Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2007. gada 13. februāra noteikumus Nr. 102 "Dzīvnieku barības apritē iesaistīto personu atzīšanas un reģistrācijas kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.302

Rīgā 2003.gada 10.jūnijā (prot. Nr.34, 25.§)
Dzīvnieku barības apritē iesaistīto personu atzīšanas un reģistrācijas kārtība un prasības dzīvnieku barības apritē iesaistītajām personām
Izdoti saskaņā ar Dzīvnieku barības aprites likuma 3.panta otro daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka prasības dzīvnieku barības apritē (turpmāk — barības aprite) iesaistītajām personām, kas ražo, iepako, uzglabā, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās, izplata vairumtirdzniecībā vai mazumtirdzniecībā vai gatavo savas saimniecības dzīvnieku ēdināšanai Dzīvnieku barības aprites likuma 4., 5., 6., 7., 8. vai 9.pantā minētos produktus, un personu atzīšanas un reģistrācijas kārtību. 

II. Atzīšana un reģistrācija

2. Lai personas darbība ar katru barības veidu jebkurā barības aprites posmā būtu atzīta vai reģistrēta, persona Pārtikas un veterinārajā dienestā iesniedz:

2.1. iesniegumu, kurā norāda:

2.1.1. personas nosaukumu (vārdu, uzvārdu), adresi, tālruņa un faksa numuru, e-pasta adresi;

2.1.2. juridiskās personas reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā. Iesniegumam pievieno Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības kopiju;

2.1.3. darbības veidu (veidus), kurā persona vēlas tikt atzīta vai reģistrēta (1.pielikums);

2.2. dokumentāciju saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumā noteiktajām prasībām.

3. Pārtikas un veterinārais dienests divu nedēļu laikā pēc iesnieguma un šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto dokumentu saņemšanas tos izskata un vienojas par laiku, kad tiks uzsākta personas atzīšana vai reģistrācija.

4. Pārtikas un veterinārais dienests sešu mēnešu laikā pēc personas atzīšanas vai reģistrācijas uzsākšanas izskata iesniegtos dokumentus un novērtē, vai personas darbība atbilst šajos noteikumos un normatīvajos aktos, kas regulē barības apriti un dzīvnieku veselību, noteiktajām prasībām. Pēc personas novērtēšanas Pārtikas un veterinārais dienests pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

4.1. par personas atzīšanu vai reģistrāciju;

4.2. par personas atzīšanas vai reģistrācijas pagaidu atlikšanu, norādot motivētu iemeslu;

4.3. par personas atzīšanas vai reģistrācijas atteikumu, norādot motivētu iemeslu.

5. Par pieņemto lēmumu Pārtikas un veterinārais dienests personu informē rakstiski.

6. Pēc šo noteikumu 4.1.apakšpunktā minētā lēmuma pieņemšanas Pārtikas un veterinārais dienests personu ieraksta barības apritē iesaistīto personu sarakstā, norādot:

6.1. piešķirto atzīšanas vai reģistrācijas numuru;

6.2. personas nosaukumu (vārdu, uzvārdu) un adresi;

6.3. darbības veidu vai veidus, kuros persona atzīta vai reģistrēta.

7.1. mazo burtu:

7.1.1. “a” — atzītai personai;

7.1.2. “r” — reģistrētai personai;

7.2. Latvijas vai personas atrašanās valsts Starptautiskās standartu organizācijas (ISO) kodu;

7.3. lielos burtus:

7.3.1. “BR” — barības ražošanas uzņēmumam;

7.3.2. “BI” — barības iepakotājam, izplatītājam, uzglabātājam, ievedējam vai izvedējam;

7.3.3. “BM” — personai, kura barību gatavo savas saimniecības dzīvnieku ēdināšanai;

7.4. sešzīmju skaitli, kura pirmie divi cipari norāda rajona kodu atbilstoši rajona pasta indeksa pirmajiem diviem cipariem.

8. Pārtikas un veterinārais dienests 10 dienu laikā pēc šo noteikumu 4.1.apakšpunktā minētā lēmuma pieņemšanas izsniedz personai atzīšanas vai reģistrācijas apliecību, norādot:

8.1. piešķirto atzīšanas vai reģistrācijas numuru;

8.2. personas nosaukumu (vārdu, uzvārdu) un adresi;

8.3. reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā (juridiskai personai);

8.4. darbības veidu vai veidus, kuros persona atzīta vai reģistrēta.

9. Persona sedz izdevumus, kas saistīti ar:

9.1. atzīšanu vai reģistrāciju;

9.2. kontroli, lai novērtētu, vai personas darbība atbilst izsniegtajai atzīšanas vai reģistrācijas apliecībai un normatīvajos aktos par atbilstības novērtēšanu noteiktajām prasībām.

10. Pārtikas un veterinārais dienests reizi gadā veic kontroli, lai novērtētu, vai personas darbība atbilst izsniegtajai atzīšanas vai reģistrācijas apliecībai.

11. Persona 10 dienu laikā rakstiski informē Pārtikas un veterināro dienestu:

11.1. par darbības veida paplašināšanu vai maiņu;

11.2. par tehnoloģisko procesu paplašināšanu vai maiņu;

11.3. par nosaukuma (vārda, uzvārda), adreses vai reģistrācijas numura maiņu Uzņēmumu reģistrā.

12. Pārtikas un veterinārais dienests divu nedēļu laikā izvērtē šo noteikumu 11.punktā minēto informāciju un pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

12.1. par atkārtotu atzīšanu vai reģistrāciju;

12.2. par papildu atzīšanu vai reģistrāciju;

12.3. par grozījumu izdarīšanu apliecībā.

13. Pārtikas un veterinārais dienests izdara grozījumus atzīšanas vai reģistrācijas apliecībā mēneša laikā no šo noteikumu 12.punktā minētā lēmuma pieņemšanas dienas.

14. Persona, kura normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izbeigusi savu darbību barības apritē, divu nedēļu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par to rakstiski informē Pārtikas un veterināro dienestu.

15. Pārtikas un veterinārais dienests anulē personas atzīšanas vai reģistrācijas apliecību un atzīšanas vai reģistrācijas numuru, ja:

15.1. persona pārtrauc savu darbību normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

15.2. personas darbība barības apritē neatbilst atzīšanas vai reģistrācijas apliecībā norādītajam darbības veidam vai normatīvajos aktos, kas regulē dzīvnieku barības apriti un veterinārmedicīnas jomu, noteiktajām prasībām.

III. Prasības atzītam barības ražošanas uzņēmumam

16. Atzīta barības ražošanas uzņēmuma dokumentācija atbilst šo noteikumu 2.pielikuma I nodaļā noteiktajām prasībām.

17. Atzīta barības ražošanas uzņēmuma telpas un iekārtas:

17.1. ir izvietotas, konstruētas, uzstādītas un uzturētas atbilstoši barības piedevu, premiksu, barības maisījumu vai ārstnieciskās barības ražošanas prasībām;

17.2. tīra saskaņā ar ražotāja rakstiski noteiktu kārtību, kas līdz minimumam samazina barības piesārņojuma risku;

17.3. pārbauda un nodrošina iekārtu metroloģisko uzraudzību mērinstrumentu darbību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

18. Atzītā barības ražošanas uzņēmumā:

18.1. personālam ir iemaņas un kvalifikācija, kas nepieciešama barības piedevu, premiksu, barības maisījumu vai ārstnieciskās barības ražošanai, ko apliecina dokumenti par iegūto izglītību, kvalifikāciju vai pieredzi;

18.2. ir izstrādāti un uzņēmuma vadītāja apstiprināti atbildīgo personu amatu apraksti, kas nosaka personāla pienākumus, tiesības un atbildību.

19. Ražošanas process atzītā barības ražošanas uzņēmumā organizēts tā, lai nepieļautu barības piesārņošanu un dažādu barības veidu sajaukšanos. Šo prasību ievērošanu uzrauga attiecīgā jomā izglītota par ražošanas procesu atbildīgā persona.

