Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.537

Rīgā 2003.gada 23.septembrī (prot. Nr.50 14.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 18.jūnija noteikumos Nr.234 "Noteikumi par transportējamām spiedieniekārtām"
Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu un
likuma "Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību" 3.panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2002.gada 18.jūnija noteikumos Nr.234 "Noteikumi par transportējamām spiedieniekārtām" (Latvijas Vēstnesis, 2002, 94.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu tekstā vārdu "pieteikums" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "iesniegums" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt noteikumu tekstā vārdus "lēmuma pārsūdzēšanas kārtību" ar vārdiem "lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību".

3. Izteikt 2.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Prasības, kas jāievēro, organizējot un veicot darbus ar transportējamām spiedieniekārtām, ir noteiktas ADR nolīgumā, kā arī RID noteikumos, kuru izpilde nodrošina arī Nolīgumā par starptautisko kravu satiksmi (SMGS) noteikto drošības līmeni."

4. Izteikt 5.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.2. tās marķējums atbilst šo noteikumu 6.nodaļā noteiktajām prasībām. Marķē tikai tādas transportējamās spiedieniekārtas, kuras paredzētas vielu pārvadāšanai, kas saskaņā ar ADR nolīgumu atbilst 2.klasei, kā arī vielu pārvadāšanai, kas saskaņā ar ADR nolīgumā noteikto Apvienoto Nāciju Organizācijas (turpmāk — ANO) identifikāciju atbilst numuriem 1051, 1052 un 1790."

5. Svītrot 6.punktā vārdu "(tvertņu)".

6. Izteikt 7.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"7. Pamatprasības atbilstības novērtēšanas institūcijas pilnvarošanai ir šādas:".

7. Izteikt 9.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"9. Atbilstības novērtēšanas institūciju, kas ir tāda uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) sastāvā, kurš projektē, izgatavo, apkalpo vai lieto transportējamās spiedieniekārtas, kas paredzētas pārvadājumiem, pilnvaro novērtēt attiecīgās spiedieniekārtas, ja institūcija nodrošina šo noteikumu 7.punktā minēto prasību izpildi un atbilst šādiem kritērijiem:".

8. Papildināt 1.nodaļu ar 12.1, 12.2 un 12.3 punktu šādā redakcijā:

"12.1 Atļauts lietot tikai tādas bīstamo kravu pārvadājumiem paredzētās transportējamās cisternas, kuras reģistrētas Valsts darba inspekcijā.

12.2 Katrai transportējamai cisternai nepieciešama cisternas pase (1.pielikums) valsts valodā. Cisternas pasi sastāda ražotājs, tā pilnvarotā persona vai importētājs.

12.3 Nododot vai iznomājot transportējamo cisternu citam valdītājam, tiek nodota arī cisternas pase."

9. Izteikt 13.punktu šādā redakcijā:

"13. Transportējamās spiedieniekārtas klasificē šādi:

13.1. 2.klases vielu pārvadāšanai paredzētās transportējamās spiedieniekārtas atkarībā no tilpuma (litros (l)) un spiediena (megapaskālos (MPa) vai bāros (bar)) reizinājuma:

13.1.1. I kategorija — transportējamās spiedieniekārtas, kuru pārbaudes spiediena un tilpuma reizinājums nav lielāks par 30 MPa x l (vai 300 bar x l);

13.1.2. II kategorija — transportējamās spiedieniekārtas, kuru pārbaudes spiediena un tilpuma reizinājums ir lielāks par 30 MPa x l (vai 300 bar x l), bet nav lielāks par 150 MPa x l (1500 bar x l);

13.1.3. III kategorija — transportējamās spiedieniekārtas, kuru pārbaudes spiediena un tilpuma reizinājums ir lielāks par 150 MPa x l (vai 1500 bar x l), kā arī visas ADR nolīgumā noteiktās cisternas;

13.2. pārējo klašu vielu pārvadāšanai paredzētās transportējamās spiedieniekārtas, kas norādītas ADR nolīgumā un RID noteikumos."

10. Izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Atbilstības novērtēšanas procedūras (moduļus) nosaka atbilstoši transportējamās spiedieniekārtas kategorijai:

15.1. I kategorijas transportējamām spiedieniekārtām — A1 modulis vai D1 modulis, vai E1 modulis;

15.2. II kategorijas transportējamām spiedieniekārtām — H modulis vai B + E modulis, vai B + C1 modulis, vai B1 + F modulis, vai B1 + D modulis;

15.3. III kategorijas transportējamām spiedieniekārtām — G modulis vai H1 modulis, vai B + D modulis, vai B + F modulis;

15.4. pārējo klašu vielu pārvadāšanai paredzētajām transportējamām cisternām — B + F modulis."

