Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Mūzikas akadēmijas Satversmes apstiprināšanu

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Apstiprināt saskaņā ar pielikumu 1991. gada 23. oktobrī pieņemto Latvijas Mūzikas akadēmijas Satversmi.

2. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas dienu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 18. jūnijā

Latvijas Republikas Augstākās Padomes
1992. gada 18. jūnija lēmuma «Par Latvijas
Mūzikas akadēmijas Satversmes apstiprināšanu»

PIELIKUMS

JĀZEPA VĪTOLA LATVIJAS MŪZIKAS AKADĒMIJAS SATVERSME

(1991)

1. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.1. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (LMA) ir Latvijas Republikas augstākā profesionālās un akadēmiskās muzikālās izglītības iestāde, kas atrodas republikas galvaspilsētā Rīgā un darbojas Latvijas iedzīvotāju interesēs.

LMA ir dibināta 1919. gada 20. augustā ar nosaukumu Latvijas konservatorija.

1.2. LMA darbības pamatā ir tās pirmā rektora profesora Jazepa Vītola iedibinātie un mūsdienu mākslinieciskajā, kā arī muzikāli pedagoģiskajā praksē tālāk radoši attīstītie darbības principi.

1.3. LMA nodrošina studijas latviešu valodā vai svešvalodās. Lietvedība ir latviešu valodā.

1.4. LMA nosaukums svešvalodās:

angļu valodā: Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music,

krievu valodā: Латвийская Музыкальная академия им. Язепа Витола

vācu valodā: Jāzeps Vītols Musikakademie Lettlands.

1.5. LMA ir savs karogs un emblēma.

2. LMA DARBĪBAS PAMATVIRZIENI UN UZDEVUMI

2.1. LMA uzdevums ir sniegt pilnvērtīgu augstāko muzikālo izglītību visās mūzikas specialitātēs, sagatavot profesionālus darbiniekus mūzikā, kultūrā un akadēmiskajā izglītībā, kā ari zinātniekus, kas veic fundamentālus un lietišķus pētījumus humanitārajās zinātnēs.

2.2. LMA sekmē topošo mākslinieku personības brīvu un harmonisku attīstību, izmantojot Eiropas un ASV mūzikas augstskolu labākās tradīcijas, kā ari nododot savu radošā un zinātniskā darba pozitīvo pieredzi pasaules kultūrai.

2.3. LMA ir iespējams iegūt akadēmisko muzikālo izglītību un profesionālo māksliniecisko sagatavotību ikvienam Latvijas Republikas iedzīvotājam neatkarīgi no viņa izcelsmes, dzimuma, sociālā un mantiskā stāvokļa, rases, nacionālās piederības, politiskajiem uzskatiem un reliģiskās pārliecības. LMA ir tiesības studēt arī citu valstu iedzīvotājiem uz līguma pamata.

2.4. Studijas LMA paredz apgūt attiecīgas profesionālās un akadēmiskās programmas, kā ari veikt zinātniskās pētniecības darbu. Tā rezultātā var iegūt attiecīgu akadēmisko un zinātnisko grādu un atbilstošu kvalifikāciju, t. i., profesiju.

3. LMA STRUKTŪRA

3.1. LMA struktūrā ir pamatstruktūrvienības, funkcionālās un apkalpojošās struktūrvienības.

3.2. Galvenos uzdevumus, kas LMA kā mūzikas augstskolai jāveic akadēmiskajā, mākslinieciskajā un zinātniskās pētniecības darbā, realizē katedras un zinātniskās pētniecības darba nodala.

3.3. Katedras ir akadēmiskā, mākslinieciskā un zinātniskā darba pamatstruktūrvienības, kam ir tiesības noteikt un realizēt studiju programmas, piešķirot attiecīgajā mākslas vai zinātnes nozarē bakalaura un maģistra akadēmisko grādu.

3.4. Pamatstruktūrvienību funkcijās neietilpstošo akadēmisko un zinātnisko darbu veikšanai var izveidot funkcionālās struktūrvienības (videocentru, bibliotēku, fonotēku, tautas mūzikas krātuvi, sporta klubu u. c.).

3.5. Dažādu palīgdarbu veikšanai var izveidot apkalpojošās struktūrvienības.

3.6. LMA var veikt uzņēmējdarbību saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem.

4. LMA PĀRVALDE UN TĀS IZVEIDOŠANAS KARTĪBA

4.1. LMA pārvaldi īsteno Zinātniskā padome un rektorāts, kas atbild ari par augstskolas darbības koncepciju un māksliniecisko līmeni.

