Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 215

Par neatliekamiem pasākumiem Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmuma «Par Latvijas Republikas valstiskuma ekonomiskā pamata nodrošināšanu» realizācijai

Saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1991. gada 24. augusta lēmumu «Par Latvijas Republikas valstiskuma ekonomiskā pamata nodrošināšanu», kurā noteikts, ka visi Latvijas teritorijā izvietotie vai reģistrētie bijušie vissavienības pakļautības uzņēmumi un citi civilie objekti ir Latvijas Republikas jurisdikcijā kā Latvijas Republikas valsts īpašums, ja starpvalstu līgumos nav paredzēts citādi, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Latvijas Republikas ministrijām un departamentiem nekavējoties uzsākt bijušo vissavienības pakļautības uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un organizāciju (tai skaitā filiāļu, pārstāvniecību, nomas uzņēmumu u. c.) pārņemšanu Latvijas Republikas jurisdikcijā kā valsts īpašumu atbilstoši to nozares piederībai.

Vietējām pašvaldībām apzināt visus bijušos vissavienības pakļautības uzņēmumus savā teritorijā un ziņot par tiem attiecīgajām republikas nozaru ministrijām.

Neskaidrību gadījumā bijušo vissavienības pakļautības uzņēmumu piederību attiecīgajām republikas nozaru ministrijām un citām valsts pārvaldes institūcijām nosaka Latvijas Republikas Ministru Padomes Valsts īpašuma konversijas departaments.

2. Visiem Latvijas Republikas teritorijā izvietotajiem bijušajiem vissavienības pakļautības uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām un organizācijām līdz 1991. gada 5. septembrim iesniegt Latvijas Republikas attiecīgajām nozaru ministrijām un citām valsts pārvaldes institūcijām apstiprināšanai statūtus, kuri izstrādāti atbilstoši Latvijas Republikas likumiem.

Minēto uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un organizāciju reģistrācijas termiņš Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā - 1991. gada 1. oktobris.

3. Uzdot bijušo vissavienības pakļautības uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un organizāciju vadītājiem:

3.1. turpināt pildīt savus pienākumus un nodrošināt efektīvu saimniecisko darbību, produkcijas piegādes un pakalpojumu sniegšanu saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem;

3.2. nodrošināt finansu un materiālo vērtību saglabāšanu, ņemot vērā, ka valsts uzņēmumu pamatlīdzekļu realizācijas kārtība noteikta ar Latvijas Republikas Ministru Padomes 1991. gada 31. jūlija lēmumu Nr. 197 «Par valsts uzņēmumu pamatlīdzekļu realizācijas kārtību»;

3.3. līdz 1991. gada 28. augustam iesniegt attiecīgajai ministrijai direktora un galvenā grāmatveža parakstītu izziņu par uzņēmuma mantisko un finansiālo stāvokli.

4. Ministrijām un departamentiem sagatavot priekšlikumus Latvijas Republikas Ministru Padomei par valsts uzņēmuma, uzņēmējsabiedrības un organizācijas izveidošanas, pārveidošanas vai likvidēšanas lietderību, pamatojoties uz uzņēmumu vai organizāciju vadītāju sagatavoto stratēģiskās attīstības plānu 3-5 gadiem un peļņas (biznesa) plānu kārtējam gadam.

5. Uzdot Latvijas Republikas ministrijām un departamentiem:

5.1. līdz 1991. gada 1. oktobrim iecelt šī lēmuma 1. punktā minēto uzņēmumu un organizāciju vadītājus un noslēgt kontraktus (darba līgumus), ņemot vērā šo kandidātu attieksmi pret Latvijas valstiskumu un viņu rīcību valsts apvērsuma laikā.

Noteikt, ka kontrakti (darba līgumi), kas līdz šim noslēgti ar PSRS valsts pārvaldes institūcijām, uzskatāmi par spēkā neesošiem ar š. g. 1. oktobri vai ātrāk ar valsts pārvaldes institūcijas lēmumu;

5.2. atbilstoši Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1991. gada 24. augusta lēmuma «Par Latvijas Republikas valstiskuma ekonomiskā pamata nodrošināšanu» 3. punktam līdz 1991. gada 1. septembrim iesniegt Latvijas Republikas Ministru Padomes Valsts īpašuma konversijas departamentam priekšlikumus par īpašuma attiecību regulēšanu Latvijas Republikas likumdošanā.

Valsts īpašuma konversijas departamentam kopīgi ar Latvijas Republikas Tieslietu ministriju līdz 1991. gada 10. septembrim sagatavot un iesniegt Latvijas Republikas Valdībai priekšlikumus šajā jautājumā;

5.3. sniegt nepieciešamo atbalstu uzņēmumu vadītājiem piegāžu līgumu noslēgšanai 1992. gadam, arī ar saimnieciskajiem partneriem, kas atrodas ārpus republikas;

5.4. Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas vadībā pastāvīgi veikt nepieciešamo informācijas darbu ārvalstīs par Latvijas Republikas valsts īpašuma statusu un tā aizsardzību, kā arī sagatavot priekšlikumus Latvijas Republikas Valdībai par starptautisku konvenciju un nolīgumu sagatavošanu saimniecisko objektu un sistēmu kopīgai ekspluatācijai.

6. Latvijas Republikas Valsts statistikas komitejai kopīgi ar Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru līdz 1991. gada 27. augustam sastādīt un iesniegt Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijai visu Latvijas Republikas teritorijā izvietoto vai reģistrēto bijušo vissavienības pakļautības uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un organizāciju (arī ārvalstīs esošo to struktūrvienību) sarakstu.

Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijai līdz 1991. gada 1. septembrim iesniegt Valdībai sistematizētu šo uzņēmumu sarakstu pa Latvijas Republikas nozaru ministriju ietekmes sfērām.

7. Uzdot republikas pilsētu un rajonu pašvaldību izpildinstitūcijām:

7. 1. precizēt savā teritorijā izvietotos bijušos vissavienības pakļautības sociālos objektus un līdz 1991. gada 27. augustam iesniegt priekšlikumus Latvijas Republikas Ministru Padomei par šo objektu turpmāko piederību un izmantošanu;

7.2. kontrolēt šī lēmuma izpildes gaitu un savā teritorijā izvietoto bijušo vissavienības pakļautības uzņēmumu un civilo objektu mantas saglabāšanu.

8. Noteikt, ka valsts uzņēmumi un organizācijas, kuri pārveidoti akciju sabiedrībās un citās uzņēmējdarbības formās pēc PSRS likumiem un nav reģistrēti Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā, tiek pārņemti ar valsts uzņēmuma statusu. Turpmākā to pārveidošana citās uzņēmējdarbības formās veicama saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošo likumdošanu.

9. Noteikt, ka pilnvarotos pārstāvjus valsts īpašuma daļas pārstāvēšanai republikā reģistrētajās uzņēmējsabiedrībās, arī uzņēmumos, kuri izveidoti ar ārzemju kapitāla līdzdalību, ieceļ Latvijas Republikas Ministru Padome pēc ministriju un departamentu priekšlikuma.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1991. gada 25. augustā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par neatliekamiem pasākumiem Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmuma "Par Latvijas Republikas .. Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 215Pieņemts: 25.08.1991.Stājas spēkā: 25.08.1991.Zaudē spēku: 10.06.1994.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 40, 10.10.1991.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
69280
25.08.1991
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"