Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par prekursoriem"

 

Izdarīt likumā "Par prekursoriem" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 12.nr.; 1998, 15.nr.) šādus grozījumus:

1. 1.pantā:

izteikt 1. un 2.punktu šādā redakcijā:

"1) prekursori (sarakstos iekļautās vielas) - Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstu IV sarakstā (turpmāk - IV saraksts) iekļautās vielas, to skaitā vielu maisījumi un dabas produkti, kas satur minētās vielas, kuras var izmantot narkotisko vai psihotropo vielu nelegālai izgatavošanai. Atbilstoši šo vielu ļaunprātīgas izmantošanas iespējamības pakāpei prekursori tiek klasificēti trijās kategorijās. Zāles, citi preparāti un produkti, kas pagatavoti tādā veidā, ka prekursorus nevar izmantot vai iegūt narkotisko vai psihotropo vielu nelegālai izgatavošanai, netiek kontrolēti;

2) aprite (laišana tirgū) - prekursoru iepirkšana, uzglabāšana, piegāde, ražošana, izgatavošana, pārvietošana pāri valsts robežai (imports, eksports, tranzīts), pārdošana vai nodošana lietošanā par maksu vai bez maksas;";

izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6) operators - fiziskā vai juridiskā persona, kas piedalās prekursoru apritē, sniedz ar to saistītos brokeru pakalpojumus vai noformē muitas deklarācijas;";

papildināt pantu ar 8.punktu šādā redakcijā:

"8) izgatavošana - darbības, kuru rezultātā var iegūt prekursorus, arī darbības, kas ietver prekursoru attīrīšanu un pārveidošanu citās vielās."

2. Izteikt 3., 4., 5., 6. un 7.pantu šādā redakcijā:

"3.pants. Operatori reģistrējas Valsts zāļu aģentūrā, izņemot 4.pantā minētos gadījumus.

4.pants. Nav jāreģistrējas tiem operatoriem, kuri nodarbojas tikai ar:

1) prekursoru muitas deklarāciju noformēšanu, noliktavu iznomāšanu un transporta pakalpojumu sniegšanu;

2) 3.kategorijas prekursoru mazumtirdzniecību;

3) kālija permanganāta iepirkšanu, uzglabāšanu un pārdošanu licencētās zāļu lieltirgotavās un aptiekās.

5.pants. Operatoriem, kas piedalās 1.kategorijas prekursoru apritē, nepieciešama speciāla atļauja (licence) darbam ar prekursoriem, izņemot tos operatorus, kuri nodarbojas tikai ar prekursoru muitas deklarāciju noformēšanu, noliktavu iznomāšanu un transporta pakalpojumu sniegšanu.

6.pants. Prekursoru aprites kārtību un operatoru reģistrēšanas un licencēšanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

7.pants. (1) Operācijas, kas saistītas ar 1. un 2.kategorijas prekursoru apriti, tiek dokumentētas.

(2) Dokumentos (rēķinos, administratīvajos dokumentos, transporta pavadzīmēs un citos ekspedīcijas dokumentos, kā arī muitas deklarācijās) uzrāda:

1) prekursora nosaukumu saskaņā ar IV sarakstu;

2) prekursora tilpumu un svaru, bet, ja prekursors ir maisījuma sastāvā, maisījuma tilpumu un svaru, kā arī prekursora procentuālo saturu un svaru maisījuma sastāvā;

3) piegādātāju, izplatītāju, saņēmēju un to adreses.

(3) Dokumentācijā iekļauj pircēja deklarāciju, kas apliecina prekursoru specifisko pielietojumu. Par katru prekursoru noformējama atsevišķa deklarācija. Deklarāciju pievieno visos gadījumos, kad prekursori tiek transportēti, un uzrāda pēc šā likuma 23.pantā minēto kompetento institūciju pieprasījuma. Deklarācijas izsniegšanas un noformēšanas kārtību nosaka Ministru kabinets."

3. Papildināt 10.pantu ar vārdiem "nodrošinot to, ka dokumentācija ir pieejama pārbaudei pēc šā likuma 23.pantā minēto kompetento institūciju pieprasījuma".

4. Izteikt 11., 12., 13. un 14.pantu šādā redakcijā:

"11.pants. Operatori, kas piedalās 1.kategorijas prekursoru apritē, sadarbojas tikai ar tām personām, kurām ir šā likuma 5.pantā minētā speciālā atļauja (licence) un atbilstoši noformēta deklarācija.

12.pants. Operatoriem aizliegts nodarboties ar 1. un 2.kategorijas prekursoru mazumtirdzniecību, izņemot kālija permanganāta mazumtirdzniecību licencētās aptiekās.

