Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta rīkojums Nr.511

Rīgā 2004.gada 22.jūlijā (prot. Nr.42, 52.§)

Par rīcības plānu programmas "Biodegvielas ražošana un lietošana Latvijā" īstenošanai

 

1. Apstiprināt rīcības plānu programmas "Biodegvielas ražošana un lietošana Latvijā" īstenošanai (turpmāk - plāns).

2. Zemkopības ministrija ir atbildīga par plāna īstenošanas koordinēšanu.

3. Ekonomikas ministrija ir atbildīga par to plānā paredzēto normatīvo aktu izstrādi un aktualizāciju, kas attiecas uz biodegvielas kvalitātes kontroli un atbilstības novērtēšanu ražošanas un tirdzniecības procesā.

4. Finanšu ministrija ir atbildīga par biodegvielas aprites kontroli, uzraudzību un nodokļu administrēšanas kārtību.

5. Satiksmes ministrija un Vides ministrija ir atbildīga par to plānā ietverto pasākumu izpildi, kas paredzēti biodegvielas lietošanas veicināšanai.

6. Atbildīgajām ministrijām izpildīt plānā ietvertos pasākumus saskaņā ar noteiktajiem termiņiem.

7. Zemkopības ministrijai, sākot ar 2005.gadu, katru gadu līdz 1.maijam iesniegt Ministru kabinetā informatīvu ziņojumu par plāna izpildi.

8. Plānā minētie pasākumi, kuru īstenošanai nepieciešami valsts budžeta līdzekļi, tiek finansēti no atbildīgajām ministrijām paredzētajiem līdzekļiem.

9. Atbildīgajām ministrijām sagatavot un valsts budžeta likuma projekta sagatavošanas procesā iesniegt Finanšu ministrijā priekšlikumus par nepieciešamo papildu finansējumu plānā minēto pasākumu īstenošanai.

Ministru prezidents I.Emsis

Zemkopības ministrs M.Roze

 

(Ministru kabineta

2004.gada 22.jūlija rīkojums Nr.511)

Rīcības plāna programmas "Biodegvielas ražošana un lietošana Latvijā" īstenošanai kopsavilkums

Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 19.decembra rīkojuma Nr.800 (prot. Nr.64 11.§) 5.punktu Zemkopības ministrija sadarbībā ar Vides ministriju, Satiksmes ministriju, Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju, kā arī ar ieinteresētajām organizācijām, izejvielu audzētājiem, uzglabātājiem, pārstrādātājiem un vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības pārstāvjiem ir izstrādājusi rīcības plānu programmas "Biodegvielas ražošana un lietošana Latvijā" (turpmāk - programma) īstenošanai. Rīcības plāna kopsavilkumā norādīti principiāli svarīgākie jautājumi.

Rīcības plānā apkopoto pasākumu izpilde ļaus Latvijai ne tikai izpildīt Eiropas Savienības direktīvas 2003/30/EK "Par biodegvielu un citu atjaunojamo degvielu izmantošanas veicināšanu transportā" prasības, bet arī būtiski uzlabos ekonomisko aktivitāti, energobilanci un citus rādītājus (tai skaitā fiskālos), kas galvenokārt tiks sasniegti, attīstoties tieši lauku apvidiem.

Lai nodrošinātu minētās direktīvas prasību izpildi, tas ir, lai biodegvielas īpatsvars kopējā tautsaimniecībā un degvielas tirgū 2005.gadā sasniegtu vismaz 2 % un 2010.gadā - 5,75 %, Latvijā jau 2005.gadā būtu jāsaražo un jāizmanto vismaz 20 tūkstoši tonnu, bet 2010.gadā - vismaz 75 tūkstoši tonnu biodegvielas vai arī šāds biodegvielas daudzums jāimportē.

Laikus izpildot plānu, ir iespējams šos apjomus sasniegt, izmantojot Latvijā audzētās izejvielas un Latvijā ražotu biodegvielu, un, ja nepieciešams, arī eksportēt biodegvielu uz valstīm, kurām resursu trūkuma vai nesakārtotās likumdošanas dēļ nav iespējams pašām saražot vajadzīgos biodegvielas apjomus.

Biodegvielas izejvielu iegūšana un pārstrādes process pamatā notiek tikai lauku apvidos, bet kaitīgo izmešu samazinājums, ko emitē transportlīdzekļu dzinēji, lietojot biodegvielu, būs novērojams blīvāk apdzīvotajās vietās un pilsētās, līdz ar to šīs agrorūpnieciskās nozares attīstība būtiski uzlabos gan sociāli ekonomisko, gan arī vides situāciju Latvijā.

Ministru kabinets, akceptējot programmu, kā izdevīgāko risinājumu Latvijai ir noteicis - ražot biodegvielu no Latvijā audzētām izejvielām (pārsvarā no eļļas augiem un graudaugiem) un izmantot to Latvijas teritorijā, bet pēc nepieciešamo platību un jaudu apgūšanas arī eksportēt.

Ņemot vērā fosilās degvielas un biodegvielas vairumtirdzniecības cenu kāpuma dinamiku, prognozējams, ka šo produktu cenu izlīdzinājums notiks laikposmā no 2007. līdz 2010.gadam. Tāpēc sākotnējā posmā biodegvielas ražošanā un izmantošanā ir nepieciešams valsts atbalsts.

Ņemot vērā to, ka biodegvielas ražošanas nozares attīstība radīs labumu (iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums, nodarbinātības palielināšanās lauku rajonos, vides situācijas uzlabošanās u.c.) valstij kopumā, rīcības plānā minētajiem pasākumiem nepieciešamais finansējums jāparedz no valsts budžeta kā atsevišķa sadaļa programmas īstenošanai.

Lai īstenotu rīcības plānu, sākumposmā (2004.-2006.gadā) nepieciešams radīt biodegvielas ražošanas materiāltehnisko bāzi, kas galvenokārt balstīta uz iespēju Latvijas pārstrādes uzņēmumiem par konkurētspējīgām cenām iegādāties Latvijā audzētās izejvielas. Šim nolūkam nepieciešamais valsts budžeta finansējums ir 440-1920 tūkstoši latu, no tiem:

1) 340-520 tūkstoši latu - tiešās hektārsubsīdijas rapšu un graudaugu audzētājiem biodīzeļdegvielas ražošanai;

2) 200-1400 tūkstoši latu - kompensācija par eļļas augu pārstrādāšanu biodīzeļdegvielā.

Tiešās hektārsubsīdijas tiks finansētas atbilstoši Lauksaimniecības likumā noteiktajam finansējuma apjomam (procentos), kas izlietojams subsīdiju veidā.

Savukārt valsts atbalsta mehānismiem, institucionālās un administratīvās spējas uzlabošanai nepieciešams valsts budžeta finansējums, lai veicinātu jaunas agrorūpnieciskās nozares izveidošanu.

Zemkopības ministrs M.Roze

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par rīcības plānu programmas "Biodegvielas ražošana un lietošana Latvijā" īstenošanai Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 511Pieņemts: 22.07.2004.Stājas spēkā: 22.07.2004.Zaudē spēku: 20.07.2005.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 116, 23.07.2004.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
91516
22.07.2004
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"