20. Atzīts barības ražošanas uzņēmums izveido un uztur dokumentācijas sistēmu, kas atklāj kritiskos ražošanas punktus, nosaka ražošanas procesa un kvalitātes kontroles kārtību, kā arī reģistrē ražošanas procesa un kvalitātes kontroles rezultātus.

21. Atzītā barības ražošanas uzņēmumā kvalitātes kontroli:

21.1. veic attiecīgā jomā izglītota par kvalitātes kontroli atbildīgā persona;

21.2. nodrošina laboratorija, kuras aprīkojums un izmantotā metodika paredzēta barības sastāvdaļu, aktīvo vielu, papildvielu, barības piedevu, premiksu, barības maisījumu vai ārstnieciskās barības kontrolei un personālam ir attiecīga kvalifikācija un nepieciešamās iemaņas, ko apliecina dokumenti par iegūto izglītību, kvalifikāciju vai pieredzi. Ja nepieciešams, ir atļauts izmantot ārpus uzņēmuma esošas laboratorijas pakalpojumus;

21.3. veic atbilstoši kvalitātes kontroles instrukcijai, kurā ietverta šāda informācija:

21.3.1. kritisko ražošanas punktu kontrole;

21.3.2. paraugu ņemšanas metodes, paraugu ņemšanas biežums, daudzums, marķēšana, noslēgšana un glabāšanas termiņi;

21.3.3. paraugu analīzes metodes un analīžu biežums;

21.3.4. rīcība, ja analizētās barības sastāvdaļas, aktīvās vielas, papildvielas, barības piedevas, premiksi, barības maisījumi vai ārstnieciskā barība neatbilst deklarētajiem rādītājiem.

22. Atzīts barības ražošanas uzņēmums barības sastāvdaļas, aktīvās vielas, papildvielas, barības piedevas, premiksus, barības maisījumus vai ārstniecisko barību glabā:

22.1. piemērotās telpās, kuras pieejamas tikai ražotāja pilnvarotām personām;

22.2. iepakotu konteinerā vai speciāli norobežotā vietā;

22.3. marķētu atbilstoši normatīvajos aktos par preču marķēšanu noteiktajām prasībām un uzņēmumā noteiktajai identifikācijas sistēmai.

23. Atzīts barības ražošanas uzņēmums:

23.1. barības sastāvdaļas glabā atsevišķi no gatavās produkcijas;

23.2. barības piedevas, premiksus, ārstnieciskos premiksus un ārstniecisko barību glabā atsevišķi šim nolūkam paredzētā telpā, kura pieejama tikai ražotāja pilnvarotām personām.

24. Atkarībā no atzīta barības ražošanas uzņēmuma darbības veida izveido un uztur barības sastāvdaļu, barības piedevu, aktīvo vielu, papildvielu, premiksu, ārstniecisko premiksu, barības maisījumu vai ārstnieciskās barības reģistru, kas nodrošina attiecīgā produkta izsekojamību, un reģistrē:

24.1. ražošanā izmantotās aktīvās vielas, papildvielas, barības sastāvdaļas, barības piedevas, premiksus vai ārstnieciskos premiksus, to daudzumu, ražošanas datumu, partijas numuru, ražotāja vai izplatītāja nosaukumu un adresi;

24.2. saražoto barības piedevu, premiksu, ārstnieciskās barības vai barības maisījumu veidu, daudzumu, ražošanas datumu un partijas numuru;

24.3. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja (kam produkts piegādāts) nosaukumu (vārdu, uzvārdu) un adresi, piegādātā produkta veidu, daudzumu, ražošanas datumu un partijas numuru.

25. Atzīta barības ražošanas uzņēmuma vadītājs izveido un uztur pretenziju reģistru par saražoto barību un nosaka:

25.1. pretenziju izskatīšanas kārtību;

25.2. kārtību, kādā barību izņem no apgrozības;

25.3. rīcību ar barību, kas izņemta no apgrozības;

25.4. no apgrozības izņemtās barības atkārtotu kvalitātes kontroli.

26. Atzītā barības ražošanas uzņēmumā visu dokumentāciju glabā piecus gadus.

IV. Prasības atzītam barības iepakošanas uzņēmumam

27. Atzīta barības iepakošanas uzņēmuma dokumentācija atbilst šo noteikumu 2.pielikuma II nodaļā noteiktajām prasībām.

28. Iepakošanas process atzītā barības iepakošanas uzņēmumā organizēts tā, lai nepieļautu barības piesārņošanu un dažādu barības veidu sajaukšanos. Iepakošanas procesu uzrauga attiecīgā jomā izglītota par iepakošanu atbildīgā persona.

29. Atzīts barības iepakošanas uzņēmums, kurā iepako barības piedevas, premiksus vai ārstniecisko barību, izveido un uztur dokumentācijas sistēmu, kas atklāj kritiskos iepakošanas procesa punktus, nosaka iepakošanas procesa un kvalitātes kontroles kārtību, kā arī reģistrē iepakošanas procesa un kvalitātes kontroles rezultātus.

30. Atzītā barības iepakošanas uzņēmumā kvalitātes kontroli:

30.1. veic attiecīgā jomā izglītota par kvalitātes kontroli atbildīgā persona;

30.2. nodrošina laboratorija, kuras aprīkojums un izmantotā metodika paredzēta barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības kontrolei un kuras personālam ir attiecīga kvalifikācija un nepieciešamās iemaņas, ko apliecina dokumenti par iegūto izglītību, kvalifikāciju vai pieredzi. Ja nepieciešams, ir atļauts izmantot ārpus uzņēmuma esošas laboratorijas pakalpojumus;

30.3. veic atbilstoši kvalitātes kontroles plānam, kurā ietverta šāda informācija:

30.3.1. kritisko iepakošanas procesa punktu kontrole;

30.3.2. paraugu ņemšanas metode, paraugu ņemšanas biežums, daudzums, marķēšana, noslēgšana un glabāšanas termiņš;

30.3.3. paraugu analīzes metodes un analīžu biežums;

30.3.4. rīcība, ja analizētās barības piedevas, premiksi vai ārstnieciskā barība neatbilst deklarētajiem rādītājiem.

31. Atzīts barības iepakošanas uzņēmums barības piedevas, premiksus, vai ārstniecisko barību glabā:

31.1. piemērotās telpās, kuras pieejamas tikai iepakotāja pilnvarotām personām;

31.2. marķētu atbilstoši normatīvajos aktos par preču marķēšanu noteiktajām prasībām un uzņēmumā noteiktajai identifikācijas sistēmai.

32. Atzīts barības iepakošanas uzņēmums neiepakotas barības piedevas, premiksus vai ārstniecisko barību glabā atsevišķi no iepakotas barības.

33. Atkarībā no atzīta barības iepakošanas uzņēmuma darbības veida izveido un uztur barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības reģistru, kas nodrošina attiecīgā produkta izsekojamību, un reģistrē:

33.1. saņemto barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības daudzumu, partijas numuru un ražotāja vai izplatītāja nosaukumu un adresi;

33.2. iepakoto barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības daudzumu, iepakošanas datumu un partijas numuru;

33.3. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja nosaukumu (vārdu, uzvārdu) un adresi, piegādātās barības veidu, daudzumu, ražošanas datumu un partijas numuru.

34. Atzītā barības iepakošanas uzņēmumā izveido un uztur pretenziju reģistru par iepakotajām barības piedevām, premiksiem vai ārstniecisko barību un nosaka:

34.1. pretenziju izskatīšanas kārtību;

34.2. kārtību, kādā barību izņem no apgrozības;

34.3. rīcību ar barību, kas izņemta no apgrozības;

34.4. no apgrozības izņemtās barības atkārtotu kvalitātes kontroli.

