Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.291

Rīgā 2004.gada 13.aprīlī (prot. Nr.21, 4.§)

Konfiscēto akcīzes preču iznīcināšanas, pārstrādes un izmantošanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 33.panta sesto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka konfiscēto akcīzes preču - alkoholisko dzērienu, tabakas izstrādājumu, naftas produktu, bezalkoholisko dzērienu un kafijas -iznīcināšanas, pārstrādes un izmantošanas kārtību.

2. Konfiscētos alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus iznīcina.

3. Konfiscētos naftas produktus, bezalkoholiskos dzērienus un kafiju izmanto, tos realizējot.

4. Konfiscēto alkoholisko dzērienu, tabakas izstrādājumu, naftas produktu, bezalkoholisko dzērienu un kafijas (turpmāk - akcīzes preces) sākotnējo uzskaiti, apraksti un saglabāšanu līdz to nodošanai uzskaitē Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei veic valsts institūcija, kura likumā noteiktajā kārtībā aprakstījusi, aizturējusi un izņēmusi attiecīgās akcīzes preces.

5. Pēc lēmuma par akcīzes preču konfiskāciju pieņemšanas attiecīgā institūcija saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju:

5.1. 10 dienu laikā par to rakstiski paziņo Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei pēc akcīzes preču atrašanās vietas;

5.2. nodod akcīzes preces kopā ar sākotnējo akcīzes preču uzskaites un aprakstes dokumentu un lēmuma kopiju par akcīzes preču konfiskāciju Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei pēc akcīzes preču atrašanās vietas.

6. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde pēc lēmuma par akcīzes preču konfiskāciju saņemšanas:

6.1. ja nepieciešams, izveido akcīzes preču glabāšanas vietu vai slēdz līgumu ar komersantu par akcīzes preču glabāšanu;

6.2. 10 dienu laikā pieņem un saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju, uzskaita akcīzes preces un sastāda mantas aprakstes un novērtējuma aktu. Aktu reģistrē uzskaitē pieņemtās valstij piekritīgās mantas aprakstes un novērtējuma aktu uzskaites grāmatā, katram aktam iekārtojot atsevišķu lietu, kurā glabājas visi dokumenti, kas attiecas uz šo lietu;

6.3. izveido akcīzes preču novērtēšanas (iznīcināšanas) komisiju (turpmāk - komisija);

6.4. 30 dienu laikā organizē akcīzes preču iznīcināšanu, pārstrādi vai izmantošanu;

6.5. kontrolē, lai ieņēmumi, kuri gūti, realizējot akcīzes preces, tiktu iemaksāti valsts budžetā.

7. Komisiju izveido ar Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes direktora rīkojumu. Komisijā iekļauj Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes pārstāvjus, tās institūcijas pārstāvjus, kura akcīzes preces aizturējusi, aprakstījusi un izņēmusi, tā komersanta pārstāvjus, kurš akcīzes preces iznīcina, pārstrādā vai realizē, un par akcīzes preču glabāšanu atbildīgās personas. Komisijas darbā var pieaicināt speciālistus (ekspertus).

8. Komisija novērtē akcīzes preces, ņemot vērā vidējās tirgus cenas attiecīgajā reģionā, un pieņem lēmumu par tālāko rīcību ar akcīzes precēm.

9. Akcīzes preces nodod iznīcināšanai, pārstrādei vai realizācijai ar šo noteikumu 6.2.apakšpunktā minēto aktu. Aktu paraksta komisijas locekļi un apstiprina Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes direktors.

10. Akcīzes preces iznīcina komisijas klātbūtnē.

11. Komisija, izvēloties akcīzes preču iznīcināšanas veidu, izvērtē konkrēto situāciju un paredzamo ar transportēšanu un iznīcināšanu saistīto izdevumu apmēru.

12. Par akcīzes preču iznīcināšanu sastāda iznīcināšanas aktu. Aktā norāda iznīcināto akcīzes preču veidu, nosaukumu, daudzumu, novērtējumu un iznīcināšanas veidu.

