Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.579

Rīgā 2004.gada 6.jūlijā (prot. Nr.41 6.§)
Kompensācijas izmaksas kārtība, dzēšot īpašuma kompensācijas sertifikātus, kas piešķirti par administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām atņemto mantu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izmaksājama kompensācija naudā, dzēšot īpašuma kompensācijas sertifikātus, kas piešķirti administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām, kā arī citām politiski represētajām personām, kuras atbilst likumā “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem” minētajiem nosacījumiem (turpmāk — administratīvi nepamatoti izsūtītā persona), par naudā neizmaksāto politiskajās represijās atņemtās mantas vērtības daļu (izņemot nacionalizēto mantu, nenovākto ražu, augļu kokus un ogulājus) (turpmāk — administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām atņemtā manta).

2. Tiek dzēsti īpašuma kompensācijas sertifikāti, kas piešķirti administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām vai viņu mantiniekiem laikposmā no 1996.gada 2.maija līdz 1998.gada 10.jūnijam saskaņā ar Ministru kabineta 1996.gada 23.aprīļa noteikumiem Nr.148 “Kārtība, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība personām, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR vai KPFSR sastāvā iekļautās Latvijas PSR teritorijas daļas atzīta par nepamatotu”, kuri ar Satversmes tiesas 1998.gada 10.jūnija spriedumu atzīti par spēkā neesošiem no to pieņemšanas brīža.

3. Rajonu padomes un republikas pilsētu domes (turpmāk — pašvaldības) pārskata laikposmā no 1996.gada 2.maija līdz 1998.gada 10.jūnijam pieņemtos lēmumus un izvērtē, vai īpašums, par kuru piešķirti īpašuma kompensācijas sertifikāti, nav ierindojams administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām atņemtās mantas kategorijā, kā arī vai atteikums izmaksāt kompensāciju naudā nav pretrunā ar likumu “Par kompensāciju izmaksas atjaunošanu administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām un šīm personām piešķirto īpašuma kompensācijas sertifikātu dzēšanu” (turpmāk — likums).

4. Pašvaldības pieņem lēmumus par kompensācijas izmaksu naudā, dzēšot īpašuma kompensācijas sertifikātus, kas piešķirti par administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām atņemto mantu, personām, kuras līdz šim nav varējušas īstenot savas likumā noteiktās tiesības.

5. Pamatojoties uz šo noteikumu 4.punktā minētajiem lēmumiem, pašvaldības līdz 2004.gada 31.decembrim sastāda un iesniedz bezpeļņas organizācijā valsts akciju sabiedrībā “Privatizācijas aģentūra” (turpmāk — aģentūra) likumā noteiktos to administratīvi nepamatoti izsūtīto personu sarakstus, kurām dzēšami īpašuma kompensācijas sertifikāti par naudā neizmaksāto atņemtās mantas vērtības daļu.

6. Aģentūra divu nedēļu laikā pēc šo noteikumu 5.punktā minēto sarakstu saņemšanas no pašvaldībām pārbauda tajos iekļauto informāciju. Aģentūra ir tiesīga pieprasīt, lai pašvaldības ne ilgāk kā mēneša laikā novērš sarakstos atklātās kļūdas, pretrunas un neprecizitātes, kā arī sniedz papildu informāciju, ja tāda nepieciešama.

7. Pēc šo noteikumu 5.punktā minēto sarakstu pārbaudes aģentūra kredītiestādēm nosūtāmajā sarakstā iekļauj personas, kurām dzēšami īpašuma kompensācijas sertifikāti, un apstiprina minēto sarakstu. Apstiprināto sarakstu aģentūra iesniedz kredītiestādēs, kurās ir atvērti kompensācijas saņēmēju privatizācijas sertifikātu konti.

8. Personas, kuru tiesības dzēst sertifikātus ir pretrunā ar likumu un šajos noteikumos noteiktajām normām, aģentūra neiekļauj šo noteikumu 7.punktā minētajā sarakstā un informē attiecīgo pašvaldību par atteikumu atbalstīt pašvaldības lēmumu, sniedzot atteikuma pamatojumu.

9. Kredītiestāde divu nedēļu laikā no aģentūras apstiprinātā saraksta saņemšanas dienas sagatavo un nosūta sarakstā norādītajam kompensācijas saņēmējam, viņa mantiniekam vai mantojuma aizgādnim (turpmāk — kompensācijas saņēmējs) piedāvājumu (1.pielikums) ierasties kredītiestādē, kurā tam ir atvērts privatizācijas sertifikātu konts, un dot kredītiestādei rīkojumu pārskaitīt sertifikātus aģentūras īpašajā privatizācijas sertifikātu kontā (turpmāk — īpašais sertifikātu konts).

