Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.597

Rīgā 2003.gada 28.oktobrī (prot. Nr.56, 30.§)
Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieku ar speciālajām dienesta pakāpēm formas tērpu un atšķirības zīmju apraksts un apgādes normas
Izdoti saskaņā ar likuma “Par policiju26.panta piekto daļu un 32.panta pirmo daļu, Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likuma 45.panta otro daļu un 49.panta trešo daļu, Robežsardzes likuma 40.panta sesto daļu un 42.panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieku ar speciālajām dienesta pakāpēm — Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā dienējošu specializētā valsts civildienesta ierēdņu, robežsargu, policijas darbinieku (turpmāk — darbinieks) — formas tērpu un atšķirības zīmju aprakstu (1. un 2.pielikums), kā arī apgādes normas (3., 4. un 6.pielikums) un kārtību.

(Grozīts ar MK 23.12.2003. noteikumiem Nr. 753)

2. Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes, Drošības policijas un Robežsardzes darbiniekiem, kuru dienesta pienākumi ir saistīti ar operatīvās darbības veikšanu un kuri, pildot dienesta pienākumus, nenēsā formas tērpu, var izmaksāt kompensāciju — 85 latus gadā. Darbinieku amatus, kuros dienesta pienākumus veic, nenēsājot formas tērpu, nosaka attiecīgās iestādes vadītājs.

3. Personas, kuras no dienesta Iekšlietu ministrijas iestādēs tiek atbrīvotas sakarā ar disciplīnas neievērošanu, spēkā stājušos tiesas spriedumu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, neatbilstību dienestam vai pēc paša vēlēšanās, iekšlietu ministra noteiktajā kārtībā atmaksā izsniegto mantiskās apgādes priekšmetu vērtību proporcionāli termiņam, kas atlicis līdz attiecīgā mantiskās apgādes priekšmeta lietošanas beigām.

4. Darbinieku mantiskās apgādes rezerves tiek veidotas pakāpeniski, līdz to apmērs sasniedz 50 % no mantiskās apgādes rezervju gada patēriņa. Darbinieku mantiskās apgādes rezervju veidošana tiek finansēta no Iekšlietu ministrijai iedalītajiem budžeta līdzekļiem.

5. Darbinieku formas tērpu nēsāšanas noteikumus un nolikumus par darbinieku krūšu nozīmēm un žetoniem apstiprina iekšlietu ministrs.

6. Darbinieks, izņemot Drošības policijas darbinieku, saņem uzturdevas kompensāciju — 75 latus mēnesī. Kompensāciju pārskaita uz darbinieka kontu kredītiestādē.

(Grozīts ar MK 05.07.2005. noteikumiem Nr. 495; MK 29.11.2005. noteikumiem Nr. 900)

7. Iekšlietu ministrijas padotībā esošo izglītības iestāžu kadetiem var neizmaksāt šo noteikumu 6.punktā noteikto uzturdevas kompensāciju, bet par minēto summu nodrošināt ēdināšanu.

8. Atzīt par spēku zaudējušiem:

8.1. Ministru kabineta 1998.gada 8.decembra noteikumus Nr.447 “Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērpu un atšķirības zīmju apraksts un mantiskās apgādes normas” (Latvijas Vēstnesis, 1998, 367./368.nr.; 2000, 283./285.nr.; 2002, 15.nr.; 2003, 14.nr.);

8.2. Ministru kabineta 1998.gada 21.aprīļa noteikumus Nr.148 “Noteikumi par uzturdevas kompensāciju Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm” (Latvijas Vēstnesis, 1998, 109./110.nr.).

Ministru prezidents E.Repše

Iekšlietu ministra vietā — aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis
1.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 28.oktobra noteikumiem Nr.597
Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērpu un atšķirības zīmju apraksts

(Pielikums grozīts ar MK 23.12.2003. noteikumiem Nr. 753; MK 12.07.2005. noteikumiem Nr. 505)

1. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērps un atšķirības zīmes

1.1. Formas tērpa krāsas

1. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērpiem noteiktas šādas krāsas:

1.1. tumši zila — Valsts policijas darbinieku, Drošības policijas darbinieku un Valsts policijas Policijas skolas kadetu formas tērpiem;

1.2. melna — Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas kadetu un Valsts robežsardzes peldošo līdzekļu personālsastāva formas tērpiem;

1.3. (svītrots ar MK 23.12.2003. noteikumiem Nr. 753);

1.4. tumši zaļa — Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem;

1.5. atbilstošās Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieku formas tērpu krāsas — Latvijas Policijas akadēmijas darbinieku un kadetu formas tērpiem;

1.6. balta — Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vecākā un augstākā komandējošā sastāva formas tērpu parādes žaketēm.

2. Pulkvežu formas tērpa bikšu uzšuvumiem un visiem apmalojumiem noteiktas šādas krāsas:

2.1. karmīnsarkana — Valsts policijas, Drošības policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, pulkvežu formas tērpiem;

2.2. gaiši zaļa — Valsts robežsardzes pulkvežu formas tērpiem.

 

1.2. Vīriešu ziemas mētelis (1.attēls)*

3. Pieguļoša silueta vilnas auduma mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām, ar nobīdīto trīs pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un piecām apdares pogām (diametrs — 22 mm). Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz mugurpuses vidukļa līnijas ar divām pogām (diametrs — 22 mm) piepogāts savilktnis. Iešūta apkakle ar atlokiem, piepogājama kažokādas apkakle (pulkvežu mēteļiem — piepogājama karakulādas apkakle melnā krāsā, uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes pulkvežu formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā). Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne “LV”.

 

1.3. Vīriešu vasaras mētelis (2.attēls)

4. Pusvilnas auduma mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar līstīti, ar nobīdīto divu pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs — 22 mm). Iešūta atlokāma apkakle. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne “LV”. Uz piedurknes līstītes — viena poga (diametrs — 22 mm).

 

1.4. Sieviešu ziemas mētelis (3.attēls)

5. Vilnas auduma mētelis ar piecu pogu (diametrs — 22 mm) aizdari. Priekšpuse ar atsevišķi piegrieztām sānu daļām un iegrieztām sānu kabatām ar pārloku. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Iešūta atlokāma apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne “LV”. Uz piedurknes — trīs pogas (diametrs — 14 mm).

 

1.5. Sieviešu vasaras mētelis (4.attēls)

6. Taisna silueta mētelis ar nobīdīto divu pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un divām apdares pogām (diametrs — 22 mm). Priekšpuse ar krūšu iešuvēm un iegrieztām sānu kabatām ar līstīti. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz vidukļa līnijas — josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne “LV”. Uz piedurknes līstītes — viena poga (diametrs — 22 mm).

 

1.6. Ziemas virsjaka (5. un 6. attēls)

7. Pagarināta taisna silueta ūdensnecaurlaidīga auduma virsjaka ar siltinātu atpogājamu oderi un kažokādas apkakli (pulkvežu virsjakām — piepogājama karakulādas apkakle melnā krāsā), četrām uzšūtām (divām krūšu un divām sānu) kabatām ar spiedpogu pārloku, četrām iegrieztām kabatām (viena uz kreisās piedurknes (ar rāvējslēdzēju) un trīs iekškabatas). Virs labās krūšu kabatas — uzšuve ar uzvārdu. Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un piecu spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar piešūtām trikotāžas aprocēm. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu spiedpogu un dienesta pakāpes zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros — zīmotne “LV”. Ar rāvējslēdzēju piestiprināma kapuce ar oderi. Virsjakas jostas daļā — no iekšpuses savelkama josta. Valsts policijas darbinieku virsjakām mugurdaļā plecu līmenī izvietots uzraksts “POLICIJA”. Valsts policijas un Valsts robežsardzes darbinieku virsjakām jostas daļā sānos divas cilpas.

 

1.7. Īsā ziemas virsjaka (7.attēls)

8. Ūdensnecaurlaidīga auduma virsjaka ar siltinātu atpogājamu oderi un kažokādas apkakli, divām uzšūtām krūšu kabatām ar spiedpogu pārloku, divām iegrieztām sānu kabatām ar rāvējslēdzēju, vienu iegrieztu kabatu uz kreisās piedurknes (ar rāvējslēdzēju) un trim iekškabatām. Virs labās krūšu kabatas — uzšuve ar uzvārdu. Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un četru spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar vienas spiedpogas aizdari. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu spiedpogu un dienesta pakāpes zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros — zīmotne “LV”. Ar rāvējslēdzēju piestiprināma kapuce ar oderi. Virsjakas apakšmala ar jostu un diviem savilktņiem. Valsts policijas darbinieku virsjakām mugurdaļā plecu līmenī izvietots uzraksts “POLICIJA”. Valsts robežsardzes darbinieku virsjakām — zīmotne stilizēta burta R veidā.

 

1.8. Ziemas bikses (puskombinezons) (8.attēls)

9. Ūdensnecaurlaidīga auduma puskombinezons ar siltinātu oderi un divām iegrieztām sānu kabatām ar rāvējslēdzēju. Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un trim spiedpogām.

 

1.9. Virsjaka (9.attēls)

10. Pusvilnas auduma virsjaka ar vienrindas trīs pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un vienas pogas (diametrs — 22 mm) aizdari uz jostas. Priekšpuse ar divām uzšūtām krūšu kabatām ar pārloku un ar divām iekškabatām. Pārloki piepogājami ar vienu pogu (diametrs — 22 mm, Valsts robežsardzes darbinieku virsjakām — 14 mm). Virs labās kabatas — uzšuve ar uzvārdu, Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta darbiniekiem virs kreisās kabatas — Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta atpazīšanas zīme. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu un divām vertikālām ielocēm. Piedurknes ar piešūtu aproci un divu pogu (diametrs — 14 mm) aizdari. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne “LV”. Virsjakas apakšmala ar jostu, kuras sānu daļās iestrādāta gumija. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku virsjakām uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā.

 

1.10. Kombinētās bikses (ziemas bikses) (10.attēls)

11. Pusvilnas auduma bikses ar vidukļa līnijā piešūtu jostu, rāvējslēdzēja aizdari priekšpusē (vidus vīlē), sprādzi uz jostas un sintētiska materiāla cilpām, divām pogām bikšu sašaurinātajā apakšdaļā un pēdsloksni (valkāšanai zābakos) ar divām pogām. Uz jostas — astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu. Ziemas bikses — ar iepogājamu silto oderi.

 

1.11. Vīriešu virskrekls (11. un 12.attēls)

12. Pieguļoša silueta pusvilnas auduma virskrekls ar vienrindas piecu pogu (diametrs — 14 mm) aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu (diametrs — 14 mm) uz apkakles stāvdaļas, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) katrā pārlokā, uzpleču pārvalkiem un īsām vai garām piedurknēm. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Virs labās krūšu kabatas — uzšuve ar uzvārdu. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne “LV”.

13. Valsts robežsardzes darbinieku lauka formas tērpiem — speciāla auduma (kokvilna, poliesters) taisna silueta virskrekls ar vienrindas piecu pogu (diametrs — 20 mm) aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu (diametrs — 14 mm) uz apkakles stāvdaļas, divām uzšūtām krūšu kabatām ar divām pogām (diametrs— 14 mm) katrā pārlokā. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu pogu (diametrs — 14 mm). Iešūtas divvīļu garās piedurknes ar elkoņu vietā uzšūtiem pastiprinājumiem no tāda paša auduma. Virs labās krūšu kabatas — uzšuve ar uzvārdu. Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta darbiniekiem virs kreisās krūšu kabatas — Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta atpazīšanas zīme. Uz kreisās piedurknes Valsts robežsardzes emblēma, uz labās — struktūrvienības emblēma.

 

1.12. Vīriešu žakete (13.attēls)

14. Taisna silueta pusvilnas auduma žakete ar divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu (diametrs — 22 mm, Valsts robežsardzes darbinieku žaketēm — 14 mm) katrā pārlokā, divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām. Priekšpuse ar vienrindas četru pogu (diametrs — 22 mm) aizdari. Virs labās krūšu kabatas — uzšuve ar uzvārdu, Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta darbiniekiem virs kreisās krūšu kabatas — Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta atpazīšanas zīme. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām (diametrs — 14 mm). Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne “LV”, Valsts robežsardzei — zīmotne stilizēta burta R veidā.

 

1.13. Bikses (14. un 15.attēls)

15. Pusvilnas auduma bikses ar rāvējslēdzēja aizdari (vīriešu biksēm — priekšpusē vidus vīlē, sieviešu biksēm — sānos labajā pusē) un sprādzi uz jostas. Uz jostas — astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu (sieviešu biksēm — bez kabatas). Pulkvežu biksēm uz bikšu ārējās vīles uzšūtas divas 20 mm platas lentes karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes pulkvežu formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā.

