Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.229

Rīgā 1996.gada 25.jūnijā (prot. nr.33 16.§)

Noteikumi par pasažieru regulāro komercpārvadājumu maršrutu atklāšanas, grozīšanas, slēgšanas un atļauju izsniegšanas kārtību

Izdoti saskaņā ar Autopārvadājumu likuma 32.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. eksperimentālie pārvadājumi - pārvadājumi jaunā maršrutā (reisā), kuru atļauj atklāt uz laiku līdz trim mēnešiem, lai pārvadātāji tajā veiktu pasažieru plūsmu apsekošanu un maršruta darbības ekonomisko analīzi;

1.2. maršruta grozīšana - jebkuras izmaiņas braukšanas nosacījumos maršrutā, izņemot tarifu izmaiņas;

1.3. tehniskā pietura - kustības sarakstos paredzēta autotransporta līdzekļa pieturvieta tehniskās ekspluatācijas vajadzībām (tehniskajai apskatei, autovadītāja maiņai u. tml.);

 1.4. reiss - autotransporta līdzekļa kustība maršruta no tā viena galapunkta līdz otram.

2. Šie noteikumi nosaka autotransporta līdzekļu - autobusu, maršruta taksometru, taksobusu un speciālo autobusu - regulāro maršrutu un reisu (turpmāk tekstā - "maršrutu", "reisu") atklāšanas, grozīšanas un slēgšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā izsniedzamas atļaujas pasažieru regulāro komercpārvadājumu (turpmāk tekstā - "pārvadājumi") veikšanai (turpmāk tekstā -"atļauja") attiecīgajā maršrutā saskaņā ar apstiprinātu kustības sarakstu.

3. Šie noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām, kas organizē vai veic pasažieru pārvadājumus saskaņā ar Autopārvadājumu likumu (Latvijas Vēstnesis, 1995, 138.nr.; 1996, 64.nr.) un Ministru kabineta 1994.gada 30.augusta noteikumiem nr.169 "Par ceļu satiksmi" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 105.nr.).

4. Pasažieru pārvadājumu maršruti iedalāmi atbilstoši Autopārvadājumu likuma 31.pantā noteiktajai maršrutu klasifikācijai.

5. Saskaņā ar maršrutu klasifikāciju:

5.1. pilsētas maršrutu numerāciju nosaka attiecīgās pilsētas dome;

5.2. rajona, tālsatiksmes un starptautisko maršrutu kodus nosaka Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departaments (turpmāk tekstā - "Autosatiksmes departaments").

6. Jaunus maršrutus (reisus) atklāj, esošo maršrutu grozīšanu izdara vai maršrutus slēdz, kā arī kustības sarakstus apstiprina un atļaujas pasažieru pārvadājumu veikšanai attiecīgajā maršrutā (reisā) (1.pielikums) pārvadātājiem izsniedz:

6. l. attiecīgās pilsētas dome -par pilsētas maršrutiem;

6.2. attiecīgā rajona padome pēc kustības saraksta saskaņošanas ar Autosatiksmes departamentu -par rajonu maršrutiem;

6.3. Autosatiksmes departaments -par tālsatiksmes un starptautiskajiem maršrutiem.

7. Lai vispusīgi izskatītu pieteikumus jaunu maršrutu (reisu) atklāšanai un esošo maršrutu grozīšanai un sagatavotu rekomendācijas, institūcija, kas izsniedz atļauju (turpmāk tekstā - "institūcija"), var izveidot attiecīgas konsultatīvas padomes (komisijas).

8. Institūcija veic izsniegto atļauju uzskaiti. Atļauju izsniedz uz laiku līdz trim gadiem, bet starptautiskajiem maršrutiem - saskaņā ar starpvalstu līgumos noteiktajām prasībām.

9. Atļauja 15 dienu laikā pēc tās derīguma termiņa izbeigšanās jāatdod institūcijai. Ja beidzies atļaujas derīguma termiņš, pārvadātājam, lai no jauna saņemtu atļauju, jāiesniedz institūcijai šo noteikumu 16.punktā minētais pieteikums un 16.l. apakšpunktā minētās speciālas atļaujas (licences) kopija, bet starptautiskajiem pārvadājumiem - pieteikums saskaņā ar šo noteikumu 20.punktā minētajām prasībām.

