Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

LZA Terminoloģijas komisijas lēmums Nr. 12

Par termina finanses locījuma formu

Pieņemts 30.04.2002.; prot. Nr. 2/1026.

 

Lēmuma pamats: Valsts valodas centra vēstule

LZA Terminoloģijas komisija atbalsta Latviešu valodas ekspertu komisijas atzinumu, ka vārds finanses daudzskaitļa ģenitīvā lietojams ar latviešu valodā regulāro līdzskaņa s/š miju: finanšu.

Pamatojums

1. Latviešu valodā visiem vārdiem, arī aizguvumiem, kas beidzas ar -anse, -ese u.tml., daudzskaitļa ģenitīvā ir līdzskaņu s/š mija: nianse - nianšu, disonanse - disonanšu, alianse - alianšu, baronese - baronešu, finese - finešu, tāpat kā latviskas cilmes vārdos apse - apšu, atvase - atvašu u.c. Padomju laikā vārdam finanses kā vienīgajam izņēmumam tika pieļauta paralēlforma bez līdzskaņu mijas: finanšu un finansu. Atteikšanās no paralēlformas, kā to paredz 20.gs.90.gadu pareizrakstības vārdnīcas (Pareizrakstības komisijā savulaik sagatavotā un 1995.gadā publicētā "Latviešu valodas pareizrakstības un pareizrunas vārdnīca" (R., Avots, 1995), "Pareizrakstības rokasgrāmata" (R., Avots, 1996), "Mūsdienu latviešu valodas pareizrakstības vārdnīca" (R., Jumava, 1996); "Palīgs latviešu valodas pareizrakstībā" (R., Avots, 2000)), sekmē valodas vienotību.

2. Saskaņā ar pareizrakstības vārdnīcām regulārā forma finanšu jau konsekventi lietota visās LZA TK apstiprinātajās terminu vārdnīcās un citās publikācijās (piem., arī Latvijas Bankas grāmatā "Starptautiskie grāmatvedības standarti 1997"), Tulkošanas un terminoloģijas centra tulkojumos un citur praksē. Regulārā forma izmantota arī Valsts kancelejas izdotajā "Normatīvo aktu izstrādes rokasgrāmatā" (R., 2002), ko sagatavojušas V. Krūmiņa un V. Skujiņa.

3. Izņēmuma formas aizstāšana ar regulāro vienā locījumā nenozīmē paša termina maiņu, tāpēc termina finanses turpmāka lietošana daudzskaitļa ģenitīvā ar regulāro līdzskaņa s/š miju arī likumos, MK noteikumos un citos normatīvajos dokumentos attiecas tikai uz vārda viena locījuma formas pareizrakstības labojumu, kas nebūtu saistāms ar prasību veikt grozījumus iepriekš publicētajos normatīvajos aktos.

Komisijas priekšsēdētāja V. Skujiņa

Komisijas zinātniskā sekretāre M. Ķirīte

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par termina finanseslocījuma formu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: LZA Terminoloģijas komisija Veids: lēmums Numurs: 12Pieņemts: 30.04.2002.Stājas spēkā: 30.04.2002.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 84, 05.06.2002.
62803
30.04.2002
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"