Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta rīkojums Nr.380

Rīgā 2004.gada 2.jūnijā (prot. Nr.33, 6.§)

Par Latvijas eksporta veicināšanas politikas pamatnostādnēm

1. Atbalstīt Latvijas eksporta veicināšanas politikas pamatnostādņu (turpmāk - pamatnostādnes) kopsavilkumā ietverto risinājumu.

2. Noteikt Ekonomikas ministriju par atbildīgo institūciju pamatnostādņu īstenošanā.

3. Ekonomikas ministrijai līdz 2004.gada 1.jūlijam iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā pamatnostādņu īstenošanas programmas "Latvijas eksporta veicināšanas programma no 2005.gada līdz 2009.gadam" (turpmāk - programma) projektu.

4. Ekonomikas ministrijai līdz 2005.gada 31.janvārim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā tiesību aktu projektus par Eksporta veicināšanas padomes izveidošanu.

Ministru prezidents I.Emsis

Ekonomikas ministrs J.Lujāns

(Ministru kabineta

2004.gada 2.jūnija rīkojums Nr.380)

Latvijas eksporta veicināšanas politikas pamatnostādņu kopsavilkums

Latvijas eksporta veicināšanas politikas pamatnostādnes (turpmāk - pamatnostādnes) ir ilgtermiņa dokuments, kas paredzēts desmit gadu periodam. Pamatnostādnes izstrādātas, lai veicinātu eksportu un nodrošinātu ekonomikas izaugsmi, pakāpeniski samazinot tekošā konta deficītu. Latvijas eksporta veicināšanas politika un rīcības virzieni ir saskaņoti ar Latvijas ilgtermiņa ekonomikas attīstības stratēģijā izvirzītajiem mērķiem, Mazo un vidējo uzņēmumu attīstības politikas pamatnostādnēm, rūpniecības attīstības pamatnostādnēm un pamatnostādnēm par lauksaimniecības attīstību Latvijas laukos 2003.-2006.gadā.

Latvijas ilgtermiņa ekonomikas stratēģijā ir definēts, ka "stabils preču un pakalpojumu eksports, noturīgs Latvijas produkcijas ārējais pieprasījums ir būtisks priekšnoteikums Latvijas tautsaimniecības reindustrializācijai un tālākai izaugsmei. Latvijas iekšzemes tirgus nevar pietiekami nodrošināt Latvijas tautsaimniecības nozaru un uzņēmumu attīstību. Tāpēc IKP pieaugumu un ārējā sektora sabalansētības uzturēšanu galvenokārt nosaka eksporta pieaugums". Latvijas eksporta veicināšanas politikas mērķis ir aktīvi veicināt Latvijas uzņēmumu starptautisko konkurētspēju, sekmēt jaunu tirgu apgūšanu, kā arī nostiprināšanos esošajos.

Pamatnostādnēs formulētās problēmas ir saistītas ar nepietiekami attīstīto eksporta veicināšanas institucionālo infrastruktūru un kapacitāti, lai sekmētu uzņēmēju starptautisko konkurētspēju, sniegtu atbalstu eksporta mārketingā un jaunu tirgu apgūšanā. Latvijas uzņēmēji eksporta tirgos strādā galvenokārt kā apakšuzņēmēji, nevis pārdod savas preces vai pakalpojumus gala patērētājam. Trūkst efektīva mehānisma un finansējuma eksporta darījumu kreditēšanai un garantēšanai.

Lai atrisinātu minētās problēmas un sekmētu Latvijas ilgtermiņa ekonomiskajā stratēģijā izvirzīto mērķu sasniegšanu, eksporta veicināšanas politikas ietvaros tiek piedāvāts risinājums - izveidot eksporta veicināšanas institucionālo infrastruktūru Latvijā un ārvalstīs, lai sekmētu Latvijas uzņēmumu starptautisko konkurētspēju un sniegtu atbalstu eksporta mārketingā un risku samazināšanā ārējās tirdzniecības darījumos. Piedāvātā risinājuma ieviešanai 2004.gadā no valsts budžeta papildu līdzekļi netiek pieprasīti. 2004.gadā eksporta veicināšanai un investīciju piesaistei no valsts budžeta tiks izmantoti 1185085 lati, no tiem 671271 lats paredzēts ārējo ekonomisko pārstāvniecību attīstības koncepcijas īstenošanai, 260814 latu - LAA investīciju piesaistes un eksporta veicināšanas departamenta darbības nodrošināšanai un 253000 latu - lauksaimniecības preču eksporta veicināšanas pasākumiem. Eksporta veicināšanai 2005.gadā no valsts budžeta nepieciešami 4,69 milj. latu, 2006.g. - 4,3 milj. latu, 2007.g. - 3,9 milj. latu, 2008.g. - 4,0 milj. latu, 2009.g. - 4,1 milj. latu; no Eiropas Savienības strukturālo fondu līdzekļiem: 2005.g. - 5,2 milj. latu, 2006.g. - 5,5 milj. latu, 2007.g. - 5,8 milj. latu, 2008.g. - 6,1 milj. latu, 2009.g. - 6,4 milj. latu. Detalizēti nepieciešamā finansējuma aprēķini tiks iekļauti Latvijas eksporta veicināšanas programmā, kas aptvers gan rūpniecības un lauksaimniecības preču, gan pakalpojumu jomu. Programmu paredzēts izstrādāt vidējam termiņam no 2005.gada līdz 2009.gadam.

Īstenojot eksporta veicināšanas politiku, tiks panākta preču ārējās tirdzniecības bilances pakāpeniska līdzsvarošanās. Politikas īstenošana sekmēs iedzīvotāju dzīves līmeņa un pirktspējas uzlabošanos un tuvināšanos Eiropas Savienības vidējam līmenim. Tiks radītas vidēji vismaz 500 jaunas darba vietas gadā uz eksportu orientētās nozarēs un ar tām saistītajās un atbalstošajās nozarēs. Eksportētājuzņēmumu skaits pieaugs vidēji par 3 % gadā, un katru gadu eksportu uzsāks vismaz 20 Latvijas uzņēmumi, kas iepriekš nav eksportējuši. Plānots, ka Latvijai 2010.gadā būs 15, bet 2015.gadā - 20 ārējās ekonomiskās pārstāvniecības. Katru gadu uzņēmējiem tiks piedāvāti vismaz 20 eksporta prasmju semināri un tiks veikti vismaz divi mērķa tirgus pētījumi. Ar valsts atbalstu izveidotās eksporta kreditēšanas, apdrošināšanas un garantēšanas aģentūras darījumu apjoms pieaugs par 5-10 darījumiem gadā. Mērķtiecīgi īstenojot eksporta veicināšanas politiku, paredzams preču un pakalpojumu ar augstu pievienoto vērtību īpatsvara pieaugums kopējā eksporta apgrozījumā vidēji par 5 % gadā.

Ekonomikas ministrs J.Lujāns

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Latvijas eksporta veicināšanas politikas pamatnostādnēm Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 380Pieņemts: 02.06.2004.Stājas spēkā: 02.06.2004.Zaudē spēku: 01.01.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 90, 04.06.2004.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
89516
02.06.2004
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"