4.2. LMA augstākā pārvaldes institūcija ir Zinātniskā padome, kura nosaka visus Mūzikas akadēmijas darbības virzienus akadēmiskajā, mākslinieciskajā un zinātniskajā jomā. Saimnieciskā darba pamatlīnijas nosaka rektorāts.

4.3. LMA vada augstākā amatpersona - rektors, kuru ievēlē Zinātniskā padome uz sešiem gadiem ar tiesībām tikt ievēlētam vēl uz vienu termiņu.

Rektors ir atbildīgs par visu LMA darbību, viņš darbojas Satversmes, Zinātniskās padomes un Latvijas Republikas likumu ietvaros.

Rektors darbojas LMA vārdā bez īpašas pilnvaras savas kompetences ietvaros, pārstāv LMA visās institūcijās, iestādēs un organizācijās, realizē Satversmē paredzētās LMA tiesības, veido rektorātu un nosaka pienākumu sadali starp rektoru un prorektoriem.

4.4. Prorektorus pēc rektora priekšlikuma apstiprina Zinātniskā padome uz rektora pilnvaru laiku ar tiesībām ieņemt šo amatu ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

4.5. Rektorātu veido rektors un prorektori.

4.6. Zinātniskā padome tiek organizēta pēc šāda principa: pusi no tās sastāva ieceļ rektors, otru pusi ievēlē attiecīgi pedagogu, darbinieku (1/4 daļu) un studentu (1/4 daļu) sanāksmēs.

4.7. Zinātniskās padomes pienākumus un tiesības nosaka attiecīgs nolikums, ko apstiprina rektors.

5. LMA MĀCĪBU SPĒKU SASTĀVS UN TĀ KOMPLEKTĒŠANAS PRINCIPI

5.1. LMA mācību un zinātniskā darba procesu nodrošina akadēmiskais personāls un palīgpersonāls.

Akadēmiskais personāls ir profesori, docenti, pētnieki un asistenti, kas organizē studiju programmas un veic zinātnisko darbu.

Studiju un zinātnisko darbu palīdz veikt palīgpersonāls (koncertmeistari, apmācības metodiķi, laboranti u. c.).

5.2. Mācību spēkus LMA pasniedzēju štatos pieņem galvenokārt konkursa kārtībā. Pamatojoties uz attiecīgo katedru un rektorāta rekomendācijām, Zinātniskā padome aizklātā balsošanā ievēlē mācību spēkus akadēmiskajā amatā uz sešiem gadiem, piešķirot akadēmisko nosaukumu uz mūžu.

Pēc šā termiņa izbeigšanās ikvienam mācību spēkam jāpiedalās jaunā konkursā.

5.3. LMA mācību spēku sastāvu var papildināt amatu savienošanas kārtībā strādājošie un pasniedzēji, kas saņem samaksu par stundām. Viņu pieņemšana darbā uz noteiktu laiku attiecīga mācību kursa vadīšanai'ir rektora kompetencē.

Štata mācību spēkus pirms termiņa iespējams atbrīvot no darba ar Zinātniskās padomes lēmumu saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem.

5.4. LMA pārvaldes personāls (rektors un prorektori) veic organizatoriskās vadības, kā arī administratīvi saimnieciskā darba funkcijas.

5.5. LMA pasniedzēju, mācību palīgpersonāla un saimniecisko darbinieku štatu sarakstu apstiprina rektors.

6. STUDENTU UZŅEMŠANAS KĀRTĪBA UN MĀCĪBU PROCESS

6.1. Latvijas Republikas iedzīvotāji, kam ir vidējā izglītība un kas sekmīgi nokārtojuši iestājpārbaudījumus un izturējuši konkursu, tiek uzņemti LMA augstākās izglītības iegūšanai.

6.2. LMA uzņem studentus ar šādu gadu cenzu: visas specialitātēs - līdz 35 gadiem, vokālajā mākslā - sievietes tikai līdz 25 gadiem, vīriešus tikai līdz 27 gadiem.

6.3. LMA studenti saņem noteikta parauga apliecības un sekmju grāmatiņas.

6.4. LMA studenti saņem stipendijas, kuru apmērs ir atkarīgs no sekmju līmeņa, taču tās nedrīkst būt zemākas par valdības noteikto līmeni.

6.5. Studenti, kuri nav izpildījuši mācību plānu, programmu un pasniedzēju izvirzītās prasības, skaitās izstājušies un tiek atskaitīti no LMA.

