Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.373

Rīgā 2003.gada 8.jūlijā (prot. Nr.39 21.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 29.maija noteikumos Nr.220 "Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu"
Izdoti saskaņā ar Augstskolu likuma 79.panta otro daļu,
82.panta pirmo daļu un Izglītības likuma 14.panta 4.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2001.gada 29.maija noteikumos Nr.220 "Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu" (Latvijas Vēstnesis, 2001, 97., 106.nr.; 2002, 64.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu tekstā vārdu "finansu" ar vārdu "finanšu".

2. Papildināt noteikumus ar 4.1 un 4.2 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Kredītus studijām katrā studiju semestrī var saņemt vienu reizi. Atkārtotām studijām vienā un tajā pašā studiju semestrī kredītus neizmaksā.

4.2 Studiju laikā kredīta ņēmējs ir tiesīgs mainīt studiju programmu un augstākās izglītības iestādi, kurā tiek apgūta attiecīgā studiju programma."

3. Svītrot 9.punkta otro teikumu.

4. Izteikt 11.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.2. kredīta ņēmējiem — bāreņiem un bez abu vecāku aizgādības palikušajiem bērniem, kuri saskaņā ar šo noteikumu 13.1 punktu var saņemt kredītu bez kredīta nodrošinājuma, — 100 procentu apmērā no kopējās izsniegto kredītu summas."

5. Izteikt 13.punktu šādā redakcijā:

"13. Kredītiestāde izsniedz studējošajam kredītu pēc tam, kad ir saņemts viens no šādiem galvojumiem:

13.1. divu fizisko personu galvojums;

13.2. vienas fiziskās personas galvojums, ja viens no vecākiem miris vai ir pirmās vai otrās grupas invalīds vai pensionārs;

13.3. vienas fiziskās personas galvojums, ja saskaņā ar vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība;

13.4. pašvaldības galvojums."

6. Papildināt noteikumus ar 13.1 punktu šādā redakcijā:

"13.1 Kredīta nodrošinājums nav nepieciešams kredītiem, kurus izsniedz bāreņiem un bez abu vecāku aizgādības palikušajiem bērniem līdz 24 gadu vecumam."

7. Izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Kredītiestāde noslēdz galvojuma līgumus ar galviniekiem — pilngadīgām rīcībspējīgām fiziskajām personām, kurām ir regulāri ienākumi, kas mēnesī nav mazāki par valstī noteikto minimālo mēnešalgu."

8. Papildināt noteikumus ar 15.1 punktu šādā redakcijā:

"15.1 Galvinieks, kurš atbilst šo noteikumu 15.punktā minētajiem nosacījumiem, var galvot par kredītiem vairākiem studējošajiem, ja šie studējošie ir viņa bērni. Par galvinieku nevar būt studējošais, kas pats saņem vai atmaksā agrāk no valsts budžeta līdzekļiem vai no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņemtos kredītus."

9. Izteikt 20. un 21.punktu šādā redakcijā:

"20. Studiju kredīts kredīta ņēmējam ir bezprocentu kredīts studiju laikā (studiju pārtraukumu ieskaitot) — šajā laikā procentus maksā no valsts budžeta līdzekļiem. Studiju kredīta procentus sāk aprēķināt ar divpadsmito mēnesi pēc studiju pabeigšanas, piemērojot piecu procentu likmi gadā.

21. Studējošā kredīta procentu likme kredīta ņēmējam ir pieci procenti gadā. Studējošā kredīta procentus sāk aprēķināt ar kredīta izmaksas dienu."

10. Papildināt noteikumus ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Kredītu procentus aprēķina katru mēnesi no kopējās attiecīgā kredīta summas atlikuma. Aprēķinātos procentus kredīta ņēmējs maksā katru mēnesi."

11. Izteikt 22. un 23.punktu šādā redakcijā:

"22. Ja kredītiestādes gada procentu likme attiecīgajā laikposmā ir lielāka nekā likme, kuru maksā kredīta ņēmējs, starpību starp šīm likmēm sedz no valsts budžeta līdzekļiem. Ja kredītiestādes gada procentu likme attiecīgajā laikposmā ir zemāka nekā likme, kuru maksā kredīta ņēmējs, starpību starp šīm likmēm kredītiestāde ieskaita valsts budžetā.

