Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1999. gada 26. oktobra noteikumus Nr. 363 "Kārtība, kādā apturama saimnieciskā darbība, ja nav nodrošināta ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu pareiza un pilnīga uzskaite".

Ministru kabineta noteikumi Nr.259

Rīgā 1996.gada 9.jūlijā (prot. nr.35 9.§)

 

Kārtība, kādā tiek apturēta saimnieciskā darbība, ja nav nodrošināta ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu pareiza un pilnīga uzskaite

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 34.' pantu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. pārbaudāmais objekts - veikals, kiosks, darbnīca, kafejnīca, ēdnīca, restorāns, kredītiestāde, kā arī citas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas;

1.2. objekta darbības apturēšana - pārbaudāma objekta slēgšana uz noteiktu laiku pārbaudes veikšanai;

1.3. kontrolējošā institūcija- Valsts ieņēmumu dienests, Spirta monopola pārvalde, Tirdzniecības uzraudzības valsts komiteja un policija.

2. Šie noteikumi attiecas uz tām fiziskajām un juridiskajām personām, kuras veic uzņēmējdarbību Latvijas Republikas teritorijā.

3. Ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu pareiza un pilnīga uzskaite nav nodrošināta, ja:

3.1. netiek ievērota preču uzskaites un preču pavadzīmju aprites kartība;

3.2. darījumu attiecības noformētas ar viltotām preču pavadzīmēm;

3.3. nav uzstādīti vai netiek izmantoti noteikumiem atbilstoši elektroniskie kases aparāti vai sistēmas (turpmāk tekstā - "kases aparāti");

3.4. netiek ievēroti kases aparātu ekspluatācijas noteikumi;

3.5. kases aparātā netiek reģistrēta samaksa, kas par precēm, izpildītajiem darbiem, veiktajiem darījumiem vai sniegtajiem pakalpojumiem saņemta skaidrā naudā, ar bankas čekiem, debeta kartēm vai kredītkartēm;

3.6. netiek izsniegts darījumu apliecinošs dokuments (kases čeks vai Valsts ieņēmumu dienesta reģistrēta kvīts, kas apliecina darījumu);

3.7. netiek ievērota kases aparāta žurnāla noformēšanas vai aizpildīšanas kārtība;

3.8. konstatēta kasē esošās naudas summas neatbilstība kases aparāta kontroles izdrukai ("X" izdruka);

3.9. konstatēta rīcība, kuras rezultātā radīta iespēja, izmantojot kases aparātu, slēpt vai samazināt ar nodokļiem un nodevām apliekamā objekta ienākumus;

3.10. pārbaudāmajā objektā realizācijai ir alkoholiskie dzērieni un cigaretes bez akcīzes nodokļa markām vai ar viltotām akcīzes nodokļa markām.

II. Objekta darbības apturēšana

4. Kontrolējošās institūcijas, kas konstatē šo noteikumu 3.punktā minētos pārkāpumus, noformē pārbaudes materiālus un trīs dienu laikā iesniedz tos Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļā, kuras teritorijā atrodas pārbaudāmais objekts.

5. Pārbaudes materiālu iesniegšana Valsts ieņēmumu dienestā neatbrīvo pārkāpuma izdarītāju no likumos noteiktās atbildības par attiecīgā pārkāpuma izdarīšanu.

6. Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā nodaļa izskata pārbaudes materiālus un pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

6.1. rakstiski brīdināt pārbaudītā objekta vadītāju un uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vadību par objekta darbības apturēšanu, ja pārkāpums tiks konstatēts atkārtoti;

6.2. apturēt objekta darbību bez iepriekšēja brīdinājuma.

7. Šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minētajā rakstiskajā brīdinājumā jānorāda konstatētie pārkāpumi un jānosaka sešu mēnešu termiņš, kurā objekta darbība tiks apturēta speciālas pārbaudes veikšanai, ja atkārtoti tiks konstatēti šo noteikumu 3.punktā minētie pārkāpumi.

