Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 208

Par dienesta komandējumiem uz ārzemēm

Sakarā ar nepieciešamību ieviest vienotu izbraukšanas un izdevumu segšanas kārtību dienesta komandējumiem uz ārzemēm un vienotas šo komandējumu izdevumu normas Latvijas Republikas uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām, iestādēm un organizācijām, kā arī lai kontrolētu minētās kārtības un normu ievērošanu, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Apstiprināt pievienoto Nolikumu par Latvijas Republikas uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, iestāžu un organizāciju darbinieku dienesta komandējumiem uz ārzemēm.

2. Apstiprināt pievienotās Izdevumu normas ārvalstu valūtā dienesta komandējumiem uz ārzemēm.

3. Noteikt, ka šis lēmums stājas spēkā ar 1992. gada 1. jūniju.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I.GODMANIS

Latvijas Republikas finansu ministrs E.SILIŅŠ

Rīgā 1992. gada 1. jūnijā

 

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1992. gada 1. jūnija lēmumu Nr. 208

NOLIKUMS
par Latvijas Republikas uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, iestāžu un organizāciju darbinieku dienesta komandējumiem uz ārzemēm

1. Par dienesta komandējumu uz ārzemēm (turpmāk tekstā - «komandējums») tiek atzīts darbinieka brauciens ar uzņēmuma, uzņēmējsabiedrības, iestādes un organizācijas (turpmāk tekstā - «uzņēmums») vadītāja rīkojumu uz noteiktu laiku uz citām valstīm, lai pildītu dienesta uzdevumus ārpus Latvijas Republikas teritorijas.

2. Darbiniekam, kurš dodas komandējumā, tiek saglabāta viņa darbavieta un vidējā izpeļņa (amatalga).

3. Komandējuma izdevumi darbiniekam tiek kompensēti:

3.1. par laiku, kad komandētais darbinieks, dodoties uz ārzemēm, brauc pa Latvijas Republikas teritoriju vai citu republiku teritoriju, kā arī ja viņš ir komandēts uz kādu no NVS valstīm vai uz citu valsti, kurā maksāšanas līdzeklis ir rublis, - saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru Padomes 1992. gada 23. aprīļa lēmuma Nr. 144 «Par dienesta komandējumiem Latvijas Republikā» normām un noteikumiem;

3.2. sākot ar dienu, kad ir šķērsota ārvalsts robeža (izņemot 3.1. apakšpunktā minētās teritorijas), - apstiprināto normu robežās attiecīgās valsts konvertējamā valūtā vai ar tādu pašu summu citā konvertējamā valūtā (kuras kursu nosaka Latvijas Banka).

4. Noteikt, ka par komandējuma laiku komandētajam darbiniekam tiek:

a) izmaksāta dienas nauda;

b) kompensēti braukšanas (transporta) izdevumi uz komandējuma vietu un atpakaļ uz pastāvīgo darbavietu (arī pārbraukšanas no vienas valsts uz otru izdevumi - nopirkto biļešu vērtībā, ja par biļetēm nevar samaksāt Latvijas Republikā apgrozībā esošajā naudā);

c) kompensēti bagāžas pārvadāšanas izdevumi (saskaņā ar noteiktajām bagāžas pārvadāšanas svara normām);

d) kompensēti viesnīcas izdevumi;

e) kompensēti izdevumi, kas saistīti ar izbraukšanas dokumentu noformēšanu (ārzemju pases un vīzas saņemšanas izdevumi), izdevumi par pases pierakstīšanu, kā arī komisijas maksa bankas iestādei, ja bankā notiek čeku vai avansā saņemtās valūtas apmaiņa pret citas ārvalsts valūtu (ievērojot noteikto komandējuma izdevumu summu vai avansu);

f) segti ārvalstī veiktie komandētā darbinieka iekšējo pārbraucienu izdevumi (ja tādi pārbraucieni ir paredzēti komandējuma dokumentā) - uz šos izdevumus apliecinošo dokumentu pamata, bet darbinieka braukšanas izdevumi attiecīgās valsts pilsētas transportā - uz šos izdevumus apliecinošo dokumentu pamata, ja tie nepārsniedz 30% apmēru no dienas naudas normas.

Ja uzaicinājumā ir paredzēts, ka kādu no iepriekšminētajiem izdevumiem sedz ārzemju puse, komandētajam darbiniekam šis izdevuma veids netiek kompensēts.

5. Šī lēmuma 4. punktā minētajiem izdevumiem (izņemot tos izdevumus, kurus saskaņā ar izsaukumu sedz ārzemju puse) pēc komandētā darbinieka rakstiska pieprasījuma ir izsniedzams avanss konvertējamā valūtā, kurš tiek ņemts vērā, veicot komandējuma galīgo norēķinu.

Izdarot galīgo norēķinu par katru ārzemju dienesta komandējumu, ja:

a) avansa summa pārsniedz komandējuma izdevumus (saskaņā ar noteiktajām normām), komandētajam darbiniekam ir jāatmaksā avansa atlikuma summa tādā konvertējamā valūtā, kādā bija izsniegts avanss vai attiecīgā summa citā konvertējamā valūtā (kuras kursu nosaka Latvijas Banka), ja ārzemēs tika veikta avansā saņemtās valūtas apmaiņa pret attiecīgās valsts nacionālo valūtu;

b) komandējuma izdevumi (saskaņā ar noteiktajām normām) pārsniedz avansā saņemto summu, komandētajam darbiniekam minētā pārtēriņa surnma (virs izsniegtā avansa) tiek kompensēta pēc darbinieka izvēles konvertējamā valūtā (kuras kursu nosaka Latvijas Banka) vai rubļos (pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa uz avansa saņemšanas dienu).