35. Atzītā iepakošanas uzņēmumā visu dokumentāciju glabā piecus gadus.

V. Prasības atzītai barības apritē iesaistītai personai, kura izplata, uzglabā, ieved vai izved barību

36. Atzīta barības apritē iesaistīta persona, kura izplata, uzglabā, ieved vai izved barību (turpmāk — izplatītājs), nodrošina, lai nepieciešamā dokumentācija atbilstu šo noteikumu 2.pielikuma III nodaļā noteiktajām prasībām.

37. Atzīts izplatītājs nodrošina kvalitātes kontroli, kuru:

37.1. veic attiecīgā jomā izglītota par kvalitātes kontroli atbildīgā persona;

37.2. veic laboratorijā, kuras aprīkojums un izmantotā metodika paredzēta barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības kontrolei un personālam ir attiecīga kvalifikācija vai nepieciešamās iemaņas, ko apliecina dokumenti par iegūto izglītību, kvalifikāciju vai pieredzi. Ja nepieciešams, ir atļauts izmantot ārpus uzņēmuma esošas laboratorijas pakalpojumus;

37.3. veic atbilstoši kvalitātes kontroles plānam, kurā ietverta šāda informācija:

37.3.1. kritisko punktu kontrole;

37.3.2. paraugu ņemšanas metode, paraugu ņemšanas biežums, daudzums, marķēšana, noslēgšana un glabāšanas termiņš;

37.3.3. paraugu analīzes metodes un analīžu biežums;

37.3.4. rīcība, ja analizētās barības piedevas, premiksi vai ārstnieciskā barība neatbilst deklarētajiem rādītājiem.

38. Atzīts izplatītājs barību glabā:

38.1. piemērotā telpā, kura pieejama tikai izplatītāja pilnvarotām personām;

38.2. iepakotu;

38.3. marķētu atbilstoši normatīvajos aktos par preču marķēšanu noteiktajām prasībām.

39. Atkarībā no darbības veida atzīts izplatītājs izveido un uztur barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības reģistru, kas nodrošina attiecīgā produkta izsekojamību, un reģistrē:

39.1. saņemto barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības daudzumu, partijas numuru un ražotāja vai izplatītāja nosaukumu un adresi;

39.2. ražotāja, izplatītāja vai tiešā patērētāja nosaukumu (vārdu, uzvārdu) un adresi, piegādātās barības veidu, daudzumu, partijas numuru un piegādes datumu.

40. Atzīts izplatītājs izveido un uztur pretenziju reģistru par izplatītajām barības piedevām, premiksiem vai ārstniecisko barību un nosaka:

40.1. pretenziju izskatīšanas kārtību;

40.2. kārtību, kādā barības piedevas, premiksus vai ārstniecisko barību izņem no apgrozības;

40.3. rīcību ar barības piedevām, premiksiem vai ārstniecisko barību, kas izņemta no apgrozības.

41. Atzīts izplatītājs visu dokumentāciju glabā piecus gadus.

VI. Prasības atzītai barības apritē iesaistītai personai, kura gatavo barības maisījumus savas saimniecības dzīvnieku ēdināšanai

42. Atzīta barības apritē iesaistīta persona, kura gatavo barības maisījumus savas saimniecības dzīvnieku ēdināšanai, nodrošina, lai nepieciešamā dokumentācija atbilstu šo noteikumu 2.pielikuma IV nodaļā noteiktajām prasībām.

43. Telpas un iekārtas:

43.1. ir izvietotas, konstruētas, uzstādītas un uzturētas atbilstoši barības maisījumu vai ārstnieciskās barības ražošanas prasībām;

43.2. tīra saskaņā ar vadītāja rakstiski noteiktu kārtību, kas līdz minimumam samazina barības piesārņojuma risku;

43.3. pārbauda un iekārtas kalibrē saskaņā ar vadītāja rakstiski noteiktu kārtību.

44. Personālam ir:

44.1. iemaņas un kvalifikācija, kas nepieciešama barības maisījumu vai ārstnieciskās barības ražošanai, ko apliecina dokumenti par iegūto izglītību, kvalifikāciju vai pieredzi. Ja nepieciešams, ir atļauts izmantot ārpus uzņēmuma strādājošu speciālistu pakalpojumus;

44.2. izstrādāti un vadītāja apstiprināti atbildīgo personu amatu apraksti, kas nosaka darbinieku pienākumus, tiesības un atbildību.

45. Atzīta barības apritē iesaistīta persona, kura savas saimniecības dzīvnieku ēdināšanai gatavo barības maisījumus vai ārstniecisko barību, izveido un uztur dokumentācijas sistēmu, kas atklāj kritiskos ražošanas punktus, nosaka ražošanas procesa un kvalitātes kontroles kārtību, kā arī reģistrē ražošanas procesa un kvalitātes kontroles rezultātus.

46. Ražošanas process organizēts tā, lai nepieļautu barības piesārņošanu un dažādu barības veidu sajaukšanos. Šo prasību ievērošanu uzrauga attiecīgā jomā izglītota par ražošanas procesu atbildīgā persona.

47. Kvalitātes kontroli:

47.1. veic attiecīgā jomā izglītota par kvalitātes kontroli atbildīgā persona;

47.2. nodrošina laboratorija, kuras aprīkojums un izmantotā metodika paredzēta barības sastāvdaļu, aktīvo vielu, papildvielu, barības piedevu, premiksu, barības maisījumu vai ārstnieciskās barības kontrolei un kuras personālam ir attiecīga kvalifikācija un nepieciešamās iemaņas, ko apliecina dokumenti par iegūto izglītību, kvalifikāciju vai pieredzi. Ja nepieciešams, ir atļauts izmantot ārpus uzņēmuma esošas laboratorijas pakalpojumus;

47.3. veic saskaņā ar rakstisku kvalitātes kontroles instrukciju, kurā ietverta šāda informācija:

47.3.1. kritisko ražošanas punktu kontrole;

47.3.2. paraugu ņemšanas metode, paraugu ņemšanas biežums, daudzums, marķēšana, noslēgšana un glabāšanas termiņš;

47.3.3. paraugu analīzes metodes un analīžu biežums;

47.3.4. rīcība, ja analizētās barības sastāvdaļas, premiksi, barības maisījumi vai ārstnieciskā barība neatbilst deklarētajiem rādītājiem.

48. Barības sastāvdaļas, premiksus, barības maisījumus vai ārstniecisko barību glabā:

48.1. piemērotās telpās, kuras pieejamas tikai ražotāja pilnvarotām personām;

48.2. iepakotu konteinerā vai speciāli norobežotā vietā;

48.3. marķētu atbilstoši normatīvajos aktos par preču marķēšanu noteiktajām prasībām.

49. Barības sastāvdaļas glabā atsevišķi no gatavās produkcijas.

50. Premiksus, ārstnieciskos premiksus un ārstniecisko barību glabā atsevišķi šim nolūkam paredzētā telpā, kura pieejama tikai ražotāja pilnvarotām personām.

51. Atkarībā no barības apritē iesaistītās personas darbības veida tā izveido un uztur barības sastāvdaļu, premiksu, ārstniecisko premiksu, barības maisījumu vai ārstnieciskās barības reģistru, kas nodrošina attiecīgā produkta izsekojamību, un reģistrē:

51.1. ražošanā izmantotās barības sastāvdaļas, premiksus vai ārstnieciskos premiksus, to daudzumu, ražošanas datumu, partijas numuru, ražotāja vai izplatītāja nosaukumu un adresi;

51.2. saražotā barības maisījuma vai ārstnieciskās barības veidu, daudzumu, ražošanas datumu un partijas numuru.

52. Atzīta barības apritē iesaistīta persona visu dokumentāciju glabā piecus gadus. 

VII. Prasības reģistrētam barības ražošanas uzņēmumam

53. Reģistrēta barības ražošanas uzņēmuma dokumentācija atbilst šo noteikumu 2.pielikuma V nodaļā noteiktajām prasībām.

54. Reģistrēta barības ražošanas uzņēmuma telpas ir izvietotas un iekārtas konstruētas, uzstādītas un uzturētas atbilstoši barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu ražošanas prasībām.