10. Ja mēneša laikā no piedāvājuma nosūtīšanas dienas kompensācijas saņēmējs (vai tā pilnvarotā persona) nav ieradies kredītiestādē un devis rīkojumu pārskaitīt sertifikātus, kredītiestāde tam nosūta atkārtotu piedāvājumu. Ja mēneša laikā pēc atkārtotā piedāvājuma nosūtīšanas kompensācijas saņēmējs (vai tā pilnvarotā persona) nav ieradies, kredītiestāde piecu darbdienu laikā par to informē aģentūru. Aģentūra publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” to kompensācijas saņēmēju sarakstu, kuri pēc atkārtota uzaicinājuma nav ieradušies kredītiestādē.

11. Kompensācijas saņēmējs vai tā pilnvarotā persona, uzrādot attiecīgu pilnvarojumu, iesniedz kredītiestādē, kurā atvērts kompensācijas saņēmēja privatizācijas sertifikātu konts, rīkojumu par sertifikātu pārskaitīšanu īpašajā sertifikātu kontā, kā arī iesniegumu (2.pielikums) ar norādi par norēķinu kontu, kurā ieskaitāma par dzēšamajiem sertifikātiem izmaksājamā summa.

12. Ja persona, kurai saskaņā ar šo noteikumu 2.punktu dzēšami sertifikāti, ir mirusi, rīkoties ir tiesīgs minētās personas mantinieks vai mantojuma aizgādnis, ja viņš iesniedzis kredītiestādē, kurā tam ir atvērts privatizācijas sertifikātu konts, tiesas sprieduma vai lēmuma norakstu attiecīgi par mantojuma tiesību apstiprināšanu vai mantojuma aizgādņa iecelšanu, vai notariālā akta (mantojuma apliecības) izrakstu.

13. Kredītiestāde pārskaita sertifikātus īpašajā sertifikātu kontā, pamatojoties uz aģentūras apstiprināto sarakstu, kā arī kompensācijas saņēmēja vai tā pilnvarotas personas iesniegumu. Kompensācijas saņēmējs var dot rīkojumu kredītiestādei pārskaitīt sertifikātus īpašajā sertifikātu kontā ne vēlāk kā līdz 2005.gada 30.jūnijam. Kredītiestāde katram kompensācijas saņēmējam pārskaita sertifikātus īpašajā sertifikātu kontā tikai vienu reizi.

14. Kredītiestāde nākamajā darbdienā pēc sertifikātu ieskaitīšanas īpašajā sertifikātu kontā sagatavo un iesniedz aģentūrā to personu sarakstu, kuru sertifikāti ir pārskaitīti īpašajā sertifikātu kontā, pievieno īpašā sertifikātu konta izrakstu, kā arī norāda kompensācijas saņēmēju norēķinu kontu rekvizītus un no valsts īpašuma privatizācijas līdzekļiem izmaksājamās summas.

15. Aģentūra salīdzina kredītiestādes iesniegtos sarakstus ar apstiprinātajiem sarakstiem un īpašajā sertifikātu kontā pārskaitīto sertifikātu nominālvērtībai atbilstošo summu triju darbdienu laikā no aģentūras konta Valsts kasē pārskaita kredītiestādes norādītajā kompensācijas saņēmēja norēķinu kontā, kas atvērts tajā pašā kredītiestādē, kurā ir atvērts kompensācijas saņēmēja privatizācijas sertifikātu konts.

16. Īpašajā sertifikātu kontā ieskaitītos sertifikātus dzēš ar aģentūras rīkojumu kredītiestādei pēc kompensācijas ieskaitīšanas kompensācijas saņēmēja norēķinu kontā.

17. Samaksa par kredītiestāžu un aģentūras darbu tiek veikta no ieņēmumiem par privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanu.

Ministru prezidents I.Emsis

Ekonomikas ministrs J.Lujāns
1.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 6.jūlija noteikumiem Nr.579

Ekonomikas ministrs J.Lujāns
2.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 6.jūlija noteikumiem Nr.579
Ekonomikas ministrs J.Lujāns
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kompensācijas izmaksas kārtība, dzēšot īpašuma kompensācijas sertifikātus, kas piešķirti par .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 579Pieņemts: 06.07.2004.Stājas spēkā: 09.07.2004.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 107, 08.07.2004.
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
90879
09.07.2004
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"