13. Pavaddokuments, Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei nododot akcīzes preces komersantam, ar kuru ir noslēgts līgums par akcīzes preču glabāšanu, iznīcināšanu, pārstrādi vai realizāciju, ir valstij piekritīgās mantas aprakstes un novērtējuma akts.

14. Ieņēmumus, kas gūti, pārstrādājot vai realizējot akcīzes preces, ieskaita valsts pamatbudžetā, ja likumā nav noteikta citāda kārtība.

15. Izdevumus, kas saistīti ar akcīzes preču iznīcināšanu, pārstrādi vai realizāciju un ir dokumentāri apliecināti (izņemot šo noteikumu 18.punktā minēto gadījumu), sedz normatīvajos aktos, kas regulē valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju, noteiktajā kārtībā.

16. Ja institūcijas lēmums par akcīzes preču konfiskāciju tiek atcelts, akcīzes preces atdodamas vai to vērtība atlīdzināma komersantam saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju.

17. Komersants, kas pieņēmis akcīzes preces glabājumā, no attiecīgo preču pieņemšanas brīža ir atbildīgs par to, lai akcīzes preces paliktu neskartas un būtu pilnībā saglabātas.

18. Normatīvo aktu prasībām neatbilstošu akcīzes preču glabāšanas, transportēšanas, iznīcināšanas, pārstrādes, kā arī citus ar tām saistītos izdevumus sedz komersants, kam akcīzes preces konfiscētas, septiņu dienu laikā pēc Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes rēķina saņemšanas.

II. Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu iznīcināšana

19. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde saskaņo ar reģionālo vides pārvaldi (šo noteikumu 20.2.apakšpunktā un 22.punktā minētajos gadījumos) vai attiecīgo pašvaldību (šo noteikumu 20.1.un 20.2.apakšpunktā un 22.punktā minētajos gadījumos) alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu iznīcināšanas vietu un laiku. Alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus iznīcina to glabāšanas vietā vai reģionālās vides pārvaldes vai pašvaldības norādītajā vietā.

20. Alkoholisko dzērienu iznīcināšana ir minētās mantas izņemšana no aprites, to likvidējot:

20.1. ja alkoholisko dzērienu apjoms ir mazāks par 1000 litriem, tos, ņemot vērā vides aizsardzības un ugunsdrošības prasības, izlej kanalizācijā (alkoholiskos dzērienus, kas satur vairāk nekā 40 % spirta, atšķaida ar ūdeni līdz minētajai koncentrācijai);

20.2. ja alkoholisko dzērienu apjoms ir lielāks par 1000 litriem, tos, ņemot vērā vides aizsardzības un ugunsdrošības prasības, izlej vietā, kuru norādījusi attiecīgā reģionālā vides pārvalde vai pašvaldība (alkoholiskos dzērienus, kas satur vairāk nekā 40 % spirta, atšķaida ar ūdeni līdz minētajai koncentrācijai).

21. Alkoholiskos dzērienus var likvidēt arī kopā ar iepakojumu, sasmalcinot to īpaši aprīkotās iekārtās vai izmantojot citas metodes, ja to izmantošana atbilstoši normatīvo aktu prasībām saskaņota ar Vides ministriju vai tās padotībā esošajām iestādēm. Neiznīcināto iepakojumu realizē komersantam pārstrādei vai atkārtotai izmantošanai pēc tam, kad likvidēts alkoholiskajiem dzērieniem paredzētais marķējums (akcīzes nodokļa marka).

22. Tabakas izstrādājumu iznīcināšana ir minētās mantas izņemšana no aprites, to likvidējot. Tabakas izstrādājumus likvidē, sadedzinot putekļveida kurināmā kurtuvēs vai katlumājās, kurās par kurināmo izmanto cieto kurināmo un kuras aprīkotas ar dūmgāzu cieto daļiņu uztveršanas iekārtām.

III. Naftas produktu iznīcināšana, pārstrāde un realizācija

23. Naftas produktus, kuru apjoms ir lielāks par 1000 litriem un kuru paredzamie realizācijas ieņēmumi pārsniedz izdevumus, realizē saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju.