55. Reģistrēta barības ražošanas uzņēmuma personālam ir iemaņas un kvalifikācija, kas nepieciešama barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu ražošanai un ko apliecina dokumenti par iegūto izglītību, kvalifikāciju vai pieredzi.

56. Ražotājs nodrošina normatīvajos aktos, kas regulē barības apriti un dzīvnieku veselību, noteiktajām prasībām un receptūrai atbilstošas barības ražošanu.

57. Reģistrētā barības ražošanas uzņēmumā ražošanas procesu uzrauga attiecīgā jomā izglītota par ražošanas procesu atbildīgā persona. Par ražošanas procesu atbildīgā amatpersona var nebūt uzņēmuma darbinieks.

58. Reģistrētā barības ražošanas uzņēmumā kvalitātes kontroli:

58.1. veic attiecīgā jomā izglītota par kvalitātes kontroli atbildīgā persona. Par kvalitātes kontroli atbildīgā persona var nebūt uzņēmuma darbinieks;

58.2. veic atbilstoši rakstiskai kvalitātes kontroles instrukcijai, kas nodrošina:

58.2.1. barības paraugu ņemšanu no katras saražotās partijas un to uzglabāšanu paraugu bankā vismaz līdz barības partijas derīguma termiņa beigām;

58.2.2. saražotā produkta atbilstību normatīvajos aktos, kas regulē barības apriti un dzīvnieku veselību, noteiktajām prasībām un receptūrai.

59. Reģistrētā barības ražošanas uzņēmumā barības sastāvdaļas, aktīvās vielas, papildvielas, premiksus un barības maisījumus uzglabā piemērotā telpā un nodrošina, lai tie būtu viegli identificējami.

60. Reģistrētā barības ražošanas uzņēmumā ražotu barību:

60.1. iepako un marķē atbilstoši normatīvajos aktos par preču iepakošanu un barības marķēšanu noteiktajām prasībām;

60.2. glabā atsevišķi no barības sastāvdaļām, aktīvajām vielām, papildvielām, premiksiem un barības maisījumiem.

61. Atkarībā no reģistrēta barības ražošanas uzņēmuma darbības veida tas izveido un uztur barības sastāvdaļu, barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu reģistru, kas nodrošina attiecīgā produkta izsekojamību, un reģistrē:

61.1. izmantotās barības sastāvdaļas, barības piedevas, premiksus vai barības maisījumus, to daudzumu, ražošanas datumu, partijas numuru, ražotāja vai izplatītāja nosaukumu un adresi;

61.2. saražoto barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu veidu, daudzumu, ražošanas datumu un partijas numuru;

61.3. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja nosaukumu (vārdu, uzvārdu) un adresi, piegādātā produkta veidu, daudzumu, ražošanas datumu un partijas numuru.

62. Reģistrēta barības ražošanas uzņēmuma vadītājs izveido un uztur pretenziju reģistru par saražoto barību un nosaka:

62.1. pretenziju izskatīšanas kārtību;

62.2. kārtību, kādā barību izņem no apgrozības;

62.3. rīcību ar barību, kas izņemta no apgrozības;

62.4. no apgrozības izņemtās barības atkārtotu kvalitātes kontroli.

63. Reģistrētā barības ražošanas uzņēmumā visu dokumentāciju glabā piecus gadus. 

VIII. Prasības reģistrētam barības iepakošanas uzņēmumam

64. Reģistrēta barības iepakošanas uzņēmuma dokumentācija atbilst šo noteikumu 2.pielikuma VI nodaļā noteiktajām prasībām.

65. Reģistrēts barības iepakošanas uzņēmums nodrošina normatīvajos aktos, kas regulē barības apriti un dzīvnieku veselību, noteiktajām prasībām atbilstošu barības iepakošanu.

66. Iepakošanas procesu uzrauga attiecīgā jomā izglītota par iepakošanu atbildīgā persona.

67. Reģistrētā barības iepakošanas uzņēmumā kvalitātes kontroli veic:

67.1. attiecīgā jomā izglītota par kvalitātes kontroli atbildīgā persona;

67.2. atbilstoši rakstiskam kvalitātes kontroles plānam, kas nodrošina:

67.2.1. barības paraugu ņemšanu no katras iepakotās partijas un to uzglabāšanu paraugu bankā vismaz līdz barības partijas derīguma termiņa beigām;

67.2.2. iepakotā produkta atbilstību normatīvajiem aktiem un marķējumā norādītajai informācijai.

68. Reģistrētā barības iepakošanas uzņēmumā barības sastāvdaļas, aktīvās vielas, papildvielas, premiksus un barības maisījumus glabā piemērotā telpā un nodrošina, lai tie būtu viegli identificējami.

69. Barību iepako un marķē atbilstoši normatīvajos aktos par preču iepakošanu un barības marķēšanu noteiktajām prasībām.

70. Iepakotu barību glabā atsevišķi no barības sastāvdaļām, aktīvajām vielām, papildvielām, premiksiem un barības maisījumiem.

71. Atkarībā no reģistrēta barības iepakošanas uzņēmuma darbības veida izveido un uztur barības sastāvdaļu, barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu reģistru, kas nodrošina attiecīgā produkta izsekojamību, un reģistrē:

71.1. izmantotās barības sastāvdaļas, barības piedevas, premiksus vai barības maisījumus, to daudzumu, ražošanas datumu, partijas numuru, ražotāja vai izplatītāja nosaukumu un adresi;

71.2. iepakoto barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu veidu, daudzumu, iepakošanas datumu un partijas numuru;

71.3. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja nosaukumu (vārdu, uzvārdu) un adresi, piegādātā produkta veidu, daudzumu, ražošanas datumu un partijas numuru.

72. Reģistrētā barības iepakošanas uzņēmumā izveido un uztur pretenziju reģistru par iepakoto barību un nosaka:

72.1. pretenziju izskatīšanas kārtību;

72.2. kārtību, kādā barību izņem no apgrozības;

72.3. rīcību ar barību, kas izņemta no apgrozības;

72.4. no apgrozības izņemtās barības atkārtotu kvalitātes kontroli.

73. Reģistrētā barības iepakošanas uzņēmumā visu dokumentāciju glabā piecus gadus.

IX. Prasības reģistrētam barības izplatītājam

74. Reģistrēta barības izplatītāja dokumentācija atbilst šo noteikumu 2.pielikuma VII nodaļā noteiktajām prasībām.

75. Reģistrēts barības izplatītājs nodrošina kvalitātes kontroli, kuru veic:

75.1. attiecīgā jomā izglītota par kvalitātes kontroli atbildīgā persona;

75.2. atbilstoši rakstiskam kvalitātes kontroles plānam, kas nodrošina:

75.2.1. barības paraugu ņemšanu un to uzglabāšanu paraugu bankā vismaz līdz barības derīguma termiņa beigām;

75.2.2. barības atbilstību normatīvajos aktos, kas regulē dzīvnieku barības apriti un veterinārmedicīnas jomu, noteiktajām prasībām un marķējumā norādītajai informācijai.

76. Reģistrēts barības izplatītājs barību glabā piemērotā telpā un nodrošina, lai barība būtu viegli identificējama.

77. Atkarībā no darbības veida reģistrēts barības izplatītājs izveido un uztur barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu reģistru, kas nodrošina attiecīgā produkta izsekojamību, un reģistrē:

77.1. barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu daudzumu, partijas numuru un ražotāja vai izplatītāja nosaukumu un adresi;

77.2. ražotāja, izplatītāja vai tiešā patērētāja nosaukumu (vārdu, uzvārdu) un adresi, piegādātās barības veidu, daudzumu, partijas numuru un piegādes datumu.

78. Reģistrēts barības izplatītājs visu dokumentāciju glabā piecus gadus.

X. Prasības reģistrētai barības apritē iesaistītai personai, kura savas saimniecības dzīvnieku ēdināšanai gatavo barības maisījumus

79. Reģistrētas barības apritē iesaistītas personas dokumentācija atbilst šo noteikumu 2.pielikuma VIII nodaļā noteiktajām prasībām.