11. Svītrot 18. un 19.punktu.

12. Papildināt noteikumus ar 3.4.1 apakšnodaļu šādā redakcijā:

"3.4.1 Projekta pārbaude (B1 modulis)

43.1 Projekta pārbaude (B1 modulis) ir atbilstības novērtēšanas procedūras daļa, kurā pilnvarotā institūcija pārliecinās un apliecina, ka transportējamās spiedieniekārtas projekts atbilst šajos noteikumos un ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām.

43.2 Projekta pārbaudei ražotājs izvēlas vienu no pilnvarotajām institūcijām un iesniedz tajā šādus dokumentus:

43.2 1. iesniegumu, kurā minēts ražotāja nosaukums un adrese. Ja iesniegumu iesniedz pilnvarotais pārstāvis vai importētājs, norāda arī tā nosaukumu un adresi (iesniegums var attiekties uz vairākiem transportējamo spiedieniekārtu tipiem, ja vien atšķirības starp attiecīgajiem tipiem neietekmē drošības līmeni);

43.2 2. rakstisku paziņojumu, ka šāds iesniegums nav iesniegts nevienā citā pilnvarotā institūcijā;

43.2 3. šo noteikumu 43.3 punktā noteikto tehnisko dokumentāciju.

43.3 Lai saskaņā ar šajos noteikumos un ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām varētu novērtēt attiecīgās spiedieniekārtas atbilstību, ražotājs tehniskajā dokumentācijā iekļauj šādu informāciju par transportējamās spiedieniekārtas projektēšanu, izgatavošanu un lietošanu:

43.3 1. transportējamās spiedieniekārtas vispārīgs apraksts;

43.3 2. projekta kopsalikuma rasējums, sastāvdaļu rasējums, salikuma vienību rasējums un citi nepieciešamie darba rasējumi un shēmas;

43.3 3. šo noteikumu 43.3 2.apakšpunktā minēto rasējumu, shēmu un transportējamās spiedieniekārtas darbības apraksti un skaidrojumi;

43.3 4. to risinājumu apraksts, kuri lietoti, lai izpildītu šo noteikumu prasības;

43.3 5. projektēšanas aprēķini, pārbaužu un izmēģinājumu rezultāti;

43.3 6. ziņas par transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanā iesaistīto darbinieku kvalifikāciju un kvalifikācijas apliecinājumi.

43.4 Pilnvarotā institūcija:

43.4 1. pārbauda tehnisko dokumentāciju un identificē sastāvdaļas, kas projektētas saskaņā ar šo noteikumu prasībām. Īpaši pārbauda:

43.4 1.1. vai netiek lietoti tādi materiāli, kuri neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;

43.4 1.2. vai transportējamās spiedieniekārtas metināšanas procedūras ir pārbaudītas un par to ir attiecīgi apliecinājumi;

43.4 1.3. vai tā personāla kvalifikācija, kurš veic transportējamās spiedieniekārtas metināšanu un nesagraujošos testus, atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;

43.4 2. veic atbilstošas pārbaudes, lai konstatētu, vai ražotāja izvēlētais risinājums atbilst ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām;

43.4 3. veic atbilstošas pārbaudes un nepieciešamos testus vai nodrošina to veikšanu, lai konstatētu, vai ražotājs lietojis piemērotus risinājumus.

43.5 Ja projekts atbilst ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām, pilnvarotā institūcija to apstiprina un izsniedz ražotājam transportējamās spiedieniekārtas projekta pārbaudes sertifikātu.

43.6 Projekta pārbaudes sertifikātā norāda ražotāja nosaukumu un adresi, pārbaudes atzinumu un apstiprinātās konstrukcijas identificēšanai nepieciešamos datus. Projekta pārbaudes sertifikāta derīguma termiņš ir 10 gadu. Sertifikātu var atjaunot.

43.7 Projekta pārbaudes sertifikātam pievieno tehniskās dokumentācijas attiecīgo daļu sarakstu. Tehniskās dokumentācijas dokumentu kopijas uzglabā pilnvarotā institūcija.

43.8 Ja pilnvarotās institūcijas lēmums ir neizsniegt projekta pārbaudes sertifikātu, tā sniedz ražotājam rakstisku motivētu atteikumu. Atteikumā norāda lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

43.9 Par visām izmaiņām transportējamās spiedieniekārtas konstrukcijā, uz kuru attiecas projekta pārbaudes sertifikāts, ražotājs informē pilnvaroto institūciju, kura glabā ar projekta pārbaudes sertifikātu saistīto tehnisko dokumentāciju.

