Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.354

Rīgā 2003.gada 1.jūlijā (prot. Nr.38, 21.§)

Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību

Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās (turpmāk - pabalsts), pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību.

 

II. Pabalsta apmērs un tā pārskatīšanas kārtība

2. Pabalsta apmērs ir 28 lati par katru pilnu sešu mēnešu periodu.

3. Pabalsta apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteikto vidējo faktisko patēriņa cenu indeksu.

 

III. Pabalsta pieprasīšana, piešķiršana un izmaksa

4. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona iesniedz rakstisku pieprasījumu pabalsta piešķiršanai un uzrāda šādus dokumentus:

4.1. personu apliecinošu dokumentu (pasi, personas apliecību);

4.2. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa ar pilnvarotas personas starpniecību;

4.3. invalīda apliecību;

4.4. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vai tās struktūrvienības izziņu par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta saņemšanai;

4.5. ārstējošā ārsta atzinumu par medicīnisko indikāciju noteikšanu bērnam invalīdam vecumā līdz 16 gadiem, kas dod tiesības saņemt pabalstu, ja pabalstu pieprasa bērnam invalīdam. 

5. Pabalsta pieprasītājs šo noteikumu 4.punktā minēto pieprasījumu un dokumentus, kas apliecina pabalsta pieprasītāja tiesības uz pabalstu, pēc savas izvēles iesniedz (uzrāda) vienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm.

6. Ja pabalstu pieprasa bērnam invalīdam, to piešķir vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim.

7. Pabalstu piešķir ar dienu, kad invalīdam vai bērnam invalīdam izsniegti šo noteikumu 4.4. vai 4.5.apakšpunktā minētie dokumenti.

8. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle (atbilstoši pabalsta pieprasītāja deklarētajai dzīvesvietai) 10 dienu laikā pēc šo noteikumu 4.punktā minētā pieprasījuma iesniegšanas pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu. 

9. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai motivētu atteikumu piešķirt pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle pabalsta pieprasītājam paziņo rakstiski, norādot tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību. 

10. Ja persona tai piešķirto pabalstu nav saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles vainas dēļ, attiecīgo summu personai izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

11. Pabalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemtās pabalsta summas pabalsta saņēmējs atmaksā labprātīgi vai tās tiek ieturētas no pabalsta, kas pabalsta saņēmējam izmaksājams nākamajos mēnešos. 

12. Nepamatoti izmaksātās pabalsta summas saskaņā ar pabalsta saņēmēja iesniegumu var ieturēt no cita Valsts sociālo pabalstu likumā noteiktā pabalsta, izņemot bērna piedzimšanas pabalstu un apbedīšanas pabalstu.

13. Ja persona nepamatoti saņemtās pabalsta summas neatmaksā labprātīgi vai pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen, ceļot prasību tiesā.

14. Lai saņemtu mirušā pabalsta saņēmēja nesaņemtās aprēķinātās pabalsta summas, šo pabalsta summu pieprasītājs pēc savas izvēles vienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm iesniedz rakstisku pieprasījumu un uzrāda šādus dokumentus:

14.1. personu apliecinošu dokumentu (pasi, personas apliecību);

14.2. mirušā pabalsta saņēmēja miršanas apliecību;

14.3. laulības apliecību, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja laulātais;

14.4. radniecību apliecinošus dokumentus, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja pirmās vai otrās pakāpes radinieks.

15. Pabalsta pieprasītājam ir tiesības:

15.1. apstrīdēt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles direktora lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, mēneša laikā pēc lēmuma vai atteikuma saņemšanas iesniedzot attiecīgu iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras ģenerāldirektoram;

15.2. mēneša laikā pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras ģenerāldirektora lēmuma saņemšanas pārsūdzēt šo lēmumu tiesā.

 

IV. Noslēguma jautājums

16. Noteikumu 4.5.apakšpunkts ir spēkā līdz 2003.gada 31.decembrim.

Ministru prezidents E.Repše

Labklājības ministre D.Staķe

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 5.jūliju.

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 354Pieņemts: 01.07.2003.Stājas spēkā: 05.07.2003.Zaudē spēku: 30.06.2005.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 100, 04.07.2003.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
76931
05.07.2003
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"