80. Telpas ir izvietotas un iekārtas konstruētas, uzstādītas un uzturētas atbilstoši barības maisījumu ražošanas prasībām.

81. Personālam ir iemaņas un kvalifikācija, kas nepieciešama barības maisījumu ražošanai un ko apliecina dokumenti par iegūto izglītību, kvalifikāciju vai pieredzi.

82. Reģistrēta barības apritē iesaistītā persona nodrošina normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un receptūrai atbilstošas barības ražošanu.

83. Ražošanas procesu uzrauga attiecīgā jomā izglītota par ražošanas procesu atbildīgā persona.

84. Kvalitātes kontroli veic:

84.1. attiecīgā jomā izglītota par kvalitātes kontroli atbildīgā persona;

84.2. atbilstoši rakstiskai kvalitātes kontroles instrukcijai, kas nodrošina:

84.2.1. barības paraugu ņemšanu no katras saražotās partijas un to uzglabāšanu paraugu bankā vismaz līdz barības partijas derīguma termiņa beigām;

84.2.2. saražotā produkta atbilstību normatīvajos aktos, kas regulē barības apriti un dzīvnieku veselību, noteiktajām prasībām un receptūrai.

85. Barības sastāvdaļas, aktīvās vielas, barības piedevas, papildvielas, premiksus un barības maisījumus glabā piemērotā telpā un nodrošina, lai tie būtu viegli identificējami.

86. Barības maisījumus iepako un marķē atbilstoši normatīvajos aktos par preču iepakošanu un barības marķēšanu noteiktajām prasībām un glabā atsevišķi no barības sastāvdaļām, aktīvajām vielām, barības piedevām, papildvielām un premiksiem.

87. Atkarībā no darbības veida reģistrēta barības apritē iesaistīta persona izveido un uztur barības sastāvdaļu, barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu reģistru, kas nodrošina attiecīgā produkta izsekojamību, un reģistrē:

87.1. izmantotās barības sastāvdaļas, barības piedevas, premiksus vai barības maisījumus, to daudzumu, ražošanas datumu, partijas numuru, ražotāja vai izplatītāja nosaukumu un adresi;

87.2. saražoto barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu veidu, daudzumu, ražošanas datumu un partijas numuru.

88. Reģistrēta barības apritē iesaistīta persona visu dokumentāciju glabā piecus gadus.

XI. Prasības reģistrētai barības tirdzniecības vietai

89. Pārtikas un veterinārais dienests reģistrē specializētas tirdzniecības vietas (turpmāk — tirdzniecības vietas), kur pārdod mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumus (ne vairāk par 50 kg) no atvērta oriģinālā iepakojuma. Aizliegts pārdot produktīvo dzīvnieku barību no atvērta oriģinālā iepakojuma.

90. Tirdzniecības vietas dokumentācija atbilst šo noteikumu 2.pielikuma IX nodaļā noteiktajām prasībām.

91. Barības maisījuma oriģinālajam iepakojumam pirms tā atvēršanas jābūt marķētam atbilstoši normatīvajos aktos par barības marķēšanu noteiktajām prasībām.

92. Pārdevējs pēc pircēja pieprasījuma izsniedz viņam rakstisku informāciju, kas atbilst attiecīgā barības maisījuma oriģinālā iepakojuma marķējumā norādītajai informācijai.

93. Tirdzniecības vietas īpašnieks nodrošina kvalitātes kontroli, kuru veic:

93.1. attiecīgā jomā apmācīta par kvalitātes kontroli atbildīgā persona;

93.2. atbilstoši rakstiskam kvalitātes kontroles plānam, kas nodrošina:

93.2.1. barības atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un marķējumā norādītajai informācijai;

93.2.2. piemērotus glabāšanas un tirdzniecības apstākļus (sausas telpas, paliktņi vai plaukti barības iepakojumu novietošanai, noslēgts iepakojums).

94. Barības tirgotājs izveido un uztur barības maisījumu reģistru, kas nodrošina attiecīgo produktu izsekojamību.

95. Reģistrētā tirdzniecības vietā visu dokumentāciju glabā trīs gadus.

XII. Noslēguma jautājumi

96. Lai saņemtu reģistrācijas apliecību, tirdzniecības vietas, kurās no atvērta oriģinālā iepakojuma pārdod mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumus, līdz 2003.gada 1.oktobrim iesniedz Pārtikas un veterinārajā dienestā iesniegumu un šajos noteikumos noteiktos dokumentus.

97. Lai saņemtu atzīšanas vai reģistrācijas apliecību, barības apritē iesaistīta persona līdz 2004.gada 1.janvārim iesniedz Pārtikas un veterinārajā dienestā iesniegumu un šajos noteikumos noteiktos dokumentus.

98. Sākot ar 2005.gada 1.janvāri, barības apritē drīkst piedalīties personas, kuras ir atzītas vai reģistrētas Pārtikas un veterinārajā dienestā.

99. Barības reģistrācijas apliecībai, kas izdota līdz 2003.gada 1.septembrim, pēc barības apritē iesaistītas personas pieprasījuma derīguma termiņu pagarina līdz brīdim, kad persona ir atzīta vai reģistrēta Pārtikas un veterinārajā dienestā.

100. Barību, kura Pārtikas un veterinārajā dienestā nav reģistrēta līdz 2003.gada 1.septembrim, drīkst izplatīt tikai barības apritē iesaistītas personas, kas atzītas vai reģistrētas atbilstoši šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

101. Noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 1.septembri.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

(MK 17.05.2005. noteikumu Nr. 330 redakcijā)

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Komisijas 1980.gada 2.maija Direktīvas 80/511/EEK, kas noteiktos gadījumos atļauj barības maisījumu tirdzniecību nenoslēgtā iepakojumā vai konteineros;

2) Padomes 1995.gada 22.decembra Direktīvas 95/69/EK par noteiktu uzņēmumu un starpnieku, kas darbojas dzīvnieku barības nozarē, apstiprināšanas un reģistrācijas nosacījumiem un kārtību un grozījumiem direktīvās 70/524/EEK, 74/63/EEK, 79/373/EEK un 82/471/EEK;

3) Komisijas 1998.gada 9.jūlija Direktīvas 98/51/EK, ar kuru nosaka konkrētus īstenošanas pasākumus Padomes Direktīvai 95/69/EK, ar ko paredz noteiktu uzņēmumu un starpnieku, kas darbojas dzīvnieku barības nozarē, apstiprināšanas un reģistrēšanas nosacījumus un kārtību.

Ministru prezidents E.Repše

Zemkopības ministrs M.Roze
1.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 10.jūnija
noteikumiem Nr.302
Dzīvnieku barības apritē iesaistītu personu atzīšana vai reģistrācija atkarībā no to darbības veida

(Pielikums grozīts ar MK 17.05.2005. noteikumiem Nr. 330)

Nr.
p.k.

