Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta rīkojums Nr.635

Rīgā 2001.gada 27.decembrī (prot. Nr.62, 8.§)

Par Banku augstskolas Satversmes grozījumu apstiprināšanu

Saskaņā ar Augstskolu likuma 10.panta trešo daļu apstiprināt Banku augstskolas Satversmes sapulces 2001.gada 18.maijā pieņemtos grozījumus Banku augstskolas Satversmē (apstiprināta ar Ministru kabineta 1998.gada 9.decembra rīkojumu Nr.588 "Par Banku augstskolas Satversmes apstiprināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 367./368.nr.)).

Ministru prezidents A.Bērziņš

Izglītības un zinātnes ministra vietā -
 kultūras ministre K.Pētersone

 

Banku augstskolas Satversmes grozījumi

Izdarīt Banku augstskolas Satversmē (apstiprināta ar Ministru kabineta 1998.gada 9.decembra rīkojumu Nr.588 "Par Banku augstskolas Satversmes apstiprināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 11.12.1998., 367./368.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt Preambulu ar jaunu teikumu šādā redakcijā:

"Satversmes grozījumi pieņemti Satversmes sapulcē 2001.gada 18.maijā."

2. Aizstāt 3.punktā vārdus "Latvijas Republikas Izglītības likumu" ar vārdiem "Izglītības likumu".

3. Aizstāt 7.punktā vārdu "adrese" ar vārdiem "juridiskā adrese".

4. Papildināt 9.2.apakšpunktu aiz vārda "ekonomikas" ar vārdu "vadībzinātnes".

5. Papildināt 9.3.apakšpunktu pirms vārda "banku" ar vārdu "komercsabiedrību".

6. Papildināt 10.punktu aiz vārdiem "profesionālo kvalifikāciju" ar vārdu: "komercdarbības".

7. Papildināt 14.punktu aiz vārdiem "fakultātēs (nodaļās, institūtos)" ar vārdiem: "nodarbojoties ar zinātniskās pētniecības darbu un māksliniecisko jaunradi."

8. Papildināt 15.punktu aiz vārda "virzienu" ar vārdiem: "un mācību metodes."

9. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"Satversmes sapulci ievēlē uz trijiem gadiem, aizklāti balsojot, no profesoriem un pārējā akadēmiskā personāla, studējošajiem un vispārējā personāla. Satversmes sapulces kārtējās vēlēšanas augstskola rīko vismaz vienu nedēļu pirms Satversmes sapulces pilnvaru izbeigšanās."

10. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

"19. Satversmes sapulce sastāv no 33 locekļiem, no kuriem 20 ir akadēmiskā personāla pārstāvji, 5 studējošo pārstāvji un 8 administrācijas un vispārējā personāla pārstāvji. Satversmes sapulces locekli var atcelt Satversmes sapulce, ja par to nobalso 2/3 Satversmes sapulces locekļu."

11. Papildināt 23.punktu ar jaunu 13. un 14.apakšpunktu šādā redakcijā:

"23.13. ar divu trešdaļu balsu vairākumu atsauc Satversmes sapulces, Senāta, Revīzijas komisijas un Šķīrējtiesas locekļus;

23.14. izskata iesniegumus par Senāta, rektora, Šķīrējtiesas un Revīzijas komisijas pieņemto lēmumu pārsūdzēšanu."

un līdzšinējo 23.13.apakšpunktu turpmāk uzskatīt par 23.15.apakšpunktu.

12. Papildināt 25.punktu ar jaunu otro teikumu šādā redakcijā:

"Senāta vēlēšanās jāpiedalās vairāk nekā pusei Satversmes sapulces dalībnieku. Ievēlēti ir tie kandidāti, kuri saņēmuši klātesošo balsu vairākumu."

13. Izteikt 26.punktu šādā redakcijā:

"26. Senāts sastāv no 13 senatoriem, no kuriem 9 ir akadēmiskā personāla pārstāvji, 2 studējošo pārstāvji un 2 administrācijas pārstāvji."

14. Papildināt 27.punktu ar jaunu otro teikumu šādā redakcijā:

"Senāta priekšsēdētāja un sekretāra vēlēšanās jāpiedalās vairāk nekā pusei ievēlēto senatoru ."

15. Izteikt 30.punktu šādā redakcijā:

"30. Rektors ir Augstskolas augstākā amatpersona, kas īsteno Augstskolas vispārējo administratīvo vadību un bez īpaša pilnvarojuma pārstāv Augstskolu. Rektora vēlēšanas reglamentē Augstskolas nolikums. Rektoru, aizklāti balsojot, ievēlē Satversmes sapulce uz pieciem gadiem, turklāt ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Par rektoru ievēlē profesoru vai personu, kurai ir doktora grāds. Rektors ir ievēlēts, ja par viņu ir nobalsojuši vairāk nekā puse Satversmes sapulces locekļu. Rektoru apstiprina Ministru kabinets."