16. Valsts robežsardzes darbinieku lauka formas tērpiem — speciāla auduma (kokvilna, poliesters) bikses ar rāvējslēdzēja aizdari. Uz jostas — septiņas cilpas, sānos divi savilktņi. Priekšpusē divas iegrieztas sānu kabatas. Ceļgalu vietā uzšūti pastiprinājumi no tāda paša auduma. Bikšu staru sānu daļā divas uzšūtas kabatas ar pārloku, aizpogājamas ar divām pogām. Mugurpuses labajā pusē viena iegriezta kabata ar pārloku, aizpogājama ar divām pogām. Mugurpusē uzšūts bikšu sēdvietas pastiprinājums no tāda paša auduma. Pie bikšu galiem piešūtas regulējamas cilpas.

 

1.14. Vīriešu parādes žakete (16. un 17.attēls)

17. Taisna silueta vilnas auduma žakete ar divu pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs — 22 mm) (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem — ar divrindu triju pogu aizdari un trim apdares pogām). Priekšpuse ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārlokiem, kreisajā pusē augšā — iegrieztā kabata ar līstīti un divām iekškabatām (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem — ar divām uzšūtām krūšu kabatām un aizpogājamu pārloku). Virs labās krūšu kabatas — uzšuve ar uzvārdu, Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta darbiniekiem virs kreisās krūšu kabatas — Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta atpazīšanas zīme. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām (diametrs — 14 mm). Uz plecu vīlēm — uzpleči (garums — 100 mm, platums — 40 mm) (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vecākā komandējošā sastāva darbinieku formas tērpiem — izšūti ar metalizētiem zeltītas krāsas diegiem) ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) un iešūtām dienesta pakāpes zīmēm. (Valsts policijas un Drošības policijas darbinieku formas tērpiem uzpleču apmale apstrādāta ar 10 mm platu lentīti dzeltenā krāsā.) Mugurdaļa ar vīli. Uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī sānu kabatu pārloki, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem arī krūšu kabatu pārloki, un piedurknes 100 mm no galiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā. Uz kreisās piedurknes izšūta dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne “LV” ar iekšējo apdari tumši sarkanā krāsā (Valsts robežsardzei — zīmotne stilizēta burta R veidā).

 

1.15. Vīriešu parādes bikses (18.attēls)

18. Vilnas auduma bikses ar piešūtu jostu. Uz jostas — astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē), atsevišķi piegrieztām sānu daļām un kabatām sānu vīlēs. Mugurdaļa ar divām iešuvēm un vienu kabatu ar līstīti un pogu. Uz bikšu ārējās vīles — divas 20 mm platas uzšuves karmīnsarkanā krāsā.

 

1.16. Sieviešu žakete (19. un 19.1 attēls)

19. Pieguļoša silueta pusvilnas auduma žakete ar nobīdīto divu pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs — 22 mm). Valsts robežsardzes darbinieku žaketēm — puspieguļoša silueta pusvilnas auduma žakete ar nobīdīto divu pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un divām apdares pogām (diametrs — 22 mm). Priekšpuse ar četrām iešuvēm un divām iegrieztām sānu kabatām ar pārlokiem. Kreisajā pusē augšā — iegrieztā kabata ar līstīti. Labajā pusē kreisās krūšu kabatas līmenī — uzšuve ar uzvārdu. Mugurpuse ar vīli. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Elkoņa vīle beidzas ar šķēlumu un trim apdares pogām (diametrs — 14 mm). Uz plecu vīlēm — uzpleči ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Apkakles stūros — zīmotne “LV”. Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem — zīmotne stilizēta burta R veidā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā. Valsts robežsardzes darbinieku parādes žaketes uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu gaiši zaļā krāsā. Valsts policijas darbinieku parādes žaketes uzpleču apmale apstrādāta ar 10 mm platu lentīti dzeltenā krāsā. Uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī kabatu pārloki un piedurknes 100 mm no to galiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā.
 

1.17. Sieviešu svārki (20. un 20.1 attēls)

20. Pusvilnas auduma svārki ar oderi, vidukļa līnijā piešūtu jostu un rāvējslēdzēja aizdari, mugurpuses vīlē uz jostas — vienas pogas aizdare. Priekšpuse ar divām iešuvēm. Mugurpuse ar divām iešuvēm, vīli un šķēlumu. Valsts robežsardzes darbinieku svārkiem uz jostas piecas cilpas.

 

1.18. Sieviešu blūze (11.attēls)

21. Pieguļoša silueta pusvilnas auduma blūze ar vienrindas piecu pogu (diametrs — 14 mm) aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu (diametrs — 14 mm) uz apkakles stāvdaļas, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu (diametrs — 14 mm) katrā pārlokā, uzpleču pārvalkiem un īsām vai garām piedurknēm. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Virs labās krūšu kabatas — uzšuve ar uzvārdu. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne “LV”.

 

1.19. Sieviešu blūze ar īsām piedurknēm (21.attēls)

22. Krekla auduma blūze ar piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas īsas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes zīmēm. Virs labās kabatas — uzšuve ar uzvārdu. Virs kreisās kabatas — uzšuve ar dienesta nosaukumu. Valsts policijas darbinieku blūzēm priekšpusē zem apkakles iešūtas divas pogas kaklasaites stiprināšanai.

 

1.20. Sieviešu blūze ar garām piedurknēm (22.attēls)

23. Krekla auduma blūze ar piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Virs labās kabatas — uzšuve ar uzvārdu. Virs kreisās kabatas — uzšuve ar dienesta nosaukumu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas vienvīles piedurknes ar piešūtu aproci un vienas pogas aizdari. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes zīmēm. Valsts policijas darbinieku blūzēm priekšpusē zem apkakles iešūtas divas pogas kaklasaites stiprināšanai.

 

1.21. Vīriešu krekls ar garām piedurknēm (23.attēls)

24. Krekla auduma krekls ar garām piedurknēm un divām uzšūtām kabatām. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes zīmēm. Virs labās kabatas — uzšuve ar uzvārdu. Virs kreisās kabatas — uzšuve ar dienesta nosaukumu.

 

1.22. Vīriešu krekls ar īsām piedurknēm (24.attēls)

25. Krekla auduma krekls ar īsām piedurknēm un divām uzšūtām kabatām. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes zīmēm. Virs labās kabatas — uzšuve ar uzvārdu. Virs kreisās kabatas — uzšuve ar dienesta nosaukumu.

 

1.23. Kaklasaite (25.attēls)

26. Vilnas, zīda vai cita auduma kaklasaite karmīnsarkanā krāsā.

 

1.24. Sieviešu kaklasaite (26.attēls)

27. Dubultšuvuma kaklasaite no zīda auduma karmīnsarkanā krāsā ar baltu lenti pa vidu. Piepogājama ar divām pogām.

 

1.25. Kaklasaites saspraude (27. un 28.attēls)

28. Metāla saspraude (garums — 60 mm, platums — 5 mm):

28.1. Valsts policijas un Drošības policijas darbinieku formas tērpiem — vidū 11 mm plats un 11 mm augsts vairogs, pa diagonāli — valsts karoga krāsu salikums, virs vairoga — trīs 3 mm augstas piecstaru zvaigznes zelta krāsā (28.attēls);

28.2. Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem — 20 mm attālumā no labās puses 13 mm plats un 15 mm augsts vairogs zaļā (peldošo līdzekļu personālam — melnā) krāsā ar 1 mm platu zelta krāsas apmali. Vairoga vidū burts R zelta krāsā. No vairoga uz abām pusēm 10 mm garas un 5 mm platas ozola lapas (28.attēls);

28.3. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem — no vidus pa labi — dzeltena astoņstaru zvaigzne (platums — 20 mm). Zvaigznes centrā — dzeltens aplis (diametrs — 10 mm), aiz kura malām redzamas sarkanas grieķu krusta daļas. Apļa centrā uz melna fona sakrustoti cirvīši dzeltenā krāsā, virs kuriem 3 mm plats un 3,5 mm augsts vairogs ar zilu trijstūri centrā. Zem vairoga un cirvīšiem horizontāli, puslokā uz leju izliekta sarkanbaltsarkana lente ar pārlocītām un trijstūrī iegrieztām sānu malām (29.attēls).

 

1.26. Sieviešu kakla apsējs (29.attēls) — tikai Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem

29. Divkārtīgs figurāls kakla apsējs no poliestera auduma karmīnsarkanā krāsā. Gar kakla apsēja taisno malu 2 cm attālumā ar divām taisnām šuvēm katrā malā piešūta 8 mm plata balta ripsa lente. Kakla apsēja garums — 90 cm, platums platākajā vietā — 10 cm.

 

1.27. Sieviešu kakla apsēja saspraude (30.attēls) — tikai Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem

30. Dzeltena metāla gredzenveida saspraude (platums — 5 mm, diametrs — 18 mm). Priekšējā daļā — 13 mm plats un 15 mm augsts vairogs zaļā krāsā ar 1 mm platu dzeltenu apmali. Vairoga vidū — burts R dzeltenā krāsā. No vairoga uz abām pusēm — 10 mm garas un 5 mm platas ozollapas.

 

1.28. Zeķes

31. Pusvilnas vai kokvilnas zeķes tumši zilā, zaļā vai melnā (sievietēm — gaiši brūnā) krāsā.

1.29. Cimdi

32. Ādas cimdi melnā vai brūnā krāsā vai pusvilnas cimdi tumši zilā, zaļā, brūnā vai melnā krāsā.

1.30. Siksna

33. Ādas vai sintētiska materiāla siksna melnā vai brūnā krāsā. Platums — 50 mm.

 

1.31. Parādes josta (31., 31.1 un 31.2 attēls)

34. Dzeltena auduma lente ar ieaustu apmalojumu un zīmējumu karmīn­sarkanā krāsā, Valsts robežsardzes darbinieku (izņemot peldošo līdzekļu personālu) formas tērpiem — gaiši zaļā krāsā. Valsts robežsardzes peldošo līdzekļu personālam — melna bez zīmējuma un ar iekšpusē apšūtu melnu samtu. Ovāla sprādze no dzeltena metāla ar reljefu simetrisku ozollapu dekoru un mazā Latvijas valsts ģerboņa attēlu. Valsts robežsardzes darbiniekiem — josta papildi­nāta ar divām maksts turētāja piekabināmām lentēm, uz katras lentes divas ovālas sprādzes no dzeltena metāla ar reljefu simetrisku ozollapu dekoru un mazā Latvijas valsts ģerboņa attēlu. Pie vienas no divām maksts turētāja piekabināmām lentēm piestiprināta ķēde ar dzeltena metāla āķīti.

 

 

1.32. Pulovers (32.attēls)

35. Adīts pusvilnas pulovers. Uz pleciem un piedurknēm — putekļauduma uzšuves. Uz plecu vīlēm — uzpleči ar pogu (diametrs — 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz piedurknēm virs elkoņiem uzšūtas kabatas. Uz kreisās piedurknes kabatas — dienesta emblēma. Krūšu daļas labajā pusē kakla izgriezuma apakšdaļas līmenī — uzšuve ar uzvārdu.

1.33. Ziemas cepure (33. un 34.attēls)

36. Cepure ar ūdensnecaurlaidīga auduma virsdaļu un piepogājamu kažokādas uzmali (pulkvežu cepurēm — karakulādas uzmale melnā krāsā) un nagu. Virs naga piestiprināta melna siksniņa (Valsts robežsardzes vidējam un vecākajam komandējošam sastāvam — pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā). Priekšpuses vidū — kokarde (33.attēls). Valsts robežsardzes lauka formas ziemas cepure ir adīta (34.attēls).

1.34. Sieviešu vasaras cepure (35.attēls)

37. Ovālas formas pusvilnas auduma cepure ar nagu. Priekšējā daļā — melna siksniņa, kas galos piestiprināta ar divām pogām. Priekšpuses vidū — kokarde. Valsts policijas darbinieku cepurēm sānsienu pamatnes vīlē — apmalo­jums (2 mm) karmīnsarkanā krāsā. Parādes cepurēm priekšējā daļā — pīta dekoratīvā aukliņa zelta krāsā, kas galos piestiprināta ar divām pogām (diametrs 14 mm).

1.35. Laiviņcepure (36.attēls)

38. Pusvilnas auduma cepure, ko veido divas sānsienas, pamatne un uzmale. Sānsienu pamatnes vīlē un gar uzmales malu — apmalojums karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā. Priekšpuses vidū — kokarde.

1.36. Berete (37.attēls)

39. Pusvilnas auduma vai filca berete attiecīgajam dienestam atbilstošā formas tērpa krāsā. Priekšpuses vidū — kokarde.

1.37. Vasaras cepure (naģene) (38.attēls)

40. Pusvilnas auduma cepure ar ovālas formas augšējo daļu, pamatni un apmali. Priekšpusē — nags. Augšējās daļas šķautnes apmale un augšējās daļas stiprinājuma vieta pie pamatnes apstrādāta ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām (diametrs — 14 mm) sānos piestiprināta pīta dekoratīvā aukliņa zelta krāsā. Pamatnes priekšpuses vidū — kokarde. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vecākajam komandējošajam sastāvam parādes cepurei — balts apvalks.