 Produkts

Darbības veids

ražošanaiepakošana, izplatīšana, uzglabāšana, ievešana vai izvešanasavas saimniecības dzīvnieku ēdināšanatirdzniecība
123456
1.Barības piedevas    
1.1.antibiotikas, augšanas stimulatori, kokcidiostati, karotenoīdi un ksantofili, vitamīni un provitamīni, mikroelementi, antioksidanti, mikroorganismi un fermenti.
Olbaltumvielas, kas iegūtas no baktērijām, raugiem (izņemot raugus, kas kultivēti uz augu vai dzīvnieku izcelsmes substrātiem), aļģēm un zemākajām sēnēm.
Aminoskābju fermentācijas blakusprodukti, aminoskābes, aminoskābju sāļi un aminoskābju analogi
AtzīstAtzīst  
1.2.aromātvielas un apetīti veicinošas vielas, emulģējošas, stabilizējošas, želētājvielas un biezinātāji, krāsvielas, konservējošas vielas, saistvielas, pretsaķepes vielas, koagulantiReģistrēReģistrē  
2.Premiksi    
2.1.antibiotikas, augšanas stimulatori, kokcidiostati, A un D vitamīni, varš un selēnsAtzīstAtzīst  
2.2.antioksidanti, karotenoīdi un ksantofili, vitamīni un provitamīni (izņemot A un D vitamīnus), mikroelementi (izņemot varu un selēnu), mikroorganismi un fermentiReģistrēReģistrē  
3.Barības maisījumi    
3.1.antibiotikas, kokcidiostatus, medikamentus un augšanas stimulatorus saturoši premiksiAtzīstReģistrēAtzīstReģistrē
3.2.antioksidantu, karotenoīdu un ksantofilu, vitamīnu un provitamīnu (izņemot A un D vitamīnus), mikroelementu (izņemot varu un selēnu), mikroorganismu un fermentu grupas barības piedevasReģistrēReģistrēReģistrēReģistrē
3.3.antioksidantus, karotenoīdus un ksantofilus, vitamīnus un provitamīnus, fermentus un mikroorganismus saturoši premiksiReģistrēReģistrēReģistrēReģistrē
3.4.(svītrots ar MK 17.05.2005. noteikumiem Nr. 330)
3.5.citi barības maisījumiReģistrēReģistrē Reģistrē
4.Ārstnieciskā barībaAtzīstAtzīstAtzīst 
Zemkopības ministrs M.Roze
2.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 10.jūnija
noteikumiem Nr.302
Dokumentācija

I. Atzīts barības ražošanas uzņēmums

1. Dokumenti, kas attiecas uz telpām un iekārtām:

1.1. uzņēmuma tehniskais rasējums (zīmējums), kurā norādīta ražošanas procesa plūsma, izejvielu un gatavās produkcijas uzglabāšana;

1.2. ražošanas līniju īss apraksts un skaits;

1.3. detalizēts telpu plāns, kurā norādītas iekārtu atrašanās vietas;

1.4. iekārtu uzskaitījums;

1.5. iekārtu kalibrēšanas instrukcija;

1.6. telpu un iekārtu novērtēšanas instrukcija;

1.7. telpu un iekārtu tīrīšanas un uzturēšanas instrukcija;

1.8. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

2. Dokumenti, kas attiecas uz personālu:

2.1. struktūrvienību saraksts;

2.2. atbildīgo personu amatu apraksti;

2.3. personāla saraksts, kurā norādīta darbinieku kvalifikācija un pieredze, kā arī dokumenti, kas to apliecina;

2.4. kārtība, kādā personālu informē par pārmaiņām ražošanas procesā.

3. Dokumenti, kas attiecas uz ražošanu:

3.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par ražošanu (vārds, uzvārds un amats);

3.2. norādījumi par kritiskiem ražošanas punktiem;

3.3. to pasākumu apraksts, kas līdz minimumam samazina barības piesārņošanu un dažādu barības sastāvdaļu sajaukšanos.

4. Dokumentācijas sistēma:

4.1. ražošanas procesu instrukcijas;

4.2. kritisko ražošanas punktu kontroles instrukcijas;

4.3. kvalitātes kontroles instrukcijas;

4.4. pārskats par kontroles rezultātiem;

4.5. norādījumi par dokumentu glabāšanas laiku.

5. Dokumenti, kas attiecas uz kvalitātes kontroli:

5.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli (vārds, uzvārds un amats);

5.2. informācija par kvalitātes kontroles laboratoriju (nosaukums un adrese);

5.3. laboratorijā veicamo analīžu saraksts;

5.4. izmantoto laboratorijas metožu un iegūto rezultātu salīdzinājums ar oficiālajām barības analīžu metodēm un rezultātiem;

5.5. norādījumi par paraugu ņemšanas metodi, paraugu ņemšanas biežumu, paraugu noslēgšanu, marķēšanu un glabāšanu, atsevišķu parametru analīžu biežumu, rīcību gadījumā, ja analīžu rezultāti neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un produkta receptūrai, un analītisko metožu saraksts.

6. Dokumenti, kas attiecas uz glabāšanu:

6.1. noliktavas telpu apraksts;

6.2. to personu saraksts, kuras strādā noliktavā un kurām ir atļauts iekļūt noliktavas telpās;

6.3. barības identifikācijas kārtība noliktavā;

6.4. norādījumi par gatavās produkcijas marķēšanu;

6.5. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

7. Reģistri:

7.1. ražošanā izmantoto aktīvo vielu, papildvielu, barības sastāvdaļu, barības piedevu, premiksu vai ārstniecisko premiksu daudzums, ražošanas datums, partijas numurs, ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

7.2. saražoto barības piedevu, premiksu, ārstnieciskās barības vai barības maisījumu veids, daudzums, ražošanas datums un partijas numurs;

7.3. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese, piegādātā produkta veids, daudzums, ražošanas datums un partijas numurs.

8. Pretenziju reģistrs un dokumenti, kas attiecas uz produkta izņemšanu no apgrozības:

8.1. pretenziju reģistrēšanas un izskatīšanas instrukcija;

8.2. kārtība, kādā barību izņem no apgrozības;

8.3. norādījumi par rīcību ar barību, kas izņemta no apgrozības;

8.4. no apgrozības izņemtās barības kvalitātes kontroles kārtība.

II. Atzīts barības iepakošanas uzņēmums

9. Dokumenti, kas attiecas uz iepakošanu:

9.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par iepakošanu (vārds, uzvārds un amats);

9.2. norādījumi par kritiskiem ražošanas punktiem;

9.3. to pasākumu apraksts, kas līdz minimumam samazina barības piesārņošanu un dažādu barības sastāvdaļu sajaukšanos.

10. Dokumentācijas sistēma:

10.1. iepakošanas instrukcijas;

10.2. kritisko iepakošanas procesa punktu kontroles instrukcijas;

10.3. kvalitātes kontroles instrukcijas;

10.4. pārskats par kontroles rezultātiem;

10.5. norādījumi par dokumentu glabāšanas laiku.

11. Dokumenti, kas attiecas uz kvalitātes kontroli:

11.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli (vārds, uzvārds un amats);

11.2. informācija par kvalitātes kontroles laboratoriju (nosaukums un adrese);

11.3. laboratorijā veicamo analīžu saraksts;

11.4. izmantoto laboratorijas metožu un iegūto rezultātu salīdzinājums ar oficiālajām barības analīžu metodēm un rezultātiem;

11.5. norādījumi par paraugu ņemšanas metodi, paraugu ņemšanas biežumu, paraugu noslēgšanu, marķēšanu un glabāšanu, atsevišķu parametru analīžu biežumu, rīcību gadījumā, ja analīžu rezultāti neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un produkta receptūrai, un analītisko metožu saraksts.

12. Dokumenti, kas attiecas uz glabāšanu:

12.1. noliktavas telpu apraksts;

12.2. to personu saraksts, kuras strādā noliktavā un kurām ir atļauts iekļūt noliktavas telpās;

12.3. barības identifikācijas kārtība noliktavā;

12.4. norādījumi par gatavās produkcijas marķēšanu;

12.5. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

13. Reģistri:

13.1. saņemto barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības daudzums, partijas numurs un ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

13.2. iepakoto barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības daudzums, iepakošanas datums un partijas numurs;

13.3. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese, piegādātās barības veids, daudzums, ražošanas datums un partijas numurs.

14. Pretenziju reģistrs un dokumenti, kas attiecas uz produkta izņemšanu no apgrozības:

14.1. pretenziju reģistrēšanas un izskatīšanas instrukcija;

14.2. kārtība, kādā barību izņem no apgrozības;

14.3. norādījumi par rīcību ar barību, kas izņemta no apgrozības;

14.4. no apgrozības izņemtās barības kvalitātes kontroles kārtība.

