Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas padomes

lēmums Nr. 145

(prot. Nr. 18, 3. p.) Rīgā 2002. gada 10. maijā

Par "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.-8. un 17. pantu, Kredītiestāžu likuma 56. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

Apstiprināt "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumus" (pielikumā).

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U. Cērps

 

 

Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumi

 

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) izstrādāti saskaņā ar Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu un Kredītiestāžu likumu.

1.2. Noteikumi nosaka galvojumu izsniegšanas kārtību, kas jāievēro Latvijas Republikā reģistrētai kredītiestādei (tālāk tekstā - kredītiestāde), un galvojumu reģistrācijas kārtību Finansu un kapitāla tirgus komisijā (tālāk tekstā - Komisija).

1.3. Kredītiestādei aizliegts pieņemt citas kredītiestādes galvojumu, ja tas nav reģistrēts Komisijā.

 

 

2. Galvojumu izsniegšanas kārtība

2.1. Kredītiestāde - galvinieks - galvojumu, ar kuru tā uzņemas pienākumu atbildēt kreditoram par trešās personas (galvenā parādnieka) parādu (saistībām), izsniedz rakstiska dokumenta veidā. Par kredītiestādes galvojumu uzskatāmas arī garantijas, vekseļu avali un cita veida līgumi un vienošanās, izņemot ķīlas līgumus, ar kurām kredītiestāde uzņemas atbildēt kreditoram par trešās personas (galvenā parādnieka) parādu (saistībām) neatkarīgi no tā, saskaņā ar kādas valsts normatīvajiem aktiem kredītiestāde saistības uzņēmusies.

2.2. Kredītiestāde izstrādā galvojumu izsniegšanas noteikumus, kurus apstiprina kredītiestādes statūtos noteiktajā kārtībā.

2.3. Kredītiestādes apstiprinātajos noteikumos jābūt norādītām amatpersonām, kurām ir tiesības parakstīt galvojumus kredītiestādes vārdā. Katrs galvojums jāparaksta ne mazāk kā divām no norādītajām amatpersonām.

2.4. Galvojumā jānorāda:

2.4.1. kredītiestādes pilns nosaukums (firma) un juridiskā adrese;

2.4.2. to amatpersonu vārds, uzvārds un ieņemamais amats, kuras parakstījušas galvojumu;

2.4.3. kreditora un galvenā parādnieka:

2.4.3.1. juridiskās personas:

2.4.3.1.1. rezidenta nosaukums (firma), juridiskā adrese, reģistrācijas numurs Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai komercreģistrā;

2.4.3.1.2. nerezidenta nosaukums (firma), juridiskā adrese, reģistrācijas numurs un tās institūcijas nosaukums, kurā veikta reģistrācija;

2.4.3.2. fiziskās personas vārds, uzvārds, pastāvīgās dzīvesvietas adrese, personu identificējošie dati (personas kods vai dzimšanas datums un gads);

2.4.4. galvojuma summa (jānorāda ar cipariem un vārdiem);

2.4.5. galvojuma termiņš;

2.4.6. galvojuma oriģināleksemplāru skaits, norādot to saņēmējus, t.sk. Komisiju.

2.5. Uz vairākām lapām rakstītu galvojumu lapām jābūt numurētām un caurauklotām.

2.6. Kredītiestādei pirms galvojuma izsniegšanas tas jāreģistrē Komisijā. Reģistrāciju veic Komisijas Lietvedības daļa.

 

 

3. Galvojumu reģistrācijas kārtība

3.1. Kredītiestādei galvojuma reģistrācijai Komisijai jāiesniedz visi galvojuma oriģināleksemplāri rakstiska dokumenta veidā neatkarīgi no tā, kā kredītiestāde galvojumu nosūtīs kreditoram. Tiesības iesniegt galvojumu reģistrācijai Komisijā ir tikai kredītiestādes pilnvarotajām personām.

3.2. Ja kredītiestādes galvojuma spēkā stāšanās, spēkā esamība vai citi nosacījumi ir atkarīgi no kādā citā dokumentā atrunātiem apstākļiem, tad kredītiestādei, iesniedzot reģistrācijai šādu galvojumu, tam jāpievieno attiecīgā dokumenta apliecināta kopija.

3.3. Reģistrējot galvojumu, Komisijas Lietvedības daļas darbinieks uz visiem tā oriģināleksemplāriem izdara atzīmi ar reģistrācijas vietu, datumu un numuru, un šo atzīmi Komisijas Lietvedības daļas darbinieks apliecina ar speciālu spiedogu un parakstu, norādot vārdu, uzvārdu un amata nosaukumu. Pēc reģistrācijas viens galvojuma oriģināleksemplārs vai Komisijā apliecināta vekseļa avala kopija tiek glabāta Komisijā.

3.4. Galvojumu reģistrē ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā no galvojuma iesniegšanas dienas Komisijai.

3.5. Ja galvojuma noteikumi tiek grozīti, kredītiestādei tie jānoformē rakstiski un jāreģistrē Komisijā saskaņā ar šiem noteikumiem.

3.6. Ja galvojums tiek pārjaunots, kredītiestādei jāiesniedz reģistrācijai visi jaunizsniegtā galvojuma oriģināleksemplāri un jau reģistrētie galvojuma oriģināleksemplāri, uz kuriem tiek izdarīta atzīme par to anulēšanu un kuri pēc atzīmes izdarīšanas tiek atdoti atpakaļ kredītiestādei.

3.7. Par galvojuma atbilstību Latvijas Republikas normatīvo aktu prasībām atbild kredītiestāde. Komisija neatbild par galvojuma radītām saistībām un par kredītiestādes amatpersonu parakstu un kredītiestādes zīmoga nospieduma autentiskumu.

3.8. Ja kredītiestādei rodas šaubas par to, vai galvojums ir reģistrēts, tā var rakstiski lūgt Komisiju apliecināt galvojuma reģistrāciju. Komisija izsniedz šādu apliecinājumu trīs darba dienu laikā.

 

 

4. Noslēguma jautājumi

4.1. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē ar Finansu un kapitāla tirgus komisijas padomes 05.10.2001. lēmumu Nr. 13/3 apstiprinātie "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumi".

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 145Pieņemts: 10.05.2002.Stājas spēkā: 10.05.2002.Zaudē spēku: 22.03.2007.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 72, 15.05.2002.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Citi saistītie dokumenti
62104
10.05.2002
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"