1.38. Žokejcepure (39. un 39.1 attēls)

41. Auduma žokejcepure ar pagarinātu nagu un dekoratīvu pogu augšējā daļā. Virs naga — ar divām pogām sānos piestiprināta pīta dekoratīvā aukliņa melnā krāsā. Priekšpuses vidū — kokarde. Valsts robežsardzes darbiniekiem — auduma žokejcepure ar pagarinātu nagu. Priekšpuses vidū — kokarde.

1.39. Kokarde (40.attēls)

42. Mazliet ieliekta dzeltena metāla vai uz auduma izšūta, vai presēta kokarde ar ozollapu vainagā ietvertu uz priekšu izvirzītu mazā Latvijas valsts ģerboņa attēlu. Kokardes garums — 50 mm, augstums — 30 mm.

1.40. Akselbantes (41.attēls)

43. Akselbantes izgatavotas no auklām dzeltenā (zelta) krāsā ar zeltītiem metāla uzgaļiem. Akselbantes valkājamas pie parādes žaketes.

1.41. Apmetnis (42.attēls)

44. Ūdensnecaurlaidīga auduma apmetnis ar atlokāmu apkakli un kapuci, kas piepogāta ar četrām pogām. Priekšpuse ar iegriezumu, aizpogājama ar piecām pogām. Priekšpusē — rokām divi izgriezumi, kas aizpogājami ar divām pogām. Iekšpusē — divi pirkstu turētāji.

1.42. Lietusmētelis (43.attēls)

45. Brīva silueta ūdensnecaurlaidīga auduma mētelis ar piešūtu kapuci. Priekšpuse ar septiņu spiedpogu aizdari, iegrieztām sānu kabatām un diviem roku izgriezumiem ar spiedpogu. Iešūtas vienvīles piedurknes. Valsts policijas darbinieku lietusmēteļiem mugurdaļā plecu līmenī izvietots uzraksts “Policija” un uz piedurknēm lietusmēteļa apakšējā daļā — gaismu atstarojoša lente.

1.43. Lauka formas tērps

46. Vasaras lauka formas tērps — vasaras kostīms attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā, apakškrekls ar īsām piedurknēm, saišu zābaki, vasaras cepure un ieroču josta.

47. Ziemas lauka formas tērps — ziemas kostīms attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā, saišu zābaki, ziemas cepure, ieroču josta, šalle un cimdi.

1.44. Vasaras formas tērps (44., 45. un 46.attēls) — tikai atsevišķu Valsts policijas struktūrvienību darbiniekiem

48. Jauktā darba apģērba auduma virsjaka (44.attēls) tumši zilā krāsā. Piecu vienrindas pogu slēptā aizdare un viena poga uz apkakles stāvdaļas, virsjakas priekšdaļā divas uzšūtas kabatas ar pārloku. Virs katras kabatas līplente (120 x 20 mm) uzšuvju piestiprināšanai. Mugurdaļa ar atdaļu un pretieloci pa viduslīniju, uz plecu vīlēm uzpleči ar vienu pogu. Iešūtas divvīļu garās piedurknes ar elkoņu vietā uzšūtiem pastiprinājumiem no tāda paša auduma un uzšūtām kabatām ar pārloku. Piedurknes ar piešūtu aproci ar vienu pogu.

49. Jauktā darba apģērba auduma bikses (45.attēls) tumši zilā krāsā. Viduklī piešūta josta ar astoņām cilpām un diviem savilktņiem, aizdare ar rāvējslēdzēju un divām pogām. Priekšdaļā divas iegrieztas sānu kabatas. Bikšu sānu daļā divas uzšūtas kabatas ar pārloku, bikšu priekšdaļas centra līnija nošūta ar 0,1 mm vīli. Bikšu ceļgala vietā uzšūti pastiprinājumi no tāda paša auduma, mugurdaļā viena iegriezta kabata ar pārloku.

50. Jauktā darba apģērba auduma veste (46.attēls) tumši zilā krāsā, taisna griezuma, ar šķēlumiem sānu vīlēs. Vestes priekšdaļas labajā pusē līplente (120 x 20 mm) uzšuvju piestiprināšanai. Aizdare ar rāvējslēdzēju un aizdarsloksni, kas aizveras ar līplenti. Vestes priekšdaļas ārpusē deviņas kabatas ar pārloku, sešas aizveras ar regulējamām sloksnēm uz līplentes un trīs ar pārlokiem, kas aizveras ar līplentēm. Vestes priekšdaļas iekšpusē ir divas kabatas, sānu daļā uz vīlēm divi platuma regulatori. Aizmugurē uzraksts “POLICIJA” — 280 x 65 mm. Vestes kakla izgriezums, rokriņķi un apakšmala apšūta ar apdares lenti pieskaņotā krāsā.

1.45. Apavi

51. Vīriešu kurpes — melnas vai brūnas klasiskā stila ādas kurpes ar ielīmētu ādas saistzoli. Purngals var būt nošūts ar dubultvīli. Augšējā daļā sānu aizdares saitējamas ar aukliņu. Ādas vai cita materiāla zole. Zems papēdis.

52. Vīriešu zābaki — melni vai brūni klasiskā stila zābaki ar augstiem (20 —25 cm) stulmiem, saitējami vai ar rāvējslēdzēju. Ciets purngals. Ādas vai cita izturīga materiāla zole. Zems papēdis.

53. Sieviešu kurpes — melnas vai brūnas klasiskā stila ādas kurpes ar ādas vai cita materiāla zoli.

54. Sieviešu zābaki — melni vai brūni zābaki ar gariem stulmiem vai puszābaki, ar rāvējslēdzēju vai bez tā. Ādas vai cita materiāla zole.

1.46. Pogas (47.attēls)

55. Poga (diametrs — 14 mm) no dzeltena vai oksidēta metāla. Uz pogas — reljefs mazā Latvijas valsts ģerboņa attēls un 1 mm plata apmale.

56. Poga (diametrs — 22 mm) no dzeltena vai oksidēta metāla. Uz pogas — reljefs mazā Latvijas valsts ģerboņa attēls un 2 mm plata apmale.

1.47. Uzpleči

57. Uzpleči (platums — 40 mm, garums 100—140 mm) izgatavoti no auduma attiecīgā formas tērpa krāsā un piestiprināti pie apģērba ar pogu (diametrs — 14 mm). Uzpleču pārvalki — no auduma attiecīgā formas tērpa krāsā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem uzpleču apmales apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā, bet šī dienesta vecākā komandējošā sastāva darbinieku parādes formas tērpiem — izšūti ar metalizētiem zeltītas krāsas diegiem.

1.48. Dienesta pakāpju atšķirības zīmes

58. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbiniekiem uz uzplečiem ir šādas dienesta pakāpju atšķirības zīmes:

58.1. ierindas sastāvam:

58.1.1. ierindniekam — nav atšķirības zīmju (48.attēls);

58.1.2. Latvijas Policijas akadēmijas, Valsts policijas Policijas skolas, Valsts robežsardzes mācību iestādes kadetam un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas kadetam — uzpleča vidū visā tā garumā pa horizontāli 10 mm plata dzeltena josla (49.attēls);

58.2. jaunākajam komandējošajam sastāvam:

58.2.1. kaprālim — 25 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli viena 10 mm plata dzeltena josla (50.attēls);

58.2.2. seržantam — 25 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli divas 10 mm platas dzeltenas joslas (51.attēls);

58.2.3. virsseržantam — 25 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli viena 20 mm plata dzeltena josla (52.attēls);

58.2.4. virsnieka vietniekam — 17 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli viena 10 mm plata dzeltena josla un viena 3 mm augsta dzeltena metāla zīmotne nošķeltas četrstūra piramīdas veidā. Katras sānu plaknes vidējā trešdaļa — ar trim šķēlumiem, pārējās virsmas — ar rievotu faktūru. Malu garums — 12 mm. Uz augšējās šķēluma plaknes — apaļš vainadziņš ar gludu izcilni vidū (53.attēls);

58.3. vidējam komandējošajam sastāvam — 3 mm augstas dzeltena metāla zīmotnes nošķeltas četrstūra piramīdas veidā. Katras sānu plaknes vidējā trešdaļa — ar trim šķēlumiem, pārējās virsmas — ar rievotu faktūru. Malu garums — 12 mm. Uz augšējās šķēluma plaknes — apaļš vainadziņš ar gludu izcilni vidū. Zīmotnes uz uzplečiem izvietotas atbilstoši darbinieka speciālajai dienesta pakāpei (54., 55. un 56.attēls):

58.3.1. leitnantam — divas (54.attēls);

58.3.2. virsleitnantam — trīs (55.attēls);

58.3.3. kapteinim — četras (56.attēls);

58.4. vecākajam komandējošajam sastāvam — 5 mm augstas dzeltena metāla zīmotnes astoņstaru zvaigznes veidā. Šķautnes ar rievotu faktūru. Uz augšējās šķēluma plaknes — vainadziņš (diametrs — 4 mm) ar gludu izcilni vidū. Zīmotnes uz uzplečiem izvietotas atbilstoši darbinieka speciālajai dienesta pakāpei (57., 58. un 59.attēls):

58.4.1. majoram — viena (57.attēls);

58.4.2. pulkvežleitnantam — divas (58.attēls);

58.4.3. pulkvedim — trīs (59.attēls);

58.5. augstākajam komandējošajam sastāvam — pīne no četrām zelta krāsas auklām (60.attēls).

1.49. Emblēmas

59. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbiniekiem uz formas tērpa piedurknes ir šādas emblēmas:

59.1. Valsts policijas darbiniekam un Valsts policijas Policijas skolas kadetam — vairogveida emblēma (61.attēls) ar zīmējumu dzeltenā un baltā krāsā uz melna fona. Emblēmas centrā baltā aplī (diametrs — 60 mm) dzeltens auseklītis, uz kura uzlikts balts zobens ar lejup vērstu asmeni. Emblēmas augstums — 110 mm, platums platākajā daļā — 105 mm. Uz emblēmas uzraksts ar dzelteniem burtiem — “LATVIJAS VALSTS”, ar baltiem burtiem — “POLICIJA”;

59.2. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieka un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas kadeta formas tērpiem — vairogveida emblēma (62.attēls) ar 2 mm platu līnijas kontūru dzeltenā krāsā gar malu uz melna fona, bet šī dienesta vecākā komandējošā sastāva parādes formas tērpiem — vairogveida emblēma uz balta fona. Emblēmas augstums 110 mm, platums platākajā daļā — 105 mm. Augšējā daļā uzraksts ar tumši sarkaniem burtiem — “VALSTS UGUNSDZĒSĪBAS UN GLĀBŠANAS DIENESTS”. Emblēmas centrā izvietota dzeltena astoņstaru zvaigzne (platums — 60 mm). Zvaigznes centrā — sarkans aplis (diametrs — 24 mm, malu platums — 2 mm), aiz kura malām redzamas tumši sarkanas grieķu krusta daļas. Apļa centrā uz dzeltenu krustotu cirvīšu fona izvietots vairogs ar sarkanām malām (malu platums — 2 mm). Vairoga centrā uz oranža fona izvietots vienādmalu trijstūris zilā krāsā. Zem vairoga un cirvīšiem horizontāli, puslokā uz leju izliekta sarkanbaltsarkana lente ar pārlocītām un trijstūrī iegrieztām sānu malām;

59.3. Iekšlietu ministrijas bruņoto formējumu personālsastāvam — vairogveida emblēma (63.attēls) ar zīmējumu dzeltenā un melnā krāsā uz aizsargkrāsas fona. Emblēmas centrā baltā aplī (diametrs — 60 mm) dzeltens auseklītis, uz kura uzlikts balts zobens ar lejup vērstu asmeni. Emblēmas augstums — 110 mm, platums platākajā daļā — 105 mm. Augšējā daļā uzraksts ar dzelteniem burtiem — “IEKŠLIETU MINISTRIJAS”, ar baltiem burtiem — “SPĒKI”;

59.4. pārējiem Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbiniekiem — vairogveida emblēma (64.attēls) ar zīmējumu dzeltenā un baltā krāsā uz melna fona. Emblēmas centrā baltā aplī (diametrs — 60 mm) dzeltens auseklītis, uz kura uzlikts balts zobens ar lejup vērstu asmeni. Emblēmas augstums — 110 mm, platums platākajā daļā — 105 mm. Augšējā daļā uzraksts ar dzelteniem burtiem — “IEKŠLIETU”, ar baltiem burtiem — “MINISTRIJA”;