8. Par šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minētā brīdinājuma izteikšanu jāinformē Valsts ieņēmumu dienesta nodaļa atbilstoši uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) juridiskajai adresei.

9. Pārbaudāmā objekta darbību speciālās pārbaudes veikšanai drīkst apturēt uz laiku, kas nepārsniedz desmit dienas.

10. Šo noteikumu 9.punktā minēto laikposmu var pagarināt līdz 30 dienām, ja speciālajā pārbaudē tiek konstatēta nepieciešamība veikt nodokļu auditu vai ja ir ierosināta krimināllieta un jāveic pārbaudāmā objekta saimnieciskās un finansiālās darbības revīzija.

11. Valsts ieņēmumu dienesta nodaļa bez iepriekšēja brīdinājuma izdod rīkojumu par pārbaudāmā objekta darbības apturēšanu, ja konstatēti šo noteikumu 3.2., 3.9. un 3.10.apakšpunktā minētie pārkāpumi.

12. Ja tiek izdots šo noteikumu 11 .punktā minētais rīkojums, pārbaudāmā objekta pārstāvja klātbūtnē objektu noplombē vai aizzīmogo.

13. Pārbaudāmā objekta darbību var atjaunot tikai pēc tās Valsts ieņēmumu dienesta nodaļas lēmuma, kura izdevusi rīkojumu par attiecīgā objekta darbības apturēšanu.

14. Lēmums par objekta darbības atjaunošanu tiek pieņemts tikai pēc tam, kad ir izdarīta speciālā pārbaude, nodokļu audita vai saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas materiālu izvērtēšana un ir samaksāti nodokļi.

15. Rīkojumu par objekta darbības apturēšanu un lēmumu par tā darbības atjaunošanu var pieņemt tikai Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļas priekšnieks, viņa vietnieks vai nodokļu inspekcijas priekšnieks.

16. Objekta darbības apturēšanas rezultātā radušos materiālos zaudējumus sedz uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kuram pieder attiecīgais objekts.

III. Atbildība

17. Par objekta darbības turpināšanu vai tajā esošu dokumentu, preču vai citu materiālo vērtību izvešanu pēc tam, kad izdots rīkojums par objekta darbības apturēšanu, vai par objekta darbības apturēšanas kontrolei paredzēto plombu vai zīmogu tīšu bojāšanu ir atbildīga persona, kas veic uzņēmējdarbību, vai attiecīgi pilnvarota persona likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Pārsūdzēšanas kārtība

18. Rīkojumu vai brīdinājumu par objekta darbības apturēšanu var pārsūdzēt Valsts ieņēmumu dienesta priekšniekam 30 dienu laikā no rīkojuma vai brīdinājuma izsniegšanas dienas.

19. Sūdzība jāizskata piecu darbadienu laikā no tās saņemšanas dienas.

20. Pārsūdzēšana neaptur rīkojuma par objekta darbības apturēšanu izpildi.

21. Ja Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks attiecīgās nodaļas rīkojumu par objekta darbības apturēšanu ir atzinis par pamatotu, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kuram pieder attiecīgais objekts, ir tiesīgs minēto lēmumu pārsūdzēt tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

V. Kontrole

22. Šo noteikumu izpildes kontroli nodrošina Valsts ieņēmumu dienests sadarbībā ar citām valsts un pašvaldību institūcijām.

VI. Pārejas jautājumi

23. Šie noteikumi stājas spēkā pēc tam, kad stājušies spēkā attiecīgi grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" (Latvijas Vēstnesis, 1995,26.nr.) un likumā "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 6./7.nr.; 1993, 20./21.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1994, 151.nr.; 1995, 36., 154.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs G.Krasts

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā tiek apturēta saimnieciskā darbība, ja nav nodrošināta ar nodokļiem un nodevām .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 259Pieņemts: 09.07.1996.Stājas spēkā: 14.08.1996.Zaudē spēku: 30.10.1999.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 120, 16.07.1996.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
63860
14.08.1996
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"