Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas

padomes lēmums Nr. 99

(prot. Nr. 12, 3. p.) Rīgā 2002. gada 28. martā

Par "Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu ieguldīšanas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.-8. un 17. pantu, Valsts fondēto pensiju likuma 12. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

Apstiprināt "Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu ieguldīšanas noteikumus" (pielikumā).

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U. Cērps

 

Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu ieguldīšanas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. "Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu ieguldīšanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) ir izdoti, pamatojoties uz Valsts fondēto pensiju likumu un Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu.

1.2. Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļus (tālāk tekstā - shēmas līdzekļi) drīkst ieguldīt tikai:

1.2.1. valsts, pašvaldību vai starptautisko finansu institūciju emitētajos vai garantētajos vērtspapīros;

1.2.2. komercsabiedrību parāda vērtspapīros;

1.2.3. komercsabiedrību akcijās un citos kapitāla vērtspapīros (tālāk tekstā - kapitāla vērtspapīri);

1.2.4. noguldījumos kredītiestādēs;

1.2.5. ieguldījumu fondos;

1.2.6. atvasinātos līgumos.

1.3. Shēmas līdzekļu pārvaldītājam aizliegts veikt ar shēmas līdzekļiem šādus darījumus:

1.3.1. ieguldīt nekustamajā īpašumā;

1.3.2. piešķirt aizdevumus;

1.3.3. ieguldīt paša līdzekļu pārvaldītāja emitētajos vērtspapīros, t.sk. tā pārvaldīšanā esošajos ieguldījumu fondos.

 

 

2. Ieguldījumi valsts, pašvaldību

un starptautisko finansu institūciju vērtspapīros

2.1. Shēmas līdzekļus drīkst ieguldīt valsts un starptautisko finansu institūciju emitētajos vai garantētajos vērtspapīros, ja šos vērtspapīrus ir emitējusi vai garantējusi:

2.1.1. Latvijas Republika, Lietuvas Republika vai Igaunijas Republika;

2.1.2. Eiropas ekonomiskās telpas valsts;

2.1.3. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalsts, kuras ilgtermiņa kredītreitings ārvalstu valūtā pēc starptautisko reitinga aģentūru vērtējuma ir investīciju kategorijā: ne zemāks par BBB pēc aģentūras Standard & Poor's datiem un ne zemāks par Baa2 pēc aģentūras Moody's datiem;

2.1.4. starptautiska finansu institūcija, kuras locekle ir viena vai vairākas Eiropas ekonomiskās telpas valstis.

2.2. Ieguldījumu kopsumma vienas valsts vai starptautiskas finansu institūcijas emitētajos vai garantētajos vērtspapīros nedrīkst pārsniegt 35 procentus no shēmas līdzekļiem, kuri tiek pārvaldīti un ieguldīti saskaņā ar līdzekļu pārvaldītāja izstrādātu sistematizētu noteikumu kopumu, kas ir izklāstīts ieguldījumu plāna prospektā (tālāk tekstā - ieguldījumu plāna aktīvi). Minēto ierobežojumu drīkst pārsniegt, ja ieguldījumu plāna aktīvos ir vērtspapīri no sešām vai vairākām viena emitenta emisijām un katras emisijas vērtspapīru vērtība atsevišķi nepārsniedz 20 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem.

2.3. Shēmas līdzekļus drīkst ieguldīt pašvaldību emitētajos vai garantētajos vērtspapīros, ja:

2.3.1. vērtspapīrus ir emitējusi vai garantējusi pašvaldība, kas atrodas šo noteikumu 2.1.1.-2.1.3. punktā minētajās valstīs;

2.3.2. vērtspapīri atbilst šo noteikumu 3.1.1.-3.1.3. punkta prasībām.

2.4. Ieguldījumu kopsumma vienas pašvaldības emitētajos vai garantētajos vērtspapīros nedrīkst pārsniegt 5 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem.

 

 

3. Ieguldījumi komercsabiedrību finansu instrumentos

3.1. Shēmas līdzekļus drīkst ieguldīt komercsabiedrību kapitāla un parāda vērtspapīros, ja šie vērtspapīri:

3.1.1. ir iekļauti Latvijas Republikā, Igaunijas Republikā un Lietuvas Republikā reģistrētas fondu biržas oficiālajā vai tam pielīdzināmā sarakstā (tālāk tekstā - oficiālais saraksts);

3.1.2. ir iekļauti Eiropas ekonomiskās telpas valstī vai šo noteikumu 2.1.3. punktā minētajā valstī reģistrētas fondu biržas, kura ir arī Starptautiskās fondu biržu federācijas pilntiesīga locekle, oficiālajā sarakstā;

3.1.3. nav iekļauti fondu biržu oficiālajos sarakstos, bet vērtspapīru emisijas noteikumos ir paredzēts, ka vērtspapīru iekļaušana šo noteikumu 3.1.1. un 3.1.2. punktā minēto fondu biržu sarakstos notiks gada laikā no dienas, kad ir sākta parakstīšanās uz šiem vērtspapīriem.

