Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 61

Par medicīnisko un sociālo palīdzību personām, kas piedalījušās Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas seku likvidācijas darbos

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Veselības aizsardzības ministrijai nodrošināt pastāvīgu dispanseruzraudzību par veselības stāvokli un medicīnisko rehabilitāciju personām, kuras piedalījušās Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas seku likvidācijas darbos šo staciju aptverošas 30 km platas zonas robežās (iedzīvotāju evakuācijas zona) vai kuras pēcavārijas periodā tikušas nodarbinātas atomelektrostacijas ekspluatācijas un citos darbos (arī personām, kuras uz laiku nosūtītas vai komandētas), kā arī karaspēka daļu karavīriem un rezervē ieskaitītajām karaklausībai pakļautajām personām, kas bija iesauktas uz speciālajām apmācībām un iesaistītas minētās avārijas seku likvidācijas darbos (neatkarīgi no dislokācijas vietas un veiktajiem darbiem).

2. Lai nodrošinātu, ka personas, kuras piedalījušās Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas seku likvidēšanā un bijušas pakļautas radiācijas iedarbībai, tiktu sistemātiski medicīniski izmeklētas, Veselības aizsardzības ministrijai līdz 1990. gada 1. oktobrim organizēt šādu personu vienotu uzskaiti (reģistru).

Lai šo uzdevumu izpildītu, Iekšlietu ministrijai, Valsts drošības komitejai, republikāniskajam kara komisariātam un citām ministrijām un resoriem precizēt minēto personu sarakstus un iesniegt līdz 1990. gada 1. augustam Veselības aizsardzības ministrijai nepieciešamās ziņas par šīm personām, arī par viņu darba kalendāro laiku Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas seku likvidēšanā, apstarojuma devām un iepriekšējo medicīnisko izmeklēšanu rezultātiem.

3. Piešķirt tiesības Veselības aizsardzības ministrijas Republikāniskajam arodslimību centram noteikt saslimšanas un invaliditātes cēloņsakarību ar Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas seku likvidācijas darbu veikšanu, par pamatu ņemot Veselības aizsardzības ministrijas un Sociālās nodrošināšanas ministrijas apstiprināto slimību sarakstu.

Veselības aizsardzības orgāniem un iestādēm, sociālās nodrošināšanas un arodbiedrību organizācijām, nosakot darbaspējas un to zuduma pakāpi personām, kas piedalījušās avārijas seku likvidācijas darbos, par pamatu ņemt Republikāniskā arodslimību centra slēdzienu.

4. Piešķirt šādus atvieglojumus personām, kuras saslimušas ar staru slimību Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas rezultātā un tādēļ, ka veikušas avārijas seku likvidācijas darbus, kā arī šī lēmuma 1. punktā norādītajām personām, kuru invaliditāte saistīta ar šo avāriju un tās seku likvidāciju:

4.1. tiesības bez maksas iegādāties zāles (pēc ārstu receptēm), ik gadu tikt nodrošinātām ar bezmaksas ārstēšanos sanatorijā vai kūrvietā;

4.2. pārejošas darba nespējas pabalsta izmaksu strādājošiem invalīdiem līdz 4 mēnešiem pēc kārtas vai līdz 5 mēnešiem kalendārajā gadā;

4.3. apkalpošanu pirmās rindas kārtībā ārstniecības un profilakses iestādēs un aptiekās;

4.4. tiesības izmantot kārtējo ikgadējo atvaļinājumu sev izdevīgā laikā, kā arī tiesības saņemt papildatvaļinājumu bez darba algas saglabāšanas uz laiku līdz divām nedēļām gadā;

4.5. pārejošas darba nespējas pabalsta izmaksu strādājošiem invalīdiem 100 procentu darba algas apmērā neatkarīgi no nepārtrauktā darba stāža;

4.6. tiesības uz priekšrocību tikt neatlaistiem no darba, ja tiek samazināti štati vai darbinieku skaits.

5. Piešķirt šādus atvieglojumus šī lēmuma 1. punktā norādītajām personām, kas 1986. un 1987. gadā piedalījušās Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas seku likvidācijas darbos šo staciju aptverošas 30 km platas zonas robežās (iedzīvotāju evakuācijas zona), kā arī bijušas nodarbinātas šai laikā Černobiļas atomelektrostacijas ekspluatācijas un citos darbos:

5.1. tiesības bez maksas iegādāties zāles (pēc ārsta receptēm);

5.2. pirmās kārtas tiesības tikt nodrošinātām ar uzturzīmēm braukšanai uz sanatoriju vai kūrvietu ārstēties un atpūsties.

Attiecināt uz šai punktā norādītajām personām šī lēmuma 4.3.-4.6. apakšpunktā paredzētos atvieglojumus.

6. Piešķirt šī lēmuma 1. punktā norādītajām personām, kas 1988. gadā piedalījušās Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas seku likvidācijas darbos šo staciju aptverošas 30 km platas zonas robežās (iedzīvotāju evakuācijas zona), kā arī bijušas nodarbinātas šai laikā atomelektrostacijas ekspluatācijas un citos darbos, pirmās kārtas tiesības tikt nodrošinātām ar uzturzīmēm braukšanai uz sanatoriju vai kūrvietu ārstēties un atpūsties.

Attiecināt uz šai punktā norādītajām personām šī lēmuma 4.3.-4.6. apakšpunktā paredzētos atvieglojumus.

7. Šī lēmuma 1. punktā norādītajām personām tiek izsniegta Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas seku likvidēšanas dalībnieka apliecība, kura ir dokuments, kas apliecina tiesības uz attiecīgajiem atvieglojumiem.

Apliecības izsniedz Latvijas republikāniskā savienība «Černobiļa».

8. Lai finansētu izdevumus šajā lēmumā paredzēto atvieglojumu realizēšanai, izmantot avotus, no kuriem tiek uzturētas attiecīgās organizācijas un uzņēmumi.

9. Veselības aizsardzības ministrijai ne vēlāk kā līdz 1990. gada 1. oktobrim kopīgi ar ieinteresētajām ministrijām, resoriem, vietējām pašvaldības iestādēm, Municipālo departamentu un Latvijas republikānisko savienību «Černobiļa» izstrādāt un noteiktā kārtībā iesniegt Latvijas Republikas Ministru Padomei priekšlikumus par pārējiem atvieglojumiem, kādi, ievērojot konkrētas sociālās vajadzības un reālās iespējas tās apmierināt, piešķirami personām, kuras piedalījušās Černobiļas atomelektrostacijā notikušās avārijas seku likvidēšanā.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministra vietnieks V. ZEIKATS

Rīgā 1990. gada 12. jūlijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par medicīnisko un sociālo palīdzību personām, kas piedalījušās Černobiļas atomelektrostacijā .. Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 61Pieņemts: 12.07.1990.Stājas spēkā: 12.07.1990.Zaudē spēku: 30.07.1991.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 34, 23.08.1990.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
76117
12.07.1990
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"