6.6. Par studijām LMA ir noteikta ikgadēja maksa. Noteiktai studentu daļai mācību maksu sedz valsts. Maksas apjomu, kā arī kārtību nosaka rektors un apstiprina Zinātniskā padome.

6.7. Konkursu neizturējušie, bet eksāmenus nokārtojušie reflektanti var studēt LMA uz pašapmaksas noteikumu pamata vai tad, ja mācību maksu par viņiem sedz citas juridiskās un fiziskās personas, noslēdzot attiecīgu līgumu ar mūzikas augstskolas vadību.

Pašapmaksas un savstarpējā līguma statuss attiecināms ari uz personām, kuras LMA studē kā dažādu kultūras iestāžu vai organizāciju komandēti stipendiāti.

Minētais statuss piemērojams arī ārzemniekiem, kas ieinteresēti studēt vai celt kvalifikāciju.

6.8. Studiju laiks LMA: pamatkurss - astoņi semestri, maģistratūra - četri semestri, doktorantūra - seši semestri.

6.9. LMA mācību darba struktūru nosaka katedru izstrādātie un Zinātniskajā padomē atbalstītie mācību plāni, kurus apstiprina LMA rektors. Mācību programmas apstiprina prorektors mācību darbā.

6.10. LMA veicina savu mācību spēku un studentu darbību pašpārvaldēs, radošajā un zinātniskās pētniecības jomā, organizējot koncertus, zinātniskās konferences, radošos komandējumus, zinātnisko darbu publikācijas utt.

7. LMA VALDĪJUMS UN FINANSES

7.1. LMA valdījumā ir tās zeme, ēkas, inventārs un materiāli, uzņēmējdarbības rezultātā iegūtā produkcija un LMA finanses.

7.2. LMA valdījums var atrasties jebkurā vietā Latvijas Republikā, kā arī jebkurā ārvalstī.

7.3. LMA budžeta ienākumus veido iemaksas no Latvijas Republikas valsts budžeta, ienākumi no maksas par studentu sagatavošanu, ienākumi no uzņēmējdarbības, komercdarbības, kā arī no uzņēmumu, iestāžu, organizāciju un fizisko personu novēlējumiem un ziedojumiem.

7.4. LMA budžeta izdevumu vispārīgo struktūru katram finansu gadam apstiprina rektors.

7.5. LMA Zinātniskā padome var ierosināt jebkuras LMA vadības finansiālās darbības revīziju.

8. LMA JURIDISKAIS STATUSS

8.1. LMA ir juridiskā persona.

8.2. LMA ir zīmogs ar Latvijas Republikas valsts mazā ģerboņa attēlu un uzrakstu «Latvijas Republika. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija».

8.3. LMA sadarbojas ar citām augstskolām, mākslas un zinātniskajām iestādēm, radošajām savienībām, asociācijām, biedrībām, kā arī ar izciliem kultūras un mākslas darbiniekiem.

8.4. LMA piešķir zinātniskos grādus, akadēmiskos nosaukumus un kvalifikāciju, izsniedzot LMA diplomus un atestātus, kas atzīti Latvijas Republikā, nostrificē citās valstīs izdotos diplomus.

8.5. LMA ievēlē Goda biedrus, Goda profesorus, nodibina un piešķir LMA prēmijas un personālstipendijas.

8.6. LMA ir izdevējtiesības.

8.7. LMA rīko koncertus, festivālus, zinātniskās konferences, simpozijus, seminārus augstskolas, valsts vai starptautiskā mērogā, kā arī piedalās citu augstskolu rīkotos līdzīgos pasākumos.

8.8. LMA patstāvīgi nosaka savu organizatorisko un pārvaldes struktūru, veido personālsastāvu, nosaka stipendijas, darba algas un citas darba samaksas likmes, taču ne mazākas par valdības noteikto minimumu.

9. LMA SATVERSMES APSTIPRINĀŠANAS KĀRTĪBA

9.1. LMA Satversmi pieņem Zinātniskā padome, tā tiek saskaņota Latvijas Republikas Kultūras ministrijā.

9.2. LMA Satversmi apstiprina Latvijas Republikas Augstākā Padome.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Latvijas Mūzikas akadēmijas Satversmes apstiprināšanu Izdevējs: Augstākā Padome Veids: lēmums Pieņemts: 18.06.1992.Stājas spēkā: 18.06.1992.Zaudē spēku: 12.11.1998.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 35/36, 10.09.1992.; Diena, 122, 07.07.1992.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
74833
18.06.1992
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"