59.5. Valsts robežsardzes darbiniekiem uz kreisās piedurknes — emblēma (65.attēls) ar 2 mm platu kontūru dzeltenā krāsā gar malu. Emblēmas augstums— 97 mm, platums platākajā daļā — 75 mm, šaurākajā — 55 mm. Vairoga augšējā daļā — trīs zvaigznes dzeltenā krāsā uz melna fona. Vidusdaļā — valsts robežstabs ar svītrotu dalījumu sarkanā un baltā krāsā (vienādā platumā). Kreisajā pusē robežstabam — sarkana lauva, labajā pusē — sudraba grifs, abi ar ķetnām tur uzslieto robežstabu. Lauvas un grifa mēle — dzeltenā krāsā. Zem lauvas un grifa, kā arī zem valsts robežstaba pamatnes — ozolzaru vītne zaļā krāsā. Apakšējā daļā — sarkanbaltsarkana lente. Uz labās piedurknes struktūrvienības emblēma;

59.6. Latvijas Policijas akadēmijas darbiniekam un kadetam — vairogveida emblēma (66.attēls) ar zīmējumu zelta, baltā un zaļā krāsā uz karmīnsarkana fona. Emblēmas augšējā daļā puslokā izvietotas trīs piecstaru zvaigznes zelta krāsā, zem tām uzraksts zelta krāsā uz sarkana fona — “LATVIJAS POLICIJAS”, uz baltās svītras — “AKADĒMIJA”. Emblēmas apakšējā daļā uz simetriski izvietotām zaļām ozollapām — grāmata zelta krāsā. Emblēmas augstums — 90 mm, platums — 80 mm;

59.7. Drošības policijas darbiniekam — emblēma (67.attēls), kuras centrā ir balts krusts ar paplašinātiem krustotiem galiem (turpmāk — Māras krusts) uz vairoga fona. Vairogs papildināts ar stilizētu vanaga siluetu. Zīmējums ir melnā krāsā uz karmīnsarkana fona, vanaga siluets un vairoga kontūrlīnija — zelta krāsā. Zem vairoga izvietota simetriska ozollapu vītne zaļā krāsā. Vairogs ar Māras krustu un ozollapu vītne izvietoti simetriski melni iekrāsota apļa centrā. Ārējais (melno apli aptverošais) aplis ir baltā vai melnā krāsā. Ārējā apļa ārējā kontūrlīnija ir melnā vai baltā krāsā. Ārējā apļa augšējā daļā pa loku ir izvietots uzraksts baltā vai melnā krāsā — “DROŠĪBAS POLICIJA”, apakšējā daļā — “LATVIJAS REPUBLIKAS IEKŠLIETU MINISTRIJA” (arī baltā vai melnā krāsā). Starp abiem uzrakstiem simetriski izvietoti divi Māras krusti;

59.8. (Svītrots ar MK 23.12.2003. noteikumiem Nr. 753)

1.50. Uzšuves un atpazīšanas zīmes

60. Visu Iekšlietu ministrijas dienestu darbiniekiem uz formas tērpa ir uzšuves ar attiecīgā darbinieka uzvārdu melnā krāsā. Uzšuves garums 100–150 mm, platums — 25 mm. Uzšuvei ir 2 mm plata dzeltena apmale un 12 mm augsti burti dzeltenā krāsā.

61. Valsts policijas darbiniekiem pie formas tērpa krekla virs kreisās kabatas ir krekla krūšu uzšuve (69.attēls) melnā krāsā ar dzeltenu apmali un uzrakstu “POLICIJA”. Uzšuves garums — 100 mm, platums — 25 mm, burtu augstums — 12 mm.

62. Ceļu policijas, Kriminālpolicijas, Dzelzceļa policijas darbiniekiem, Valsts policijas Policijas skolas un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas darbiniekiem un kadetiem uz formas tērpa ir lokveida uzšuve (70., 71., 72., 73., 74., 75. un 76.attēls) — uz melna fona dzeltens uzraksts “CEĻU POLICIJA”, “KRIMINĀLPOLICIJA”, “PRETTERORISMA VIENĪBA OMEGA”, “KĀRTĪBAS POLICIJA”, “DZELZCEĻA POLICIJA”, “UGUNSDROŠĪBAS UN CIVILĀS AIZSARDZĪBAS KOLEDŽA” vai “POLICIJAS SKOLA”. Uzšuves garums — 150 mm, platums — 25 mm. Apkārt uzšuvei — 2 mm plata dzeltena apmale.

63. Ceļu policijas darbiniekiem uz formas tērpa ir gaismu atstarojošas uzšuves.

64. Valsts robežsardzes darbiniekiem uz formas tērpa krekla (blūzes) virs kreisās krūšu kabatas ir uzšuve (77.attēls) melnā krāsā ar dzeltenu uzrakstu “ROBEŽSARDZE”. Apkārt uzšuvei — 2 mm plata dzeltena apmale. Uzšuves garums 100—130 mm, platums — 20 mm.

65. Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta darbiniekiem uz formas tērpa (virsjakas, žaketes, parādes žaketes, lauka formas virskrekla, kombinezona) ir Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta atpazīšanas zīme (78.attēls) — krāsainas Valsts robežsardzes emblēmas un zeltītu spārnu kombinācija. Zīmes augstums — 24 mm, garums — 86 mm. Zīme izgatavota no dzeltena metāla vai izšūta uz auduma, vai presēta.

1.51. Zīmotnes

66. Zīmotnes “LV” (79.attēls) burtu augstums — 12 mm, platums — 10 mm, biezums — 3 mm. Burti apakšējā daļā savienoti. Burtu apmales — reljefas, vidusdaļa — padziļināta uz visu formas tērpu apkakļu stūriem (izņemot kreklu apkakles un kažokādas apkakles), zelta vai karmīnsarkanā krāsā.

67. Augstākā komandējošā sastāva darbinieku formas tērpiem — ozollapas formas zīmotne (80.attēls). Divas apakšējā daļā savienotas ar zelta krāsas diegiem izšūtas atšķirīga izmēra ozollapas.


1.52. Tutenis (90.attēls)

68.1 Tutenis ar tērauda asmeni un maksti. Tuteņa spals un maksts apkalta ar izgreznojumiem no dzeltena metāla (bronza). Tuteņa garums — 362 mm, platums 18 + 2 mm, maksts garums 256 mm, platums 24 + 2 mm.

 

2. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ģenerāļu formas tērps un atšķirības zīmes

2.1. Formas tērpa krāsas

69. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ģenerāļu formas tērpiem noteiktas šādas krāsas:

69.1. tumši zila — Valsts policijas un Drošības policijas ģenerāļu formas tērpiem;

69.2. melna — Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ģenerāļu formas tērpiem;

69.3. (svītrots ar MK 23.12.2003. noteikumiem Nr. 753);

69.4. tumši zaļa — Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem;

69.5. atbilstošās Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieku formas tērpu krāsas — Latvijas Policijas akadēmijas ģenerāļu formas tērpiem.

70. Ģenerāļu formas tērpa bikšu iekantēm, uzšuvumiem un visiem apmalojumiem noteiktas šādas krāsas:

70.1. karmīnsarkana — Valsts policijas, Drošības policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, ģenerāļu formas tērpiem;

70.2. gaiši zaļa — Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem.

2.2. Ziemas mētelis (82.attēls)

71. Pieguļoša silueta vilnas auduma mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām, ar nobīdīto trīs pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un piecām apdares pogām (diametrs — 22 mm). Iešūta apkakle ar atlokiem. Apkakles stūros — ar zeltītiem diegiem izšūta zīmotne. Piepogājama karakulādas apkakle melnā krāsā ar apkakles stūros izšūtām zīmotnēm. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz mugurpuses vidukļa līnijas ar divām pogām (diametrs — 22 mm) piepogāts savilktnis. Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm — no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā ar vienu pogu (diametrs — 14 mm). Uz kreisās piedurknes — ar metalizētiem diegiem izšūta attiecīgā dienesta (iestādes) emblēma. Sānu kabatām, apkaklei, priekšējai aizdares malai, savilktņiem un uzplečiem — apmalojums karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā.

2.3. Ziemas virsjaka (83.attēls)

72. Pagarināta taisna silueta vilnas auduma vai cita auduma virsjaka ar piepogājamu karakulādas apkakli melnā krāsā ar apkakles stūros izšūtām zīmotnēm, četrām uzšūtām (divām krūšu un divām sānu) kabatām ar spiedpogu pārloku, piecām iegrieztām kabatām (divas uz piedurknēm (ar rāvējslēdzēju) un trīs iekškabatas). Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar piešūtām aprocēm. Uz plecu vīlēm — uzpleči. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros — zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Uzpleči, apkakle un krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā. Virsjakas jostas daļā — no iekšpuses savelkama josta.

2.4. Vasaras mētelis (84.attēls)

73. Pusvilnas auduma mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar līstīti, nobīdīto divu pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs — 22 mm). Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz plecu vīlēm — uzpleči. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes — ar metalizētiem diegiem izšūta attiecīgā dienesta emblēma. Iešūta atlokāma apkakle ar apkakles stūros izšūtām zīmotnēm. Apkaklei un priekšējai aizdares malai — apmalojums karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā.

2.5. Žakete (85.attēls)

74. Taisna silueta vilnas auduma žakete ar nobīdīto divu pogu (diametrs — 22 mm) aizdari un divām apdares pogām (diametrs — 22 mm), divām uzšūtām krūšu kabatām ar pārloku, divām iegrieztām sānu kabatām ar aizpogājamu pārloku un divām iekškabatām. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām (diametrs — 14 mm), uzpleči ar vienu pogu (diametrs — 14 mm). Uzpleči, apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem — gaiši zaļā) krāsā. Uz kreisās piedurknes — dienesta emblēma. Apkakles stūros — zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā.

2.6. Bikses (86.attēls)

75. Vilnas auduma bikses ar piešūtu jostu vidukļa līnijā, rāvējslēdzēja aizdari priekšpusē (vidus vīlē) un sprādzi uz jostas. Uz jostas — astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu. Bikšu ārējās vīlēs no karmīnsarkana (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem — gaiši zaļa) auduma iešūtas 2 mm platas iekantes un divi 20 mm plati uzšuvumi.

2.7. Ziemas cepure (87.attēls)

76. Cepuri veido priekšējā un aizmugurējā siena, virsdaļa un karakulādas uzmale melnā krāsā. Karakulādas uzmale piepogājama ar spiedpogām. Cepures augšējās daļas apmale apstrādāta ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu cepurēm — gaiši zaļā) krāsā. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām piestiprināta pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā. Cepures priekšgalā nags, kurš apšūts ar ozollapu dekoru zelta krāsā. Cepures priekšpuses vidū — kokarde ar krāsainu lielā Latvijas valsts ģerboņa attēlu.

2.8. Vasaras cepure (88.attēls)

77. Cepure ar ovālas formas augšējo daļu, pamatni un apmali. Priekšpusē nags, kurš apšūts ar ozollapu dekoru zelta krāsā. Augšējās daļas šķautnes apmale un augšējās daļas stiprinājuma vieta pie pamatnes apstrādāta ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu cepurēm — gaiši zaļā) krāsā. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām (diametrs — 14 mm) piestiprināta pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā. Pamatnes priekšpuses vidū — kokarde ar krāsainu lielā Latvijas valsts ģerboņa attēlu.

2.9. Kokarde (89.attēls)

78. Mazliet ieliekta dzeltena metāla kokarde ar krāsainu lielā Latvijas valsts ģerboņa attēlu. Kokardes garums — 57 mm, augstums — 43 mm.

2.10. Formas tērpu veidi

79. Svētku (parādes) formas tērps valkājams ar baltu kreklu. Svētku (parādes) tērps papildināms ar parādes siksnu, pītu akselbanti zelta krāsā, baltiem cimdiem un baltu šalli.

80. Lauka formas tērps — kokvilnas vai pusvilnas auduma virsjaka un bikses attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā. No zīda diegiem pīti uzpleči attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā. Uz apkakles atlokiem attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā ar zīda diegiem izšūtas uzšuves divu ozollapu veidā. Galvā cepure vai berete attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā, kuras priekšpuses vidū — kokarde ar lielā Latvijas valsts ģerboņa attēlu.

81. Ikdienas formas tērps valkājams ar kreklu attiecīgajam dienestam atbilstošajā krāsā (gaiši zilu, melnu vai zaļu).

Piezīme.

* Formas tērpu attēli šo noteikumu 2.pielikumā.

