Aptauja ilgs līdz 23. oktobrim.
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Skatīt Ministru kabineta 2005. gada 31. maija noteikumus Nr. 381 "Noteikumi par klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasībām dehidrētajiem piena produktiem un kārtību, kādā novērtējama minēto produktu atbilstība šīm prasībām".
Ministru kabineta noteikumi Nr.259 Rīgā 2003.gada 13.maijā (prot. Nr.28, 33.§) Klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasības dehidrētajiem piena produktiem Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta ceturto daļu un 13.panta trešo daļu 1. Noteikumi nosaka patēriņam cilvēka uzturā paredzēto dehidrēto piena produktu klasifikācijas, kvalitātes (1. un 2.pielikums) un marķējuma prasības, kā arī kārtību, kādā novērtējama minēto produktu atbilstība šīm prasībām. 2. Noteikumi attiecas uz šādiem dehidrētajiem piena produktiem: 2.1. pilnīgi dehidrētie piena produkti (sausi pulverveida piena produkti, kuru mitruma saturs gala produktā nav lielāks par 5 % un kurus iegūst, atdalot ūdeni no vājpiena, no piena ar zemu tauku saturu, piena, krējuma vai minēto produktu maisījuma); 2.2. daļēji dehidrētie piena produkti (iebiezināti piena produkti ar cukuru vai bez tā, kurus iegūst, daļēji atdalot ūdeni no vājpiena, no piena ar zemu tauku saturu, piena vai minēto produktu maisījuma, kuram savukārt var būt pievienots krējums, pilnībā dehidrēts piens vai abi šie produkti. Pilnīgi dehidrēta piena daudzums gala produktā nedrīkst pārsniegt 25 % no kopējās piena sausnas). 3. Dehidrētos piena produktus konservē, izmantojot šādas metodes: 3.1. termiski apstrādājot (piemēram, augstā temperatūrā sterilizējot) produktus, kuri norādīti šo noteikumu 1.pielikuma 1.tabulas 1., 2., 3. un 4.punktā; 3.2. pievienojot saharozi (2.šķiras cukurs, cukurs vai augstākā labuma cukurs) produktiem, kuri norādīti šo noteikumu 1.pielikuma 1.tabulas 5., 6. un 7.punktā; 3.3. aizvadot ūdeni no produktiem, kuri norādīti šo noteikumu 1.pielikuma 2.tabulā. 4. Šo noteikumu 1.pielikuma 1.tabulas 5., 6. un 7.punktā norādīto produktu ražošanā var pievienot laktozi. Laktozes daudzums nedrīkst pārsniegt 0,03 % no gala produkta masas. 5. Pārtikas un veterinārais dienests veic valsts uzraudzību un kontroli, saskaņā ar izstrādāto valsts uzraudzības programmu ņem paraugus laboratoriskiem izmeklējumiem un novērtē dehidrēto piena produktu atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām. 6. Dehidrētos piena produktus marķē normatīvajos aktos par pārtikas preču marķēšanu noteiktajā kārtībā. 7. Šo noteikumu 1.pielikumā definētie dehidrēto piena produktu tirdzniecības nosaukumi attiecas tikai uz produktiem, kas tajā aprakstīti, un šos nosaukumus var izmantot tikai šo noteikumu 1.pielikumā minēto produktu apzīmēšanai. 8. Šo noteikumu 2.pielikumā minētie dehidrēto piena produktu tirdzniecības nosaukumi ir līdzvērtīgi šo noteikumu 1.pielikumā minētajiem attiecīgo produktu nosaukumiem. Šo noteikumu 2.pielikumā minētos nosaukumus svešvalodās var izmantot, ja produkti atbilst aprakstītajiem kvalitātes rādītājiem un tiek nodrošināta Valsts valodas likumā noteikto prasību izpilde. 9. Dehidrēto piena produktu marķējumā norāda piena beztauku sausnas procentuālo saturu (šo noteikumu 1.pielikuma 1.tabulā norādītajiem produktiem) un tauku procentuālo saturu (izņemot šo noteikumu 1.pielikuma 1.tabulas 2. un 6.punktā un 2.tabulas 2.punktā norādītos produktus). Beztauku sausnas un tauku saturu norāda blakus tirdzniecības nosaukumam. 10. Pilnīgi dehidrētajiem piena produktiem pievieno ieteikumus par atšķaidīšanas vai atjaunošanas metodi, kā arī informāciju par tā produkta tauku saturu, kuru iegūst pēc pilnīgi dehidrētā piena produkta atšķaidīšanas vai atjaunošanas. 11. Ja produkts, kura svars vienā iesaiņojumā ir mazāks par 20 g, ir iesaiņots sekundārajā iesaiņojumā, šajos noteikumos noteikto informāciju par marķēšanu (izņemot produkta nosaukumu) norāda tikai uz sekundārā iesaiņojuma. 12. Pilnīgi dehidrētu piena produktu marķējumā norāda informāciju "Nav paredzēts izmantošanai pārtikā bērniem līdz 12 mēnešu vecumam". 13. Noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 17.jūliju. 14. Ar 2004.gada 17.jūliju atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2002.gada 25.jūnija noteikumus Nr.261 "Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības dehidrētajiem piena produktiem" (Latvijas Vēstnesis, 2002, 97.nr.). 15. Līdz 2004.gada 17.jūlijam ir atļauta tādu dehidrēto piena produktu izlaišana tirgū, kas nav ražoti atbilstoši šiem noteikumiem, bet atbilst Ministru kabineta 2002.gada 25.jūnija noteikumiem Nr.261 "Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības dehidrētajiem piena produktiem". 16. Tirdzniecība ar dehidrētajiem piena produktiem, kas marķēti līdz 2004.gada 17.jūlijam un atbilst Ministru kabineta 2002.gada 25.jūnija noteikumiem Nr.261 "Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības dehidrētajiem piena produktiem", ir atļauta līdz minēto produktu pilnīgai realizācijai vai marķējumā norādītā derīguma termiņa beigām.
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 2001/114/EC. Ministru prezidents E.Repše Zemkopības ministra vietā - aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 17.jūliju.
1.pielikums Ministru kabineta 2003.gada 13.maija noteikumiem Nr.259 Dehidrēto piena produktu klasifikācija un kvalitātes rādītāji 1.tabula Daļēji dehidrēti piena produkti
2.tabula
Pilnīgi dehidrēti piena produkti
Zemkopības ministra vietā - aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis
2.pielikums Ministru kabineta 2003.gada 13.maija noteikumiem Nr.259 Noteikumu 1.pielikumā norādīto dehidrēto piena produktu līdzvērtīgie tirdzniecības nosaukumi, klasifikācija un kvalitātes rādītāji
Zemkopības ministra vietā - aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis |
Tiesību akta pase
Nosaukums: Klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasības dehidrētajiem piena produktiem
Statuss:
Zaudējis spēku
Saistītie dokumenti
|