Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas kriminālkodeksā

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Izdarīt Latvijas kriminālkodeksā šādus grozījumus un papildinājumus:

1. Izslēgt 1. un 2. pantu.

2. Izteikt 4. pantu šādā redakcijā:

«4. pants. Krimināllikuma spēks Latvijas Republikas teritorijā un ārpus tās robežām

Visas personas, kas izdarījušas noziegumus Latvijas Republikas teritorijā, atbild saskaņā ar Latvijas Republikas krimināllikumu.

Saskaņā ar Latvijas Republikas krimināllikumu atbild arī personas kas noziegumus izdarījušas ārpus Latvijas Republikas teritorijas, atrodoties uz gaisa, jūras un upju kuģiem, ja tie pierakstīti Latvijas Republikas ostās.

Ja noziegumu Latvijas Republikas teritorijā izdarījuši ārvalstu diplomātiskie pārstāvji vai citas personas, kuras par izdarītajiem noziegumiem saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem vai starptautiskajiem nolīgumiem nav pakļautas Latvijas Republikas jurisdikcijai, jautājums par šo personu kriminālatbildību izlemjams diplomātiskā ceļā vai saskaņā ar valstu savstarpējo vienošanos.

Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošas personas, kas izdarījušas noziegumus citu valstu teritorijā, atbild saskaņā ar krimināllikumu, kas ir spēkā Latvijas Republikas teritorijā, ja tās sauktas pie kriminālatbildības vai nodotas tiesai Latvijas Republikas teritorijā.

Ja šādas personas par izdarītajiem noziegumiem sodītas ārvalstīs, atbilstoši Latvijas Republikas krimināllikumam tiesa var attiecīgi mīkstināt tām piespriesto sodu vai pilnīgi atbrīvot vainīgos no soda izciešanas.»

3. Izslēgt 5. pantu.

4. Izteikt 7. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Par noziegumu atzīstams Latvijas Republikas krimināllikumā paredzēts sabiedriski bīstams nodarījums (darbība vai bezdarbība), kurš izdarīts tīši vai aiz neuzmanības un par kura izdarīšanu draud kriminālsods.»

5. Aizstāt 7.1 panta otrajā daļā vārdus «sevišķi bīstami valsts noziegumi (59.-68. pants)» ar vārdiem «noziegumi pret republiku (59.-66. pants)».

6. Aizstāt 13. panta pirmajā daļā un 14. pantā vārdus «Padomju valsts» ar vārdiem «Latvijas Republikas».

7. Izslēgt 20. panta pirmajā daļā vārdus «cienītu sociālistiskās sadzīves noteikumus».

8. 21. pantā:

izslēgt trešo dalu;

uzskatīt ceturto un piekto daļu attiecīgi par trešo un ceturto dalu.

9. Izteikt 22. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Nāves sodu - nošaušanu - kā izņēmuma soda veidu līdz tā pilnīgai atcelšanai atļauts piemērot par slepkavību ar nodomu pastiprinošos apstākļos (99. pants), bandītismu (72. pants), darbībām, kas dezorganizē darbu labošanas darbu iestādēs (72.1 pants), viltotas naudas vai vērtspapīru izgatavošanu vai izplatīšanu pastiprinošos apstākļos (82. panta otrā daļa), izvarošanu sevišķi pastiprinošos apstākļos (121. panta ceturtā dala), policijas (milicijas) darbinieka vai zemessarga dzīvības apdraudējumu pastiprinošos apstākļos (186.1 pants), gaisa kuģa nolaupīšanu sevišķi pastiprinošos apstākļos (214.2 panta trešā daļa).»

10. Aizstāt 23. panta pirmajā daļā un 24.1 panta otrajā daļā vārdus «PSR Savienības un Latvijas PSR likumdošanā» ar vārdiem «Latvijas Republikas likumos».

