Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES
LĒMUMS Nr. 191


Rīgā 1992. gada 26. maijā

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Sakarā ar Latvijas Republikas likumu "Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem" un "Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā" pieņemšanu izteikt Nolikumu par kārtību, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība pilsoņiem, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR atzīta par nepamatotu (apstiprināts ar republikas Valdības 1989. gada 29. augusta lēmumu Nr. 190 — Ziņotājs, 1989, 39), jaunā redakcijā.

2. Noteikt, ka līdz šī lēmuma pieņemšanas dienai aprēķinātā un izmaksātā atlīdzība par nepamatoti izsūtīto personu mantu netiek pārrēķināta.

3. Uzdot Finansu ministrijai kopīgi ar Tieslietu ministriju līdz 1992. gada 15. jūnijam iesniegt Latvijas Republikas Ministru Padomei priekšlikumus par kārtību un termiņiem, kādā represētās personas var saņemt viņiem aprēķinātās un neizmaksātās summas, kuru izmaksa saskaņā ar republikas Ministru Padomes 1990. gada 2. oktobra lēmumu Nr. 145 (Ziņotājs, 1990, 44) noteikta uz laiku līdz 10 gadiem.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas tieslietu ministrs V. SKUDRA
APSTIPRINĀTS

ar Latvijas PSR Ministru Padomes
1989. gada 29. augusta lēmumu Nr. 190
(Latvijas Republikas Ministru Padomes 1992. gada 26. maija lēmuma Nr. 191 redakcijā)
NOLIKUMS
par kārtību, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība personām, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR atzīta par nepamatotu

1. Pamats jautājuma izskatīšanai par mantas atdošanu vai tās vērtības atlīdzināšanu ir to personu pieteikumi, kuru izsūtīšana par nepamatotu atzīta noteiktā kārtībā, bet, ja viņi miruši, — viņu ģimenes locekļu vai citu mantinieku pieteikumi, kas rajona, pilsētas vai pilsētas rajona (priekšpilsētas) Tautas deputātu padomes izpildkomitejā (valdē), kuras teritorijā šīs personas dzīvojušas pirms izsūtīšanas, iesniegti ne vēlāk kā trīs gadus pēc tam, kad izsūtīšana atzīta par nepamatotu.

Pieteikumus par mantas vērtības atlīdzināšanu personām, kuras nepamatoti administratīvā kārtā izsūtītas no teritorijas, kas izsūtīšanas dienā bija Latvijas PSR sastāvdaļa, bet vēlāk iekļauta KPFSR sastāvā, izskata rajona, pilsētas vai pilsētas rajona (priekšpilsētas) Tautas deputātu padomes izpildkomiteja (valde) pēc pieteikuma iesniedzēja dzīves vietas Latvijas Republikā. Šādi pieteikumi no personām, kuras nedzīvo Latvijas Republikā, tiek iesniegti Finansu ministrijā, kas nosaka rajona, pilsētas vai pilsētas rajona (priekšpilsētas) Tautas deputātu padomes izpildkomiteju (valdi), kas izskatīs pieteikumu.

Tautas deputātu padomes izpildkomiteja (valde) izskata pieteikumus ari tādā gadījumā, ja tie attaisnojošu iemeslu dēļ iesniegti pēc noteiktā termiņa.

2. Ēkas un būves (tālāk tekstā — "ēkas"), kā ari cita manta tiek atdota natūrā, bet, ja tās uz notariāli apliecinātu līgumu pamata pret atlīdzību pārgājušas labticīgu fizisko personu īpašumā vai nav saglabājušās, — tiek atlīdzināta to vērtība.

3. Atdodamās mantas sastāvu un tās vērtību nosaka, pamatojoties uz dokumentiem par mantu, kas atstāta, kad notika izsūtīšana, vai arī pamatojoties uz mantas konfiskācijas un realizēšanas dokumentiem, kurus no arhīviem un citām iestādēm pieprasījusi izpildkomiteja (valde) vai kurus iesniedzis pieteikuma iesniedzējs.

Nenovākto sējumu, kā arī augļu koku un ogulāju vērtība netiek atlīdzināta.