2.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 28.oktobra noteikumiem Nr.597
Formas tērpu attēli

(Pielikums grozīts ar MK 23.12.2003. noteikumiem Nr. 753; MK 12.07.2005. noteikumiem Nr. 505)

01-597 COPY.GIF (74630 bytes)

02-597 COPY.GIF (100072 bytes)

03-597 COPY.GIF (97926 bytes)

04-597 COPY.GIF (72733 bytes)

05-597 COPY.GIF (116444 bytes)

06-597 COPY.GIF (48307 bytes)

07-597 COPY.GIF (91873 bytes)

Ziemas bikses (puskombinezons)

01.PNG (35020 bytes)

8.attēls

 

09-597 COPY.GIF (80402 bytes)

10-597 COPY.GIF (55354 bytes)

11-597 COPY.GIF (39658 bytes)

Valsts robežsardzes lauka formas tērpa vīriešu virskrekls

02.PNG (78385 bytes)

12.attēls

 

13-597 COPY.GIF (64692 bytes)

14-597 COPY.GIF (39559 bytes)

15-597 COPY.GIF (34007 bytes)

16-597 COPY.GIF (56427 bytes)

17-597 COPY.GIF (19765 bytes)

18-597 COPY.GIF (85995 bytes)

19-597 COPY.GIF (54239 bytes)

Valsts robežsardzes sieviešu žakete

03.PNG (65165 bytes)

19.1 attēls

 

20-597 COPY.GIF (45166 bytes)

Valsts robežsardzes sieviešu svārki

04.PNG (17921 bytes)

20.1 attēls

21-597 COPY.GIF (56808 bytes)

22-597 COPY.GIF (48880 bytes)

23-597 COPY.GIF (68995 bytes)

24-597 COPY.GIF (41030 bytes)

25-597 COPY.GIF (47599 bytes)

26-597 COPY.GIF (78688 bytes)

27-597 COPY.GIF (24307 bytes)

28-597 COPY.GIF (15338 bytes)

Sieviešu kakla apsējs

05.PNG (6985 bytes)

29.attēls

 

30-597 COPY.GIF (37531 bytes)

31-597 COPY.GIF (52976 bytes)

Valsts robežsardzes darbinieku (izņemot peldošo līdzekļu personālu) parādes josta

06.PNG (79831 bytes)

31.1 attēls

Valsts robežsardzes peldošo līdzekļu personāla parādes josta

07.PNG (106371 bytes)

31.2 attēls

32-597 COPY.GIF (60914 bytes)

33-597 COPY.GIF (71645 bytes)

34-597 COPY.GIF (32772 bytes)

35-597 COPY.GIF (25916 bytes)

Valsts policijas sieviešu parādes vasaras cepure

08.PNG (26739 bytes)

35.1 attēls

 

36-597 COPY.GIF (93488 bytes)

37-597 COPY.GIF (134763 bytes)

Valsts robežsardzes žokejcepure

10.PNG (34499 bytes)

39.1 attēls

 

38-597 COPY.GIF (92563 bytes)

39-597 COPY.GIF (67563 bytes)

40-597 COPY.GIF (46771 bytes)

41-597 COPY.GIF (75134 bytes)

42-597 COPY.GIF (40391 bytes)

43-597 COPY.GIF (42376 bytes)

44-597 COPY.GIF (31220 bytes)

45-597 COPY.GIF (25664 bytes)

46-597 COPY.GIF (42788 bytes)

47-597 COPY.GIF (51461 bytes)

48-597 COPY.GIF (106411 bytes)

49-597 COPY.GIF (72483 bytes)

50-597 COPY.GIF (39844 bytes)

51-597 COPY.GIF (61302 bytes)

Valsts robežsardzes darbinieku emblēma

09.PNG (61309 bytes)

65.attēls

53-597 COPY.GIF (103657 bytes)

54-597 COPY.GIF (134846 bytes)

(68. attēls svītrots ar MK 23.12.2003. noteikumiem Nr.753)

56-597 COPY.GIF (102195 bytes)

57-597 COPY.GIF (75772 bytes)

58-597 COPY.GIF (43310 bytes)

59-597 COPY.GIF (48073 bytes)

60-597 COPY.GIF (20872 bytes)

61-597 COPY.GIF (84725 bytes)

62-597 COPY.GIF (107866 bytes)

63-597 COPY.GIF (86363 bytes)

64-597 COPY.GIF (54790 bytes)

65-597 COPY.GIF (61401 bytes)

66-597 COPY.GIF (74905 bytes)

67-597 COPY.GIF (58318 bytes)

68-597 COPY.GIF (79871 bytes)

69-597 COPY.GIF (108258 bytes)

70-597 COPY.GIF (59249 bytes)

Tutenis

11.PNG (16465 bytes)

90.attēls

Iekšlietu ministra vietā —
aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis
3.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 28.oktobra noteikumiem Nr.597
Valsts policijas un Drošības policijas ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes normas

(Pielikums grozīts ar MK 12.07.2005. noteikumiem Nr. 505)

I. Vidējā un vecākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345
1.Vasaras cepure (naģene)1 gab.35
2.Žokejcepure1 gab.21, 5, 16
3.Berete1 gab.32, 5
4.Laiviņcepure1 gab.2 
5.Vasaras cepure (siev.)1 gab.3 
6.Ziemas cepure ar nagu1 gab.316
7.Ziemas virsjaka1 gab.33, 16
8.Ziemas bikses (puskombinezons)1 gab.34, 16
9.Vasaras mētelis (vīr., siev.)1 gab.55
10.Virsjaka vai virskrekls (vīr., siev.)1 gab.1,56, 14
11.Kombinētās bikses1 gab.1,57
12.Pulovers1 gab.45, 16
13.Žakete (vīr., siev.)1 gab.38
14.Bikses (vīr., siev.)1 gab.2 
15.Parādes žakete (vīr., siev.)1 gab.55
16.Parādes bikses, svārki (siev.)1 gab.55
17.Parādes cepure (vīr., siev.)1 gab.55
18.Svārki (siev.)1 gab.29
19.Ikdienas krekls (blūze)3 gab.210, 13
20.Balts krekls (blūze)1 gab.210
21.Kaklasaite3 gab.2 
22.Kaklasaites saspraude1 gab.105
23.Vasaras zābaki1 pāris311
24.Ziemas zābaki1 pāris311
25.Zābaki (siev.)1 pāris211
26.Kurpes (vīr., siev.)1 pāris1,5 
27.Kokvilnas zeķes3 pāri15
28.Pusvilnas zeķes1 pāris15
29.Cimdi (pirkstaiņi)1 pāris25
30.Šalle1 gab.55
31.Siksna (ieroču josta)1 gab.612
32.Akselbantes1 gab.105
33.KokardeIzsniedz kopā ar formas tērpu  
34.Atšķirības zīmesIzsniedz kopā ar formas tērpu  
35.Uzpleču pārvalkiIzsniedz kopā ar formas tērpu  
36.Parādes josta1 gab.105
37.Zeķbikses (siev.)3 pāri1 
38.Vasaras formas tērps1 komplekts25, 15, 16

Piezīmes.

1. Izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem. Personām, kurām izsniegta žokejcepure, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

2. Izsniedz Drošības policijas darbiniekiem. Personām, kurām izsniegta berete, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

3. Personām, kurām izsniegts kombinezons vai cita veida speciālais tērps, virsjakas lietošanas ilgums tiek pagarināts par trijiem gadiem. Īso ziemas virsjaku izsniedz ceļu policijas darbiniekiem.

4. Izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem.

5. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

6. Virskreklus izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem.

7. Pēc saņēmēja vēlēšanās kombinēto bikšu vietā atļauts izsniegt bikses bez pēdsloksnes. Lietošanas ilgums nemainās.

8. Pēc saņēmēja vēlēšanās žaketes vietā atļauts izsniegt jaku. Lietošanas ilgums nemainās.

9. Pēc saņēmēja vēlēšanās sieviešu svārku vietā atļauts izsniegt bikses. Lietošanas ilgums nemainās.

10. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus ar īsām vai garām piedurknēm un baltā krekla vietā — ikdienas kreklu.

11. Pēc saņēmēja vēlēšanās zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes.

12. Personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus ar ieroci, siksnas (ieroču jostas) lietošanas ilgums ir trīs gadi.

13. Iecirkņa inspektoriem un ceļu policijas inspektoriem, kas strādā lauku apvidos, izsniedz trīs kreklus uz pusotru gadu.

14. Pēc saņēmēja vēlēšanās sieviešu virsjakas vietā atļauts izsniegt žaketi. Lietošanas ilgums nemainās.

15. Izsniedz atsevišķu Valsts policijas struktūrvienību darbiniekiem.

16. Vīriešiem un sievietēm izsniedz vienādus priekšmetus.

II. Ierindas un jaunākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345
1.Žokejcepure1 gab.21, 11, 15
2.Berete1 gab.32
3.Laiviņcepure1 gab.3 
4.Vasaras cepure (siev.)1 gab.3 
5.Ziemas cepure ar nagu1 gab.315
6.Ziemas virsjaka1 gab.33, 15
7.Ziemas bikses (puskombinezons)1 gab.34, 15
8.Virsjaka vai virskrekls (vīr., siev.)1 gab.1,55, 12
9.Kombinētās bikses1 gab.1,56
10.Žakete (siev.)1 gab.3 
11.Bikses (vīr., siev.)1 gab.1,5 
12.Svārki (siev.)1 gab.27
13.Pulovers1 gab.311, 15
14.Ikdienas krekls (blūze)3 gab.28
15.Balts krekls (blūze)1 gab.28
16.Kaklasaite3 gab.2 
17.Vasaras zābaki1 pāris29
18.Ziemas zābaki1 pāris2 
19.Zābaki (siev.)1 pāris29
20.Kurpes (vīr., siev.)1 pāris1,5 
21.Kokvilnas zeķes3 pāri1 
22.Pusvilnas zeķes1 pāris1 
23.Cimdi (pirkstaiņi)1 pāris2 
24.Šalle1 gab.5 
25.Siksna (ieroču josta)1 gab.510
26.Bikšu siksna1 gab. 2
27.KokardeIzsniedz kopā ar formas tērpu  
28.Atšķirības zīmesIzsniedz kopā ar formas tērpu  
29.Uzpleču pārvalkiIzsniedz kopā ar formas tērpu  
30.Zeķbikses (siev.)3 pāri1 
31.Lauka formas tērps1 komplekts111, 13, 15
32.Vasaras formas tērps1 komplekts211, 14, 15

Piezīmes.

1. Izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem. Personām, kurām izsniegta žokejcepure, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

2. Izsniedz Drošības policijas darbiniekiem. Personām, kurām izsniegta berete, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

3. Personām, kurām izsniegts kombinezons vai cita veida speciālais tērps, virsjakas lietošanas ilgums tiek pagarināts par trijiem gadiem. Īso ziemas virsjaku izsniedz kārtībniekiem — autovadītājiem un ceļu policijas darbiniekiem.

4. Izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem.

5. Virskreklus izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem.

6. Pēc saņēmēja vēlēšanās kombinēto bikšu vietā atļauts izsniegt bikses bez pēdsloksnes. Lietošanas ilgums nemainās.

7. Pēc saņēmēja vēlēšanās sieviešu svārku vietā atļauts izsniegt bikses. Lietošanas ilgums nemainās.

8. Jaunākajiem iecirkņa inspektoriem un personālsastāvam, kas pilda ārējā dienesta pienākumus, ikdienas krekla (blūzes) lietošanas ilgums ir pusotrs gads. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus ar īsām vai garām piedurknēm un baltā krekla vietā — ikdienas kreklu.

9. Pēc saņēmēja vēlēšanās zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes. Lietošanas ilgums nemainās.

10. Personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus ar ieroci, siksnas (ieroču jostas) lietošanas ilgums ir trīs gadi.

11. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

12. Pēc saņēmēja vēlēšanās sieviešu virsjakas vietā atļauts izsniegt žaketi. Lietošanas ilgums nemainās.

13. Izsniedz Latvijas Policijas akadēmijas koledžas kadetiem.

14. Izsniedz atsevišķu Valsts policijas struktūrvienību darbiniekiem.

15. Vīriešiem un sievietēm izsniedz vienādus priekšmetus.

III. Ierindas un komandējošā sastāva apgāde ar inventāru*

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345

1. Uzkabe un priekšmeti pie posteņa apģērba

1.1.Uzkabe ar maksti (balta)1 kompl.31
1.2.Dokumentu soma1 gab.52
1.3.Planšete1 gab.53
1.4.Svilpe1 gab.5 
1.5.Ūdensnecaurlaidīgs apmetnis vai lietusmētelis1 gab.34

2. Gultas piederumi un veļa**

2.1.Spalvu spilvens1 gab.5 
2.2.Spilvendrāna2 gab.1 
2.3.Palags2 gab.1 
2.4.Matracis1 gab.3 
2.5.Pusvilnas sega1 gab.4 
2.6.Dvielis2 gab.1 

Paskaidrojumi.

