Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 489

Par Preču un citu priekšmetu tranzīta kārtību Latvijas Republikas teritorijā

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

Apstiprināt pievienoto Preču un citu priekšmetu tranzīta kārtību Latvijas Republikas teritorijā.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas satiksmes ministrs A. GŪTMANIS

Rīgā 1992. gada 19. novembrī

APSTIPRINĀTA
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1992 gada 19. novembra lēmumu Nr. 489
 

Preču un citu priekšmetu tranzīta kārtība Latvijas Republikas teritorijā

1. Tranzīts ir preču un citu priekšmetu pārvietošana (ar vagoniem, kuģiem, automobiļiem un citiem transportlīdzekļiem) cauri Latvijas Republikas teritorijai starp diviem Latvijas Republikas valsts robežas punktiem, kurus kontrolē muita.

2. Šī kārtība neattiecas uz tranzītu Latvijas Republikas teritorijā, ja tiek izmantots cauruļvadu transports un elektropārvades līnijas.

3. Tranzītpārvadājumi Latvijas Republikas teritorijā notiek:

- ar vai bez transportlīdzekļa veida maiņas;

- ar vai bez novietošanas noliktavās;

- ar vai bez pārkraušanas.

Ja tranzītpārvadājumu laikā preces un citi priekšmeti tiek pārkrauti novietoti noliktavās vai tiek mainīts transportlīdzekļa veids, ir jāsaglabā ražotāja noteiktā kravas iepakojuma forma.

4. Tranzītpārvadājumus Latvijas Republikas teritorijā reglamentē ne tikai šie noteikumi, bet arī citi likumdošanas akti.

5. Latvijas Republika starpvalstu nolīgumos var noteikt īpašus noteikumus kravas tranzītam Latvijas Republikas teritorijā.

6. Tranzītpārvadājumus Latvijas Republikas teritorijā veic kā Latvijas Republikas, tā arī ārvalstu pārvadātāji. Pārvadātāji slēdz līgumus ar kravas nosūtītājiem vai transporta un ekspedīcijas organizācijām, kuros nosaka tranzītpārvadājumu kārtību, maršrutus, norēķinu veidus, informēšanas kārtību par paredzamo pārvadājumu apjomu un citus nosacījumus.

7. Tranzītpārvadājumus ar autotransportu Latvijas Republikas teritorijā veic tikai ar speciālām atļaujam, kuras ārvalstu pārvadātājam izsniedz valsts kompetenta institūcija (Satiksmes ministrija vai tās pilnvarota institūcija), ja starpvalstu vienošanās par pasažieru un kravu pārvadājumiem ar autotransportu nenosaka citu kārtību.

Līgumslēdzēju valstu kompetentas institūcijas (no Latvijas Republikas - Satiksmes ministrija) katru gadu vienojas par to atļauju skaitu, ar kurām tās apmainīsies, turklāt tās savstarpēji var noteikt maksu par tranzītkustību.

Tranzīta kravas sastāvu norāda preču transporta pavadzīmē saskaņā ar 1956. gada 19. maija Konvencijas par kravu starptautisko autopārvadājumu līgumu (CMR) noteikumiem un TIR grāmatiņā saskaņā ar 1975. gada 14. novembra Muitas konvenciju par kravas starptautiskajiem autopārvadājumiem, lietojot TIR grāmatiņas.

8. Tranzītpārvadājumus ar dzelzceļa transportu Latvijas Republikas teritorijā veic, pamatojoties uz dzelzceļa pavadzīmi, kurā ir izdarīta attiecīga Latvijas Republikas muitas iestādes atzīme par kravas tranzītu.

9. Pārvadātājiem, kas veic kravas tranzītpārvadājumus, jāapdrošina atbildība par kaitējumu, ko viņi var nodarīt trešajām personām vai to mantai.

Kravu nosūtītājiem, kas nodod pārvadāšanai tranzītā bīstamas kravas, jāapdrošina varbūtējais kaitējums, kas var tikt nodarīts sakarā ar šādu kravu pārvadāšanu Latvijas Republikas teritorijā.

Bīstamo kravu saraksts tiek noteikts ar attiecīgiem transporta likumdošanas aktiem.

10. Tranzīts Latvijas Republikas teritorijā tiek veikts tikai Finansu ministrijas Muitas departamenta noteiktajos muitas robežas caurlaides punktos (tranzīta koridoros).

Iebraucot Latvijas Republikas teritorijā, muitas robežas caurlaidēs punktā tiek aizpildīta muitas deklarācija kravas tranzītam un uz transportlīdzekļu kravas pavaddokumentiem izdarīta atzīme par kravas tranzītu ar norādi, kurā muitas robežas caurlaides punktā ir jāšķērso valsts robeža, izbraucot no Latvijas Republikas teritorijas.

Izbraucot no Latvijas Republikas teritorijas, muitas atzīme uz tranzīta kravas pavaddokumentiem tiek dzēsta.

11. Saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem vai Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumiem tranzītam var būt šādi ierobežojumi vai aizliegumi:

- sabiedriskās drošības interesēs;

- attiecībā uz ieroču un militārā ekipējuma pārvadāšanu;

- aiz sanitāriem un veterināriem apsvērumiem;

- ja paredzēts pārvadāt kravas, kas apdraud ekoloģisko stabilitāti republikā;

- sakarā ar analoģiskiem attiecīgā valstī spēkā esošiem ierobežojumiem vai aizliegumiem attiecībā uz Latvijas Republikas kravas tranzītu.

12. Attiecīgām Latvijas Republikas institūcijām ir tiesības kontrolēt, vai norādītās preces tiešām tiek vestas tranzītā (kuģos, vagonos, automobiļos un citos transportlīdzekļos).

13. Savas kompetences ietvaros tranzīta kontroli veic šādas institūcijas:

- Finansu ministrijas Muitas departaments - muitas zonās;

- Iekšlietu ministrijas Ceļu policija, veicot satiksmes kontroli uz autoceļiem;

- Aizsardzības ministrijas Robežapsardzības karaspēks, nodrošinot valsts robežas režīmu;

- valsts karantīnas dienesti, veicot bioloģisko objektu kontroli saskaņā ar Latvijas Republikas likumu «Par veterinārmedicīnu» un likumu par augu aizsardzību.

14. Tranzītu neapliek ar īpašiem tranzīta nodokļiem vai tranzīta muitu, tomēr Latvijas Republikas Ministru Padome var noteikt:

- maksājumus, kas nepieciešami ar tranzītpārvadājumiem saistītu administratīvu izdevumu segšanai;

- maksājumus, kas nepieciešami ar tranzītpārvadājumiem saistītu ekoloģisko jautājumu risināšanai.

15. Maksājumi par tranzītpārvadājumu operācijām (pārkraušanu, novietošanu noliktavās, transportlīdzekļa veida maiņu) tiek veikti katras līgumslēdzējas valsts teritorijā pēc abpusēji saskaņotiem tarifiem.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Preču un citu priekšmetu tranzīta kārtību Latvijas Republikas teritorijā Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 489Pieņemts: 19.11.1992.Stājas spēkā: 19.11.1992.Zaudē spēku: 26.11.1993.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 7, 18.02.1993.; Diena, 223, 27.11.1992.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Citi saistītie dokumenti
62769
19.11.1992
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"