3.2. Ieguldot šo noteikumu 3.1. punktā minētajos vērtspapīros, jāievēro šādi ierobežojumi:

3.2.1. ieguldījumi viena emitenta kapitāla vērtspapīros nedrīkst pārsniegt 5 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem un vienlaicīgi 5 procentus no attiecīgā emitenta pamatkapitāla un balsstiesīgo akciju skaita;

3.2.2. ieguldījumi viena emitenta parāda vērtspapīros nedrīkst pārsniegt 10 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem un vienlaicīgi 10 procentus no viena emitenta emitētajiem parāda vērtspapīriem;

3.2.3. ieguldījumu kopsumma šo noteikumu 3.1.3. punktā minētajos vērtspapīros nedrīkst pārsniegt 20 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem.

 

 

4. Noguldījumi kredītiestādēs

4.1. Shēmas līdzekļus drīkst noguldīt kredītiestādē, kas ir saņēmusi licenci kredītiestādes darbībai un kurai ir atļauts sniegt finansu pakalpojumus šo noteikumu 2.1.1. un 2.1.2. punktā minētajās valstīs.

4.2. Šo noteikumu 4.1. punktā minētie noguldījumi vienā kredītiestādē nedrīkst pārsniegt 10 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem. Šis ierobežojums neattiecas uz prasībām uz pieprasījumu pret turētājbanku.

 

 

5. Ieguldījumi ieguldījumu fondos

5.1. Shēmas līdzekļus drīkst ieguldīt ieguldījumu fondos, ja:

5.1.1. ieguldījumu fonds ir reģistrēts Latvijas Republikā, Igaunijas Republikā, Lietuvas Republikā un Eiropas ekonomiskās telpas valstī;

5.1.2. ieguldījumu fonda pārvaldošajai sabiedrībai ir pienākums pēc ieguldītāja pieprasījuma atpirkt attiecīgā ieguldījumu fonda daļas vai tām pielīdzināmus vērtspapīrus.

5.2. Ieguldījumi vienā ieguldījumu fondā nedrīkst pārsniegt 5 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem un 10 procentus no šī ieguldījumu fonda neto aktīviem.

 

 

6. Ieguldījumi atvasinātajos līgumos

6.1. Shēmas līdzekļus drīkst ieguldīt atvasinātajos līgumos tikai ārvalstu valūtas riska ierobežošanai:

6.1.1. ja šie atvasinātie līgumi ir iekļauti Eiropas ekonomiskās telpas valstī vai šo noteikumu 2.1.3. punktā minētajā valstī reģistrētas fondu biržas, kura ir arī Starptautiskās fondu biržu federācijas pilntiesīga locekle, vai Latvijas Republikā, Igaunijas Republikā un Lietuvas Republikā reģistrētas fondu biržas oficiālajā sarakstā;

6.1.2. ja atvasinātajā līgumā ietvertās saistības ir uzņēmusies kredītiestāde, kas saņēmusi licenci kredītiestādes darbībai un kurai ir atļauts sniegt finansu pakalpojumus šo noteikumu 2.1.1. un 2.1.2. punktā minētajās valstīs.

 

 

7. Citi shēmas līdzekļu ieguldījumu ierobežojumi un to pārsniegšana

7.1. Ar līdzekļu pārvaldītāju koncernā esošo komercsabiedrību emitētajos vērtspapīros ieguldījumus drīkst veikt tikai ar fondu biržas starpniecību, un ieguldījumi šādos vērtspapīros nedrīkst pārsniegt 2 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem.

7.2. Ieguldījumu kopsumma vienas komercsabiedrības vai viena koncerna komercsabiedrību emitētajos vērtspapīros nedrīkst pārsniegt 10 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem.

7.3. Noguldījumi vienā kredītiestādē un ieguldījumi šīs pašas kredītiestādes parāda un kapitāla vērtspapīros un atvasinātajos līgumos kopsummā nedrīkst pārsniegt 15 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem. Šis ierobežojums neattiecas uz prasībām uz pieprasījumu pret turētājbanku.

7.4. Shēmas līdzekļus drīkst ieguldīt tādā valūtā, kādā notiek fondētā pensijas kapitāla izmaksas, ievērojot šādus papildu nosacījumus:

7.4.1. shēmas līdzekļus drīkst ieguldīt ar saistībām nesaskaņotās valūtās, ja šādu ieguldījumu kopējais apmērs nepārsniedz 30 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem;

7.4.2. shēmas līdzekļu ieguldījumi ar saistībām vienā nesaskaņotā valūtā nedrīkst pārsniegt 10 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem.

7.5. Ieguldījumi kapitāla vērtspapīros un ieguldījumu fondos, kuri var veikt ieguldījumus kapitāla vērtspapīros vai citos riska ziņā tiem pielīdzināmos finansu instrumentos, kopā nedrīkst pārsniegt 30 procentus no ieguldījumu plāna aktīviem.

7.6. Līdzekļu pārvaldītājs nekavējoties rakstveidā informē Finansu un kapitāla tirgus komisiju par ieguldījumu ierobežojumu pārkāpumiem, kā arī par pasākumiem pārkāpumu novēršanai.

7.7. Šo noteikumu 2.2. punktā minēto ierobežojumu drīkst pārsniegt sešus mēnešus pēc pirmās veiktās iemaksas attiecīgajā ieguldījumu plānā, ja ieguldījumu plāna aktīvu vērtība ir mazāka par 100 000 latu.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu ieguldīšanas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 99Pieņemts: 28.03.2002.Stājas spēkā: 28.03.2002.Zaudē spēku: 01.01.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 51, 04.04.2002.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
60876
28.03.2002
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"