16. Izteikt 31.punktu šādā redakcijā:

"31. Rektora atcelšanu var ierosināt Senāts vai Izglītības un zinātnes ministrija. Rektora atcelšanai nepieciešams vairāk nekā 2/3 balsu no Satversmes sapulces locekļu skaita. Rektoru atceļ no amata Ministru kabinets."

17. Izteikt 32.punktu šādā redakcijā:

"32. Rektors savas kompetences ietvaros izdod rīkojumus, kuru izpilde ir obligāta visam Augstskolas personālam, bet attiecībā uz studijām - arī neklātienē studējošajiem. Rektors:

32.1. atbild par Augstskolas darbības atbilstību likumiem un citiem normatīvajiem aktiem, kā arī Augstskolas Satversmei;

32.2. atbild par Augstskolā iegūstamās izglītības, veikto zinātnisko pētījumu un īstenotās mākslinieciskās jaunrades kvalitāti;

32.3. nodrošina Augstskolai piešķirto valsts budžeta līdzekļu, kā arī Augstskolas mantas likumīgu, ekonomisku un mērķtiecīgu izmantošanu, personiski atbild par Augstskolas finansiālo darbību;

32.4. veicina Augstskolas personāla attīstību un nodrošina akadēmiskā personāla un studējošo akadēmisko brīvību;

32.5. veic citus Augstskolu likumā, šajā Satversmē un citos normatīvajos aktos noteiktos rektora pienākumus."

18. Izteikt 36.punktu šādā redakcijā:

"36. Satversmes sapulce uz trim gadiem, aizklāti balsojot, ievēlē revīzijas komisiju piecu Augstskolas personāla pārstāvju sastāvā. Revīzijas komisijā nedrīkst būt administratīvā personāla pārstāvji. Revīzijas komisijas vēlēšanās jāpiedalās 51% satversmes sapulces dalībnieku. Ievelēti ir tie kandidāti, kuri saņēmuši klātesošo balsu vairākumu. Revīzijas komisijai ir tiesības pārbaudīt Augstskolas finansiālās un saimnieciskās darbības atbilstību likumiem un normatīvajiem aktiem, Augstskolas satversmei, kā arī satversmes sapulces, senāta un rektora lēmumiem. Revīzijas komisijai ir tiesības iepazīties ar visiem dokumentiem, kas attiecas uz Augstskolas finansiālo un saimniecisko darbību, kā arī pieprasīt un saņemt paskaidrojumus no amatpersonām. Revīzijas komisija ne retāk kā reizi gadā ziņo par sava darba rezultātiem senātam. Tās sagatavotais rakstveida ziņojums par pārbaudes rezultātiem iesniedzams Augstskolas senātam."

19. Izteikt 38.punktu šādā redakcijā:

"38. Šķīrējtiesas lēmumus, kurus apstiprina Senāts, izpilda Augstskolas administrācija. Šķīrējtiesas locekļi par savu darbību atbild Satversmes sapulcei, un pēc darba devēja iniciatīvas viņus no darba var atbrīvot tikai ar Satversmes sapulces piekrišanu. Šķīrējtiesa izskata:

38.1. studējošo un akadēmiskā personāla iesniegumus par Augstskolas Satversmē noteikto akadēmisko brīvību un tiesību ierobežojumiem un pārkāpumiem;

38.2. strīdus starp Augstskolas amatpersonām, kā arī struktūrvienību pārvaldes institūcijām, kas atrodas pakļautības attiecībās;

38.3. iesniegumus par Satversmes sapulces pieņemto lēmumu pārsūdzēšanu."

20. Izteikt 45.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"45.3. pilnā laika studējošie arī maģistranti, doktorandi un rezidenti;".

21. Papildināt 56.punktu aiz vārda "profesorus" ar vārdiem "asociētā profesora".

22. Izteikt 57.punkta pirmos divus teikumus šādā redakcijā:

"Par profesoru var ievēlēt personu, kurai ir doktora grāds un ne mazāk kā triju gadu pieredze asociētā profesora vai profesora amatā . Profesoru atklātā konkursā ievēlē uz sešiem gadiem, un rektors slēdz ar viņu darba līgumu uz visu ievēlēšanas periodu vai uz laiku līdz 65 gadu vecuma sasniegšanai."