23. Ja kredīta ņēmējs nepabeidz studijas un tiek izslēgts no studējošo saraksta, kredīta ņēmējs, sākot ar nākamo mēnesi pēc izslēgšanas, maksā pilnu kredītiestādes gada procentu likmi vai arī piecu procentu likmi gadā, ja kredītiestādes procentu likme ir zemāka nekā pieci procenti gadā. Minētās procentu likmes kredītiestāde piemēro kredītu procentu maksājumu aprēķinam."

12. Izteikt 28.punktu šādā redakcijā:

"28. Kredītu izmaksu pārtrauc kredīta ņēmējiem, kuri izslēgti no studējošo saraksta. Ja kredīta ņēmējs studijas šo noteikumu 4.punktā minētā grāda vai profesionālās kvalifikācijas ieguvei sekmīgi turpina citā studiju programmā, kredītu izmaksu atjauno ar to studiju semestri, par kuru kredīti netika izmaksāti."

13. Izteikt 44.punktu šādā redakcijā:

"44. Lai noslēgtu galvojuma līgumu, galvinieks iesniedz kredītiestādē ienākumus apliecinošus dokumentus un pases kopiju."

14. Izteikt 47.punktu šādā redakcijā:

"47. Kredītus (kredītu pamatsummu) sāk atmaksāt ar divpadsmito mēnesi pēc studiju pabeigšanas vai ar trešo mēnesi pēc kredīta ņēmēja izslēgšanas no studējošo saraksta."

15. Izteikt 67.punktu šādā redakcijā:

"67. Kredītus dzēš, ja kredīta ņēmēja pamatdarba vieta ir iekļauta sarakstā, kā arī ievērojot šādus nosacījumus:

67.1. ja kredīta ņēmējam kredīts saskaņā ar šo noteikumu 48.1.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem jāatmaksā desmit gadu laikā, par katru nostrādāto gadu kredīta ņēmējam dzēš desmit procentus no kopējās kredīta summas. Ja kredīta ņēmējs strādā nepilnu darba laiku, bet ne mazāk par pusi no pilnā darba laika, par katru nostrādāto gadu viņam dzēš piecus procentus no kopējās kredīta summas;

67.2. ja kredīta ņēmējam kredīts saskaņā ar šo noteikumu 48.2.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem jāatmaksā piecu gadu laikā, par katru nostrādāto gadu kredīta ņēmējam dzēš divdesmit procentus no kopējās kredīta summas. Ja kredīta ņēmējs strādā nepilnu darba laiku, bet ne mazāk par pusi no pilnā darba laika, par katru nostrādāto gadu viņam dzēš desmit procentus no kopējās kredīta summas."

16. Izteikt 75.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"75.3. ir bērna kopšanas atvaļinājumā, līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu, un nestrādā pilnu darba laiku."

17. Izteikt 76. un 77.punktu šādā redakcijā:

"76. Studiju kredīta atmaksas termiņš tiek pagarināts un procenti netiek uzskaitīti par laiku, kamēr kredīta ņēmējs turpina studijas bakalaura, maģistra, doktora grāda vai augstākās profesionālās izglītības profesionālās kvalifikācijas, profesionālā grāda ieguvei un studijas rezidentūrā.

77. Studējošā kredīta atmaksas termiņš tiek pagarināts par laiku, kamēr kredīta ņēmējs turpina studijas bakalaura, maģistra, doktora grāda vai augstākās profesionālās izglītības profesionālās kvalifikācijas, profesionālā grāda ieguvei un studijas rezidentūrā."

18. Izteikt 83. un 84.punktu šādā redakcijā:

"83. Izglītības iestādes komisija reizi mēnesī, bet ne vēlāk kā līdz kārtējā mēneša pēdējam datumam paziņo Studiju fondam par grozījumiem studiju un studējošo kredītu saņēmēju sarakstā vai apstiprina, ka grozījumu nav. Studiju fonds grozījumus studiju un studējošo kredītu saņēmēju sarakstā ievada datu bāzē un nosūta kredītiestādei.

84. Izglītības iestādes komisija pēc katras pārbaudījumu sesijas iesniedz Studiju fondam precizēto studiju kredītu saņēmēju sarakstu kārtējam semestrim. Studiju fonds pārbauda minēto sarakstu, ievada datu bāzē un nosūta kredītiestādei."

Ministru prezidents E.Repše

Izglītības un zinātnes ministrs K.Šadurskis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 29.maija noteikumos Nr.220 "Kārtība, kādā tiek piešķirts, .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 373Pieņemts: 08.07.2003.Stājas spēkā: 17.07.2003.Zaudē spēku: 24.04.2020.Tēma: Covid-19Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 105, 16.07.2003.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
77215
17.07.2003
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"