III. Atzīts barības izplatītājs

15. Dokumenti, kas attiecas uz kvalitātes kontroli:

15.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli (vārds, uzvārds un amats);

15.2. informācija par kvalitātes kontroles laboratoriju (nosaukums un adrese);

15.3. laboratorijā veicamo analīžu saraksts;

15.4. izmantoto laboratorijas metožu un iegūto rezultātu salīdzinājums ar oficiālajām barības analīžu metodēm un rezultātiem;

15.5. norādījumi par paraugu ņemšanas metodi, paraugu ņemšanas biežumu, paraugu noslēgšanu, marķēšanu un glabāšanu, atsevišķu parametru analīžu biežumu, rīcību gadījumā, ja analīžu rezultāti neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un produkta receptūrai, un analītisko metožu saraksts.

16. Dokumenti, kas attiecas uz glabāšanu:

16.1. noliktavas telpu apraksts;

16.2. to personu saraksts, kuras strādā noliktavā un kurām ir atļauts iekļūt noliktavas telpās;

16.3. barības identifikācijas kārtība noliktavā;

16.4. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

17. Reģistri:

17.1. saņemto barības piedevu, premiksu vai ārstnieciskās barības daudzums, partijas numurs un ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

17.2. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese, piegādātās barības veids, daudzums, partijas numurs un piegādes datums.

18. Pretenziju reģistrs un dokumenti, kas attiecas uz produkta izņemšanu no apgrozības:

18.1. pretenziju reģistrēšanas un izskatīšanas instrukcija;

18.2. kārtība, kādā barības piedevas, premiksus vai ārstniecisko barību izņem no apgrozības;

18.3. norādījumi par rīcību ar barības piedevām, premiksiem vai ārstniecisko barību, kas izņemta no apgrozības.

IV. Atzīta barības apritē iesaistīta persona, kura gatavo barības maisījumus savas saimniecības dzīvniekiem

19. Dokumenti, kas attiecas uz telpām un iekārtām:

19.1. uzņēmuma tehniskais rasējums (zīmējums), kurā norādīta ražošanas procesa plūsma, izejvielu un gatavās produkcijas uzglabāšana;

19.2. ražošanas līniju īss apraksts un skaits;

19.3. detalizēts telpu plāns, kurā norādītas iekārtu atrašanās vietas;

19.4. iekārtu uzskaitījums;

19.5. iekārtu kalibrēšanas instrukcija;

19.6. telpu un iekārtu novērtēšanas instrukcija;

19.7. telpu un iekārtu tīrīšanas un uzturēšanas instrukcija;

19.8. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

20. Dokumenti, kas attiecas uz personālu:

20.1. struktūrvienību saraksts;

20.2. atbildīgo personu amatu apraksti;

20.3. personāla saraksts, kurā norādīta darbinieku kvalifikācija un pieredze, kā arī dokumenti, kas to apliecina;

20.4. kārtība, kādā personālu informē par pārmaiņām ražošanas procesā.

21. Dokumenti, kas attiecas uz ražošanu:

21.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par ražošanu (vārds, uzvārds un amats);

21.2. norādījumi par kritiskiem ražošanas punktiem;

21.3. to pasākumu apraksts, kas līdz minimumam samazina barības piesārņošanu un dažādu barības sastāvdaļu sajaukšanos.

22. Dokumentācijas sistēma:

22.1. ražošanas procesu instrukcijas;

22.2. kritisko ražošanas punktu kontroles instrukcijas;

22.3. kvalitātes kontroles instrukcijas;

22.4. pārskats par kontroles rezultātiem;

22.5. norādījumi par dokumentu glabāšanas laiku.

23. Dokumenti, kas attiecas uz kvalitātes kontroli:

23.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli (vārds, uzvārds un amats);

23.2. informācija par kvalitātes kontroles laboratoriju (nosaukums un adrese);

23.3. laboratorijā veicamo analīžu saraksts;

23.4. izmantoto laboratorijas metožu un iegūto rezultātu salīdzinājums ar oficiālajām barības analīžu metodēm un rezultātiem;

23.5. norādījumi par paraugu ņemšanas metodi, paraugu ņemšanas biežumu, paraugu noslēgšanu, marķēšanu un glabāšanu, atsevišķu parametru analīžu biežumu, rīcību gadījumā, ja analīžu rezultāti neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un produkta receptūrai, un analītisko metožu saraksts.

24. Dokumenti, kas attiecas uz glabāšanu:

24.1. noliktavas telpu apraksts;

24.2. to personu saraksts, kuras strādā noliktavā un kurām ir atļauts iekļūt noliktavas telpās;

24.3. barības identifikācijas kārtība noliktavā;

24.4. norādījumi par gatavās produkcijas marķēšanu;

24.5. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

25. Reģistri:

25.1. ražošanā izmantoto barības sastāvdaļu, premiksu vai ārstniecisko premiksu daudzums, ražošanas datums, partijas numurs, ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

25.2. saražotā barības maisījuma vai ārstnieciskās barības veids, daudzums, ražošanas datums un partijas numurs.

V. Reģistrēts barības ražošanas uzņēmums

26. Dokumenti, kas attiecas uz telpām un iekārtām:

26.1. uzņēmuma tehniskais rasējums (zīmējums), kurā norādīta ražošanas procesa plūsma, izejvielu un gatavās produkcijas uzglabāšana;

26.2. ražošanas līniju īss apraksts un skaits;

26.3. detalizēts telpu plāns, kurā norādītas iekārtu atrašanās vietas;

26.4. iekārtu uzskaitījums;

26.5. iekārtu kalibrēšanas instrukcija;

26.6. telpu un iekārtu novērtēšanas instrukcija;

26.7. telpu un iekārtu tīrīšanas un uzturēšanas instrukcija;

26.8. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

27. Dokumenti, kas attiecas uz personālu:

27.1. struktūrvienību saraksts;

27.2. atbildīgo personu amatu apraksti;

27.3. personāla saraksts, kurā norādīta darbinieku kvalifikācija un pieredze, kā arī dokumenti, kas to apliecina;

27.4. kārtība, kādā personālu informē par pārmaiņām ražošanas procesā.

28. Dokumenti, kas attiecas uz ražošanu:

28.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par ražošanu (vārds, uzvārds un amats);

28.2. ražošanas procesu instrukcijas;

28.3. norādījumi par kritiskiem ražošanas punktiem;

28.4. kritisko ražošanas punktu kontroles instrukcijas;

28.5. kvalitātes kontroles instrukcijas;

28.6. pārskats par kontroles rezultātiem;

28.7. norādījumi par dokumentu glabāšanas laiku;

28.8. to pasākumu apraksts, kas līdz minimumam samazina barības piesārņošanu un dažādu barības sastāvdaļu sajaukšanos.

29. Dokumenti, kas attiecas uz kvalitātes kontroli:

29.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli (vārds, uzvārds un amats);

29.2. norādījumi par paraugu ņemšanas metodi, paraugu ņemšanas biežumu, paraugu noslēgšanu, marķēšanu un glabāšanu, atsevišķu parametru analīžu biežumu, rīcību gadījumā, ja analīžu rezultāti neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un produkta receptūrai, un analītisko metožu saraksts.

30. Dokumenti, kas attiecas uz glabāšanu:

30.1. noliktavas telpu apraksts;

30.2. to personu saraksts, kuras strādā noliktavā un kurām ir atļauts iekļūt noliktavas telpās;

30.3. barības identifikācijas kārtība noliktavā;

30.4. norādījumi par gatavās produkcijas marķēšanu;

30.5. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

31. Reģistri:

31.1. izmantoto barības sastāvdaļu, barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu daudzums, ražošanas datums, partijas numurs, ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

31.2. saražoto barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu veids, daudzums, ražošanas datums un partijas numurs;

31.3. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese, piegādātā produkta veids, daudzums, ražošanas datums un partijas numurs.