* Inventārs ir Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu īpašums, un personālsastāvs to lieto tikai dienesta pienākumu pildīšanas laikā.

** Izsniedz ierindas un komandējošā sastāva personām, kas dzīvo dienesta viesnīcās, kā arī izmantošanai policistu atpūtas istabās.

Piezīmes.

1. Izsniedz ceļu policijas inspektoriem.

2. Izsniedz ierindas un jaunākā komandējošā sastāva personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus.

3. Izsniedz vidējā un vecākā komandējošā sastāva personām.

4. Izsniedz ierindas un komandējošā sastāva personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus.

IV. Ierindas un komandējošā sastāva apgāde ar speciālo apģērbu, speciālajiem apaviem un aizsargierīcēm (inventāru)

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345
1. Policistiem autovadītājiem un personām, kuru rīcībā nodots motocikls
1.1.Virsvalks vai kombinezons1 gab.24
2. Ceļu policijas inspektoriem
2.1.Ūdensnecaurlaidīgs kombinezons1 gab.34
2.2.(Svītrots ar MK 12.07.2005. noteikumiem Nr. 505)
2.3.Lietusmētelis1 gab.4 
2.4.Motociklista ķivere1 gab.41
2.5.Aizsargbrilles1 gab.42
3. Inspektoriem kinologiem un policistiem, kuri strādā ar dienesta suņiem
3.1.Ziemas virsjaka (darba)1 gab.3 
3.2.Ziemas bikses1 gab.3 
3.3.Vasaras kostīms (virsjaka, garās bikses)1 kompl.3 
3.4.Kokvilnas virsvalks1 gab.2 
3.5.Gumijas zābaki1 pāris3 
3.6.Ziemas cimdi1 pāris1 
3.7.Brezenta cimdi1 pāris1 
3.8.Dresētāja virsjaka (vatēta)1 gab.1,53
3.9.Dresētāja garās bikses (vatētas)1 gab.1,53
3.10.Dresētāja uzroči (vatēti)1 pāris1,53
4. Personām, kas pilda dienesta pienākumus īslaicīgās aizturēšanas izolatoros
4.1.Kokvilnas virsvalks (balts)3 gab.2 
4.2.Dvielis2 gab.1 
5. Kārtības policijas darbiniekiem
5.1.Veste no gaismu atstarojoša materiāla1 gab.15

Piezīme. Darbinieki, kuri nav alpīnistu grupā, papildus treniņa inventāram tiek nodrošināti ar alpīnista ekipējumu (viens komplekts uz trijiem cilvēkiem; lietošanas termiņš — trīs gadi).

VI. Valsts policijas Kārtības policijas Operatīvās reaģēšanas rotas speciālais apģērbs

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
1234
1.Virsjaka1 gab.1,5
2.Veste1 gab.1,5
3.Bikses1 gab.1,5
4.Cepure1 gab.1,5
Iekšlietu ministra vietā —
aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis
4.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 28.oktobra noteikumiem Nr.597
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes normas

I. Vidējā un vecākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345

1.

Vasaras cepure (naģene)

1 gab.

3

6

2.

Laiviņcepure

1 gab.

3

 

3.

Žokejcepure

1 gab.

2

6, 7

4.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

 

5.

Ziemas mētelis

1 gab.

3

1

6.

Ziemas virsjaka

1 gab.

3

 

7.

Vasaras mētelis

1 gab.

5

6

8.

Virsjaka

1 gab.

2

3

9.

Kombinētās bikses

1 gab.

2

2

10.

Pulovers vai veste

1 gab.

4

6

11.

Žakete (vīr., siev.)

1 gab.

3

3

12.

Bikses (vīr.)

1 gab.

2

 

13.

Svārki vai bikses (siev.)

1 gab.

2

 

14.

Parādes žakete (vīr.)

1 gab.

10

6, 8

15.

Parādes bikses (vīr.)

1 gab.

10

6

16.

Ikdienas krekls (blūze)

3 gab.

2

4

17.

Balts krekls (blūze)

1 gab.

2

4

18.

Kaklasaite

3 gab.

2

 

19.

Kaklasaites saspraude

1 gab.

6

 

20.

Zābaki (vīr.)

1 pāris

2

5

21.

Zābaki (siev.)

1 pāris

2

5

22.

Kurpes (vīr., siev.)

1 pāris

1,5

 

23.

Kokvilnas zeķes

3 pāri

1

6

24.

Pusvilnas zeķes

1 pāris

1

6

25.

Cimdi (pirkstaiņi)

1 pāris

2

6

26.

Šalle

1 gab.

5

6

27.

Siksna

1 gab.

6

6

28.

Akselbantes

1 gab.

10

6

29.

Kokarde

Izsniedz kopā ar formas tērpu

  

30.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

  

31.

Uzpleču pārvalki

Izsniedz kopā ar formas tērpu

  

Piezīmes.

1. Personām, kurām izsniegta ziemas virsjaka, ziemas mēteļa lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

2. Pēc saņēmēja vēlēšanās kombinēto bikšu vietā atļauts izsniegt bikses. Lietošanas ilgums nemainās.

3. Žaketi izsniedz pēc saņēmēja vēlēšanās. Personām, kurām izsniegta žakete, virsjakas lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

4. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus ar īsām vai garām piedurknēm un baltā krekla vietā — ikdienas kreklu.

5. Pēc saņēmēja vēlēšanās zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes. Lietošanas ilgums nemainās.

6. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

7. Personām, kurām izsniegta žokejcepure, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

8. Vecākajam komandējošajam sastāvam izsniedz baltas krāsas žaketi, vidējam komandējošam sastāvam — melnas krāsas žaketi. 

II. Ierindas un jaunākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs

 

12345

1.

Laiviņcepure

1 gab.

3

 

2.

Žokejcepure

1 gab.

2

5, 6

3.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

 

4.

Ziemas virsjaka

1 gab.

3

 

5.

Kombinētās bikses

1 gab.

3

1

6.

Virsjaka

1 gab.

3

 

7.

Žakete (siev.)

1 gab.

3

 

8.

Svārki vai bikses (siev.)

1 gab.

2

 

9.

Pulovers vai veste

1 gab.

3

4

10.

Ikdienas krekls (blūze)

3 gab.

2

2

11.

Balts krekls (blūze)

1 gab.

2

2

12.

Kaklasaite

3 gab.

2

 

13.

Zābaki (vīr.)

1 pāris

2

3

14.

Zābaki (siev.)

1 pāris

2

3

15.

Kurpes (vīr., siev.)

1 pāris

2

 

16.

Kokvilnas zeķes

3 pāri

1

 

17.

Pusvilnas zeķes

1 pāris

1

 

18.

Cimdi (pirkstaiņi)

1 pāris

2

 

19.

Šalle

1 gab.

5

 

20.

Siksna

1 gab.

2

 

21.

Siltā veļa

1 kompl.

2

 

22.

Kokarde

Izsniedz kopā ar formas tērpu

  

23.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

  

24.

Uzpleču pārvalki

Izsniedz kopā ar formas tērpu

  

 

Piezīmes.

1. Pēc saņēmēja vēlēšanās kombinēto bikšu vietā atļauts izsniegt bikses.

2. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus ar īsām vai garām piedurknēm un baltā krekla vietā — ikdienas kreklu.

3. Pēc saņēmēja vēlēšanās zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes. Lietošanas ilgums nemainās.

4. Izsniedz pēc saņēmēja vēlēšanās. Personām, kurām izsniegts pulovers vai veste, virsjakas lietošanas ilgums tiek pagarināts par pusotru gadu.

5. Personām, kurām izsniegta žokejcepure, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

6. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

 

III. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta personālsastāva apgāde ar speciālo apģērbu (inventāru*)

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs

 

12345

1. Speciālais apģērbs

1.1.

Speciālais aizsargtērps darbam dūmos un ugunī**

1 kompl.

3

1, 6

1.2.

Kokvilnas darba formas tērps

1 kompl.

1

 

1.3.

Kokvilnas kombinezons

1 gab.

1

2, 7

1.4.

Kokvilnas virsvalks

1 gab.

1

3

1.5.

Gumijots priekšauts

1 gab.

2

4

1.6.

Ugunsdzēsēju ķiveres pasega

1 gab.

3

5

1.7.

Kažokādas cimdi ar atlokiem

1 pāris

3

6

1.8.

Aizsargcimdi ar atlokiem

2 pāri

1

6

1.9.

Kokvilnas cimdi (pirkstaiņi)

1 pāris

1

7

1.10.

Gumijas zābaki (garie)

1 pāris

3

8

1.11.

Zābaki

1 pāris

2

 

1.12.

Speciālie aizsargzābaki

1 pāris

3

6

2. Gultas piederumi un veļa***

2.1.

Spalvu spilvens

1 gab.

5

 

2.2.

Spilvendrāna

2 gab.

1

 

2.3.

Palags

2 gab.

1

 

2.4.

Matracis

1 gab.

3

 

2.5.

Pusvilnas sega

1 gab.

4

 

2.6.

Dvielis

2 gab.

1

 

 

Paskaidrojumi.

* Inventārs ir Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu īpašums, un personālsastāvs to lieto tikai dienesta pienākumu pildīšanas laikā.

** Katrai struktūrvienībai tiek iedalīti speciālie tērpi rezervei ar tādu aprēķinu, lai ar tiem nodrošinātu 15 % no ugunsgrēka dzēšanā iesaistīto darbinieku skaita. Šāda rezerve nepieciešama, lai varētu nekavējoties nomainīt bojātu speciālo tērpu, ja ugunsgrēks ir ilgstošs vai ja saņemts nākamais izsaukums.

*** Izsniedz ierindas un komandējošā sastāva personām, kas dzīvo dienesta viesnīcās, kā arī izmantošanai ugunsdzēsēju atpūtas istabās.

Piezīmes.

1. Ugunsdzēsības inspektoriem izsniedz uz pieciem gadiem.

2. Izsniedz tehniskās apkalpes personālsastāvam.

3. Izsniedz sakaru līdzekļu remonta meistariem, gāzu un dūmu aizsardzības dienesta meistariem un mantziņiem.

4. Izsniedz personālsastāvam, kas strādā ar bīstamiem šķidrumiem.

5. Izsniedz personālsastāvam, kas saņēmis ugunsdzēsēju ķiveres.

6. Izsniedz personālsastāvam, kas piedalās ugunsgrēku dzēšanā.

7. Izsniedz specializēto automašīnu vadītājiem.

8. Izsniedz divus pārus uz katru specializēto automašīnu.

Iekšlietu ministra vietā —
aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis
5.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 28.oktobra noteikumiem Nr.597

(Pielikums svītrots ar MK 23.12.2003. noteikumiem Nr. 753)

Sardzes pulka ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes normas

(Pielikums svītrots ar MK 23.12.2003. noteikumiem Nr. 753)

6.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 28.oktobra noteikumiem Nr.597
Valsts robežsardzes ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes normas

(Pielikums grozīts ar MK 12.07.2005. noteikumiem Nr. 505; MK 30.05.2006. noteikumiem Nr. 444)

I. Vidējā un vecākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345
1.Vasaras cepure (naģene)1 gab.4 
2.Berete vai žokejcepure1 gab.3 
51
3.Vasaras cepure (siev.)1 gab.4 
4.Ziemas cepure ar nagu1 gab.3 
5.Ziemas virsjaka1 gab.3 
411
6.Žakete (vīr.)1 gab.4 
7.Žakete (siev.)1 gab.3 
8.Bikses (vīr.)1 gab.1 
1,511
9.Svārki (siev.)1 gab.2 
10.Virsjaka (vīr., siev.)1 gab.3 
3,511
11.Lauka formas tērps (virskrekls, bikses)1 kompl.23
41
12.Pulovers1 gab.3 
13.Ikdienas krekls (blūze)3 gab.24
14.Balts krekls (blūze)1 gab.212
15.Kaklasaite2 gab.2 
16.Kaklasaites saspraude1 gab.4 
17.Kakla apsējs (siev.)2 gab.2 
18.Kakla apsēja saspraude1 gab.4 
19.Saišu vasaras zābaki1 pāris45,6
61,5
20.Saišu ziemas zābaki1 pāris45,6
61,5
21.Zābaki (siev.)1 pāris2 
22.Kurpes (vīr., siev.)1 pāris1,5 
23.Kokvilnas zeķes3 pāri2 
24.Pusvilnas zeķes2 pāri2 
25.Cimdi (pirkstaiņi)1 pāris3 
41
26.Šalle1 gab.4 
27.Siksna (ieroču josta)1 gab.67
28.Vasaras apakšveļa2 kompl.3 
51
29.Ziemas apakšveļa1 kompl.3 
51
30.Kokarde (metāla)1 gab.4 
31.Uzpleči4 pāri38
32.Atšķirības zīmesIzsniedz kopā ar formas tērpu8 
33.Lauka formas ziemas cepure (adīta)1 gab.3 
34.Ziemas zābaki1 pāris3 
35.Bikses (siev.)1 gab.2 
36.Parādes žakete (vīr., siev.)1 gab.109
37.Bikšu siksna1 gab.3 
38.Zeķbikses (siev.)3 pāri1 
39.Atpazīšanas zīme5 gab.410
40.Gumijas zābaki ar silto oderi1 pāris311
41.Īsā ziemas virsjaka un ziemas bikses (puskombinezons)1 kompl.311
42.Parādes josta1 gab.10 
43.Tutenis1 gab.beztermiņa 

Piezīmes.

