Ministru kabineta
noteikumi Nr.155
Rīgā 2002.gada 9.aprīlī (prot.
Nr.15, 9.§)
Noteikumi par
notiesāto uztura un sadzīves vajadzību materiālā nodrošinājuma
normām
Izdoti saskaņā
ar Latvijas
Sodu izpildes kodeksa 77.panta piekto daļu
1. Noteikumi nosaka ar brīvības
atņemšanas sodu notiesāto personu (turpmāk - notiesātie) uztura
un sadzīves vajadzību materiālā nodrošinājuma normas.
2. Notiesātajiem nosaka šādas
dienas uztura normas saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu:
2.1. notiesātajiem, kuri nav
iesaistīti darbā, - dienas uztura norma Nr.1;
2.2. notiesātajiem, kuri ir
iesaistīti darbā, - dienas uztura norma Nr.2;
2.3. nepilngadīgajiem
notiesātajiem - dienas uztura norma Nr.3;
2.4. slimiem notiesātajiem -
dienas uztura norma Nr.4:
2.4.1. vispārējā norma slimiem
notiesātajiem, kuri ārstējas slimnīcā, - dienas uztura norma
Nr.4A;
2.4.2. notiesātajiem, kuri slimo
ar tuberkulozi aktīvā fāzē, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas
čūlas slimību paasinājuma fāzē, anēmiju, ļaundabīgiem audzējiem,
AIDS, vidējās un smagās pakāpes malnutrīciju un ārstējas slimnīcā
vai ambulatori, - dienas uztura norma Nr.4B;
2.4.3. slimiem nepilngadīgajiem,
kā arī tiem notiesātajiem, kuri ieskaitīti atveseļošanas grupās,
- dienas uztura norma Nr.4C;
2.5. grūtniecēm un mātēm - dienas
uztura norma Nr.4D. Grūtniecēm šo normu nodrošina sešus mēnešus
pirms plānotā dzemdību termiņa, mātēm - trīs mēnešus pēc
dzemdībām, bet tām mātēm, kuras baro bērnu ar krūti, - visu
barošanas laiku, bet ne ilgāk kā līdz bērna deviņu mēnešu vecuma
sasniegšanai;
2.6. notiesātajiem, kuri slimo ar
cukura diabētu, pēc slimnīcas ārsta ieteikuma diētu individuāli
koriģē iestādes ārsts, aizstājot kviešu maizi ar rudzu maizi,
cukuru - ar cukura aizvietotājiem, makaronu izstrādājumus un
divas trešdaļas no kartupeļu dienas uztura normas - ar 600 g
dārzeņu. Putraimu (auzu, griķu, grūbu, miežu) dienas uztura norma
ir 40 g;
2.7. slimiem notiesātajiem, kuriem
ir gremošanas trakta slimība paasinājuma fāzē, iestādes ārsts var
aizstāt rudzu maizes devu (atbilstoši uztura pamatnormām) ar
kviešu maizi.
3. Notiesātajam, kura augums
pārsniedz 195 cm, pie dienas uztura normas papildus nosaka pusi
no paredzētās dienas uztura normas.
4. Dienas uztura normā savstarpēji
aizstājamos pārtikas produktus nosaka saskaņā ar šo noteikumu
2.pielikumu.
5. Sadzīves vajadzību materiālā
nodrošinājuma (apģērba un apavu) normas vienam notiesātajam un to
lietošanas ilgumu nosaka saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu.
6. Pēc noteiktas sanitārās
apstrādes notiesātajiem var izsniegt lietotus apģērbus, attiecīgi
samazinot to lietošanas ilgumu.
7. Mazgāšanas līdzekļu un
personīgās higiēnas līdzekļu normas vienam notiesātajam nosaka
saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.