10. Institūcija var anulēt atļauju, ja pārvadātājs atļaujā noteiktajā laikā bez attaisnojošiem iemesliem nav uzsācis pārvadājumus maršrutā vai nepilda pārvadāšanas noteikumus vai citas tiesību aktos noteiktās prasības, kas reglamentē pasažieru pārvadājumus, kā ari ja atļautajā maršrutā sistemātiski neizbrauc piecus un vairāk procentu reisu mēnesī.

11. Veicot pārvadājumus pilsētas un rajona maršrutā, pie autovadītāja jāatrodas atļaujas kopijai, bet, veicot pārvadājumus tālsatiksmes un starptautiskajā maršrutā, - atļaujas oriģinālam vai kopijai, ko izsniegusi Satiksmes ministrija. Atļauja (kopija) derīga tikai kopā ar licences kartīti pasažieru un kravas pārvadājumiem.

12. Pārvadātāji saņemto atļauju drīkst izmantot tikai darbam ar savā īpašumā esošajiem autotransporta līdzekļiem vai Ministru kabineta noteiktajā kārtībā - ar citu personu īpašumā esošajiem autotransporta līdzekļiem. Atļauju nedrīkst nodot lietošanai citam pārvadātājam.

13. Pirmssvētku un svētku dienās papildu reisu veikšanai esošajos maršrutos, kā arī masu pasākumu labākai apkalpošanai izsniedz vienreiz izmantojamas atļaujas, kurās norādīts reisu izpildes datums un laiks.

14. Lai veiktu pārvadājumus atļautajos maršrutos (reisos) neparedzēti lielu pasažieru plūsmu gadījumos, pārvadātājam atļauts pēc viena kustības saraksta ar vienu atļauju reisā papildus norīkot vēl otru autobusu. Šādā gadījumā autobusam jābūt ar norādi "Papildreiss".

15. Pārvadājumu nodrošināšanai atļautajos maršrutos (reisos) tehniski bojātu autobusu vietā pārvadātājam jāizmanto rezerves autobuss ar attiecīgu norādi "Rezerves autobuss".

II. Jaunu maršrutu (reisu) atklāšana

16. Lai saņemtu atļauju jauna maršruta (reisa) atklāšanai un apkalpošanai valsts teritorijā, pārvadātājam šo noteikumu 6.punktā minētajās institūcijās jāiesniedz rakstisks noteikta parauga pieteikums (2.pielikums). Pieteikumam jāpievieno:

16.1. attiecīgas speciālas atļaujas (licences) kopija (uzrādot oriģinālu), ja pārvadātājs šo kopiju nav iesniedzis jau agrāk;

16.2. maršruta shēma. Autobusu maršrutiem jānorāda visas pieturvietas (tehniskās pieturas, kā ari pieturas pasažieru apmaiņai) un attālumi starp tām;

16.3. atbilstoši noteiktajam paraugam izstrādāts autobusu kustības saraksts (3.pielikums) vai kopējais kustības saraksts (4.pielikums);

16.4. pasažieru un bagāžas pārvadājumu maksas tabulas projekts (izņemot par pilsētas maršrutiem);

16.5. autoceļu (turpmāk tekstā-"ceļi") īpašnieku atzinums pārceļu atbilstību regulāriem pasažieru pārvadājumiem, ja tiek atklāti jauni maršruti pa ceļiem, kur pirms tam pārvadājumu maršrutu nav bijis;

16.6. valsts akciju sabiedrības "Latvijas dzelzceļš" attiecīgās ceļu distances atzinums, ja tiek atklāts maršruts pāri dzelzceļa pārbrauktuvēm, kur regulāra autobusu kustība nenotiek.

17. Pieteikumu jauna maršruta atklāšanai, ņemot vērā tā sociāli ekonomisko lietderību, izvērtē institūcijas konsultatīvā padome (komisija) un, ja tiek atzīta jauna maršruta nepieciešamība, konkursa kārtībā izvēlas pārvadātāju.

18. Par jaunu maršrutu (izņemot starptautiskos maršrutus) uzskatāms tāds maršruts, kas būtiski atšķiras no jau esošā maršruta un dublē to ne vairāk kā par 70 procentiem. Attiecībā uz starptautiskajiem maršrutiem minēto maršruta kritēriju nosaka konsultatīvā padome (komisija).