11. Aizstāt 24. panta pirmās daļas 1. un 2. punktā un 24.1 panta trešās daļas 1. punktā vārdus «par sevišķi bīstamu valsts noziegumu (59.-68. pants)» ar vārdiem «par noziegumu pret republiku (59.-66. pants)».

12. Izslēgt 24. panta piektajā daļā vārdus «PSR Savienības krimināllikumu un».

13. Aizstāt 25. panta sestajā daļā vārdus «PSR Savienības un Latvijas PSR likumi» un 26. panta sestajā daļā vārdus «PSR Savienības un Latvijas PSR likumdošana» ar vārdiem «Latvijas Republikas likumdošanas akti».

14. Izslēgt 27. panta trešajā daļā vārdus «Padomju Sociālistiskajā» un «ko apstiprinājis Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidijs». .

15. Izslēgt 31.1 pantu.

16. 32. pantā: izteikt otro dalu šādā redakcijā:

«Mantas konfiskāciju var piemērot tikai Latvijas Republikas likumos paredzētajos gadījumos»; izslēgt piektajā daļā burtus «PSR».

17. Izslēgt 34. panta otro daļu.

18. 3.5. pantā:

aizstāt vārdus «PSR Savienības un savienoto republiku kriminālās likumdošanas pamatu un Latvijas PSR kriminālkodeksa» ar vārdiem «Latvijas kriminālkodeksa»;

izslēgt vārdu «sociālistiskās».

19. Izslēgt 40. panta 4. punktā, 44. panta pirmajā daļā un 50. panta pirmajā daļa vārdus «vai audzināšanas darba profilaktoriju».

20. 42. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus «rajonu, pilsētu, pilsētu rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomiteju nepilngadīgo lietu komisijas saskaņā ar PSRS un Latvijas PSR likumdošanu» ar vārdiem «rajona, pilsētas, pilsētas rajona pašvaldības attiecīgās institūcijas saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem»;

aizstāt sestajā daļā vārdus «rajona, pilsētas, pilsētas rajona Tautas deputātu padomes izpildkomitejas nepilngadīgo lietu komisijas» ar vārdiem «rajona, pilsētas, pilsētas rajona pašvaldības attiecīgās institūcijas».

21. Izslēgt 43. panta otrajā daļā vārdu «Sociālistiskās».

22. 43.1 pantā:

aizstāt trešajā daļā vārdus «Latvijas PSR likumdošanā» ar vārdiem «Latvijas Republikas likumdošanas aktos»;

aizstāt ceturtajā daļā vārdus «rajonu, pilsētu, pilsētu rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomiteju nepilngadīgo lietu komisijas saskaņā ar Latvijas PSR likumdošanu» ar vārdiem «rajona, pilsētas, pilsētas rajona pašvaldības attiecīgās institūcijas saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem»;

aizstāt piektajā daļā vārdus «rajona, pilsētas, pilsētas rajona Tautas deputātu padomes  izpildkomitejas nepilngadīgo lietu komisijas» ar vārdiem «rajona, pilsētas, pilsētas rajona pašvaldības attiecīgās institūcijas».

23. Aizstāt 47. panta trešajā daļā vārdus «PSR Savienības un Latvijas PSR likumdošanu» ar vārdiem «Latvijas Republikas likumiem».

24. Aizstāt 50. panta trešajā daļā vārdus «vietējās Tautas deputātu padomes izpildu komitejas Novērošanas komisijas», 50.2 panta trešajā daļā vārdus «vietējās Tautas deputātu padomes izpildu komitejas Novērošanas komisijas», 51. panta trešajā daļā vārdus «vietējās Tautas deputātu padomes izpildu komitejas Nepilngadīgo lietu komisijas vai Novērošanas komisijas» ar vārdiem «rajona, pilsētas, pilsētas rajona pašvaldības attiecīgās institūcijas».