1. Galvenās pārvaldes virsniekiem.

2. Izsniedz sievietēm, kuras pilda dienesta pienākumus robežkontroles punktos.

3. Teritoriālo pārvalžu virsniekiem lauka formas tērpa (virskrekls, bikses) lietošanas ilgums ir trīs gadi.

4. Izsniedz vienu kreklu (blūzi) ar īsām piedurknēm.

5. Pēc saņēmēja vēlēšanās saišu zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes. Lietošanas ilgums nemainās.

6. Robežsargiem, kuri dienestu veic nodaļās uz “zaļās robežas”, saišu zābaku nēsāšanas termiņš ir pusotrs gads.

7. Personām, kuras pilda dienesta pienākumus ar ieroci, siksnas (ieroču jostas) lietošanas ilgums ir pieci gadi.

8. Pēc kārtējās speciālās dienesta pakāpes piešķiršanas izsniedz pilnu komplektu.

9. Ja mainās antropometriskie izmēri, izsniedz jaunu žaketi.

10. Aviācijas dienesta darbiniekiem.

11. Robežsargiem, kuri dienestu veic robežkontroles punktos un nodaļās uz “zaļās robežas”.

12. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus (blūzes) ar garām vai īsām piedurknēm.

II. Ierindas un jaunākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345
1.Berete vai žokejcepure1 gab.2 
2.Vasaras cepure (siev.)1 gab.4 
3.Ziemas cepure ar nagu1 gab.3 
4.Ziemas virsjaka1 gab.3 
49
5.Bikses (vīr.)1 gab.1 
1,59
6.Svārki (siev.)1 gab.2 
7.Virsjaka (vīr., siev.)1 gab.21
39
8.Žakete (siev.)1 gab.3 
9.Lauka formas tērps (virskrekls, bikses)2 kompl.1,5 
32,9
10.Pulovers1 gab.  
11.Ikdienas krekls (blūze)3 gab.23
12.Balts krekls (blūze)1 gab.28
13.Kaklasaite2 gab.2 
14.Kaklasaites saspraude1 gab.4 
15.Kakla apsējs (siev.)2 gab.2 
16.Kakla apsēja saspraude1 gab.4 
17.Saišu vasaras zābaki1 pāris3 
18.Saišu ziemas zābaki1 pāris3 
19.Zābaki (siev.)1 pāris2 
20.Kurpes (vīr., siev.)1 pāris1,5 
21.Kokvilnas zeķes3 pāri1,5 
22.Pusvilnas zeķes2 pāri1,5 
23.Cimdi (pirkstaiņi)1 pāris2 
24.Šalle1 gab.3 
25.Siksna (ieroču josta)1 gab.5 
26.Bikšu siksna1 gab.3 
27.Vasaras apakšveļa2 kompl.2 
32
28.Ziemas apakšveļa1 kompl.2 
32
29.Uzpleči4 pāri34
30.Atšķirības zīmesIzsniedz kopā ar formas tērpu4 
31.Parādes žakete (vīr., siev.)1 gab.105
32.Bikses (siev.)1 gab.2 
33.Lauka formas ziemas cepure (adīta)1 gab.3 
34.Ziemas zābaki1 pāris3 
35.Gumijas zābaki ar silto oderi1 pāris36
36.Cimdi (dūraiņi)1 pāris36
37.Zeķbikses (siev.)3 pāri1 
38.Atpazīšanas zīme4 gab.47
39.Īsā ziemas virsjaka un ziemas bikses (puskombinezons)1 kompl.39

Piezīmes.

1. Izsniedz sievietēm, kuras pilda dienesta pienākumus robežkontroles punktos.

2. Galvenās pārvaldes instruktoriem.

3. Izsniedz vienu kreklu (blūzi) ar īsām piedurknēm.

4. Pēc kārtējās speciālās dienesta pakāpes piešķiršanas izsniedz pilnu komplektu.

5. Ja mainās antropometriskie izmēri, izsniedz jaunu žaketi.

6. Izsniedz robežsargiem, kuri dienestu veic nodaļās uz “zaļās robežas”.

7. Aviācijas dienesta darbiniekiem.

8. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus (blūzes) ar garām vai īsām piedurknēm.

9. Robežsargiem, kuri dienestu veic robežkontroles punktos un nodaļās uz “zaļās robežas”.

III. Ierindas un komandējošā sastāva apgāde ar inventāru*

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345

1. Uzkabe un priekšmeti

1.1.Kabatas lukturītis1 gab11
52
1.2.Ūdensnecaurlaidīgs apmetnis1 gab.61
102
1.3.Veste ar atstarojošiem elementiem1 gab.31
1.4.Maskēšanās tērps1 gab.33
1.5.Mugursoma1 gab.51
102
1.6.Kompass1 gab.31, 2
1.7.Planšete1 gab.51, 2
1.8.Blašķe1 gab.51
102
1.9.Pirmās palīdzības sniegšanas aptieciņa1 gab.21, 2
1.10.Mērlente1 gab.33
1.11.Zizlis1 gab.51
1.12.Telts1 gab.101, 2
1.13.Guļammaiss1 gab.101, 2
54
1.14.Paklājiņš1 gab.101, 2
54
1.15.Adīta cepure-maska (ziemas)1 gab.51, 2
1.16.Sapiera lāpsta1 gab.101, 2
1.17.Ēdampiederumi (katliņš, krūze, karote)1 kompl.51, 2
1.18.Cirvis1 gab.103
1.19.Kaprona aukla (10-15 m)1 gab.21, 2
1.20.Dvielis1 gab.31, 2
1.21.Spirta lampiņa (ar spirtu)1 gab.11, 2

2. Gultas piederumi un veļa**

2.1Spalvu spilvens1 gab.4 
2.2.Spilvendrāna2 gab.1 
2.3.Palags1 gab.1 
2.4.Matracis1 gab.4 
2.5.Pusvilnas sega1 gab.4 
2.6.Dvielis2 gab.1 
2.7.Virsvalks (segas pārvalks)1 gab.1 

Paskaidrojumi.

* Inventārs ir Valsts robežsardzes īpašums.

** Gultas piederumi un veļa tiek izsniegti Valsts robežsardzes personālam, kurš dzīvo dienesta viesnīcās, dienē uz kuģiem un kuteriem, kā arī izmantošanai Valsts robežsardzes darbinieku atpūtas istabās.

Piezīmes.

1. Izsniedz robežsargiem, kuri pilda dienesta pienākumus robežkontroles punktos, robežpārejas punktos un nodaļās uz “zaļās robežas”.

2. Izsniedz robežsargiem, izņemot 1.piezīmē minētos.

3. Izsniedz robežsargiem, kuri pilda dienesta pienākumus nodaļās uz “zaļās robežas”.

4. Izsniedz ārštata ātrās reaģēšanas uzdevumu vienības robežsargiem.

IV. Ierindas un komandējošā sastāva darbinieku apgāde ar speciālo apģērbu, speciālajiem apaviem un aizsargierīcēm

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345

1. Robežsargiem, kuri pārbauda kuģu tilpnes un dzelzceļa vagonus

1.1.Kombinezons un cepure1 gab.3 
1.2.Vasaras cepure (siev.)1 gab.4 

2. Robežsargiem autovadītājiem

2.1.Kokvilnas virsvalks vai kombinezons1 gab.2 

3. Robežsargiem kinologiem

3.1.Ziemas virsjaka (darba)1 gab.3 
3.2.Ziemas bikses (darba)1 gab.5 
3.3.Vasaras kostīms (virsjaka un garās bikses)1 kompl.3 
3.4.Kokvilnas virsvalks1 gab.2 
3.5.Gumijas zābaki1 pāris3 
3.6.Ziemas cimdi1 pāris2 
3.7.Brezenta cimdi1 pāris2 
3.8.Dresētāja virsjaka (vatēta)1 gab.3 
3.9.Dresētāja garās bikses (vatētas)1 gab.4 
3.10.Dresētāja uzroči (vatēti)1 pāris3 

4. Robežsargiem, kuru rīcībā nodots motocikls (sniega motocikls, kvadricikls)

4.1.Ūdensnecaurlaidīgs kombinezons (ar silto oderi)1 gab.3 
4.2.Motociklista ķivere1 gab.4 
4.3.Aizsargbrilles1 gab.4 
4.4.Cimdi (vasaras)1 pāris3 
4.5.Cimdi (ziemas)1 pāris3 
4.6.Speciālais galvas pārsegs2 gab.3 
4.7.Speciālie siltie zābaki1 pāris4 

5. Ēdnīcas pavāriem, speciālistiem

5.1.Balts virsvalks2 gab.0,5Izsniedz ēdnīcas dežurantiem
5.2.Pavāra cepure2 gab.0,5 

6. Medicīnas darbiniekiem medicīnas nodaļā

6.1.Balts virsvalks3 gab.3 
6.2.Tumšs virsvalks1 gab.2 

 

V. Valsts robežsardzes peldošo līdzekļu dienesta personālsastāva apgāde ar speciālo apģērbu, aizsargierīcēm un inventāru*

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs  
12345

1. Speciālais inventārs

1.1.Bocmaņa svilpe1 gab.5Izsniedz kuģa dežurantam
1.2.Kabatas lukturītis1 gab.5Izsniedz personālam, kurš pilda dienesta pienākumus uz kuģiem, kuteriem, motorlaivām

2. Speciālais apģērbs

2.1.Ūdenslīdēja aprīkojums (sausais)1 gab.4Izsniedz personālam, kas pilda dienesta pienākumus uz kuģiem un kuteriem un veic ūdenslīdēja darbus
2.2.Ūdensnecaurlaidīgs kombinezons (darba)1 gab.3Izsniedz personālam, kas pilda dienesta pienākumus uz kuģiem, kuteriem, motorlaivām
2.3.Speciālais aizsargtērps darbam dūmos un ugunī2 kompl.5Izsniedz personālam, kas pilda dienesta pienākumus uz kuģiem un piedalās ugunsgrēka dzēšanā
2.4.Ugunsdzēsēja ķiveres pasega2 gab.5 
2.5.Kažokādas cimdi ar atlokiem2 pāri3 
2.6.Aizsargcimdi ar atlokiem2 pāri1 
2.7.Speciālie aizsargzābaki2 pāri3 
2.8.Žokejcepure1 gab.2 
2.9.Ūdensnecaurlaidīgs kombinezons (glābšanas)1 gab.3 
2.10.Darba kombinezons (melns)1 gab.1 
2.11.Darba kombinezona virsjaka (ziemas)1 gab.3 

Paskaidrojums.

* Inventārs ir Valsts robežsardzes īpašums, un personālsastāva darbinieki to lieto tikai dienesta pienākumu pildīšanas laikā. 

VI. Valsts robežsardzes mācību iestādes kadetu mantiskā apgāde

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345
1.Berete1 gab.2 
2.Vasaras cepure (siev.)1 gab.41
3.Ziemas cepure ar nagu1 gab.3 
4.Ziemas virsjaka1 gab.3 
5.Bikses (vīr.)1 gab.11
6.Svārki (siev.)1 gab.21
7.Virsjaka (vīr.)1 gab.21
8.Žakete (siev.)1 gab.31
9.Lauka virskrekls (blūze)2 gab.1 
10.Lauka bikses2 gab.1 
11.Pulovers1 gab.3 
12.Ikdienas krekls (blūze)3 gab.21
13.Balts krekls (blūze)1 gab.21
14.Kaklasaite2 gab.21
15.Kaklasaites saspraude1 gab.41
16.Kakla apsējs (siev.)2 gab.21
17.Kakla apsēja saspraude1 gab.41
18.Saišu zābaki (vasaras, ziemas)2 pāri2,5 
19.Zābaki (siev.)1 pāris21
20.Kurpes (vīr., siev.)1 pāris1,51
21.Kokvilnas zeķes3 pāri1,5 
22.Pusvilnas zeķes2 pāri1,5 
23.Cimdi (pirkstaiņi)1 pāris2 
24.Šalle1 gab.3 
25.Siksna (ieroču josta)1 gab.5 
26.Bikšu siksna1 gab.3 
27.Vasaras apakšveļa2 kompl.2 
28.Ziemas apakšveļa1 kompl.2 
29.Uzpleči2 pāri1 
30.Atšķirības zīmesIzsniedz kopā ar formas tērpu  
31.Parādes žakete (vīr., siev.)1 gab.101
32.Bikses (siev.)1 gab.21
33.Lauka formas ziemas cepure (adīta)1 gab.3 
34.Ziemas zābaki1 pāris31
35.Cimdi (dūraiņi)1 pāris3 

Piezīme.