19. Pieteikumu jauna reisa atklāšanai esošajā maršrutā, ņemot vērā reisa sociāli ekonomisko lietderību, izvērtē institūcijas konsultatīvā padome (komisija) un, ja tiek atzīta jauna reisa nepieciešamība, reisa apkalpošanu piedāvā pārvadātājam, kas jau veic pārvadājumus šajā maršrutā. Ja šis pārvadātājs atsakās reisu apkalpot, pārvadātāju izvēlas konkursa kārtībā.

20. Starptautiskos maršrutus (reisus) atklāj starpvalstu līgumos noteiktajā kārtībā. Lai uzsāktu pārvadājumus starptautiskajos maršrutos (reisos) vai izdarītu esošo maršrutu (reisu) grozīšanu, pārvadātājam jāiesniedz Autosatiksmes departamentā noteikta parauga pieteikums (5. pielikums).

21. Atklāt jaunu pilsētas vai rajona maršrutu (reisu) var ierosināt attiecīgā pašvaldība. Tā piedāvā šo maršrutu apkalpot pārvadātājam, kas jau veic pārvadājumus šajā pilsētā vai rajonā, ja nepieciešams, pēc abpusējas saskaņošanas paredzot arī dotācijas nerentablos maršrutos (reisos). Ja šis pārvadātājs atsakās maršrutu (reisu) apkalpot, pārvadātāju izvēlas konkursa kārtībā.

22. Atklāt jaunu tālsatiksmes vai starptautisko maršrutu (reisu) pēc savas iniciatīvas vai, pamatojoties uz iesniegtajiem republikas pilsētu domju vai rajona padomju priekšlikumiem, var ierosināt arī Autosatiksmes departaments, kas uzdod attiecīgajai konsultatīvajai padomei (komisijai) izskatīt šo jautājumu.

23. Ja šo noteikumu 10.punktā minētajos gadījumos atļauja tiek anulēta, kā ari ja pārvadātājs šo noteikumu 32.punktā noteiktajā kārtībā ierosina slēgt maršrutu (reisu), institūcija izvērtē maršruta (reisa) saglabāšanas nepieciešamību. Ja maršrutu (reisu) nepieciešams saglabāt, pārvadātāju izvēlas konkursa kārtībā.

24. Konkursa kārtībā noteiktajam pārvadātājam institūcija uzdod nokārtot maršruta dokumentāciju un noslēgt līgumus par līniju būvju (autoostu, kases, dispečeru punktu u. tml.) izmantošanu un par autobusu kustības sarakstu izlikšanu pieturvietās. Tālsatiksmes un starptautiskajiem maršrutiem noteiktajam pārvadātājam uzdod iesniegt ari informāciju par sadarbību ar ārvalstu partneruzņēmējiem (tehniskās palīdzības sniegšana, tehnisko apkopju un remontdarbu veikšana) u.tml. papildu informāciju, kas noteikta pārvadājumus reglamentējošos starpvalstu līgumos, norādot arī valsts robežu šķērsošanas laikus.

25. Ja tiek slēgti šo noteikumu 24.punktā minētie līgumi par līniju būvju izmantošanu, jāņem vērā, ka:

25.1. rajonu, tālsatiksmes un starptautisko maršrutu reisi sākas un beidzas autoostās (pie kases punktiem), ja tādas ir apdzīvotās vietās, kas ir šo maršrutu galapunkti;

25.2. caurbraucošie autobusi (ieskaitot starptautisko tranzīta maršrutu autobusus) un maršruta taksometri apdzīvotās vietās, kurās ir autoostas (kases punkti) un kurās to kustības sarakstā paredzētas pieturas, pasažierus uzņem tikai autoostās vai pie kases punktiem;

25.3. biļetes pasažieriem tiek pārdotas kasēs, ja to atļauj autoostu (kases punktu) darba laiks. Izņēmumu gadījumos (autoosta (kases punkts) atrodas tālu no maģistrālajiem ceļiem un tradicionāli izveidojusies pasažieru apmaiņa citā apdzīvotās vietas punktā) atkāpšanās no šajā punktā noteiktajām prasībām ir pieļaujama pēc saskaņošanas ar vietējo pašvaldību un institūciju, kas izsniedz atļauju.