Ja natūrā atdodamo ēku vērtība ir samazinājusies, pieteikuma iesniedzējam izmaksā starpību starp vērtību, kāda šīm ēkām bija administratīvās izsūtīšanas dienā un kāda tām ir pieteikuma izskatīšanas dienā.

4. Ja ēkas un citu mantu natūrā nav iespējams atdot, pieteikuma iesniedzējam piedāvā kompensāciju:

4.1. par ēkām — pēc to skaita un vidējās vērtības attiecīgajā vietā pieteikuma izskatīšanas dienā, bet kopā ne vairāk kā 48 000 rubļu;

4.2. par citu mantu — ne vairāk kā 12 000 rubļu.

5. Ja pieteikuma iesniedzējs nepiekrīt šādai kompensācijas summai, tiek noteikta atdodamās mantas vērtība:

5.1. ēku vērtība — ņemot vērā pieteikuma izskatīšanas laikā inventarizācijas dienesta noteiktās cenas un atkarībā no ēku nolietojuma pakāpes administratīvās izsūtīšanas dienā*;

* Minētais ēku novērtējums paliek spēkā līdz laikam, kad Latvijas Republikas Augstāka Padome būs apstiprinājusi jaunus noteikumus par denacionalizēto un likumīgajiem īpašniekiem atdodamo namīpašumu kompensācijas un vērtības aprēķināšanas kārtību.

5.2. lopu, putnu un citas lauksaimniecības produkcijas vērtība — pēc pušu vienošanās, bet nepārsniedzot attiecīgajā rajonā noteiktās līgumcenas, vai kompensējot natūrā;

5.3. mākslas darbu vērtība — pēc Valsts mākslas muzeja speciālistu novērtējuma saskaņā ar Kultūras ministrijas apstiprināto instrukciju;

5.4. citas mantas vērtība — pēc pušu vienošanās.

Ja dokumentu nav vai tie nav saglabājušies pilnībā, mantas sastāvu nosaka tiesa, pamatojoties uz liecinieku liecībām vai citiem pierādījumiem.

6. Rajona, pilsētas vai pilsētas rajona (priekšpilsētas) Tautas deputātu padomes izpildkomiteja (valde) iepazīstina pieteikuma iesniedzēju ar viņa pieteikuma izskatīšanas rezultātiem. Priekšlikumus par mantas atdošanu, tas vērtības atlīdzināšanu, naudas vai cita veida kompensācijas izsniegšanu fiksē aktā, kuru sastāda izpildkomitejas (valdes) izveidota komisija. Izpildkomiteja (valde), pamatojoties uz aktu un citiem materiāliem:

6.1. pieņem lēmumu par ēku un citas mantas atdošanu vai to vērtības atlīdzināšanu. Lēmumā par ēku atdošanu natūrā jānorāda, kādi īres līgumi turpina darboties, tos no jauna nenoslēdzot, kā ari šo līgumu termiņi;

6.2. dod norādījumus uzņēmumiem, iestādēm un organizācijām, kuri ēkas un citu mantu pieņēmuši bez atlīdzības, par šo ēku un mantas atdošanu natūrā, neprasot, lai saņēmējs atlīdzinātu glabāšanas un uzturēšanas izdevumus, bet, ja ēkas un mantu nav iespējams atdot natūrā, — dod norādījumus par to vērtības atlīdzināšanu.

7. Ja ēkas tiek atdotas natūrā, septiņus gadus pēc īpašuma tiesību atjaunošanas saskaņā ar Latvijas dzīvokļu kodeksa 147. un 149. pantu nav pieļaujama īrnieku izlikšana no dzīvojamām telpām, neierādot citas līdzvērtīgas dzīvojamās telpas.

8. Strīdus par mantas atdošanu, kā arī par vērtības atlīdzināšanu vai cita veida kompensāciju un tās lielumu, kā ari strīdus starp pilsoņiem par atdodamās mantas vai izmaksātās kompensācijas sadalīšanu izšķir tiesa.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Nolikuma par kārtību, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība pilsoņiem, kuru administratīvā .. Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 191Pieņemts: 26.05.1992.Stājas spēkā: 26.05.1992.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 27/28, 09.07.1992.; Diena, 103, 05.06.1992.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Satversmes tiesas nolēmumi
  • Citi saistītie dokumenti
73121
26.05.1992
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"