Ministru prezidents
A.Bērziņš
Tieslietu ministra vietā -
īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās
J.Krūmiņš
1.pielikums
Ministru kabineta
2002.gada 9.aprīļa
noteikumiem Nr.155
Notiesāto dienas uztura
normas
Nr.
p.k. |
Produkts |
Uztura norma
Nr. |
1 |
2 |
3 |
4 |
4A |
4B |
4C |
4D |
daudzums (gramos)
|
1. |
Maize no skrotētiem rudzu un
kviešu miltiem
|
350
|
400
|
350
|
200
|
200
|
200
|
200
|
2. |
Maize no 2.šķiras kviešu
miltiem
|
150
|
150
|
250
|
250
|
250
|
300
|
300
|
3.
|
Kviešu milti (2.šķira)
|
10
|
10
|
10
|
10
|
10
|
10
|
10
|
4.
|
Putraimi (kopā)
|
100
|
110
|
90
|
70
|
70
|
70
|
70
|
5.
|
Makaronu izstrādājumi
|
20
|
30
|
40
|
20
|
30
|
30
|
20
|
6.
|
Gaļa
|
60
|
60
|
100
|
80
|
125
|
125
|
125
|
7.
|
Zivis
|
100
|
100
|
100
|
100
|
100
|
100
|
100
|
8.
|
Kausēti dzīvnieku tauki
|
20
|
20
|
20
|
15
|
10
|
10
|
10
|
9.
|
Augu eļļa
|
20
|
20
|
20
|
20
|
20
|
20
|
20
|
10.
|
Sviests
|
-
|
-
|
20
|
20
|
40
|
30
|
40
|
11.
|
Piens
|
-
|
-
|
250
|
250
|
500
|
300
|
500
|
12.
|
Olas (gab.)
|
-
|
-
|
0,5
|
-
|
0,5
|
0,5
|
1
|
13.
|
Cukurs
|
20
|
20
|
30
|
30
|
30
|
30
|
60
|
14.
|
Tēja (dabīgā)
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
15.
|
Sāls
|
20
|
20
|
10
|
10
|
10
|
10
|
10
|
16.
|
Tomātu pasta
|
3
|
3
|
3
|
3
|
3
|
3
|
3
|
17.
|
Ciete
|
-
|
-
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
18.
|
Kartupeļi
|
550
|
600
|
400
|
450
|
450
|
450
|
450
|
19.
|
Dārzeņi
|
250
|
300
|
300
|
300
|
350
|
350
|
350
|
20.
|
Žāvēti augļi
|
-
|
-
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
21.
|
Garšvielas
|
0,3
|
0,3
|
0,3
|
0,3
|
0,3
|
0,3
|
0,3
|
Tieslietu ministra vietā -
īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās
J.Krūmiņš
2.pielikums
Ministru kabineta
2002.gada 9.aprīļa
noteikumiem Nr.155
Dienas uztura normās savstarpēji
aizstājamie pārtikas produkti un to normas
Nr.
p.k. |
Produkts |
Aizstājamais produkts |
Aizstājējprodukts |
daudzums
(gramos) |
|
|
|
|
1. |
Maize no skrotēto rudzu un
kviešu miltu maisījuma aizstājama ar:
|
100
|
|
1.1. |
sausiņiem no 2. vai 1.šķiras
rudzu vai kviešu miltiem
|
|
60
|
1.2.
|
maizi no 2.šķiras kviešu
miltiem
|
|
95
|
1.3.
|
maizi no 1.šķiras kviešu
miltiem
|
|
90
|
1.4.
|
baltmaizi no 1.šķiras
miltiem
|
|
86
|
1.5.
|
kraukšķošām maizītēm
|
|
80
|
1.6.
|
2.šķiras kviešu miltiem
|
|
66
|
1.7.
|
dažādiem putraimiem
|
|
66
|
1.8.
|
makaronu izstrādājumiem
|
|
66
|
2.
|
Visu veidu putraimi
aizstājami ar:
|
100
|
|
2.1.
|
makaronu izstrādājumiem
|
|
100
|
2.2.
|
2.šķiras miltiem
|
|
100
|
2.3.
|
svaigiem dārzeņiem
|
|
500
|
2.4.
|
svaigiem kartupeļiem
|
|
500
|
3.
|
Svaigi kartupeļi un visu
veidu dārzeņi aizstājami ar:
|
100
|
|
3.1.
|
putraimiem, miltiem,
makaronu izstrādājumiem
|
|
20
|
3.2.