26. Maksu par autoostu, kases punktu, dispečeru punktu un maršruta galapunktu teritoriju izmantošanu nosaka saskaņā ar līgumu, ko noslēdz pārvadātājs un minēto līniju būvju valdītāji.

27. Pēc šo noteikumu 24.punktā minēto līgumu un informācijas saņemšanas institūcija izsniedz atļauju, nosakot pārvadājumu uzsākšanas dienu, un paziņo par to ieinteresētajām pusēm. Visu veidu maršrutiem, izņemot pilsētas autobusu maršrutus, izsniegtajās atļaujās jānorāda maršrutā atļautajos reisos norīkoto autotransporta līdzekļu atiešanas laiks no galapunktiem, bet pilsētas autobusu maršrutu atļaujām jāpievieno institūcijas apstiprināti kustības saraksti.

 28. Pieņemot lēmumu par atļaujas izsniegšanu jauna maršruta (reisa) atklāšanai, var noteikt eksperimentālo pārvadājumu laiku līdz trim mēnešiem. Pēc tam, kad veikti eksperimentālie pārvadājumi, pārvadātājam jāiesniedz institūcijai ekonomiskā analīze par maršruta lietderību.

29. Ja institūcija jautājumā par maršruta (reisa) atklāšanu pieņem noraidošu lēmumu, par to jādod rakstiska motivēta atbilde pieteikuma iesniedzējam.

30. Lai apstrīdētu institūciju atteikumu izsniegt atļauju, jāiesniedz sūdzība attiecīgās republikas pilsētas domes, rajona padomes vai Satiksmes ministrijas vadībai, kas to izskata kopīgi ar ieinteresētajiem pārvadātājiem un pieņem lēmumu. Attiecīgās institūcijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

III. Maršrutu grozīšana, slēgšana un informācijas nodrošināšana

31. Maršrutu groza (pagarina, saīsina, izmaina kustības ceļu) šo noteikumu II nodaļā noteiktajā kārtībā. Lai izdarītu grozījumus apstiprinātajā kustības sarakstā, pārvadātājam jāiesniedz institūcijai jaunā kustības saraksta projekts, kuram pievienots nepieciešamo grozījumu pamatojums.

32. Lai slēgtu esošo maršrutu (reisu) vai pirms termiņa pārtrauktu eksperimentālos pārvadājumus, pārvadātājam jāiesniedz institūcijai iesniegums, kurā ir pamatota šāda nepieciešamība. Ja ir slikti ceļa apstākļi, jāpievieno maršruta (tā posma) apsekošanas akts (6.pielikums).

33. Institūcijai jāizskata šo noteikumu 32.punktā minētais iesniegums likumā noteiktajos termiņos un jādod sava piekrišana vai motivēts atteikums.

34. Pārvadātājs par grozījumiem maršrutos un to slēgšanu paziņo publiski, publicējot informāciju attiecīgos laikrakstos:

34.1. par grozījumiem pilsētas satiksmes maršrutos - ne vēlāk kā septiņas dienas pirms izmaiņu izdarīšanas;

34.2. par grozījumiem rajonu, tālsatiksmes un starptautiskajos maršrutos - vismaz 10 dienas pirms izmaiņu izdarīšanas, bet ne vēlāk kā trīs dienas pirms tiek uzsākta biļešu iepriekšpārdošana.

35. Ja iestājas straujš atkusnis (šķīdonis u. tml.), pārvadātājs operatīvi veic satiksmes pārkārtošanu, nekavējoši paziņo par to institūcijai un pēc atļaujas saņemšanas publicē informāciju attiecīgos laikrakstos.

36. Ja atļautajā maršrutā (reisā) tiek izdarīti grozījumi vai grozījumi izdarāmi atļaujas saņemšanai iesniegtajos dokumentos, pārvadātājs par tiem nekavējoši paziņo institūcijai.

IV. Ceļu tehniskā stāvokļa atbilstība regulārai satiksmei

37. Maršrutus var atklāt pa ceļiem, kuru tehniskais stāvoklis un inženieraprīkojums atbilst spēkā esošo normu un noteikumu prasībām, ar nosacījumu, ka ceļu valdītāji nodrošina to uzturēšanu regulārai autobusu satiksmei nepieciešamajā stāvoklī.