43.10 Ja veiktās izmaiņas var ietekmēt transportējamās spiedieniekārtas atbilstību ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām vai mainīt lietošanas nosacījumus, ražotāja pienākums ir saņemt papildu apliecinājumu. To izsniedz kā papildinājumu projekta pārbaudes sertifikātam.

43.11 Pilnvarotā institūcija informē tirgus uzraudzības iestādes par anulētajiem, kā arī — pēc attiecīgo iestāžu pamatota pieprasījuma — par izsniegtajiem projekta pārbaudes sertifikātiem un to papildinājumiem.

43.12 Pilnvarotā institūcija informē citas pilnvarotās institūcijas par anulētajiem projekta pārbaudes sertifikātiem un to papildinājumiem, kā arī par projektiem, kuriem ir atteikts izsniegt projekta pārbaudes sertifikātu. Citas pilnvarotās institūcijas pēc pieprasījuma var saņemt informāciju par izsniegtajiem projekta pārbaudes sertifikātiem un to papildinājumiem.

43.13 Ražotājs nodrošina tirgus uzraudzības iestādēm pieeju tehniskajai dokumentācijai un projekta pārbaudes sertifikāta un tā papildinājumu kopijām 10 gadus pēc pēdējās attiecīgās transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanas. Ja ražotājs neatrodas Latvijā, tehnisko dokumentāciju un projekta pārbaudes sertifikāta un tā papildinājumu kopijas glabā persona, kura transportējamo spiedieniekārtu piedāvā tirgū."

13. Aizstāt 49.punktā vārdus "parauga pārbaudes sertifikātā" ar vārdiem "parauga pārbaudes sertifikātā vai projekta pārbaudes sertifikātā".

14. Aizstāt 52.punktā vārdus "parauga pārbaudes sertifikātā" ar vārdiem "parauga pārbaudes sertifikātā vai projekta pārbaudes sertifikātā".

15. Aizstāt 53.3.apakšpunktā vārdus "parauga pārbaudes sertifikāta" ar vārdiem "parauga pārbaudes sertifikāta vai projekta pārbaudes sertifikāta".

16. Izteikt 61.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"61.2. periodiski veic uzraudzības pārbaudes (auditu), lai vismaz reizi trijos gados vai biežāk (ja pilnvarotā institūcija, pamatojoties uz iepriekšējos apmeklējumos konstatētajām neatbilstībām, to uzskata par nepieciešamu) nodrošinātu pilnu pārbaudi un pārliecinātos, kā ražotājs uztur un lieto kvalitātes sistēmu, un iesniedz ražotājam uzraudzības pārbaudes (audita) pārskatu. Pirmajā gadā pēc sertifikāta izsniegšanas pilnvarotā institūcija veic uzraudzības pārbaudes (auditu) vismaz divas reizes;".

17. Papildināt noteikumus ar 3.6.1 apakšnodaļu šādā redakcijā:

"3.6.1 Ražošanas kvalitātes nodrošināšana bez parauga pārbaudes apliecinājuma (D1 modulis)

63.1 Ražošanas kvalitātes nodrošināšana bez parauga pārbaudes apliecinājuma (D1 modulis) ir atbilstības novērtēšanas procedūras daļa, kurā ražotājs ar apliecinātu kvalitātes sistēmu nodrošina transportējamās spiedieniekārtas atbilstību šajos noteikumos un ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām.

63.2 Ražotājs marķē katru transportējamās spiedieniekārtas eksemplāru ar П marķējumu un sastāda atbilstības deklarāciju. Blakus П marķējumam norāda tās pilnvarotās institūcijas identifikācijas numuru, kura veic uzraudzību atbilstoši šo noteikumu 63.4 punktam.

63.3 Transportējamās spiedieniekārtas ražošanu, galīgo novērtējumu un pārbaudi ražotājs veic saskaņā ar apliecinātu kvalitātes sistēmu atbilstoši šo noteikumu 63.4 punktam.

63.4 Lai varētu novērtēt attiecīgās spiedieniekārtas atbilstību šajos noteikumos un ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām, ražotājs iekļauj tehniskajā dokumentācijā informāciju par transportējamās spiedieniekārtas projektēšanu, izgatavošanu un lietošanu, kā arī šādas ziņas:

63.4 1. transportējamās spiedieniekārtas vispārīgs apraksts;

63.4 2. konstrukcijas kopsalikuma rasējums, sastāvdaļu rasējums, salikuma vienību rasējums un citi nepieciešamie darba rasējumi un shēmas;

63.4 3. šo noteikumu 23.2.apakšpunktā minēto rasējumu un shēmu apraksti un skaidrojumi;

63.4 4. to risinājumu apraksts, kuri lietoti, lai izpildītu šajos noteikumos un ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktās prasības;

63.4 5. projektēšanas aprēķini, veikto pārbaužu un izmēģinājumu rezultāti;

63.4 6. testēšanas pārskati.

