Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 151

Par iedzīvotāju neapmierinošu apgādi ar apaviem

Latvijas Republikas Ministru Padome atzīmē, ka pārejas periodā uz tirgus ekonomiku republikas tautas saimniecībā vēl vairāk saasinās pārmantotās, administratīvi komandējošo metožu izraisītās sociālisma pretrunas, aug inflācija. Līdz ar to radies daudzu patēriņa preču deficīts. Nelabvēlīga situācija izveidojusies arī iedzīvotāju apgādē ar apaviem.

Pēdējos divos gados Lauksaimniecības ministrija nav nodrošinājusi paredzētajā apjomā jēlādu piegādi ādu apstrādes ražošanas apvienībai «Kosmoss», kura apgādā republikas apavu ražotājus ar izejvielām. Ir grūtības līgumsaistību veidošanā un to izpildē, kā arī ir nepilnības likumdošanā un cenu politikā, neefektīvi funkcionē kontroles sistēma. Sakarā ar to rūpniecības uzņēmumi ievērojami samazinājuši pieprasīto ādas apavu piegādi republikas veikaliem, taču vienlaicīgi apavu realizācija mazumcenās pieaugusi par 23 procentiem. Turklāt ir deficīto apavu noplūde to ceļā pie patērētāja no rūpnīcām un vairumtirdzniecības bāzēm.

Minēto apstākļu rezultātā ievērojami samazinājušies apavu uzkrājumi, un sakarā ar resursu trūkumu rodas pārtraukumi tirdzniecībā ar apaviem.

Lai stabilizētu patēriņa preču, arī apavu, tirgu republikā, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Rūpniecības ministrijai, Lauksaimniecības ministrijai un Ārpusresora vieglās rūpniecības valsts koncernam veikt pasākumus, kas nodrošinātu jēlādu sagādi un apstrādi un republikai nepieciešamo apavu ražošanu.

2. Ekonomikas ministrijai:

2.1. noteikt 1991. gadam valsts pasūtījumu jēlādu ieguvē, pārstrādē un realizācijā un ādas apavu ražošanā, arī republikas tirgus nodrošināšanai un eksportam;

2.2. pārskatīt izsniegtās kvotas un licences jēlādu un gatavās produkcijas izvešanai, ievērojot uzņēmumu darbības atbilstību republikas tautsaimniecības interesēm un neaizliedzot ekonomiski izdevīgas barteroperācijas trūkstošo materiālu un pusfabrikātu sagādei ādu un apavu ražošanai.

3. Papildināt ar Latvijas Republikas Ministru Padomes 1990. gada 29. jūnija lēmumu Nr. 40 apstiprināto produkcijas sarakstu, kuras izvešanai no Latvijas Republikas nepieciešama licence, un, sākot ar 1990. gada 18. oktobri, iekļaut šīs produkcijas sarakstā arī ādas.

4. Rūpniecības ministrijai un Galvenajai valsts finansu inspekcijai 1990. gada oktobrī izanalizēt ražošanas apvienības «Pirmais maijs» un īpaši kopuzņēmuma «Pirmoden» saimniecisko un finansiālo darbību un novērtēt tās atbilstību republikas tautsaimniecības interesēm. Par rezultātiem J. Liepiņam ziņot Latvijas Republikas Valdības sēdē līdz 1990. gada 15. novembrim.

5. Rūpniecības ministrijai nodrošināt līdz 1990. gada 1. decembrim valsts un kooperatīvu īpašuma atdalīšanu ādas apstrādes un apavu ražošanas nozarēs.

6. Noteikt, ka, sākot ar 1990. gada 1. oktobri, visi apavu ražošanas uzņēmumi sniedz pārskatu par pamatprodukcijas preču piegāžu līgumsaistību izpildi naturālajā izteiksmē. Valsts statistikas komitejai izdarīt nepieciešamās izmaiņas statistiskajos pārskatos.

7. Ārpusresora vieglās rūpniecības valsts koncernam organizēt 1990. gada koncerna uzņēmumos tekstilmateriālu ražošanu apavrūpniecības vajadzībām un rast iespējas izgatavot detaļas, arī termoplastiskās detaļas, republikā esošajos rūpniecības uzņēmumos.

8. Tirdzniecības ministrijai kopīgi ar Latvijas Patērētāju biedrību savienību līdz 1990. gada 20. oktobrim precizēt importa apavu realizācijas kārtību. Tirdzniecības ministrijai, Latvijas Patērētāju biedrību savienībai un Iekšlietu ministrijai kopīgi nodrošināt attiecīgu kontroli, lai novērstu šo apavu nelikumīgu tirdzniecību no bāzēm un noliktavām, kā arī citas deficīto apavu noplūdes iespējas ceļā pie patērētāja.

9. Lai nodrošinātu pircēju interešu aizsardzību, noteikt, ka par nekvalitatīvu un nemarķētu preču realizāciju pircējiem ir atbildīgs mazumtirdzniecības uzņēmums (veikals, tirdzniecības punkts), kurš realizējis šo preci. Tirdzniecības ministrijai stingri sekot, lai pēc līgumiem tirdzniecības uzņēmumiem tiktu piegādātas tikai pienācīgas kvalitātes preces, kā arī līdz 1990. gada 1. novembrim izdarīt grozījumus mazumtirdzniecības tīklā iegādāto preču apmaiņas noteikumos atbilstoši civilkodeksa 254. un 255. panta prasībām un darīt tos zināmus iedzīvotājiem.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1990. gada 8. oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par iedzīvotāju neapmierinošu apgādi ar apaviem Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 151Pieņemts: 08.10.1990.Stājas spēkā: 08.10.1990.Zaudē spēku: 27.02.1993.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 48, 29.11.1990.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Citi saistītie dokumenti
72839
08.10.1990
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"