6. Komandējuma izdevumus ārvalstu valūtā komandētajam darbiniekam sedz uzņēmums, kas to sūta komandējumā, izņemot Latvijas Republikas Ministru Padomes noteiktajos gadījumos, kad komandējuma izdevumus sedz no Latvijas Republikas Valdības valūtas fonda.

7. Dienas nauda par komandējuma laiku tiek izmaksāta:

7.1. šī nolikuma 3.1. apakšpunktā paredzētajos gadījumos - rubļos;

7.2. citu ārvalstu teritorijā (izņemot 7.1. apakšpunkta paredzētajos gadījumos) - ārvalstu valūtā saskaņā ar šajā lēmumā noteiktajām normām par katru ārzemēs pavadīto dienu;

7.3. šķērsojot ārvalsts robežu, - saskaņā ar šajā lēmumā noteiktajām normām, skaitot atsevišķi iebraukšanas un izbraukšanas dienu.

8. Komandētajam darbiniekam, kuram ārvalstī ir nodrošināta bezmaksas ēdināšana, dienā tiek izmaksāti 30% no apstiprinātās dienas naudas normas bez apliecinošu dokumentu uzrādīšanas.

9. Braukšanas (transporta) izdevumi tiek kompensēti, ja komandētais darbinieks brauc:

9.1. ar dzelzceļa transportu - pēc 2. klases tarifa likmēm, ar gaisa transportu - pēc ekonomiskās klases tarifa likmēm, ar ūdens transportu - pēc tūristu klases tarifa likmēm.

Dzelzceļa transportā, kurā ir tikai kupeju vagoni, visas vietas uzskatāmas par 1. klases vietām.

Ja pasažieru kuģa kajītes iedalītas kategorijās, pirmās, otrās un trešās kategorijas kajītes uzskatāmas par 1. klases kajītēm, bet visu pārējo kategoriju kajītes - par 2. klases (tūristu klases) kajītēm.

Ja attiecīgajā valstī nav 2. klases vagonu vai kuģa 2. klases kajīšu, izdevumi sedzami pēc 1. klases tarifa likmēm.

Atsevišķos gadījumos (ja nav bijis iespējams iegādāties attiecīgās klases biļetes) ar uzņēmuma vadītāja atļauju braukšanas izdevumi darbiniekam var tikt kompensēti pēc 1. klases tarifa likmēm.

Dzelzceļa izdevumi uz Āzijas un Āfrikas valstīm visiem komandētajiem darbiniekiem sedzami pēc 1. klases tarifa likmēm.

Ja darbinieks ir braucis ar transportlīdzekļiem, kas minēti šajā apakšpunktā, viņam tiek atlīdzināta arī apdrošināšanas un komisijas nauda, kā arī ar biļešu pasūtīšanu un iepriekšpārdošanu saistītie izdevumi (uz iesniegto kvīšu pamata);

9.2. ar automašīnu (autobusu, mikroautobusu), - izdevumi par degvielu (saskaņā ar uzņēmuma vadītāja apstiprināto brauciena maršrutu un tā kilometrāžu, kā arī attiecīgās markas degvielas nepieciešamo normu ārvalstī) - uz degvielas uzpildīšanas punktu izdoto, šos izdevumus apliecinošo dokumentu pamata (kvītis, čeki u. tml.).

Uz šādu iesniegto dokumentu pamata var tikt atlīdzināti arī autotransporta līdzekļa apdrošināšanas izdevumi.

10. Viesnīcas izdevumi tiek atmaksāti saskaņā ar apstiprinātajam normām uz pievienoto viesnīcas rēķinu (kvīšu) pamata.

Ja viesnīcas rēķinā ir ieskaitīti brokastu vai citi ēdināšanas izdevumi, kā arī izdevumi apģērbu un apavu tīrīšanai vai to remontam, gludināšanai un citi personiskie izdevumi, tos sedz komandētais darbinieks no viņam iedalītās dienas naudas summas.

11. Gadījumos, ja netiek iesniegti šī nolikuma 9. un 10. punktā minētos izdevumus (kurus paredzēts atmaksāt) apliecinoši dokumenti, šie izdevumi netiek kompensēti.

12. Ja ar uzņēmuma vadītāja pavēli darbinieks komandējuma laikā tiek komandēts uz vairākām valstīm vai ja, braucot uz komandējuma vietu ārzemēs, viņš šķērso citu valstu teritorijas, dienas naudu par pārbraukšanas dienu no vienas valsts uz otru (ar attiecīgam atzīmēm ārzemju pasē) viņam izmaksā saskaņā ar normu, kāda noteikta, dodoties uz attiecīgo valsti.

13. Ja komandētais darbinieks komandējuma laika ārzemes ir aizkavējies, pildot dienesta pienākumus, vai arī citu no viņa neatkarīgu iemeslu dēļ (biļešu trūkuma, lidmašīnas pacelšanās neiespējamības dēļ u. tml.), dienas naudu un citus izdevumus par dienām virs noteiktā komandējuma laika viņam izmaksā, ja šī komandējuma laiku ir pagarinājis uzņēmuma vadītājs.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par dienesta komandējumiem uz ārzemēm Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 208Pieņemts: 01.06.1992.Stājas spēkā: 01.06.1992.Zaudē spēku: 13.12.1995.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 39/40/41, 15.10.1992.; Diena, 108, 12.06.1992.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
66335
01.06.1992
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"