38. Ja ceļi netiek attiecīgi uzturēti, pārvadātājam jāiesniedz institūcijā priekšlikums izveidot maršruta apsekošanas komisiju, kas sastāda aktu par ceļa (tā posma) stāvokli un nosaka veicamos pasākumus.

39. Pilsētu un rajonu autobusu maršrutu (to posmu) apsekošanai izveido komisiju šādā sastāvā:

39.1. republikas pilsētas vai rajona pašvaldības pārstāvis -komisijas priekšsēdētājs;

39.2. pārvadātājs vai tā pilnvarots pārstāvis;

39.3. ielu (ceļu) valdītāju pārstāvis;

39.4. Ceļu satiksmes drošības direkcijas republikas pilsētas vai rajona nodaļas pārstāvis;

39.5. ja nepieciešams, tā uzņēmuma pārstāvis, kura valdījumā ir dzelzceļa pārbrauktuves. :

40. Tālsatiksmes un starptautisko maršrutu (to posmu) apsekošanai komisiju apstiprina Autosatiksmes departaments. Komisija tiek izveidota šādā sastāvā:

40.1. Autosatiksmes departamenta pārstāvis -komisijas priekšsēdētājs;

40.2. pārvadātājs vai tā pilnvarots pārstāvis;

40.3. Autoceļu direkcijas pārstāvis;

40.4. Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvis;

40.5. ja nepieciešams, tā uzņēmuma pārstāvis, kura valdījumā ir dzelzceļa pārbrauktuves.

41. Ja maršruta apsekošanas komisija atzīst par nepieciešamu slēgt vai grozīt maršrutu, pārvadātājam jārīkojas atbilstoši šo noteikumu III nodaļā minētajām prasībām.

42. Autotransporta līdzekļu maršrutu ceļu uzturēšana to īpašniekiem jāveic atbilstoši spēkā esošo normatīvo dokumentu prasībām.

43. Ja uz ceļiem tiek veikti remontdarbi, darbu izpildītājam saskaņā ar Ministru kabineta 1994.gada 30.augusta noteikumiem nr. 169 "Par ceļu satiksmi" jānodrošina nepārtraukta un droša pasažieru autotransporta līdzekļu kustība un, ja nepieciešams, jāierīko apbraucamais ceļš, nodrošinot tā atbilstošu uzturēšanu, kā arī savlaicīgi (20 dienas iepriekš) kopīgi ar ieinteresētajām pusēm jārisina jautājums par maršruta grozīšanu uz noteiktu laiku, ievērojot šo noteikumu III nodaļā minētās prasības.

44. Lēmumu par autotransporta līdzekļu kustības pārtraukšanu vai ierobežošanu uz noteiktu laiku ceļa apstākļu dēļ pieņem ceļa valdītājs un savlaicīgi informē par to pārvadātājus un
pasažierus.

V. Pārejas jautājumi

45. Noteikumi stājas spēkā ar 1996.gada 1.jūliju.

46. Pārvadātājiem, kuri šo noteikumu spēkā stāšanās dienā apkalpo esošos maršrutus, atļaujas tiks izsniegtas līdz 1996.gada 1.augustam uz iesnieguma pamata, uzrādot speciālu atļauju (licenci) un iepriekš apstiprinātu kustības sarakstu.

47. Republikas pilsētu domes un rajonu padomes, ievērojot šajos noteikumos minētās prasības, līdz 1996.gada l .augustam atbilstoši šo noteikumu pielikumiem izstrādā pieteikumu, kustības sarakstu un atļauju veidlapas, kā arī nosaka pieteikumu pieņemšanas un atļauju izsniegšanas kārtību.

Ministru prezidents A.Šķēle

Satiksmes ministrs V.Krištopans

 

 

 

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par pasažieru regulāro komercpārvadājumu maršrutu atklāšanas, grozīšanas, slēgšanas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 229Pieņemts: 25.06.1996.Stājas spēkā: 01.07.1996.Zaudē spēku: 25.08.1999.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 111, 02.07.1996.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
63968
01.07.1996
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"