25. 50. pantā:

aizstāt sestās daļas pirmajā punktā vārdus «trim gadiem» ar vārdiem «pieciem gadiem»;

izteikt septīto daļu šādā redakcijā:

«Personām, kas notiesātas par darbību, kas vērsta uz valsts varas gāšanu (59. pants); spiegošanu (60. pants); kaitniecību (64. pants); aicinājumiem vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas valsts varu vai vardarbīgi grozīt valsts iekārtu (65. pants); aicinājumiem graut republikas teritoriālo vienotību (65.1 pants); viltotas naudas vai vērtspapīru izgatavošanu vai izplatīšanu pastiprinošos apstākļos (82. panta otrā daļa); laupīšanu nolūkā iegūt valsts vai sabiedrisko mantu, vai pilsoņu personisko mantu pastiprinošos apstākļos (87. panta otrā daļa un 141. panta otrā un trešā daļa); slepkavību ar nodomu (98. pants); tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu pastiprinošos apstākļos (105. panta otrā daļa); ķīlnieku sagrābšanu (125.1 pants); kukuļņemšanu pastiprinošos apstākļos (164. panta otrā un trešā daļa); sevišķi ļaunprātīgu huligānismu (204. panta trešā daļa); gaisa kuģa nolaupīšanu (214.2 pants); radioaktīvu materiālu izlaupīšanu (216.2 pants); šaujamā ieroča, munīcijas vai sprāgstvielu izlaupīšanu, izdarot laupīšanas uzbrukumu (219. panta trešā daļa); narkotisko līdzekļu izlaupīšanu pastiprinošos apstākļos (222.2 panta otrā un trešā daļa); kā arī personām, kas agrāk atbrīvotas no brīvības atņemšanas vietām līdz tiesas noteiktā soda laika pilnīgai izciešanai nosacīti pirmstermiņa vai nosacīti, obligāti iesaistot darbā, un no jauna izdarījušas tīšu noziegumu neizciestā soda daļas laikā vai laikā, kad tās obligāti iesaistītas darbā, -

nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda vai neizciestās soda daļas aizstāšanu ar vieglāku sodu var piemērot pēc tam, kad tās faktiski izcietušas ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no noteiktā soda.»

26. 50.1 pantā:

aizstāt trešajā punktā vārdus «personām, kas notiesātas par terora aktu (61. pants); terora aktu pret ārvalsts pārstāvi (62. pants)» ar vārdiem «personām, kas notiesātas par Latvijas Republikas tautas deputāta, valdības locekļa vai citas amatpersonas dzīvības vai veselības apdraudējumu (61. pants); ārvalsts pārstāvju dzīvības vai veselības apdraudējumu (62. pants)»; vārdus «tīšu slepkavību (98. un 99. pants)» ar vārdiem «slepkavību ar nodomu pastiprinošos apstākļos (99. pants)»;

izslēgt trešajā punktā vārdus «tīša smaga miesas bojājuma izdarīšanu pastiprinošos apstākļos (105. panta otrā daļa)», «sevišķi ļaunprātīgu huligānismu (204. panta trešā daļa)».

27. Izslēgt 54. panta pirmās daļas l.1 punktu.

28. Izslēgt 57. pantu.

29. Izslēgt 70. panta pirmajā daļā vārdus «Dzimtenes nodevības vai».

30. 78. pantā:

izteikt panta nosaukumu un pirmās daļas dispozīciju šādā redakcijā:

«Nelikumīga izbraukšana uz ārvalstīm un nelikumīga iebraukšana Latvijas Republikā

Par izbraukšanu uz ārvalstīm, iebraukšanu Latvijas Republikā vai robežas pāriešanu bez noteiktās pases vai attiecīgu institūciju atļaujas-»;

aizstāt trešajā daļā vārdus «PSR Savienība» ar vārdiem «Latvijas Republikā» un izslēgt vārdus «ko piešķir PSRS Konstitūcija».

31. Aizstāt 79. pantā vārdus «PSR Savienībā un izlidošanu no PSR Savienības» ar vārdiem «Latvijas Republikā un izlidošanu no Latvijas Republikas».