|
zaļajiem lociņiem
|
|
200
|
3.3.
|
svaigiem ķiplokiem
|
|
20
|
4.
|
Visu veidu gaļa aizstājama
ar:
|
100
|
|
4.1.
|
saldētu gaļu bez kauliem
|
|
80
|
4.2.
|
1.kategorijas
subproduktiem
|
|
100
|
4.3.
|
2.kategorijas
subproduktiem
|
|
300
|
4.4.
|
pusķidātu putnu gaļu
|
|
120
|
4.5.
|
putnu gaļu
|
|
100
|
4.6.
|
cīsiņiem vai sardelēm
|
|
80
|
4.7.
|
gaļas konserviem
|
|
75
|
4.8.
|
zivīm
|
|
150
|
4.9.
|
zivju konserviem
|
|
120
|
4.10.
|
sojas koncentrāta
produktiem
|
|
10
|
4.11.
|
sieru
|
|
48
|
4.12.
|
olām (gab.)
|
|
2
|
5.
|
Visu veidu zivis
aizvietojamas ar:
|
100
|
|
5.1.
|
sālītām siļķēm
|
|
100
|
5.2.
|
zivju fileju
|
|
70
|
5.3.
|
sālītām siļķēm bez
galvas
|
|
80
|
5.4.
|
svaigām zivīm bez galvas
|
|
80
|
5.5.
|
zivju konserviem
|
|
80
|
5.6.
|
sakņu konserviem
|
|
120
|
6.
|
Kausēti dzīvnieku tauki
aizvietojami ar:
|
100
|
|
6.1.
|
margarīnu
|
|
100
|
6.2.
|
sviestu
|
|
67
|
6.3.
|
augu eļļu
|
|
100
|
6.4.
|
jēltaukiem
|
|
130
|
6.5.
|
speķi
|
|
100
|
7. |
Pilnpiens (100 cm3 piena
vienlīdzīgs 100 g) aizvietojams ar:
|
100
|
|
7.1.
|
kefīru, rūgušpienu vai
acidofilo pienu
|
|
100
|
7.2.
|
sauso pienu
|
|
15
|
7.3.
|
iebiezināto pienu ar
cukuru
|
|
20
|
7.4.
|
iebiezināto pienu bez
cukura
|
|
30
|
7.5.
|
krējumu
|
|
15
|
7.6.
|
biezpienu
|
|
30
|
7.7.
|
sieru
|
|
18
|
7.8.
|
olām (gab.)
|
|
0,5
|
7.9.
|
zivīm
|
|
60
|
8.
|
Olas aizvietojamas ar:
|
1 (gab.)
|
|
8.1.
|
pienu
|
|
200
|
8.2.
|
gaļu
|
|
50
|
8.3.
|
zivīm
|
|
120
|
8.4.
|
olu pulveri
|
|
15
|
9.
|
Cukurs aizvietojams ar:
|
100
|
|
9.1.
|
karamelēm
|
|
50
|
9.2.
|
ievārījumu, džemu vai augļu
biezeni
|
|
140
|
9.3.
|
marmelādi
|
|
130
|
9.4.
|
cepumiem
|
|
100
|
9.5.
|
žāvētiem augļiem
|
|
67
|
9.6.
|
ķīseļa koncentrātu
|
|
100
|
10.
|
Tomātu pasta aizvietojama
ar:
|
100
|
|
10.1.
|
tomātu mērci
|
|
200
|
10.2.
|
tomātu sulu
|
|
500
|
11.
|
Svaigi augļi aizvietojami
ar:
|
100
|
|
11.1.
|
svaigām ogām
|
|
100
|
11.2.
|
arbūziem
|
|
300
|
11.3.
|
žāvētiem augļiem
|
|
20
|
11.4.
|
konservētiem kompotiem
|
|
50
|
11.5.
|
dabīgām sulām
|
|
100
|
11.6.
|
konservētām sulām, kuru
saturā ir 50 % sausnas
|
|
20
|
11.7.
|
augļu dzērieniem
|
|
130
|
11.8.
|
augļu un ogu ekstraktiem
|
|
10
|
11.9.
