Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.356

Rīgā 2004.gada 20.aprīlī (prot. Nr.23, 51.§)

Kārtība, kādā atmaksā akcīzes nodokli par akcīzes precēm, kuras izved no Latvijas Republikas uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 26.panta piekto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā atmaksā akcīzes nodokli par akcīzes precēm, kuras izved no Latvijas Republikas uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm (turpmāk - dalībvalsts).

2. Komersants pirms akcīzes preču izvešanas iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē (pēc tā juridiskās adreses) rakstisku iesniegumu saskaņā ar likumu "Par akcīzes nodokli" (turpmāk - likums). Iesniegumā norāda šādu informāciju:

2.1. iesniedzējs (nosaukums, adrese, pasta indekss un nodokļu maksātāja reģistrācijas kods);

2.2. akcīzes preces (veids, daudzums, akcīzes nodokļa apmērs);

2.3. akcīzes preču saņēmējs (nosaukums, adrese, dalībvalsts, nodokļu maksātāja reģistrācijas kods un citas ziņas par tā identifikāciju);

2.4. attiecīgās dalībvalsts nodokļu administrācija (nosaukums, adrese, dalībvalsts, tālrunis, fakss un citas zināmās ziņas par to);

2.5. transportlīdzeklis, ar kuru akcīzes preces pārvietos uz citu dalībvalsti;

2.6. pārvietošanas maršruts un laiks;

2.7. ziņas par akcīzes nodokļa markām, ja attiecīgās akcīzes preces ir marķētas ar akcīzes nodokļa markām:

2.7.1. tabakas izstrādājumiem (cigaretēm) - cigarešu nosaukums, akcīzes nodokļa marku sērija, maksimālā mazumtirdzniecības cena un cigarešu skaits paciņā;

2.7.2. alkoholiskajiem dzērieniem - marku sērija un intervāls;

2.8. kredītiestāde (nosaukums, kods) un konta numurs, uz kuru pārskaitāms atmaksājamais nodoklis.

3. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

3.1. akcīzes nodokļa samaksu apliecinoša dokumenta kopiju;

3.2. muitas deklarācijas kopiju, ja minētās akcīzes preces ievestas Latvijas Republikā no ārvalsts, kas nav dalībvalsts;

3.3. Komisijas 1992.gada 11.septembra Regulā Nr. 2719/92 par administratīvajiem pavaddokumentiem akcīzes precēm, transportējot tās akcīzes nodokļu atlikšanas režīmā, vai Komisijas 1992.gada 17.decembra Regulā Nr. 3649/92 par vienkāršotajiem pavaddokumentiem, Kopienas iekšienē pārvadājot akcīzes ražojumus, kas nodoti patēriņam nosūtītājā dalībvalstī (turpmāk - Regula Nr. 3649/92), minētā dokumenta kopiju, ja akcīzes preces ievestas Latvijas Republikā no citas dalībvalsts;

3.4. preču pavaddokumenta kopiju, ja akcīzes preces izvestas no akcīzes preču noliktavas;

3.5. šo noteikumu 3.2., 3.3. vai 3.4.apakšpunktā minētā dokumenta kopiju un preču pavaddokumenta kopiju, ja akcīzes preces saņemtas no piegādātāja, kas pats nav maksājis akcīzes nodokli par attiecīgajām precēm.

4. Iesniedzot šo noteikumu 3.punktā minēto dokumentu kopijas, jāuzrāda dokumentu oriģināli, vai arī kopijām jābūt notariāli apliecinātām.

5. Ja attiecīgās akcīzes preces ir marķētas ar akcīzes nodokļa markām, iesniegumam pievieno šīs akcīzes nodokļa markas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

6. Komersants var izvest akcīzes preces pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienests pieņēmis lēmumu par saņemtā iesnieguma apstiprināšanu. Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības pārbaudīt akcīzes preces pirms to izvešanas un iesnieguma apstiprināšanas. Valsts ieņēmumu dienests informē par savu lēmumu divu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas.

7. Valsts ieņēmumu dienests neapstiprina iesniegumu, ja tajā norādītas nepilnīgas ziņas, tam nav pievienoti šo noteikumu 3.punktā minētie dokumenti vai šo noteikumu 5.punktā minētās akcīzes nodokļa markas vai nav sniegti pietiekami pierādījumi, ka par attiecīgajām akcīzes precēm ir samaksāts akcīzes nodoklis.

8. Pārvietojot akcīzes preces uz citu dalībvalsti, komersants izmanto Regulā Nr. 3649/92 minēto dokumentu, kā arī ievēro normatīvajos aktos noteikto kārtību par attiecīgo akcīzes preču pārvietošanu un minēto dokumentu apriti.

9. Pārvietojot akcīzes preces uz citu dalībvalsti, komersants ievēro attiecīgajā dalībvalstī noteikto akcīzes preču aprites un akcīzes nodokļa samaksas kārtību.

10. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde pieņem lēmumu par akcīzes nodokļa atmaksāšanu komersantam 15 dienu laikā no dienas, kad tas papildus šo noteikumu 2. un 3.punktā minētajiem dokumentiem iesniedzis likuma 26.panta trešās daļas 3. un 4.punktā minētos dokumentus. Ja komersantam, kurš pieprasa atmaksāt akcīzes nodokli, ir nodokļu, nodevu vai citu valsts noteikto obligāto maksājumu parādi, atmaksājamā summa vispirms tiek novirzīta šo parādu segšanai.

11. Atmaksājamo nodokli saskaņā ar komersanta iesniegumu var novirzīt citu nodokļu, nodevu vai obligāto maksājumu veikšanai.

12. Akcīzes nodokli komersantam neatmaksā, ja, izvedot akcīzes preces no Latvijas Republikas uz citām dalībvalstīm, komersants neievēro nosacījumus, kas minēti likuma 26.panta trešajā daļā un šajos noteikumos.

13. Noteikumu 7. un 10.punktā minēto Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu var apstrīdēt un pārsūdzēt saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām".

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1992.gada 25.februāra Direktīvas 92/12/EEK par vispārēju režīmu akcīzes precēm un par šādu preču glabāšanu, apriti un uzraudzību.

Ministru prezidents I.Emsis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā atmaksā akcīzes nodokli par akcīzes precēm, kuras izved no Latvijas Republikas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 356Pieņemts: 20.04.2004.Stājas spēkā: 01.05.2004.Zaudē spēku: 01.07.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 68, 30.04.2004.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
87868
01.05.2004
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"