32. Izslēgt 82. panta pirmajā daļā burtus «PSRS».

33. Izslēgt 84. un 84.1 pantā skaitli «67.».

34. Aizstāt Sevišķās daļas otrās nodaļas nosaukumā vārdu «sociālistisko» ar vārdiem «valsts vai sabiedrisko».

35. Izslēgt 124. panta pirmo dalu.

36. Izslēgt 127. panta trešajā daļā, 168. panta otrajā daļā, 173. panta otrajā daļā vārdus «sevišķi bīstama valsts vai cita» un 169. panta otrajā daļā vārdus «sevišķi bīstama valsts vai citāda». 37. Izslēgt 154., 159.1, 187.1, 193.1 un 193.2 pantu.

38. Izteikt 180. panta nosaukumu un dispozīciju šādā redakcijā:

«Bēgšana no nometinājuma vietas

Par bēgšanu no nometinājuma vietas vai ari ceļā uz nometinājuma vietu -».

39. Izslēgt 181.2 panta nosaukumā un tekstā vārdus «ārstnieciskajos darba profilaktorijos vai audzināšanas darba profilaktorijos».

40. Izteikt 184.1 panta nosaukumu un pirmās daļas dispozīciju šādā redakcijā:

«Pretošanās policijas (milicijas) darbiniekam vai zemessargam

Par pretošanos policijas (milicijas) darbiniekam vai zemessargam, ja šīs personas izpilda tām uzliktos sabiedriskās kārtības uzturēšanas pienākumus, -».

41. Izteikt 185.1 panta nosaukumu un dispozīciju šādā redakcijā:

«Policijas (milicijas) darbinieka vai zemessarga goda aizskaršana

Par policijas (milicijas) darbinieka vai zemessarga goda aizskaršanu sakarā ar to, ka šīs personas izpilda tām uzliktos sabiedriskās kārtības uzturēšanas pienākumus, -».

42. Izteikt 186.1 panta nosaukumu un dispozīciju šādā redakcijā:

«Policijas (milicijas) darbinieka vai zemessarga dzīvības apdraudējums

Par policijas (milicijas) darbinieka vai zemessarga dzīvības apdraudējumu sakarā ar viņa dienesta vai sabiedrisko darbību sabiedriskās kārtības uzturēšanā -».

43. Aizstāt 196. pantā vārdus «vietējo Tautas deputātu padomju» ar vārdu «pašvaldību».

44. Aizstāt 200. panta nosaukumā un tekstā vārdus «PSRS vai savienotās republikas» ar vārdiem «Latvijas Republikas».

45. Aizstāt 225.1 pantā un 225.2 panta pirmajā daļā burtus «PSRS» ar vārdiem «Latvijas Republikas» un vārdus «padomju kuģiem» ar vārdiem «Latvijas Republikas kuģiem».

46. Aizstāt 225.3 pantā burtus «PSRS» ar vārdiem «Latvijas Republikas» un vārdus «padomju kuģu» un «padomju ostas» attiecīgi ar vārdiem «Latvijas Republikas kuģu» un «Latvijas Republikas ostas».

47. Izslēgt 232. panta 4. punktā vārdus «ja nav sevišķi bīstama valsts nozieguma pazīmju».

48. Izslēgt 83. panta otrajā daļā un 89.1 pantā vārdus «vai ar nāves sodu, konfiscējot mantu»; 164. panta trešajā daļā - vārdus «bet sevišķi pastiprinošos apstākļos - ar nāves sodu, konfiscējot mantu».

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 5. februārī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas kriminālkodeksā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Augstākā Padome Veids: likums Pieņemts: 05.02.1992.Stājas spēkā: 01.03.1992.Zaudē spēku: 01.04.1999.Tēma: KrimināltiesībasPublicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 10, 05.03.1992.; Diena, 42, 06.03.1992.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Citi saistītie dokumenti
72548
01.03.1992
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"