63.5 Ja ražotājs izmanto apliecinātu kvalitātes sistēmu, uzskatāms, ka transportējamās spiedieniekārtas atbilst šajos noteikumos, ADR nolīgumā un RID noteikumos noteiktajām prasībām.

63.6 Lai apliecinātu kvalitātes sistēmu, ražotājs iesniedz izvēlētajā pilnvarotajā institūcijā kvalitātes sistēmas novērtējuma iesniegumu. Iesniegumam pievieno:

63.6 1. šo noteikumu 63.4 punktā minēto informāciju par transportējamo spiedieniekārtu;

63.6 2. šo noteikumu 63.8 punktā minēto kvalitātes sistēmas dokumentāciju.

63.7 Ražotājs izstrādā visus kvalitātes sistēmas elementus, prasības un nosacījumus un sistemātiski un secīgi tos dokumentē kā kvalitātes sistēmas politiku, procedūras un instrukcijas.

63.8 Kvalitātes sistēmas dokumentācija nodrošina kvalitātes programmu, plānu, rokasgrāmatu un pierakstu konsekventu izpratni. Kvalitātes sistēmas dokumentācijā iekļauj šādu informāciju:

63.8 1. kvalitātes nodrošināšanas mērķis un uzdevumi, organizatoriskā struktūra, vadības atbildība un pilnvaras transportējamās spiedieniekārtas kvalitātes nodrošināšanā;

63.8 2. transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanas kvalitātes vadības un kvalitātes nodrošināšanas metodes, procedūras un sistemātisku pasākumu apraksti;

63.8 3. pārbaudes un testi, kas veicami pirms transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanas, izgatavošanas laikā un pēc izgatavošanas, minēto pārbaužu un testu biežums;

63.8 4. kvalitātes pieraksti (piemēram, pārbaužu pārskati, testēšanas un kalibrēšanas dati, personāla kvalifikācijas apliecinājumi (īpaši tā personāla, kurš atbilstoši normatīvajiem aktiem veic transportējamās spiedieniekārtas daļu metināšanu un nesagraujošos testus));

63.8 5. kvalitātes uzraudzības līdzekļi un kvalitātes sistēmas vadība.

63.9 Pilnvarotā institūcija novērtē kvalitātes sistēmu, lai noteiktu, vai tā atbilst šo noteikumu 63.6, 63.7 un 63.8 punktā noteiktajām prasībām.

63.10 Pilnvarotās institūcijas pārbaudes grupā ir vismaz viens eksperts, kuram ir pieredze transportējamo spiedieniekārtu izgatavošanas tehnoloģiju novērtēšanā. Novērtēšanas procedūrā iekļauj pārbaudes apmeklējumu attiecīgās spiedieniekārtas izgatavošanas vietā.

63.11 Pilnvarotā institūcija paziņo ražotājam novērtēšanas rezultātu. Paziņojumā iekļauj kvalitātes sistēmas atbilstības pārbaudes lēmumu un tā pamatojumu, kā arī norāda lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

63.12 Ražotājs pilda saistības, ko nosaka apliecinātā kvalitātes sistēma, un nodrošina sistēmas atbilstību un efektivitāti, kā arī iespēju piekļūt attiecīgajai dokumentācijai un transportējamām spiedieniekārtām to izgatavošanas, pārbaudes un testēšanas laikā.

63.13 Ražotājs informē pilnvaroto institūciju, kura apliecinājusi attiecīgo kvalitātes sistēmu, par paredzētajām izmaiņām kvalitātes sistēmā. Pilnvarotā institūcija novērtē paredzētās izmaiņas un izlemj, vai mainītā kvalitātes sistēma nodrošinās atbilstību šo noteikumu 63.6, 63.7 un 63.8 punktā noteiktajām prasībām un vai ir nepieciešams atkārtots tās novērtējums. Pilnvarotā institūcija paziņo ražotājam savu lēmumu un lēmuma pamatojumu.