13.pants. Operatoriem ir pienākums:

1) nekavējoties ziņot Valsts zāļu aģentūrai par visiem gadījumiem, kas norāda uz to, ka prekursoru aprite var būt saistīta ar narkotisko vielu vai psihotropo vielu nelegālu ražošanu;

2) reizi ceturksnī iesniegt Valsts zāļu aģentūrai informāciju par saviem darījumiem ar prekursoriem;

3) sniegt informāciju par darījumiem ar prekursoriem pēc šā likuma 23.pantā minēto kompetento institūciju pieprasījuma;

4) ļaut šā likuma 23.pantā minētajām kompetentajām institūcijām brīvi iepazīties ar dokumentiem attiecībā uz jebkuru operāciju, kas saistīta ar prekursoriem, kā arī brīvi piekļūt jebkuram objektam, kas varētu būt saistīts ar prekursoriem;

5) nekavējoties informēt Valsts zāļu aģentūru par izmaiņām iesniegtajā informācijā par prekursoru apriti.

14.pants. (1) Prekursoru imports, eksports un tranzīts ir atļauts tikai tad, ja saņemta Valsts zāļu aģentūras izsniegta importa, eksporta un tranzīta atļauja.

(2) Iesniedzamo informāciju atļauju saņemšanai, kārtību, kādā Valsts zāļu aģentūra izsniedz, aptur un anulē šā panta pirmajā daļā minētās atļaujas, un atļauju izmantošanas kārtību nosaka Ministru kabinets."

5. Aizstāt 15.pantā vārdu "pieteikumā" ar vārdu "iesniegumā".

6. Izteikt 16.pantu šādā redakcijā:

"16.pants. Ja kāda valsts saskaņā ar ANO 1988.gada 20.decembra Konvenciju pret narkotisko un psihotropo vielu nelegālu apgrozījumu pieprasa, lai šo valsti iepriekš informē par paredzēto prekursoru ievešanu, eksporta un tranzīta atļaujas pieprasījumam pievienojama importētājas valsts kompetentās institūcijas izsniegtās importa atļaujas kopija."

7. Aizstāt 17.pantā vārdu "pieteikuma" ar vārdu "iesnieguma".

8. Papildināt likumu ar 19.1 pantu šādā redakcijā:

"19.1 pants. Operators, kas saņēmis eksporta atļauju vairākiem darījumiem:

1) norāda eksporta atļaujas numuru visos attiecīgajos muitas dokumentos (eksporta deklarācijā);

2) reģistrē darījumus komercdokumentos;

3) nodrošina to, ka, prekursorus transportējot, eksporta atļaujas kopija tiek pievienota kravai un iesniegta muitas punktā."

9. Izslēgt 21.pantā vārdus "kuru sastāvā ir prekursori, ja tās tiek importētas, eksportētas un pārvadātas tranzītā tādos apjomos, kas nepārsniedz normatīvajos aktos noteiktās personiskā patēriņa normas".

10. Papildināt likumu ar 21.1 pantu šādā redakcijā:

"21.1 pants. Aizliegts prekursoru imports un eksports, ja saņēmēja adreses vietā ir norādīta tikai banka vai abonenta pastkastītes numurs, kā arī prekursoru imports un eksports uz konsignācijas noliktavu, izņemot gadījumus, kad šāds piegādes veids ir apstiprināts importētāja valsts kompetentās institūcijas izsniegtajā atļaujā."

11. Izteikt VI nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"VI nodaļa. Likuma ievērošanas uzraudzība, kontrole un atbildība par tā pārkāpšanu".

12. Papildināt likumu ar 23.pantu šādā redakcijā:

"23.pants. (1) Valsts zāļu aģentūra:

1) sagatavo un iesniedz ANO Starptautiskajai narkotiku kontroles padomei ceturkšņa un gada statistiskos pārskatus par prekursoru apriti;

2) sniedz ziņojumus ANO Starptautiskajai narkotiku kontroles padomei par tādiem pasūtījumiem vai operācijām, kas prekursorus varētu novirzīt nelegālā apritē.

(2) Valsts farmācijas inspekcija uzrauga un kontrolē fizisko un juridisko personu darbības ar prekursoriem, izvērtē izplatīšanas atbilstību normatīvo aktu prasībām un, ja nepieciešams, saskaņā ar normatīvajiem aktiem aptur prekursoru izplatīšanu vai fiziskās vai juridiskās personas komercdarbību līdz apstākļu galīgai noskaidrošanai.

(3) Valsts ieņēmumu dienesta Galvenā muitas pārvalde un muitas iestādes nodrošina muitas procedūru uzraudzību, izmantoto importa un eksporta atļauju nosūtīšanu Valsts zāļu aģentūrai, kā arī sniedz tai informāciju par prekursoru importu un eksportu.

(4) Valsts policija uzrauga un kontrolē fizisko un juridisko personu darbības ar prekursoriem, atklāj un novērš prekursoru nelikumīgu izmantošanu."

Likums Saeimā pieņemts 2004.gada 18.martā.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2004.gada 6.aprīlī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par prekursoriem" Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 18.03.2004.Stājas spēkā: 20.04.2004.Zaudē spēku: 03.07.2019.Tēma: Veselības aprūpe, farmācijaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 54, 06.04.2004.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 9, 13.05.2004.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Anotācija / tiesību akta projekts
86643
20.04.2004
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"