32. Pretenziju reģistrs un dokumenti, kas attiecas uz produkta izņemšanu no apgrozības:

32.1. pretenziju reģistrēšanas un izskatīšanas instrukcija;

32.2. kārtība, kādā barību izņem no apgrozības;

32.3. norādījumi par rīcību ar barību, kas izņemta no apgrozības;

32.4. no apgrozības izņemtās barības kvalitātes kontroles kārtība. 

VI. Reģistrēts barības iepakotājs

33. Dokumenti, kas attiecas uz ražošanu:

33.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par ražošanu (vārds, uzvārds un amats);

33.2. iepakošanas instrukcijas;

33.3. kvalitātes kontroles instrukcijas;

33.4. pārskats par kontroles rezultātiem;

33.5. norādījumi par dokumentu glabāšanas laiku;

33.6. to pasākumu apraksts, kas līdz minimumam samazina barības piesārņošanu un dažādu barības sastāvdaļu sajaukšanos.

34. Dokumenti, kas attiecas uz kvalitātes kontroli:

34.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli (vārds, uzvārds un amats);

34.2. norādījumi par paraugu ņemšanas metodi, paraugu ņemšanas biežumu, paraugu noslēgšanu, marķēšanu un glabāšanu, atsevišķu parametru analīžu biežumu, rīcību gadījumā, ja analīžu rezultāti neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un produkta receptūrai, un analītisko metožu saraksts.

35. Dokumenti, kas attiecas uz glabāšanu:

35.1. noliktavas telpu apraksts;

35.2. to personu saraksts, kuras strādā noliktavā un kurām ir atļauts iekļūt noliktavas telpās;

35.3. barības identifikācijas kārtība noliktavā;

35.4. norādījumi par gatavās produkcijas marķēšanu;

35.5. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

36. Reģistri:

36.1. izmantoto barības sastāvdaļu, barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu daudzums, ražošanas datums, partijas numurs, ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

36.2. saražoto barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu veids, daudzums, ražošanas datums un partijas numurs;

36.3. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese, piegādātā produkta veids, daudzums, ražošanas datums un partijas numurs.

37. Pretenziju reģistrs un dokumenti, kas attiecas uz produkta izņemšanu no apgrozības:

37.1. pretenziju reģistrēšanas un izskatīšanas instrukcija;

37.2. kārtība, kādā barību izņem no apgrozības;

37.3. norādījumi par rīcību ar barību, kas izņemta no apgrozības;

37.4. no apgrozības izņemtās barības kvalitātes kontroles kārtība. 

VII. Reģistrēts barības izplatītājs

38. Dokumenti, kas attiecas uz kvalitātes kontroli:

38.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli (vārds, uzvārds un amats);

38.2. kvalitātes kontroles instrukcijas;

38.3. norādījumi par paraugu ņemšanas metodi, paraugu ņemšanas biežumu, paraugu noslēgšanu, marķēšanu un glabāšanu, atsevišķu parametru analīžu biežumu, rīcību gadījumā, ja analīžu rezultāti neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un produkta receptūrai, un analītisko metožu saraksts;

38.4. pārskats par kontroles rezultātiem;

38.5. norādījumi par dokumentu glabāšanas laiku.

39. Dokumenti, kas attiecas uz glabāšanu:

39.1. noliktavas telpu apraksts;

39.2. to personu saraksts, kuras strādā noliktavā un kurām ir atļauts iekļūt noliktavas telpās;

39.3. barības identifikācijas kārtība noliktavā;

39.4. norādījumi par gatavās produkcijas marķēšanu;

39.5. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

40. Reģistri:

40.1. barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu daudzums, partijas numurs un ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

40.2. ražotāja, izplatītāja vai patērētāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese, piegādātās barības veids, daudzums, partijas numurs un piegādes datums.

VIII. Reģistrēta barības apritē iesaistīta persona, kura gatavo barības maisījumus savas saimniecības dzīvnieku ēdināšanai

41. Dokumenti, kas attiecas uz telpām un iekārtām:

41.1. uzņēmuma tehniskais rasējums (zīmējums), kurā norādīta ražošanas procesa plūsma, izejvielu un gatavās produkcijas glabāšana;

41.2. ražošanas līniju īss apraksts un skaits;

41.3. detalizēts telpu plāns, kurā norādītas iekārtu atrašanās vietas;

41.4. iekārtu uzskaitījums;

41.5. iekārtu kalibrēšanas instrukcija;

41.6. telpu un iekārtu novērtēšanas instrukcija;

41.7. telpu un iekārtu tīrīšanas un uzturēšanas instrukcija;

41.8. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

42. Dokumenti, kas attiecas uz personālu:

42.1. struktūrvienību saraksts;

42.2. atbildīgo personu amatu apraksti;

42.3. personāla saraksts, kurā norādīta darbinieku kvalifikācija un pieredze, kā arī dokumenti, kas to apliecina;

42.4. kārtība, kādā personālu informē par pārmaiņām ražošanas procesā.

43. Dokumenti, kas attiecas uz ražošanu:

43.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par ražošanu (vārds, uzvārds un amats);

43.2. ražošanas procesu instrukcijas;

43.3. norādījumi par kritiskiem ražošanas punktiem;

43.4. kritisko ražošanas punktu kontroles instrukcijas;

43.5. kvalitātes kontroles instrukcijas;

43.6. pārskats par kontroles rezultātiem;

43.7. norādījumi par dokumentu glabāšanas laiku;

43.8. to pasākumu apraksts, kas līdz minimumam samazina barības piesārņošanu un dažādu barības sastāvdaļu sajaukšanos.

44. Dokumenti, kas attiecas uz kvalitātes kontroli:

44.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli (vārds, uzvārds un amats);

44.2. norādījumi par paraugu ņemšanas metodi, paraugu ņemšanas biežumu, paraugu noslēgšanu, marķēšanu un glabāšanu, atsevišķu parametru analīžu biežumu, rīcību gadījumā, ja analīžu rezultāti neatbilst produkta receptūrai, un analītisko metožu saraksts.

45. Dokumenti, kas attiecas uz glabāšanu:

45.1. noliktavas telpu apraksts;

45.2. to personu saraksts, kuras strādā noliktavā un kurām ir atļauts iekļūt noliktavas telpās;

45.3. barības identifikācijas kārtība noliktavā;

45.4. norādījumi par gatavās produkcijas marķēšanu;

45.5. insektu un grauzēju iznīcināšanas instrukcija.

46. Reģistri:

46.1. izmantoto barības sastāvdaļu, barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu daudzums, ražošanas datums, partijas numurs, ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

46.2. saražoto barības piedevu, premiksu vai barības maisījumu veids, daudzums, ražošanas datums un partijas numurs.

IX. Reģistrēta barības tirdzniecības vieta

47. Dokumenti, kas attiecas uz kvalitātes kontroli:

47.1. informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli (vārds, uzvārds un amats);

47.2. kvalitātes kontroles instrukcija;

47.3. norādījumi par dokumentu glabāšanas laiku.

48. Dokumenti, kas attiecas uz glabāšanu:

48.1. telpu apraksts;

48.2. to personu saraksts, kuras strādā tirdzniecības vietā;

48.3. barības identifikācijas kārtība.

49. Reģistri: barības maisījumu daudzums, partijas numurs un izplatītāja (ražotāja) nosaukums un adrese.

Zemkopības ministrs M.Roze
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Dzīvnieku barības apritē iesaistīto personu atzīšanas un reģistrācijas kārtība un prasības .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 302Pieņemts: 10.06.2003.Stājas spēkā: 01.09.2003.Zaudē spēku: 17.02.2007.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 89, 13.06.2003.
Dokumenta valoda:
EN
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
76252
{"selected":{"value":"21.05.2005","content":"<font class='s-1'>21.05.2005.-16.02.2007.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"21.05.2005","iso_value":"2005\/05\/21","content":"<font class='s-1'>21.05.2005.-16.02.2007.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"01.09.2003","iso_value":"2003\/09\/01","content":"<font class='s-1'>01.09.2003.-20.05.2005.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
21.05.2005
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"