23. Papildināt Satversmi ar jaunu 58.punktu šādā redakcijā:

"58. Par asociēto profesoru var ievēlēt personu, kurai ir doktora grāds vai arī profesionālo studiju programmu īstenošanai - personas, kurām ir atbilstoša augstākā izglītība un vismaz 10 gadu praktiskā darba pieredze attiecīgajā nozarē. Asociēto profesoru atklātā konkursā uz sešiem gadiem ievēlē attiecīgās nozares profesoru padome. Pamatojoties uz nozares profesoru padomes lēmumu, rektors slēdz darba līgumu ar asociēto profesoru uz visu ievēlēšanas periodu vai uz laiku līdz 65 gadu vecuma sasniegšanai. Asociētā profesora galvenie uzdevumi ir pētniecības darba veikšana zinātnes apakšnozarē, kas atbilst asociētā profesora nosaukumam, pētniecības darba vadīšana doktora un maģistra grāda iegūšanai, studiju darba nodrošināšana un vadīšana."

līdzšinējo 58.punktu turpmāk uzskatīt par 59.punktu, attiecīgi mainot arī pārējo punktu numerāciju.

24. Izteikt 58.punktu šādā redakcijā:

"59. Par docentu var ievēlēt personu, kurai ir doktora grāds, kā arī maģistrus un, profesionālo studiju programmu profila priekšmetos, personas ar augstāko izglītību bez zinātniskā grāda, ja tām ir pasniedzamajam priekšmetam atbilstošs vismaz septiņu gadu praktiskā darba stāžs."

25. Papildināt 60.punktu aiz vārdiem "kvalifikācijas iegūšanai" ar vārdiem "kas atbilst docenta amata nosaukumam".

26. Izteikt 61.punktu šādā redakcijā:

"62. Lektora amatā var ievēlēt personas ar doktora vai maģistra grādu, kā arī, profesionālo studiju programmu profila priekšmetos, personas ar augstāko izglītību bez akadēmiskā grāda, ja tām ir pasniedzamajam priekšmetam atbilstošs piecu gadu praktiskā darba stāžs. Lektoru atklātā konkursā uz sešiem gadiem ievēlē Senāts, un uz tā lēmuma pamata rektors slēdz ar viņu darba līgumu uz visu ievēlēšanas periodu vai uz laiku līdz 65 gadu vecuma sasniegšanai. "

27. Izteikt 63.punktu šādā redakcijā:

"64. Asistenta amatā var ievēlēt personas ar doktora vai maģistra grādu, kā arī, profesionālo studiju programmu profila priekšmetos, personas ar augstāko izglītību bez zinātniskā grāda, ja tām ir pasniedzamajam priekšmetam atbilstošs piecu gadu praktiskā darba stāžs."

28. Izteikt 68.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Akadēmiskajam personālam ir tiesības vienu reizi saņemt apmaksātu triju mēnešu studiju atvaļinājumu doktora disertācijas sagatavošanai."

29. Papildināt 71.punktu aiz vārda "studenti" ar vārdiem "un maģistranti".

30. Aizstāt 72.punktā vārdus "kurām ir tiesības uz Latvijas Republikas nepilsoņu pasi" ar vārdiem "kurām ir Latvijas Republikas izdota nepilsoņa pase".

31. Papildināt 76.punktu aiz vārdiem "nepieciešamie pārbaudījumi" ar vārdiem "citā augstskolā vai tos nokārto papildus Banku augstskolā".

32. Papildināt 77.punktu ar jaunu apakšpunktu šādā redakcijā:

"78.4. tā ir pārkāpusi augstskolas iekšējās kārtības noteikumus."

33. Izteikt 80.punktu šādā redakcijā:

"81. Augstskolas studējošo intereses attiecībās ar valsts institūcijām pārstāv studējošo pašpārvalde."

34. Papildināt 85.punktu aiz vārda "paskaidrojumus" ar vārdiem "no jebkuras struktūrvienības pilnvarotajiem pārstāvjiem".

35. Papildināt 86.punktu aiz vārda "Senātā" ar vārdiem "un Satversmes sapulcē".

36. Papildināt Satversmi ar jaunu XII nodaļu šādā redakcijā:

"XII. Augstskolas reorganizācijas un likvidācijas kārtība

111. Lēmumu par augstskolas reorganizāciju vai likvidāciju pieņem Ministru kabinets pēc izglītības un zinātnes ministra priekšlikuma."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Banku augstskolas Satversmes grozījumu apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 635Pieņemts: 27.12.2001.Stājas spēkā: 27.12.2001.Zaudē spēku: 14.02.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 188, 28.12.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Citi saistītie dokumenti
57014
27.12.2001
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"