63.14 Lai pārliecinātos, kā ražotājs pilda attiecīgos pienākumus saistībā ar apliecināto kvalitātes sistēmu, pilnvarotā institūcija veic kvalitātes sistēmas uzraudzību:

63.14 1. uzrauga transportējamo spiedieniekārtu izgatavošanu, pārbaudes, testēšanu un uzglabāšanu un pārbauda nepieciešamo dokumentāciju, īpaši:

63.14 1.1. šo noteikumu 63.8 punktā minēto kvalitātes sistēmas dokumentāciju;

63.14 1.2. kvalitātes pierakstus (piemēram, pārbaužu pārskatus, testēšanas un kalibrēšanas datus, personāla kvalifikācijas apliecinājumus (īpaši tā personāla, kurš atbilstoši normatīvajiem aktiem veic transportējamās spiedieniekārtas daļu metināšanu un nesagraujošos testus));

63.14 2. periodiski veic uzraudzības pārbaudes (auditu), lai vismaz reizi trijos gados vai biežāk (ja pilnvarotā institūcija, pamatojoties uz iepriekšējos apmeklējumos konstatētajām neatbilstībām, to uzskata par nepieciešamu) nodrošinātu pilnu pārbaudi un pārliecinātos, kā ražotājs uztur un lieto kvalitātes sistēmu, un iesniedz ražotājam uzraudzības pārbaudes (audita) pārskatu. Pirmajā gadā pēc sertifikāta izsniegšanas pilnvarotā institūcija veic uzraudzības pārbaudes (auditu) vismaz divas reizes;

63.14 3. izmanto nepieteikto apmeklējumu metodi. Nepieteikto apmeklējumu nepieciešamība un biežums ir atkarīgs no pilnvarotās institūcijas izmantotās uzraudzības sistēmas, ņemot vērā:

63.14 3.1. transportējamās spiedieniekārtas kategoriju;

63.14 3.2. iepriekšējās uzraudzības pārbaudes (audita) rezultātus;

63.14 3.3. nepieciešamību novērst atklātās neatbilstības vai veikt attiecīgas izmaiņas;

63.14 3.4. īpašus nosacījumus, kas saistīti ar kvalitātes sistēmas apliecinājumu;

63.14 3.5. būtiskas izmaiņas transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanas organizācijā, kvalitātes sistēmas politikā vai metodēs;

63.14 4. lai pārbaudītu, vai kvalitātes sistēma darbojas pareizi, nepieteiktā apmeklējuma laikā pilnvarotā institūcija var veikt testus vai pieprasīt to veikšanu ražotājam. Pilnvarotā institūcija iesniedz ražotājam nepieteiktā apmeklējuma pārskatu un testēšanas pārskatus, ja ir veikti testi.

63.15 Ražotājs 10 gadus pēc pēdējās attiecīgās transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanas nodrošina tirgus uzraudzības iestādēm pieeju:

62.15 1. šo noteikumu 63.4 punktā noteiktajai tehniskajai dokumentācijai;

63.15 2. šo noteikumu 63.8 punktā minētajai kvalitātes sistēmas dokumentācijai;

63.15 3. šo noteikumu 63.13 punktā minētajai informācijai par papildinājumiem kvalitātes sistēmā;

63.15 4. šo noteikumu 63.11 un 63.13 punktā un 63.14 2. un 63.14 4.apakšpunktā minētajiem pilnvarotās institūcijas atzinumiem, pārskatiem un protokoliem.

63.16 Pilnvarotā institūcija informē tirgus uzraudzības iestādes par anulētajiem un — pēc tirgus uzraudzības iestāžu pamatota pieprasījuma — izsniegtajiem transportējamo spiedieniekārtu kvalitātes sistēmas apliecinājumiem. Pilnvarotā institūcija informē citas pilnvarotās institūcijas par anulētajiem kvalitātes sistēmas apliecinājumiem un noraidītajiem apliecināšanas iesniegumiem."

18. Izteikt 77.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"77.2. periodiski veic uzraudzības pārbaudes (auditu), lai vismaz reizi trijos gados vai biežāk (ja pilnvarotā institūcija, pamatojoties uz iepriekšējos apmeklējumos konstatētajām neatbilstībām, to uzskata par nepieciešamu) veiktu pilnu pārbaudi un pārliecinātos, kā ražotājs uztur un lieto ražošanas kvalitātes nodrošināšanas sistēmu, un iesniedz ražotājam uzraudzības pārbaudes (audita) pārskatu. Pirmajā gadā pēc sertifikāta izsniegšanas pilnvarotā institūcija veic uzraudzības pārbaudes (auditu) vismaz divas reizes;".

19. Papildināt noteikumus ar 3.7.1 apakšnodaļu šādā redakcijā:

"3.7.1 Transportējamās spiedieniekārtas kvalitātes nodrošināšana bez parauga pārbaudes apliecinājuma (E1 modulis)

79.1 Transportējamās spiedieniekārtas kvalitātes nodrošināšana bez parauga pārbaudes apliecinājuma (E1 modulis) ir atbilstības novērtēšanas procedūras daļa, kurā ražotājs ar apliecinātu kvalitātes sistēmu nodrošina un apliecina transportējamās spiedieniekārtas atbilstību šajos noteikumos un ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām.

