Sērs (kopīgais) Ne vairāk kā 0,2 %
22.4.6. Arsēns Ne vairāk kā 1 mg/kg
22.4.7. Svins Ne vairāk kā 2 mg/kg
22.4.8. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
22.4.9. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
22.4.10. Smagie metāli Ne vairāk kā 25 mg/kg, aprēķināti kā svins
1) Krāsas intensitāte izteikta kā 0,1 % (w/v) cietas karameles ūdens šķīduma absorbcija 1 cm kivetē pie 610 nm.
23. E 150b - Sulfīta karamele
23.1. Definīcija un iegūšanas apraksts Sulfīta karameli iegūst, noteiktā temperatūrā
    apstrādājot ogļhidrātus (komerciāli pieejamus
    dabīgos pārtikas saldinātājus, kas ir glikozes
    un fruktozes monomēri un/vai to polimēri, t.i.,
    glikozes sīrupi, saharoze, un/vai invertsīrupi
    un dekstroze) ar vai bez skābēm vai sārmiem
    sulfītu savienojumu (sērpaskābe, kālija sulfīts,
    kālija bisulfīts, nātrija sulfīts, nātrija bisulfīts)
    klātbūtnē. Netiek izmantoti amonija savienojumi.
23.2. EINECS numurs 232-435-9
23.3. Ārējais izskats Tumši brūns līdz melns šķidrums vai cieta viela
23.4. Tīrības kritēriji:
23.4.1. Krāsviela, saistīta pie DEAE celulozes Vairāk nekā 50 %
23.4.2. Krāsas intensitāte 1) 0,05-0,13
23.4.3. Slāpeklis (kopīgais) Ne vairāk kā 0,3 % 2)
23.4.4. Sēra dioksīds Ne vairāk kā 0,2 % 2)
23.4.5. Sērs (kopīgais) 0,3-3,5 % 2)
23.4.6. Sērs, saistīts pie DEAE celulozes Vairāk nekā 40 %
23.4.7. Krāsvielas, saistītas pie DEAE celulozes, 19-34
  absorbciju attiecība
23.4.8. Absorbciju attiecība (A 280 /A 560) Lielāka par 50
23.4.9. Arsēns Ne vairāk kā 1 mg/kg
23.4.10. Svins Ne vairāk kā 2 mg/kg
23.4.11. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
23.4.12. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
23.4.13 Smagie metāli Ne vairāk kā 25 mg/kg, aprēķināti kā svins
1) Krāsas intensitāte izteikta kā 0,1 % (w/v) cietas karameles ūdens šķīduma absorbcija 1 cm kivetē pie 610 nm.
2) Aprēķināts, balstoties uz ekvivalentu krāsu, t.i., kā produktam ar 0,1 absorbcijas vienību lielu krāsas intensitāti.
24. E 150c - Amonija karamele
24.1. Definīcija un iegūšanas apraksts Amonija karameli iegūst, noteiktā temperatūrā
    apstrādājot ogļhidrātus (komerciāli pieejamus
    dabīgos pārtikas saldinātājus, kas ir glikozes
    un fruktozes monomēri un/vai to polimēri, t.i.,
    glikozes sīrupi, saharoze, un/vai invertsīrupi
    un dekstroze) ar vai bez skābēm vai sārmiem
    amonija savienojumu (amonija hidroksīds,
    amonija karbonāts, amonija hidrogēnkarbonāts,
    amonija fosfāts) klātbūtnē. Netiek izmanoti
    sulfīta savienojumi.
24.2. EINECS numurs 232-435-9
24.3. Ārējais izskats Tumši brūns līdz melns šķidrums vai cieta viela
24.4. Tīrības kritēriji:
24.4.1. Krāsviela, saistīta pie DEAE celulozes Ne vairāk kā 50 %
24.4.2. Krāsviela, saistīta pie fosforilcelulozes Vairāk nekā 50 %
24.4.3. Krāsas intensitāte 1) 0,08-0,36
24.4.4. Amonija slāpeklis Ne vairāk kā 0,3 % 2)
24.4.5. 4-Metilimidazols Ne vairāk kā 250 mg/kg 2)
24.4.6. 2-Acetil-4-tetrahidroksibutil-imidazols Ne vairāk kā 10 mg/kg 2)
24.4.7. Sērs (kopīgais) Ne vairāk kā 0,2 % 2)
24.4.8. Slāpeklis (kopīgais) 0,7-3,3 % 2)
24.4.9. Krāsvielas, saistītas pie fosforilcelulozes, 13-35
  absorbciju attiecība
24.4.10. Arsēns Ne vairāk kā 1 mg/kg
24.4.11. Svins Ne vairāk kā 2 mg/kg
24.4.12. Dzīvsudrabs Ne vairāk kā 1 mg/kg
24.4.13. Kadmijs Ne vairāk kā 1 mg/kg
24.4.14. Smagie metāli Ne vairāk kā 25 mg/kg, aprēķināti kā

svins

1) Krāsas intensitāte izteikta kā 0,1 % (w/v) cietas karameles ūdens šķīduma absorbcija 1 cm kivetē pie 610 nm.

2) Aprēķināts, balstoties uz ekvivalentu krāsu, t.i., kā produktam ar 0,1 absorbcijas vienību lielu krāsas intensitāti.

Turpinājums