24. Naftas produktus, kuru apjoms ir 1000 litru vai mazāk un kuru paredzamie realizācijas ieņēmumi nepārsniedz izdevumus, Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde realizē:

24.1. komersantiem izmantošanai par kurināmo;

24.2. komersantiem to darbības nodrošināšanai, izņemot izmantošanai iekšdedzes dzinēju ar dzirksteles aizdedzi un iekšdedzes dzinēju ar kompresijas aizdedzi darbināšanai.

25. Par normatīvo aktu prasībām neatbilstošiem uzskatāmi konfiscētie naftas produkti, par kuriem nav izsniegts Ministru kabineta pilnvarotas kompetentas institūcijas vai Eiropas Komisijas sarakstā iekļautas Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentas laboratorijas dokuments par naftas produktu kvalitāti vai kuriem veikt attiecīgo kvalitātes novērtēšanu nav izdevīgi, jo paredzamie izdevumi par kvalitātes novērtēšanu pārsniedz realizācijas ieņēmumus.

26. Normatīvo aktu prasībām neatbilstošus konfiscētos naftas produktus Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde realizē akcīzes preču noliktavas turētājam:

26.1. citu preču (izņemot degvielu) ražošanai;

26.2. izmantošanai par kurināmo;

26.3. pārstrādei (akcīzes preču noliktavas turētājam, kas ir tiesīgs veikt naftas produktu pārstrādi).

27. Naftas produktus iznīcina, ja:

27.1. nav iespējama naftas produktu realizācija atbilstoši šo noteikumu 24.punktam;

27.2. nav iespējama normatīvo aktu prasībām neatbilstošu konfiscēto naftas produktu realizācija atbilstoši šo noteikumu 26.punktam;

27.3. paredzamie izdevumi par kvalitātes novērtēšanu pārsniedz realizācijas ieņēmumus.

28. Naftas produktus atļauts iznīcināt komersantam, kas var nodrošināt sadegšanas produktu atrašanos augstā temperatūrā pietiekami ilgu laiku, lai sadalītu lielmolekulāros ogļūdeņražus.

29. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde saskaņo ar reģionālo vides pārvaldi vai attiecīgo pašvaldību naftas produktu iznīcināšanas vietu un laiku. Naftas produktus iznīcina to glabāšanas vietā vai reģionālās vides pārvaldes vai pašvaldības norādītajā vietā, ņemot vērā vides kvalitātes normatīvus un standartus.

IV. Bezalkoholisko dzērienu un kafijas iznīcināšana, pārstrāde un realizācija

30. Bezalkoholiskos dzērienus un kafiju iznīcina, pārstrādā vai realizē Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībā.

31. Bezalkoholiskos dzērienus un kafiju, kuru paredzamie realizācijas ieņēmumi pārsniedz izdevumus, realizē saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju.

32. Bezalkoholiskos dzērienus un kafiju iznīcina šādos gadījumos:

32.1. ja beidzies attiecīgā produkta derīguma termiņš;

32.2. ja paredzamie realizācijas izdevumi pārsniedz paredzamos ieņēmumus;

32.3. ja attiecīgais produkts neatbilst kvalitātes, realizācijas vai Ministru kabineta noteiktajām obligātajām nekaitīguma prasībām, kā arī ja tas ir bojāts vai nelietojams.

33. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde saskaņo ar reģionālo vides pārvaldi, Pārtikas un veterināro dienestu vai attiecīgo pašvaldību bezalkoholisko dzērienu un kafijas iznīcināšanas vietu un laiku. Bezalkoholiskos dzērienus un kafiju iznīcina to glabāšanas vietā vai reģionālās vides pārvaldes vai pašvaldības norādītajā vietā, ievērojot vides kvalitātes normatīvus un standartus.

34. Bezalkoholisko dzērienu neiznīcināto iepakojumu realizē komersantam pārstrādei vai atkārtotai izmantošanai.

V. Noslēguma jautājums

35. Noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

Ministru prezidents I.Emsis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Konfiscēto akcīzes preču iznīcināšanas, pārstrādes un izmantošanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 291Pieņemts: 13.04.2004.Stājas spēkā: 01.05.2004.Zaudē spēku: 01.01.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 66, 28.04.2004.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
87696
01.05.2004
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"