79.2 Ražotājs marķē katru transportējamās spiedieniekārtas eksemplāru ar П marķējumu un sastāda atbilstības deklarāciju. Blakus П marķējumam norāda tās pilnvarotās institūcijas identifikācijas numuru, kura veic kvalitātes sistēmas uzraudzību saskaņā ar šo noteikumu 79.15 punktu.”

79.3 Transportējamās spiedieniekārtas galīgo novērtējumu un pārbaudi ražotājs veic kvalitātes sistēmas ietvaros pilnvarotās institūcijas uzraudzībā saskaņā ar šo noteikumu 79.15 punktu.

79.4 Lai saskaņā ar šajos noteikumos un ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām varētu novērtēt attiecīgās spiedieniekārtas atbilstību, ražotājs iekļauj tehniskajā dokumentācijā informāciju par transportējamās spiedieniekārtas projektēšanu, izgatavošanu un lietošanu, kā arī:

79.4 1. transportējamās spiedieniekārtas vispārīgo aprakstu;

79.4 2. projekta kopsalikuma rasējumu, sastāvdaļu rasējumu, salikuma vienību rasējumu un citus nepieciešamos darba rasējumus un shēmas;

79.4 3. šo noteikumu 43.3 2.apakšpunktā minēto rasējumu, shēmu un transportējamās spiedieniekārtas darbības aprakstus un skaidrojumus;

79.4 4. to risinājumu aprakstu, kuri lietoti, lai izpildītu šo noteikumu prasības;

79.4 5. projektēšanas aprēķinus, pārbaužu un izmēģinājumu rezultātus;

79.4 6. testēšanas pārskatus.

79.5 Lai apliecinātu kvalitātes sistēmu, ražotājs iesniedz izvēlētajā pilnvarotajā institūcijā iesniegumu novērtējumam. Iesniegumam pievieno:

79.5 1. šo noteikumu 79.4 punktā minēto informāciju par transportējamo spiedieniekārtu;

79.5 2. šo noteikumu 79.8 punktā minēto kvalitātes sistēmas dokumentāciju.

79.6 Lai nodrošinātu transportējamās spiedieniekārtas atbilstību šajos noteikumos un ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām, ražotājs atbilstoši kvalitātes sistēmai katru spiedieniekārtas eksemplāru pārbauda un testē saskaņā ar ADR nolīgumā vai RID noteikumos noteiktajām prasībām.

79.7 Ražotājs izstrādā visus kvalitātes sistēmas elementus, prasības un nosacījumus un sistemātiski un secīgi tos rakstiski dokumentē kā kvalitātes sistēmas politiku, procedūras un instrukcijas.

79.8 Kvalitātes sistēmas dokumentācija nodrošina kvalitātes programmu, plānu, rokasgrāmatu un pierakstu konsekventu izpratni. Kvalitātes sistēmas dokumentācijā iekļauj šādu informāciju:

79.8 1. kvalitātes nodrošināšanas mērķis un uzdevumi, organizatoriskā struktūra, vadības atbildība un pilnvaras transportējamās spiedieniekārtas ražošanas kvalitātes nodrošināšanā;

79.8 2. izmantotās transportējamās spiedieniekārtas daļu savienošanas procedūru apraksti;

79.8 3. pārbaudes un testi, ko paredzēts veikt pēc transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanas;

79.8 4. kvalitātes sistēmas vadības uzraudzības līdzekļi;

79.8 5. kvalitātes pieraksti (piemēram, pārbaužu pārskati, testēšanas un kalibrēšanas dati, personāla kvalifikācijas apliecinājumi (īpaši tā personāla, kurš veic transportējamās spiedieniekārtas daļu metināšanu un nesagraujošos testus)).

79.9 Pilnvarotā institūcija novērtē kvalitātes sistēmu, lai noteiktu, vai tā atbilst šo noteikumu 79.8 punktā noteiktajām prasībām.

79.10 Pilnvarotās institūcijas pārbaudes grupā ir vismaz viens eksperts, kuram ir pieredze attiecīgās transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanas tehnoloģijas novērtēšanā. Novērtēšanas procedūrā iekļauj pārbaudes apmeklējumu attiecīgās spiedieniekārtas izgatavošanas vietā.

79.11 Pilnvarotā institūcija paziņo ražotājam novērtēšanas rezultātu. Paziņojumā iekļauj kvalitātes sistēmas atbilstības pārbaudes atzinumu un pilnvarotās institūcijas lēmumu un tā pamatojumu, kā arī norāda lēmuma pārsūdzēšanas kārtību.