|
ievārījumu, džemu vai
biezeni
|
|
17
|
11.10.
|
ķīseļa koncentrātu
|
|
30
|
12.
|
Augļu un ogu sulas
aizvietojamas ar:
|
100
|
|
12.1.
|
augļu konserviem
|
|
50
|
12.2.
|
cukuru
|
|
30
|
13.
|
Žāvēti augļi aizvietojami
ar:
|
100
|
|
13.1.
|
svaigiem augļiem
|
|
500
|
13.2.
|
cukuru
|
|
150
|
13.3.
|
ķīseļa koncentrātu
|
|
150
|
14.
|
Dabīgā tēja aizvietojama
ar:
|
100
|
|
14.1.
|
šķīstošo tēju
|
|
80
|
14.2.
|
kafijas dzērienu
|
|
150
|
Tieslietu ministra vietā -
īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās
J.Krūmiņš
3.pielikums
Ministru kabineta
2002.gada 9.aprīļa
noteikumiem Nr.155
Apģērba un apavu normas vienam
notiesātajam un to lietošanas ilgums
1. Vīriešiem:
Nr.
p.k. |
Nosaukums |
Daudzums |
Lietošanas ilgums (gadi) |
1.1.
|
Ziemas cepure
|
1 gab.
|
4
|
1.2.
|
Vasaras cepure
|
1 gab.
|
3
|
1.3.
|
Ziemas jaka
|
1 gab.
|
3
|
1.4.
|
Uzvalks
|
2 kompl.
|
2
|
1.5.
|
Krekls
|
2 gab.
|
2
|
1.6.
|
Siltā veļa
|
2 kompl.
|
2
|
1.7.
|
Apakšveļa
|
2 kompl.
|
2
|
1.8.
|
Zeķes
|
6 pāri
|
1
|
1.9.
|
Kurpes vai zābaki
|
2 pāri
|
2
|
1.10.
|
Čības
|
1 pāris
|
1
|
2. Sievietēm:
Nr.
p.k. |
Nosaukums |
Daudzums |
Lietošanas ilgums (gadi) |
2.1.
|
Ziemas galvassega
|
1 gab.
|
2
|
2.2.
|
Vasaras galvassega
|
2 gab.
|
3
|
2.3.
|
Ziemas jaka
|
1 gab.
|
3
|
2.4.
|
Kostīmkleita
|
2 kompl.
|
2
|
2.5.
|
Blūze
|
2 gab.
|
1
|
2.6.
|
Siltā veļa
|
2 kompl.
|
2
|
2.7.
|
Apakšveļa
|
2 kompl.
|
2
|
2.8.
|
Īsās zeķes
|
2 pāri
|
1
|
2.9.
|
Kurpes vai zābaki
|
1 pāris
|
1
|
2.10.
|
Čības
|
1 pāris
|
1
|
2.11.
|
Zeķes vai zeķbikses
|
4 pāri
|
1
|
2.12.
|
Krūšturis
|
2 gab.
|
1
|
Tieslietu ministra vietā -
īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās
J.Krūmiņš
4.pielikums
Ministru kabineta
2002.gada 9.aprīļa
noteikumiem Nr.155
Mazgāšanas līdzekļu un personīgās
higiēnas līdzekļu mēneša normas
Nr.
p.k. |
|
Vīriešiem un
sievietēm |
Vīriešiem |
Sievietēm |
zobu suka (gab.)
(uz 6 mēn.) |
zobu pasta
(g) |
tualetes papīrs
(30 m rullis) |
saimniecības ziepes
(g) |
tualetes ziepes
(g) |
saimniecības ziepes
(g) |
tualetes ziepes
(g) |
higiēniskās paketes
(gab.) |
1.
|
Notiesātajiem
|
1
|
50
|
1
|
200
|
-
|
200
|
100
|
10
|
2.
|
Slimiem notiesātajiem
|
1
|
50
|
1
|
250
|
50
|
250
|
100
|
10
|
3. |
Nepilngadīgajiem
notiesātajiem
|
1
|
50
|
1
|
400
|
100
|
400
|
100
|
10
|
Tieslietu ministra vietā -
īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās
J.Krūmiņš