1. Izsniedz 30 dienas pirms robežsargu pamatapmācības gada programmas pabeigšanas. 

VII. Valsts robežsardzes darbinieku speciālais ekipējums ārkārtas situāciju novēršanai

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
Piezīmes numurs
12345
1.Kājsargi1 gab.5 
2.Elkoņsargi1 gab.5 
3.Aizsargbrilles1 gab.3 
4.Speciālie aizsargcimdi1 pāris2 
5.Kombinezoni1 gab.3 
6.Speciālie apavi1 pāris3 
7.Individuālā medicīnas aptieciņa1 kompl.51
8.Grupas medicīnas aptieciņa1 kompl.5 
9.Mugursoma (speciālā)1 gab.5 
10.Sejas maskas (ziemas maska un maskēšanās maska)1 kompl.2 
11.Ierīce transportlīdzekļu apstādināšanai1 gab.10 
12.Virves ar karabīnēm (komplekts)1 kompl.5 
13.Uzkabes jostas (vestes)1 gab.5 

Piezīme.

1. Beidzoties zāļu derīguma termiņam, tās nomaina vai, ja nepieciešams, papildina aptieciņu ar attiecīgiem medikamentiem. 

VIII. Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta personāla apgāde ar speciālo apģērbu, inventāru un aizsargierīcēm*

Nr.
p.k.
Priekšmeta nosaukumsDaudzums
(vienam cilvēkam)
Lietošanas ilgums
(gadi)
1234

1. Speciālais apģērbs lidotājiem

1.1.Ziemas virsjaka (īsā)13
1.2.Ziemas virsjaka (ādas)15
1.3.Kombinezons ar laiviņcepuri24
1.4.Puszābaki (vasaras)12
1.5.Puszābaki (ziemas)12
1.6.Ādas cimdi (vasaras)11
1.7.Ādas cimdi (ziemas)12
1.8.Aizsargcepures (ķiveres) apakšcepure31

2. Speciālais apģērbs tehniskajam personālam

2.1.Kombinezons ar cepuri24
2.2.Ziemas virsjaka12
2.3.Puszābaki (vasaras)12
2.4.Puszābaki (ziemas)12

3. Speciālais inventārs un aizsargierīces

3.1.Aizsargcepure (ķivere) ar radioaustiņām un mikrofonu1 gab.5
3.2.Kartes turētājs (planšete)1 gab.5
3.3.Ceļgala planšete1 gab.5
3.4.Kombinētais nazis1 gab.5
3.5.Portfelis1 gab.5

Paskaidrojums.

* Inventārs un aizsargierīces ir Valsts robežsardzes īpašums, un Valsts robežsardzes Aviācijas dienesta darbinieki to lieto tikai dienesta pienākumu pildīšanas laikā.

IX. Robežsargu apgāde ar speciālo apģērbu, ekipējumu, uzkabi, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un inventāru* dalībai starptautiskajās misijās vai operācijās

Nr.
p.k.

Priekšmeta nosaukums

Daudzums
(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums
(gadi)

Piezīmes numurs

1

2

3

4

5

1. Speciālais apģērbs**

1.1.

Jaka

1 gab.

3

 

1.2.

Bikses

1 gab.

3

 

1.3.

Siltā odere (jakām)

1 gab.

3

 

1.4.

Kombinētais kombinezons

1 gab.

3

 

1.5.

Lauka formas apakšveļa

5 kompl.

uz vienu misijas termiņu

 

1.6.

Lauka formas siltā apakšveļa (poliestāns)

2 kompl.

uz vienu misijas termiņu

 

1.7.

Īsais sporta tērps (krekliņš, biksītes)

1 kompl.

1

 

1.8.

Garais sporta tērps (virsjaka, bikses)

1 kompl.

2

 

1.9.

Kokvilnas zeķes

15 pāri

1

 

1.10.

Pusvilnas zeķes

10 pāri

1

 

1.11.

Lauka formas šņorzābaki (vasaras)

2 pāri

1

 

1.12.

Lauka formas šņorzābaki

2 pāri

1

 

1.13.

Gumijas zābaki

1 pāris

3

 

1.14.

Sporta apavi

1 pāris

1

 

1.15.

Pusvilnas cimdi (melni)

2 gab.

1

 

1.16.

Darba cimdi

2 gab.

1

 

1.17.

Taktiskie cimdi (vasaras)

1 pāris

3

 

1.18.

Pončo

1 gab.

3

 

1.19.

Uzpleči (izšūti)

4 gab.

beztermiņa

1

1.20.

Uzvārda uzšuve (izšūta) ar līplenti

4 gab.

beztermiņa

1

1.21.

Kokarde (oksidēta)

2 gab.

2

 

1.22.

Žetons

1 gab.

beztermiņa

 

1.23.

Uzšuve lauka formai (Latvijas karogs)

4 kompl.

beztermiņa

1

1.24.

Platmale

1 gab.

1

 

2. Ekipējums, uzkabe, individuālie aizsardzības līdzekļi un inventārs ***

2.1.

Uzkabes josta

1 gab.

5

 

2.2.

Lielais mantu maiss

2 gab.

3

 

2.3.

Uzkabes veste

1 gab.

5

 

2.4.

Dubultā aptversoma

2 gab.

5

 

2.5.

Raķešu soma

2 gab.

5

 

2.6.

Granātu soma

1 gab.

5

 

2.7.

Rācijas soma

1 gab.

5

 

2.8.

Piederumu soma

1 gab.

5

 

2.9.

Patruļas soma

1 gab.

5

 

2.10.

Kartes soma

1 gab.

5

 

2.11.

Dūmu granātu soma

1 gab.

5

 

2.12.

Ūdensnecaurlaidīgs maiss (mazais)

3 gab.

3

 

2.13.

Ūdensnecaurlaidīgs maiss (lielais)

2 gab.

3

 

2.14.

Bruņucepure

1 gab.

5

 

2.15.

Bruņucepures ieliktņi

1 gab.

1

 

2.16.

Bruņucepures pārvalks

1 gab.

1

 

2.17.

Bruņucepures gumija

1 gab.

1

 

2.18.

Bruņuveste (4.pakāpe) ar plāksnēm

1 gab.

5

 

2.19.

Bruņuvestes pārvalks

1 gab.

5

 

2.20.

Lukturis ar krāsaino stikliņu komplektu

1 kompl.

3

 

2.21.

Taktiskās aizsargbrilles (pretšķembu)

1 gab.

3

 

2.22.

Taktiskie cimdi

1 pāris

3

 

2.23.

Kompasa somiņa

1 gab.

3

 

2.24.

Plastikāta ausu aizbāžņi

1 kompl.

1

 

2.25.

Gāzmaskas soma

1 gab.

5

 

2.26.

Gāzmaska

1 gab.

5

 

2.27.

Pretķīmiskais aizsargtērps ar somu

1 kompl.

saskaņā ar izgatavotāja noteikto termiņu

2

2.28.

Filtri

3 gab.

saskaņā ar izgatavotāja noteikto termiņu

2

2.29.

Degazācijas un dezinsekcijas komplekts

1 kompl.

saskaņā ar izgatavotāja noteikto termiņu

2

2.30.

Pirmās palīdzības sniegšanai nepieciešamo medicīnisko materiālu soma

1 gab.

3

 

2.31.

Pirmās palīdzības sniegšanai nepieciešamie medicīniskie materiāli

2 kompl.

saskaņā ar izgatavotāja noteikto termiņu

2

2.32.

Ūdens attīrīšanas tabletes

2 kompl.

saskaņā ar izgatavotāja noteikto termiņu

2

2.33.

Kājas platforma

1 gab.

5

 

2.34.

Ieroča klipsis

1 gab.

5

 

2.35.

Ekipējuma klipši

4 gab.

5

 

2.36.

Laidnes kabata aptverei

1 gab.

5

 

2.37.

Triecienšautenes taktiskā siksna

1 gab.

5

 

2.38.

Ceļu aizsargi

1 kompl.

3

 

2.39.

Elkoņu aizsargi

1 kompl.

3

 

2.40.

Cirkšņu aizsargi

1 kompl.

3

 

2.41.

Saulesbrilles (pieguļošas, tumši stikli)

1 gab.

1

 

2.42.

Kabatas nazis

1 gab.

5

 

2.43.

Naža maksts

1 gab.

5

 

2.44.

Ūdens rezervuārs

1 gab.

2

 

2.45.

Ūdens rezervuāra lietošanas uzgaļi

2 gab.

uz vienu misijas termiņu

 

2.46.

Kamuflēta sega ar sintētisko pildījumu

1 gab.

5

 

2.47.

Maskēšanās krēms (trīs krāsas)

4 kompl.

1

 

2.48.

30 m auklas (5,5 mm) ekipējuma piesiešanai

1 gab.

saskaņā ar izgatavotāja noteikto termiņu

2

2.49.

Izolācijas lente

1 gab.

saskaņā ar izgatavotāja noteikto termiņu

2

2.50.

Gumija ar āķiem (4 gab.)

1 kompl.

3

 

2.51.

Atstarojošā lente ar klipšiem

1 gab.

3

 

2.52.

Gāzes deglis

1 gab.

5

 

2.53.

Ložmetēja lentes soma

3 gab.

5

 

2.54.

Ložmetēja patronsoma

1 gab.

5

 

2.55.

Ložmetēja taktiskā siksna

1 gab.

5

 

2.56.

Pistoles maksts (piestiprināma pie kājas)

1 gab.

5

 

2.57.

Pistoles drošības siksna

1 gab.

5

 

2.58.

Pistoles aptveru kabatas

2 gab.

5

 

2.59.

Gāzes balons

2 gab.

saskaņā ar izgatavotāja noteikto termiņu

2

2.60.

Identifikācijas kartes turētājs

1 gab.

3

 

2.61.

Piekaramā atslēga

4 gab.

1

 

2.62.

Putekļu aizsargbrilles

1 gab.

3

 

2.63.

Moskītu tīkls (mazais)

1 gab.

1

 

2.64.

Moskītu tīkls (lielais)

1 gab.

1

 

2.65.

Pretputekļu lakats

2 gab.

1

 

Paskaidrojumi.

* Robežsargu ar šajā nodaļā minēto speciālo apģērbu, ekipējumu, uzkabi, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un inventāru nodrošina, sākot no dienas, kad robežsargs tiek iekļauts starptautiskās misijas vai operācijas vienības štata sarakstā (ieskaitot apmācības laiku). Robežsargam izsniedz tikai iztrūkstošo speciālo apģērbu, izņemot gadījumus, kad starptautiskajā misijā vai operācijā ir paredzēts speciāls apģērbs citā krāsā. Speciālā apģērba, ekipējuma, uzkabes, individuālo aizsardzības līdzekļu un inventāra izmantošanas kārtību nosaka Valsts robežsardzes priekšnieks.

** Konkrētā speciālā apģērba veidu, kuru izsniedz robežsargam, nosaka atkarībā no starptautiskās misijas vai operācijas veida un dislokācijas vietas.

*** Konkrēto ekipējumu, uzkabi, individuālos aizsardzības līdzekļus un inventāru, kuru izsniedz robežsargam, nosaka atkarībā no starptautiskās misijas vai operācijas veida un dislokācijas vietas.

Piezīmes.

1. Noraksta reizē ar formas tērpa elementu.

2. Noraksta pēc izlietošanas.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Iekšlietu ministrs Dz.Jaundžeikars
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieku ar speciālajām dienesta pakāpēm formas tērpu .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 597Pieņemts: 28.10.2003.Stājas spēkā: 13.11.2003.Zaudē spēku: 01.10.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 159, 12.11.2003.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
80957
{"selected":{"value":"09.06.2006","content":"<font class='s-1'>09.06.2006.-30.09.2006.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"09.06.2006","iso_value":"2006\/06\/09","content":"<font class='s-1'>09.06.2006.-30.09.2006.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"01.12.2005","iso_value":"2005\/12\/01","content":"<font class='s-1'>01.12.2005.-08.06.2006.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"16.07.2005","iso_value":"2005\/07\/16","content":"<font class='s-1'>16.07.2005.-30.11.2005.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"10.07.2005","iso_value":"2005\/07\/10","content":"<font class='s-1'>10.07.2005.-15.07.2005.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"01.01.2004","iso_value":"2004\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2004.-09.07.2005.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"13.11.2003","iso_value":"2003\/11\/13","content":"<font class='s-1'>13.11.2003.-31.12.2003.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
09.06.2006
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"