79.12 Ražotājs pilda saistības, ko nosaka apliecinātā kvalitātes sistēma, un nodrošina tās atbilstību un efektivitāti, kā arī nodrošina iespēju pilnvarotajai institūcijai piekļūt attiecīgajai dokumentācijai un transportējamām spiedieniekārtām to izgatavošanas, pārbaudes un testēšanas laikā.

79.13 Ražotājs informē pilnvaroto institūciju, kura apliecinājusi kvalitātes sistēmu, par paredzētajām izmaiņām kvalitātes sistēmā.

79.14 Pilnvarotā institūcija novērtē paredzētās izmaiņas un izlemj, vai mainītā kvalitātes sistēma nodrošinās atbilstību šo noteikumu 79.8 punktā noteiktajām prasībām un vai ir nepieciešams tās atkārtots novērtējums. Pilnvarotā institūcija paziņo ražotājam savu lēmumu. Paziņojumā iekļauj pārbaudes atzinumu un lēmuma pamatojumu.

79.15 Lai pārliecinātos, kā ražotājs pilda attiecīgos ar apliecināto kvalitātes sistēmu saistītos pienākumus, pilnvarotā institūcija veic ražotāja kvalitātes sistēmas uzraudzību:

79.15 1. uzrauga transportējamo spiedieniekārtu izgatavošanu, pārbaudes, testēšanu un uzglabāšanu un pārbauda nepieciešamo dokumentāciju, īpaši:

79.15 1.1. šo noteikumu 79.8 punktā minēto kvalitātes sistēmas dokumentāciju;

79.15 1.2. šo noteikumu 79.4 punktā minēto tehnisko dokumentāciju;

79.15 1.3. kvalitātes pierakstus (piemēram, pārbaužu pārskatus, testēšanas un kalibrēšanas datus, tā personāla kvalifikācijas apliecinājumus, kurš atbilstoši normatīvajiem aktiem veic transportējamās spiedieniekārtas daļu metināšanu un nesagraujošos testus);

79.15 2. periodiski vismaz reizi trijos gados vai biežāk (ja pilnvarotā institūcija, pamatojoties uz iepriekšējos apmeklējumos konstatētajām neatbilstībām, to uzskata par nepieciešamu) veic uzraudzības pārbaudes (auditu), lai veiktu pilnu pārbaudi un pārliecinātos, kā ražotājs uztur un lieto transportējamās spiedieniekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmu, un iesniedz ražotājam uzraudzības pārbaudes (audita) pārskatu. Pirmajā gadā pēc sertifikāta izsniegšanas pilnvarotā institūcija veic pārbaudes vismaz divas reizes;

79.15 3. izmanto nepieteikto apmeklējumu metodi. Nepieteikto apmeklējumu nepieciešamība un biežums ir atkarīgs no pilnvarotās institūcijas izmantotās uzraudzības sistēmas, ņemot vērā:

79.15 3.1. transportējamās spiedieniekārtas kategoriju;

79.15 3.2. iepriekšējās uzraudzības pārbaudes (audita) rezultātus;

79.15 3.3. nepieciešamību novērst atklātās neatbilstības vai veikt izmaiņas;

79.15 3.4. īpašus nosacījumus, kas saistīti ar kvalitātes sistēmas apliecinājumu;

79.15 3.5. būtiskas pārmaiņas transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanas organizācijā, politikā vai tehnikā;

79.15 4. izmantojot nepieteikto apmeklējumu metodi, pārbauda (verificē), vai kvalitātes sistēma darbojas pareizi un ražotājs nodrošina atbilstošu pārbaužu veikšanu. Pilnvarotā institūcija iesniedz ražotājam apmeklējuma pārskatu un testēšanas pārskatus, ja ir veikti testi.

79.16 Ražotājs 10 gadus pēc pēdējās attiecīgās transportējamās spiedieniekārtas izgatavošanas nodrošina tirgus uzraudzības iestādēm pieeju:

79.16 1. šo noteikumu 79.8 punktā minētajai kvalitātes sistēmas dokumentācijai;

79.16 2. informācijai par papildinājumiem kvalitātes sistēmā;

79.16 3. pilnvarotās institūcijas atzinumiem, pārskatiem un protokoliem.

79.17 Pilnvarotā institūcija informē tirgus uzraudzības iestādes par anulētajiem kvalitātes sistēmas apstiprinājumiem un — pēc tirgus uzraudzības iestāžu pamatota pieprasījuma — par izsniegtajiem kvalitātes sistēmas apstiprinājumiem. Pilnvarotā institūcija informē citas pilnvarotās institūcijas par anulētajiem kvalitātes sistēmas apliecinājumiem un noraidītajiem apliecināšanas iesniegumiem."

20. Izteikt 106.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"106.2. periodiski vismaz reizi trijos gados vai biežāk (ja pilnvarotā institūcija, pamatojoties uz iepriekšējos apmeklējumos konstatētajām neatbilstībām, to uzskata par nepieciešamu) veic uzraudzības pārbaudes (auditu), lai veiktu pilnu pārbaudi un pārliecinātos, kā ražotājs uztur un lieto visaptverošas kvalitātes nodrošināšanas sistēmu, un iesniedz ražotājam uzraudzības pārbaudes (audita) pārskatu. Pirmajā gadā pēc sertifikāta izsniegšanas pilnvarotā institūcija veic pārbaudes vismaz divas reizes;".

21. Izteikt 117.punktu šādā redakcijā:

"117. Transportējamo spiedieniekārtu pārvērtēšanu veic valdītāja izvēlēta pilnvarotā institūcija, kura atbilst šo noteikumu 8.punktā noteiktajām prasībām."

22. Izteikt 125. un 126.punktu šādā redakcijā:

"125. Inspicēšanu drīkst veikt:

125.1. pilnvarotā institūcija, kura atbilst šo noteikumu 8.punktā noteiktajām prasībām, — pārvadājumiem paredzētām transportējamām spiedieniekārtām;

125.2. pilnvarotā institūcija, kura atbilst šo noteikumu 9.punktā noteiktajām prasībām, — pārvadājumiem paredzētām transportējamām tvertnēm;

125.3. valdītājs šo noteikumu 5.3.apakšnodaļā noteiktajā kārtībā, ja tā darbību uzrauga pilnvarota institūcija, kura atbilst šo noteikumu 8.punktā noteiktajām prasībām.

126. Transportējamo cisternu inspicēšanu atļauts veikt arī atbilstoši šo noteikumu 5.3.apakšnodaļā noteiktajām prasībām, ja to veic pilnvarota institūcija, kura atbilst šo noteikumu 9.punktā noteiktajām prasībām, un tās darbību uzrauga pilnvarotā institūcija, kura atbilst šo noteikumu 8.punktā noteiktajām prasībām."

23. Papildināt 131.punktu aiz vārdiem "identifikācijas numuru" ar vārdiem "un pārbaudes datumu".

24. Izteikt 5.3.apakšnodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"5.3. Transportējamo tvertņu inspicēšanas kvalitātes sistēma".

25. Aizstāt 5.3.apakšnodaļas tekstā vārdus "transportējamā spiedieniekārta" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "transportējamā tvertne" (attiecīgā locījumā).

26. Aizstāt 133.punktā vārdus "kvalitātes sistēmas inspicēšana" ar vārdiem "inspicēšanas kvalitātes sistēma".

27. Aizstāt 134.punktā vārdus "sastāda atbilstības deklarāciju" ar vārdiem "raksta protokolu un informāciju iekļauj atbilstības deklarācijā".

28. Papildināt 152.2.apakšpunktu ar tekstu šādā redakcijā:

"Pirmajā gadā pēc kvalitātes sistēmas apliecinājuma izsniegšanas pilnvarotā institūcija veic pārbaudes vismaz divas reizes. Turpmāk apmeklējumu biežumu, pamatojoties uz iepriekšējos apmeklējumos konstatētajām neatbilstībām, nosaka pilnvarotā institūcija;".

29. Aizstāt 154.punktā vārdu "(pielikums)" ar skaitli un vārdu "(2.pielikums)".

30. Papildināt 164.punktu aiz vārda "institūcijas" ar vārdiem "kā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un Valsts energoinspekcija".

31. Papildināt noteikumus ar 168.1 punktu šādā redakcijā:

"168.1 Sašķidrinātās naftas gāzes balonu inspicēšanu atbilstoši šo noteikumu 5.3.apakšnodaļā noteiktajām prasībām var veikt valdītājs bez apliecinātas kvalitātes sistēmas līdz 2004.gada 1.maijam."

32. Papildināt noteikumus ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvām 1999/36/EC, 2001/2/EC un 2002/50/EC."

33. Papildināt noteikumus ar 1.pielikumu šādā redakcijā:

"1.pielikums
Ministru kabineta
2002.gada 18.jūnija noteikumiem Nr.234

34. Aizstāt noteikumu pielikumā vārdu "pielikums" ar skaitli un vārdu "2.pielikums".

 
Ministru prezidents E.Repše

Labklājības ministre D.Staķe
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 18.jūnija noteikumos Nr.234 "Noteikumi par transportējamām .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 537Pieņemts: 23.09.2003.Stājas spēkā: 29.10.2003.Zaudē spēku: 01.07.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 150, 28.10.2003.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
80349
29.10.2003
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"